Get Adobe Flash player
Kako je jedan obijač postao šef stranke?

Kako je jedan obijač postao šef stranke?

Politički fušerizam i poltronstvo kao ključ...

Druga strana Sandrina petoga zlata

Druga strana Sandrina petoga zlata

Nakon pobjede u Berlinu najbolja svjetska diskašica ponovila...

Jakovčić obmanjuje i manipulira!

Jakovčić obmanjuje i manipulira!

Thompson je pjevao u Areni 1999. godine pjesmu Lijepa li si, a bogami i...

Nema razlike između Hitlera i Vučića

Nema razlike između Hitlera i Vučića

Hitler je htio svijet bez Židova, a Vučić je učinio Srbiju bez Hrvata,...

Pupovac nastavlja razarati Hrvatsku

Pupovac nastavlja razarati Hrvatsku

Djeca hrvatskih Srba u školi moraju učiti hrvatsku, a ne srpsku...

  • Kako je jedan obijač postao šef stranke?

    Kako je jedan obijač postao šef stranke?

    utorak, 14. kolovoza 2018. 15:51
  • Druga strana Sandrina petoga zlata

    Druga strana Sandrina petoga zlata

    četvrtak, 16. kolovoza 2018. 16:48
  • Jakovčić obmanjuje i manipulira!

    Jakovčić obmanjuje i manipulira!

    četvrtak, 16. kolovoza 2018. 16:44
  • Nema razlike između Hitlera i Vučića

    Nema razlike između Hitlera i Vučića

    utorak, 14. kolovoza 2018. 17:12
  • Pupovac nastavlja razarati Hrvatsku

    Pupovac nastavlja razarati Hrvatsku

    četvrtak, 16. kolovoza 2018. 16:40

Održan Izraelsko-hrvatski gospodarski forum

 
 
„Hrvatska i Izrael prijateljske su zemlje s odličnim bilateralnim odnosima, a dosadašnja skromna suradnja je u porastu. Nakon blagog pada gospodarskih odnosa u 2017. godini, ohrabruje porast od 35 posto u prvom kvartalu 2018., što pokazuje da smo krenuli u pravom smjeru“, istaknuo je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić na Izraelsko-hrvatskom gospodarskom forumu održanom u Tel Avivu, u sklopu posjete hrvatskoga gospodarskog izaslanstva Izraelu. Barbarić je naglasio kako najviše prostora za razvoj suradnje postoji u poljoprivredi, prehrambenoj i obrambenoj industriji, energetici, zdravstvu i turizmu.
https://www.bordeaux.aeroport.fr/sites/default/files/imagecache/diapo_destination/tel-aviv-destination_0.jpg
Tel Aviv
 
Direktor izraelskog Instituta za izvoz Gadi Arieli naglasio je kako Izrael ima snažno razvijenu vojnu industriju, a iz dosadašnjeg iskustva pokazalo se da se suradnja koja počne na tom području uvijek prelije i na civilne industrije. „Europa nam je glavni partner u ukupnoj trgovini i zato nam je Hrvatska važna, želimo da naše tvrtke kod vas otvaraju podružnice i tako postanu dio jedinstvenog europskog tržišta“, kazao je Arieli. Čelnik Pozamanterije-mtč-a Velimir Janković kazao je da su na izraelskom tržištu prisutni preko dvije godine, pohvalivši Izraelce kao vrlo pouzdane poslovne suradnike. „Specijalizirani smo za tehnički tekstil za vojnu opremu. Imamo nekoliko partnera s kojima poslujemo, a cilj nam je pronaći nove i proširiti se na ovom tržištu“, istaknuo je Janković.
Denis Matijević iz tvrtke Marinada naglasio je kako u Izraelu rade već pet godina. „Najviše izvozimo kompote, a tržište Izraela je vrlo potentno jer kupci vole kvalitetne proizvode koje su spremni i adekvatno platiti“, poručio je Matijević. 
 
Član uprave Đuro Đaković specijalnih vozila Darko Grbac naglasio je kako su upravo u razgovorima s izraelskom tvrtkom za zajedničku izradu vojnih vozila za treća tržišta. Trgovinska razmjena između Hrvatske i Izraela u 2017. godini je iznosila 65,6 milijuna eura, od čega 51,3 milijuna otpada na hrvatski izvoz, a tek 14,2 na uvoz iz Izraela. Najviše izvozimo naftna ulja, cement, željezničke lokomotive i lijekove, a uvozimo insekticide i pesticide, lijekove, uređaje za pohranu podataka i tiskarske boje.
 

Anđelka Felja

Zagrebačka pivovara predstavila novu turističko-pivsku atrakciju

 
 
Kultna pivnica Zagrebačke pivovare – Pivana i ove se godine pokazala u pravome svjetlu. Svim zainteresiranima omogućen je posjet Pivskom muzeju i Grif Mikropivovari da prođu osam postaja ovoga pivskog muzeja, i nakon toga saznaju sve o proizvodnom procesu piva i opremi koja se koristi u proizvodnji Grifa. Svi su bili u prilici degustirati više vrsta piva po izboru i odabrati svoga favorita, a za gladne tu je i prigodan paket s pivskim menijem.
http://pomorac.net/the-spot/wp-content/uploads/2018/06/Grif.jpg
Zagrebačka pivovara predstavila je novu turističko-pivsku atrakciju koja  bi po uzoru na ostale pivske metropole (Amsterdam – Heineken, München – Paulaner, Dublin – Guinness,) trebala obogatiti turističku ponudu našega glavnoga grada. Zapijeve tvrtke kćeri K pivovari (Pivana) i Grif Mikropivovara otvorili su u suradnji s Pivskim muzejom svoja vrata posjetiteljima kroz jedinstveni spoj kulture, industrijsko-zanatske tajne i gastronomije. Pivnica Pivana i Pivski muzej su atrakcije koje su već otprije poznate građanima i turistima, no novitet je da će od sad i Grif, koji posluje manje od godinu dana, otvoriti svoja vrata za organizirane posjete.
 
Prema riječima Tine Puhalo Grladinović, direktorice Pivane, radi se o projektu koji bi trebao naglasiti pivsku prošlost Zagreba koji je pravu industrijsku pivovaru, po svim europskim uzusima, dobio već krajem XIX. stoljeća. Lejla Novalija, pivarski biotehnolog u Zagrebačkoj pivovari, ustvari kustos muzeja, upoznala nas je s time kako je uopće Ožujsko pivo našlo svoje mjesto u Zagrebu, ali isto tako i sa sakralnim detaljima piva kao primarno napitka brojnih europskih samostana od kojih su mnogi od njih do dana današnjeg zadržali tajne zanata za svoja piva koja su globalni brendovi. Tu je i majstor pivar i glavni tehnolog mini pivovare Grif, Mirko Banić Ištuk, najpoznatiji je kao jedan od majstora Velebitskog piva kojeg radi Pivovara Ličanka, a prije toga radio je i u Križevačkoj pivovari.
 
Grif je klasična minipivovara s godišnjim kapacitetom od 5000 hektolitara piva, ali u praksi se radi o puno manjim količinama proizvedenog piva. Najveći dio piva, koje iz pivovare izlazi isključivo u bačvama, se plasira u samoj Pivani, ali se isto tako može probati i u brojnim pivnicama diljem Hrvatske. Mikropivovara ima u ponudi dva standardna piva (pilsner i India Pale Ale-IPA, a zanimljivost je da im treći krak asortimana čini sezonsko pivo, naravno, uvijek različito. Tako su tijekom zime pivoljupcima ponudili klasično zimsko pivo Vanilla Porter, a Dan sv. Patricka su obilježili s Irish red ale. Danas je tu jedan klasični njemački Hefe-Weißbier, pivo od pšenice.
 
Iako se mikropivovara nalazi pokraj Zagrebačke pivovare na zagrebačkoj Ilici, Tina Puhalo Grladinović ističe da je Grif u vlasništvu poduzeća K pivovari, koje je osnovano kao tvrtka-kći Zagrebačke pivovare. „Mikro pivovara Grif potpuno je samostalna u odlučivanju, ima i posebnu upravu, a naš majstor pivar Mirko Banić Ištuk ima odriješene ruke da pivo pravi onako kako misli da treba, uostalom o svemu vezanom uz proizvodnju, ali naravno da ćemo osluškivati zahtjeve tržišta", kaže Tina Puhalo Grladinović.
 

Anđelka Felja

U korak s vremenom

 
 
Kada je 2015. godine održan stručni skup pod nazivom „Novigradska dagnja – simbol kvalitete“ nismo mogli ni sanjati da de se događanje nastaviti tako uspješno. 2016. je slijedio skup „Novigradska dagnja – sadašnjost i bududnost“, a 2017. vrlo uspješan skup „Novigradska dagnja 3“. Naziv ovogodišnjeg stručnog skupa je „NOVIGRADSKA DAGNJA U KORAK S VREMENOM“ i održati de se u subotu 30. lipnja, 2018. godine s početkom u 20:00 h u crkvi Sv. Kate u Novigradu. Kao i lani, stručni skup ravnopravno suorganiziraju Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA), Lokalna akcijska grupa u ribarstvu „Tri mora“, Opdina Novigrad i Udruga uzgajivača školjaka „Novigradska dagnja“.
http://www.znet.hr/wp-content/uploads/Dagnja-2018.jpg
Održavanje skupa je sufinancirano sredstvima Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, sredstvima Opdine Novigrad i sredstvima AGRRA-e. Središnja tema ovogodišnjeg skupa de biti glavne sastavnice specifikacije poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda za Novigradsku dagnju. Naime, Udruga „Novigradska dagnja“ kao skupina proizvođača odnosno podnositelj zahtjeva za Zaštidenom oznakom izvornosti (ZOI) poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda doslovno broji sate do slanja zahtjeva za Nacionalnom Zaštidenom oznakom izvornosti (u prilogu nacionalni postupak zaštite naziva ZOI, ZOZP i ZTS). Kratki rezime dosadašnjih aktivnosti bi bio slijededi: srpanj 2015. – Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA) zajedno sa partnerima organizira stručni skup „Novigradska dagnja – simbol kvalitete“; kao posljedica skupa u listopadu 2015. na inicijativu Agencije osniva se Udruga uzgajivača Školjaka „Novigradska dagnja“; travanj 2016. Udruga dobiva potvrdu svog pravnog statusa pri Uredu državne uprave; rujan 2016. Udruga potpisuje Ugovor o sufinanciranju izrade specifikacije za Novigradsku dagnju sa Ministarstvom poljoprivrede u vrijednosti od 74.820,00 kn;
 
srpanj 2017. Udruga potpisuje Ugovor o sufinanciranju ostatka vrijednosti izrade specifikacije (cijena izrade specifikacije je 98.200,00 kn) sa Zadarskom županijom u vrijednosti od 23.800,00 kn; lipanj 2018. – specifikacija proizvoda zajedno sa svim prilozima potpuno završena i spremna za slanje. Bitno je još naglasiti da je izrađivač specifikacije za Novigradsku dagnju Sveučilište u Zadru (Ugovor o izradi specifikacije potpisan u srpnju 2017.), a Zavod za javno zdravstvo Zadar je provodio laboratorijska ispitivanja u sklopu izrade specifikacije. Za kraj bi željeli naglasiti da je ova specifikacija znanstveno dokazala ono što svi odavno znamo, a to je da je Novigradska dagnja posebna i drugačija, jednom riječju premium proizvod vrijedan zaštite. Kao i dosada, vezano uz datum održavanja stručnog skupa, Općina Novigrad i Turistička zajednica Opdine Novigrad organiziraju gastro-turistički događaj koji ove godine nosi naziv „FEŠTA NOVIGRADSKE DAGNJE“.
 
Događaj se organizira uz financijsku potporu Turističke zajednice Zadarske županije, a organizacijskom potporom su također pridonijeli Udruga „Novigradska dagnja“, AGRRA i LAGUR „Tri mora“. I ove godine, 500 kg daganja de biti pripremljeno i podijeljeno na Novigradskoj rivi počevši od 22:00 h. Posjetitelje očekuje potpuni gastro ugođaj uz svu punodu ukusa koji pruža Novigradska dagnja. Dagnje de biti pripremljene na nekoliko načina prema tradicionalnoj domadoj recepturi, a događaj de biti popraden prigodnim glazbenim programom ispred cafe bara „Noškid“ i pozvani su svi ljudi dobre volje!
 

Branimir Baždarić

Anketa

Tko mora podnijeti ostavku nakon smrti mladića u Zaprešiću?

Utorak, 21/08/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1009 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević