Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- Hrvatska u obnovi prvenstveno morati osloniti na vlastite snage, a iz EU-a, što dobijemo - dobijemo.
Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske vlade, www.politikaplus.com
 
- Nemam tajni račun u Trstu.
Slavko Linić, smijenjeni ministar financija, Novi list
 
- Današnja Linićeva pressica politički je promašaj godine, nepromišljen i neodgovoran čin Slavka Linića prema SDP-u, Vladi i njemu samome. Njegove su izjave bile štetne za SDP i Vladu.
Željko Jovanović, SDP-ov ministar iz Rijeke o Linićevu napadu na Milanovića, Novi list
 
- Kome treba hrvatski kanal u BiH?
Dženana Karabegović, novinarka Radio Slobodne Europe
 
- Istovremeno, bilo bi zaista neproduktivno i neosnovano razrušiti postojeći sustav javnog emitiranja u BiH i napraviti neki drugi koji bi bio zasnovan na etničkim granicama.
Mehmed Agović, savjetnik ministra za poslove digitalizacije javnih emitera, Radio Slobodna Europa
 
- Pitanje hrvatskog kanala odudara od koncepta na osnovi kojeg se temelji Bosna i Hercegovina. Ravnopravnost jezika, upotrebu jezika, zaštitu jezika trebamo vršiti i boriti se za to na svim emiterima, kako na državnom, tako i na oba entitetska.
Šefik Džaferović, zastupnik bošnjačkog naroda, RSE
 
- Hvala Bogu puko nasip, ode voda u Hrvatsku!
Aleksandar Vučić, predsjednik srbijanske vlade, RTS
 
- Britanija voli Hrvatsku zbog mora i vina, blizine, mediteranskog mentaliteta i jer uvijek slovi kao neotkriveni turistički i investicijski dragulj.
Vedrana Likan, direktorica Britanskoga poslovnog centra Hrvatska iz Collliers Internationala, Poslovni dnevnik
 
- Hrvatska je uvijek grlila BiH, pokušavala katkada gušiti je, ali to više nikada ne će činiti.
Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske vlade tijekom otvaranja obnovljenog Franjevačkog muzeja Duga Svetoga u Fojnici, Oslobođenje, Sarajevo
 
- Muzej je sabrao dobra i plemenita sjećanja nastala u vremenima koja i nisu bila tako dobra...
Nermin Nikšić, predsjednik Vlade Federacije BiH u govoru na otvaranju obnovljenog Franjevačkog muzeja Duga Svetoga u Fojnici,Oslobođenje, Sarajevo
 
- U Vladi u kojoj sjede Grčić, Vrdoljak, Zlatar Violić, Jovanović, Maras i Pusić dobro su i prošli. Takva Vlada na čelu s Milanovićem nije u stanju voditi ni mjesnu zajednicu.
Pavle Kalinić, stručnjak za terorizam, www.index.hr
 
- Orah podržava i financira krilo SDP-a nezadovoljno autoritarnim unutarstranačkim Milanovićevim postupcima.
Davor Gjenero, politički analitičar, Der Standard
 
- Otkada MOL upravlja INA-om, zahvaljujući reorganizaciji i novom načinu upravljanja, uštedjeli smo 80 milijardi forinti godišnje, a to vjerojatno fali iz džepova brojnih ranijih poslovnih partnera.
Zsolt Hernádi, predsjednik uprave i generalni direktor MOL-a na suđenju u Budimpešti, Népszabadság
 
- Doveli smo iskusnog američkog konzultanta za energetiku, on je posjetio Hrvatsku i Mađarsku, i rekao je: Hrvatska i Mađarska su prirodni partneri i problematične razmirice moraju se riješiti. Štoviše, mora postojati još bolja suradnja. Ohrabrujemo naše prijatelje u Hrvatskoj i Mađarskoj da riješe međusobne probleme.
Kenneth Merten, američki veleposlanik u Hrvatskoj o odnosima INA - MOL, Jutarnji list
 
- Ne vjerujem da bi se u europskim odnosima BiH i Hrvatske mogao ponoviti slovenski slučaj. Osim ako se ne znam kakva čuda dogode. A to bi se eventualno moglo dogoditi ako bi se promijenila aktualna vlast u Hrvatskoj. Mada, čak i kad bi desna koalicija predvođena nadirućom Hrvatskom demokratskom zajednicom preuzela vlast, ne vjerujem u takav rasplet.
Žarko Puhovski, analitičar o odnosu Hrvatske i BiH, Oslobođenje, Sarajevo
 
- Sanader je bio na poziciji predsjednika nacionalističkog HDZ-a.
Asim Mujkić, bošnjački profesor iz Sarajeva, Oslobođenje
 
- Za ozbiljan preokret u gospodarstvu treba bar dva mandata, dakle pet do osam godina.
Branko Grčić, ministar gospodarstva, Jutarnji list
 
- Srpsko-hrvatski jezik nema veze s Jugoslavijom.
Snježana Kordić, jugoslavenska lingvistica u emisija HRT-a Nedjeljom u dva
 
- Rođen sam i odrastao u relativno nacionalističkoj obitelji. Da, kad sam bio mali, pušio sam spike da postoje neke razlike između Hrvata, Srba, Bosanaca i ostalih Balkanaca. Mislim, postoje, al nisu to one razlike kojima su me učili. Imao sam sreće da sam rođen s mozgom koji posjeduje kapacitete zaključivanja sam za sebe, za razliku od većine ljudi. Jebiga. Ta većina mora bit naučena. Nije to ništa strašno, ali pruža veliku sposobnost manipulacije bilo kome tko se predstavi kao autoritet. I onda se njima manipulira, od početka, od rođenja. Kao nekakva višestoljetna krvna zavada dvije obitelji kojoj kroz par generacija nitko više ne zna uzrok. Ali Srbi su zli, Bosanci glupi, a Hrvati šupci.
Stjepan Krznarić, glazbenik i unuk Stjepana Radića na svome blogu Drito Konj
 
- Reisman ovoga puta obilazi Hrvatsku promovirajući svoju knjigu “Seksualna sabotaža”. Pratnja su joj Thomas Hampson i Timothy Tate... razvijaju svoju teoriju dalje ovi ekstremno desno orijentirani aktivisti.
Mirela Lilek, novinarka Jutarnjega lista
 
- Zagrebački sudac Tomislav Juriša spasio je čast hrvatskom sudstvu, i hrvatskoj državi oslobodivši ostarjelog Jožu Boljkovca monstruozno montirane optužbe da je u svom rodnom kraju počinio strašan zločin likvidacije nedužnih civila.
Nenad Hlača, jugonostalgičarski kolumnist Novoga lista

- Nemam racionalno objašnjenje zašto je Vrhovni sud odlučio dva puta ne primijeniti dvije jasne odredbe Zakona o pravosudnoj suradnji. Prvu koja određuje kada je sud dužan odbiti izvršiti europski uhidbeni nalog i drugu odredbu koja određuje tko može podnijeti žalbu protiv rješenja o predaji u postupcima za predaju Perkovića i Mustača. Razlozi za odbijanje predaje se odnose na sva kaznena djela prema našem Zakonu kao i prema Okvirnoj odluci o europskom uhidbenom nalogu.
Zlata Đurđević, predstojnica Katedre za kazneno procesno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta protivi se izručenju jugokomunističkih i udbaških čelnika Njemačkoj, Novi list
 
- Podsjetimo; Sabor je prošlog ljeta izmijenio Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije. Ono što je ovdje bitno nije frka koju je Hrvatska zbog toga imala s EU – jer se ona vodila oko datuma primjene uhidbenog naloga na hrvatske građane, nego Uniji nesporni fakt da je Hrvatska iskoristila svoje pravo da ne izručuje zemljama EU svoje građane za kazneno djelo za koje je, po domaćim propisima, nastupila zastara. Radi se o široko korištenoj mogućnosti u EU, negdje je ona fakultativna, dakle sudovi odlučuju hoće li izručiti građane za čije je kazneno djelo nastupila zastara, a negdje, kao u Hrvatskoj, obvezna. I to je u zakonu vrlo jasno navedeno.
Jasmin Klarić, komentator Novoga lista protivi se izručenju jugoudbaških čelnika njemačkom pravosuđu za počinjena ubojstva nad hrvatskih emigrantima u Zapadnoj Njemačkoj
 
- Kada bi bilo tko imalo racionalan ozbiljno shvatio sve što se u hrvatskim medijima dalo pročitati (ili čuti) o likvidacijama na Bleiburgu, morao bi zaključiti ili da se radi o lažima i preuveličavanjima ili, pak, da su jugoslavenski komunisti bili mnogo krvožedniji i okrutniji od, recimo, Atilinih Huna.
Davor Butković, komentator Jutarnjega lista
 
- Smatram da je ova koalicijska vlada pokazala da se može konstruktivno i odgovorno upravljati državom.
Hrvoje Marušić, pomoćnik ministrice vanjskih poslova i član HNS-a, Novi list
 

TVRDNJE

 
- Zdravstveni odgoj koji nam nameću vlasti u Hrvatskoj temelji se na pedofiliji.
Građanska inicijativa "Ne dirajte djecu", Jutarnji list
 
- Moj je pradjed na popisu žrtava u Jasenovcu, navedeno je da je ubijen u tom logoru. Međutim, pronašao sam ga na jednom popisu odvedenih u Norvešku.
Igor Vukić, novinar, Srbin i potomak predaka s Kozare koji su prošli jasenovački logor u knjizi Ivice Radoša Hrvatske kontroverze,Večernji list
 
- Moramo poštovati zahtjev političkih predstavnika Hrvata u BiH da imaju kanal na hrvatskom jeziku.
Lazar Prodanović, predstavnik srpskog naroda iz Dodikovog SNSD-a,RSE
 
- Prema izjavama preživjelih, ono što se događalo u Jasenovcu u velikom je neskladu s popisom žrtava. Prve godine postojanja logora bilo je oko tisuću do 1300 zatočenika. A u popisu JUSP-a Jasenovac stoji da je 1941. ubijeno 10.700 ljudi. Već takve razlike moraju biti poticaj za daljnje istraživanje.
Igor Vukić, novinar, Srbin i potomak predaka s Kozare koji su prošli jasenovački logor u knjizi Ivice Radoša Hrvatske kontroverze, Večernji list
 
- U Francuskoj je pobijedila stranka s protuimigrantskim, ksenofobičnim i rasističkim programom. Da je to dogodilo u Njemačkoj, razapeli bi ih na križ. Da se dogodilo u Hrvatskoj, rekli bi da se ustaše vraćaju na vlast. Riječ je o maskama, dvostrukim kriterijima, što je dopušteno jednima, nije drugima.
Anđelko Milardović, politolog, Slobodna Dalmacija
 
- Mirela Holy je bila etnologinja (tema disertacije: Ekološki feminizam) prije nego je postala ministrica, a u javnosti je poznata prije svega po svom ekstravagantnom izgledu, uvijek tamno našminkana i nekonvencionalno odjevena. U međuvremenu se riješila svog „darkerskog“ imidža. Šefica je agencije za komunikacije i autorica dviju knjiga, „Apokalipsa“ i  „Mitski aspekti ekološkog feminizma“.
Komentar Tiroler Tageszeitunga, Innsbruck o Mireli Holy
 
- Golema većina gleda njegovu emisiju jednom i nikad više, jer ne podnosi političko i moralno diskreditiranje neistomišljenika, iz pozicije zakonom zajamčene voditeljske službice na javnoj TV.
Ivan Starčević, televizijski komentator, Večernji list
 
- Prvostupanjske nepravomoćne presude ne komentiram, to rade neozbiljni ljudi a ja bih bio neozbiljan kada bih komentirao gospodina Nobila. Ono što je u ovoj presudi dobro je to da je, zapravo, osuđen jedan sustav, to je najvažnije, nisu bitni pojedinci.
Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a o prvostupanjskoj presudi J. Boljkovcu, www.hrsvijet.net
 
- SDP i njihovi partneri nisu na razini očekivanja hrvatskih građana, a ni trenutka u kojem se Hrvatska našla. Premijer je svojim konfliktnim stilom antagonizirao brojne skupine hrvatskog društva umjesto da gradi mostove i konsenzus za izlazak iz krize. Vlast kojoj su se dogodile dvije velike referendumske inicijative nema osjećaja za raspoloženje hrvatskih građana. Nakon afera, ostavki i smjena u Ministarstvu financija, kao i niza drugih korupcijskih slučajeva, čini mi se da će se premijer, nakon što SDP izgubi na europskim izborima, s obzirom na već započete frakcijske sukobe boriti za opstanak na čelu SDP-u.
Andrej Plenković, nositelj liste HDZ-a na izborima za Europski Parlament,Aktual
 
- Hrvatska se suočava s nedostatkom iskusnih ljudi u javnoj upravi. Drugi je element da još postoji nedostatak strateškog zdravog planiranja.
Johannes Hahn, europski povjerenik za regionalni razvoj, Večernji list
 
- Vladajuća koalicija započela je svoju vladavinu simbolički, likvidacijom pokroviteljstva nad komemoracijom pod nemuštim obrazloženjima međusobno kontradiktornim, konfuznim. Time je začet određeni ideološki građanski rat, pojasnio je Hasanbegović. -Bleiburg nije samo mjesto, nego i višestruki simbol. Simbol koji u sebi ujedinjuje sva stratišta i cjelinu stradanja u ratu i poraću nakon 1945., simbol prave i stvarne naravi jugoslavenske komunističke države.
Zlatko Hasanbegović, povjesničar, www.hrsvijet.net
 
- Današnja je vlast dosta ideološka. Konzervativac nije za ideologije te će uvijek razgovarati s ljudima. Konzervativac će vidjeti da su ljudi po svojoj prirodi slabi, da moramo doći do nekog konsenzusa, da moramo razgovarati s drugim ljudima te sačuvati mir. Jedno od temeljnih socijalnih načela konzervativaca je, bilo to cijelo društvo ili samo politika, razboritost i poniznost. Ideolog nema razboritosti, a naročito nema poniznosti. Ministar Jovanović govori: Ja znam najbolje, a vi roditelji nemate se što petljati.
Dr. Vice Batarelo, povratnik iz Australije, sociolog, Večernji list
 
- Pogledajte izjavu Milorada Pupovca, u čijoj stranci SDSS-u nema ni jednoga jedinoga Hrvatskoj lojalnoga Srbina branitelja! U potpunosti njeno članstvo čine Srbi koji su bili agresori na Republiku Hrvatsku i oni koji su tad – šutjeli.
Marko Ljubić, novinar www.politikaplus.com
 
- Zna se da je u ljeto 1941. godine bilo odlučeno da se cijelo naselje Brotnja očisti od Hrvata i katolika. I to je u cijelosti ostvareno, na najbrutalniji način. Mene kao čovjeka i povjesničara zanima tko je ubio sve te ljude i djecu, na koji su način umrli, je li netko preživio pad na tijela ispod sebe. Tko god da je pobio ove nedužne ljude, on je zločinac.
Mile Bogović, biskup ličko-senjski nakon eskhumacije u Lici, kada su iz jame na Dabinu vrhu speleolozi SD-a “Špiljar” iz Splita izvukli posmrtne ostatke 19 osoba, Slobodna Dalmacija
 
- Jovanovićeva odluka da se javi na natječaj za radno mjesto na osječkom fakultetu označuje isti konflikt interesa (i jednako je komična) kao kada bi se, primjerice, ministar Rajko Ostojić natjecao za ravnatelja bolnice Rebro, ministar Ranko Ostojić za šefa policijske postaje u Splitu, ili Ivan Vrdoljak za direktora Hrvatske pošte. Takve se stvari naprosto ne rade, jer su nepristojne, ugrožavaju i onaj mali ostatak ugleda i vjerodostojnosti državnih dužnosnika te šalju duboko kompromitantnu poruku o karakteru političkog sustava, u kojem je moguće da šef jednog velikog resora traži budući posao, unutar svog sustava, kod svojih podređenih, kojima, naravno, ne pada napamet da odbiju ministrovu molbu.
Davor Butković, kolumnist Jutarnjega lista
 
- Srbija je krajem XX. stoljeća počela provoditi projekt jedinstva i ujedinjenja svih Srba iz devetnaestoga stoljeća, što nije odgovaralo duhu vremena, naročito poslije pada Berlinskog zida. Logika iza toga je da je Srbija oduvijek shvaćala Jugoslaviju kao Veliku Srbiju... Srbija je uvijek negirala prava i identitete Makedoncima, Hrvatima i drugima... Nije razumjela da su se ti narodi emancipirali i stvorili svoje identitete tijekom XX. stoljeća... To je bilo ključno za razumijevanje negiranja i nepriznavanja postojanja tih naroda... koje je bilo vrlo prisutno u kampanji uoči rata. 'Hrvati su Srbi, Muslimani su Srbi' i tako dalje. To je zaista teorija nacija iz devetnaestoga stoljeća.
Sonja Biserko, predsjednica Helsinškoga odbora za ljudska prava u Beogradu na suđenju u Den Haagu u korist hrvatske strane, Vesti, Beograd
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Gotovo je. Zločinački HDZ dobio šest mandata, nesposobni SDP 4, ORAH jedan!
Naslovnica na portalu www.index.hr
 
- Nisu svi oni isti. Farage nije rasist i nije homofob, tj. nije za kršenje ljudskih prava ako se ne mora, kao prilikom zaustavljanja imigracije u Britaniju. On je za izlazak Britanije iz EU i za postavljanje velike brane za useljenike u Britaniju, ali inače je moderni konzervativac. U tom smislu puno je prihvatljiviji od Marine Le Pen, čija se uvjerenja kose s temeljnim europskim vrijednostima.
Ines Sabalić, dopisnica Globusa iz Bruxellesa
 
- Ruža Tomašić je kontroverzna desna populistica koja se istaknula protusrpskim parolama.
Adelheid Wölfl, novinar bečkoga lijevog Der Standarda
 
- Ako je Karamarko kadar bez ikakvog razloga uhititi Josipa Boljkovca, što li je sve spreman učiniti običnom hrvatskom građaninu čija sudbina ne će biti pod lupom domaće i međunarodne javnosti. Optužnica koju je potakao nekadašnji ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko još je strašnija ako se prisjetimo mučnih scena hapšenja bolesnog starca, kojeg privode do zuba naoružani interventni policajci. U zavjeri oko iživljavanja nad Boljkovcem osim policije sudjelovalo je i Državno odvjetništvo, što čitavom slučaju daje opori okus totalitarno-fašističkog predznaka.
Nenad Hlača, jugonostalgičarski kolumnist Novoga lista

- Iznenađeni smo činjenicom da je dekan Medicinskog fakulteta, čelnik institucije s dugogodišnjom tradicijom školovanja vrhunskih liječnika i znanstvenika, pristao biti domaćinom kontroverzne Judith Reisman koja je gostujući prošle godine u Hrvatskoj iznijela niz neutemeljenih tvrdnji vezanih uz nastavni plan i program zdravstvenog odgoja, a samim tim omalovažila višegodišnji rad svih stručnjaka i znanstvenika uključenih u njegovu izradu,
Željko Jovanović, ministar znanosti i obrazovanja, Slobodna Dalmacija
 
- U sklopu kampanje kojoj je cilj dokazati da se “kroz školski program proklamira kazneno djelo pedofilije”, na turneju po Hrvatskoj ponovno dolazi kontroverzna aktivistica Judith Reisman.
Mirela Lilek, novinarka Jutarnjega lista
 
- Nije točno da je Hrvatska stvorena u Domovinskom ratu. Neupitno je da je prvi Sabor  i prva Hrvatska utemeljena na III. zasjedanju ZAVNOH-a 1944.
Tomislav Badovinac, čelnik udruge „Josip Broz Tito“ u Kumrovcu 24. 5. 2014.
 
- Dok ja donosim takve odluke, u to vrijeme Tomislav Josić sa Srbima još 'kafeniše'.
Stipe Milanović, otac Zorana Milanovića insinuira protiv predsjednik Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara, Večernji list
 
- Ono kad sudovi ne fermaju zakone se zove državni udar, iako još nismo (zasad) imali priliku na televizijskim ekranima vidjeti Ivana Turudića ili Branka Hrvatina kako obznanjuju da su do stabilizacije situacije oni preuzeli sve poluge vlasti.
Jasmin Klarić, komentator Novoga lista protivi se izručenju jugoudbaških čelnika njemačkom pravosuđu za počinjena ubojstva nad hrvatskih emigrantima u Zapadnoj Njemačkoj
 
- Vjerski lider Rimokatoličke Crkve, papa Franjo, u nedjelju, 25. 5., započinje svoj dvodnevni posjet Izraelu i Palestini. Tijekom svog gostovanja, papa planira obići grobnicu Theodora Herzla, zloglasnog osnivača cionističke ideologije koja je dovela do genocida nad Palestincima i osnivanja današnje države Izrael.
N. Botić, novinar.www.saff.ba, Sarajevo
 
- Nisam mogao izbjeći razmišljanje o tome kakvu to neobičnu Europu danas gradimo. Dok u Italiji s teškoćom uspijevamo sačuvati talijanske nazive koji postoje najmanje 90 godina, u jednom venetsko-dalmatinskom gradu (misli na Zadar, op.a.) koji je stoljećima, sve do 1945., bio naseljen većinskim talijanskim stanovništvom, izbrisan je svaki trag našeg jezika. zaključuje “sottosegretario” talijanske vlade.
Carlo Giovanardi, bivši ministar za odnose s talijanskim parlamentom i podtajnik u Berlusconijevoj vladi, Slobodna Dalmacija
 
- Pripadnici IX. bojne HOS-a su nasljednici crne legije, koji sami o sebi govore iza kojih ideja stoje, koje vode do Jasenovca i istrjebljivanja drugog i drugačijeg.
Zoran Pusić, predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava, www.narod.hr
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Neka mi danas netko pokaže osobu koja je u povijesti napravila više za Hrvatsku i hrvatski narod od Tita.
Željko Kolar, SDP-ovac i župan Krapinsko-zagorske županije u Kumrovcu, Večernji list
 
- Samo osobe koje nisu socio-lingvistički obrazovane tvrde da jezik treba čistiti. To je tipično za laike. Obično pripadnici starije generacije smatraju da se jezik kvari zbog načina na koji ga koriste mlađi govornici.
Snježana Kordić, jugoslavenska lingvistica u emisiji HRT-a Nedjeljom u dva
 
- Ja na primjer na početku studija nisam dobio ni studentski dom, a ni stipendiju premda mi se otac vratio kući iz rata ranjen u tijelo i u dušu (PTSP).
Stipe Milanović, otac Zorana Milanovića, član SK, rezervni oficir JNA, šef kabineta Mike Tripala..., Večernji list
 
 Nakon oslobađajuće presude sasvim je jasno da Karamarku kao čelnom čovjeku represivno-obavještajnog aparata i nije bilo do identificiranja počinitelja davnog zločina, već isključivo do samopromocije preko leđa jednog od važnih sudionika NOB-a na karlovačkom području. No u svojem zamišljenom križarskom pohodu na preživjele sudionike otpora fašizmu (nezamislivom u bilo kojem dijelu današnje Europe), Karamarko je napravio presedan zbog kojeg bi se trebao duboko zamisliti svaki iskreni hrvatski nacionalist i domoljub.
Nenad Hlača, jugonostalgičarski kolumnist Novoga lista

- Otkud i čemu nostalgija, zašto svi ti ljudi dolaze u Kumrovec ili na grob u beogradsku Kuću cvijeća? Zato što osjećaju da je ono vrijeme bilo bolje, da se bolje i sretnije živjelo, zato jer danas većina ne vidi perspektivu i čini nam se da je ovo prva generacija čija će djeca živjeti lošije od roditelja.
Zdenko Duka, predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva, Novi list
 
- Mi smo objektivno ili subjektivno vjerovali da smo faktor u međunarodnim odnosima, bili smo vidljivi na političkoj karti svijeta, postojala je nada da se stvari mogu mijenjati nabolje. To što se sada budimo iz košmara i iz snova koji se nisu realizirali, to je zapravo više pokazatelj aktualne političke elite nego toga što se ljudi sjećaju onoga što se događalo prije više od 30 godina.
Tvrtko Jakovina, mlađahni povjesničar veliča zločinca Titu i jugoslavensku tamnicu, Novi list
 
- Moj stari je veliki Hrvat. I onak, u mnogo toga je dobar čovjek, pomagao je ljudima uvijek, bla sra. Al nikad nisam uspio skužit taj njegov nacionalistički sklop u glavi. Uvijek su tu bili Hrvati i Srbi koji su nešto krivo napravili jedni drugima, tj. Srbi su neš krivo napravili. Pradeda s mamine strane je Stjepan Radić. Da, to mi je pradeda. Njega su "ubili Srbi u saboru". Mislim, proveo sam djetinjstvo slušajuć ta sranja.
Stjepan Krznarić, glazbenik i unuk Stjepana Radića na svome blogu Drito Konj
 
- Koliko god se izrugivali izjavi s »pištoljem na vodu«, u Hrvatskoj je defacto na snazi – državni udar. Sudstvo ove zemlje je, u slučaju Perković (i Mustač također) toliko prekoračilo svoje ovlasti u tumačenju zakonskih propisa da niti jedan drugi izraz uopće ne dolazi u obzir: ono kad sudovi ne fermaju zakone se zove državni udar, iako još nismo (zasad) imali priliku na televizijskim ekranima vidjeti Ivana Turudića ili Branka Hrvatina kako pozivaju Hrvatice i Hrvate na mirno i dostojanstveno ponašanje i obznanjuju da su u prijelaznom razdoblju, do stabilizacije situacije, oni preuzeli sve poluge vlasti.
Jasmin Klarić, komentator Novoga lista zaziva uvedbu državnog puča i likvidaciju sviju onih koji misle drukčije od ove crvene vlasti
 
- Sud nikada ne smije tumačiti nacionalnu normu sukladno pravu EU na štetu pojedinca, a to je Vrhovni sud upravo učinio u predmetima Perković i Mustač.
Zlata Đurđević, predstojnica Katedre za kazneno procesno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta protivi se izručenju jugokomunističkih i udbaških čelnika Njemačkoj, Novi list
 
- Solidarnost je temeljna europska vrijednost, nastavlja, i naša je dužnost podjednako pomoći Srbiji, BiH i Hrvatskoj.
Hannes Swoboda, predsjednik grupe Socijalista i Demokrata (S&D) u Europskom parlamentu, Hina
 
- Na temelju preuveličavanja i kičaste zloporabe bleiburške tragedije kani se isprovocirati najgora vrsta hrvatskog nacionalizma; nadalje, na tom se tragu želi izazvati ujedinjenje svekolikog hrvatskog nacionalističkog biračkog tijela na zajedničkoj, krvlju obilježenoj fronti protiv ideoloških protivnika (dakle, protiv SDP-a, kao i svih drugih “nedovoljno” nacionalističkih stranaka), ali, ponovo, i protiv Srba. Formula je jednostavna: Srbi i komunisti skrivili su Bleiburg, pa je sada vrijeme da se, napokon, zauvijek obračunamo s komunistima i Srbima kako bismo spasili Hrvatsku.
Davor Butković, komentator Jutarnjega lista
 

BOLJŠEVIZAM

 
- Kao golobradi i gologuzi odlični studenti ekonomije, ja (1961.), a pokojni Vlado Veselica, moj prijatelj i vjenčani kum (1960.), bili smo, u sklopu međunarodne razmjene studenata ekonomskih i komercijalnih znanosti na stručnoj praksi u Parizu (banka Société Générale). Htjeli smo naučiti i francuski jezik. Brzo sam se vratio iz Francuske jer je tada bjesnio Alžirski rat, atentati, mine po Parizu, onda i Berlinska kriza... To su mi uspomene iz Pariza. Ništa drugo.
Stipe Milanović, otac Zorana Milanovića, član SK, rezervni oficir JNA, šef kabineta Mike Tripala..., Večernji list
 
- Na ovim prostorima cvate antipederski ekumenizam, za razliku od onog ekumenizma koji bi zajednički nastupio protiv rata i protiv nacionalizama koji neki novi rat već ljuljaju u kolijevci.
Branimir Pofuk, novinar, glazbeni kritičar i kolumnist Večernjeg lista, www.kriz-zivota.com
 

CINIZAM

 
- Čestitam prije svega Mireli Holy što je bez ikakve stranačke infrastrukture uspjela postići deset posto. Ne znam kako joj je to uspjelo.
Zoran Milanović, predsjednik SDP-a nakon poraza za EP, Tiroler Tageszeitung, Innsbruck
 

GLUPOST

 
- U inozemstvu je nezamislivo da lektori ispravljaju tekstove odraslih osoba koje pišu na svom materinjem jeziku, kao što se to radi u Hrvatskoj. U inozemstvu lektori pomažu autoru da publika bolje shvati njegov tekst, dok je kod nas potpuno drugačija situacija.
Snježana Kordić, jugoslavenska lingvistica u emisija HRT-a Nedjeljom u dva
 
- Ne priželjkujem da šteta bude velika pa da onda dobijemo sredstva iz EU, radije bih da je šteta manja.
Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske vlade, HRT

 

UNITARIZAM

 
- A kad bi se mene pitalo naš bi bio i zajednički naziv za jezik za koji nam ne trebaju prevoditelji. A taj su jezik franjevci nazivali - naškim.
Nermin Nikšić, predsjednik Vlade Federacije BiH u govoru na otvaranju obnovljenog Franjevačkog muzeja Duga Svetoga u Fojnici, Oslobođenje, Sarajevo
 
- Sve što imamo u muzeju, bosansko je.
Dubravko Lovrenović, dopisni član Akademije nauka BiH u govoru na otvaranju obnovljenog Franjevačkog muzeja Duga Svetoga u Fojnici, Oslobođenje, Sarajevo
 
- Dolazim iz države u kojoj vlada Vlada kao i sve vlade do sada koje po pitanju BiH bauljaju i nemaju pojma što im je činiti i i na koji način treba pomagati. Samo je jedan način da pomognu tj. usmjere put prema jedinstvenoj BiH i članici EU-a.
Snježana Banović, hrvatska kazališna redateljica u Mostaru podilazi tamošnjim unitaristima, www.avaz.ba

Anketa

A. Plenković je u tajnosti dozvolio MOL-u da u Mađarskoj i Slovačkoj prerađuje hrvatsku naftu. Je li to izdaja nacionalnih interesa?

Srijeda, 27/05/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1280 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević