Get Adobe Flash player

Ruska agresija na Ukrajinu vratila nas je u realnost

 
 
Raimundas Karoblis, litvanski ministar obrane: „Moramo se boriti protiv ruske propagande. Ne želimo mijenjati mišljenja ljudi, već želimo da imaju jasniju sliku.“ Dvadeseto stoljeće Litvancima je ostavilo ožiljke koji su tipični za malu zemlju, s malim brojem saveznika, smještenu između dviju vojski koje pokazuju strašnu moć: nacističke i sovjetske. 1990. Litvanci su ponovno stekli neovisnost koju su izgubili četiri desetljeća ranije kada su Staljin i Hitler međusobno podijelili istočnu Europu. Ruska aneksija Krima 2014. i pobune u nekim rusofonim područjima na istoku Ukrajine organizirane uz potporu Kremlja uznemirile su ovu zemlju koja doduše ima manju rusku manjinu nego Ukrajina, ali zato graniči s ruskom enklavom Kalinjingrad gdje je Moskva pojačala svoju vojnu nazočnost.
http://static.eu2013.lt/uploads/news/images/584x387_crop/karoblis_1-m.jpg
• Rusi tvrde da jačanje zapadne vojne nazočnosti u blizini njihovih granica za njih predstavlja opasnost.
- To nije istina. Naša vojska broji svega 15.000 vojnika, sada je u zemlji i taj bataljun od 1000 vojnika, i ako tome pridodamo dodatne postrojbe koje sudjeluju u vježbama, brojka ne može prijeći 17.000. Naspram 300.000 vojnika, to nije ništa.
 
• Što mislile, koliko se ruskih postrojbi nalazi u Kalinjingradu?
- Između 25.000 i 30.000. Tamo su postavljeni defenzivni raketni sustavi, no oni se lako mogu pretvoriti u ofenzivne. Također su izgradili baze za tenkove i pješaštvo. Imaju rakete tipa Iskander koje mogu nositi nuklearne glave. S druge strane, već je na sjeveroistoku Rusije pojačana nazočnost vojnih snaga čiji bi cilj bio takozvani koridor Suvalkija. Toliko jačanje kapaciteta otkriva moguće ambicije Rusije.
 
• Prije stupanja na dužnost američki predsjednik Donald Trump je doveo u pitanje pomoć Natoa za zemlje koje ne budu ispunjavale svoje obveze.
- Europa bi se trebala više brinuti za svoju sigurnost. Istina je da doprinos SAD-a NATO-u i europskoj sigurnosti nije proporcionalan. Što se tiče Litve, istina je da smo dugo gledali stvari kroz ružičaste naočale, ali nas je ruska agresija na Ukrajinu vratila u realnost. Od 2014. udvostručili smo naš proračun za obranu. Ove godine za obranu ćemo izdvojiti 1,8 % BDP-a, dogodine 2 %, a možda i više. Nadam se da će biti više.
 
• Što činite na granici s Kalinjingradom kako biste pridonijeli europskoj obrani?
- Nije posrijedi klasična obrana. Ne mogu se graditi zidovi protiv tenkova. Imamo drugi najvažniju granicu Europske unije i naša je zadaća zaštititi je i spriječiti krijumčarenje i imigraciju, posebno iz Bjelorusije. Također moramo poduzimati mjere kako bismo izbjegli hibridni rat. Zato moramo znati tko prelazi granicu.
 
• Ne možete izbjeći poruke koje Rusija upućuje rusofonom stanovništvu.
- Moramo se boriti proti ruske propagande, koja širi laži. Sve to uključuje kulturne aspekte, zbog toga radimo na raznim područjima. Na rusku propagandu ne možemo odgovoriti propagandom, nego istinom.
 
• Što činite kako biste izbjegli da rusofono stanovništvo padne u zamke ruske propagande?
- Održavamo odnose s novinarima koji žele pružati ispravne informacije. Također organiziramo seminare i kulturne manifestacije. Mi ne želimo promijeniti ideje ljudi, već im omogućiti da imaju jasniju sliku.  
 
• Navedite nam jedan primjer ruske propagande o Litvi.
- O našoj povijesti. 13. siječnja 1990. ruska je strana ubila 13 Litvanaca. Iz Rusije se s vremena na vrijeme može čuti da su te osobe stradale u međusobnoj paljbi, a zapravo su svih trinaest žrtava pregazili ruski tenkovi. Također se šire laži o našim političarima i govori se da zatvaramo ruske i poljske škole, što nije istina. 90 posto poljskih škola izvan Poljske nalazi se u Litvi. Isto je i s ruskim školama. Iako Rusi čine manji dio stanovništva, te se škole ne zatvaraju.
 

Xavier Colás, El Mundo

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Treba li obustaviti postojeće sudski neutemeljene postupke protiv Zdravka Mamića?

Srijeda, 18/07/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 564 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević