Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- BiH, Srbija i Turska trebaju nastaviti seriju sastanaka na ministarskom i najvišem nivou u okviru trilaterale. Ministri Ahmet Davutoglu, Ivan Mrkić i ja pripremili smo dnevni red za taj sastanak, gdje smo napravili neku vrstu inventure na području obrazovne, kulturne i ekonomske suradnje i, prije svega, ekonomske suradnje u okviru ove tri zemlje i suradnje ove tri zemlje prema četvrtim tržištima gdje treba zajedno nastupati.
Zlatko Lagumdžija, Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Anadolija
 
- Krim je trenutačno vjerojatno jedino mjesto na kojem se održava red i mir.
Priopćenje ruskoga Ministarstva vanjskih poslova o izjavama promatrača UN-a u Ukrajini Ivana Šimonovića, Jutarnji list
 
- Nema potrebe da država bude vlasnik tvrtke za proizvodnju umjetnih gnojiva, pogotovo one koja je gubitaš.
Michel Glaze, konzultant tvrtke Wyn River o Tvornici mineralnih gnojiva Petrokemija, Business New Europe, Moskva
 
- Naravno da su ekstremističke, ali ne želim ulaziti u to jer je moj posao, i posao političara i u Hrvatskoj i u Srbiji, da se bave današnjicom i sutrašnjicom. Vi se sjećate da sam ja imala dvojbe u kojoj mjeri je korisno ići do kraja i proći cijelu sudsku proceduru, a u kojoj mjeri bi bilo dobro možda, ako su se ispunili uvjeti, da do toga ne dođe. Međutim, s ovog stanovišta o kojem me danas pitate korisno je da postoji jedno određeno mjesto, a to je sudnica. I određeni ljudi, a to su pravni timovi. I da svatko odgovara za svoj stav, svoju pripremu, pa i svoj obraz - rekla je Pusić. 
Vesna Pusić, ministrica vanjskih poslova na suđenju u Den Haagu, Večernji list
 
- Stranku “oca nacije”, kako hadezeovci zapadnih nam susjeda – a i ovi koje nam za kaznu Svevišnji ostavi ovdje – tepaju Franji Tuđmanu, početkom devedesetih tadašnji prvi hrvatski socijaldemokrat označi strankom opasnih namjera. Račanovi joj nasljednici kasnije dodaše i još jedan, epitet zločinačke organizacije. Ako je hrvatskom pravosuđu vjerovati, u pravu su bili i Račan i nasljednici mu.
Slavo Kukić, akademik BiH o suđenju HDZ-u u Hrvatskoj, Hrvatima u BiH, Hrvatskoj u uopće, Dnevni list, Mostar
 
- Glavni su uzrok krize geopolitički i geostrateški interesi SAD-a, koji odavno ne krije da mu je cilj poluprstenom vojno-politički okružiti Rusiju, koja se od Putinovog dolaska za kremaljsko kormilo uspješno suprotstavlja washingtonskoj težnji stvaranja monopolarnog svijeta u kojem će SAD imati dominantnu i odlučujuću riječ u svim međunarodnim procesima i poslovima.
Bogoljub Lacmanović, ravnatelj Centra za međunarodne analize, Lider
 
- No, ne zaslužuje li narod Krima isto što i narod Egipta, ili Kosova, čiju neovisnost od Srbije podržava Amerika?
Eduard Lozanskij, komentator moskovske Nezavisimaje Gazete
 
- A opet – hoćemo li iz toga zaključiti kako su »svi oni isti«? To se naime često čuje: da je isti HDZ, sa Sanaderom i njegovom svitom, kao i taj SDP, s Vrhovnikom, Merzel, Šegonom, čak s Linićem… Nemojmo to zaključiti. Jer naprosto nije točno, i iskrivljuje recepciju ovdašnje politike.
Boris Pavelić, novinar riječkoga Novog lista pokušava opravdati Linićev i SDP kriminal nemjerljivih razmjera
 
- Ne bih išao tako daleko da kažem da hrvatska politika prelazi crvenu liniju dobrosusjedskih odnosa s Bosnom i Hercegovinom. Hrvatska politika, ukoliko postoji, i ovdje luta, glavinja, bez dugoročnog koncepta i bez jasno formuliranoga plana što se u odnosima sa Sarajevom želi. Svjesno kažem: sa Sarajevom, jer igrati na kartu dijela hrvatskog korpusa s pogledom usmjerenim na izbore u Hrvatskoj, krajnje je kratkovidno, a osim toga i kontraproduktivno.
Tomislav Jakić, bivši urednik Televizije Zagreb u vrijeme Jugoslavije, a kasniji savjetnik S. Mesića, www.novovrijeme.ba
 
- Ovo zaista prelazi svaku mjeru. Evidentno je da je ovo još jedan napad i politički pritisak na mene pred izbore koje slijede za Europski parlament. To se dogodilo i prošle godine ali i još desetak puta u mojoj 20 godina dugoj političkoj karijeri.
Ivan Jakovčić, od 1990. neprikosnoveni vladar Istre, Slobodna Dalmacija
 
- Činjenica je da su se zločini dogodili i da netko mora odgovarati za njih. Onako kako se za vlastita stradanja traži da se istraže zločini i privedu zločinci, tako bi se trebalo odnositi i prema zlu koje su počinili pripadnici vlastita kolektiva. Jedino na taj način može otpočeti katarza... Svi oni trebaju odgovarati za svoje postupke jer je to zahtjev pravednosti, ali i preduvjet pomirenja i mira na ovim prostorima.
Drago Bojić, bosanski franjevac iz Sarajeva zaziva osudu nevine šestorice Hrvata (5 iz BiH i 1 iz RH) u Den Haagu, Slobodna Dalmacija
 
- U tome jednogodišnjem prijelaznom razdoblju Visoki predstavnik mora i dalje funkcionirati sa svim svojim ovlastima. Na kraju razdoblja istodobno se održavaju parlamentarni izbori i referendum na kojemu se građani Bosne i Hercegovine, naglašavam: građani, a ne pripadnici ovoga ili onoga naroda, izjašnjavaju o predloženom rješenju. Provođenje referenduma i izbora nadgledaju promatrači Organizacije za europsku sigurnost i suradnju i predstavnici nevladinih organizacija.
Stjepan Mesić, bivši predsjednik u Mostaru
 
- HGK će napokon imati odmak od politike.
Gordan Maras, ministar u Milanovićevoj Vladi, Večernji list
 

TVRDNJE

 
- Sadašnja vladajuća garnitura nije spremna mijenjati svoj odnos na bolje prema hrvatskim iseljenicima, a to znači da nije spremna mijenjati svoj odnos prema općemu dobru ili prema temeljnom nacionalnom interesu cjelokupnoga hrvatskoga naroda.
Ivan Miklenić, glavni urednik Glasa Koncila
 
- Sumnjive Kalemove rabote s jedne, i njegovo prijateljstvo sa Slavkom Linićem s druge strane, već su bili predmetom minucioznoga medijskog interesa. Tjednik Novosti, primjerice, prošle je godine objavio kako je bivša Kalemova tvrtka Euro-petrol dobila posao opskrbe gorivom koprivničke Podravke, i to – gle čuda – nakon što je Koprivnicu posjetio Slavko Linić, te u vrijeme kada je gradonačelnik Koprivnice bio SDP-ovac Zvonimir Mršić. 
Boris Pavelić, novinar riječkoga Novog lista
 
- Srbija će, ako doista iskreno želi realizirati taj europski put, morati revalorizirati događaje iz 90-ih. Morat će priznati da je na Hrvatsku izvršila agresiju - s namjerom da pripoji dio našeg teritorija kako bi stvorila tzv. veliku Srbiju. Kada bi Srbija napravila i taj iskorak, položila bi ispit i mogla računati na hrvatsku pomoć na putu k EU-u. Proglašavati Oluju zločinačkom akcijom, kojoj je cilj bio genocid, uistinu je apsurdno. Na to ne možemo i ne ćemo pristati! Oluja je osloboditeljska akcija, a naša je zemlja bila okupirana upravo od velikosrpske, četničke soldatetske.
Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a, Hina
 
- Kada gledaš rusku televiziju – tamo u Moskvi je euforija! To je Njemačka krajem tridesetih godina. Euforija! Vladimir Putin ide zajedno s narodom spašavati ukrajinski narod  od šovinista, fašista i rusofoba, razumijete?! Uukrajinski narod u borbi protiv fašizma dao 13 i pol milijuna žrtava, najviše od sviju. Deveti svibnja - Dan pobjede nad fašizmom -  za nas je sveti dan, jer je toliko ljudi pobijeno! I sada nas netko okrivljuje da smo fašisti!? Slušajte, ukrajinski narod je u borbi protiv fašizma dao najveći doprinos. A da ne spominjem tu Treću ukrajinsku frontu, u kojoj su više od pola bili naši ukrajinski vojnici, koji su ratovali ovdje u Podunavlju i onda išli dalje…
Oleksander Levčenko, ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini o Ukrajini, Radio Slobodna Europa
 
- U vrijeme Račanove vlade napravljena je najveća poslovna pogreška. Riječ je o Bijelim noćima, koje smo kupili potkraj 1999. godine, kada je barel nafte stajao samo devet dolara. Cijena je bila 16 milijuna dolara, od čega smo pola platili barterom. Brzo smo na tim poljima udvostručili proizvodnju, s 400 na 800 tisuća tona na godinu, a kako je u međuvremenu cijena barela utrostručena, u prvoj godini poslovanja ne samo da smo pokrili cijenu kupnje, već smo zaradili desetak milijuna dolara.
Bogoljub Lacmanović, ravnatelj Centra za međunarodne analize, Lider
 
- Četnici su bili monarhistički orijentirani koljači. I sad se iz toga pokušava izvesti da su bili antifašisti, što je besmislica jer su u najvećem dijelu rata bili saveznici Nijemaca i Talijana.
Žarko Puhovski, politički analitičar, Blic, Beograd
 
- Kritiziram, ali i podnosim kritiku. I Tuđman ju je dopuštao. Svi ti gmizavci koji pričaju da se starom ništa nije moglo reći – lažu.
Branimir Glavaš, general HV-a, najzaslužniji za obranu Osijeka i istočne Slavonije
 
- Katoličkoj većini nije bio problem da predsjednik i premijer budu agnostik i ateist. To je u redu, ali ta ideološka manjina koristi svoj mandat za ideološku transformaciju društva, koja je u svojoj bahatosti izazvala kontrareakciju kroz građanske udruge. Brak je tako stara institucija s kojom se ne bi smjelo eksperimentirati.
Nino Raspudić, književni kritičar, kolumnist i politički komentator u Splitu na tribini pod nazivom „Hrvatska i BiH u 2014. godini“, Slobodna Dalmacija
 
- Teško je naći bivšeg udbaša koji se kaje zbog svoje prošlosti.
Ivo Banac, povjesničar i političar, Vijenac
 
- A ako se Hrvatska čime vraća u devedesete, vraća se novim fabriciranjem ugroženosti manjina i ljudskih prava, s tim što optužbu za “pokrštavanje” s Pupovcem sada sriču i Milanović i Josipović, nesposobni za bilo što drugo.
Milan Ivkošić, kolumnist Večernjega lista
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Važno je nešto drugo: Tuđman i Sanader pljačkali su namjerno, sustavno i s planom; Račan i Milanović željeli bi red, zakon i demokraciju. Nebo i zemlja dakle; nebo i zemlja
Boris Pavelić, novinar Novoga lista
 
- Zalaganje za treći entitet je oživljavanje Herceg Bosne i udruženog zločinačkog pothvata.
Aljoša Čampara, dogradonačelnik Sarajeva, Večernji list
 
- Bandićev entitet podsjeća na Herceg Bosnu u kojoj su počinjeni mnogi zločini. Bošnjaci to nikad ne će dopustiti.
Seid ef. Smajkić, mostarski muftija o bandićevoj izjavi kako i Hrvati moraju imati svoj entitet, Večernji list
 
- Visoki dužnosnik UN-a radije je ne vidio ubojstva, masovne odmazde, mučenja, otmice, napade na novinare i aktiviste za ljudska prava, politički motivirana uhićenja, masovne ispade očigledno rasističke - i anti-ruske i anti-semitske - prirode, koji se događaju ili po naređenju ili uz tiho odobrenje ljudi koji su zauzeli vlast u Kijevu. Šimonović je osramotio tajništvo Ujedinjenih naroda, i doveo u pitanje njegovu neutralnost, neovisnost i poštenje.
Priopćenje ruskoga Ministarstva vanjskih poslova o izjavama promatrača UN-a u Ukrajini Ivana Šimonovića, Pravda
 
- Vjernici na ovim prostorima izrazito su neobrazovani, a njihovo znanje o svetim knjigama i religiji i vjeri uopće naprosto ispod svake razine.
Drago Bojić, bosanski franjevac iz Sarajeva, Slobodna Dalmacija
 
- Ne treba biti sitničav pa mu previše prigovarati što je skupa sa svojom strankom uništio budućnost tisućama ljudi opljačkavši sa svojim stranačkim sudrugovima svako poduzeće koje se moglo opljačkati, što je uveo diktaturu i strah među hrvatsko stanovništvo i nemogućnost zapošljavanja bez pripadnosti „stožernoj stranci“.
Fra Petar Jeleč, www.e-novine.com
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Ova izložba nije zanimljiva tek s umjetničkog stajališta. Ona također otkriva jedinstven položaj Hrvatske u bivšem istočnom bloku. Kao nesvrstana zemlja, bivša Jugoslavija razvijala je vlastitu kulturnu politiku, dopuštajući umjetnicima da se slobodno izražavaju pod uvjetom da ne stvaraju pomutnju. Iako je nedostajalo materijala i razvoj umjetničkog tržišta nije bio potpuno omogućen, umjetnici su mogli stvarati umjetnička djela gotovo nesputano. Jugoslavija je stoga zauzimala posebno mjesto između Zapada i Istoka, ne samo u političkom i gospodarskom nego i u umjetničkom smislu. Umjetnička djela izložena u našem Parlamentu iskazuju ovu iznimnu.
Martin Schulz, socijaldemokratski predsjednik Europskoga parlamenta u predgovoru kataloga izložbe hrvatskih umjetnika, Večernji list
 
- Mi detaljno znamo što se sve događalo u našoj umjetnosti između dva svjetska rata i nakon Drugog svjetskog rata. Murtićev put u Ameriku, utjecaj koji je išao upravo preko Murtića i Džamonje, preko naših velikih umjetnika koji su bili aktivni još od Topuskog 1944. i prije toga. Prema tome, hrvatska umjetnost u bivšoj Jugoslaviji nije samo značajna za Hrvatsku, nego puno šire. I u tom kontekstu Schulz spominje bivšu Jugoslaviju. Povijesno, mi moramo znati i ono što je dobro, ne samo ono što je bilo loše. Uvijek se trebamo držati onoga što je dobro, a ne onoga što je bilo loše. Jer protiv toga smo se borili i borit ćemo se uvijek, ako bude opet trebalo.
Marino Baldini, SDP-ov europarlamentarac i povjesničar umjetnosti o neprimjerenom napisu Martina Schulza, Večernji list
 
- Čestitam svima koji su napravili odlične rezultate na parlamentarnim izborima u Srbiji. Mi sa Srbijom imamo normalne susjedske odnose sa svim poteškoćama problema iz prošlosti koje rješavamo i rješavat ćemo u nadležnim institucijama.
Vesna Pusić, ministrica vanjskih poslova, Blic, Beograd, Beta
 
- Hrvatska ima vrlo jasnu poziciju, definirali smo naše odnose sa Srbijom i drugim zemljama regije i tu ne treba posebno dramatizirati. Naša podrška nije bezrezervna, jer bezrezervna podrška ne postoji. Ona je konstruktivna, a HDZ je zamijenio teze.
Jozo Radoš, lutajući partijaš (SKJ, SKH, HSLS, HL, a sada eurozastupnik HNS-a), Blic, Beograd
 
- Ako ćemo o kriminalu, SDP i HDZ razlikuju se kao nebo od zemlje. 
Vrh HDZ-a, ponovimo još jednom, sud je proglasio kriminalnom organizacijom – a to je samo vrh ledene sante. Oni su planski, najmanje šest godina, naš novac izvlačili iz države i prelijevali ga u stranku i vlastite džepove. Oni su, rekao je sud, »ugrožavali temelje pravnog poretka«. Oni su rušili državu. SDP to nikad nije činio. Obrnuto: uvijek je morao raščišćavati HDZ-ove ruševine. Nastoji to i danas. Istina, potpuno neuspješno, a pritom im se, eto, kaleme i tipične ljudske naplavine: Kalem, Merzel, Šegon, ina gospoda. I bit će toga još, kako s ljudima već biva. Ali zato postoje zakoni: da pronalaze i kažnjavaju. 
Boris Pavelić, novinar riječkoga Novog lista
 
- Sve skupa buja na plodnome tlu posve iracionalnoga, ali zato ne i manje opasnog antikomunizma za volju kojega se zatvaraju oči pred sve prisutnijim manifestacijama neofašizma. Pođimo od vlastitih zemalja, a takav je trend – uz rijetke iznimke – poput spomenutog šefa luksemburške diplomacije – općeprisutan.
Tomislav Jakić, bivši urednik Televizije Zagreb u vrijeme Jugoslavije, a kasniji savjetnik S. Mesića, www.novovrijeme.ba
 
- Svećenici bi pogotovo morali imati kritičku distancu prema nacionalnom jer ono svećenički poziv svodi na siromaštvo “svećeništva nacionalnog” – što je velikim dijelom slučaj i s katoličkim svećenicima u Dalmaciji – ali i banalizira univerzalnost vjere koja ne smije upasti ni u kakve uskoće, pogotovo ne nacionalne.
Drago Bojić, bosanski franjevac iz Sarajeva, Slobodna Dalmacija
 

CINIZAM

 
- Mi u hrvatskoj vladi nismo htjeli da se politika ponovno miješa u HGK, ali očito je da se ovaj put umiješala. Na čelu HGK je opet čovjek koji se bavi politikom i koji očito želi političku afirmaciju ostvariti preko HGK.
Gordan Maras, ministar obrta o izboru Luka Burilovića na čelu HGK, Novi list
 
- Izgleda da na svemu moramo štedjeti. Proračunski rezovi su nužni, ali nema nijedne stavke na kojoj se ne štedi. Moramo biti svjesni da su pred nama godine kad će uštede biti nužne. Očekujem da će Hrvatskoj doći bolji dani. Najviše napora mora učiniti na otvaranju novih radnih mjesta i privlačenju investicija bez kojih zapošljavanja nema.
Ivo Josipović, predsjednik RH, Večernji list
 

PRAVO PITANJE

 
- Je li njihov posao 108 milijuna oprosta duga izvjesnom gospodinu iz jednoga primorskog grada? To su doista dvostruki kriteriji, što je hrvatska javnost već prozrela.
Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a o SDP-u i kriminalu Kukuriku vlasti, Hina
 
- Zašto se nitko ne usuđuje pitati Ljubišu Samardžića što je radio u prvom redu proslave na Gazimestanu kada je Milošević praktički najavio rat?
Tihomir Dujmović, novinar, www.dnevno.hr
 
- Prije godinu dana radikalni islamisti, krvnici koji  svojim protivnicima odrubljuju glave pred kamerama, u sukobu su bili od marginalnog značenja. Sada su od središnjeg značenja. Želi li im netko uistinu pomoći da pobijede ili riskirati da se domognu sofisticiranog američkog oružja?
Bloomberg, New York, komentar uredništva, SAD
 

UNITARIZAM

 
- Pri koncipiranju toga Daytona 2 ne bi trebalo slijepo kopirati model prvih pregovora. Ovi novi pregovori, onako kako ja promišljam stvari, trebali bi se odvijati uz sudjelovanje istih koji su bili i u prvima, ali “pod kapom” Ujedinjenih naroda. A predsjedavati bi mogla, evo da iznesem i sasvim konkretnu ideju, trojica bivših Visokih predstavnika međunarodne zajednice, jer oni sigurno o Bosni i Hercegovini znaju više od bilo koga drugoga iz svijeta diplomacije.Bosnu i Hercegovinu na tim bi pregovorima zastupalo Predsjedništvo države. Dakle, to ne bi činili ni entiteti, ni predstavnici konstitutivnih naroda, a pogotovo ne predstavnici nacionalnih stranaka. Predsjedništvo zastupa državu, a time i sve njezine građane. Samo ta formula dolazi u obzir i to osobito naglašavam.
Stjepan Mesić, bivši predsjednik u Mostaru
 
- Jako je dobro poznato kakav je moj stav. Mi ćemo prvo braniti jedinstvo ove zemlje, pa sve ostalo. Da BiH ostane cjelovita.
Bakir Izetbegović, sin Alije Izetbegovića i član Predsjedništva BiH, Večernji list
 

ZAMJENA TEZA

 
- Josip Boljkovac, prvi ministar unutarnjih poslova Hrvatske, kojem se kao jedinom antifašistu na svijetu priprema suđenje zbog optužbe za tuđu egzekuciju nad fašističkim zločincima.
Danko Plevnik, kolumnist Slobodne Dalmacije
 
- Činilo se da će buđenje teme ćirilica popraviti Milanovićevu liberalnu vjerodostojnost nakon što je lani napravio ustupak desnici uvodeći zakon koji sprječava izručenje bivšeg tajnog agenta Josipa Perkovića, kojega traži Njemačka zbog ubojstva hrvatskog prebjega koji se bio pridružio nacionalističkim krugovima.
Tim Judah, tvorac riječi „jugosfera“, Economist

Anketa

A. Plenković i T. Medved dodvoravaju se Srbima. Je li to izdaja?

Subota, 15/08/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1627 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević