Get Adobe Flash player

Svaka ekspresija, svaki krik čovjeka ili umjetnika je upozorenje na našu sudbinu

 
 
U povodu retrospektive akademskog kipara Nenada Opačića u Muzeju Međimurja, polovicom svibnja, razgovoramo s istaknutim umjetnikom.
http://akademija-art.hr/wp-content/uploads/2019/05/Nenad-Opa%C4%8Di%C4%87-1-630x840.jpg
• Što je osobitost izloženih radova, retrospektive?
- To je logični nastavak mog istraživanja u metalnim reljefima iz ciklusa "infernalna fuga" koju sam izložio u palači Herzer u Varaždinu 2012. godine. Ti reljefi su prvenstvano skulpture, a i slike (kromatika) i grafika istovremeno. Nakon jednog slikarskog ciklusa kiborga, osjetio sam potrebu da izađem u prostor. Uz otpadne predmete u metalu, rađale su se skulpture. Njihova karakteristika jest u tome, da slijede moju pedeset godišnju problematiku odnosa čovjeka i stroja, tj. kiborga.
 
• Iako ste vrlo vezani za skulpturu, niste se s njom kontinuirano bavili.
-Ja sam na početku svoje umjetničke karijere radio u metalu. Moj "Motorist" je početak skulpture kiborga iz 70-ih godina. Neadekvatni uvjeti u skučenom Zagrebačkom ateljeu, su bili glavni razlog što nisam nastavio kontinuitet izražavanja u skutplturi.
 
• Što je tako privlačno u metalu?
- Metal je magičan, trajan i meni privlačan, jer ga oblikujem bez posrednika. Svijet metalnih skulptura je prirodni nastavak mojeg pogleda na svijet tj, kiborga, kao metafore otuđena i u tehnološko informatičkoj civilizaciji izgubljena čovjeka.
 
• Vaše skulpture nisu baš lijepe.
- Što znači lijepo? Imamo ružnu ljepotu. Svaka ekspresija, svaki krik čovjeka ili umjetnika je upozorenje na našu sudbinu.
 
• Vaše skulpture odašilju jasne poruke.
- Intelektuano ili umjetnički upozoravamo, na našu poziciju. Umjetnost je teško podnosiva, ako nemamo određene predispozicije. Ili je doživimo, ili je razumijemo.
http://akademija-art.hr/wp-content/uploads/2019/05/Nenad-Opa%C4%8Di%C4%87-2-840x630.jpg
• Izložba iz Čakovca, proširena ide u Varaždin.
- Da, u Čakovcu je izložen dio koji pokriva prostor salon i atrij muzeja. U Varaždinu mogu izložiti veći broj skulptura, preko 40, u interijeru i eksterijeru.
 
• Zatim Prelog.
- Prelog je simbolično mjesto u kojem sam radio u suradnji sa Kometom (metalskom industrijom) iz koje je nakon više godišnje suradnje realizirana impozantna skulptura "Komet" u industrijskom parku te tvrtke. Zahvaljujući suradnji, koristim materijale i usluge za svoje skulpture.
 
• Što je novo u atelijeru, planovi?
- Novo i planovi su uvijek tu. Naravno, da i redovito uz moje kiparske projekte, slikam, crtam i čudim se ovom, našem svijetu. Ars longa, vita brevis.
 

Miroslav Pelikan

Anketa

A. Plenković i T. Medved dodvoravaju se Srbima. Je li to izdaja?

Petak, 07/08/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1246 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević