Get Adobe Flash player
Znanstvena fantastika u službi znanosti i promidžbe

Znanstvena fantastika u službi znanosti i promidžbe

Jugoslavenska filmska industrija (po)služila za radikalizaciju...

Drobilica Goldsteina ml. i dalje kosti drobi

Drobilica Goldsteina ml. i dalje kosti drobi

Jedini spas Balkana proglasiti Srbe...

Poruka drugu Andreju Plenkoviću

Poruka drugu Andreju Plenkoviću

Hrvatska i hrvatski narod ne mogu preživjeti još šest...

Treba nam međusobno povjerenje

Treba nam međusobno povjerenje

Ne treba tražiti krivca. Krivi smo si...

NOVO NORMALNO – Ozakonjeno laganje

NOVO NORMALNO – Ozakonjeno laganje

Neodgovorno je ponašanje Sabora da prihvaća svaki prijedlog...

 • Znanstvena fantastika u službi znanosti i promidžbe

  Znanstvena fantastika u službi znanosti i promidžbe

  srijeda, 25. studenoga 2020. 18:22
 • Drobilica Goldsteina ml. i dalje kosti drobi

  Drobilica Goldsteina ml. i dalje kosti drobi

  srijeda, 25. studenoga 2020. 17:45
 • Poruka drugu Andreju Plenkoviću

  Poruka drugu Andreju Plenkoviću

  srijeda, 25. studenoga 2020. 16:43
 • Treba nam međusobno povjerenje

  Treba nam međusobno povjerenje

  srijeda, 25. studenoga 2020. 17:01
 • NOVO NORMALNO – Ozakonjeno laganje

  NOVO NORMALNO – Ozakonjeno laganje

  srijeda, 25. studenoga 2020. 14:08

Po Erdutskom sporazumu petogodišnji moratorij od 1998.-2003. Traje i danas. Dokle?

 
 
Srbi u Hrvatskoj nikada nisu imali status konstitutivnog naroda, niti su na takav status imali pravo prema međunarodnom pravu,  a i da jesu Srbi u Hrvatskoj imali status konstitutivnog naroda, kao građani i državljani Republike Hrvatske bili su dužni poštivati legitimno i legalno donesenu odluku o promjeni hrvatskog Ustava iz 1990. godine, jer je taj Ustav donesen demokratski, dvotrećinskom većinom zastupnika hrvatskog Sabora, točno  po proceduri propisanoj ranijim hrvatskim Ustavom i Ustavom SFRJ, što nitko u tadašnjoj SFRJ, pa ni Ustavni sud SFRJ nije osporio. Dok je oružana pobuna Srba u Hrvatskoj i nepriznavanje legalno i legitimno izabranih hrvatskog Sabora i Vlade i drugih tijela javne vlasti u Hrvatskoj bio zločin.
https://www.kurir.rs/data/images/2015/08/10/10/717235_istorija_ls.jpg
Međutim kako Srbija  ipak ne odustaju od svoje mitološke velikosrpske ideologije, u Hrvatskoj je trebalo na sve moguće načine srpsku nacionalnu manjinu iskoristiti  za velikosrpske ciljeve!
 
Institucije srpske zajednice, Srpsko narodno vijeće (SNV) i Zajedničko vijeće općina (ZVO)
 
Umjesto konstitutivnosti koja bi značila federalizaciju, ubrzo se nalazilo druge varijante po kojima su  se organizirali Srbi samo da bi neprestano Hrvatsku držali u stanju napetosti i prijetnje! Kada im nije prošla podvala sa konstitutivnosti, pronalazili su se drugi modaliteti udruživanja za prodor u hrvatski javni život i obnašanje vlasti. Institucije srpske zajednice, Srpsko narodno vijeće (SNV) i Zajedničko vijeće općina (ZVO), moraju dobiti status manjinskih samouprava, u skladu s njihovim posebnim osnivačkim izvorištima – dokumentima s međunarodnim karakterom, Erdutskim sporazumom i Pismom namjera”, stoji u izjavi o pravima Srba u Hrvatskoj, a koja je usvojena na trećoj Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća 13. veljače 2018. godine u Zagrebu.
 
Srpsko Zajedničko vijeće općina postoji već godinama. Točnije, još od 1995. godine. Imaju svog predsjednika, predsjedništvo, Statut te se dijelom financiraju iz proračuna vlade. Primjerice, za 2018. godinu iz proračuna vlade osigurano je 1,8 milijuna kuna za rad ZVO-a, dok im je ukupan prihod 4,8 milijuna kuna. ZVO formiran kao udruga građana djeluje na području istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, a središte joj je u Vukovaru. Cilj udruge je ostvarivanje ljudskih, građanskih i etničkih prava pripadnika srpske nacionalne manjine. Isto tako, sve podsjeća na 2010. godinu kada je Vesna Pusić u posljednji trenutak spriječila izmjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Ona je tada osigurala da se ne provuče odredba da srpsko ZVO na području istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema dobije pravnu osobnost.
Srpsko narodno vijeće sada traži da ZVO ne bude registriran samo kao udruga građana, jer to formalno nije, nego da bude upisan u zakon i to kao javna institucija prema uzoru na Crveni križ ili HGSS i slične.
 
Svoj zahtjev temelje na nizu dokumenata od kojih je najznačajniji onaj iz listopada 1998. godine, a riječ je odluci vlade o formiranju Zajedničkog vijeća općina. Odluku potpisuje tadašnji šef vlade Zlatko Mateša i to temeljem dovršenja mirne reintegracije odnosno Sporazuma o području istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema. Drugim riječima, to bi značilo formiranje zasebne teritorijalne jedinice po jednonacionalnom ključu. Srpska nacionalna manjina nije do kraja provela sve točke Erdutskog sporazuma iako je trebala već odavno; Vojislav Stanimirović izjavio za Večernje novosti 13. lipnja 2013. godine: “Naša djeca uče prema hrvatskim nastavnim programima, ali mi imamo svoje udžbenike i izučavamo noviju povijest na naš način, drukčiji nego u hrvatskim školama. Izostavili smo poglavlje o Domovinskom ratu, jer i dalje smatramo da je to bio građanski rat!”
 
Kao što je poznato, nakon mirne reintegracije Istočne Slavonije 1998. godine, djeca pripadnici srpske nacionalne manjine imaju svoje posebne škole, u kojima se cjelokupna nastava odvija prema „A-modelu” na srpskom jeziku i pismu. Po Erdutskom sporazumu bio je petogodišnji moratorij na nastavu hrvatske povijesti u odvojenim školama za djecu pripadnike srpske nacionalne manjine 1998.-2003. Međutim takva se praksa nastavila do danas iako je Ustavni sud ustanovio da je moratorij istekao.
 
Ustavni sud Republike Hrvatske donio je odluku članak 27.1.točka 1, da su  svi profesori povijesti dužni prenijeti činjenice o Domovinskome ratu svim učenicima u Republici Hrvatskoj u jednakoj mjeri.: U-VIIR-4640/2014, Zagreb, 12. kolovoza 2014. Djeca srpske nacionalne manjine u Istočnoj Slavoniji, ne samo da ne uče o Domovinskom ratu, nego ih u školi i kod kuće odgajaju u srpskom etničkom duhu, što kao manjina imaju pravo, ali bez saznanja bilo kakve građanske svijesti o pripadanju Republici Hrvatskoj. Stoga ne čudi izjava gradonačelnika Vukovara Ivana Penave, da djeca ostanu sjediti kod intoniranja hrvatske himne. Ako je škola odgojno-obrazovna ustanova, onda nije samo bitno znanje koje se prenosi učenicima, već i oblikovanje učenika da budu lojalni građani Republike Hrvatske, da poštuju njeno znamenje zastavu, himnu i grb, što je u školskom sustavu srpske nacionalne manjine u istočnoj Slavoniji zakazalo.
 
Eto ponavljaju se aktualni zahtjevi manjina za ministarskim mjestima u Vladi. Samo što tada nije uspjelo ZVO da postane posebna teritorijalna jedinica, što bi  značilo federalizaciju Hrvatske što je protivno Ustavu RH. Tadašnja Vlada pokazala je spremnost u rješavanju gospodarskih i socijalnih problema građana srpske nacionalnosti, ali ne i za davanje manjinske samouprave. Hrvatska je podijeljena na županije, gradove i općine i nema mjesta za stvaranje nekih novih teritorijalnih jedinica. Ne može se više tolerirati da se  pod svakakvim izlikama izruguju i ponižavaju simboli hrvatske državotvornosti  i hrvatski narod i to još financirani iz hrvatskog državnog proračuna, kao što to neprestano čine Novosti SNV-a.
Tako je i taj pokušaj SNV-a i ZVO propao!
 
Manjinska prava
 
Po popisu stanovništva 2011, godine Hrvata ima 90,42 %, a Srba 4,36 % ili u brojkama Hrvata 3.874.321, a Srba 186.633 ! Postoji li igdje u svijetu da u Vladu ulazi predstavnik naroda koji ima 4,36% i koji odlučuje o 90,42 % stanovnika Hrvatske? Nema nigdje u cijelom svijetu! Nema nigdje ni da dobije mjesto potpredsjednika Vlade za društvenu djelatnost i ljudska prava!
Bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor na twitteru, upozorava da takva funkcija nije posve nevažna. ‘Potpredsjednik za društvene djelatnosti i ljudska prava Vlade RH nadređen je ministrima zdravstva, obrazovanja, znanosti, kulture, informiranja, mirovinskog sustava, rada, socijale, sporta’, napisala je Jadranka Kosor na twitteru.  Iako su neki odmah postavljali pitanje  kakve realno ovlasti ima potpredsjednik Vlade nad tim ministrima, Kosor je pojasnila: ‘Zato što vodi koordinaciju na kojoj moraju biti i ministri. Bez njegovog odobrenja zakon npr. ne može proći koordinaciju. Što ne prođe koordinaciju, ne može na sjednicu Vlade.’
Postavlja se pitanje baš ljudskih prava;
- Zašto manjine  nisu ravnopravne sa Hrvatima?
- Zašto njihov glas vrijedi više nego moj?
- Zar oni imaju neke druge potrebe, po čemu se razlikuju od domicilnog hrvatskog naroda?
- Zar nismo svi isti pred zakonom?
- Zar nije jedino pravedno glasanje po sistemu jedan čovjek, jedan glas?
Sve je to navedeno u Ustavu RH, ali onda je izglasan Ustavni Zakon o pravima nacionalnih manjina, koji sve te ustavne članke poništava??? Ustav RH
Članak 3.
Sloboda, jednakost, nacionalna ravnopravnost i ravnopravnost spolova, mirotvorstvo, socijalna pravda, poštivanje prava čovjeka, nepovredivost vlasništva, očuvanje prirode i čovjekova okoliša, vladavina prava i demokratski višestranački sustav najviše su vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
Članak 5.
U Republici Hrvatskoj zakoni moraju biti u suglasnosti s Ustavom, a ostali propisi i s Ustavom i sa zakonom.
Svatko je dužan držati se Ustava i prava i poštivati pravni poredak Republike Hrvatske.
Članak 14.
Svatko u Republici Hrvatskoj ima prava i slobode, neovisno o njegovoj rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama.
Svi su pred zakonom jednaki.
Članak 15.
U Republici Hrvatskoj jamči se ravnopravnost pripadnicima svih nacionalnih manjina.
Ravnopravnost i zaštita prava nacionalnih manjina uređuje se ustavnim zakonom koji se donosi po postupku za donošenje organskih zakona.
Pripadnicima svih nacionalnih manjina jamči se sloboda izražavanja nacionalne pripadnosti, slobodno služenje svojim jezikom i pismom i kulturna autonomija. I ne samo da je članak 15. Ustava RH nepotreban, već je i diskriminirajući, što je ustvrdila i Venecijanska komisija. Venecijanska komisija kao savjetodavno tijelo Vijeća Europe prije nekoliko godina donijela je preporuku da države članice Europske unije nisu dužne imati zasebne parlamentarne zastupnike nacionalnih manjina. Ta preporuka pojašnjava se činjenicom da zemlje članice Europske unije imaju riješeno pitanje nacionalnih manjina te je njihova prisutnost u parlamentima potpuno nepotrebna i kontraproduktivna, jer time pripadnici nacionalnih manjina kao građani ostvaruju dvostruko pravo glasa.
 
Venecijanska komisija je savjetodavno tijelo Vijeća Europe za ustavna pitanja. Osnovana je u svibnju 1990. godine. U trideset godina svoga postojanja Komisija je daleko premašila svoju prvotno zamišljenu ulogu, pružanje ustavnopravne pomoći zemljama u tranziciji. Izrasla je u respektabilno stručno tijelo, koje svjedoči i sudjeluje u gotovo svim procesima ustavnih reformi koje su se odvijale i koje se odvijaju u Europi od pada komunizma do danas. I tako po nakaradnom  Izbornom Zakonu i još nakaradnijem Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina, koji nije uopće potreban, Srbi ulaze u Vladu na funkciju u kojoj će moći stopirati svaki Zakon koji nije po njihovoj ideologiji. A njihova se ideologija jasno vidi iz SDSS-ovih Novosti i iz istupa Milorada Pupovca; to je jugokomunističko-partizanska ideologija, koja je Rezolucijom EU Parlamenta proglašena istim zlom kao i fašizam i nacizam. Po toj ideologiji Milorad Pupovac vrijeđa i ponižava Hrvate u našem hrvatskom Saboru! Bi li na taj način jedan Hrvat u Srpskoj Skupštini mogao govoriti? Ne bi!
 

Lili Benčik

Zbirka pjesama Terezije Margaretić

 
 
Profesorica povijesti i zemljopisa Terezija Teica Margaretić (rođena Kalčić, 1935.) bez ikakve pompe je izdala svoju zbirku pjesama "Plačem s tobom voljena zemljo". Ne tuguje Dubrovkinja Terezija radi korone (pa od nečega se sinko mora umrijeti, malo previše reklamiraju tu gripu!), niti radi starosti i tjelesne nemoći i bola, niti za prošlošću koja je bila svakakva, pa i krvava. Teičin otac, koji je rano prestao vjerovati u ljevičarske tlapnje, kazivao je da nema nemoralnije ideje od komunizma, te da je bolja čak i surova njemačka čizma od svilenoga istočnjačkoga opanka. Kao srednjoškolka je platila tvrdu narav, pa je neki drugovi uzeli na zub; morala je završiti Gimnaziju u Splitu!
https://dutv.hr/wp-content/uploads/2015/09/6612da61425d98755836902a8bde1bce.jpg
Športaš, erudit i borac ona je provela život u prosvjeti voleći mladost, rodila sa tihim ekonomistom i vrsnim slikarom Tonijem (Antunom) dobrog čovjeka Željka, branitelja iz 1991., provela skladan život; ljeta na barci u Janskoj i putovanja u prirodu koju kao geograf i pjesnik posebno voli. Sama kaže: "Moje pjesme, to sam ja, radosna i žalosna, začarana i razočarana. Moje pjesme su ljubav za čovjeka i životinju, nebo i more, svu prirodu."
 
Male stvari imaju najveću vrijednost
 
Stvari su izgubile važnost, ne želim da me vežu, oslobađam ih se i postajem slobodnija.
Ništa više ne želim,samo se malim stvarima veselim...
Ono što želim gledati jesu jeseni obojene, proljeća rascvjetana, ljetne topline i morska pjena, dobar čovjek,nasmijano dijete, vedra mladost i smirena starost".
Što fali Hrvatskoj i zašto je tuga teža od gluhoće i godina? Možda veselje, možda poštenje, možda proštenje, svakako manje glinamola i oksi – morona (rekao bi Hayden Ochsen Menuet) u politici; prestrašno nestaju i ljudi i ljudskost,nestaje narod!
 
BIJELA SMRT
 
Plačem s tobom zemljo moja mila bijela smrt te uništava 
mladost te napušta gase se ognjišta što nekad su plamtjela
samo poneka tinjaju
Ne miriše pogača ne mlati se žito na gumnima
ne njiše se kolijevka opustjela sela i otoci
Gdje si nestala mila moja domajo 
hoćeš li se oporaviti i malo radosti nam donijeti
 
Po prof. Margaretić zasićeni smo tugom jer nismo svoji na svome, tonemo i potonut ćemo u vlastiti glib, a pravde nema,pravda plače, jači nas nemilo tlače! 
 
PLAČ  MORA
 
Gledam te kako plačeš žalosno moje more 
jer te otimaju i prodaju oni koji te ne vole
Ko jedrenjak smo što besciljno luta pučinom
prepušteni struji koja u propast vodi
Pobjesni more Jadransko progutaj izdajice
probudi svojim urlikom ovaj uspavani narod
Napnimo jedra i s nabujalim vjetrom krenimo složno u budućnost
 
Ali dosta mraka, Terezija je lirska duša koja u svojim pjesmama budi i hedonizam ljeta i radost majčinstva i dobrotu ljudsku i ljepotu malih stvari. Posudimo nekoliko njenih haiku pjesama.
1. Usred mora usađeno cvijeće, mali otoci
2. Povjetarac nosi sjeme maslačka kao proljetni snijeg
3. Puna biserja sjaje stakla prozora od kapljica kiše
4. Slikar netaknuta bjelina razmišlja
5. Političar korov među hrastovima kameleon
JESEN JE STIGLA 
ODMARAM OČI
CRVENI SUMRAK
ŠUMA SE DUGOM 
NA RASCVJETANOJ RUŽI
MORE JE UZAVRELO
OMOTALA OPIJENA MIRISOM 
SUNCE ZALAZI
PRASAK BOJA
STIJENA SAM NA KOJU 
OBLACI PLOVE 
PRASTARO STABLO
UZALUD NASRĆU 
BRODICE NEBA
PTICE I VJETAR
VALOVI ŽIVOTA 
SUNCE IH LJUBI
PJESMA ŠUME
 
Cvrkuću ptice u čempresima šumi grobljanski spokoj
Duboko se uvuklo moje korijenje u zavičaj... da mi negdje drugdje sve slasti ponude ovdje u zavičaju bih ostala, svoje bitke vodila. Moje korijenje ne može se iščupati, preduboko je, jer tu želim umrijeti
Da, čovjek je smrtan, ali i riječi koje je dao učenicima su sjeme budućnosti.
 

Teo Trostmann

Inficirani Covidom-19 nisu bolesni, samo zaraženi

 
 
Ako smo zajedno živimo li u zajedništvu?
B.a.B.e.: Predsjedniče, ako Vi više ne možete mi ćemo stvar uzeti u svoje ruke.
Bolja je odgojiteljica čestita, već educirana.
Funkcija je u funkciji zaštite od odgovornosti.
Ima dvije vrste prioriteta – teorijski (nekad) i praktični (nikad).
https://www.focolare.org/wp-content/uploads/2019/07/Mariapoli-europea-2.png
Inficirani Covidom-19 nisu bolesni, samo zaraženi.
Je li bolje umrijeti zbog ili od virusa?
Kad može nadbiskup Franjo nakon sivog dima postati svetac može i uličar vladar.
Kako razlikovati HDZ-ovce i SDP-ovce kad svi imaju brnjice?
Kako bi bilo da psiholog stručno protumači izjavu psihijatra ili obrnuto?
 
Kakve veze ima nogometaš kad zemlju dodiruje, a na nebesa pokazuje?
Koliko posto građana i seljaka zna što je popularna socijalna ili fizička distanca, a koliko što je razmak ili rastojanje?
Konačno imamo predsjednika kakvog treba dražiti.
Ludima nedostaje samo j, a nepismenima abeceda.
Maskom štitite druge, a brnjicom sebe.
Može li se i epidemiologa nazvati liječnikom?
 
Može li se nazvati patriotom, domoljubom, rodoljubom... onoga kome su tuđe domaće, hrvatske riječi.
Neke sestre u doktoru vide ljubavnika, a neke boga.
Neki poštuju samo ustav, a neki božje zakone.
Ona: Kakvo nas vrijeme očekuje? On: Kakvo će vrijeme biti?
Oporba je “na gotovs” očekujući kakvu odluku vlasti.
 
Policiji je lakše optužiti starca, invalida i štićenika za “remećenje javnog reda i mira” u korist lopova, nego nedopušteno posjedovanje oružja.
Postignut je strateški napredak; neće se više zvati strategija, već strateški okvir.
Političar je javno priznao da mu je kuhanje život.
Političari i političarke rado mijenjaju položaje.
 

Martin Jakšić

Nedjelja, 29/11/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1724 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević