Get Adobe Flash player
Zdravka nagraditi, a ne progoniti

Zdravka nagraditi, a ne progoniti

Hrvatsko pravosuđe s USKOK-om i tajnim službama najodgovornije je za...

'Antifašizam' - sredstvo protiv hrvatske države

'Antifašizam' - sredstvo protiv hrvatske države

Na djelu je negacionizam, revizionizam, krivotvorenje povijesti,...

(Ne)ljudska prava naših 'drukčijih'

(Ne)ljudska prava naših 'drukčijih'

Udomljavanje nevine dječice kod 'tople braće' i 'toplih...

Rapsodija u narančastom ili rapsodija apsurda

Rapsodija u narančastom ili rapsodija apsurda

Ostatak od HNS-a pretvara se u travestiju, operetu i...

Nigdje nema roditelja i obitelji

Nigdje nema roditelja i obitelji

Građanski odgoj i obrazovanje     Čitajući Prijedlog...

 • Zdravka nagraditi, a ne progoniti

  Zdravka nagraditi, a ne progoniti

  četvrtak, 06. prosinca 2018. 11:06
 • 'Antifašizam' - sredstvo protiv hrvatske države

  'Antifašizam' - sredstvo protiv hrvatske države

  četvrtak, 06. prosinca 2018. 11:03
 • (Ne)ljudska prava naših 'drukčijih'

  (Ne)ljudska prava naših 'drukčijih'

  srijeda, 05. prosinca 2018. 14:43
 • Rapsodija u narančastom ili rapsodija apsurda

  Rapsodija u narančastom ili rapsodija apsurda

  srijeda, 05. prosinca 2018. 14:38
 • Nigdje nema roditelja i obitelji

  Nigdje nema roditelja i obitelji

  četvrtak, 06. prosinca 2018. 21:07

U Novom Sadu održana kulturna manifestacija Hrvata Preprekovo proljeće

 
 
U subotu, 16. travnja 2016. godine, u dvorani Malog amfiteatra na SPENS-u u Novom Sadu s početkom u 18 sati održana je jedna od tradicionalnih kulturnih manifestacija Hrvata u Novom Sadu „Preprekovo proljeće“. Stanislav Preprek je velikan u kulturi vojvođanskih, bolje reći srijemskih Hrvata, iako do sada malo poznat. Svestrano talentiran, uz svoj posao učitelja bio je i uspješan kompozitor, dirigent, orguljaš, muzički pisac, pjesnik, likovnjak, prevoditelj i bibliotekar. Kao kompozitor sačinio je oko 300 kompozicija za glasovir, preko 40 solo pjesama, 31 misu, 111 crkvenih pjesama zvanih himan, teniz orguljskih kompozicija, kantata i slično.
Kao dirigent vodio je crkvene, građanske i dječje horove, a najveći uspjeh postiže sa Pjevačkim društvom „Neven“ iz Petrovaradina i Pjevačkim društvom „Zvonimir“ iz Srijemskih Karlovaca. Kao melograf zapisao je preko 150 narodnih pjesama iz Srijema, Slavonije, Dalmacije i Bosne te objavio veliki broj članaka, rasprava i prikaza u domaćim i inozemnim časopisima. Kao poeta napisao je oko 400 pjesama, a kako je znao njemački, francuski, slovenski, latinski i esperanto, prevodio je sa tih jezika prvenstveno pjesme ali i druga djela. Najpoznatiji prijevod mu je sumersko-babilonski ep „Gilgameš“ sa njemačkog jezika.
 
U čast Stanislava Prepreka u Novom sadu je 2005. godine osnovano Hrvatsko-kulturno-umjetničko-prosvjetno društvo koje nosi njegovo ime, a manifestaciju „Preprekovo proljeće“ organizira upravo na njegov rođendan 16. travnja. Krunski događaj tog dana je promocija zbirke poezije pjesama članova literarne sekcije (napisanih u tijeku prethodne godine) uz bogat program glazbeno pjevačke sekcije, kao i gostiju iz drugih hrvatskih udruga i organizacija.
 
U uvodnom djelu programa predsjednica HKUP „Stanislav Preprek“ gospođa Ivanka Horvatić, pozdravljajući posjetitelje i goste, i govoreći o Stanislavu Prepreku i zbirci poezije je na kraju rekla: „Pred Vama je sedma po redu zbirka poezije naše udruge pod nazivom „Preprekovo proljeće 2015.“ i pred Vama je bogat program u spomen na dan rođenja hrvatskog velikana Stanislava Prepreka, a rođenje je veselje i praznik i želimo da se praznično osjećate.“
 
U punoj dvorani posjetitelje i sudionike programa, uz ispriku zbog spriječenosti gospodina Gordana Markotića, veleposlanika Republike Hrvatske u Republici Srbiji, pozdravio jegospodin Stjepan Glas,opunomoćeni ministarVeleposlanstvaRepublike Hrvatske u Beogradu, ispred Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata gospodin Tomislav Žigmanov, a ispred pokrajinskih struktura gospođa Irina Papuga, tajnica Koordinacijskog odbora društava za jezike, književnost i kulturu Zavoda za kulturu Vojvodine. Nazočni su još bili Darko Sarić Lukendić, predsjednik IOHNV-a i Vladimir Kranjčević vijećnik HNV-a, te gospodin Zlatko Ifković, glavni urednik „Hrvatskih novina“ i predsjednik udruge Hrvatska nezavisna lista iz Subotice, kao i prof. Ante Gale i prof. Drago Kraljević iz udruge Građansko društvo moji Vinkovci. Ispred udruge „Radionica pjesnika“ iz Čepina, sa kojom HKUPD „Stanislav Preprek“ surađuje već duže vrijeme uz do sada tri uzajamna posjeta, posjetitelje i sudionike programa je pozdravio gospodin Franjo Kopecki, koji je kasnije u programu, kao i njegov kolega iz Čepina Josip Štajnmaher, govorio svoje stihove.
 
Pročitano je i pozdravno pismo pjesnikinja iz RijekeSilvije Benković Peratove, predsjednice ogranka Društva književnika Hrvatske u Rijeci, Ljubice Kolarić-Dumić, članice Društva hrvatskih književnika i Vere Primorac, članice ogranka Društva književnika Hrvatske u Rijeci, koje su zastupljene u zbirci „Preprekovo proljeće 2015.“
 
O zbirci su nadahnuto govorili njeni recenzenti gospodin Pavel Domonji i vlč. Marko Kljajić, a nakon toga je Ana Marija Kaluđerović kazivala stihove Preprekove pjesme „Muzika“. Zatim je ženska pjevačka grupa HKUPD „Stanislav Preprek“ u sastavu Vesna Aršinov, Ivanka Horvatić, Gordana Rašić, Ana Marija Kaluđerović, Vida Stojšić, Erna Šumec i Slađana Varićak, otpjevala splet dalmatinskih pjesama.
 
Poslije toga su autori pjesama Siniša Božulić, Jelisaveta Buljovčić Vučetić, Maja Gračan Livada, Ana Marija Kaluđerović, Marko Kljajić i Bosiljko Kostić govorili dvije pjesme, jednu iz posljednje zbirke i jednu po izboru iz svog opusa, dok je stihove Dragana Dražena Ilića govorila voditeljica programa, a stihove Mande Jakšić Jelena Pintar. U toj grupi pjesnika svoje dvije pjesme govorio je i Franjo Kopecki, kao gost iz Čepina. Zatim je ponovno nastupila ženska pjevačka grupa sa spletom pjesama iz Međimurja, a potom su autori pjesama Marijan Piljić, Dimitrije Paunović, Ljerka Radović, Zlatko Urbanek i Slađana Varićak govorili također po jednu pjesmu iz posljednje zbirke i po jednu iz svog opusa, a dvije pjesme Branimira Miroslava Tomlekina voditeljica programa. U toj grupi pjesnika svoje dvije pjesme govorio je i Josip Štajnmaher, kao gost iz Čepina.
 
Stihove Branimira Miroslava Tomlekina iz pjesme „Kesten ispred  gimnazije“, koje je uglazbio poznati džezist Ivan Švager, a u izvedbi Dobrivoja Jankovića na klarinetu, govorila je Ana Marija Kaluđerović, inače voditeljica pjevačko glazbene sekcije HKUPD „Stanislav Preprek“ poslije čega je za kraj programa ženska pjevačka grupa izvela splet pjesama iz Slavonije i Srijema. Sve je praćeno prezentacijom Ivana Dermanova odgovarajućim slajdovima na velikom filmskom ekranu, a program, koji je bio na vrlo visokom kulturnom, poetskom, glazbenom i vizualnom nivou maestralno je vodila novosadska glumica Željka Jelić. I sve bi bilo fantasično da slavlje svih novosadskih (vidjet će se i srijemskih) Hrvata povodom rođendana Stanislava Prepreka i uloženi ogroman trud članova HKUPD „Stanislav Preprek“ nije pomutila politika. O tome uskoro, poslije izbora.
  

Branimir Miroslav Cakić

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Sviđa li vam se Tuđmanov spomenik Kuzme Kovačića?

Srijeda, 12/12/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 989 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević