Get Adobe Flash player
Srbijanski komentari i izraelska čestitka

Srbijanski komentari i izraelska čestitka

»Teško je prihvatiti, ali je Milošević udaljio Srbe od...

Romske laži Veljka Kajtazija

Romske laži Veljka Kajtazija

I romska komemoracija poziv je na istraživanje...

Trebaju nam dostojanstvene proslave

Trebaju nam dostojanstvene proslave

Domoljublje se živi svaki pojedini dan     Mislim da...

Popis hrvatskih branitelja junaka

Popis hrvatskih branitelja junaka

Koji su u samo 72 sata razbili zločinačku tvorevinu i natjerali teroriste...

IDS je talijanizirao hrvatsku Istru

IDS je talijanizirao hrvatsku Istru

Većinu ulica rashrvatili i nazvali ih po Talijanima i...

 • Srbijanski komentari i izraelska čestitka

  Srbijanski komentari i izraelska čestitka

  četvrtak, 08. kolovoza 2019. 10:15
 • Romske laži Veljka Kajtazija

  Romske laži Veljka Kajtazija

  četvrtak, 08. kolovoza 2019. 10:09
 • Trebaju nam dostojanstvene proslave

  Trebaju nam dostojanstvene proslave

  četvrtak, 08. kolovoza 2019. 10:05
 • Popis hrvatskih branitelja junaka

  Popis hrvatskih branitelja junaka

  četvrtak, 08. kolovoza 2019. 10:01
 • IDS je talijanizirao hrvatsku Istru

  IDS je talijanizirao hrvatsku Istru

  subota, 03. kolovoza 2019. 09:43

9.000,00 eura tavankutskoj školi 'Ivana Milutinovića'!

 
 
Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu, Konzulatu Republike Hrvatske u Subotici, Hrvatskoj matici iseljenika, HNV-u, DSHV-u, RTV Novi Sad (Redakciji Informativnog programa na hrvatskom  jeziku), hrvatskim udrugama u Srijemu, Hrvatskom kulturnom centru u Novom Sadu, „Hrvatskoj riječi“, „Hrvatskim novinama“, „Hrvatskom fokusu“, „Zovu Srijema“ i dr., a povodom nekoliko članaka u „Hrvatskoj riječi“ br. 841 od 31. svibnja 2019. godine.
 
Tko su Bunjevci i tko “bunjevački Hrvati”, kao i o tome da cijelokupnu hrvatsku zajednicu u Republici Srbiji danas predstavlja jedan jedini čovijek, “bunjevački Hrvat” Tomislav Žigmanov, koji je na sve funkcije vezane za ovdašnje Hrvate postavio svoje ljude, većinom “bunjevačke Hrvate”, kao i da su sve hrvatske institucije koncentrirane u Subotici, pisao sam u više svojih otvorenih pisama. To dovodi do toga da se u svim segmentima kulture i politike ovdašnjih Hrvata vrši negativna selekcija, a cijelokupna zajednica će se na kraju svesti na donjotavankutske “bunjevačke Hrvate”. Ako u ovdašnjim hrvatskim medijima (sve ih drži Tomislav Žigmanov) usporedite učestalost prikaza događaja i ljudi (i svega ostalog) sa malog prostora oko Subotice u odnosu na cijelu državu i 57.900 Hrvata u njoj, dobit ćete sliku te nevjerojatne nesrazmjere.
Na prvoj karti je prikazan prostor sa kojeg ovi mediji (pa i oni u Republici Hrvatskoj) obilato izvještavaju, a radi se o Subotici i nekoliko okolnih sela (Mirgeš, Donji Tavankut, Mala Bosna, Bajmok, Đurđin i Novi Žednik) u kojima živi desetak tisuća “bunjevačkih Hrvata”, ali i desetak tisuća Bunjevaca, koji nisu Hrvati, dok se na drugoj karti vidi koliko je mali i koliko je taj “bunjevački donjotavankutski trokut” skrajnut na samu mađarsku granicu.
                                             
Ali taj trokut, kao Bermudski, usisava sve, prije svega, ogroman dio novca koji pripada svim Hrvatima u Republici Srbiji. Najnoviji broj (841.) “Hrvatske riječi” od 31. svibnja 2019. godine sa svojim prilozima je još samo jedan od bezbroj dokaza za to:
Na str. 5. u članku pod naslovom “Nova financijska potpora obrazovanju” očekujemo nešto za opće dobro ovdašnjim Hrvatima ali čitamo da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske doniralo OŠ “Matija Gubec” u Donjem Tavankutu i Gimnaziji “Ivan Milutinović” u Subotici, poslije 9.000 € u ožujku, sada još 4.000 €!
Uzgred, na toj stranici “Hrvatske riječi” Tomislav Žigmanov se hvali (sa svojom slikom) kako je “plansko djelovanje vodstva zajednice” doprinjelo većem odazivu na biralištima u Subotici i Beogradu za izbor hrvatskih zastupnika u EU-u, a radi se o Srbima koji su glasovali za Milorada Pupovca!!!
Na str. 15. u članku pod naslovom “Europske i obrazovne perspektive manjina” očekujemo nešto za opće dobro ovdašnjim Hrvatima ali čitamo da su predstavnici HKPD -a “Matija Gubec” iz Donjeg Tavankuta bili na trodnevnoj (!) konferenciji pod nazivom “Manjinske priče” u Sloveniji, u Rimskim Toplicama, Laškom i Celju!
- Fokus je bio na aspektu očuvanja kuturne baštine hrvatske zajednice u Donjem Tavankutu. – kaže Ladislav Suknović, predskednik HKPD “Matija Gubec”.
Tako su Slovenci upoznati sa kulturnom baštinom Bunjevaca iz Donjeg Tavankuta, a Donjotavankućani nemaju nikakav razlog da Slovence upoznaju s kulturnom baštinom Hrvata u Srbiji, o stradanju srijemskih Hrvata devedesetih godina prošlog stoljeća da ne govorim ?!
Na istoj 15. str. u članku “Delicije i plesovi iz Tavankuta” čitamo da je na smotri folklora “Čuvajmo običaje zavičaja” u Velikoj (Hrvatska) HKPD “Matija Gubec” iz Donjeg Tavankuta prvog dana na gastronomskoj priredbi “Najduži gastro stol” imalo na tom stolu rakiju “s piska”, “divenicu” i razne “tradicijske” kolače, a drugog dana prikazalo bunjevačke plesove! Tako su Hrvati upoznati sa kulturnom baštinom Bunjevaca iz Tavankuta, a Donjotavankućani nemaju nikakav razlog da Hrvate u Hrvatskoj upoznaju s kulturnom baštinom Hrvata u Srbiji, o stradanju srijemskih Hrvata devedesetih godina prošlog stoljeća da ne govorim?!
 
Na str. 20. i 21. u članku “Desetljeće prašine i tišine” čitamo o obnovi Doma kulture u Donjem Tavankutu zahvaljujući obećanju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović prilikom njihovog povijesnog susreta baš u Donjem Tavankutu prije tri godine. Na dan otvaranja Doma kulture odigrat će se i povijesna nogometna utaknica između reprezentacije Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije na hrvatskom nacionalnom stadionu u Donjem Tavankutu!
Za sve gore navedeno potreban je ozbiljan novac i njega za Donji Tavnkut ima, dok se moge hrvatske kulturne udruge u Srbiji van “bunjevačkog donjotavankutskog trokuta” guše u besparici!
Pri tom se Donji Tavankut, Potemkinovo selo na samoj mađarskoj granici, predstavlja kao kulturni centar Hvata u Republici Srbiji, a samo zato što je rodno mjesto Tomislava Žigmanova i valjda zato što je u njemu i Bunjevački kulturni centar “Tavankut”, kulturni centar onih Bunjevaca koji tvrde da nisu Hrvati!!!
Dokazuje li s našim novcem Tomislav Žigmanov da nije Bunjevac već samo “bunjevački Hrvat” i tjera li on s našim novcem inat Bunjevcima u Donjem Tavankutu ili svima nama Hrvatima u Repuplici Srbiji?!
Na str. 28 najnovijeg broja “Hrvatsje riječi” čitamo dalje da će premijera filma “Salaš” kojega je režirao i snimio Dario Vojnić Hajduk, učenik OŠ “Matija Gubec” iz Donjeg Tavankuta biti održana 4. lipnja na Etno salašu Balažević u Donjem Tavankutu. Srijemski učenici nemaju uvjete (i novac) da bi mogli snimiti bilo kakav film, a ako to i urade neće se naći u “Hrvatskoj riječi”.
Na str. 32. čitamo da bunjevačke (ne hrvatske) komedije nedostaju subotičkom kazališnom životu, a na str. 33 da je HGU Festival bunjevačkih pisama održala “Večer sa solistima” na kojoj su se istakle Martina Čeliković i Valentina Kujundžić! Orkestrima je dirigirala Mira Temunović, koju hvali “Hrvatska riječ” ali isto tako i “Bunjevačke novine”, novine onih Bunjevaca koji nisu Hrvati! Pored silnog novca koji usisava “bunjevački donjotavankutski trokut” mi srijemski Hrvati ne znamo niti tko je u njemu Bunjevac (što znači da nije Hrvat), a tko je tzv. “bunjevački Hrvat”! 
 
Primjerice, Kata Kuntić je pridsidnica KUD „Bunjevka” iz Subotice, dakle nije Hrvatica, a “bunjevački Hrvat” Petar Kuntić je čak zastupao (istina, nemušto, kao i Tomislav Žigmanov) sve ovdašnje Hrvate u Skupštini Republike Srbije! Da li su oni brat i sestra, muž i žena, otac i kćer ili mati i sin, nigdje ne piše. Svakako su kao Bunjevci sa sjevera Bačke neki rođaci! Ista priča je i s Kujundžićima (Suzana i Miroslav), Ušumovićima (Estera i Ivan), Ostrogoncima (Nikola i Mirko), Bašić Palkovićima (Nevenka i Melita), Dulićima, Tumbasima, i svim drugim Bunjevcima! Svi su oni favorizirani u svakom pogledu u odnosu na Hrvate u Republici Srbiji, a Srbija se preko njih hvali kako sve Hrvate kao nacionalnu manjinu tretira po najvišim europskim standardima i ispunajava sve njihove zahtjeve (asvaltiranje ulica u Donjem Tavankutu, kopanje bunara u Donjem Tavankutu, uređenje Doma kulture u Donjem Tavankutu i sl.)
No, nismo još završili s najnovijim brojem “Hrvatske riječi”. Na str. 36. u članku “Mali maturalac za pamćenje” čitamo da su maturanti OŠ “Ivan Milutinović” iz Subotice i Male Bosne (valjda škole imaju isto ime), “Vladimir Nazor” iz Đurđina, “Matija Gubec” iz Donjeg Tavankuta i “Moše Pijade” iz Berega posjetili Vukovar, Zagreb, Split i Sinj. Cilj ekskurzije je obilazak i upoznavanje matične domovine. Eto, Bunjevci, da li su Hrvati ili nisu, imaju u Hrvatskoj i matičnu domovinu! Djeca srijemskih Hrvata kao da je nemaju.  
 

Branimir Miroslav Tomlekin

Komentari   

-1 #1 Bunjevac 2019-06-09 13:50
Gospodine Tomlekin,što se tiče te inducirane zbrke na relaciji Bunjevac - Hrvat valja pročitati blog pod naslovom "Bunjevci u Bačkoj i stvaranje samostalne hrvatske države" pa će problem biti razjašnjen.
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Tko će biti novi hrvatski nogometni prvak?

Četvrtak, 22/08/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1342 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević