Get Adobe Flash player
Jasenovački 'drugokolonaši' su - petokolonaši

Jasenovački 'drugokolonaši' su - petokolonaši

Ne smetaju im hrvatske kune kad podržavaju Plenkovića i HDZ. Smeta im...

Marijana Petir odbila Plenkovićevu ucjenu

Marijana Petir odbila Plenkovićevu ucjenu

Andrej oko sebe ima klimavce, puzavce, kameleone, beskralježnjake,...

Pravnik Ivo protiv prava na život i istinu

Pravnik Ivo protiv prava na život i istinu

Sesardić: Josipović slijedi logiku onog ideološki korumpiranog suda...

Sprega lokalne i državne politike

Sprega lokalne i državne politike

Projekt Brijuni Rivijera Ivana Jakovčića povezuje lokalne i državne...

Desnica zastranila zbog egoizma

Desnica zastranila zbog egoizma

Ništa nisu naučili iz...

 • Jasenovački 'drugokolonaši' su - petokolonaši

  Jasenovački 'drugokolonaši' su - petokolonaši

  četvrtak, 18. travnja 2019. 12:16
 • Marijana Petir odbila Plenkovićevu ucjenu

  Marijana Petir odbila Plenkovićevu ucjenu

  četvrtak, 18. travnja 2019. 11:51
 • Pravnik Ivo protiv prava na život i istinu

  Pravnik Ivo protiv prava na život i istinu

  četvrtak, 18. travnja 2019. 11:44
 • Sprega lokalne i državne politike

  Sprega lokalne i državne politike

  srijeda, 17. travnja 2019. 11:10
 • Desnica zastranila zbog egoizma

  Desnica zastranila zbog egoizma

  četvrtak, 18. travnja 2019. 11:39

Zdravstveni odgoj bi trebao biti jedan vrlo važan dio u odgoju i obrazovanju djeteta

 
 
DRAGICA ZGREBEC:
I kolegica Romana Jerković.
 
prof. dr. sc. ROMANA JERKOVIĆ:
Hvala lijepo gospođo potpredsjednice.
Gospodine ministre, gospodine zamjeniče ministra.
Pa evo ja se slažem da je ovo, da se radi o vrlo opsežnom ali isto tako i vrlo kvalitetnom izvješću koje upozorava na važne probleme. Razloga za zabrinutost vjerojatno nema niti manje niti više nego u proteklih 2,4 ili 6 godina. Ako gledamo podatke i statistiku koja se odnosi npr. na mlade što osobno smatram izuzetno velikim i važnim društvenim problemom ona je zabrinjavajuća već godinama.
I premda ovo izvješće donosi npr. statističke podatke koji govore da je ukupan broj kaznenih djela djece smanjen za 25,2%, da je smanjen udio nasilnih kaznenih djela, da je smanjen broj kaznenih djela iz dijela kaznenopravne zaštite djece i maloljetnika itd., itd. Dakle to je statistika koja je vrlo važna, međutim trendovi koji su vezani za mlade i koji govore o problematici vezanoj za njih ne mijenjaju se ipak drastično i najgore što bi nam se vjerojatno moglo dogoditi je da postanemo na neki način nijemi promatrači svega toga.
http://www.medjimurje.hr/datoteke/styles/640w_3x2/public/clanci/zgrebec.jpg?itok=4X92h881
Dragica Zgrebec
 
Pokušala sam sabrati različite podatke vezane za mlade i kad ih tako stavite na kup to prilično loše zvuči, npr. da je 3133 maloljetnika bilo žrtva kaznenog djela, da ih je 571 bio žrtva obiteljskog nasilja, da ih je 24 silovano, da ih je 49 bilo žrtva pedofila, da ih je skoro 200 pretučeno, da ih je preko 300 nanijelo teške tjelesne povrede drugima, da ih je 526 uhvaćeno s drogom, da je 2065 ih sudjelovalo u krađi. Posebno težak podatak je da je 68 maloljetnika izvršilo samoubojstvo i od toga 10 ih je imalo manje od 14 godina.
I pored svega ovoga, maloljetnici konstantno pune Nacionalnu evidenciju nestalih osoba. Dakle nije nikakva tajna, mediji su toga puni, da djeca u kasnim noćnim satima tumaraju ulicama, opijaju se, drogiraju se po parkovima ili su žrtve ili su izvršitelji nasilja. Ali interesantno je kada to opet pretočimo u brojke da je prošle godine 2700, dakle skoro 3000 mladih ljudi zatečeno u nedozvoljenom noćnom izlasku između 23 sata i 5 sati ujutro.
Interesantno je znati koliki je broj roditelja u kasne noćne sate ili u rane jutarnje primio poziv policije da dođu u policiju po svoje vlastito dijete. Interesantno je znati dakle koliko ih je došlo po vlastito dijete, ali je isto tako interesantno znati koliko ih nije došlo po vlastito dijete jer koliko god to zvučalo apsurdno, čak i toga ima.
Dakle naravno, Policija niti smije niti može sankcionirati takvo ponašanje niti djece niti roditelja. Jedino što Policija može učiniti jest da obavi obavijesni razgovor sa djecom i sa roditeljima i da im ukaže, da im skrene pozornost na odredbe nekih zakona, npr. Obiteljskog zakona o zabrani noćnih izlazaka i ono što može je da obavijesti Centar za socijalnu skrb koji u okviru svojih ovlasti može onda izricati mjere obiteljsko-pravne zaštite.
Bilo bi naravno interesantno znati da li su centri i u koliko slučajeva postupali u odnosu na djecu zatečenu u nedozvoljenim noćnim izlascima, ali naravno vi nam te podatke ne možete dati.
Mi godinama upozoravamo na rast nasilja među mladima i naprosto treba razmišljati na koji način predvidjeti nasilnu aktivnost i izbjeći naslove. Evo kolegica Ingrid je čitala jednu drugu vrstu naslova, vršnjakinja me udarila a drugi su vikali zgazi je, ubij je, pretukli gimnazijalca, sjećam se samo da su me cipelarili na zemlji, djevojke se tukle, drugi đaci navijali i snimali itd. Toga smo svakodnevno svjedoci.
Dakle, briga o mladima stvarno mora biti puno veća. Ja se sjećam kad smo ovdje prije nekoliko godina, veliki dio kolega se toga sjeća, prije 4 godine vjerojatno tražili ili podnijeli interpelaciju o nasilju nad mladima i među mladima. Jako dugo smo čekali da u Hrvatskom saboru se pokrene rasprava o toj prevažnoj temi. Da smo možda tada joj pristupili s puno više poštovanja da to tako kažem, možda bi danas situacija bila barem malo drugačija.
Negdje sam pročitala da se mladi danas smatraju izigranima, da se smatraju izigranima od svojih vlastitih obitelji, od prijatelja, od društva u kojem žive. Ako je to istina da smo ih zanemarivali i da smo ih tako izigrali, ma nema nikakve dileme da će nam se to vratiti kao bumerang i zapravo to nam se vjerojatno upravo danas i događa.
Bez mreže centara, bez puno više preventivnih programa mladi se nalaze na ulici i tu se naprosto realiziraju, to je njihov drugi dom, to je njihova druga obitelj i to je sve češća pojava. Pred time stvarno ne smijemo zatvarati oči. Čini mi se da ne mogu čak niti reći da je 5 do 12, da je to već davno, davno prošlo.
Konačno isto tako je činjenica da mladi i to ne smijemo zaboraviti preuzimaju obrasce ponašanja koje uče od nas, koje uče u svojoj vlastitoj obitelji, mi im dajemo primjer, mi smo im primjer za dobre stvari, ali mi smo im i jednako tako primjer i za loše stvari.
I u najtežim vremenima po mom dubokom uvjerenju, vremenima krize trebali bi biti izuzetno odgovorni prema svojoj vlastitoj budućnosti usuđujem se to tako reći.
Hvala lijepo.
 
DRAGICA ZGREBEC:
Kolega Davor Božinović, replika.
https://images.enca.com/enca/WEB_PHOTO_Bulkansimmigrants_240615.jpg
DAVOR BOŽINOVIĆ:
Evo ponukan ovim što je kolegica Jerković kazala, dakle mi imamo ovdje brojčani pokazatelj.
Ono što mene zanima, ali stvarno na tragu toga da tim pojavama pogotovo ovim vezanim za mladu generaciju što mi možemo napraviti, što ministarstvo može napravit u smislu ne znam da li stručnih publikacija. Koji su to najčešći oblici kriminaliteta i da se stvarno otvori jedna ozbiljna rasprava, jedna institucionalna ili međuresorna rasprava o tome što da se napravi. Jer da se ne svodi ovo samo na neku statistiku mi ćemo je danas proći ovdje u Saboru, u petak će bit glasovanje. Ti podaci bi nekako trebali bit obrađeni na jedan stručni i znanstveni ako hoćete način. Ima tih radova, međutim upravo na razini institucija da li Sabora, da li Vlade. Mislim da bi to bilo dobro.
Evo hvala.
 
DRAGICA ZGREBEC:
Odgovor na repliku, Romana Jerković.
 
Prof. dr. sc. ROMANA JERKOVIĆ:
Hvala lijepo.
Kolega Božinović, apsolutno ste u pravu. Najgore od svega što se može dogoditi je da statistika u konačnici ostane samo statistika koja apsolutno ničemu nije koristila. Prvi korak koji jedno društvo mora učiniti jest da prepozna problem. Ovo nije od jučer, ovo je jedan trend koji nije niti čak specificum Hrvatske. Ovo je trend koji je u svijetu. Dakle, prelio se preko hrvatskih granica, nekako mi se čini da je kod nas došao ipak nešto s malo zakašnjenja. Dakle, da se kod nas pojavio nešto kasnije nego u drugim na primjer europskim društvima.
Ono što je izuzetno važno po meni jest preventiva, kurativa je puno složenija, kurativa puno više košta. Ali no što nas kao društvo zapravo i ne bi trebalo puno koštati jest da u mlade ulažemo u pravo vrijeme kao i u svemu u životu. Timing je ključna stvar.
Zdravstveni odgoj. Pa ja mislim da i vi zapravo imate odgovor na pitanje koje ste na neki način, ma niste ga meni postavili, postavili ste ga ovako svima skupa. Dakle, zdravstveni odgoj bi trebao biti jedan vrlo važan segment u odgoju i obrazovanju djeteta. Tu bi trebao naučiti mnoge dobre i pozitivne stvari.
Ja vjerujem da se slažemo da se slažemo oko toga da taj zdravstveni odgoj treba uvesti što je moguće prije, ali na kvalitetan način da se stvarno on i provodi i da se preventivni programi u školama doista provode i da nastavnici imaju vremena za to, da budu motivirani na kraju krajeva i da budu plaćeni itd.
Hvala lijepa.
 
(Svršetak u sljedećem broju)
 

Zrinko Horvat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Za koga ćete glasati na izborima za Europski parlament?

Srijeda, 24/04/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 905 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević