Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- Ovo je konvencija čija je bit zaštita žena od nasilja i nasilja u obitelji. Ono o čemu se vodi javna rasprava je nešto što je podredno u ovom slučaju.
Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a i Hrvatske vlade nakon sramnog ponašanja 19-orice članova Predsjedništva stranke koju je utemeljio Franjo Tuđman
 
- Rodne ideologije, koliko ja čitam, u Konvenciji ionako nema.
Blaženka Divjak, HNS-ova nametnuta koalicijska ministrica znanosti i obrazovanja u Saboru
 
- U inzistiranjima na uvođenju rodne ideologije radi se o nedovoljnoj informiranosti, pa je Konvencija loše iskomunicirana. Njezino donošenje je korak u dobrom smjeru, jer se radi o zaštiti onih koji su 'slabiji' - fizički, financijski itd...
Mato Palić, osječki 'ustavnopravni stručnjak', HRT
 
- Stav je predsjedništva županijske organizacije i mene osobno da Istanbulsku konvenciju treba ratificirati.
Darko Sobota, predsjednik županijske organizacije HDZ-a Koprivničko-križevačke županije, Direktno
 
- Osobno ću podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije i nije mi jasno zašto se od nje uopće radi priča.
Miro Totgergeli, predsjednik županijske organizacije HDZ-a Bjelovarsko-bilogorske županije, Direktno
 
- Osobno podržavam odluku premijera kakva god ona bila. Službeni stav zauzet ćemo ovaj tjedan kada će se održati sjednica povjerenstva naše županijske organizacije".
Darko Nekić, predsjednik županijske organizacije HDZ-a Ličko-senjske županije, Direktno
 
- Osobno nemam ništa protiv ratifikacije Istanbulske konvencije.
Pero Ćosić, predsjednik županijske organizacije HDZ-a Vrodsko-posavske županije, Direktno
 
- Ulica nije mjesto na kojem se bilo što rješava, već je dijalog sredstvo koji m se zajednički može doći do cilja.
Andrija Mikulić, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine i zagrebačkog HDZ-a, Direktno
 
- U Hrvatskom saboru glasovat ću za usvajanje Istanbulske konvencije, bez obzira hoće li postojati neka popratna interpretativna izjava ili ne. HDSSB želi da Hrvatska i ubuduće bude sekularna država. Ne vidim niti jedan razlog da se Istanbulska konvencija ne ratificira idućih dana ili tjedana.
Branimir Glavaš, predsjednik HDSSB-a i saborski zastupnik, Direktno
 
- Nisam očekivala da će biti toliko problematična Konvencija. Čini mi se da EU pokušava skupiti sve zakone o nasilju protiv žena te ih na neki način objediniti da se pomaknemo s mjesta po pitanju nasilja protiv žena. Jer svi smo mi iskusili da se nikud ne pomičemo. Mislim da je to pokušaj EU-a da se uskladi s očekivanjima Ujedinjenih naroda koji se desetljećima bave ovom tematikom. Pokušavaju promijeniti stav o ženama globalno, ali se to ne događa. Od 1994. godine bavim se pitanjem žena i mislim da je to dobra procjena. Ovom se Konvencijom ne uvodi rodna ideologija.
Ksenija Magda, predsjednica Ženskog odsjeka Svjetskog saveza baptista profesorica na Sveučilišnom centru za protestantsku teologiju Matija Vlačić Ilirik Sveučilišta u Zagrebu u emisiji "Susret u dijalogu" na Hrvatskom radiju
 
- Židovska zajednica o ovom pitanju nema stav. Smatramo da se vjerske zajednice nemaju što miješati u donošenje zakona Republike Hrvatske, rad Vlade i Sabora. Pojedinci imaju svoja mišljenja, ali rekao bih da židovstvo ima već tri tisuće godina veće standarde od ove Konvencije. Stava sam da ovu Konvenciju treba ratificirati. Vjerujem kako ova Konvencija ne zagovara rodnu ideologiju.
Luciano Moše Prelević, glavni rabin Saveza židovskih općina u Hrvatskoj u emisiji "Susret u dijalogu" na Hrvatskom radiju
 
- Istanbulska konvencija je jedan prilično benigni tekst.
Vesna Pusić, političarka, Novi list
 
- U Hrvatskoj ima 505.000 hiljada tzv. “hrvatskih branitelja”, dakle učesnika tog rata na hrvatskoj strani, bilo u Hrvatskoj ili u Bosni i Hercegovini.
Dejan Jović, srpski intelektualac na Fakultetu političkih znanosti, Novi magazin, Srbija
 
- Grabar-Kitarović je dizala rep notornim ustaškim koljačima izbjeglim u Argentinu i u kojekakve druge mišje rupe po globusu.
Marijan Vogrinec, jugoslavenski novinar u Josipovićevu Autografu o Hrvatima u Argentini
 
- Cijeli HSS-ov sustav i sve odluke sada su podređene jednom čovjeku i ja u tome više ne želim sudjelovati. Više sam puta tražio objašnjenja od gospodina Beljaka za njegove odluke, ali nikad nisam dobio jasne odgovore.
Stjepan Kožić, dosadašnji predsjednik ŽO HSS-a Zagrebačke županije čiji je župan
 
- Dakle, među ljudima koji su se izjasnili protiv Istanbulske konvencije ima vrhunskih intelektualaca, kao što ih, doduše, ima i među onima koji su za njenu ratifikaciju. Utoliko su doista uvredljivi i potpuno deplasirani pokušaji da se imputira protivnicima Istanbulske konvencije kako su protiv nje jer je nisu pročitali ili nisu dovoljno pametni te je nisu razumjeli. Odraz totalitarnog mentaliteta također su napadi na protivnike ratifikacije Istanbulske konvencije kao ljude koji su za nasilje, protiv žena, retrogradni, itd.
Davor Ivo Stier, čelnik HDZ-a u pismu čelništvu HDZ-a
 
- Kina ne će dati da ni jedan pedalj svojog teritorija da bude odvojen od kineske nacije, a sve predstave i trikovi kako bi se podijelila domovina, odnosno ostvarila nezavisnost Tajvana i Hong Konga, osuđeni su na propast.  
Xi Jinping, kineski predsjednik slavodobitno nakon novog mandata, AP
 

TVRDNJE

 
- Uloga NGO zapravo je uloga uhljeba u nišama koje nastaju sa zadaćom ubadanja države poput bijesnih osa koje ne rješavaju problem već potiču medijsko crvenilo i samo površinski svrab na koži.
Nenad Hlača, redoviti profesor, na Katedri za obiteljsko pravo Pravnog fakulteta u Rijeci, Narod
 
- Hrvatski su branitelji branili ne samo zemaljsku domovinu, nego smisao postojanja, smisao međuljudskih odnosa, smisao ljubavi. Nosila ih je u konačnici snaga i svjetlo vječnosti. I kada se to svjetlo odmiče, kada ga se guši, slabi nada. I što je toga svjetla manje, manje je i Hrvatske.
Ivan Šaško, zagrebački pomoćni biskup na korizmenom susretu hrvatskih branitelja u zagrebačkoj katedrali 17. III. 2018.
 
- Kad je riječ o kritikama jednog govora u Buenos Airesu, moram reći da sam isto tako hladnokrvno sjedila u jednoj dvorani u Pazinu prije nekoliko mjeseci i slušala isto tako puno toga s čime se ne bih složila oko veličanja bivše Jugoslavije, umanjivanja zločina komunizma i slično.
Kolinda Grabar-Kitarović, hrvatska predsjednica za posjeta Južnoj Americi, HRT
 
- Kako su žene emocionalno snažnije, složila bih se s riječima nepopularne ministrice Murganić: “To vam je tako u obitelji”. Naime, obitelj, a ni muško-ženski odnosi, ne funkcioniraju prema receptu feminističkih aktivistica ili “sluškinja”, vrlo su kompleksni, mogu biti iznenađujuće problematični.
Jadranka Polović, znanstvenica iz Splita, Glas Slavonije
 
- Kada gledamo te nametnute ideološke rasprave o toj famoznoj konvenciji, u svjetlu ovih problema, jesmo li mi odgovorni? Na što mi trošimo energiju? Na što naš narod i naša politička elita troši energiju? Na budalaštine! Mislim da u ime svih vas mogu reći da je trošenje energije na takve budalaštine krajnje neodgovorno i krajnje neozbiljno prema narodu i hrvatskoj državi.
Drago Krpina, osnivač HDZ-a na obilježavanju 28. obljetnice HDZ-a u Benkovcu, Direktno
 
- Izjave Vesne Pusić neobično su slične svojedobnim izjavama Vladimira Bakarića, jednoga od prvaka jugoslavenskog komunističkog pokreta, predvodnika svih batinaških pohoda na hrvatske pokušaje da se kao narod oslonimo na noge.
Tomislav Jonjić, odvjetnik, povjesničar i član Predsjedništva stranke Neovisni za Hrvatsku u Bujici
 
- Istanbulska konvencija je protuprirodna! Cijela priča o njoj pokazuje da mi živimo na životinjskoj farmi. Europska unija kao i svi ovi cirkusi je – farma! Svi smo mi jednaki, a neki su jednakiji, uključujući ulogu Hrvatske u Europskoj uniji. Nitko u medijima nije objavio da mnoge zemlje ne ratificiraju taj cirkus od Istanbula!
Davor Pavuna, hrvatski znanstvenik svjetskoga glasa u Bujici
 
- Živimo do neke razine u jednom udbaško-komunističkim kalifatu... Nasljednici bivšeg sustava danas su našli novu ideologiju, rodnu ideologiju, zamijenili ju za marskizam i titoizam.
Željko Glasnović, saborski zastupnik u raspravi
 
- Ekonomistima bi trebalo biti neugodno da mi, koji po struci nismo ekonomisti, njima ukazujemo da ljudski potencijal moraju staviti u temelj gospodarskog i ekonomskog planiranja i koncepcija. To ekonomisti izbjegavaju, a čak su i komunisti govorili kako gospodarski rast ovisi o sredstvima za proizvodnju i proizvodnim snagama, iako se ni oni nisu toga držali. Te proizvodne snage su ono od čega moramo krenuti.
Stjepan Šterc, demograf, Direktno
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Ja ne strahujem, čak bih volio da oporba, koja toliko govori o Konvenciji i pokreće interpelaciju, bude toliko bezobrazna i bahata pa da se usudi ne glasati o Konvenciji. To bi onda potvrdilo da je možda cijeli ovaj pokušaj, svo ovo vrijeme, bio jedno politikantstvo.
Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a i Hrvatske vlade o Istanbulskoj konvenciji i najavi oporbe da ga ne će podržati
 
- Koliko budala ovdje ima! Ja dolazim, ali kao sotona da vas sve pocmekam dobrim rafalom. Treba sve vas u duboku jamu“
Sandra Uranjek Varga, profesorica hrvatskog jezika i književnosti iz na Graditeljsko-geodetskoj školi u Osijeku na svome facebooku
 
- HDZ-ova "žena iz naroda" Kolinda Grabar-Kitarović u Argentini je koketirala s (pro)ustaškom emigracijom. 
Marijan Vogrinec, jugoslavenski novinar u Josipovićevu Autografu o Hrvatima u Argentini
 
- Neka se, za primjer, crkva povuče iz škola skupa s talibanskim vjeronaukom, neprosvijećenim vjeroučiteljima, idiotskom mizoginijom, smrdljivim nacionalizmom i pokvarenim revizionizmom koji je crkvene prostore otvorio skoro svakoj ustašoidnoj budali. Odjebite.
Pupovčeve velikosrpske Novosti 13. 1. 2017.
 
- Totalitaristi smatraju da su oni ti koji su stvorili državu i prema državi se odnose kao prema onome što je stvoreno.
Dejan Jović, srpski intelektualac na Fakultetu političkih znanosti, Novi magazin, Srbija
 
- Ja razumijem da gospodin Culej, ne znam trebam li ih uopće zvati gospodom, i Glasnović ne razumiju o čemu se govori u Konvenciji, ali da netko tko sebe smatra intelektualcem ne shvaća da će se s ovima brisati stereotipi i predrasude u školstvu...
Rada Borić, srpska aktivistica-feministica u Hrvatskoj kod Ace Stankovića i emisiji Nedjeljom u dva
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Koketiranja s (pro)ustaškom emigracijom neodgovorno je počeo i razgranao Tuđman 1990-ih i danas građani RH imaju to što imaju.
Marijan Vogrinec, jugoslavenski novinar u Josipovićevu Autografu o Hrvatima u Argentini
 
- Socijalistička Jugoslavija, sa svojim utopijskim konceptom “države koja odumire” i sa svojim decentraliziranim i već u velikoj mjeri dezintegriranim unutrašnjim poretkom, dočekala je 1989. kao manje-više raspadnuta država.
Dejan Jović, srpski intelektualac na Fakultetu političkih znanosti lije suze za Jugoslavijom, Novi magazin, Srbija
 
- Povijesna je neistina da se Hrvatska nalazila iza Željezne zavjese.
Tomislav Klauški, kolumnist Expressa

- Nevolja je vjerojatno da hrvatski antikomunisti nisu imali, kao što ni danas nemaju, pameti i stila da bi dobacili do uglednije štampe. Ono što je pisao Zvonko Bušić jedva bi ušlo i u list župe Svih svetih u Zmijavcima
Ante Tomić, pitomac JNA u Jutarnjem listu vrijeđa pok. Zvonka Bušića
 
- Hrvatska je bila liberalnija zemlja, a rekao bih i društveno pluralističnija i tolerantnija 1986. nego 1996. U tom smislu, 1989. se kod nas, zapravo, nije dogodila. Dogodila se 1991., a ona je potpuno različita od onog što simbolizira 1989. Kontinuitet autoritarnosti, ili čak njen povratak u odnosu na zadnje godine socijalizma, poništio je dubinu promjena koja je mogla nastati da je doista došlo do nekog liberalnog prevrata.
Dejan Jović, profesor na FPZ-u negira srpsku agresiju, Jutarnji list
 
- Nemojte se dati uplašiti, neka vam primjer bude djelovanje bivše predsjednice Mirjane Rakić, zaustavite bujicu primitivizma, bujicu mržnje i ustašluka koji se dan danas širi medijima.
Nenad Stazić, saborski zastupnik SDP-a u Saboru
 

DEMAGOGIJA

 
- Mi smo apsolutno na istoj strani kao i Katolička Crkva koja se protivi ratifikaciji Istanbulske konvencije.
Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a i Hrvatske vlade nakon sramnog ponašanja 19-orice članova Predsjedništva stranke koju je utemeljio Franjo Tuđman
 
- Pri kraju je procedura za upućivanje Istanbulske konvencije Vijeća Europe na sjednicu Vlade. Vjerujem da ćemo u iduća dva tjedna imati tu Konvenciju na Vladi i nakon toga je uputiti na ratifikaciju u Hrvatski sabor. Procedure su provedene, kao i javna rasprava. Sve dileme koje postoje oko njezine ratifikacije nisu takvog karaktera da ne bi mogle biti premoštene. Najvažnije je da se koncentriramo na bit te Konvencije, a to je zaštita od nasilja.
Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske vlade u Banskim dvorima
 

GLUPOST

 
- Najavljeni prosvjedi protiv Istanbulske konvecnije nisu protiv HDZ-a već su slobodno izražavanje mišljenja u demokratskom društvu.
Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a i Hrvatske vlade nakon sramnog ponašanja 19-orice članova Predsjedništva stranke koju je utemeljio Franjo Tuđman
 
- Naši su predsjednički izbori bili snažno pod utjecajem Rusije, prilično je teško povjerovati da bi Trump postao predsjednik Trump bez ruske pomoći.
Timothy Snyder, profesor povijesti na Yaleu i kveker, Jutarnji list
 
- Da, normalno je da ne znate, učili su vas da su žene lutkice, kurve i svetice, babe i vještice, sve samo ne ljudska bića poput vas. Znam, nije to jednostavno. Jako se puno odjednom traži od vas. Teško je to tretirati žene kao ljudska bića, kad su vas čitav život učili drugačije.
Snježana Pavić, novinarka Jutarnjega lista podržava nasilje nad muškarcima
 

JUGO PODJELA KRIVNJE

 
- Ne znači da Dodik nije u pravu kada optužuje Hrvatsku da ometa vraćanje imovine izbjeglim Srbima.
Peter Kuzmič, protestanski svećenik, Autograf
 
- Milošević i Tuđman, to je naša postsocijalistička stvarnost.
Dejan Jović, srpski intelektualac na Fakultetu političkih znanosti, Novi magazin, Srbija
 

LAŽ

 
- Po mom dubokom uvjerenju ratifikacija ove konvencije ne će ni u kom slučaju u pravni poredak Republike Hrvatske nametati obveze koje bi bile u suprotnosti s vrijednostima HDZ-a.
Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a i Hrvatske vlade nakon sramnog ponašanja 19-orice članova Predsjedništva stranke koju je utemeljio Franjo Tuđman
 
- Istanbulska konvencija štiti žene i djecu od nasilja, to je primarno i tu nema povezanosti s rodnom ideologijom.
Gordan Jandroković, pomoćnik Andreja Plenkovića, Direktno
 
- Dokument o Istanbulskoj konvenciji koji prije svega ima za cilj sprječavanje nasilja nad ženama i u obitelji, otkloniti strahove svih onih koji u vezi tog teksta vide određene probleme ili neke moguće daljnje korake.
Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a i Hrvatske vlade o Istanbulskoj konvenciji
 

NEZNANJE

 
- Pa, malo sam zapanjena bila sa razinom debate oko same Istanbulske konvencije. Ja sam apsolutno protiv nasilja nad ženama i prema tome, u tom svjetlu sam smatrala Istanbulsku konvenciju.
Željana Zovko, eueoparlamentarka HDZ-a u Europskom Parlamentu o Istanbulskoj konvenciji na N1 TV priznaje kako ne zna za što je glasovala u EP-u
 
- Ankara je u četvrtak poručila Nizozemskoj da se prisjeti masakra u Srebrenici 1995., slučaja u kojem je nizozemska država proglašena djelomično krivom za smrt 350 muslimana.
Izvješće Hine na portalu Dnevno-hr
 

NIJE NEGO

 
- Podržat ćemo premijera i ratifikaciju Istanbulske konvencije uz najavljenu interpretaciju. U Istanbulskoj nema rodne ideologije".
Josip Đakić, predsjednik županijske organizacije HDZ-a Virovitičko-podravske županije, Direktno
 
- Podržat ću Istanbulsku konvenciju uz uvjet da se uz nju usvoji i interpretacijska izjava.
Ivan Anušić, predsjednik županijske organizacije HDZ-a Osječko-baranjske županije, Direktno
 

ORWELLIZAM

 
- Čitamo očito isti tekst, ali ga ne razumijevamo na isti način.
Andrej Plenković, predsjednik Vlade i HDZ-a o sukobu u stranci oko Istanbulske konvencije, HRT
 
- Nema nikakve rodne ideologije u Istanbulskoj konvenciji, nažalost krivo se iščitava, krivo se interpretira, radi se samo o tome, da eksplicitno kaže Istanbulska konvencija da postoji biološki spol muškarac i žena. Međutim, postoji i društveni konstrukt oko rodne uloge žena, a to vam je ono što se smatra lošim od strane onih koji se protive.
Dubravka Šuica, europarlamentarka HDZ-a u emisiji HRT-a Otvoreno
 

OTROVNO PITANJE

 
Zašto forsira tezu o nekakvoj Željeznoj zavjesi? I to pred ustaškim potomcima u Argentini.
Tomislav Klauški, kolumnist Expressa protiv hrvatske predsjednice

PRAVO PITANJE

 
- Kako je u hrvatskome društvu stvoreno ozračje puno napetosti, nesigurnosti, nepovjerenja, obeshrabrenosti, odlaženja, odustajanja od dobra, ogorčenosti i razočaranosti, neosjetljivosti i zamagljivanja pogleda novim naraštajima?
Ivan Šaško, zagrebački pomoćni biskup na korizmenom susretu hrvatskih branitelja u zagrebačkoj katedrali 17. III. 2018.
 

PRIJETNJA

 
- Nemojte misliti da su nam promakla istraživanja prirodnog plina u moru kod Cipra. Upozoravam one koji su prešli granice na Cipru i u Egejskom moru da se ne preračunaju.
Reçep Tayyip Erdoğan, turski predsjednik, Večernji list
 
- Što ste mislili, da će se ovom Konvencijom srušiti Vlada? Ako će netko srušiti Vladu, to ću biti ja, ali onda pola vas neće biti ovdje.
Andrej Plenković, predsjednik Vlade i HDZ-a na sjednici čelništva stranke, Jutarnji list
 

RELATIVIZACIJA PREGLASAVANJA HRVATA

 
- Od antičke grčke demokratije do danas temelj države je slobodan građanin, pojedinac, čovjek, a ne rod ili pleme. Naši se političari satraše ne bi li nam omogućili etnička prava, ali sve više ljudi ipak odlazi na Zapad, gdje im ta prava niko ne spominje, ali im se nude ljudska prava: pravo na posao, na studij, na zdravstvenu zaštitu, penziju... Naravno da naši stožernici to vide, nisu glupi, ali jednostavno oni ne znaju drugačije funkcionirati, a građani nemaju snage za nešto drugo. I tako, od izbora do izbora, vrtimo se u krug.
Fra Ivan Nujić, profesor Franjevačke klasične gimnazije u Visokom o nepravednom izbornom zakonu u BiH, Al-Jazeera, Faktor.ba

IZJAVE TJEDNA

 
- Doveli ste nas pred gotov čin. Ne možemo dozvoliti da kao demokršćanska stranka idemo protiv svojih načela i protiv Katoličke crkve.
Andrej Plenković, predsjednik Vlade i HDZ-a na sjednici čelništva stranke, Jutarnji list
 
- HDZ je široka stranka koja je nastala kao pokret, i koja danas uključuje članove koji imaju različite pristupe prema Istanbulskoj konvenciji, te općenito prema poštivanju naravnog poretka. Nametnuti samo jedan pristup te tražiti stranačku stegu u prihvaćanju Istanbulske konvencije značilo bi istisnuti ili marginalizirati kršćansko-demokratski prostor u HDZ-u.
Davor Ivo Stier, čelnik HDZ-a u pismu čelništvu HDZ-a
 
- Htjela bih posebno naglasiti da je premijer još prošle godine najavio da će Vlada usvojiti Istanbulsku konvenciju. Ovaj je dokument značajan jer posebno ističe prevenciju nasilja, osnaživanje žena i kažnjavanje počinitelja.
Nada Murganić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Otvoreno, HRT 
 
- Istanbulska konvencija je prije svega konvencija koja štiti žene od nasilja i to je ono što ne treba zaboraviti, to svi znamo.
Dubravka Šuica, europarlamentarka HDZ-a u emisiji HRT-a Otvoreno
 
- Sram Vas je jer podržavate one koju zapravo nisu za Istanbulsku konvenciju.
Gordan Maras, saborski zastupnik SDP-a optužuje predsjedavajućeg u Saboru Furija Radina, RTL
 
- O stvaranju trećeg entiteta sa većinskim hrvatskim stanovništvom u BiH sam razgovarao s ocem jednog svog učenika. Ustvrdio je da je normalno da njihov grad pripada "trećem entitetu". Pitao sam ga zna li on da se mnogi njegovi susjedi ne bi s time složili, na što je rekao da ih ipak ima više onih koji bi se složili. Upitao sam ga onda, zna li da među protivnicima ima barem 100 onih koji su se spremni oružjem oduprijeti "trećem" i da nastavi li tvrditi da je "treći" nužnost to podrazumijeva da se slaže s time da njegov jedini sin treba napustiti fakultet i obući vojničke čizme.
Fra Ivan Nujić, profesor Franjevačke klasične gimnazije u Visokom o nepravednom izbornom zakonu u BiH, Al-Jazeera, Faktor.ba
 
- Naši bivši birači glasuju za Most i Živi zid i to zato što imaju stav, a mi im uz stav moramo ponuditi i rješenje.
Mirando Mrsić, saborski zastupnik SDP-a u emisiji HRT-a Nedjeljom u dva
 
- Stavovi predsjednika stranke u javnosti su zbunjujući, kontradiktorni i neusklađeni na bilo kojim tijelima stranke... Od obećanog procvata i konačnog ozdravljenja HSS-a ne događa se ništa. Moram reći da smo danas u lošijoj situaciji, nego što smo bili 2016. godine prije izbora Kreše Beljaka za predsjednika. Umjesto željenog širenja stranke, svjedoci smo daljnjem rasipanju članstva i odlaska brojnih istaknutih pojedinaca koji su pomogli graditi ovu stranku iz temelja.
Stjepan Kožić, dosadašnji predsjednik ŽO HSS-a Zagrebačke županije čiji je župan, Hina
 
- Imate veliki potencijal, ali sada ste lijepa uspavana ljepotica. Trnoružice, probudi se, princ ne će doći!
Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika u pozdravnoj riječi na partijskom kongresu SDP-a, Nova TV
 

TVRDNJE

 
- Hrvatski narod u Argentini, kao malo koji narod u svijetu, očuvao je svoj nacionalni identitet, duhovni i kulturni identitet, svoj jezik i običaje, unatoč svim nužnim prilagodbama što ih je tražio život u drugoj domovini.
Kolinda Grabar-Kitarović, hrvatska predsjednica u Argentini
 
- Bilo neodgovorno i štetno, i za HDZ i za razvoj hrvatske demokracije, tražiti od zastupnika HDZ-a da podrže uvrštavanje Istanbulske konvencije u dnevni red Hrvatskog sabora, te da glasuju za njenu ratifikaciju.
Davor Ivo Stier, čelnik HDZ-a u pismu protiv A. Plenkovića
 
- HDZ je demokršćanska stranka. HDZ mora njegovati tradicionalne vrijednosti. Nitko nije protiv kvalitetne zaštite od nasilja i neke mjere treba i pooštriti kako bi se zaštitile žrtve nasilja, a posebno žene.
Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a na sjednici čelništva stranke, Jutarnji list
 
- Ratifikaciju bi trebalo odgoditi i produžiti raspravu o njoj. O svjetonazorskim pitanjima treba se glasovati prema savjesti. O Konvenciji se trebalo raspravljati mnogo ranije.
Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a na sjednici čelništva stranke, Jutarnji list
 
- O Istanbulskoj konvenciji se trebalo raspravljati prije, na ranijim sjednicama Predsjedništva, a ne da se dovodimo u situaciju da se sada prebrojavamo tko je za što. Trebalo je otvoriti dijalog i u stranci, ali i s Crkvom.
Tomislav Tolušić, čelnik HDZ-a na sjednici čelništva stranke, Jutarnji list
 
- U konvenciji piše da je rod društveni konstrukt, razdvojili smo spol od roda. Govori se o stereotipnim rodnim ulogama, a traži se da se edukacija o tome uvede u škole, da se djeci kaže - curici da nije žensko, a dječaku da nije muško.
Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik HRAST-a, Otvoreno, HRT 
 
- Nisam za ratifikaciju. Premijer Plenković je u više navrata rekao da SDP nije htio ratificirati Konvenciju kada je glavna tema bilo zlostavljanje, a sada je glavna tema rodna ideologija. Imamo zakone koje treba provoditi i sve ono što u Konvenciji ide u prilog borbi protiv zlostavljanja žena treba implementirati.
Ivan Ćelić, saborski zastupnik HDZ-a iz Metkovića N1 TV
 
- Iz proračuna se daje, na primjer, nevladinim udrugama – prema različitim procjenama od dvije do četiri milijarde kuna. A među njima su i one kojima je hrvatska država crvena krpa. Ali kad bi tim udrugama Plenković smanjio davanja, digla bi se graja, te bi on u Bruxellesu dobio po prstima. A on to ne će, jer ima lijepe, odnjegovane, europske prste dragocjenije od nacionalnih interesa.
Milan Ivkošić, kolumnist Večernjega lista
 
- Gospodin Plenković je prepametan, ima lukave savjetnike i plan s kojim će jednim udarcem ubiti tri muhe. Ratifikacijom će bruxelleskim tutorima postati još draži, drugo - HDZ-ovci će dobiti privid da je u HDZ-u ostalo nešto demokršćanstva i treće, možda pogubnije za jednu stranku, a to je Most, oko kojeg će pokazati politički razdor.
Bruna Esih, saborska zastupnica Neovisnih za Hrvatsku, Otvoreno, HRT 
 
- Mediji kontinuirano favoriziraju model nasilničkog ponašanja, država 'niskom' penalizacijom dodatno ga legitimira, a svakako bih izdvojila i nametnuta ograničenja školskog odgojno-obrazovnog sustava koji, u ime 'prava djeteta' i liberalnog odgoja u kojem su nastavnici izgubili bilo kakav autoritet, ne smije adekvatno odgovoriti na nasilničko ponašanje tinejdžera.
Jadranka Polović, znanstvenica iz Splita, Glas Slavonije
 
- "Mudri" Pupovčev zaključak da je školski sustav u Hrvatskoj kroatocentričan. Zamislite, misli li on da bi u Hrvatskoj školski sustav trebao biti srbocentričan. No, od Milorada Pupovca, kao ni od njegova vožda u Beogradu, još nismo čuli nedvosmislenu osudu velikosrpske Miloševićeve agresije na našu, a i njegovu domovinu Hrvatsku.
Tomislav Karamarko, bivši predsjednik HDZ-a na facebooku
 
- Demografska priča u Hrvatskoj nije više samo ekonomska. Ova priča puno je dublja, ona je strateška, ona je temelj razvoja i to je ono što ekonomisti trebaju shvatiti. To je pitanje demografije i pitanje kako je postavljen vrijednosni sustav u društvu. Mi ćemo bez obzira na to koja vlast bila i kakva ekonomska situacija bila, morati shvatiti da su nam djeca najvrjedniji dio hrvatskog društva i onda od toga krenuti.
Stjepan Šterc, demograf, Direktno
 
- Sa SPC-om i Beogradom dijalog nije moguć, jer ga oni ne žele.
Ivica Šola, kolumnist Slobodne Dalmacije
 
- Na Hrvate se vani gleda ekskluzivno kroz povijest Drugog svjetskog rata, jer još nemamo službenu povijest tog razdoblja. Tu sjede neki ljudi, doktori povijesti i znanosti, a što se događa ovdje? Zašto se čudimo, u vladi gospodina Josipovića 50 posto ljudi su bili suradnici bivše Udbe, članovi Komunističke partije i jugofili kao Dejan Jović. Čemu se mi čudimo?
Željko Glasnović, general Hrvatske vojske i saborski zastupnik u Saboru
 
- Konačan cilj bošnjačke politike u BiH, neovisno o tomu je li ona „lijeva“ ili „desna“, je uništiti državu triju konstitutivnih, ustavotvornih naroda, i na njenim temeljima izgraditi nacionalnu državu Bošnjaka. Prvi korak u ostvarenju tog plana je iz političke arene potpuno eliminirati Hrvate.
Jurica Gudelj, novinar Vijesti.ba
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Vaša izjava je obično prikrivanje jezivih zločina ustaškog režima u NDH i strašna uvrjeda žrtvama, njihovim obiteljima i onima koji su se borili protiv njega.
Efraim Zuroff, samoproglašeni lovac na naciste i voditelj centra Simon Wiesenthal u pismu hrvatskoj predsjednici, Hina
 
- Predsjednica ima svoje stavove o društvenim i političkim pitanjima i izražava ih na svoj način. Siguran sam da se na taj način priprema za kampanju. Što se tiče Vlade, mi se svaki dan suočavamo s bitnim temama i ne treba nam neko posebno povećalo, tumač ili prevoditelj da shvatimo što je u državi problem.
Andrej Plenković, predsjednik Vlade i HDZ-a o kritikama hrvatske predsjednice, HRT
 
- Nema, eto, identitetski sluđenijeg i sje******eg naroda od Hrvata. Ne znaju oni ni koje im je prvo polje na grbu, ni koji im je zapravo grb na zastavi, ni koja im je onda zastava države, ni koja im je uopće država.
Pupovčeve velikosrpske Novosti 2. 12. 2016.
 
- Homofobna crkvena hijerarhija ne utjelovljuje Crkvu budućnosti.
Mary McAleese, bivša irska predsjednica čiji je sin homoseksualac i čelnica protucrkvene udruge Mreža katoličkih žene, Hina
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Nečuveno je da predsjednica govori protiv Ustava vlastite zemlje.
Vesna Pusić, saborska zastupnica GLAS-a i pripadnica zloglasne jugo-orjunaške obitelji o domoljubnoj istinitoj izjavi hrvatske predsjednice u Argentini
 
- Predsjednica Grabar Kitarović je hodajući skandal. Sram me je što je ona predsjednica Hrvatske. Gdje god se pojavi, ona pogleda oko sebe i što joj je prikladno izjavi. Od predsjednice možete očekivati svašta.
Predrag Matić, saborski zastupnik SDP-a o izjavi hrvatske predsjednice u Argentini
 
- Konkretni simboli fašizma, nacizma, ustaštva, četništva i komunizma... Među samim tim simbolima postoje značenjske razlike.
Jasna Omejec, bivša predsjednica Ustavnog suda i članica Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, Večernji list
 
- Plenković je u dosadašnjem dijelu mandata uglavnom čekao i bio blokiran dobrim dijelom i od svoje stranke. Stižu kritike iz Europske unije da se kod nas ništa ne mijenja, i sad on želi pokazati da može upravljati državom i da ne odgađa rješenje problema. Uvjeren sam kako Plenković iz ove situacije teško može izići kao pobjednik, i to prije svega jer je za protivnika dobio Kaptol.
Ivan Rimac, profesor na Fakultetu političkih znanosti, Direktno

- Vi u Hrvatskoj imate jedan HDZ i svi znamo kakve probleme imate. Mi u BiH, nažalost, imamo tri HDZ-a: bošnjački, hrvatski i srpski. Zamislite onda koliko mi imamo problema. Pobijedit ćemo i mi i vi, ali će naša pobjeda biti tri puta teža, ali i slađa.
Nermin Nikšić, predsjednik bošnjačkoga SDP-a u BiH na Izvještajno-tematskoj Konvenciji SDP-a, Klix.ba
 
- U osamdesetima smo imali liberalizirani jednostranački sustav, a onda smo nakon 1990. dobili autoritarni višestranački, koji je pod Tuđmanom funkcionirao kao autoritarni i de facto višestranački.
Dejan Jović, profesor na FPZ-u, Jutarnji list
 
- Umjesto da odlučno branimo vrijednosti antifašizma kao što to čini većina zemalja Europe, mi popuštamo i povlačimo se prema onima koji bi revitalizirali poražene snage u Drugome svjetskom ratu.
Milorad Pupovac, čelnik Srba u Hrvatskoj, Direktno
 

DEMAGOGIJA

 
- Shvaćamo određene osjetljivosti u pojedinim segmentima hrvatskoga društva. U obrazloženju te konvencije, mislim da se vrlo jasno može predstaviti i razjasniti sve ono što danas izaziva prijepore kod pojedinih političkih stranaka.
Andrej Plenković, predsjednik Vlade i HDZ-a o svojim stranačkim kolegama, Hina
 
- Ne vidim nikakvu rodnu ideologiju u toj konvenciji. Nažalost, prostor javni je poprimio velike razmjere oko Istanbulske konvencije. Ja smatram da ima puno važnijih tema za Hrvatsku danas od Istanbulske konvencije, čini se da su neke snage unutar Hrvatske, posebice neke udruge – pokušavaju preko Istanbulske konvencije zauzeti određeni politički prostor i komadić političkog neba.”
Dubravka Šuica, europarlamentarka HDZ-a u emisiji HRT-a Otvoreno
 
- Povijesno jedinstvo hrvatskoga naroda, koje je postignuto u Domovinskom ratu, velika je obveza prema braniteljima koji su dali život za domovinu kako danas ne bi bilo antagonizama, odnosno kako se stari antagonizmi ne bi prenosili iz generacije u generaciju.
Zvonko Kusić, predsjednik Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima tijekom predstavljanja sramnih preporuka
 

GLUPOST

 
- Međunarodna zajednica se uzda u SDA. To je kičma političkog života u BiH, to osjećam iz kontakta s njima. Stvari koje su se rješavale mi smo to rješavali s međunarodnom zajednicom. Reformsku agendu smo mi pisali zajedno s njima, akcize zajedno radili, zakon o radu zajedno. Mi smo glavni suradnik. Da nemate SDA i međunarodne zajednice, s ovakvim nedostatkom unutarnje kohezije i nespremnosti na kompromise, u ovoj zemlji bi nastao nered. To dvoje drži BiH na okupu.
Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, N1 TV
 

HRVATSKI JEZIK

 
- Nazor je snažno upozorio na ciljeve razvoja POVJESNIH (hrv. povijesnih) krivotorina.
Krešimir, Kamenjar, https://kamenjar.com/nakon-ovakvih-emisija-nemozete-reci-nismo-znali/
 
- Jedan od ključnih američkih odgovora bio je projekt izgradnje mreže terminala za ukapljeni plin (LNG) i mreže plinovoda koji će dokinuti ruski monopol na SNABDIJEVANJE (hrv. opsrkrbljivanje) plinom u državama...
Višnja Starešina, komentatorka Slobodne Dalmacije
 
- Cjelovita genetska analiza SKELETA (hrv. kostura) neandertalke pronađene na nalazištu Vindija kod Varaždina
Hina, Večernji list
 

ISTINA

 
- Hrvati u Argentini dijelili su sudbinu svoga naroda i za vrijeme trajanja bivšeg jugoslavenskog komunističkog režima, tražili i našli prostor slobode, u kojemu su mogli svjedočiti svoje domoljublje i isticati opravdane zahtjeve za slobodom hrvatskoga naroda i domovine.
Kolinda Grabar-Kitarović, hrvatska predsjednica u Argentini
 

PRAVO PITANJE

 
- Kako to da su svi Bandićevi suradnici završili u zatvoru, a Vi niste?
Mateja Jozeljić, novinarka Bujice upitala Dušku Ljuštinu na predstavljanju njegove knjige, Direktno
 
- Odbacili smo komunizam, ali ne i u njemu stečeno pravo na dom. Je li pravedno što i mnogi koji su uživali beneficije zbog bliskosti ili podupiranja komunističkog sustava sada uživaju zaštitu, dok većina onih koji su morali honorirati te beneficije i danas su dužni snositi teret rješavanja tih “nepravdi” iz komunizma? Nekome tko se čitav radni vijek muči za svoj dom ili ga nema teško je s empatijom gledati na problem onih koji desetljećima žive u stanu od stotinjak kvadrata u središtu grada za dvjestotinjak kuna mjesečno. Bi li i građani koji su iz bivšeg sustava dobili samo obveze mogli od države tražiti odštetu, mogućnost privilegirane kupnje stana...?
Marinko Jurasić, novinar Večernjega lista u razgovoru s Jasnom Omejec
 
- Zbog čega primjerice držati Milana Kujundžića na mjestu ministra zdravstva premda čovjek iz dana u dan pokazuje da pojma nema kako podići na noge i spasiti hrvatsko zdravstvo? A na samom smo dnu po ukupnim uslugama zdravstva!
Tihomir Dujmović, komentator Direktna 
 
- Pravo je pitanje tko upravlja pojedincima s ruba političkog spektra u Hrvatskoj i u Srbiji? I zar nisu “pojedinci s ruba političkog spektra” - oni koji na svim izborima jedva prijeđu 0,5 posto?
Davor Ivanković, novinar Večernjega lista
 

PRIMITIVIZAM

 
- U Hrastu su se ušušurili i više nego što su trebali. To je njihovo političko pravo, nije me iznenadila reakcija.
Andrej Plenković, predsjednik Vlade i HDZ-a o negativnom stavu Hrasta glede Istanbulske konvencije, Nova TV
 

SKOJEVSKI

 
- Tako da bih i vas novinare zamolila da stvarno provjerite sve činjenice i da svi zajedno radimo tako da naši učenici dobiju kvalitetnije i bolje obrazovanje, a ne da budu taoci ovakvih ružnih, neutemeljenih riječi i alternativnih činjenica, bolje rečeno laži.
Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja HNS-a obrušila se na sve kritičare, HRT
 

UNITARNA BiH

 
- Vjera je ovdje odredila naciju i kod pravoslavaca i kod katolika i kod muslimana, a stranke vode računa jedino o izborima i osobnim interesima.
Franjo Topić, autoritarni predsjednik posrnuloga HKD-a Napredak iz Sarajeva, Radio Slobodna Europa
 
- Bošnjačka strana ne će ni pod kojim uvjetima odustati od građanskih načela glede načina izbora članova Predsjedništva BiH. Što se tiče SDA, prihvatit ćemo skoro svaki kompromis koji podrazumijeva i građanske i ljevičarske stranke.
Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, Večernji list
 
- Ukoliko se pokaže da takve težnje vode prema homogenizaciji teritorija radi uspostave takozvanog trećeg entiteta, bit će to izvor novih razdora i sukoba. Konačno, ovakvim zakonom bit će diskriminirani i drugi građani, jer će im time biti uskraćeno aktivno i pasivno pravo glasa u privilegiranim hrvatskim sredinama, a provođenje presude "Sejdić-Finci" zauvijek odgođeno. Idealno rješenje je konstitutivnost svih građana na cijeloj teritoriji države. To jest težak zadatak, ali je čestit, i zato od njega ne treba odustati.
Fra Ivan Nujić, profesor Franjevačke klasične gimnazije u Visokom o nepravednom izbornom zakonu u BiH, Al-Jazeera, Faktor.ba
 

VELIKOSRPSTVO

 
- Hrvatska se 1991. raspala baš kao i Jugoslavija. I da nije bilo vanjske pomoći, prije svega američke, možda se nikada ne bi ponovno sastavila.
Dejan Jović, profesor na FPZ-u, Jutarnji list
 
- Draža Mihailović je bio blag, drag, interesantan, izuzetno obrazovan, hrabar i veoma cijenjen čovjek. Nije ni nalik zločincu kakvim ga predstavljaju.
Srbijanski glumac Nebojša Glogovac u seriji Ravna gora, gdje igra vođu četničkog pokreta, Blic
 
- Mislim kako će ti susreti dobrim dijelom biti besplodni sve dok se i jedna i druga zemlja ne riješe svog prljavog veša: Srbija se suoči s cjelokupnim nasljeđem ratova iz devedesetih, a mi ovdje dokinemo koketiranje s ustaštvom.
Stevo Đurašković docent na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti koristi Vučićev posjet za velikosrpske ideje, Novi list

IZJAVE TJEDNA

 
- Vijeće je sastavljeno pluralistički, od ljudi različitih svjetonazora čiji je rad krasio dijalog i razumijevanje u pogledu tema koje su inače prijeporne u društvu.
Zvonko Kusić, predsjednik Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima tijekom predstavljanja sramnih preporuka
 
- Moram reći da sam, sve u svemu, jako sam zadovoljan što sam sudjelovao u radu Povjerenstva za suočavanje s prošlošću.
Ivo Lučić, povjesničar, HRT
 
- Katolička Crkva mora uključiti žene u donošenje svojih odluka jer riskira da će je napustiti, posebno one mlađe.
Mary McAleese, bivša irska predsjednica čiji je sin homoseksualac i čelnica protucrkvene udruge Mreža katoličkih žena, Hina
 
- Ukidanje nasilja nad ženama prevažno je pitanje da bi se odbacilo zbog magle nastale pogrješnim tumačenjima Istanbulske konvencije.
Poruka Vijeća Europe na komunistički dan žena
 
- Zakon o pravima hrvatskih branitelja otvorio je mogućnost da se još ljudi registrira kao ratni veterani, smanjio je dobnu granicu odlaska veterana u mirovinu te proširio mogućnosti da njihovi članovi obitelji naslijede veteranske mirovine. Veteranske mirovine su u prosjeku dvostruko veće od običnih mirovina.
Iz lažnog izvješća Europske Komisije za 2018. o hrvatskim braniteljima
 
- U Konvenciji nema nikakva pokušaja izmjene rodnih uloga.
Bridget O’Loughlin, izvršna tajnica Istanbulske konvencije, Hina
 
- Jasenovac je bio i ustaški logor u kojem je pobijeno više desetaka tisuća ljudi.
Gordan Jandroković, potpredsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a, Jutarnji list, 18. XII. 2016.
 
- Važnost ovog međunarodnog ugovora je i zbog usklađivanja hrvatskog nacionalnog zakonodavstva s pozitivnim odredbama Konvencije.
Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova na sjednici Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u raspravi o Istanbulskoj konvenciji 6. III. 2018., na čijem je čelu M. Pupovac
 
- Ako se ozakoni da Hrvate u državnim tijelima ne mogu predstavljati, naprimjer, Hrvati iz Dervente, Banje Luke, Tuzle, Kraljeve Sutjeske ili Sarajeva, nego samo oni koji žive na otprilike četvrtini državne teritorije, taj će zakon biti diskriminatoran i nepravedan, a nijedna pametna država ne utemeljuje svoje zakonodavstvo na nepravdi.
Fra Ivan Nujić, profesor Franjevačke klasične gimnazije u Visokom o nepravednom izbornom zakonu u BiH, Al-Jazeera, Faktor.ba
 
- Dalić ne bi trebala biti meta ove priče nego onaj čiji je ona odabir, a to je premijer Plenković.
Bruna Esih, zastupnica Neovisnih za Hrvatsku u Saboru
 
- Cvitkovićeva knjiga vjerojeatno (je) najbolji, najdetaljniji i najpotpuniji rad o ovom zagrebačkom nadbiskupu kojeg se želi beatificirati.
Nedim Hasić, novinar portala Stav.ba o knjizi Ivana Cvitkovića Ko je bio Alojzije Stepinac iz 1986.
 
- Stvaranje zajedničkog jezika i zajedničke književnosti teorijski moguće samo na prostoru na kojem su Bošnjaci većina.
Mustafa Drnišlić, novinar portala Stav.ba
 
- Republika srpska ima pravo na provođenje referenduma... Moj stav je racionalan.
Petar Ivancov, ruski veleposlanik u BiH, Glas Srpske
 
- Bosanski muslimani, Bošnjaci, jedan su od autohtonih europskih naroda.
Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda na sarajevskom skupu pod nazivom "Budućnost islama i muslimana u Europi na primjeru BiH i Andaluzije", Faktor.ba
 

TVRDNJE

 
- Žao mi je što članice udruge Kamensko, žene koje su pretrpjele stvarno nasilje i ostale bez posla, svako malo nasjedaju na marketinške trikove - predsjednik Josipović kupio im je šivaći stroj, aktivistice nevladinih organizacija kojima je “nasilje nad ženama” biznis koriste ih u kampanji.
Jadranka Polović, znanstvenica iz Splita, Glas Slavonije
 
- Zaštićeni najmoprimci traže novi produžetak okupacije tuđih stanova. Žele još pet godina! Ni tri generacije ni 70 godina u tuđem im nije dosta! Ljuti su jer žele živjeti u centru grada i 'nisu oni krivi' što je država u kojoj su im preci živjeli u njihovo ime otela imovinu poznatih vlasnika, a ne nepoznatih kao na periferiji. I sada ti svirepi i dosadni vlasnici žele svoje natrag! I dosađuju jadnim stanarina već 25 godina tražeći provedbu denacionalizacije! Bezobraština, unuci traže svoju djedovinu, a nikad u svojoj imovini nisu ni bili.
Igor Peternel, potpredsjednik Hrvatskog helsinškog odbora na facebooku
 
- Zakon o najmu stanova treba odmah povući jer predstavlja kukavičje jaje.
Željko Olujić, bivši državni tužitelj, Direktno
 
- Problem zaštićenih najmoprimaca još jedna neriješena posljedica zločinačkog komunističkog režima koji je otimao privatno vlasništvo i često pri tom ubijao vlasnike'.
Andrija Hebrang, bivši potpredsjednik Vlade, Direktno
 
- Čikaška škola, odnosno liberalni kapitalizam, demografski je uništila nekoliko država u svijetu. Zato trebamo stavljati ljudski potencijal u temelj gospodarske djelatnosti, jer je on najvažniji. Vrijednosti korporacija danas se mjere po ljudskom potencijalu, a ne samo po financijama i materijalnom vrijednošću. To se mora shvatiti.
Stjepan Šterc, demograf, Direktno
 
- Kad bi nekim slučajem Dalija Orešković ostala na mjestu predsjednice Povjerenstva koje se diči politički montiranim procesom protiv mene, u kojemu nisu bile važne ni činjenice ni istina, vjerojatno bi nakon Pupovčeve sarajevske izjave, u kojoj tvrdi kako sam ja najveći krivac za urušavanje srpskih prava u Hrvatskoj, pokrenula proces protiv mene za sukob interesa s Ustavom Hrvatske.
Tomislav Karamarko, bivši predsjednik HDZ-a na facebooku
 
- Tražio sam angažman u zagrebačkom HNK, ali naišao sam na zatvorena vrata. Ne zamjeram tim ljudima. Oni imaju svoj svjetonazor iako je to po meni jedna vrst isključivosti. Ne želim se razračunavati preko novina.
Robert Kurbaša, domoljubni glumac kojega progone oni koji ne vole Hrvatsku, a jako dobro žive od nje, Gloria
 
- Srbi nisu problem, pa ni Vučić. Tu autističnu politiku i Crkvu treba ignorirati. Problem je (aktualna) hrvatska politika koja tolerira srpsku petu kolonu u medijima, nevladinim udrugama, na sveučilištima... koja je megafon velikosrpske propagande i laži u RH. Problem je vlast koja koalira s Pupovcem koji na dan kada obilježavamo Oluju i Dan domovinske zahvalnosti ide u Beograd i pali svijeću uz Vučića na Dan žalosti. Pupovac koji je zapravo ambasador Beograda u Zagrebu, kojeg ne zanimaju problemi Srba u RH, spreman ih je, kao i Milošević devedesetih, žrtvovati ako je to oportuno Beogradu.
Ivica Šola, kolumnist Slobodne Dalmacije
 
- Hrvatskoj je potrebna službena povijest Drugog svjetskog rata. Potrebna nam je vojna povijest koja će se pisati na temelju činjenica, a ne partizanskih dnevnika. Jugoboljševički sustav, najzločinačkiji zapadno od Urala, koji je pobio više od  pola milijuna ljudi danas je rehabilitran, a naša diplomacija, intelektualci i državni vrh šute.
Željko Glasnović, hrvatski general u Saboru, Direktno
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Katolička Crkva jedna je od posljednjih velikih utvrda mizoginije.
Mary McAleese, bivša irska predsjednica čiji je sin homoseksualac i čelnica protucrkvene udruge Mreža katoličkih žena, Hina
 
- Braniteljske naknade i mirovine su previsoke, a istovremeno je jako malo učinjeno da se veterane reintegrira na tržište rada.
Iz lažnog izvješća Europske Komisije za 2018. o hrvatskim braniteljima
 
- Znanstvenici su, hvale se, čak i slijepom crijevu našli razlog postojanja, a za hrvatsku se suverenost, eto, do danas ne zna čemu služi, čak ni postoji li.
Pupovčeve velikosrpske Novosti 20. 1. 2017.
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Petokraka nije zabranjena niti se dovodi u pitanje. Ove preporuke daju mogućnost da se njezina upotreba ograniči pa čak i sankcionira. Ako primjerice ona potiče na mržnju onda je treba sankcionirati. Primjerice ako netko u Vukovar dođe u uniformi JNA, jasno je da se radi o provokaciji. Mi kao odgovorni ljudi ne trebamo nasjedati na užarenu atmosferu.
Ivo Lučić, povjesničar, HRT
 
- Vijeće je jasno u svojim preporukama reklo, što je vrlo čvrst i nedvosmislen i moj osobni stav, da je pozdrav na toj ploči, koji je registriran kao dio statutarnih odredbi određenih udruga, suprotan Ustavu Republike Hrvatske.
Predsjednik Vlade Andrej Plenković o preporukama Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima
 
- Ono što mislim da je suštinski važno da se shvati je da je to jedan jezik, a da se pod izgovorom da su tri, djeca dijele i da onda imaju ne različite jezike, nego imaju različite sadržaje, različite historije.
Nenad Veličković, profesor srpske književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, N1 TV
 
- Kraj socijalizma kod nas nije značio pobjedu liberalizma, nego ideje revolucije koju su predvodile konzervativne snage. Bila je to pobjeda konzervativizma protiv socijalizma i liberalizma.
Dejan Jović, profesor na FPZ-u, Jutarnji list
 
- Građani se moraju organizirati i zajednički poduzimati korake u cilju prekidanja nacionalističkih manipulacija jezikom kao i da se politički angažiraju i podrže one političke stranke koje u svom programu traže prekidanje segregacije djece u školama i koje se protive nacionalizmu.
Snježana Kordić, jugoslavenska jezična nacionalistica u Mostaru na okruglom stolu pod nazivom 'Jezik i nacionalizam', Vijesti.ba
 
- Tolerancija prema ćiriličnom pismu u službenoj uporabi, obrazovanju i medijskom prostoru bila bi iznimno važno postignuće u Hrvatskoj. Jezične politike onih koji su u većini prilično su neosjetljive na razlike i sredstvo su ne za komunikaciju nego za unifikaciju pa smo se samo u Istri uspjeli izboriti za toleranciju a svi drugi dijelovi Hrvatske jezično su očišćeni od srbizama.
Milorad Pupovac, čelnik Srba u Hrvatskoj u Sarajevu 19. II. 2018. na tribini srpske kulturno-prosvjetne udruge "Prosvjeta" optužuje domovinu koju ne voli, Direktno
 

CINIZAM

 
- Često nas zovu Vijeće za prošlost, a ja bih prije rekao da je ovo Vijeće za budućnost. Postignut je takav konsenzus koji bi trebao biti uzor cijelom društvu.
Zvonko Kusić, predsjednik Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima tijekom predstavljanja sramnih preporuka
 

DAIDŽE

 
- Tko priziva takozvani treći entitet, priziva rat, a tko priziva rat, zaslužuje da ga ima u svojoj kući... Dosta je bilo vojničkih čizama, rovova i grobova. Osim toga, takozvani treći entitet je historijski anakronizam. Dok se sav normalan svijet i moderna Europa globaliziraju, mi treba da se dijelimo. Cijela Bosna i Hercegovina, osakaćena kakva jest, ima manje stanovnika nego jedan pristojan istanbulski, moskovski ili pariški kvart, i još treba da se cijepa? Čemu, dokle, za koga?
Fra Ivan Nujić, profesor Franjevačke klasične gimnazije u Visokom o nepravednom izbornom zakonu u BiH, Al-Jazeera, Faktor.ba
 

DEMAGOGIJA

 
- Cilj je pomoći premostiti velike ideološke podjele i pomoći hrvatskome društvu da se na temelju pomirbe i istine o prošlosti okrene prema budućnosti demokratskog, uključivog i tolerantnoga društva.
Predsjednik Vlade Andrej Plenković o preporukama Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima
 
- Osnovna dobrobit Konvencije je preuzimanje odgovornosti države za zaštitu žena i djece od nasilja i općenito nasilja u obitelji.
Članovi Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u raspravi o Istanbulskoj konvenciji 6. III. 2018., na čijem je čelu M. Pupovac
 
- U Istanbulskoj konvenciji nema nikakva pokušaja izmjene rodnih uloga, već je njezina svrha edukacija protiv rodnih stereotipa da je žena inferiorna.
Poruka Vijeća Europe na komunistički dan žena
 
- U Konvenciji nema nikakvih zahtjeva prema državama da priznaju istospolni brak i jedina je njezina svrha spriječiti nasilje i progoniti počinitelja. U tekstu nema ni nikakvog zahtjeva za legalnim priznavanjem trećeg spola ili transrodnih osoba, jedino postoji zahtjev da nitko ne smije biti diskriminiran.
Bridget O’Loughlin, izvršna tajnica Istanbulske konvencije, Hina
 

LAŽ

 
- Pozdrav Za dom spremni je nesporno ustaški pozdrav.
Ivo Lučić, povjesničar, HRT
 
- Činjenica je i da je Jasenovac bio jedini koncentracijski logor kojeg nisu vodili njemački nacisti, već ustaše autonomno.
Stevo Đurašković docent na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, Novi list
 

LUKAVSTVO

 
- Vijeće Europe zadnjih mjeseci uočava da nekoliko vlada odugovlači s ratifikacijom Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (poznatije kao Istanbulska konvencija), koju su gotovo sve države članice potpisale, a 28 i ratificiralo, piše u priopćenju za medije.
Poruka Vijeća Europe na komunistički dan žena
 

ORWELLIZAM

 
- Važni elementi ove Konvencije su uvođenje pokretanja postupka po službenoj dužnosti protiv počinitelja nasilja bez obzira na to je li žrtva odbila svjedočiti ili povukla izjavu, besplatna pravna pomoć za žrtve nasilja, naknada štete žrtvama nasilja i povećanje smještajnih kapaciteta skloništa za žene.
Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova na sjednici Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u raspravi o Istanbulskoj konvenciji 6. III. 2018., na čijem je čelu M. Pupovac
 

PEDOFILIJA

 
- Neosjetno i posve prirodno, da smirim plač, počeo sam se zadovoljavati. Uskoro puštao sam tekućinu i gore i dolje, a kroz prozor u park vidio sam jednu sasvim malu djevojčicu. I ona je ispuštala tekućinu zadignute haljinice, čučeći…
Citat iz lektire namijenjene srednjoškolcima, HRT, emisija Dobar dan!
 

POLITIČKA TRGOVINA

 
- Ono što je interes moga Kluba i mene kao predsjednika stranke je da se te štetne posljedice što je moguće prije otklone i u kadrovskim i drugim aspektima. To je smisao moje poruke.
Milorad Pupovac, neokrunjeni kralj Srba u Hrvatskoj o netom prije izrečenome kako uvjetuje svoja tri glasa odlaskom Martine Dalić,HRT
 

PRIJETNJA

 
- Preporuke ćemo temeljito analizirati, vidjeti kako nam one mogu pomoći u promišljanju eventualnog daljnjeg poboljšanja zakonodavnog okvira. Posebno vrijednim smatram preporuku koja se odnosi na jačanje sudskih i upravnih kapaciteta kako bismo imali konzistentnu sudsku i upravnu praksu u konkretnim slučajevima.
Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske vlade o preporukama Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima
 
- Ako Hrvatska uskoro ne promijeni svoje stajalište o provedbi (arbitraže), Slovenija će biti primorana iskoristiti pravna sredstva na razini EU-a.
Miro Cerar, predsjednik slovenske vlade najavljuje pokrenuti postupak na temelju članka 259 Lisabonskog ugovora u vezi s granicom s Hrvatskom, Politico, SAD
 
- Da je 1941. bilo Republike srpske, ne bi Srbi stradali od zločinaca iz NDH.
Milorad Dodik, predsjednik Republike srpske u Donjim Budačkima, RTL
 

SKROMNOST

 
- Poslije mnogo vremena baš je gušt biti navijač Hajduka. Napokon prolaze te duge godine rezultatskog posta... Konačno, Hajduk ostavlja dojam kompetitivnosti, u prvom redu zahvaljujući treneru... Poslije preporoda prve momčadi u finišu jeseni pumpam očekivanja o još jačem Hajduku.
Zdravko Reić, športski novinar Slobodne Dalmacije uoči utakmice Hajduk – Slaven Belupo 0:1

Više članaka ...

  1. IZJAVE TJEDNA
  2. IZJAVE TJEDNA

Anketa

Sada je očito da će A. Plenković s Partijom, R. Borić i posilnima iz HDZ-a progurati tzv. Istanbulsku konvenciju. Hoće li mu se to kad-tad osvetiti?

Petak, 23/03/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 836 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević