Get Adobe Flash player
Aktualni Normalni opet nenormalan

Aktualni Normalni opet nenormalan

Neposredni izbor predsjednika RH treba "negdje...

Zbog

Zbog "banalnosti lošeg" birači krivo biraju

Zbilja hrvatskog biračkog tijela u svijetlu filozofije Hannah...

George Soros -

George Soros - "veliki humanist i čovjekoljub"

»Zamišljao sam sebe kao neku vrstu...

Politička trgovina cvjeta

Politička trgovina cvjeta

Kupuje se i prodaje izravno i(li) uz...

Zagrebački dalmatinski Makedonac iz Nigdjezemske

Zagrebački dalmatinski Makedonac iz Nigdjezemske

Je li previše toga znao, ipak je bio dobar i s Bakarićevom...

 • Aktualni Normalni opet nenormalan

  Aktualni Normalni opet nenormalan

  četvrtak, 28. svibnja 2020. 11:54
 • Zbog

  Zbog "banalnosti lošeg" birači krivo biraju

  utorak, 26. svibnja 2020. 13:28
 • George Soros -

  George Soros - "veliki humanist i čovjekoljub"

  četvrtak, 28. svibnja 2020. 11:03
 • Politička trgovina cvjeta

  Politička trgovina cvjeta

  utorak, 26. svibnja 2020. 13:20
 • Zagrebački dalmatinski Makedonac iz Nigdjezemske

  Zagrebački dalmatinski Makedonac iz Nigdjezemske

  četvrtak, 28. svibnja 2020. 10:59

Međunarodni simpozij o svećeniku Krunoslavu Stjepanu Draganoviću

 
 
U velikoj dvorani Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu 24. travnja je predstavljen Zbornik radova s međunarodnog znanstvenog simpozija „Krunoslav Stjepan Draganović – svećenik, povjesničar i rodoljub“. U predstavljanju Zbornika sudjelovali su prof. dr. don Franjo Topić urednik prof. dr. don Darko Tomašević, prof. dr. Marko Trogrlić i doc. dr. don Josip Dukić. Simpozij je održan u povodu njegove 110. obljetnice rođenja i 30. obljetnice smrti ovog vrhbosanskog svećenika, velikog karitativnog djelatnika i vrlog povjesničara, na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu od 8. do 10. studenoga 2013. godine.
Zbornik su uredili Darko Tomašević i Miroslav Akmadža, sveprisutnih i isticanjem da je Draganović najintrigantnija osoba 20-ih godina XX. stoljeća a izdavači su: Katolički bogoslovni fakultet u Sarajevu, HKD Napredak, Hrvatsko katoličko dobrotvorno društvo, Glas Koncila, 2014. sastavljen od 511 stranica podijeljenih u 21 rad  ispovijedi svih onih koji su istraživali ili imali osobni kontakt s Draganovićem, koji u javnosti i danas predstavlja kao jedan od najkontroverznijih osoba, štoviše, kao najkontroverznija osoba u novijoj hrvatskoj historiografiji, a što je  jedan od uspjeha UDB-e koja ga je budno pratila, napadala i lažno optuživala sve do njegove smrti,u Sarajevu 3. srpnja 1983. gdje je i pokopan.za što su očito imali svoje razloge, kazao je Dukić.
Prema riječima Tomaševića, dva temeljna područja na kojima počiva zbornik su:. istraživanje povijesti katoličke crkve u BiH, i istraživanje zločina Jugoslavenske narodne armije u Drugom svjetskom ratu i poraću. „Ovaj je Zbornik, kako je u svojem proslovu lijepo napisao kardinal Puljić. Doista 'jedan način  oduživanja ljudima koji su hrabro svjedočili svoje uvjerenje i svoju odanost, plaćajući skupu cijenu opstanka i čuvanja svojega identiteta, i pomažući drugima vjerujući u pobjedu dobra.' To je doista slaganje mozaika naše prošlosti studijskim ispitivanjem činjenica te iznošenjem istine na vidjelo. Tako smo doista, preko ovih redova, ušli u prošlost koja nije do sada do kraja analizirana niti objektivno prikazana.“-kazao je Trogrlić
 
Krunoslav Stjepan Draganović rođen je 1903. u Brčkom u Bosni i Hercegovini. Školovao se u Travniku, Sarajevu i Beču. Filozofiju i teologiju je završio na Vrhbosanskoj katoličkoj teologiji u Sarajevu, gdje je zaređen za svećenika 1928. godine. Doktorirao je u Rimu 1935. Nakon povratka iz Rima djelovao je u središnjim ustanovama Sarajevske nadbiskupije i HKD Napredak, da bi 1940. bio izabran za docenta crkvene povijesti na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Ratne godine 1943. poslan je u Rim u hrvatsko predstavništvo pri Vatikanu sa zadaćom da skrbi za hrvatske vojnike i civile zarobljene u sabirnim logorima u Italiji. U emigraciji je djelovao u Italiji i Austriji i prikupljao dokaze o zločinima tadašnje vlasti i objavljivao u tisku, zbog čega je vjerojatno bio otet 1967. u Trstu i doveden u Jugoslaviju. Nakon pritvora i ispitivanja, koje je trajalo 42 dana u Beogradu, bez suđenja je pušten i stavljen u kućni pritvor, te je na Sarajevskoj teologiji predavao crkvenu povijest i bavio se znanstvenim radom. Krunoslav Stjepan Draganović umro je u Sarajevu 3. srpnja 1983. gdje je i pokopan.
 

Ivica Luetić

Anketa

A. Plenković je u tajnosti dozvolio MOL-u da u Mađarskoj i Slovačkoj prerađuje hrvatsku naftu. Je li to izdaja nacionalnih interesa?

Subota, 30/05/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1991 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević