Get Adobe Flash player
Lignja nam mozak friga

Lignja nam mozak friga

Josipović bi trebao znati da su partizani pobili za i nakon Drugoga...

Lakše je izazivati kaos nego graditi odnose!

Lakše je izazivati kaos nego graditi odnose!

Američke intervencije i promašeni ratovi na Istoku stvorili su...

Plenković i HDZ uvjerljivo poraženi i poniženi

Plenković i HDZ uvjerljivo poraženi i poniženi

Plenković na izborima pobijedio Milinovića i izgubio od HDZ-a iz svibnja...

Jedva čekam da SDP dođe na vlast

Jedva čekam da SDP dođe na vlast

Pa da više ne bude korupcije, "ustaša" i...

Papa sluša četničke koljače

Papa sluša četničke koljače

Razočaravajući postupak Petrova...

 • Lignja nam mozak friga

  Lignja nam mozak friga

  srijeda, 20. ožujka 2019. 15:09
 • Lakše je izazivati kaos nego graditi odnose!

  Lakše je izazivati kaos nego graditi odnose!

  srijeda, 20. ožujka 2019. 14:58
 • Plenković i HDZ uvjerljivo poraženi i poniženi

  Plenković i HDZ uvjerljivo poraženi i poniženi

  srijeda, 20. ožujka 2019. 14:55
 • Jedva čekam da SDP dođe na vlast

  Jedva čekam da SDP dođe na vlast

  srijeda, 20. ožujka 2019. 14:50
 • Papa sluša četničke koljače

  Papa sluša četničke koljače

  četvrtak, 21. ožujka 2019. 12:14

Manifestacija bila u znaku promocije zbirke kratkih priča Preprekova jesen 2017.

 
 
U Kulturnom centru Novog Sada 21. listopada 2017. godine, sa početkom u 18.00 sati, održana je proslava dvanaeste obljetnice osnutka Hrvatskog kulturno-umjetničko-prosvjetnog društva „Stanislav Preprek“, uz program koji svojim sadržajem i visokim kulturno-umjetničkim dometom pokazuje da jedna hrvatska udruga, praktički bez uvjeta i sredstava za rad, samo svojim srcem i entuzijazmom, može ostvariti jedan ovakav projekat.
Ovogodišnja je manifestacija bila u znaku promocije zbirke kratkih priča Preprekova jesen 2017. Naime, Književni klub HKUPD „Stanislav Preprek“ je do sada izdao osam zbirki pjesama pod nazivom Preprekovo proljeće, čija se promocija održava svake godine na istoimenoj tradicionalnoj manifestaciji Hrvata u Novom Sadu, a povodom dana rođenja Stanislava Prepreka (16. travnja). Preprekovo proljeće već je steklo status kulturne manifestacije Hrvata na pokrajinskoj razini. Sa željom da Preprekova jesen također postane tradicionalna manifestacija, na istoj razini kao Preprekovo proljeće, Književni klub svake godine raspisuje javni natječaj za neobjavljenu kratku priču na standardnom hrvatskom jeziku sa slobodnom tematikom.
 
Odziv na natječaj je bio neočekivano velik i ove je godine pristiglo preko pedeset radova autora iz Vojvodine i Hrvatske, s tim da je ovog puta svaki autor mogao poslati najviše tri kratke priče. Uredništvo je sve radove koji zadovoljavaju uvjete natječaja dostavilo stručnom žiriju, koji je 22 priče uvrstio u zbirku i naglasio visoku kvalitetu bar još toliko radova. Žiri je u uži izbor za nagradu najprije izdvojio osam priča, a potom rangirao tri najbolje.
 
Program je vodila članica Dramske sekcije HKUPD „Stanislav Preprek“ Maja Radujkov, sadržaj je propraćem audiovizualnim efektima Ivana Dermanova, a počeo je pozdravnim govorom predsjednika Društva Krešimira Tkalca. Zatim se članovima Društva i posjetiteljima obratio gospodin Ivan Sabolić, opunomoćeni ministar Veleposlanstva RH u Beogradu, rekavši da je rad Društva „Stanislav Preprek“ zapažen te da će ga Veleposlanstvo i dalje pratiti i podržavati. Od visokih uzvanica nazočni su bili još i gospodin Mihael Tomšić, konzul prvog razreda Generalnog konzulata RH u Subotici, gospođa Milinka Hrćan, pomoćnica Pokrajinskog tajnika Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, gospođa Ankica Jukić, tajnica HNV-a, gospodin Aleksandar Kravić, član Gradskog vijeća Novog Sada i gospodin Vladimir Kranjčević, vijećnik HNV-a.
 
Bilo je predviđeno da operna diva iz Hrvatske Antonia Mirat, koja nastupa na najeminentnijim pozornicama svijeta, na kraju programa otpjeva nekoliko arija iz poznatih opera, uz pratnju pijanistice Marine Mikić iz Novog Sada, ali je, s obzirom na angažman Antonije Mirat iste večeri i u Beogradu, program započeo izvjedbama arija na glazbu Mozarta (Die zauberflote Der holle racme), Dvořáka  (Rusalka), Schuberta (Ave Maria) i Tjardovića (Mala Florami i Daleko mi je biser mora), te Verdijeve Traviata e strano. Nastup Ženske pjevačke skupine Društva „Stanislav Preprek“ pod vođstvom Dobrivoja Jankovića započeo je spletom pjesama iz Slavonije, a potom su o zbirci kratkih priča iscrpno govorili dr. Dragana V. Todoreskov, književna kritičarka, članica uredništva i predsjednica žirija, i mr Pavel Domonji, recezent zbirke i član žirija. Pri tome je oko stotinu primjeraka zbirke Preprekova jesen 2017. podjeljeno članovima Društva i posjetiteljima.
 
U drugom nastupu Ženska pjevačka skupina izvela je splet pjesama iz Međumurja, nakon čega je autorica priče Batak Ruža Silađev iz Sonte pročitala svoju priču, ocijenjenu od strane žirija kao trećeplasiranu, a potom i autorica priče Bomboni sa zemlje Branka Dačević svoju, ocijenjenu kao drugoplasiranu. Treći nastup Ženske pjevačke skupine Društva „Stanislav Preprek“ bio je u znaku praizvedbe pjesama iz Dalmacije, a na koncu večeri Ana Marija Kaluđerović, članica Ženske pjevačke skupine i zamjenica voditelja Književnog kluba, pročitala je prvoplasiranu priču autora Vlaha Ercegovića iz Dubrovnika. Prethodno je Vlaho Ercegović preko video zapisa pozdravio članove Društva „Stanislav Preprek“ i sve Novosađane, uz zahvalu za proglašenje njegove priče kao najbolje i želju da ova hrvatska udruga u Novom Sadu nastavi svoj uspješan rad, koji on sa zanimanjem prati putem Interneta.
 
Predsjednik Društva Krešimir Tkalac uručio je zahvalnice gospođi Mirat i gospođi Mikić za sudjelovanje na ovoj kulturnoj manifestaciji i njihovom velikom doprinosu kvaliteti i umjetničkom dojmu programa, a na kraju nagrade u vidu plaketa autoricama priča Branki Dačević i Ruži Silađev.
 
Knjiga Prognanik iz svijeta svjetlosti, život i djelo Stanislava Prepreka, kao nagrada za najbolju priču na natječaju Književnog kluba HKUPD „Stanislav Preprek“, bit će uručena Vlahu Ercegoviću naknadno pri njegovoj skoroj posjeti Novom Sadu, koju je najavio. Zahvalnicu za nesebičnu potporu i rad u Društvu dobio je Branimir Miroslav Cakić, voditelj Književnog kluba.
 
Manifestaciju su propratile kamere RTV Vojvodine, Program na hrvatskom jeziku, i TV Kanal 9 iz Novog Sada, kao i više fotoreportera, a voditeljica je pozvala zainteresirane da posjete štand Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine na 62. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, gdje će sve vrijeme trajanja Sajma od 22. do 29. listopada biti izložene brojne knjige HKUPD „Stanislav Preprek“, kao i salu „Borislav Pekić“ u kojoj će 28. listopada sa početkom u 11.00 sati biti govora o ovogodišnjim izdanjima „Prepreka“, posebice o zbirkama pjesama iz ciklusa Preprekovi pjesnici Ljerke Radović, Branke Dačević i Branimira Miroslava Tomlekina.
 
Na domjenku koji je uslijedio posjetitelji su se mogli upoznati s brojnim knjigama HKUPD „Stanislav Preprek“, kao izdavačke kuće na hrvatskom jeziku, te desetak (od preko četrdeset) knjiga članova Književnog kluba HKUPD „Stanislav Preprek“, a u izdanju drugih kuća, dok je osobito zanimanje vladalo za nekoliko izloženih (od oko dvije stotine) slika članice Književnog kluba i pjesnikinje Mande Jakšić, rađenih vunom u jedinstvenoj tehnici na svijetu!
 

Krešimir Tkalac, predsjednik HKUPD Stanislav Preprek

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Hoće li u Bleiburgu 18. svibnja 2019., na komemoraciji za pobijene Hrvate 1945. bez suđenja, biti više ili manje ljudi?

Utorak, 26/03/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1152 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević