Get Adobe Flash player
Ivica Todorić pojašnjava grupu Borg

Ivica Todorić pojašnjava grupu Borg

Svjedočenje vlasnika Agrokora u DORH-u 7. lipnja...

Rada-Lambada protiv hrvatske države

Rada-Lambada protiv hrvatske države

Petokolonaška izdajnička djelatnost pored spomenika Oca...

Brod 'Galeb' - simbol Titine diktature

Brod 'Galeb' - simbol Titine diktature

Oberschnell-ovska revizija titoizma!     „Ako...

I politička trgovina ima vijek trajanja

I politička trgovina ima vijek trajanja

Smiju li nam se oni s povlaštenim saborskim mirovinama na...

Ministar Marić je kriv zato što je uspješan

Ministar Marić je kriv zato što je uspješan

Komedijaška predstava s pokušajem tobožnjeg utvrđivanja...

 • Ivica Todorić pojašnjava grupu Borg

  Ivica Todorić pojašnjava grupu Borg

  četvrtak, 13. prosinca 2018. 12:36
 • Rada-Lambada protiv hrvatske države

  Rada-Lambada protiv hrvatske države

  četvrtak, 13. prosinca 2018. 06:27
 • Brod 'Galeb' - simbol Titine diktature

  Brod 'Galeb' - simbol Titine diktature

  četvrtak, 13. prosinca 2018. 12:27
 • I politička trgovina ima vijek trajanja

  I politička trgovina ima vijek trajanja

  četvrtak, 13. prosinca 2018. 06:22
 • Ministar Marić je kriv zato što je uspješan

  Ministar Marić je kriv zato što je uspješan

  četvrtak, 13. prosinca 2018. 06:18

Washington ne mijenja stav o arbitraži

 
 
Ako je suditi po izjavi što ju je državni tajnik slovenskog ministarstva vanjskih poslova Andrej Logar nakon povratka iz SAD-a dao Slovenskoj televiziji, Sjedinjene Američke Države mijenjaju stajalište o hrvatsko-slovenskom arbitražnom sporu koji je već dugo trn u oku slovenskoj vanjskoj politici. Logar, naime, tvrdi da je u SAD-u u tijeku oblikovanje nove američke politike prema Europi, a ponajprije prema Zapadnom Balkanu, a u tom kontekstu najavljuje i promjenu američkog stava prema arbitraži.
https://siol.net/media/img/89/cd/95f3697c3b46561f8c5d-andrej-logar.jpeg
Andrej Logar
 
Međutim, iz američkog veleposlanstva u Ljubljani Slovencima stigao je hladan tuš. Veleposlanik Brent Hartley kazao je kako američko stajalište o slovensko-hrvatskom arbitražnom sporu ostaje nepromijenjeno, prenosi Hina. Hartley je ovo izjavio nakon razgovora s predsjednikom slovenskog parlamenta Milanom Brglezom u kojemu je bilo riječi o stanju na Balkanu i planovima slovenske vlade do kraja njenog mandata. »SAD je u tom sporu neutralan i ne postavlja se ni na jednu stranu, ali potiče države da potraže rješenje za spor«, kazao je Hartley te dodao i da su razgovori koje je prošli tjedan o odnosima dviju zemalja u Washingtonu imao državni tajnik u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova Andrej Logar bili korisni.
 
Logar se u Washingtonu sastao s novim pomoćnikom američkog državnog tajnika za Europu i Euroaziju Wessom Mitchellom, koji je poznat kao pristaša NATO-a i oštar kritičar ruske politike, a njegov dolazak u State Department u rujnu prošle godine protumačen je kao najava snažnijeg američkog otpora širenju ruskog utjecaja na Balkanu. Logar je tom prigodom američkom kolegi iznio slovenska stajališta o arbitraži i njezinoj implementaciji, osobito u kontekstu Zapadnog Balkana i značaja poštovanja vladavine prava za tu regiju, ocjenjujući da je američki diplomat slovenska stajališta »prihvatio kao vjerodostojna«.  »Ocjenjujem da će američka strana ozbiljno promisliti što dalje s ovim slučajem«, kazao je Logar, tvrdeći da je u Washingtonu u tijeku formuliranje »novog odnosa i novih stajališta«, »koja bi mogla biti drugačija od dosadašnjih«.
 
Logar tvrdi da SAD, baš kao i EU, želi rješenje ovog problema što sve više opterećuje cijeli Zapadni Balkan. »Moji su sugovornici željeli rješenje hrvatsko-slovenskog arbitražnog spora odmah, što prije, jer su svjesni mogućih negativnih posljedica neimplementacije arbitražne odluke«, tvrdi slovenski diplomat, objašnjavajući razloge povećanog interesa Washingtona za hrvatsko-slovenski arbitražni spor. Zanimljivo je da je prije samo tri tjedna američki pomoćnik za Europu i Euroaziju Mitchell primio i Davora Božinovića, hrvatskog ministra unutarnjih poslova, najavivši američko uključenje u rješavanje arbitražnog spora sa Slovenijom. Mitchell je ponudio veći angažman Washingtona u »postizanje dogovora«, i to samo »u slučaju da to obje strane ocijene uputnim«, što je onda protumačeno kao ponuda za posredovanje u pravcu postizanja bilateralnog dogovora, a ne nametanja arbitražne odluke koju Hrvatska odbija prihvatiti iz poznatih razloga.
 
Kontroverze
 
Dosadašnje američko stajalište kako je riječ o bilateralnom sporu, koji Hrvatska i Slovenija trebaju bilateralno riješiti, opravdano je protumačeno kao američko svrstavanje na hrvatsku stranu, a njegova bi promjena objektivno predstavljala velik udarac za hrvatsku vanjsku politiku, koja je posljednjih mjeseci u više navrata vjerno slijedila američke naputke i interese, pa čak i onda kada je time naškodila vlastitoj poziciji unutar Europske unije. Kontroverzna inicijativa Tri mora i suzdržanost prilikom glasanja u UN-u protiv američke odluke o Jeruzalemu kao prijestolnici Izraela samo su neki od primjera ovakve politike »najveće američke saveznice u regiji«.
 

Denis Romac, Novi list

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Sviđa li vam se Tuđmanov spomenik Kuzme Kovačića?

Subota, 15/12/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1723 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević