Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- Ne trebam se ni s kime dogovarati kada će biti datum izbora.
Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske vlade, www.direktno.hr
 
- Ljudi mogu početi trošiti kune koje su stavljali na stranu.
Branko Grčić, potpredsjednik Vlade, Jutarnji list
 
 - Hrvatski nacionalizam je bio pobjednik tog rata: ostvario je državnu suverenost i etničku homogenizaciju a nije osjetio nikakve sankcije, pa je faktički nagrađen. Taj nacionalizam istovremeno uvjerljivo tvrdi da je Hrvatska bila i žrtva u tom ratu.
Dejan Jović, Srbin iz Hrvatske, Politika, Beograd
 
- Grčka, Italija ili Mađarska su primjeri koji ne žele ili nisu u stanju obuhvatiti ilegalne useljenike i uredno registrirati podnositelje zahtjeva za azil.
Bernd Riegert, komentator Deutsche Wellea
 
- Glas za SDP istodobno i glas za ministra Gordana Marasa. To je slijed koji je vjerojatno mnoge birače udaljio od SDP-a... Konkretno, za Marasa je ministarsko mjesto izmišljeno, a on se danas producira kao Djed Mraz, kupujući svoju popularnost državnim parama.
Jelena Lovrić, novinarka Jutarnjega lista
 
- Najzaslužniji za rast su rast izvoza, bolji početak turističke sezone te rast investicija domaćih kompanija, niže cijene nafte te povećana potrošnja zahvaljujući poreznoj reformi, koja je dijelu građana ostavila više novca u džepu. To jasno pokazuje da je hrvatski rast - većinom uvezen. Gospodarstvo raste unatoč svojim anomalijama, a ne zahvaljujući njihovom otklanjanju.
Velimir Šonje, ekonomski analitičar, Jutarnji list
 
- Šibenčani nisu zaštitili Arsena, kad mu je u Domovinskom ratu, zbog sumnjivog porijekla, bačena bomba u dvorište.
Igor Mandić, neizlječeni jugoslaven, Slobodna Dalmacija
 
- S druge strane, otkako nema Linića, nema više ni onih uslužnih malih tajkuna koji su ranije davali za kampanju.
Denis Kuljiš, novinar Jutarnjega lista o SDP-u i izborima
 
- Kad je dogovorena dokapitalizacija Podravke činilo se na čas da će i SDP stvoriti neki “oslobođeni teritorij” u ekonomiji, jer bi prodajom dionica na tržištu, Vlada (ona buduća) izgubila kontrolni paket.
Milanović je umjesto toga naredio da se proporcionalno investira i javni novac - to što bi Mršić, direktor Podravke, lik s određenim političkim potencijalom, postao koprivnički tajkun prema modelu slovenske privatizacije, nije mu se nimalo dopalo.
Denis Kuljiš, novinar Jutarnjega lista o SDP-u i izborima
 
- Moramo uvažiti činjenicu da demografski trendovi u konačnici zahtijevaju priljev novog stanovništva.
Natalie Nougayrède, novinarka The Guardiana
 
- U mojoj generaciji studirali smo režiju Zafranović i ja iz Hrvatske i Karanović, Marković i Paskaljević iz Srbije. Nakon nas su došli na studij kamere Zalar, Ruljančić, Verzotti, Klarica...
Rajko Grlić, jugoslavenski redatelj o studiju režije u Pragu, Jutarnji list
 
- Njegovo pjesništvo (je) pravo, jedno je od najpravijih na ovome jeziku.
Miljenko Jergović, pobjegulja iz Sarajeva o Arsenu i „ovom jeziku“, Jutarnji list
 

TVRDNJE

 
- Zaposlenost u Hrvatskoj u srpnju mjesecu 2011. je bila 1.426.224 zaposlenih. Kada pogledamo srpanj ove godine, 2015., tada je bilo 1.364.000 zaposlenih. Prešutjeli su jedan podatak, da u zadnjih 15 godina, to je najmanja zaposlenost u mjesecu kada kulminira zaposlenost svake godine. Jednostavno, kada gledate računicu, 62 tisuće manje je zaposlenih u ove četiri godine u odnosu na ovaj dio na što se oni referiraju. Tako da tu u principu nemaju nekih pozitivnih rezultata.
Boris Kunst, predsjednik HDZ-ova Odbora za rad o lažima vladajućih, www.direktno.hr
 
- Izbori će biti određeni u trenutku koji dopušta ustavni okvir, kad funkcionari vlasti i njihove klijentelističke strukture te Baukovi namještenici, uberu i posljednju sigurnu plaću?
Denis Kuljiš, novinar, Jutarnji list
 
- Način na koji je Zoran Milanović kadrovirao svoju vladu i cijelu arhitekturu državnih i javnih poduzeća i ustanova uvrjeda je svim SDP-ovim glasačima. Umjesto sposobnih, uzeo je osobno mu podobne. Često ljude koji ništa važno ni ozbiljno u životu nisu radili, ali cirkuliraju partijskim ili prijateljskim mu kružocima. Na ministarskim mjestima odrađuju pripravnički staž, uče se abecedi u svojim resorima. Za povjerenje koje je stranci na izborima poklonjeno kupili su svoje funkcije, kabinete, materijalne benefite i statusnu važnost. Izborne rezultate koriste kao monetu za uhljeb i vlastite karijerne probitke. Takvom, po biračko tijelo lošom trgovinom - naši glasovi za njihove položaje! - aktualna se vlast teško kompromitirala. Birači su uskoro pred teškom odlukom žele li svoje povjerenje i dalje investirati u ministarske gigante poput Gordana Marasa.
Jelena Lovrić, novinarka Jutarnjega lista
 
- Državni sektor u svemu kasni i ne mijenja se. Upitno je koliko je i ovaj rast dugoročno održiv ako se ne zaustavi rast javnog duga.
Naslov u Jutarnjem listu 30. VIII. 2015.
 
- Rast izvoza može se pripisati investicijama domaćih kompanija koje su se restrukturirale i uspjele se uključiti na jedinstveno europsko tržište unatoč tome što država nametima opterećuje njihovo poslovanje više nego druge zemlje njihove konkurente, a plaćaju i veću cijenu rada nego njihovi konkurenti u tranzicijskim ekonomijama, što se najviše očituje u većim doprinosima za zdravstveno i mirovinsko osiguranje.
Velimir Šonje, ekonomski analitičar, Jutarnji list
 
- Zoran Milanović je predsjednik ruinirane partije postkomunista izgubljenih u svemiru.
Denis Kuljiš, komentator Jutarnjega lista
 
- Vladina odluka da pomogne dužnicima s kreditima u švicarskim francima glede otpisa dijela glavnice koji je viši u odnosu na slične kredite u eurima trenutačno je tek nerazrađena populistička ideja koja u sebi nosi brojne zamke.
Gojko Drljača, novinar Jutarnjega lista
 
- Plan Vlade za švicarske franke će brzo odvesti Hrvatsku u bankrot. Problem švicaraca kap je u moru. U Hrvatskoj je daleko veći problem što se stalno urušava kapacitet za servisiranje dugova općenito, a tu je ključno to što se ne generiraju radna mjesta u gospodarstvu. Raspoloživi dohodak građana u posljednje je tri godine pao 10-ak posto.
Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta, www.direktno.hr
 
- Vlada RH je nejasna, prijetvorna i nepredvidiva glede konverzije kredita u švicarcima. Jedino što možemo sa sigurnošću reći, HDZ nikako ne će podržati rješenja koja bi išla na račun poreznih obveznika.
Goran Marić, ekonomski stručnjak HDZ-a, www.direktno.hr
 
- Kad se krediti pretvore u eure, kamatna stopa će otići gore i to ljudima treba jasno reći. Reći da trošak neće snositi građani je smiješno. Rejting agencije će sigurno reagirati što se tiče banaka, a u konačnici će to sve platiti građani.
Ivan Šuker, saborski zastupnik HDZ-a, www.hdz.hr
 
- Milanović se niti ne sjeća što se sve radilo u njegovoj Vladi, jer je više vremena proveo na raznim političkim intrigama.
Ivo Banac, povjesničar i politički analitičar, www.direktno.hr
 
- Ponovno otvaranje pojedinih tema s kojima se hrvatsko društvo već suočilo, dijelom čak i kroz isplatu odštete obitelji ubijenih, može se protumačiti i kao pokušaj izjednačavanja odgovornosti za rat, odnosno izjednačavanja žrtve i agresora.
Dr. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, Slobodna Dalmacija
 
- A sad se pomalo sve promijenilo jer više nitko ne vjeruje novinama koje samo servisiraju političke centrale i uske političke elite, dok su se istraživanja javnog mišljenja opetovano pokazala potpuno promašenima - otkako ih ne financiraju američke fondacije, pretvorila su se u servis naručitelja.
Denis Kuljiš, novinar, Jutarnji list
 
- Ja sam, kao i svi prisutni, zbog najave medija, očekivao dolazak Predsjednice.
Marko Perković Thompson, hrvatski branitelj i pjevač o nedolasku na koncert predsjednice Kolinde Grabar Kitarović
 
- Oluja je bila nagovještaj mira na ovim prostorima. Ona je učinkovito zaustavila djelovanje imperijalističkih ratnih ideologija kojima je okvir jugoslavenske države služio za ostvarivanje njihovih ciljeva. Oluja se dogodila u zadnjem desetljeću dvadesetog stoljeća - u stoljeću koje je na ovim prostorima državno politički obilježeno jugoslavenskom tvorevinom koja je u svim etapama svojega postojanja na hrvatskim prostorima generirala napetost između Hrvata i Srba. Željeli bismo vjerovati da je i taj period hrvatske povijesti završen.
Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić na misi u Kninu
 
- U Hrvatskoj se ne želimo vraćati u prošlost, ne želimo kriviti srpski narod, ali nikad ne ćemo dopustiti da se žrtva i agresor izjednačavaju.
Kolinda Grabar-Kitarović, hrvatska predsjednica u Kninu 5. kolovoza 2015.
 
- Partijsko članstvo nije, naravno, ludo za reformama, ali spremni su optužiti svakoga tko ne učini dovoljno za njihov ostanak na vlasti. Svjestan da gubi podršku u stranačkoj bazi, da je Slavko previše moćan u Rijeci, a riječka organizacija autonomna u odnosu na stranku, Zoki je poput vikinškog berserkera nasrnuo na najveću zvjerku koja mu se našla na putu – svojim mističnim čekičem udario je Slavka ravno među rogove. Povod je bio beznačajan, možda i iskonstruiran – lako je moguće da je točno ono što čujem, naime da Linić nije kriv jedino za “Spačvu”, da je to jedina afera u kojoj je nedužan, ali “Spačva” je bila neodoljiva prilika za unutarstranačko ocrnjivanje, jer je u tom poduzeću investitor fond Borislava Škegre, što znači da je u firmi identificirana prisutnost hadezeovskih nečistih sila.
Denis Kuljiš, novinar, http://www.zurnalisti.com/vikinski-berserker-milanovic/
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Čak ni službena, partijska levica u Hrvatskoj ne može iskoračiti iz kulta Franje Tuđmana i predlaže da se po njemu nazove aerodrom u Zagrebu.
Dejan Jović, Srbin iz Hrvatske i rođeni Zagrepčanec, Politika, Beograd
 
- Arsen Dedić bio je u posljednjih dvadeset i pet godina veoma usamljen u hrvatskom svemiru. I on je svakoga trenutka vrlo jasno osjećao i artikulirao svoju usamljenost. Voljeli su ga, o da!, jako su ga voljeli, ali je ta ljubav bila vrlo ograničenih dosega, uvjetovana Arsenovom spremnošću da zaboravi tko mu je bio otac i kako se zvao, kao i da zaboravi cijeli svoj život prije 1990.
Miljenko Jergović, pobjegulja iz Sarajeva, Jutarnji list
 
- Pokliču "Za dom – spremni", kao i ostaloj ustaškoj ikonografiji, nema mjesta u hrvatskom društvu. Netočne su i povijesno neutemeljene tvrdnje da je to stari hrvatski pozdrav.
Izjava HHO-a
 
- Inicijativa Za Dom spremni promovira simbole zločinačkog ustaškog režima i u svojoj osnovi duboko je antihrvatska jer ništa nije toliko ukaljalo ime naše države kao ustaški pokret. Stoga najoštrije osuđujemo svaki pokušaj rehabilitacije povijesnog razdoblja kojeg se trebamo sramiti.
Boris Miletić, predsjednik IDS-a
 
- Kolinda Grabar Kitarović promovira tip vladavine skrojen za demokratski potpuno nepismen sloj građana... Od takve osobe i funkcije ne možemo ni očekivati ništa bolje nego što je politika po mjeri tovara.
Sanja Modrić, jugoslavenska novinarka, članica društva liječenih alkoholičara i kolumnistica Novoga lista
 
- Kolinda Grabar Kitarović je bivša djelatnica Sanaderova kabineta, koja tvrdi da je Oluja bila »čista kao suza.
Boris Pavelić, jugoslavenski novinar Novoga lista s hrvatskim prezimenom
 
- Romina Knežić evidentno je bila nespremna i novinarski nedorasla temi o dvojezičnosti i dvopismenosti u Vukovaru.
Tihomir Ponoš, masni i neuredni novinar Jutarnjega lista
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Antifašizam je jedna od temeljnih vrijednosti Istre, jer su posljedice režima kojeg ova sramotna inicijativa veliča bile takve da se Istra trebala graditi gotovo iz temelja.
Boris Miletić, predsjednik IDS-a o inicijativi Za Dom spremni!
 
- U hrvatskom službenom, državnom diskursu, kao i u srpskom, nema te zastupljenosti različitih stajališta. Čak i kod liberala u Hrvatskoj postoji snažna orijentacija k nacionalnom mitu i dominantnoj interpretaciji prošlosti oblikovanoj u HDZ-u.
Dejan Jović, politički analitičar, Politika, Beograd
 
- Činjenica je da su se bilateralni odnosi između Srbije s jedne strane i Bosne i Hercegovine i Hrvatske s druge u posljednjih godinu dana znatno pogoršali. Uzrok je nesposobnost elita tih zemalja da priznaju sve činjenice iz ratova završenih krajem prošlog stoljeća i da te činjenice integriraju u vlastitu kulturu sjećanja. Tako se predodžba o susjedu kao neprijatelju i dva desetljeća nakon rata po potrebi može aktivirati.
Dragoslav Dedović, dopisnik Deutsche Wellea sa skupa država jugoistočne Europe u Beču
 
- Nadam se da uvijek, na kraju, dobri junaci pobjeđuju: Tomić, Dežulović, Hedl, Ivančić, Lucić, Jakić... Oni drže čast ovih krajeva. Oni trebaju pobijediti. Možda u ovoj utakmici i ne će uspjeti, ali ni to više nije baš tako sigurno.
Rajko Grlić, jugoslavenski redatelj, Jutarnji list
 
- Ova odluka vijećnika grada Vukovara nemoralna je i izvor novih mržnji, što svakako treba osuditi.
Reakcija Savez antifašističkih boraca i antifašista na odluku vukovarskog Gradskog vijeća
 
- Umjesto da im bar kurtoazno izrazimo suosjećanje, jer valjda mi znamo što to znači biti žrtva, iz RH se čuju bešćutne poruke neka se ti ljudi nose otkuda su došli. Dvadeset pet godina poslije izbjeglice iz Sirije došle su nam kao ogledalo: tko je pobijedio, agresor ili žrtva? Ljudsko suosjećanje ili bešćutnost?
Snježana Pavić, novinarka Jutarnjega lista, Ona Koja Je Napisala Članak O Osudi Generala, Hrvatske I Hrvata u Den Haagu
 
- Jugoslavija se na nedostojan način raspala.
Miljenko Jergović, pobjegulja iz Sarajeva, Jutarnji list
 
- Od Srba dobijem dva osmijeha i hvala. Ali, savršeno skužim budale. Recimo, kad pjevaju “Evo zore, evo dana” cupkajući u kolu. Ta bi pjesma trebala biti test slaboumnosti za Hrvate, ali i ostale ako se poistovjete s idejom pjesme.
Boris Vlašić, novinar Jutarnjega lista
 

LOGIKA

 
- Sve u svemu, nakon rekordnih prometa na autocestama još je jasnije koliki je neuspjeh hrvatski model cestogradnje u suštini bio.
Marko Biočina, novinar Fokusa, Nacionala, Večernjega lista iJutarnjega lista navlači kako bi crveni trebali prodati autoceste koje su gradili domoljubi iz HDZ-a
 

NEZNANJE

 
- Čudim se odlukama pojedinih udruga da ne će doći na mimohod. Nisu dobro razmislili, bojkot su usmjerili u krivo vrijeme. Time okreću leđa svojim ratnim zapovjednicima i idu naruku Beogradu. Žao mi je, pokušali smo sve pozvati da dođu, da budemo jedinstveni.
Pavao Miljavac, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora o svome dolaženju na Milanovićev mimohod u Zagrebu, Hina
 
- Bio sam jedan od pet ljudi koji su se prvi popeli na Kninsku tvrđavu. Kome se ja moram opravdavati što dolazim na mimohod u Zagreb? Kome pravim štetu – sebi, svome narodu, svojim suborcima? Mnogi od onih koji neće doći u Zagreb neka kažu gdje su bili 4. i 5. kolovoza 1995. godine! Mene politika ne zanima.
General Ljubo Ćesić Rojs o svome dolaženju na Milanovićev mimohod onih koji nisu branili Hrvatsku, Slobodna Dalmacija
 

POZNAVANJE ZEMLJOPISA

 
- Mi imamo rijeke Dunav i Savu na našim istočnim granicama koje predstavljaju nekakve prirodne zapreke masovnijem priljevu migranata.
Nebojša Kirigin, pomoćnik ministra unutarnjih poslova zadužen za migrante, Slobodna Dalmacija
 

PRAVO PITANJE

 
- Zašto ne bježe prema najbogatijim zemljama svijeta Saudijskoj Arabiji, Kataru, Kuvajtu, Emiratima? Ne bježe zato jer je Saudijska Arabija podigla 950 kilometara zida, a mi zbog zida prozivamo Mađare.
Damir Kajin, donedavni saborski zastupnik IDS-a o organiziranoj najezdi useljenika u Europu, Jutarnji list
 
- Jer što znače iskazi žrtava, što oni dokazuju, ako su izvađeni iz konteksta vremena? Oni koji svjesno idu na emociju koju izaziva ljudsko stradanje, ako ignoriraju glavni uzrok toga stradanja, zapravo krivotvore povijest.
Dr.Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, Slobodna Dalmacija
 
- Sprema li doista SDP strategijsko iznenađenje koaliranjem na desnici, kako najavljuje Arsen Bauk, ministar državne uprave, šef glomazne, nereformirane državne birokracije?
Denis Kuljiš, novinar, Jutarnji list
 

PRIJETNJA

 
- Hrvatska mora tražiti intervenciju Vatikana i njegovih ustanova jer je ponašanje Crkve u Hrvatskoj eskaliralo do te mjere da se ona pokušava miješati u izvršnu vlast i politiku što sigurno nije njezin posao.
Nikola Ivaniš, počasni predsjednik Primorsko-goranskoga saveza, www.direktno.hr
 
- Razmotrit ćemo mogućnost da, sukladno članku 24. Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina, država, odnosno ministar uprave naloži neposrednu primjenu zakona u onoj mjeri i obujmu za koji bi donositelj odluke smatrao da odgovara stvarnom stanju u Vukovaru, vodeći računa o pravima srpske nacionalne manjine i osjećajima većinskog hrvatskog naroda koji proizlaze iz činjenice agresije 90-ih godina.
Arsen Bauk, ministar uprave prijeti vukovarskom Gradskom vijeću, Hina
 
- Budući da su posljednje dvije godine pokazale da u Hrvatskoj postoje snage jače od države i zakona SNV-u ne preostaje drugo nego da se obrate Vijeću sigurnosti UN-a zbog ugrožavanja stečevina mirne reintegracije, kao i nepoštivanja Povelje UN-a o pravu na jezik i pismo. Obratit ćemo se i Vijeću Europe kao i Europskom parlamentu.
Milorad Pupovac, samoproglašeni če(t)lnik srpske manjine u Hrvatskoj, Jutarnji list
 

PRIKRIVENO VELIKOSRPSTVO

 
- Kolikogod se čovjek može ne slagati s Pupovčem politikom valja uvažavati činjenice, a one kažu da Pupovac nije negirao hrvatskoj državi pravo postojanja, nije zagovarao liniju Karlobag-Karlovac-Virovitica (što Vučić jest), nije niti deset dana nakon Srebrenice javno govorio da će za jednu srpsku pasti stotinu muslimanskih glava (što Vučić jest, i to u Narodnoj skupštini).
Tihomir Ponoš, novinar Jutarnjega lista
 

VELIKOSRPSTVO

 
- Kad bi se naša predsjednica države ogradila od uzvikivanja 'Za dom spremni' i 'Ubij Srbina', onda bih se i ja ogradio od izjava predsjednika Nikolića.
Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog(!) vijeća napada hrvatsku predsjednicu, a brani četnika srbijanskog predsjednika, N1 TV
 
- Ideja srpskog premijera Aleksandra Vučića da se uvede zajednički dan sjećanja na sve žrtve rata u bivšoj SFRJ pokazuje svu političku superiornost Srba kao naroda i anarhično razmišljanje političara drugih naroda.
Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH, Tanjug
Petak, 27/11/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 2825 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević