Get Adobe Flash player
Zapisi iz doba Corone - Svjetski koronski rat

Zapisi iz doba Corone - Svjetski koronski rat

Nije Putin slučajno vratio Boga u ustav. Ne, ne. Bila je to priprema za...

Tko treba vladati Hrvatskom?

Tko treba vladati Hrvatskom?

Ova vremena zaslužuju katolički odgovor     Kroz...

Boji se savjeta za gospodarstvo

Boji se savjeta za gospodarstvo

Plenkovićeva demagogija o reprezentativnoj...

Nikakve koristi od gradonačelnikova

Nikakve koristi od gradonačelnikova "delanja"

Mnogi su se rodili u Petrovoj bolnici iz koje sad bježe rodilje i porađaju...

Je li sada jasno tko je Plenković?

Je li sada jasno tko je Plenković?

Nije on kriv za potres i zarazu, ali je kriv za mnoge druge...

 • Zapisi iz doba Corone - Svjetski koronski rat

  Zapisi iz doba Corone - Svjetski koronski rat

  četvrtak, 02. travnja 2020. 15:00
 • Tko treba vladati Hrvatskom?

  Tko treba vladati Hrvatskom?

  ponedjeljak, 30. ožujka 2020. 21:29
 • Boji se savjeta za gospodarstvo

  Boji se savjeta za gospodarstvo

  četvrtak, 02. travnja 2020. 14:54
 • Nikakve koristi od gradonačelnikova

  Nikakve koristi od gradonačelnikova "delanja"

  srijeda, 01. travnja 2020. 09:36
 • Je li sada jasno tko je Plenković?

  Je li sada jasno tko je Plenković?

  srijeda, 01. travnja 2020. 09:31

Za razliku od Talijana dobro je postupio izraelski premijer Benjamin Netanyahu

 
 
Virus Corona iz daljine izgleda kao rođak sezonske gripe. U usporedbi sa crnom kugom ili španjolskom gripom, pa i s ebolom, nije osobito smrtonosan. Djeci prijeti malo, a mnogi ljudi koji su zaraženi pate nešto više od poznatih simptoma prehlade. Opasan je ponajvećma za starije ljude i one koji imaju kronične probleme sa srcem ili plućima. Dobroćudno lice virusa navelo je neke političare da misle kako se oni mogu boriti protiv pregovora, savjetujući svoje ljude protiv histerije i potičući posao kao i obično.
https://i0.wp.com/cdn-prod.medicalnewstoday.com/content/images/articles/321/321030/biowarfare-illustration-under-colored-skies.jpg?w=1155&h=1461
Nedostaci tog pristupa vidljivi su u slučaju Milana u Italiji. U početku je lokalna uprava preporučila socijalno distanciranje, ali onda je gradonačelnik, bez sumnje zabrinut ekonomskim troškovima držanja svih kod kuće ohrabrio ljude da izađu i malo žive. Ponovno su se napunili kafići i restorani. U međuvremenu, bolnice su vjerovale da su pripremljene za najgore. Tada je virus otkrio svoje prijeteće lice. Izbila je eksponencijalna eksplozija slučajeva, brzo je nadvladala medicinski sustav, kojem je između ostalog nedostajao odgovarajući broj respiratora. Za razliku od Talijana dobro je postupio izraelski premijer Benjamin Netanyahu, prisilio je svakog tko uđe u zemlju da provede dva tjedna u karanteni, zabranio je velika javna događanja i zatvorio škole. Ova strategija usporila je napredovanje virusa. Time je "kupio" vrijeme za pripremu objekata i nabavku potrebne opreme, prije svega respiratora.
 
Virus se proširio usred američko-kineskog trgovinskog rata i općeg usporavanja kineske ekonomije. Da bi se borila s tako velikim izazovom, Kina je morala mobilizirati resurse čitave nacije i njezinih 1,4 milijarde ljudi. Ipak, ti ​​resursi sada su se morali preusmjeriti u borbu protiv epidemije, što će na kraju natjerati kinesko gospodarstvo na "hibernaciju", pa čak i zahtijevati privremeno povlačenje iz svjetske politike. Geopolitičke i ekonomske posljedice mogle bi biti velike u skoroj budućnosti. Stoga je SAD najveći korisnik krize. Usporavanje kineskog gospodarstva nastavit će se i još uvijek nije jasno koliki će utjecaj imati kriza. Bilanca snaga mogla bi se privremeno prebaciti natrag u korist SAD-a. A na drugoj strani su  Kina, Rusija, Iran i Turska. 
 
I sada dolazimo na teren urota. Stvarnih ili izmišljenih prema kojima je virus umjetno napravljen da nanosi štetu Kini. Ruski političar Vladimir Žirinovski tvrdi da su Amerikanci virus "zasigurno" stvorili kako bi ciljali na Kinu. I pukovnik kineskog ratnog zrakoplovstva optužio je američku vladu za puštanje virusa ptičje gripe H7N9 u Kinu kao čin biološkog rata. Suprotna verzija te teorije - da virus Corona potječe iz "programa tajnog biološkog oružja" u Kini i Instituta za virusologiju Wuhan, također je bila široko rasprostranjena na društvenim medijima. Ako virus našteti uglavnom Kini, Peking možda ne će biti voljan prihvatiti da je to prirodna pojava.
 

Vid Hinković

Anketa

Čega se više bojite?

Utorak, 07/04/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1178 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević