Get Adobe Flash player
Deustašizacija je magla za dekroatizaciju

Deustašizacija je magla za dekroatizaciju

Komunizam uopće nije pao s padom Berlinskog zida - samo se prebacio u...

Protuzakoniti Zakon o izboru zastupnika

Protuzakoniti Zakon o izboru zastupnika

Čak je 883.042 birača koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj,...

Kako se dijele

Kako se dijele "ustaške" kune

Na telefonskoj sjednici Srbima dodijeljeno 12 milijuna...

Izdaje naše predizborne

Izdaje naše predizborne

Svaka nova politička garnitura zaposli oko 20.000...

Zločinački karakter propale ideologije

Zločinački karakter propale ideologije

Vinko Puljić: Tko se od zločina ne distancira, taj postaje sudionik i...

 • Deustašizacija je magla za dekroatizaciju

  Deustašizacija je magla za dekroatizaciju

  četvrtak, 21. svibnja 2020. 17:14
 • Protuzakoniti Zakon o izboru zastupnika

  Protuzakoniti Zakon o izboru zastupnika

  srijeda, 20. svibnja 2020. 12:24
 • Kako se dijele

  Kako se dijele "ustaške" kune

  srijeda, 20. svibnja 2020. 19:41
 • Izdaje naše predizborne

  Izdaje naše predizborne

  utorak, 19. svibnja 2020. 13:24
 • Zločinački karakter propale ideologije

  Zločinački karakter propale ideologije

  utorak, 19. svibnja 2020. 13:20

Bunjevci, a ne Hrvati predvode Hrvate u Srbiji!

 
 
Već desetljećima jedno od prioritetnih pitanja između Republike Hrvatske i Republike Srbije je bunjevačko pitanje, a za Hrvate u Republici Srbiji unazad desetak godina to pitanje je postalo prvo i krucijalno. Odnosno, postavlja se više pitanja: kako je došlo do toga da Hrvate u Republici Srbiji danas vodi nekoliko desetaka Bunjevaca koji sebe nazivaju „bunjevačkim Hrvatima“ (nepostojeća odrednica pri nacionalnom izjašnjavanju u državu u kojoj živimo), tko su ti Bunjevci, kuda oni vode ovdašnje Hrvate i sl.? Po posljednjem popisu stanovništva u Republici Srbiji ima 57.900 Hrvata i 16.706 Bunjevaca. Tih 16.706 Bunjevaca „bunjevački Hrvati“ nazivaju „Bunjevcima nehrvatima“ (?!), pri čemu nikada i nikako ne možemo saznati koliko ima „bunjevačkih Hrvata“!!! Jedan od karakterističnih pokazatelja ove zagonetke je grad Subotica u kojem živi ogromna većina Bunjevaca, i jednih i drugih. Iz tabele 2., koju je objavila i “Hrvatska riječ“, vidi se da u Subotici ima 14.151 Hrvat i 13.553 Bunjevca, što znači da se „bunjevački Hrvati“ kriju u stavci Hrvati u nepoznatom brojčanom odnosu s njima!
Ako u Subotici ima preko deset tisuća Hrvata, onda je svega oko tri tisuće „bunjevačkih Hrvata“ i apsurd je da su sve ovdašnje hrvatske krovne institucije koncentrirane u Subotici i da su u njima u ogromnom broju uposleni „bunjevački Hrvati“, koji u odnosu na Hrvate u Republici Srbiji čine izrazitu manjinu!
Popis svih bunjevačkih prezimena u Subotici (i okolici), koji su na svom portalu objavile „Hrvatske novine“ 30. travnja 2020. godine (http://www.hnl.org.rs/nova/hrvatske-novine/33-najave/2441-prezimena-backih-hrvata-bunjevaca-u-subotici-i-okolici), samo potvrđuje tko je od uposlenih u ovdašnjim krovnim hrvatskim institucijama Bunjevac. Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća se preziva Vojnić, članovi/ce su Šimić, Sarić Lukendić, Vuković, Budinčević, Suknović, Cvijin, Stantić, Tumbas, Ostrogonac, Kujundžić, Benčik, Periškić, Milanković, Temunović i Pakledinac -  17 od 29 (i nitko ih ne može preglasati)!
Ravnatelj NIU „Hrvatska riječ“ se preziva Ušumović, u Upravnom odboru su Suknović (predsjednik), Stantić (zamjenik predsjednika), Kuntić, Vuković, Bašić – 5 od 9 (iznadpolovična većina)! Tu su još uposleni Sarić, Dulić, Vuković, Vukov, Dulić, Bašić Palković, Dulić Bako, Sič, Romić, Šujić, Sudarević, Kuntić, Vujković-Lamić, Sudarević (više njih sa istim prezimenom), a što čini tri četvrtine uposlenih)!
U nakladničkom vijeću NIU „Hrvatska riječ“ su Žigmanov (?), Bašić Palković, Crnković i Dulić Bako (4 od 5)!
Glavna urednica TV dnevnika na hrvatskom jeziku RTV2 preziva se Tumbas (i iz Subotice je), odnedavno Hajduković.
I u svim drugim tjelima, komisijama i sl. vrte se ova ista imena „bunjevačkih Hrvata“, pa nije čudo da se, primjerice, „hvatski velikan u bilo čemu iz Vojvodine“ najlakše postaje ako si Bunjevac.
Međutim, iznenađenje je da među bunjevačkim prezimenima koje su objavile “Hrvatske novine“ nema prezimena Žigmanov, koje nosi ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i prvi čovjek u oblasti kulture i u oblasti politike svih Hrvata u Republici Srbiji, a koji se izjašnjava kao Bunjevac i Hrvat u isto vrijeme! Budući to prezime nemaju ni Hrvati, znači da on nije ni Hrvat, a sada vidimo da nije ni Bunjevac! Kažu da se ranije prezivao Žigmanović! Zato nije čudo kako Žigmanović „zastupa“ Hrvate u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Već tri godine tamo nije riječ prozborio o problemima Hrvata, pa ni dalje ne mora skidati masku preko usta.
 
Poseban problem, o čemu sam već pisao u otvorenim pismima, je to što ne znamo je li netko sa bunjevačkim prezimenom „Bunjevac nehrvat“ ili „bunjevački Hrvat“.
Primjerice Petar Kuntić, također „bunjevački Hrvat“, je pet godina također „zastupao“ Hrvate u Narodnoj skupštini Republike Srbije, Kata Kuntić je član Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine i pridsidnica Odbora za kulturu (“Bunjevaca nehrvata”), dok je Branimir Kuntić član Upravnog odbora NIU “Hrvatska riječ”!
Očekujemo od “Hrvatskih novina” da u svakom od 419 navedenih bunjevačkih prezimena kaže koliko ima “Bunjevaca nehrvata”, a koliko “hrvatskih Bunjevaca”! Koji su, primjerice, Dulići ”nehrvati”, a koji Dulići su “bunjevački Hrvati”!
Da znamo točno tko nas vodi, a kuda nas vodi znamo iz stoljetnog iskustva. Do posljednjeg Hrvata u Srbiji!
 

Miroslav Cakić, Novi Sad, 2. svibnja 2020.

Anketa

Oleg Butković veli kako ukidanje plaćanja cestarine na Krčkom mostu nije predizborni trik. Vjerujete li mu?

Utorak, 26/05/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1548 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević