Get Adobe Flash player

KRETENIZAM

 
- Ne znam niti me zanima koje se putničke linije ukidaju. To je pitanje za HŽ Putnički pa molim da dođete u Mihanovićevu i pitate Upravu.
Siniša Hajdaš Dončić, ministar prometa, 24 sata
 

IZJAVE TJEDNA

 
- Mi smo poštena, kompaktna Vlada. Može se dogoditi neka greška, ali načelno je pravac ove Vlade pošten.
Zoran Milanović, predsjednik SDP-a i Hrvatske vlade, HRT
 
- Tko se sad buni protiv ukidanja linija. Sindikati, što je normalno jer dio njihovih radnika ostaje bez posla. Lokalna samouprava jer će morati sufinancirati linije ako žele da vlak vozi do njihovih mjesta. Očekujem štajkove, ali cilj je da HŽ putnički prijevoz učinimo održivim na tržištu. Ono što je isplativo za putnički prijevoz je četiri posto. Želimo učiniti HŽ Putnički održivim na tržištu.
Siniša Hajdaš Dončić, ministar prometa, 24 sata
 
- Gledam i seriju o jugoslavenskim tajnim službama, to je jedan veliki falsifikat. Nigdje se ne kaže da smo mi još punih deset godina nakon rata imali križare i četnike, koji su bili klasični teroristi i vršili diverzije i atentate… Taj smo problem morali riješiti, kao i svaka druga država. Podsjećam samo da je u završnim borbama na sjeverozapadu Jugoslavije poginulo još 1750 partizana, dakle tek koji dan prije kraja rata. A o njima nitko ne govori.
Ivan Fumić, bivši predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH i sadašnji predsjednik Komisije za međunarodne odnose te udruge, www.okcabrasevic.org; Pupavčeve Novosti
 
- Prestanimo gubiti vrijeme na neplodne prepirke o nerealnim scenarijima, prestanimo oživljavati stare strahove i manipulirati njima.
Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH u Mostaru na otvaranju XVII. Gospodarskog sajma, RSE
 
- Decentralizacija i nastavak trgovinske suradnje s Rusijom moraju osigurati stabilnost u Ukrajini. Ukrajinska vlada mora pokazati više obzira prema proruskim nacionalnim skupinama u zemlji i otvoriti mogućnost za održavanje lokalnih izbora za guvernere.
Martin Lidegaard, danski šef diploacije iz Socijalnih liberala, Jyllands-Posten, Kopenhagen
 
- Po mom sudu, ona je potpuno pogrešna i predstavlja jedan doslovce nedopustiv pokušaj reduciranja prava etničkih manjina.
Žarko Puhovski, politički analitičar „opće prakse“ GONG o referendumu protiv ćirilice, RSE
 
- Republika Srbija ne prihvaća preporuku UNHCR-a i nastavit će pružati punu zaštitu i pomoć svim izbjeglicama na svom teritoriju, dajući, kao i do sada, maksimalni doprinos stvaranju trajnih i održivih rješenja za njihov položaj. Odgovornost za posljedice odluke o prestanku izbjegličkog statusa izbjeglicama iz Hrvatske će zato u potpunosti snositi UNHCR.
Priopćenje srbijanskoga Ministarstva vanjskih poslova o preporuci UNHCR-a da nakon dva desetljeća svojevoljno izbjegli pobunjeni Srbi iz Hrvatske gube izbjeglički status
 
- U danim izjavama okrivljenik Zsolt Tamas Hernádi je iznio bezbroj neistinitih tvrdnji na koje DORH i USKOK odgovaraju kako okrivljenik na to ima pravo, budući da sukladno Zakonu o kaznenom postupku okrivljenik može iznositi svoju obranu na način kako smatra da je to za njega najpovoljnije, pri čemu nije dužan govoriti istinu.
Priopćenje DORH-a o razgovoru Zsolta Hernádija za RTL televiziju
 
- Legalizacija marihuane je vrlo mali segment te politike. Mi smatramo da je licemjerno dozvoljavati konzumaciju alkohola i cigareta, koje daleko brže stvaraju ovisnost i alkohol izaziva daleko teže društvene posljedice u odnosu na jednu biljku koja može imati jako velik gospodarski potencijal za Hrvatsku.
Mirela Holy, bivša SDP-ova ministrica okoliša, RSE
 
- Ključan uspjeh arbitraže bio bi slobodan pristup Slovenije otvorenom moru. To je vitalni interes Slovenije te je od iznimnog značaja za potvrdu našega geostrateškog položaja. Razvojni temelj Slovenije je Luka Kopar, koja predstavlja vrata u Srednju Europu prema Austriji, Bavarskoj, Slovačkoj. Ako želiš imati nesmetan promet, moraš imati slobodan pristup otvorenom moru.
Karl Erjavec, slovenski ministar vanjskih poslova, Dnevnik, Ljubljana
 
- Karte koje je hrvatska strana objavila i ponudila potencijalnim koncesionarima odnose se na tri istraživačka bloka južnog Jadrana na teritoriju mora i podmorja za koje nije izvršeno razgraničenje, čime se narušava Protokol o privremenom režimu iz 2002. godine. MVPEI CG je prošli tjedan dostavio prigovor hrvatskoj strani na koji još uvijek nismo dobili službeni odgovor.
Gordana Jovanović, glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, RSE
 
- U kaznenom postupku u kojem je Ivo Sanader nepravomoćno osuđen zbog primanja mita upravo od okrivljenika Zsolta Tamása Hernádija, u svojstvu svjedoka je ispitan niz visokopozicioniranih osoba u MOL-u, a suđenju je redovito nazočio predstavnik MOL-a... U konačnici, netočni su navodi okrivljenika Zsolta Tamása Hernádija da se odazivao svim pozivima u tzv. predmetu Spice.
Priopćenje DORH-a o razgovoru Zsolta Hernádija za RTL televiziju
 
- Jednostrani akti hrvatskog raspisivanja javnog nadmetanja u južnom dijelu Jadrana, kao i drugi jednostrani akti u području preklapanja teritorijalnih zahtjeva Crne Gore i Republike Hrvatske, kako na kopnu tako i u relevantnom morskom pojasu, u suprotnosti su kako s Protokolom o privremenom režimu iz 2002. godine tako i s inicijativama crnogorske strane da se sve aktivnosti u spornom području odvijaju uz prethodnu međusobnu suglasnost.
Priopćenje crnogorskoga Ministarstva vanjskih poslova
 
- Hrvatska je napravila kartu na kojoj je jasno naznačeno da taj sporni granični dio za njih nije sporan, već da ga doživljavaju kao svoj teritorij.
Milan Knežević, član crnogorskoga skupštinskog Odbora za međunarodne odnose ispred Demokratske fronte, Politika, Beograd
 
- Puštamo DORH da radi svoj posao... Ja u ovom trenutku ne mogu vjerovati nikome.
Zoran Milanović, predsjednik Vlade prijeti DORH-u glede uhićenja i optužaba dvoje svojih najbližih suradnika, HRT
 
- Odstupanje od pristupnog ugovora, umanjivanje prava nacionalnih manjina definiranih u ustavnom zakonu, za mene nije samo nespojivo s hrvatskim ustavnim poretkom nego i s temeljnim ugovorima EU-a. S druge strane, na to gledam kao čovjek i kao političar u Hrvatskoj koji se jednostavno zalaže za to da se odredbe o referendumu primjenjuju u onoj mjeri u kojoj referendumska pitanja ne krše temelje ustavnog uređenja i temeljnih vrijednosti na kojima Hrvatska počiva.
Neven Mimica, SDP-ov eurozastupnik na ovaj se način protivi održavanju referenduma o ćirilici, Večernji list
 
- Savez za Hrvatsku ima potencijal 15 do 30 i više posto. Postoji određena izvjesnost da će upravo Savez za Hrvatsku, zbog gorčine i razočarenja koje su dvije velike stranke napravile u narodu,  biti novi mandatar nove Hrvatske vlade.
Milan Kujundžić, predsjednik Hrvatske zore, www.hrsvijet.net
 
- Činjenica je da je Gradsko vijeće bilo podijeljeno, to je njihova odluka, ja kao gradonačelnik nisam mogao utjecati na vijećnike. Teško mi je to uopće komentirati, makar smatram kako se to nije trebalo dogoditi i jako žalim što je Gradsko vijeće dodijelilo tu počast gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću, a da ju je nedavno, eto, i oduzelo. Mislim da su izjave također bile nesmotrene i u pogrješnom trenutku.
Ivo Komšić, jugokomunistički političar i gradonačelnik Sarajeva na čiju je inicijativu oduzeta nešto prije dodiljena nagrada grada Sarajeva, Dnevni list, Mostar
 
- Kina ne treba sumnjati u američku predanost da brani svoje azijske saveznike i perspektivu gospodarske odmazde  koja bi trebala obeshrabriti Peking od uporabe sile za ostvarivanje teritorijalnih pretenzija u Aziji na način kako je to Rusija napravila na Krimu. Teško je odrediti koje bi mogle biti namjere Kine, ali ruska aneksija Krima je pojačala zabrinutost među američkim saveznicima u regiji glede mogućnosti Kine da koristi silu kako bi ostvarila svoje težnje.
Daniel Russel, glavni čovjek predsjednik Barack Obame za Istočnu Aziju, Reuters
 
- Srbija će čuvati mir, svoju stabilnost, ali je Srbija zainteresirana i za stabilnost cijele regije. Zato smo, što ste i sami vidjeli, odmah ponudili pomoć kada su izbili nemiri u Bosni. Ne želimo nemire niti u Makedoniji. Želimo političku i ekonomsku stabilnost cijele regije.
Aleksandar Vučić, apsolutni vladar Srbije, Radio Slobodna Europa
 
- Vesna Pusić prema BiH vodi sveukupno razumnu politiku.
Adelheid Wölfl, kolumnist bečkoga Der Standarda
 
- Upotreba pojma genocid previše je slobodna i od početka nisam za to da se cijela historija rata promatra iz ugla prethodno date definicije. Ako unaprijed sve žrtve definirate kao žrtve genocida, onda niste blizu istine.
Muhamed Filipović, bosanskohercegovački akademik, SRNA,Bosanski glasnik
 
- Među civilnim žrtvama nisu samo žrtve seksualnog nasilja, nego su tu i roditelji ubijene djece, svi koji su bili u logorima, odnosno svi koji su stradali od granatiranja, od minskih naprava i slično. Tu postoji cijeli niz različitih skupina civilnih žrtava. Mnogi od njih odlučuju se na tužbu protiv države, nakon čega gube parnice i moraju plaćati sudske troškove. Apelirali smo i još uvijek apeliramo da se problem civilnih žrtava rješava u paketu.
Eugen Jakovčić, čelnik protuhrvatske tzv. ciuvilne udruge Documenta protiv Rezolucije 1670 Parlamentarne skupština Vijeća Europe iz 2009. godine koja se odnosi na seksualno nasilje nad ženama u ratu, Novi list

 

TVRDNJE

 
- Srbija je odgovorna za genocid tijekom operacije „Oluje” jer je pozivala Srbe da se isele. Dvjesta tisuća Srba u „Oluji” je napustilo Krajinu zbog izvjesnog broja razloga, među kojima su teški uvjeti života, siromaštvo i opća nesigurnost u RSK. A zašto su stradali civili u srpskim selima? Jer nisu promptno i uvjerljivo demonstrirali svoje miroljubive namjere.
Vesna Crnić-Grotić, glavna zastupnica Hrvatske na Sudu u Den Haagu, Politika, Beograd
 
- Posebnost BiH su tri naroda koji trebaju biti jednakopravni, jer se ne smije dogoditi da Bošnjaci vjeruju da oni moraju donositi sve odluke, a da Hrvati nemaju što za reći. To ne ide. Neophodno je poštovanje svih naroda.
Doris Pack, njemačka članica Europskog parlamenta, Oslobođenje, Sarajevo
 
- Hrvatskoj nitko nije pomogao kao Hrvati iz Bosne i Hercegovine. Kroz HVO Hrvati su štitili svoj narod, Bosnu i Hercegovinu, te se na kraju obranili od otvorene agresije. Vlasti u Hrvatskoj ne smiju zaboraviti tu ulogu HVO-a.
Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskoga dokumentacijskoga centra Domovinskog rata Hrvatske u Mostaru, www.hrsvijet.net
 
- Ako će SDP platiti račun za Sabu, hoće li i za Marinu Lovrić Merzel?
Ivanka Toma, novinarka Večernjega lista
 
- Srbi kažu da još nije sazrelo vrijeme da pripadnici njihove manjine uđu u kolonu sjećanja u Vukovaru, a za dvojezične table je sazrelo?! Iz Vukovara je protjerano 25 tisuća ljudi, pobijeno ih je pet tisuća, a grad je naseljen izbjeglicama iz SAO Krajine koji su dobili stanarska prava u kućama koje su gradili Vukovarci samodoprinosom. Uzimaju samo prava, ne i obveze. Zar nije strašno da kao Hrvat u Borovo Selo ne možeš u devet navečer otići u dresu hrvatske reprezentacije?
Tomislav Josić, predsjednik Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara, www.dnevno.hr
 
- Što povezuje Budimira Lončara, Josipa Manolića i Josipa Boljkovca? Ova trojica dugovječnih jugoslavenskih i hrvatskih političara svoje su karijere pri kraju i neposredno nakon Drugog svjetskog rata počeli u Ozni – Odjeljenju zaštite naroda, kako se tada zvala Titova tajna politička policija.
Zvonimir Despot, povjesničar i kolumnist Večernjega lista
 
- Predsjednikov poziv da se u predizbornoj kampanji ne otvara pitanje »o ustašama i partizanima« zapravo se treba shvatiti kao kupovanje još dodatnoga vremena da se produži status quo, tj. da pripadnici i simpatizeri toga zločinačkoga poretka i njihova već dobrano stasala djeca i dalje dominiraju hrvatskim društvom i politikom. Drugim riječima, ta Predsjednikova želja ne vodi uopće brigu o općem dobru hrvatske nacije, nego o interesu sasvim određenih grupacija, i to čak bez obzira na činjenicu da baš te grupacije vode Hrvatsku u sve dublju krizu: sve veće siromaštvo, nezaposlenost i besperspektivnost.
Ivan Miklenić, glavni urednik Glasa Koncila
 
- Mada, samozvani disident, Ćosić je uvijek bio pod okriljem ljudi na vlasti, od Tita i Miloševića do današnjih „demokratskih“ lidera. On je intelektualni arhitekt srpskog nacionalizma koji samo mijenja svoje odijelo.
Sonja Biserko, predsjednica Helsinškoga odbora za ljudska prava u Beogradu na suđenju u Den Haagu u korist hrvatske strane, Novosti, Beograd
 
- Za složenu državu kao što je BiH jedino federalizam može osigurati ravnopravnost svih konstitutivnih naroda i svih građana BiH, a to je preduvjet za europski put.
Davor Ivo Stier, HDZ-ov eurozastupnik, Večernji list
 
- No čini se da su na svim vodećim mjestima u Hrvatskoj oni koji slobodnu Hrvatsku nisu željeli niti se za nju žrtvovali, a danas se skrivaju ispod kišobrana demokracije i mešetare ispod stola gdje kod i kako god stignu vlastitu korist. Mi smo onima koji nikada voljeli Hrvatsku trn u oku. Zar je čudo što je većina u dijaspori razočarana; odnos između Hrvatske i dijaspore bi trebao biti dvosmjerna staza, ali kako stvari sada stoje sve nekako ide jednosmjerno jer iz Hrvatske se samo čuje o tome što dijaspora može učiniti za Hrvatsku, a ništa o tome što Hrvatska može učiniti za dijasporu.
Marko Franović, poslovno uspješni Hrvat u Australiji o prosvjedima protiv Milanovića, www.hkv.hr
 
- Nije tajna ni to da je Slavko Linić svojedobno dobro surađivao s Robertom Ježićem, čiji su poguban učinak osjetile ne samo novine koje čitate, nego i cijelo kvarnersko, pa i hrvatsko gospodarstvo. 
Boris Pavelić, novinar riječkoga Novog lista
 
- Protiv Josipovića se ne može ići kampanjom šarma ili imidža, nego tvrdim i uvjerljivim argumentima. Treba raspršiti nezdrave isparine, prazne geste, isprazne riječi, cijeli jedan sustav praznine.
Ivo Banac, povjesničar i političar, Vijenac
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Očekuje se da će referendumsko pitanje biti odbijeno kao protuustavno, a politički analitičari i eksperti  ovu inicijativu ocjenjuju kao politički štetnu i retrogradnu.
Enis Zebić, dopisnik RSE-a o referendumu o ćirilici
 
- Ako se objavi 35 naziva trgovina – s matičnim brojevima, s adresama, s pozivima da se bojkotira – nije li to fašizam?!
Milorad Pupovac, saborski zastupnik srpske povlaštene manjine iskorištava (ne)postojeću incijativu nekoga tko radi protiv Hrvatske, Radio Slobodna Europa 
 
- Treba reći da je ova inicijativa štetna i retrogradna, jer narušava temeljne vrjednote Ustava Republike Hrvatske i strukturna obilježja Republike Hrvatske.
Dragan Zelić, direktor engleske tzv. nevladine udruge GONG o referendumu protiv ćirilice, RSE
 
- Uglavnom su bila prepuštena opaticama, koje baš i nisu pokazivale ljudskost prema toj siročadi. Logori su bili u Jaski i Gornjoj Reci, Donjoj Rijeci kod Križevaca, Loboru, Feričancima… Pravi logor smrti za djecu bio je u Sisku, Staroj Gradiški i Jasenovcu. Kroz dječje logore, koje je imala samo NDH, prošlo je oko 15.000 mališana, uglavnom Srba: male Židove i Rome uglavnom bi likvidirali odmah, zajedno s roditeljima, ili su ih slali u konclogore. Trećina njih je umrla ili stradala na druge načine, a ostali su preživjeli zahvaljujući Crvenom križu, dobrim ljudima i antifašistima. Diana Budisavljević, Austrijanka udana za liječnika Srbina, preko svojih je austrijsko-njemačkih veza dolazila u logore i uz pomoć Crvenog križa spasila mnoge. Ipak, u Jaski je stradalo oko 470 mališana, u Loboru 1.100, u Staroj Gradiški 800, a 870 sahranjeno je na Mirogoju. No, o dječjim se logorima danas uopće ne govori, ne spominju se u udžbenicima.
Ivan Fumić, bivši predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH i sadašnji predsjednik Komisije za međunarodne odnose te udruge, www.okcabrasevic.org; Pupavčeve Novosti
 
- Nisu to bili prvi „sabirni centri” za Srbe u Hrvatskoj u dvadesetom stoljeću. Ima li većeg cinizma nego jedan narod, koji je u istoj državi u istom stoljeću već bio žrtva strašnog genocida, prvo protjerati a zatim još i optužiti za genocid?
Jelena Cerovina, novinarka beogradske Politike optužuje Hrvatsku za izmišljeni genocid nad pobunjenim Srbima 1991. godine 
 
- U Europskom parlamentu većinu je u zadnja dva mandata tvorila desnica, odnosno konzervativne stranke u koje spada u HDZ. To je opcija koja je sve nas, dakle cijelu Europsku uniju uvela u krizu i definitivno nisu oni koji mogu izvući Europsku uniju iz krize, jer očito nemaju svoja rješenja. U tom smislu vidim i veliku prednost i nas kao socijaldemokrata u Hrvatskoj.
Biljana Borzan, miljenica Zorana Milanovića iz SDP-a, RSE
 
- Prije negoli se pozabavim današnjom temom imam jednu poruku toj neoustaškoj gamadi koja se okuplja u Vukovaru kao nekakav stožer, a ponaša se baš onako kako su se nekada ponašali najstrašniji komunistički ili partijski sekretari koji su sudili i ubijali po kratkom postupku. Ja toj ekipi batinaša, toj rulji, tim nekakvim Jozićima i Borovčakima, poručujem da su Hrvati jači od njihove mržnje i da im neće uspjeti proces fašizacije naše domovine. Nekada smo ih tukli na Sutjesci i Neretvi, a danas ćemo ih do posljednjeg daha tući na internetu i u okviru demokratskih institucija.
Carlos Pilsel, nesuđeni savjetnik Ive Josipovića, www.dnevno.hr
 
- Izbjegle osobe srpske nacionalnosti koje žive u Srbiji i trećim zemljama 19 godina poslije rata ne mogu ostvariti svoja osnovna ljudska prava u Hrvatskoj. Preko 40.000 izbjeglica nije povratilo svoje stanarsko pravo, nije obnovljeno više od 10.000 srušenih srpskih kuća po hrvatskim gradovima gdje nije bilo rata i više od 8000 kuća na područjima koja su bila zahvaćena ratom.
Miodrag Linta, predsjednik Koalicije udruženja izbjeglih Srba iz Hrvatske, Politika, Beograd
 
- Tuđman je balkanski političar (čitaj retardirani čovjek prema svjetskim mjerilima) koji operira na razini teorija urote i izjava nekih važnih ljudi.
Muhamed Borogovac, glavni urednik Bosanskoga glasnika
 
- Mora se znati da su Sarajevo i cijela BiH osjetljivi na bilo koje pokušaje prekrajanja naše ionako složene države i pogoršanja stanja. Vjerujem da je reakcija Gradskoga vijeća bila isključivo zbog toga.
Ivo Komšić, jugokomunistički političar i gradonačelnik Sarajeva, Dnevni list, Mostar
 
- Srbi nikada nisu imali plan uništenja Hrvata, za razliku od Hrvata, koji su na Brijunskom sastanku skovali plan da očiste zemlju od Srba. Hrvatska će jednom morati suočiti se s tim da im država počiva na ratnom zločinu.
Jovan Simić, odvjetnik i nekadašnji savjetnik za haaška pitanja bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića, Danas, Beograd
 
- Neki europski diplomati strahuju osim toga da će se ako na vlast u Hrvatskoj dođe HDZ, prema Bosni i Hercegovini voditi nacionalističkija politika. Sadašnji šef HDZ-a u Hrvatskoj Tomislav Karamarko stranku je odveo jako udesno.
Adelheid Wölfl, kolumnist bečkoga Der Standarda
 
- Svaka riječ koju utrošimo na štetočinsku organizaciju pod skupnim nazivom HDZ, uveliko će utjecati na suvislost ovog razgovora. Kao što sam ranije govoreći o Tuđmanu rekao, takav skup parazita koji su na sve moguće načine razorili društvo i ekonomiju mogao je okupiti samo perfidni um neprijatelja Hrvatske. I nikakva domobranska presuda ne može nadoknaditi izgubljenih četvrt stoljeća i trajnu emigraciju Džonija Štulića.
Damir Markovina, povjesničar na splitskom Filozofskom fakultetu, www.tacno.hr
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Regionalni stambeni program trebao bi se provoditi sljedećih pet godina i tako dovesti do ukidanja izbjegličkog statusa.
Danijela Popović Roko, srbijanska pomoćnica povjerenika za izbjeglice protiv odluke UNHCR-a da je dosta sa statusom izbjeglica, Deutsche Welle
 
- Želimo da se naša prava izjednače s pravima branitelja iz Domovinskog rata, da za istu invalidnost dobijemo istu invalidninu. Sada invalid iz posljednjeg rata ima 15 posto veću invalidninu od borca NOR-a.
Ivan Fumić, bivši predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH i sadašnji predsjednik Komisije za međunarodne odnose te udruge, www.okcabrasevic.org; Pupavčeve Novosti
 
- Nema boljega smjera za integraciju zemalja jugoistočne Europe od ulaska u EU.
Ivo Josipović, predsjednik RH u Mostaru, Večernji list
 
- Ako UNHCR prihvati ovu inicijativu Hrvatske, preuzet će na sebe odgovornost za posljedice koje iz ovoga mogu proizaći kako za same izbjeglice tako i po regionalni proces, čiji je cilj otklanjanje posljedica rata, postizanje pomirenja i trajnog mira u regiji.
Miodrag Linta, predsjednik Koalicije udruženja izbjeglih Srba iz Hrvatske, Politika, Beograd
 
- Politika etničke podjele u BiH je nastavak one politike koja je bila uzrokom i rata. Ta politika je uzrok rata. Ta podjela prema etničkim područjima. Ako se nastavi ta etnitizacija teritorija, to je vođenje politike k jednom ratnom mentalitetu. To opet može biti uzrok rata. Ne trebamo se mi zavaravati. Kažu: 'Ne će biti rata'. Što ne će biti rat!? Bit će rata ako ljudi hoće rat. Rat žele oni koji žele ljude ovdje podijeliti. Ta podjela je uzrok neprijateljstva, a ne mirenja ljudi. Treba stvariti mir. Mir se stvara prihvaćanjem drugih, i to na cijelom teritoriju BiH, a ne etnitizacijom teritorija. Ne može se BiH tako podijeliti.
Fra Luka Markešić, daidža-fratar u Vrhbosni, www.klix.ba
 
- Moj jedini komentar je da takva izjava diskvalificira onoga tko ju je dao da bude u izvršnoj vlasti. S takvim službenim stavom s Hrvatskom nitko ne bi želio ni razgovarati, a kamoli da bismo imali bilo kakav utjecaj na bilo što.
Vesna Pusić, šefica diplomacije o poruci Tomislava Karamarka Aleksandru Vučiću da neka priznaju agresiju ako žele potporu Hrvatske na putu u EU, Večernji list
 
- Hrvatska tužba za genocid i srpska protutužba, same po sebi, u tim odnosima neće ništa bitno pokvariti. Ali, pokvarit će, i to sigurno, atmosfera što se u vezi s tim tužbama stvara u javnosti. Obnavljaju se, i na jednoj i na drugoj strani, davno preživljeni stereotipi, neutemeljene predrasude, potiče se mržnja i nepovjerenje, umjesto da se tužbe, ali i ishod sudskog postupka, kakav bio da bio, shvati kao nužan doprinos suočavanju s istinom o vlastitoj prošlosti.
Tomislav Jakić, bivši urednik Televizije Zagreb u vrijeme Jugoslavije, a kasniji savjetnik S. Mesića, www.novovrijeme.ba
 

CINIZAM

 
- Mogu ustvrditi kako osobno imam prijateljske odnose s Milanom Bandićem.
Ivo Komšić, jugokomunistički političar i gradonačelnik Sarajeva, Dnevni list, Mostar
 
- Je li Franjo Tuđman doista glavni krivac za civilizacijski slom Splita devedesetih odnosno moralnu, industrijsku i gospodarsku devastaciju Hrvatske?
Srđan Brajčić, novinar Novoga lista
 
- Djela antikomunističkih disidenata nešto su možda najbolje što je europska književnost tada imala, a izuzmemo li nekoliko zbirki zbilja prekrasne, oštroumne, gorke i duhovite lirike pokojnog Borisa Marune, Hrvati nisu napisali ništa od toga.
Ante Tomić, pitomac JNA i kolumnist Jutarnjega lista
 
- Franjo Tuđman, a posebice Ivo Sanader, po dolasku na vlast odrekli su se ekstremista i odbacili ustaštvo. Ne znamo, međutim, što bi u takvoj situaciji napravio Tomislav Karamarko. Bi li, poput svojih prethodnika, uspio uspostaviti kontrolu nad najtvrđim nacionalističkim i desničarskim skupinama?
Mladen Pleše, komentator Jutarnjega lista
 

GLUPOST

 
- Ja nisam odgovoran ako javni natječaj za autobusne linije, koje će preuzeti željezničke trase, bude neispravan. Vlada nema licenciju za javne natječaje. Imamo ljude koji se bave time. 
Siniša Hajdaš Dončić, ministar prometa, 24 sata
 

NAKNADNO PRIZNANJE

 
- Premijer Zoran Milanović iz osobnog kaprica, puno više nego iz realne potrebe, prošlog ljeta zaratio s Europskom komisijom.
Marina Karlović Sabolić, novinarka Slobodne Dalmacije
 

OTROVNO PITANJE

 
- Nije li licemjerno da državni vrh, nakon Jasenovca, odlazi u Tezno?
Milan Cimeša, novinar Pupavčevih Novosti

Anketa

A. Plenković i T. Medved dodvoravaju se Srbima. Je li to izdaja?

Petak, 14/08/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 2131 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević