Get Adobe Flash player
Lignja nam mozak friga

Lignja nam mozak friga

Josipović bi trebao znati da su partizani pobili za i nakon Drugoga...

Lakše je izazivati kaos nego graditi odnose!

Lakše je izazivati kaos nego graditi odnose!

Američke intervencije i promašeni ratovi na Istoku stvorili su...

Plenković i HDZ uvjerljivo poraženi i poniženi

Plenković i HDZ uvjerljivo poraženi i poniženi

Plenković na izborima pobijedio Milinovića i izgubio od HDZ-a iz svibnja...

Jedva čekam da SDP dođe na vlast

Jedva čekam da SDP dođe na vlast

Pa da više ne bude korupcije, "ustaša" i...

Papa sluša četničke koljače

Papa sluša četničke koljače

Razočaravajući postupak Petrova...

 • Lignja nam mozak friga

  Lignja nam mozak friga

  srijeda, 20. ožujka 2019. 15:09
 • Lakše je izazivati kaos nego graditi odnose!

  Lakše je izazivati kaos nego graditi odnose!

  srijeda, 20. ožujka 2019. 14:58
 • Plenković i HDZ uvjerljivo poraženi i poniženi

  Plenković i HDZ uvjerljivo poraženi i poniženi

  srijeda, 20. ožujka 2019. 14:55
 • Jedva čekam da SDP dođe na vlast

  Jedva čekam da SDP dođe na vlast

  srijeda, 20. ožujka 2019. 14:50
 • Papa sluša četničke koljače

  Papa sluša četničke koljače

  četvrtak, 21. ožujka 2019. 12:14

Iz tiska izišla zbirka pjesama Preprekovo proljeće 2016.

 
 
Iz tiska je izašla nova zbirka poezije „Preprekovo proljeće“ pod nazivom „Preprekovo proljeće 2016.“ Naime, Hrvatsko kulturno-umjetničko-prosvjetno društvo „Stanislav Preprek“ iz Novog Sada ima Književni klub sa preko dvadeset članova koji svake godine, već osme zaredom, izdaju zbirku svojih pjesama. 
Stanislav Preprek je velikan u kulturi vojvođanskih, bolje reći srijemskih Hrvata, iako do sada malo poznat. Rođen je u Šidu 1900. godine, u Petrinji je završio Učiteljsku školu i dvije godine Muzičke škole. Bio je učitelj u Novoj Kapeli, Maradiku i Petrovaradinu, gdje je umirovljen 1948. godine zbog krajnje oslabljenog vida. Svestrano talentiran, uz svoj posao učitelja bio je i uspješan kompozitor, dirigent, orguljaš, muzički pisac, pjesnik, likovnjak, prevoditelj i knjižničar. Hrvatsko kulturno-umjetničko-prosvjetno društvo iz Novog Sada nosi ime ovog znamenitog čovjeka, a Književni klub ovog društva svoje zbirke pjesama naziva „Preprekovo proljeće“.
         
Ovu zbirku, kako je već rečeno osmu po redu, uređuje peteročlano uredništvo sastavljeno od članova Književnog kluba u kojem su: Dragana Todoreskov, doktorica književnosti i književna kritičarka, kao nosilac projekta, te Siniša Božulić, Jelisaveta Buljovčić Vučetić, Miroslav Cakić i Mladen Franjo Nikšić, „pjesnik i slikar novosadski“, čija je i grafika na naslovnoj stranici zbirke. Računalnu pripremu knjige potpisuje Ivan Dermanov, a dizajn knjige Ivan Dermanov i Miroslav Cakić.
 
Odluke o koncepciji zbirke, odabiru radova, sadržaju predgovora i odabiru recenzenata donose se uz suglasnost svih članova uredništva. Zbirka se sastoji iz dva dijela. U prvom dijelu su zastupljeni svi članovi Književnog kluba HKUPD „Stanislav Preprek“ koji se bave pisanjem pjesama, a predali su na vrijeme svoje radove. Ova praksa bit će zadržana i ubuduće s tim da je HKUPD „Stanislav Preprek“, a time i njen Književni klub, otvoreno društvo i svi koji se učlane u njega, pišu poeziju i godinu dana redovito prisustvuju sastancima, konkurenti su za sljedeću zbirku poezije „Preprekovo proljeće“. Sastanci literarne sekcije, osim u ljetnom periodu, uobičajeno se održavaju jednom u mjesecu, tako da njeni članovi mogu biti i iz udaljenijih mjesta od Novog Sada. Ovim bi Književni klub mogao biti proširena, a time i podignuta kvaliteta njenih budućih zbirki poezije.
 
U drugom dijelu zbirke su troje afirmiranih pjesnika iz osiječke regije, kao gosti: Božica Zoko, Franjo Džakula i Franjo Nargulov. U prethodnoj zbirci gosti su bili troje pjesnika, bolje reći pjesnikinja, iz riječke regije, i to je nova praksa u koncepciji zbirke pri čemu će i ubuduće sa šireg područja nekog grada u Republici Hrvatskoj biti uvrštena po tri poznata autora, kao jedan od vidova suradnje našeg društva s Maticom. Pokušaće se preko toga i svake godine organizirati gostovanje ovih pjesnika u Novom Sadu, kao i uzvratna posjeta naših autora njihovom gradu.
 
Recenzije za zbirku su napisali mr. Pavel Domonji pod nazivom U krugu pesničkih emocija  i vlč. Marko Kljajić pod nazivom Sedamdese i devet lirskih plamičaka. Za nakladnika zbirku potpisuje Ivanka Horvatić, predsjednica HKUPD „Stanislav Preprek“, a tiskao ju je „ALFAgraf“ iz Petrovaradina.
 
Izdavanje zbirke je dijelom pomoglo Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Srbiji, pa je ono omogućeno doniranjem naših članova i njihovim volonterskim učešćem u izradi zbirke. Promocija zbirke Preprekovo proljeće 2016. predviđa se polovicom travnja ove godine, uz bogat program i izložbu slika pošto HKUPD „Stanislav Preprek“ ima uz literarnu i dramsku sekciju, te žensku pjevačku skupinu s muzičkom pratnjom i nekoliko umjetnika slikara. Ovo je inače kulturna manifestacija Hrvata u Novom Sadu koja je postala tradicionalna na pokrajinskoj razini i zaslužuje daleko veću pažnju medija i svih nadležnih i u Republici Srbiji i u Republici Hrvatskoj nego do sada.
 
HKUPD „Stanislav Preprek“ je od prošle godine ustanovio još jednu kulturnu manifestaciju Hrvata u Novom Sadu pod nazivom „Preprekova jesen“ u nadi da i ona postane tradicionalna i na pokrajinskoj razini. Radi se o zbirci kratkih priča u kojoj po javnom natječaju imaju pravo sudjelovati svi autori koji pišu na standardnom hrvatskom jeziku. Prva takva zbirka pod nazivom Preprekova jesen 2016. je, uz izuzetno kvalitetan kulturno umjetnički program i gostovanje poznate operne dive Antonije Mirat, promovirana 10. listopada 2016. godine u Kulturnom centru Novog Sada, a za novu zbirku je već raspisan natječaj i rok slanja radova je 1. kolovoza ove godine.
 
Uz spomenutih osam zbirki pjesama i jedne zbirke kratkih priča i preko trideset književnih naslova članova Književnog kluba, tri izvedene dramske predstave i brojnim nastupima HKUPD „Stanislav Preprek“ je jedno od najkvalitetnijih hrvatskih društava u Rpublici Srbiji, ali se guši u besparici i ignoriranju od strane nadležnih institucija i iz Republike Srbije i iz Republike Hrvatske i budućnost mu je neizvjesna. Mislim da ni Republika Srbija ni Republika Hrvatska, a posebno grad Novi Sad, ne bi smjeli dozvoliti gašenje hrvatske kulturne udruge u Novom Sadu, kao gradu europske kulture. Stanje nije bolje ni u drugim hrvatskim udrugama u Republici Srbiji, a u njima  je izvor narodnog stvaralaštva i osnovica očuvanja identiteta naše nacije ovdje. No, nadležne institucije, bolje reći čelni ljudi u njima, iako raspolažu s znatnim sredstvima, najmanje ih daju udrugama. Tako nestajemo sa ovih prostora.
Za više informacija o našem društvu i njegovom radu molim da otvorite sajt www.stanislavpreprek.org
 

Branimir Miroslav Cakić, voditelj Književnog kluba HKUPD „Stanislav Preprek“

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Hoće li u Bleiburgu 18. svibnja 2019., na komemoraciji za pobijene Hrvate 1945. bez suđenja, biti više ili manje ljudi?

Utorak, 26/03/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1187 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević