Get Adobe Flash player
Produbljen negativni prirodni prirast stanovništva

Produbljen negativni prirodni prirast stanovništva

Ne krene li demografska obnova, Hrvatska će 2030. imati 3,9 milijuna...

Marin Strmota - žrtva krivih savjetnika

Marin Strmota - žrtva krivih savjetnika

Mediji imaju moć a Vlada odgovornost     Vijest da...

HUOJ-ov namaz manipulacije

HUOJ-ov namaz manipulacije

Andrej Macana treba otpustiti, prije nego mu dođe...

Ne zaboravimo ovih 90 zastupnika!

Ne zaboravimo ovih 90 zastupnika!

Popis onih koji su u Saboru podržali izglasavanje Zakona o genetski...

Pupovac olajava Hrvatsku po inozemstvu

Pupovac olajava Hrvatsku po inozemstvu

"Srbi na okup!" na profesorov...

 • Produbljen negativni prirodni prirast stanovništva

  Produbljen negativni prirodni prirast stanovništva

  četvrtak, 22. veljače 2018. 10:36
 • Marin Strmota - žrtva krivih savjetnika

  Marin Strmota - žrtva krivih savjetnika

  četvrtak, 22. veljače 2018. 10:29
 • HUOJ-ov namaz manipulacije

  HUOJ-ov namaz manipulacije

  četvrtak, 22. veljače 2018. 10:21
 • Ne zaboravimo ovih 90 zastupnika!

  Ne zaboravimo ovih 90 zastupnika!

  utorak, 20. veljače 2018. 21:58
 • Pupovac olajava Hrvatsku po inozemstvu

  Pupovac olajava Hrvatsku po inozemstvu

  četvrtak, 22. veljače 2018. 16:59

Iz tiska izišla zbirka pjesama Preprekovo proljeće 2018.

 
 
Deveta po redu zbirka pjesama u izdanju HKUPD „Stanislav Preprek“ iz Novog Sada Preprekovo proljeće 2018., koja sadrži pjesme petnaest autora članova Književnog kluba HKUPD „Stanislav Preprek“ i troje pjesnika iz Cvelferije, nalazi se pred čitateljima.
Nakladnik:     Hrvatsko kulturno-umjetničko-prosvjetno društvo
                                             „Stanislav Preprek“, Novi Sad, 2018.
Za nakladnika:                      Krešimir Tkalac, predsjednik Društva
Uredništvo:                           dr Dragana Todoreskov
                                              Mladen Franjo Nikšić
                                              Branimir Miroslav Cakić
                                              Branka Dačević
                                              Slađana Varićak
Recenzija:                               preč. Marko Kljajić
                                             mr. Pavel Domonji
Grafika na naslovnoj strani:  Mladen Franjo Nikšić
Računalna priprema teksta:   Ivan Dermanov
Izdavanje zbirke potpomogli su Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Srbiji i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.
U najnovijoj zbirci pjesama Preprekovo proljeće 2018. poetske priloge dali su: Jelisaveta Buljovčić Vučetić, Branka Dačević, Lana Dermanov, Maja Gračan Livada, Ivan Horvat, Dragan Dražen Ilić, Manda Jakšić, Marko Kljajić, Bisiljko Kostić, Mladen Franjo Nikšić, Ljerka Radović, Mladen Šimić, Branimir Miroslav Tomlekin, Zlatko Urbanek i Slađana Varićak. Prema tradiciji, koju njegujemo od 2013, objavljujemo i pjesme troje autora iz matične nam zemlje: ovoga puta, riječ je o pjesnicima iz Cvelferije: Mariji Komesarović, Bernardi Nadi Magaš i Petru Trtolji, članovima Udruge pisaca i pjesnika „Sv. Mihovil“ iz Drenovaca. Na ovaj se način uspostavlja tješnja veza sa piscima iz Hrvatske, odnosno Hrvatskom.
 
Pjesme su ispjevane na standardnom hrvatskom, ali i na njegovim narečjima te dijalektima.
Tematsko-motivski posmatrano, i ove su godine Preprekovi pjesnici pisali o ljubavi (Dačević, Dermanov, Horvat, Nikšić, Tomlekin, Urbanek, Kljajić, Radović i dr.), starosti i promjenama sa kojima se čovjek neminovno suočava (Kljajić, Tomlekin, Urbanek, Varićak, Jakšić, Šimić i dr.), ali i povodom različitih događaja: od običaja, opjevanih kod pjesnika iz Cvelferije, preko raznih prigoda (Kostić). Hvale se ljepote Vojvodine (Buljovčić Vučetić, Ilić,  Kostić) ili pojedinih dijelova Hrvatske (Ilić, Kljajić), ide se u povijest, legendu (Ilić), a nerijetko se javlja i šaljivi ton (Nikšić, Dermanov) ili čak apsurd (Šimić). Stoga bismo mogli reći da se na planu kompozicije, motivskog raspona, te narečja (štokavsko, kajkavsko, čakavsko) i dijalekta može govoriti o kompleksnoj zbirci, koja čitateljima pruža uvid u različite pjesničke poduhvate. Pored slobodnog stiha (Dermanov, Gračan Livada, Radović, Šimić, Horvat, Urbanek i dr.), pojedini pjesnici ostaju vjerni strofičnoj organizaciji i rimi  Buljovčić Vučetić, Tomlekin, Nikšić, Varićak). I ova razlika također čini zbirku Preprekovo proljeće 2018. raskošnom i bogatom – stoji u uvodnoj riječi Uredništva.
 
Preč. Marko Kljajić, kao recenzent, između ostalog kaže: „U traganju za istinom i u proplamsajima inspiracije, poezija postaje dragocjen svjedok čovjekove nadarenosti da se susretne sa sobom, približi drugima, otkrije Istinu i dodje do Boga. Do  Apsolutne istine!
U tim je relacijama nastala i ova pjesnička zbirka u kojoj se susrećemo i s bijegom i utočištem njezinih (s)tvoritelja (pjesnika). Poezija je naime istina i obmana, snaga, slabostima na, hrabrost i nemoć, bolest i lijek, sumrak i zora... ali i način obrane pred naletom pitanja kao i upitnost i upitanost pred nadolaženjem nezaustavljive zbilje.
I kroz ove poetske proplamsaje pokazuje se koliko je poezija slutnja o bitnom, dodirivanje nad zbilje i svjedočanstvo o samosvojnosti darovanog umijeća (talent!) neovisno o svim našim ulogama ili titulama koje imamo ili nemamo. Posve je nevažno za njezin razlog intenzitet i percepciju jesmo li bogati ili siromašni, ugledni ili neugledni, mladi ili stari ...
 
Ona govori svojom vlastitom snagom, alatima i ekspresijom, dodirujući nas tako gdje nas jedino i može dodirnuti - u epicentru našem duhovnom, u kojem smo još uvijek sposobni za prepoznavanje istine i ljepote. I u ovom slučaju riječ je njezin simbol i orudje. Ta nas riječ pogađa razmjerno snazi koju pjesnik(inja) posjeduje ili ne posjeduje.
Jedna od vrijednosti poezije jeste svakako i ta, što ma koliko potiskivana plaštem svakodnevnice, kad tad umije i zna da pronadje put iz dubine duše, srca i uma do oka i srca čitatelja.
Osjetivši moć i ljepotu riječi u stihovima u stvaralačku avanturu ušli su i naši ,,Preprekovci” nastavljajući hrabro iz godine u godinu objavljivati ono što se tek i samo u pjesničkoj duši suptilno, nemirno i uporno kotrlja, i vapije da se daruje drugome. Jer poezija kao i ljubav raste i umnožava se samo kad se dijeli.”
 
Mr. Pavel Domonji, kao recezent, između ostalog kaže: „Lirski oblici i strukture koji prevladavaju u zbirci pjesama Preprekovo proljeće 2018. pokazuju heterogenu prirodu, ali u biti postoji kontinuitet sa već prethodno objavljenim pjesmama u ranijim zbirkama.
        Postoji nekoliko pjesničkih motivacionih cjelina koje se mogu lako uočiti, a to su ljubavne, rodoljubive, socijalne i refleksivne pjesme. One se međusobno prepliću i prožimaju, što je umjetnička kvaliteta po sebi i za sebe. Njihova struktura obuhvaća stihove od distiha, četverca, sve sdo četrnaesterca.
Umjetnička forma je lijepo odnjegovana i prema njoj pjesnici imaju istančan i brižljiv odnos i rafinirani osjećaj.
U korpusu ljubavnih pjesama, kojih je najviše, o polomljenim iluzijama i čežnji pjeva Branka Dačević, iz pamćenja i sjećanja Lana Dermanov doziva ulice, lice, oči I smjeh, što njenu pjesmu čini vrlo emotivnom. Ivan Horvat ispisuje stihove o ljubavnom zanosu i čežnji, o identifikaciji s voljenom ženom, od koje traži da mu pruži ‘toplu riječ’… I kod drugih pjesnika nalazimo slične senzibilitete, tako da oni svi skupno čine jednu modernu entološku osnovu za šire i dublje poimanje ljubavi.
Refleksni tokovi se granaju u više pravaca, kao što su: svakidašnji život, dokolica i slobodno vrijeme, nedovršenost u životu, zamka životnog lavirinta, unutarnji život i autorefleksija, socijalni motivi, odlazak sa sela, prekinuto djetinjstvo, bol zbog urušavanja planeta, sajber ratovi i dr.
 
Ima pjesama koje su inspirane narodnim predanjem, kao šro je pjesma Miljenko i Dobrila Dragana Dražena Ilića. Manda Jakšić je za svoju pjesmu Dva sina našla u biblijskoj priči o izgubljenom sinu. Identifikacija sa Osijekom u pjesmi Voljenom gradu je svojevrsna apoteoza koju je ispjevao znameniti pjesnik Marko Kljajić. Ova pjesma zaslužuje podrobnu analizu po svojoj kompoziciji i strukturi, jer je sastavljena od pitanja refleksivne prirode. Kljajić završava pjesmu stihovima koji nam otkrivaju katarsu:
          Dobro jutro, nepokoreni moj grade,
          slavonsko srce na pitomoj Dravi,
          ima još snage, ljubavi i nade,
          da se nad tobom nebo opet zaplavi.
Pjesnički doajen, Mladen Franjo Nikšić, svojim ljubavnim pjesmama svjedoči o vječnoj ljubavi koja će zadiviti svijet. Negovi stihovi, poruke glase:
          Lipa rič nam mnogo znači…
          U lipoti sve da prođe…
Stvaranje novog pjesničkog mikrokozmosa od zavičaja utemeljuje i u ovoj zbirci pjesnik Branimir Miroslav Tomlekin. On pretežno koristi dugi stih u nalaženju novih pjesničkih uporišta, što daje pjesmama monumentalnost uzvišenog kazivanja. Takve su pjesme: Naše ognjište, Bijeli cvijet, Nela i Gore dolje. U njegovim pjesmama evokacija je sveprisutna. Ona ima svoja dva toka: unutrašnji i vanjski, ali se oni međusobno povezuju i prožimaju, tako da čine čvrst lirski totalitet.
I kod ostalih pjesnika lirska evokacija je vrlo prisutna. Ona čini pjesničke slike koherentnim cjelinama sa pjesničkim dignitetom i sugestivnim osjećanjem, koje oplemenjuje i izdiže čovjeka u više sfere harmonije.
Hrvatski pjesnici rođeni u Drenovcima, Marija Komesarević, Bernarda Nada Magaš i Petar Trtolja, na suptilan su način ispisali svoje stihove, prije svega na jezičkom i motivacionom planu. “
 
Predstavljanje zbirke pjesama Preprekovo proljeće 2018. bit će održano u subotu, 14. travnja 2018. godine, u Malom amfiteatru na SPENS-u, s početkom u 19.00 sati. Ulaz je slobodan, a uz bogat kulturno-umjetnički program članovi Književnog kluba HKUPD „Stanislav Preprek” i njihovi gosti iz Hrvatske govorit će svoje stihove, o Cvelferiji govorit će Franjo Nagulov, pjesnik iz Vinkovaca, a sve će pratiti Ženska pjevačka skupina HKUPD „Stanislav Preprek” izvedbom spleta hrvatskih narodnih pjesama.
Ova manifestacija je tradicionalna kulturna manifestacija Hrvata Novog Sada na pokrajinskoj razini i pozivamo Vas da je uveličate svojom nazočnošću.
Prije toga zbirka pjesama Preprekovo proljeće 2018. i zbirka pjesama Mladena Franje Nikšića Prokleto i sveto izedicije „Preprekovi pjesnici”, kao nova izdanja u 2018. godini, te druge knjige Književnog kluba HKUPD „Stanislav Preprek”, bit će izložene na Međunarodnom sajmu knjiga u Novom Sadu, na štandu Pokrajinskog tajništva za za obrazovanje, propise, upravu  i nacionalne manjine od 7. do 12. ožujka 2018. godine, a promovirane na jednosatnom izlaganju na glavnoj bini.
Molimo, posjetite našu internetdku stranicu www.stanislavpreprek.org
 

Branimir Miroslav Cakić, voditelj Književnog kluba HKUPD „Stanislav Preprek“

Predstavljena politička biografija Václava Havela

 
 
U Češkom domu u Zagrebu u srijedu 21. veljače predstavljena je knjiga Václav Havel. Politička biografija, autora Jasne Marcelić i Marijana Lipovca. Knjigu su objavili Hrvatsko-češko društvo i izdavačka kuća Srednja Europa uz financijsku potporu Grada Zagreba. Riječ je o prvoj knjizi na hrvatskom jeziku posvećenoj političkom djelovanju i idejama češkog književnika, političara i državnika Václava Havela (1936. – 2011.), disidenta i političkog zatvorenika koji je kao vođa Baršunaste revolucije 1989. predvodio rušenje komunističkog režima u Čehoslovačkoj i postao njen predsjednik, a nakon dezintegracije te države i prvi predsjednik samostalne Češke.
Knjigu je predstavio politolog prof. dr. Tihomir Cipek koji je govoreći o Havelovom političkom profilu istaknuo njegovu privrženost idealima slobode, istine i demokracije. »Ova knjiga nas podučava da sloboda nije stvar za koju bi se svi ljudi angažirali, a Havel je imao hrabrost i snagu založiti se za slobodu. Iako je kao afirmirani književnik živio dobro, imao je potrebu biti slobodan te se politički angažirao svjestan da se sloboda gradi kroz izgradnju institucija, bez mržnje i osvetoljubivosti, uz poštivanje procedure, ali i uz osjećaj samosvijesti«, kazao je Cipek, spomenuvši i Havelovu potporu Hrvatskoj u vrijeme srpske agresije. »Havel je osjetio da Hrvatsku, kad je bila napadnuta, treba braniti i za nju se založiti. Jasno je vidio da su  korijeni zla u Beogradu jer je imao duboko etičko uporište«, poručio je Cipek.
 
Marijan Lipovac, suautor knjige i predsjednik Hrvatsko-češkog društva, kazao je da se radi o osmoj knjizi u izdanju ove udruge koja Havela sustavno popularizira još od vremena dok je bio predsjednik. Spomenuo je prijedlog Hrvatsko-češkog društva da jedna ulica u Zagrebu dobije ime Václava Havela, čime bi, uz Ulicu Tomáša Masaryka, Zagreb imao dvije ulice imenovane po češkim predsjednicima. »Václav Havel je osoba čiji život vrijedi proučavati i koliko je moguće nasljedovati kao ideal državnika-intelektualca. Svako vrijeme treba svog Havela, a u današnje vrijeme se čini kao da nam osoba njegova kalibra na europskoj i svjetskoj političkoj sceni posebno nedostaje. Havel je jedan od najvećih čeških političkih velikana, jedan od onih kakve Hrvati nisu imali i na kojima s razlogom mogu zavidjeti Česima, kao što su još i Tomáš Masaryk i Karlo IV.«, poručio je Lipovac.
 
Suautorica knjige Jasna Marcelić za Havela je kazala da je bio čovjek koji je režirao i uvelike utjecao na jednu od »divnijih revolucija« 20. stoljeća, čiji bi životni put bio predložak za scenarij drame kafkijanskog apsurda kojeg je živio. »Havelova dimenzija snažne duhovne slobode umjetnika, pisca dramatičara, političkog esejista, ni danas ne gubi svoj smisao«, rekla je Jasna Marcelić.
 
Na promociji knjige govorio je i češki veleposlanik Vladimír Zavázal koji je knjigu Václav Havel. Politička biografija nazvao vrijednim doprinosom hrvatsko-češkim vezama, ali i dobrim političkim priručnikom iz kojeg je moguće izvući mnoge pouke jer pomno prikazuje Havelovo političko djelovanje. »Kad god spomenem Václava Havela, kod hrvatskih sugovornika nailazim na osmjeh«, rekao je Zavázal, spomenuvši  Havelovu podršku hrvatskoj borbi za slobodu i samostalnost. Kao posebnu vrijednost knjige naveo je tekst predgovora koji je napisao Havelov nasljednik i dugogodišnji politički protivnik Václav Klaus. »Oba su Václava tijesno surađivala unatoč činjenici da su se njih stavovi u mnogim važnim pitanjima dijametralno razlikovali. No Klaus je Havela cijenio i njegove ideje prepoznao i smatrao moralnom i filozofskom osnovom češke države i njenog društva«, poručio je veleposlanik Zavázal.
 
Predsjednica Češke besede Zagreb Alenka Štokić Havela je nazvala najpoznatijim Čehom u svijetu, a predsjednik Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba Juraj Bahnik pročitao je ulomke iz Havelovih govora.
 
Urednik knjige prof. dr. Damir Agičić kazao je da se radi o drugoj knjizi u seriji izdavačke kuće Srednja Europa posvećenoj biografijama državnika srednje i istočne Europe. Prva je bila biografija utemeljitelja suvremene poljske države Josefa Pilsudskog, a uskoro će objavljena biografija bivšeg gruzijskog predsjednika i šefa sovjetske diplomacije Eduarda Ševarnadzea. Autori u knjizi opisuju Havelovo političko djelovanje, počevši od bavljenja politički obojenim temama u dramama i pjesmama pa do angažmana u Praškom proljeću 1968. i disidentskog razdoblja tijekom kojeg je bio proganjan, hapšen i zatvaran. Detaljno je opisan Havelov put prema angažmanu u aktivnoj politici, kao i tijek Baršunaste revolucije, kolaps režima i izbor Havela na mjesto predsjednika  Čehoslovačke potkraj 1989. Doba u kojem je Václav Havel obnašao dužnost šefa države (1989.–2003.) opisano je prema pojedinim temama u zasebnim poglavljima: Lustracija, Prijelaz s državne na tržišnu privredu, Dezintegracija Čehoslovačke, Susreti sa stranim državnicima, Odlazak sovjetskih vojnika i ukidanje Varšavskog pakta, Havelov odnos prema NATO-u, Havel i ujedinjena Europa, Češko-njemačko pomirenje, Václav Havel o politici, Václav Havel o demokraciji, Václav Havel kao glasnogovornik postkomunističkih zemalja i Dva Václava – Havel i Klaus. Posebno poglavlje posvećeno je Havelovom odnosu prema Hrvatskoj i ratovima u bivšoj Jugoslaviji, pri čemu je istaknuta Havelova potpora Hrvatskoj, BiH i Kosovu kao žrtvama srpske agresije, uz kritičan stav prema neodlučnosti međunarodne zajednice da zaustavi Slobodana Miloševića kojeg je uspoređivao s Hitlerom. Velik prostor posvećen je Havelovim aktivnostima, ali i idejama, stavovima i razmišljanjima, uz mnoštvo citata iz njegovih eseja, govora i intervjua.
 

Marijan Lipovac

Četvrt stoljeća Male škole hrvatskoga jezika i kulture

 
 
Hrvatska matica iseljenika je 20. veljače u Klubu Matis priredila svečanu tribinu i premijeru filma Spomenak povodom obilježavanja 25 godina djelovanja Male škole hrvatskoga jezika i kulture. Uz nazočnost prijatelja Matice te uglednih gostiju, među kojima predsjednika UO Matice Milana Kovača, v.d. ravnateljice Instituta za migracije i narodnosti Marine Perić Kaselj, pročelnice Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Zagrebačke županije Mirele Katalenac, pomoćnice pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje Grada Zagreba Katarine Milković, predstavnice Agencije za odgoj i obrazovanje predstavnika Crvenog križa Grada Zagreba Biljane Petljak te Slavena Kovačevića, predstavnika Crvenog križa Grada Zagreba započelo je svečano obilježavanje ove značajne obljetnice.
http://www.wishmama.hr/wp-content/uploads/2016/07/mala-skola-3.jpg
Program je započeo pozdravnom riječju Milana Bošnjaka, izaslanika državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonka Milasa, a nastavljen govorom Vesne Bedeković, izaslanice predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića. Potom se nazočnoj publici i predstavljačima obratio Matičin ravnatelj Mijo Marić.
 
Prije projekcije filma riječ su preuzeli predstavljači. I to: Lidija Cvikić, prodekanica za znanost, umjetnost i međunarodnu suradnju Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, i jedna od vodećih stručnjakinja za inojezični hrvatski, ravnatelj Osnovne škole Milana Langa iz Bregane Igor Matijašić - prvo pero ovoga projekta, tv -novinarka i autorica kratkometražnog dokumentarnog filma Spomenak Marina Aničić Spremo i rukovoditeljica Odjela za školstvo, znanost i šport te planetarno uspješna voditeljica Male škole Lada Kanajet Šimić. Priredbu u zagrebačkom Domu iseljenika znalački je i s puno emocija vodila rukovoditeljica Odjela za nakladništvo HMI-ja Vesna Kukavica.
 
Mala škola hrvatskoga jezika i kulture, kazala je Kukavica, jedinstveni je program u Republici Hrvatskoj čiji je temeljni cilj da djeca -  uzrasta od 9 do 16 godina koja žive i školuju se izvan Republike Hrvatske – nauče ili unaprijede svoje znanje hrvatskoga jezika te upoznaju kulturnu i prirodnu baštinu Hrvatske i kraja u kojemu borave. U ovome je programu do danas sudjelovalo 1352 polaznika iz 36 zemalja s 5 kontinenata te 82 stručna voditelja različitih profila. A da je nakon monografije u povodu 20. godišnjice, očekivani korak bio napraviti film koji će pokazati povijest, cilj i vrijednost Škole, moglo se čuti i u samom premijerno prikazanom kratkometražnom dokumentarcu.
 
Prikazane 'pokretne slike' publici su uspješno dočarale, ne samo to kako se zabavom i igrom na najbolji način uči i poučava hrvatski jezik i upoznaje identitet, već i ljepotu druženja i sklapanja prijateljstava mladih Hrvata iz cijeloga svijeta. Film Spomenak najvećim je dijelom sniman u autentičnom okruženju, u odmaralištu Crvenoga križa Zagreb u Novome Vinodolskom, tijekom odvijanja Male škole 2017., uz korištenje Matičina foto i filmskog arhiva.
 
Podsjetimo, o četvrt stoljeća Male škole u ovogodišnjem Hrvatskom iseljeničkom zborniku suvereno piše autorski dvojac Pavao Jerolimov i Lada Kanajet Šimić. Naime, ideja o pokretanju Male škole hrvatskoga jezika i kulture nastala je 1992. godine, kada je Jerolimov kao višegodišnji Matičin vanjski suradnik u programu tadašnje Ljetne škole hrvatskoga jezika i kulture to predložio rukovoditeljici Matičina Odjela za kulturno-prosvjetne djelatnosti pok. Silviji Letici. Ona je osmislila program, provela odgovarajuće organizacijske predradnje te se već 1993. programu odazvalo 13-oro djece koja su u Puntiželu kraj Pule došla uz pomoć Hrvatske kulturne zajednice iz Wiesbadena u Njemačkoj i njezine tadašnje predsjednice Maje Runje.
 
Obrazovni dio programa Male škole provodi se u radioničkome obliku te obuhvaća jezične, dramske, likovne, novinarske, lutkarske, filmske i plesne radionice. Završna predstava kruna je rada svih kreativnih radionica koje se na taj način imaju priliku i javno predstaviti. Mala škola hrvatskoga jezika i kulture kreće i dalje, a u 21. se stoljeću osmišljavaju novi oblici rada i djelovanja - poput online programa za učenja jezika i kulture te udžbenika za učenje nasljednoga hrvatskog namijenjenih ovoj dobi polaznika. I njen budući uspjeh će biti – zahvaljujući vrijednoj i stručnoj voditeljici Školice, uspješnim predavačima i zainteresiranim polaznicima – očekivano velik, zaslužen i dugovječan. Napokon, tek joj je 25 godina. Lead Rad Škole predstavili su stručnjakinja za inojezični hrvatski Lidija Cvikić, Igor Matijašić - prvo pero ovoga projekta, autorica filma Spomenak Marina Aničić Spremo i voditeljica Male škole Lada Kanajet Šimić
 

Diana Šimurina Šoufek

Anketa

Izjavom da je ona autor "lex Agrokora", koga štiti Martina Dalić?

Petak, 23/02/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 639 gostiju i jedan član online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević