Get Adobe Flash player
Uništili sela – dobili požare

Uništili sela – dobili požare

Davanje zemljišta u zakup može biti oslobođeno poreza na dugi niz...

Tko je splitski Neron?

Tko je splitski Neron?

Požar je jedan – krivaca je puno     Čovjeka...

Drugo ubojstvo Stjepana Radića

Drugo ubojstvo Stjepana Radića

Rehabilitacija četništva rehabilitacija je...

Hrvati su (pre)siromašni

Hrvati su (pre)siromašni

BBC-ovo redefiniranje društvenih klasa i gdje se tu nalazi...

Agrokor ili politički kartel

Agrokor ili politički kartel

Agrokor je vlasništvo hrvatskih političkih tajkuna i njihove...

 • Uništili sela – dobili požare

  Uništili sela – dobili požare

  srijeda, 19. srpnja 2017. 21:06
 • Tko je splitski Neron?

  Tko je splitski Neron?

  četvrtak, 20. srpnja 2017. 12:09
 • Drugo ubojstvo Stjepana Radića

  Drugo ubojstvo Stjepana Radića

  srijeda, 19. srpnja 2017. 21:02
 • Hrvati su (pre)siromašni

  Hrvati su (pre)siromašni

  nedjelja, 16. srpnja 2017. 21:44
 • Agrokor ili politički kartel

  Agrokor ili politički kartel

  srijeda, 19. srpnja 2017. 20:58

Nastavlja se jačanje američkih ulaganja u Hrvatsku i Jugoistočnu Europu

 
 
Ulaskom američke telekomunikacijske kuće United Group u vlasništvo slovenskog i hrvatskog portfelja CME-a, u kojemu je i Nova TV, nastavljaju jačati američkih ulaganja u Hrvatsku i Jugoistočnu Europu. Dosadašnji vlasnici televizije N1, koja ima regionalna središta u Hrvatskoj, Srbiji te BiH, tom se 230 milijuna eura vrijednom akvizicijom u Hrvatskoj šire na televizijski program dostupan svima. Kako su tjedniku Lideru potvrdili izvori bliski toj tvrtki, nakon završetka transakcije s CME-om, dosadašnjim vlasnikom Nove TV, slijede nove investicije u proizvodne kapacitete u Hrvatskoj da bi se doseg mogao proširiti i izvan lokalnih okvira.
http://static.hr.n1info.com/Picture/102225/jpeg/UG.jpg
Kako posluje KKR? - United Group također će dati potporu Novoj TV u pripremama za nove izazove koji dolaze od internetskih i mobilnih medijskih platformi, a uočio je i velik potencijal u daljnjem razvoju lokalnoga proizvodnog kapaciteta i širenja dosega izvan lokalnih tržišta - poručuju Liderovi izvori. Uz EBRD vlasnik je United Groupa KKR, investicijska tvrtka koja na globalnoj razini upravlja investicijama u telekomunikacije, medije, energetiku, građevine, nekretnine te hedge fondove. Od 1976., kad je osnovana s početnim kapitalom od 120 tisuća dolara, do danas narasla je do upravljačkog investicijskog portfelja u više od stotinu tvrtki diljem svijeta čija imovina vrijedi 137,6 milijardi dolara i na godinu uprihodi više od 200 milijardi dolara. Među zanimljivijim su tvrtkama iz njezina portfelja UFC, Pioneer DJ, Lyfta, GoDaddv, Toys: R Us, K Twin Towers iz Seula i Clicktale.
 
Nova TV zasigurno ne će konkurirati europskim televizijskim divovima, ali ohrabruju planovi koje United Group ima za nju, osobito kad se uzme u obzir dosadašnje iskustvo s njegovim europskim ulaganjima u taj sektor. U pravilu, televizijske kuće United Groupa nude strani i domaći TV sadržaj lokalnim operatorima, a u maloprodaji uz jaki miks proizvoda prodaju i širokopojasnu mrežu. Njihovo ulaganje u N1 televiziju, plaćeni informativni kanal koji se većinom financira novcem od naknada za emitiranje TV operatora, već je donio novu kvalitetu u produkciji informativnog programa. Kad je riječ o N1, predviđa se da će situacija ostati jednaka dosadašnjoj, odnosno da će odnosi među konkurentima u segmentu 24-satnih informativnih kanala u regiji biti kakvi su i bili i nakon što se dovrši akvizicija Nove TV.
 
- Zasad se ne planira promjena ni menadžmenta ni uredničkoga koncepta kanala - rekao nam je izvor blizak novim vlasnicima Nove TV, usput odbacivši nagađanja da bi se mogle spojiti redakcije dviju televizija.
Cilj za NI, dakle, ostaje isti: proizvodnja visokokvalitetnog informativnog televizijskog sadržaja pod vodstvom nezavisnog uredništva.
United Group odbacio je i komentare da je pravi razlog akvizicije Nove TV potreba za jačom medijskom potporom američkom kapitalu u regiji. Unatoč tome što N1 televizija snažno prati događaje povezane s Agrokorom, u kojem interes ima i američki fond Knighthead Capital Management, istina je da redakcija N1 televizije svoj posao radila profesionalno i kvalitetno. No slučajno ili ne, ekskluzivne informacije iz dobro obaviještenih izvora često su kolidirale s američkim interesima u priči o padu najveće hrvatske tvrtke.
 
Bez spajanja N1 i Nove TV
 
- Obje televizijske kuće, i N1 i Nova TV, imaju neovisna uredništva informativnog programa te će tako i nastaviti funkcionirati. KKR je vodeći svjetski investitor s dugom povijesti ulaganja u europske tvrtke, uključujući one u medijskom sektoru. Uložio je više od osam milijardi dolara u telekomunikacijske, medijske i digitalne sektore na globalnoj razini te je posebno stručan za poticanje tvrtki u rastu i razvoju, posebno u digitalno doba. To uključuje i njemačku medijsku platformu ProSiebenSatl. KKR je bio u toj medijskoj kući od 2006. do 2014. i u tom su razdoblju potpuno transformirani njezini digitalni kapaciteti. U samo nekoliko godina od ulaska KKR-a tvrtka je postala glavni igrač na europskome digitalnom tržištu - poručeno je Lideru iz United Groupa.
 
Liderovi izvori bliski United Groupu tumače da su ciljevi KKR-a, vlasnika United Groupa, svugdje jednaki: uspješno vratiti ulaganje discipliniranim investicijskim pristupom, kvalitetnom kadrovskom politikom te podizanjem vrijednosti tvrtki u koje ulaže. Kapital koji investira u pravilu je njegov, uz kapital ulagača poput mirovinskih i osiguravajućih fondova. Samo u telekomunikacijske, medijske i digitalne sektore uložio je dosad više od osam milijardi dolara, a od 1996. u Europi je u tim sektorima uložio više od 20 milijardi dolara u ukupno 58 tvrtki.
 
ProSiebenSat.l ulaganje je kojim se najviše voli pohvaliti jer je ta tvrtka pod njegovim vodstvom do 2014. uspjela kompletno transformirati svoje digitalne kapacitete i u nekoliko godina postati lider na europskome digitalnom tržištu, među ostalim zahvaljujući ulaganju u razvoj vlastite platforme za digitalne poslove i prodaju. ProSiebenSat.l danas je druga najveća TV kuća u Europi s prihodom od 2,9 milijardi dolara i 150 milijuna gledatelja, a bila je i u Danskoj, Švedskoj, Finskoj, Norveškoj, Rumunjskoj te Mađarskoj.
 
Američkim investitorima profit je, jasno, glavni cilj. Iako ga KKR stvara discipliniranim ulaganjima i vodeći računa o kvalitetnu kadru te nezavisnim pozicijama uredništava u informativnom programu, njihovo ulaganje u Novu TV nastavak je sve većih američkih ulaganja u Hrvatsku koja će se u budućnosti još širiti. Prema posljednjem izvješću Hrvatske narodne banke, izravna ulaganja SAD-a u Hrvatsku stalno padaju od 2013., no unatoč tome u istom razdoblju bilo je važnih investicija koje označavaju daje Hrvatska postala novo područje američkih interesa, a među tim je investicijama svakako i United Groupova akvizicija Nove TV.
 
Geostrateške pretpostavke
 
Američki utjecaj u Hrvatskoj dobiva dodatni zamah nakon Trumpove potpore Inicijativi triju mora koja uz važnu ulogu Hrvatske okuplja gotovo cijelu tranzicijsku Europu. U njoj su gotovo sve države koja graniče s Rusijom, odnosno sa sferom njezina utjecaja. Podsjetimo, prije dvije i pol godine mrežu Hypo Alpe-Adria banke u Jugoistočnoj Europi za 250 milijuna eura kupio je konzorcij američkog fonda Advent Internationala i EBRD-a. U međuvremenu su novi vlasnici uložili u promjenu identiteta pa je Hypica postala Addiko Bank i tako se odmakla od negativnog nasljeđa te austrijske bankarske kuće na ovome području; tako je, zapravo, dovršeno preuzimanje.
 
Osim toga, IBM je ove godine u Hrvatskoj otvorio svoj Client Innovation Centre, centar za korisničku podršku u kojemu će u iduće tri godine biti zaposleno petsto ljudi i u koji će biti uveden i IBM Watson, kognitivni softver te tvrtke koji se upotrebljava za mnoge namjene, od korisničke podrške preko marketinga do medicine. Vrijednost investicije IBM drži kao poslovnu tajnu, no o veličini ulaganja svjedoči i to što su za njega lobirali i iz samog vrha državne vlasti. Štoviše, tijekom posjeta SAD-u 2014. tadašnji predsjednik Vlade Zoran Milanović bio je i u IBM-ovu sjedištu u kojemu je o tome razgovarao s čelnicima te tvrtke. Zanimljivo je i da je IBM smjestio svoj Client Innovation Centre u bivši Hypo centar, današnju City Plažu.
 
Potkraj prošle godine hrvatskim Oružanim snagama dovršena je isporuka 16 borbenih helikoptera OH-58D Kiowa Warrior zahvaljujući potpori američke vlade i Oružanih snaga SAD-a. Riječ je o letjelicama sa standardnim kompletom naoružanja, optičko-elektroničkim senzorima te komunikacijskom i navigacijskom opremom. Odmah se mogu uklopiti u sastav Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane i vrijednost im je 1,7 milijardi dolara. Hrvatska će od tog iznosa američkim saveznicima platiti 200 milijuna kuna, i to za trošak prijevoza, PDV te obuku pilota K tome, kompatibilni su s NATO-ovim standardima.
 
Korak bliže Lockheedovim F-16
 
Bivši ministar obrane Damir Krstičević, koji je u utorak podnio ostavku zbog splitskog požara (a premijer Plenković ju nije prihvatio), prošlog je tjedna bio u posjetu SAD-u gdje se sastao i s kolegom iz američke vlade Jamesom Mattisom te posjetio Lockheed Martin u kojemu je razgovarao s mjerodavnima za međunarodnu suradnju. - Donošenje te odluke čeka se već 15-ak godina, vremena više nema. Dobio sam potporu ministra Mattisa za taj projekt. Korak smo bliže kupnji američkih zrakoplova. Odluku o tome donijet ćemo do kraja godine, veselim se toj suradnji - rekao je Krstičević tom prilikom.
 
Ovog je tjedna iz MORH-a trebao biti službeno odaslan formalan zahtjev za ponudu u pet država u kojima se proizvode vojni zrakoplovi za koje su zainteresirane Oružane snage - SAD-u, Švedskoj, Izraelu, Južnoj Koreji te Grčkoj. Premda se zahtjev šalje u pet država, na pravome popisu, u užem izboru, samo su F-16 (iz SAD-a, Izraela i Grčke), švedski Gripen JAS-39 te južnokorejski FA-50. Osim obnove zrakoplovne flote američki interesi najsnažniji su u području LNG-a. Odavno američka vlast i njezini poslovni lobisti zagovaraju gradnju LNG terminala u bilo kojem obliku, a sam projekt off-shore terminala u Hrvatskoj star je trideset godina. No vremena se mijenjaju, plutajući LNG terminal na otoku Krku poduprt je sa 102 milijuna eura nepovratnih sredstava iz europskog natječaja CEF Energv 2016-2. Taj bi novac trebao biti iskorišten za kupnju plutajuće FSRU barže za prihvat brodova i plina, gradnju pristaništa i pomoćnih postrojenja, priključnog plinovoda te koordinaciju projekta.
 
Izvoz LNG plina iz SAD-a nakon 1957.
 
- Zbog strateškog položaja Hrvatska je jaka točka ulaza za LNG. EU je nedavno dao 100 milijuna eura da realizira LNG terminal Krk pa vjerujemo da je napokon došlo vrijeme da se taj projekt i ostvari - istaknula je Julieta Valls Noyes proljetos na predavanju studentima Zagrebačke škole ekonomije i managementa. Veleposlanica SAD-a ne skriva da američke tvrtke imaju jak interes sudjelovati u takvim i sličnim projektima. To je posve razumljivo jer je SAD odnedavno preuzeo ulogu vodećega proizvođača prirodnog ukapljenog plina na svijetu, a lani ga je u veljači počeo i izvoziti, prvi put od 1957., kad je predsjednik SAD-a bio general iz Drugoga svjetskog rata Dwight D. Eisenhower, zvani Ike.
 

Sergej Abramov, Lider

»Stepinac i nacistički okupatori«

 
 
U dnevnom listu Politika  2. marta 2017. godine u rubrici „Pogledi“ objavljen je članak istoričara sa Univerziteta u Regensburgu  (Nemačka) dr Darija Vidojkovića „Zašto Stepinac nikada ne može postati svetac“. U njemu je autor opisujući celokupno držanje Stepinca tokom Drugog svetskog rata istaknuo njegovu „nepotrebnu srdačnost odnosa“ sa nemačkim i italijanskim okupacionim vlastima, kao i sa ustašama. A to daje jednu novu i posebnu dimenziju ličnosti A. Stepinca, o čemu bi svoje mišljenje i objašnjenje trebali da dadu za to kvalifikovani stručnjaci istoričari ali i psiholozi, sociolozi, socijalni antropolozi, psihoanalitičari, teolozi, filozofi-etičari itd.; zbog onoga šta se desilo njegovu bratu Miji Stepincu.
http://www.vesti-online.com/data/images/2014-10-23/456846_m092301b_f.jpg?ver=1414083900
Dario Vidojković (drugi s dena)
 
Naime, nemačka nacistička okupatorska vojska 27. oktobra 1943. godine u okolini Karlovca zbog saradnje sa komunistima i partizanima streljala je Miju Stepinca, a on je brat biskupa Alojzija Stepinca. Zašto su nacistički okupatori streljali brata A. Stepincu a on je s njima bio u „srdačnim odnosima“? Kako je nakon šta su mu nemački nacisti streljali brata, A. Stepinac mogao da održava „srdačnost odnosa“ sa ubicama svoga brata, enigme su za nas obične čitaoce! No nisu nerešive za istoričare, psihologe, sociologe, socijalne antropologe, psihoanalitičare, teologe, filozofe-etičare itd.; koji odgovarajućim metodološkim pristupom i analizom mogu da dadu objašnjenje tog i takvog odnosa i ponašanja A. Stepinca prema nacistima. Na način da čitaoci mogu da razumeju i da shvate kako može da nastane takav  psihološki, emocionalni i moralni odnos, i iz kakve ličnosti može da dođe to i takvo ponašanje prema ubicama brata.
 

»Milan Nikolić, čitaoc, 2. aprila 2017.«

Stjepan Šterc: Je li 'pražnjenje' Hrvatske ciljano, planski?

 
 
Šterc postavlja pitanje - nije li Hrvatska možda ušla u Europsku uniju kako bi oni besplatno popunili svoj radni kontejner visokoobrazovanim ljudima? U Njemačku je iz Hrvatske 2016. godine doselilo ukupno 55.970 osoba, a istodobno se iz Njemačke odselilo 22.010 hrvatskih državljana, tako da je krajem 2016. u Njemačkoj živjelo 332.605 građana RH, objavio je u utorak Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu. Porazne je podatke za Direktno komentirao hrvatski demograf Stjepan Šterc.
http://metkovic-news.com/wp-content/uploads/2013/07/donacija-rodilistu-01.jpg
Šterc kaže kako je navedene podake dobio prije nekih tjedan dana. Potvrda je to onoga što smo, dodaje, "znali i govorili, a svi su vrtjeli glavom da 'to nije tako'". "Najgore od svega je što nema apsolutno nikakve reakcije, nisam pročitao ni jednu izjavu hrvatskog političara oko toga. To me iznenađuje. Iznenađuje me što ta problematika, koja apsolutno opterećuje hrvatsku budućnost, ne ostavlja nikakvog traga na politički sustav".
 
Nema izjave ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, premijera, predsjednika Sabora, bilo kojeg drugog ministra, dakle ništa, ističe Šterc u razgovoru za Direktno. "Totalni muk i šutnja! To je najgore od svega! Ignoriraju. Na koncu, u sedam točaka nove stabilnosti, HDZ i HNS upravo su tu problematiku stavili na treće mjesto. HDZ-ov je program također to imao na trećem mjestu od pet točaka. Ja sam navodno trebao biti savjetnik premijera, on sve zna o tome, jer smo izravno razgovarali, pisao sam mu program. Ali ono što baš iznenađuje - nema reakcije!", kazao nam je demograf Šterc.
 
Njegov je zaključak, kaže, kako to što nitko ne reagira nije slučajno. "Je li to možda dobrodošao proces, jer on pokazuje pad nezaposlenosti, porast gospodarske aktivnosti? Gleda se po glavi stanovnika, kojih je sve manje pa su socijalni pokazatelji sve 'bolji'. Zapravo, ovaj egzodus ili nestanak Hrvatske je prilog stabilizaciji?", upitao je Šterc.
 
'Svi znaju za problem, a nitko ništa'
 
"To je posljedica svih vlasti! Dvije se godine oni dogovaraju, pregovaraju, udružuju, ne znam ni ja što. U te dvije godine nama je nestalo, vrlo vjerojatno, od 220-250.000 ljudi, ako se uključi u to prirodni pad. Prirodni pad je, na razini od dvije godine, negdje oko 40 tisuća ljudi. Pazite, prirodni pad! Znate što to znači kad vam ih toliko više umre, nego što se rodi! Plus još ovo što imate silinu iseljavanja! I ništa! Ljudi mi šalju izvorne podatke iz tih zemalja - pa je li to problem narediti Državnom zavodu za statistiku i reći - 'uđi u bazu svih statistika od Njemačke do Irske i vidi koliko su oni registrirali građana iz Hrvatske u svojoj zemlji pa to objavi u nekakvoj statističkoj publikaciji'. Ali, to se ne čini!", rekao nam je Šterc.
 
Njegova je studentica, govori nam Šterc, za potrebe diplomskog rada na tu temu, anketirala oko dvije i pol tisuće mladih u Hrvatskoj, putem facebooka. "Pokazalo se, prema odgovorima mladih, da najveći razlog iseljavanja postaje nesigurnost u hrvatsko društvo, a u najnovije vrijeme i blokiranost građana". Ranije su razlozi bili nezaposlenost i financijski problemi. "Blokirate vlastite građane, blokirate njihove živote i oni donose odluku o napuštanju zemlje. Otvaraju račune u drugoj zemlji i počinju novi život. Nevjerojatno je da imamo 20 ministarstava i da nitko nema hrabrosti reći: 'Ok, sada ću to presjeći!'. U jedan dan su, pazite, riješili na Trgovačkom sudu zaustavljanje ovrha nad Agrokorom, a građani ih ne zanimaju!", kazao nam je Šterc.
 
Šterc: 'Je li to pražnjenje Hrvatske ciljano, planski?'
 
"Je li to pražnjenje Hrvatske ciljano, planski? Moram priznati, ni jednu izjavu naših političara o tome nisam čuo. Čak i protestiraju protiv mene, jer ja malo radikalnije u toj priči postavljam stvari", govori nam Šterc. Vjeruje kako je broj iseljenih i do 20 posto veći. "Ne javljaju se meni samo 'obični ljudi'. Meni se javljaju i naši znanstvenici, koji su u tim zemljama i oni govore o tome, prilažu neke podatke, posebne neke pokazatelje. Ovo je samo Njemačka, a gdje je Austrija, Irska, skandinavske zemlje, Kanada, Australija, gdje je SAD? Naši kreću u svim smjerovima! Tako da ta brojka, vrlo vjerojatno, prelazi 80 tisuća godišnje i dodajte tome nekih 20 tisuća prirodnog pada, dakle, imate negdje između 90-100.000 nestanka ljudi, što 'gore', što prema van iz Hrvatske. Godišnje! Što to nekoga ne zabrine? Pa to je nevjerojatno, čovjek to ne može pojmiti!", istaknuo je Stjepan Šterc.
 
Ključni razlog iseljavanja - nesigurnost u hrvatsku budućnost
 
"Osim nesigurnosti u hrvatsku budućnost, tu su i građani koje je vlastiti državni sustav blokirao, ovršio, zatvorio, da tako kažem, sputao u bilo kakvim aktivnostima. Sada, recimo, imate tih 330.000 puta tri člana obitelji - imate skoro milijun ljudi koji su izvan aktivnosti u državi. Oni se ne mogu baviti nikakvim dodatnim aktivnostima, jer ne mogu realizirati ugovore niti ugovore o djelu niti dodatne poslove da bi, između ostalog, počeli vraćati dugove. Vi ste, u ime jednog sustava koji uzima, kontrolira, blokirali vlastite građane i svezali im ruke. A to inače ne čini apsolutno niti jedna zemlja u Europi. Državna Fina to čini u ime privatnih odnosa, dakle građana i privatne banke", objašnjava nam Šterc.
 
Procjena je, podsjeća, kako je do 2011. godine, kada još nismo bili u Europskoj uniji, ukupno iz BiH i Hrvatske nestalo 600.000 ljudi! "To su sve praktički Hrvati, jer računamo na hrvatsku populaciju u BiH. A svi će se na to 'vaditi', govoriti to je 'normalni proces', 'to se događa'. Ok, to je normalni proces. Imamo li mi europarlamentarne zastupnike? Imamo! Pa zašto ne postave u Europskom parlamentu pitanje tržišta rada? Što je tržište? Tržište je zapravo ponuda i potražnja. Pa onda plati! Dakle, ti dohvaćaš radnu, obrazovanu snagu iz zemalja koje su inače niže gospodarske razine i to besplatno. Kakvo je to tržište? To je uzimanje, to nije nikakvo tržište! I umjesto da mi postavimo pitanje nadoknade za visokoobrazovanu populaciju koja dolazi na tržište rada, mi koji smo populacijski najmanja zemlja od tih svih zemalja iz kojih ljudi iseljavaju, mi ne činimo ništa. Ili smo mi zbog toga ušli u Europsku uniju, da oni popune svoj radni kontejner?", zaključio je demograf Stjepan Šterc u razgovoru za Direktno.
 

Ivana Zadro, http://direktno.hr/direkt/sterc-ostro-po-vladi-je-li-praznjenje-hrvatske-ciljano-planski-91655/

Anketa

Jesu li požari po hrvatskome jugu slučajni ili podmetnuti?

Nedjelja, 23/07/2017

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 834 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević