Get Adobe Flash player
Gordan Maras govori srpskim standardnim jezikom!

Gordan Maras govori srpskim standardnim jezikom!

SDP-ov čelnik loše govori hrvatskim standardnim...

Izjava Komisije Iustitia et pax HBK

Izjava Komisije Iustitia et pax HBK

Države imaju obvezu poštovati pravo na priziv savjesti svakoga...

Plenković u izjavi može naći poruku i za sebe

Plenković u izjavi može naći poruku i za sebe

Pravo na priziv savjesti zadnja je crta obrane...

Dražen Lalić - sociolog ili ostrašćeni navijač

Dražen Lalić - sociolog ili ostrašćeni navijač

Podržavajući navijačke udruge, kao supkulturu, podržao je izljev najnižih...

Podjela Hrvatske na šest izbornih jedinica

Podjela Hrvatske na šest izbornih jedinica

Ništa od Radne skupine za decentralizaciju i regionalni preustroj...

 • Gordan Maras govori srpskim standardnim jezikom!

  Gordan Maras govori srpskim standardnim jezikom!

  četvrtak, 21. lipnja 2018. 08:09
 • Izjava Komisije Iustitia et pax HBK

  Izjava Komisije Iustitia et pax HBK

  srijeda, 20. lipnja 2018. 11:10
 • Plenković u izjavi može naći poruku i za sebe

  Plenković u izjavi može naći poruku i za sebe

  srijeda, 20. lipnja 2018. 11:05
 • Dražen Lalić - sociolog ili ostrašćeni navijač

  Dražen Lalić - sociolog ili ostrašćeni navijač

  srijeda, 20. lipnja 2018. 11:01
 • Podjela Hrvatske na šest izbornih jedinica

  Podjela Hrvatske na šest izbornih jedinica

  nedjelja, 17. lipnja 2018. 09:36

Washington ne mijenja stav o arbitraži

 
 
Ako je suditi po izjavi što ju je državni tajnik slovenskog ministarstva vanjskih poslova Andrej Logar nakon povratka iz SAD-a dao Slovenskoj televiziji, Sjedinjene Američke Države mijenjaju stajalište o hrvatsko-slovenskom arbitražnom sporu koji je već dugo trn u oku slovenskoj vanjskoj politici. Logar, naime, tvrdi da je u SAD-u u tijeku oblikovanje nove američke politike prema Europi, a ponajprije prema Zapadnom Balkanu, a u tom kontekstu najavljuje i promjenu američkog stava prema arbitraži.
https://siol.net/media/img/89/cd/95f3697c3b46561f8c5d-andrej-logar.jpeg
Andrej Logar
 
Međutim, iz američkog veleposlanstva u Ljubljani Slovencima stigao je hladan tuš. Veleposlanik Brent Hartley kazao je kako američko stajalište o slovensko-hrvatskom arbitražnom sporu ostaje nepromijenjeno, prenosi Hina. Hartley je ovo izjavio nakon razgovora s predsjednikom slovenskog parlamenta Milanom Brglezom u kojemu je bilo riječi o stanju na Balkanu i planovima slovenske vlade do kraja njenog mandata. »SAD je u tom sporu neutralan i ne postavlja se ni na jednu stranu, ali potiče države da potraže rješenje za spor«, kazao je Hartley te dodao i da su razgovori koje je prošli tjedan o odnosima dviju zemalja u Washingtonu imao državni tajnik u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova Andrej Logar bili korisni.
 
Logar se u Washingtonu sastao s novim pomoćnikom američkog državnog tajnika za Europu i Euroaziju Wessom Mitchellom, koji je poznat kao pristaša NATO-a i oštar kritičar ruske politike, a njegov dolazak u State Department u rujnu prošle godine protumačen je kao najava snažnijeg američkog otpora širenju ruskog utjecaja na Balkanu. Logar je tom prigodom američkom kolegi iznio slovenska stajališta o arbitraži i njezinoj implementaciji, osobito u kontekstu Zapadnog Balkana i značaja poštovanja vladavine prava za tu regiju, ocjenjujući da je američki diplomat slovenska stajališta »prihvatio kao vjerodostojna«.  »Ocjenjujem da će američka strana ozbiljno promisliti što dalje s ovim slučajem«, kazao je Logar, tvrdeći da je u Washingtonu u tijeku formuliranje »novog odnosa i novih stajališta«, »koja bi mogla biti drugačija od dosadašnjih«.
 
Logar tvrdi da SAD, baš kao i EU, želi rješenje ovog problema što sve više opterećuje cijeli Zapadni Balkan. »Moji su sugovornici željeli rješenje hrvatsko-slovenskog arbitražnog spora odmah, što prije, jer su svjesni mogućih negativnih posljedica neimplementacije arbitražne odluke«, tvrdi slovenski diplomat, objašnjavajući razloge povećanog interesa Washingtona za hrvatsko-slovenski arbitražni spor. Zanimljivo je da je prije samo tri tjedna američki pomoćnik za Europu i Euroaziju Mitchell primio i Davora Božinovića, hrvatskog ministra unutarnjih poslova, najavivši američko uključenje u rješavanje arbitražnog spora sa Slovenijom. Mitchell je ponudio veći angažman Washingtona u »postizanje dogovora«, i to samo »u slučaju da to obje strane ocijene uputnim«, što je onda protumačeno kao ponuda za posredovanje u pravcu postizanja bilateralnog dogovora, a ne nametanja arbitražne odluke koju Hrvatska odbija prihvatiti iz poznatih razloga.
 
Kontroverze
 
Dosadašnje američko stajalište kako je riječ o bilateralnom sporu, koji Hrvatska i Slovenija trebaju bilateralno riješiti, opravdano je protumačeno kao američko svrstavanje na hrvatsku stranu, a njegova bi promjena objektivno predstavljala velik udarac za hrvatsku vanjsku politiku, koja je posljednjih mjeseci u više navrata vjerno slijedila američke naputke i interese, pa čak i onda kada je time naškodila vlastitoj poziciji unutar Europske unije. Kontroverzna inicijativa Tri mora i suzdržanost prilikom glasanja u UN-u protiv američke odluke o Jeruzalemu kao prijestolnici Izraela samo su neki od primjera ovakve politike »najveće američke saveznice u regiji«.
 

Denis Romac, Novi list

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Tko će postati prvak svijeta u nogometu?

Petak, 22/06/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1066 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević