Get Adobe Flash player
Lignja nam mozak friga

Lignja nam mozak friga

Josipović bi trebao znati da su partizani pobili za i nakon Drugoga...

Lakše je izazivati kaos nego graditi odnose!

Lakše je izazivati kaos nego graditi odnose!

Američke intervencije i promašeni ratovi na Istoku stvorili su...

Plenković i HDZ uvjerljivo poraženi i poniženi

Plenković i HDZ uvjerljivo poraženi i poniženi

Plenković na izborima pobijedio Milinovića i izgubio od HDZ-a iz svibnja...

Jedva čekam da SDP dođe na vlast

Jedva čekam da SDP dođe na vlast

Pa da više ne bude korupcije, "ustaša" i...

Papa sluša četničke koljače

Papa sluša četničke koljače

Razočaravajući postupak Petrova...

 • Lignja nam mozak friga

  Lignja nam mozak friga

  srijeda, 20. ožujka 2019. 15:09
 • Lakše je izazivati kaos nego graditi odnose!

  Lakše je izazivati kaos nego graditi odnose!

  srijeda, 20. ožujka 2019. 14:58
 • Plenković i HDZ uvjerljivo poraženi i poniženi

  Plenković i HDZ uvjerljivo poraženi i poniženi

  srijeda, 20. ožujka 2019. 14:55
 • Jedva čekam da SDP dođe na vlast

  Jedva čekam da SDP dođe na vlast

  srijeda, 20. ožujka 2019. 14:50
 • Papa sluša četničke koljače

  Papa sluša četničke koljače

  četvrtak, 21. ožujka 2019. 12:14

Svečano obilježena 11. obljetnica osnutka HKUPD "Stanislav Preprek"

 
 
U prepunoj dvorani Kulturnog centra u Novom Sadu, 10. listopada, sa početkom u 19.00 sati, održana je proslava jedanaeste obljetnice osnutka Hrvatskog kulturno-umjetničko-prosvjetnog društva „Stanislav Preprek“ iz Novog Sada pod nazivom „Preprekova jesen 2016.“ Program je svojim sadržajem, visokim kulturno-umjetničkim dometom i frenetičnim aplauzom publike pokazao da jedna amaterska hrvatska udruga, praktično bez uvjeta i sredstava za rad, samo svojim srcem i entuzijazmom, može ostvariti jednu ovakvu kulturnu večer.
A ona je bila u znaku promocije zbirke kratkih priča upravo pod nazivom Preprekova jesen 2016. Naime, Književni klub tog Društva je do sada izdao sedam zbirki pjesama pod nazivom Preprekovo proljeće, čija promocija se održava svake godine na istoimenoj tradicionalnoj manifestaciji Hrvata u Novom Sadu, a povodom rođendana Stanislava Prepreka (16. travnja) i već je stekla status kulturne manifestacije Hrvata na pokrajinskoj razini. Sa željom da slična manifestacija proznih radova na standardnom hrvatskom jeziku također postane tradicionalna i na istoj razini, Klub je ove godine raspisao natječaj za neobjavljenu kratku priču sa slobodnom tematikom i bez ograničenja na članove Kluba. Tako su se na natječaj javili i mnogi pisci iz Vojvodine i Hrvatske i, s obzirom na to da je ovo prvi natječaj, Društvo je izuzetno zadovoljno odzivom, a posebno kvalitetom radova, koji su uvršteni u knjigu pod nazivom Preprekova jesen 2016. Knjigu je tiskao „ALFAgraf“ iz Petrovaradina.
 
Program je vodila novosadska glumica Željka Jelić, a počeo je pozdravnim govorom predsjednice HKUPD „Stanislav Preprek“ Ivanke Horvatić i nastupom ženske pjevačke skupine, koja je izvela splet pjesama iz Dalmacije. Svojim „božanstvenim glasovima“ – epitet koji je došao od publike na njihovom nedavnom nastupu na Krku u Hrvatskoj – ova je skupina odmah izazvala oduševljene svih prisutnih, od kojih je veliki broj morao stajati, u sali od 120 sjedišta! O zbirci kratkih priča iscrpno je govorila Dragana V. Todoreskov, doktor književnosti i književni kritičar te član žirija za izbor najboljih priča, kao i   nadahnuto mr Pavel Domonji, recenzent zbirke i član žirija. Zatim je Zdravko Odorčić, književnik iz Zagreba, kao autor trećenagrađene priče „Zagazio je mrava“, u glumačkom maniru pročitao svoju priču, što je ponovo izazvalo buru  aplauza. Drugonagrađenu priču „Nogometaši“, književnika iz Novog Sada Siniše Božulića i člana Književnog kluba HKUPD „Stanislav Preprek“, pročitala je, u odsustvu autora zbog bolesti, voditeljica programa. I ova priča je nagrađena velikim aplauzom, poslije čega je ponovo nastupila pjevačka skupina, koju inače prati glazbeni trio Društva (klarinet, gitara i harmonika), sa izvedbom spleta pjesama iz Podravine.
 
Svoju priču „Znaci“, kao prvonagrađenu, pročitao je Denis Peričić, književnik iz Varaždina, unoseći pravu dramaturgiju u izražaj ove inače posebne priče, koja u sebi kao grafički prikaz ima i tajanstvene znake. Auditorij je bez daha slušao Denisove reči, a na ekranu u sali su za to vrijeme stajali ti tajanstveni znaci iz priče. Ovdje treba reći da su se uz ovaj grafički prikaz u tijeku programa na ekranu smjenjivali odgovarajući slajdovi što ih je majstorski rasporedio i izradio Ivan Dermanov, čovjek zadužen za najsuvremeniju računalnu video i zvučnu obradu u Društvu.
 
Aplauzi povodom ove priče nisu se stišavali ni za vrijeme dodjele nagrada i plaketa autorima nagrađenih priča, a najava operne dive iz Hrvatske Antonije Mirat izazvala je pravo oduševljenje. Uz pratnju pijanistice Marine Mikić, dijamantni glas naše Tonke, kako smo je svi zvali za vrijeme njenog višednevnog boravka u Novom Sadu, praktično kao gošće Ane Marije Kaluđerovič, voditeljice Glazbeno-pjevačke sekcije HKUPD „Stanislav Preprek“, je, po izrazima na licima posjetitelja, bio nešto do tada nedoživljeno na programima jedne amaterske udruge.
 
Uz pet poznatih arija iz još poznatijih opera, Antonija Mirat morala je na „bis“ otpjevati još dvije arije, poslije čega se zahvalila divnoj i mnogobrojnoj publici, svim članovima HKUPD „Stanislav Preprek“ na izuzetnom prijemu, gostoprimstvu i organizaciji, naglasivši zahvalu svojoj domaćici Ani Mariji, u čijem se domu osjećala kao u svojoj kući, dodavši da su u Novom Sadu, kao gradu kulture, inače osjeća kao kod kuće.
 
Predsjednica Društva je Antoniji Mirat uručila Zahvalnicu za doprinos uveličavanju proslave jedanaeste obljetnice osnutka HKUPD „Stanislav Preprek“ u Novom Sadu, dok je publika stojeći još dugo aplaudirala, a na domjenku nitko nije krio pravo oduševljenje doživljenim te listopadne večeri. Pri tom je oko sto knjiga Preprekova jesen 2016. podjeljeno posjetiteljima.
 

Branimir Miroslav Cakić, voditelj Književnog kluba HKUPD "Stanislav Preprek"

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Hoće li u Bleiburgu 18. svibnja 2019., na komemoraciji za pobijene Hrvate 1945. bez suđenja, biti više ili manje ljudi?

Utorak, 26/03/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1153 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević