Get Adobe Flash player
Deustašizacija je magla za dekroatizaciju

Deustašizacija je magla za dekroatizaciju

Komunizam uopće nije pao s padom Berlinskog zida - samo se prebacio u...

Protuzakoniti Zakon o izboru zastupnika

Protuzakoniti Zakon o izboru zastupnika

Čak je 883.042 birača koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj,...

Kako se dijele

Kako se dijele "ustaške" kune

Na telefonskoj sjednici Srbima dodijeljeno 12 milijuna...

Izdaje naše predizborne

Izdaje naše predizborne

Svaka nova politička garnitura zaposli oko 20.000...

Zločinački karakter propale ideologije

Zločinački karakter propale ideologije

Vinko Puljić: Tko se od zločina ne distancira, taj postaje sudionik i...

 • Deustašizacija je magla za dekroatizaciju

  Deustašizacija je magla za dekroatizaciju

  četvrtak, 21. svibnja 2020. 17:14
 • Protuzakoniti Zakon o izboru zastupnika

  Protuzakoniti Zakon o izboru zastupnika

  srijeda, 20. svibnja 2020. 12:24
 • Kako se dijele

  Kako se dijele "ustaške" kune

  srijeda, 20. svibnja 2020. 19:41
 • Izdaje naše predizborne

  Izdaje naše predizborne

  utorak, 19. svibnja 2020. 13:24
 • Zločinački karakter propale ideologije

  Zločinački karakter propale ideologije

  utorak, 19. svibnja 2020. 13:20

Sve hrvatske institucije i novac koncentrirani u Subotici, u rukama Tomislava Žigmanova i nekolicine njegovih poltrona

 
 
Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu, Konzulatu Republike Hrvatske u Subotici, Hrvatskoj matici iseljenika, HNV-u, DSHV-u, RTV Novi Sad (Redakciji Informativnog programa na hrvatskom  jeziku), hrvatskim udrugama u Srijemu, Hrvatskom kulturnom centru u Novom Sadu, „Hrvatskoj riječi“, „Hrvatskim novinama“, „Hrvatskom fokusu“, „Zovu Srijema“ i dr., a povodom raspodjele sredstava HNV-a hrvatskim udrugama u Republici Srbiji za 2019. godinu.
 
Republika Srbija je iz budžeta za 2019. godinu dodijelila dva milijuna dinara (oko 17.000 eura) Hrvatskom nacionalnom vijeću, na što je Osiječko-baranjska županija donirala još 65.000 kuna (oko milijun dinara), za raspodjelu hrvatskim udrugana u Srbiji u 2019. godini. No, ta sveukupno u suštini mala sredstva u odnosu na sve hrvatske udruge u Srbiji, HNV je na svojoj 21. sjednici od 29. listopada 2019. godine održanoj u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu ista raspodjelio, jednom riječju, na sraman način (uzgred, na sjednici nije bilo nazočno 9 vijećnika, praktično trećina, ali HNV ima 16 vijećnika iz Subotice, uvijek dovoljno za kvorum za bilo koju odluku)!
Da je sve krajnje nepravično, pristrasno, netransparentno, sramno i bezobrazno ne treba puno dokaza jer je to vidno iz tablice o dodjeli tih sredstava koju je objavila „Hrvatsa riječ“ br. 863. od 1. studenoga 2019. godine:
Iz tablice se vidi da je u donjotavankutski trokutić, gdje žive svi Bunjevci, otišlo svih dva milijuna dinara dobijenih od Republike Srbije, a donacijom Osiječko-baranjske županije pokrivene su sve ostale udruge!!!
 
Pri tom je samo Subotica dobila oko 1,700.000 dinara, dok je Beogradu (sa Zemunom) dodijeljeno 140.000 dinara, cijelom Srijemu 400.000 dinara, Banatu 60.000 dinara, a tzv. „užoj Srbiji“ i Bačkoj (sa gradovima kao što su Niš, Novi Sad, Sombor) ostatak sredstava!
Bezbroj puta sam pisao da se život Hrvata u Srbiji odvija u kulturnim udrugama koje još opstaju u nemogućim uvjetima samo zahvaljujući nekolicini entuzijasta u svakoj od njih. Pri tom se one nepodobne po mišljenju g. Tomislava i njegovih poltrona sistematski uništavaju i ova tablica je zorni pokazatelj toga. A ona je ujedno i spisak podobnih udruga. Nepodobnih niti nema i one su osuđene na gašenje.
Eventualni izgovor da takve udruge nisu učestvovale na natječaju za dodjelu sredstava je ciničan, jer se, primjerice, Donjotavankućanima pomaže (materijalno i stručno) da svoju slamu i jabuke plasiraju u europske projekte, a Književnom klubu HKUPD „Stanislav Preprek“ iz Novog Sada sa dvije kulturne manifestacije na razini regije („Preprekovo proljeće“, poezija, i „Preprekova jesen“, kratke priče) se ne pomaže niti materijalno niti stručno, naprotiv, rad tog Kluba se prešućuje, kao da on ne postoji!
Tablici, dakle, nedostaje svako obrazloženje, prije svega koje udruge su konkurirale za sredstva i zašto ih nisu dobile, a sve je samo još jedan flagrantan primjer pogubnosti za ovdašnju hrvatsku zajednicu to što su sve hrvatske institucije (i novac) koncentrirani u Subotici (praktično u rukama jednog čovjeka  i nekolicine njegovih poltrona).
 

Branimir Miroslav Tomlekin

Anketa

A. Plenković je u tajnosti dozvolio MOL-u da u Mađarskoj i Slovačkoj prerađuje hrvatsku naftu. Je li to izdaja nacionalnih interesa?

Četvrtak, 28/05/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1283 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević