Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- Nitko drugi u Hrvatskoj nema potrebne kvalitete za kandidaturu izuzev Vesne Pusić.
Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske vlade i SDP-a o kandidaturi V. Pusić za glavnu tajnicu UN-a, Večernji list

- Situacija u kojoj je Boris Lalovac, ministar financija, koji je privatno korisnik kredita u švicarskom franku, nastupa kao čelnik javne vlasti koja izrađuje prijedlog, nacrt prijedloga zakona, kojim će se dugoročno regulirati položaj korisnika kredita vezanog uz švicarski franak, ne predstavlja samo po sebi sukob interesa dužnosnika u smislu članka 2 Zakona o sprječavanju sukoba interesa.
Davorin Ivanjek, član Povjerenstva o sprječavanju sukoba interesa, HRT

- Lažna je informacija koja je danas objavljena u Jutarnjem listu i o kojoj slušam u Saboru. Znači, istragu je moguće pokrenuti samo od strane državnog odvjetnika temeljem rješenja koje mora biti pravomoćno, prema tome nema nikakve istrage protiv Slavka Linića ni danas.
Ranko Ostojić, ministar unutarnjih poslova na ovaj način negira prisluškivanje i praćenje Slavka Linića, te njegovu obitelj i prijatelje, Slobodna Dalmacija

- Građani moraju imati povjerenja u sustav. U sustavu koji smo izgradili postoji kontrola kojom se može utvrditi najveći dio toga. On nije savršen ni u jednoj zemlji, ali je u Hrvatskoj bolji nego u mnogim drugim zemljama. Najvažnija je vjera građana u to da se sustavom ne manipulira, da se sustav ne zloupotrebljava prema bilo kome, zvao se on Igor Dragovan, Slavko Linić, kolega Reiner ili bilo koji građanin RH.
Igor Dragovan, komesar SDP-a o praćenju Linića i njegovih članova obitelji i prijatelja, Slobodna Dalmacija

- Tomislav Karamarko je politička kukavica, on će biti agent stranih banaka kada se one budu žalile zbog rješenja za slučaj švicarskog franka, a i ne zna engleski jezik.
Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske vlade i SDP-a, Hina
 
- Nikada nisam susreo šefa policijskog Uskoka Marija Bertinu, niti mi pada na pamet da se miješam u dio posla koji je policijski.
Ranko Ostojić, ministar unutarnjih poslova na ovaj način negira prisluškivanje i praćenje Slavka Linića, te njegovu obitelj i prijatelje, Slobodna Dalmacija

- Ovaj zakonski prijedlog o pomoći najsiromašnijima nije se trebao stavljati u kontekst predizborne kampanje već kako pomoći najpotrebitijim građanima što on i jest.
Nada Turina-Đurić, saborska zastupnica HNS-a
 
- Vlada je napravila reda, a rezultat je da je Hrvatska izašla iz recesije te da se i predloženim zakonom nastoji pomoći najugroženijim građanima.
Ingrid Antičević Marinović, saborska zastupnica SDP-a
 
- U sustavu socijalne skrbi uvedeno je reda što je rezultiralo uštedama od 40 milijuna kuna.
Tatjana Šimac Bonačić, saborska zastupnica SDP-a u Saboru
 
- Svi znamo da je ekonomska situacija u Hrvatskoj loša, Rome nazivaju neradnicima, socijalnim slučajevima. Naziva ih se privilegirama, a rade 24 sata dnevno da bi prehranili svoju obitelj.
Veljko Kajtazi, saborski predstavnik Roma u Saboru
 
- Republika Hrvatska trebala je obavijestiti BiH o aktivnostima vezanim za izbor Trgovske gore kao lokacije za odlaganje radioaktivnog otpada i aktivno sudjelovati u postupku procjene utjecaja na okoliš, što u ovom slučaju nije učinjeno.
Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Nezavisne novine, Banja Luka
 
- Sve što me zanima je da Hrvatska raste. U sljedećem će kvartalu biti još viši rast nego u ovom periodu. Uvjeren sam. Već sada je nezaposlenost manja nego u 7 godina, a raste i industrija.
Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske vlade i SDP-a, HRT
 
- Pizdarija je kad danas vele da se nije smjelo slaviti Božić. Čak smo ga i mi, ateisti, slavili. Darovi su se dobivali samo na Božić. Ja sam svoju prvu malu filmsku kameru dobio za - Božić. Tako su i cipele došle za Božić... Božić je u mom djetinjstvu bio velik doživljaj.
Rajko Grlić, jugoslavenski redatelj, Jutarnji list
 
- U idućem programskom razdoblju nema novca za autoceste jer je naša zemlja po EU standardima preizgrađena.
Siniša Hajdaš Dončić, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, Slobodna Dalmacija
 
- Ratnici Islamske države nemaju ama baš ništa protiv Tomislava Salopeka osobno, kao ni protiv svih onih ljudi, novinara, humanitaraca, kršćanskih misionara, avanturista, zaštitara, fizičkih radnika, inženjera, kojima bi oblačili narančaste odore mučenika iz Guantanama.
Miljenko Jergović, kolumnist Jutarnjega lista
 
- Manifestacije u Kninu tradicionalno su opterećene trijumfalizmom i neobuzdanim nacionalizmom. Ove godine Vlada je izbjegla izravnu konfrontaciju s uzavrelom veteranskom masom, koja svaku lijevu vladu dočekuje ''na nož''.
Ines Šaškor, dopisnica Radio Slobodne Europe
 
- Čitava Europa mogla bi poboljšati svoju demografsku strukturu, povisiti potencijal rasta, osigurati svoje mjesto u svijetu.
Henrik Müller, novinar njemačkoga Der Spiegela
 

TVRDNJE

 
- Inventura Milanovićeva posla u četiri godine je porazna - 100.000 iseljenih, skoro 100 milijardi kuna novog zaduženja, iseljavanje, gubitak oko 80.000 radnih mjesta... On mora odgovarati narodu kome je ovo počinio.
Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a na Drugom Međunarodnom festivalu pršuta u Drnišu
 
- Kandidatura Vesne Pusić legitimna je, ali nerealna.
Simon Chesterman, autor nekoliko knjiga o procedurama UN-a i profesor prava na Sveučilištu u Singapuru, Novi list
 
- Čovjek bi pomislio da Josip Pečarić, koji godinama zabija nos tamo gdje mu nije mjesto, u neprobrano društvo naših povjesničara, kao matematičar od glasa poznaje najelementarnije zakone logike. Ali ne...
Ivo Banac, povjesničar i političar, Jutarnji list
 
- Dobro je što je dokument PNUSKOK-a procurio u javnost. Sve optužbe protiv kolege Linića pokazale su se praznom puškom i sada bi ta puška mogla opaliti u onoga tko je drži.
Damir Kajin, saborski zastupnik Istarskih demokrata, Slobodna Dalmacija

- Kolega Pupovac vi ste rekli da se sramimo. Ja se nemam čega sramiti zbog toga što sam ovdje izrekao, a vi se sramite zbog toga što meni s javne govornice govorite da se sramim. Zbog toga se sramite. I nemojte mi više govoriti da se ja sramim nečega što sam ovdje izrekao. Vi nikakav niste borac za narod, za srpsku sirotinju, Liku, Baniju, Kordun, sela. Vi živite kao jedan elitista i ovo je maksimalna demagogija što ovdje govorite i manipulacija, i tu ste velemajstor. U centru Zagreba živite, ovdje šminka po Zagrebu, ići malo u Beograd po instrukcije i plivat u tome u dobrom, lijepom životu, a srpska sirotinja što nema struje od vas koristi nikakve nema.
Duje Marasović, saborski zastupnik HDZ-a u odgovoru Miloradu Pupovcu u Saboru
 
- U demagogiji ovoj o kojoj danas govorimo Zoran Milanović bi pobijedio i Chucka Norrisa.
Branko Vukšić, nezavisni zastupnik u Saboru u obraćanju potpredsjedniku Sabora Nenadu Staziću iz SDP-a
 
- Vesna Pusić je uvijek bila izrazito ambiciozna i projugoslavenski nastrojena, protivna hrvatskoj nezavisnosti i Hrvatskoj kao državi. Ona često laže, na primjer, o svome ocu kao ustaši. On je vjerojatno i primio neki čin, ali je uvijek bio protuhrvat. Lagala je i da joj je ujak Anđelinović bio ustaša. Jedan je od njih, Grgo, 5. prosinca. 1918. na Jelačićevom trgu osobno je pucao na goloruke hrvatske prosvjednike. Drugi, Danko, poznat po hvalospjevima posvećenima ubijenome kralju Aleksandru Karadžorđeviću, a treći, Berislav, bio je četnički poslanik u Zagrebu.
Željko Olujić, bivši glavni državni odvjetnik, www.direktno.hr
 
- Hrvatski ”lijevi geštalt” i njegovu agitiranu idejnu aktivnost u predizbornoj agitaciji teško je logički analizirati, jer je njihov narativ naplavina ideoloških fragmenata. Konsolidirali su se kao konzervativni lobi korisnika državnog proračuna bez obzira na svjetonazor i uži politički projekt stranke kojoj pripadaju. Srećko Horvat i Josip Leko, Mirela Holy i Milan F. Živković.
Denis Kuljiš, komentator Jutarnjega lista
 
- Nema sumnje da su Sarajlije frapirane onim što vide i svakodnevno susreću na ulicama svoga grada. Treba otvoreno reći - sa ovakvom najezdom arapskih turista i biznismena, Sarajevo postaje Bakirova Lampeduza,
Nedžad Latić, politički analitičar, Kurir, Beograd
 
- Prilikom dolaska Kukuriku koalicije na vlast u građevinskom sektoru bilo zaposleno 107 tisuća radnika, osam posto od ukupne zaposlenosti. Taj sektor sudjelovao je u BDP-u s više od šest posto. Podaci u srpnju 2015. su sljedeći: 69.992 su zaposlena u građevinskom sektoru, koji u BDP-u sudjeluje s nešto više od tri posto. Što je najgore, iz tog građevinskog sektora iz Hrvatske je otišla kvalificirana radna snaga. Tako danas na Zavodu za zapošljavanje ne možete pronaći kvalificiranog građevinskog radnika, iako ga treba, dok u Njemačkoj imate oko 3 i pol tisuće hrvatskih kvalificiranih građevinskih radnika.
Boris Kunst, predsjednik HDZ-ova Odbora za rad o lažima vladajućih, www.direktno.hr
 
- Zemlja je faktično u diplomatskoj izolaciji, prezrena u Bruxellesu i Berlinu, isključena iz svih europskih ekonomskih tokova, marginalizirana i retrogradna, paralizirana dramatičnim političkim sukobom na svim svojim granicama, kao i s vlastitim građanima, po nacionalnom i ideološkom ključu.
Denis Kuljiš, komentator Jutarnjega lista
 
- Radi se o nabrzinu spakiranoj predizbornoj odluci čiji bi omot mogao curiti na sve strane kad ga pravni stručnjaci počnu puniti vodom. Vladino “konačno rješenje” za franak suočit će se s nekoliko načelnih, ali zapravo suštinskih pitanja.
Gojko Drljača, novinar Jutarnjega lista o vladinoj predizbornoj odluci da pomogne dužnicima u švicarskim francima
 
- Nekada smo rasli na dugu i neracionalnim investicijama, a sada imamo rast na izvozu.
Velimir Šonje, ekonomski analitičar, Jutarnji list

- Treba točno utvrditi pod kojim okolnostima su srpski civili stradali u “Oluji”, jer bilo je svega, i kobnih ulazaka u minska polja, i samoubojstava u očaju i raznih nesretnih događaja u ratnom metežu. Sve se to dosad lakonski pripisivalo Hrvatskoj vojsci. Primjerice, u svom popisu srpskih žrtava u Domovinskom ratu, za više od 500 ljudi koje je Savo Štrbac i njegov Veritas navodio kao žrtve Hrvatske vojske dokazalo se da su stradali pod drukčijim okolnostima. Frustrirajuće je kad čitate dokumente i gledate što rade neki ekshibicionisti koji, očito je, žrtve koriste za samoreklamu. Tu nema poštovanja prema žrtvama.
Dr. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, Slobodna Dalmacija
 
- Onim provokatorima i licemjerima koji sada nakon 25 godina dovode u pitanje moju pjesmu Bojna Čavoglave sam već u dosta svojih pjesama odgovorio, a upravo ovog trenutka mi je pala na pamet moja jedna pjesma koja se zove Nema predaje.
Marko Perković Thompson, hrvatski branitelj i pjevač o nedolasku na koncert predsjednice Kolinde Grabar Kitarović
 
- Dovoljno je zaviriti u podatke o onima koji su Hrvatsku branili i oslobodili, kako bi se shvatilo da hrvatska sloboda nije plod nacionalne niti vjerske isključivosti. Vojno-redarstvena akcija Oluja označila je završetak rata u Hrvatskoj, omogućila mirnu reintegraciju preostalog okupiranog hrvatskog teritorija i donijela nagovještaj mira za Bosnu i Hercegovinu.
Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić na misi u Kninu
 
- Briljatno vođena i izvedena vojna akcija Oluja čista je kao suza, te je jedan od glavnih zaglavnih kamena hrvatske države.
Kolinda Grabar-Kitarović, hrvatska predsjednica u Kninu 5. kolovoza 2015.
 
- Uoči velikog okupljanja u Kninu, Vlada je pokušala protunapad – isforsirali su vojnu paradu, preorali milijun eura zagrebačkog asfalta i privukli dvadeset ili trideset tisuća promatrača. Bilo je vruće, a sve se lijepo moglo pogledati na televiziji.
Denis Kuljiš, novinar, Jutarnji list
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Hrvatske vjerske zajednice u ovoj su situaciji možda prvi put istupile ekumenski složno i s humanom porukom. U cijelom tom civiliziranom ozračju obzirne sućuti, postoji samo jedna jedina grozna iznimka. A ta je iznimka – zašto niste iznenađeni? - Željka Markić.
Jurica Pavičić, kolumnist Jutarnjega lista/Slobodna Dalmacija
 
- Mađarska ima nacionalističku i netolerantnu vladu.
Natalie Nougayrède, novinarka The Guardiana
 
- Deklaracija o priznavanju genocida nad Armencima od 1915. do 1917. potrebna je i zbog nove ekspanzije ustašizacije u Republici Hrvatskoj koje se ogleda kroz veličanje Marka Perkovića Tompsona, obilježavanje 20 godina od Oluje, borbe protiv ćirilice, kao i inicijative da se u Oružane snage uvede vojnički pozdrav 'Za dom spremni', koji je identičan ustaškom.
Dragan Čavić, predsjednik stranke Narodni demokratski pokret na sjednici u Banjoj Luci 5. rujna 2015., www.klix.ba
 
- Brojni spomenici prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu širom Hrvatske niču kao pečurke poslije kiše.
Tanjug, Kurir, Beograd
 
- Nasilje je usmjereno prema tablama i Srbima, ali samo u prvom momentu – dugoročno, ono je usmjereno prema svima. Aktualna društvena klima u Hrvatskoj kao da je nalik onoj iz ratnog vremena devedesetih?
Dimitrije Bukvić, novinar beogradske Politike o Vukovaru
 
- U Hrvatskoj ima onih koji smatraju da je rat devedesetih alfa i omega hrvatskoga nacionalnog identiteta. Oni ne dozvoljavaju da se taj rat završi jer na njemu grade svoje mahom konzervativne politike koje moraju da imaju neprijatelja ne bi li homogenizirale vlastito stanovništvo. Takvi nisu marginalni, mada nisu ni dominantni.
Dejan Jović, bivši savjetnik bivšega predsjednika Josipovića, Politika, Beograd
 
- Lako li je danas u Hrvatskoj postati heroj desnice, barem onog zatucanijeg smjera desnice koji klizi prema šovinizmu, pa sve do njega i otkliže. U tjednu za nama to je postala televizijska voditeljica Romina Knežić zato što je naprasno prekinula intervju s predsjednikom SNV-a Miloradom Pupovcem.
Tihomir Ponoš, novinar Jutarnjega lista
 
- Njezin dosadašnji mandat je parada političke ispraznosti i kiča.
Boris Pavelić, jugoslavenski novinar Novoga lista s hrvatskim prezimenom
 
- Austrijske su vlasti nedavno na autocesti između Budimpešte i Beča pronašle teretni kamion koji su napustili krijumčari ljudi, a u njemu se ugušila 71 izbjeglica. Kada sam vidjela fotografije, na pamet su mi odmah pali vagoni za stoku kojima su se nacističke vlasti služile za deportaciju 440 000 mađarskih Židova u logore smrti za vrijeme Drugoga svjetskog rata.
Eleni Kounalakis, bivša američka veleposlanica u Budimpešti od 2010. do 2013. i autorica knjige Gospođa veleposlanica, tri godine diplomacije, večera i demokracije u Budimpešti, The New York Times
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Svi mi bivši Jugoslaveni koji smo preko noći postali ono što smo vazda bili ali nam nije bilo bitno živimo u tamnicama.
Vedrana Rudan, književnica, nakon posjeta Budvi, Kurir, Beograd
 
- Srpska manjina je indikator nivoa slobode u Hrvatskoj, posebno zato što su Srbi za nacionaliste prvi na udaru, ali s druge strane ima mnogo Hrvata antinacionalista koji surađuju s etničkim Srbima na širenju prostora slobode. Primjer su „Novosti“, list koji izdaje Srpsko narodno vijeće, ali u njemu pišu i uređuju ga ljudi zainteresirani za slobodu u Hrvatskoj, bez obzira na nacionalnost.
Dejan Jović, politički analitičar, Politika, Beograd
 
- Teško biste mogli zamisliti Tuđmana kako dovodi svećenika da posveti Predsjednički ured. Ili Tuđmana koji bi se na takav način odrekao Josipa Broza Tita.
Milorad Pupovac, samoproglašeni čelnik srpske manjine u Hrvatskoj, Kurir, Beograd
 

GLUPOST

 
- Vesna Pusić je hrvatski ministar vanjskih poslova s uvjerljivo najozbiljnijom reputacijom u Europi u zadnjih 25 godina.
Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske vlade i SDP-a o kandidaturi V. Pusić za glavnu tajnicu UN-a, Novi list
 
- Bilo je prijedloga da se varanje i prepisivanje uopće ne kažnjava. Naše je mišljenje da je to oblik neprihvatljivog ponašanja koji se mora suzbijati. Započet ćemo blaže. Moramo postupno izgrađivati svijest da je varanje nedopušteno i da se neće tolerirati. U nekim državama, ako se učenika uhvati u prepisivanju, on odmah leti iz škole ili fakulteta jer se varanje tretira kao krađa. 'Nema više prepisivanja u školama. Varalice i prepisivače od sada ćemo kažnjavati...'
Vedran Mornar, ministar obrazovanja, Jutarnji list
 
- Uostalom, Račan je bio sasvim solidan hrvatski domoljub. Za razliku od Franje Tuđmana ili Ive Sanadera, on hrvatske generale nije izručivao Haagu nego ih je puštao da pobjegnu ili ih je spremao u bolnicu. Nije zato zbog dogovora s Drnovšekom uputno Račanu pripisivati veleizdajničke sklonosti. Nije on taj.
Dražen Ciglenečki, novinar Novoga lista
 

IZDAJA

 
- Ivica Račan nije bio nikakav otac hrvatske demokracije nego stari komunistički birokrat. Ali, dosta je toga i dobrog napravio. Primjerice, 2001. godine sa slovenskim kolegom Janezom Drnovšekom dogovorio je sveobuhvatni sporazum koji je određivao cijelu graničnu crtu između Slovenije i Hrvatske, ali i naznačio rješenja za Ljubljansku banku i NE Krško. Prema tom bi dokumentu većina Piranskog zaljeva pripala Sloveniji, kako bi joj se omogućio spoj s međunarodnim vodama.
Dražen Ciglenečki, novinar Novoga lista
 

JUGO PODJELA KRIVNJE

 
- Iako je Vukovar i u Hrvatskoj po mnogo čemu specifičan slučaj i simbol, mada se rijetko spominje da su u njemu za vrijeme rata stradali i Srbi i Hrvati, tamo je na djelu ono što nazivam „banalnim totalitarizmom“, kad se ne opaža da u našim zemljama postoje i oni koji možda drukčije gledaju na historiju, simbole i političke stavove koji nam se čine samorazumljivim.
Dejan Jović, politički analitičar, Politika, Beograd
 
- Dakako, nisu se svi borili za te ciljeve, ali sistematsko uništavanje kuća, ubojstva, teror, prisilne deportacije i ostali zločini –  sve to ukazuje da je protjerivanje civila bilo planirano.
Vjeran Pavlaković, američki povjesničar hrvatskih korijena, bedrudingusic.wordpress.com
 

LAŽ

 
- Članstvo u EU povećava suverenitet svake države i HDZ je htio ulazak kako bi mogao raditi ono što nisu mogli ranije zbog Haaškoga suda, nazočnosti UN-a devedesetih godina i pritisaka EU-a prije prijma.
Dejan Jović, politički analitičar, Politika, Beograd
 
- Taj pozdrav povijesno je vezan uz ustaški pokret od samih njegovih početaka. Povijesno je dokazano da je uzvik "Za dom - spremni!" lansirao ustaški poglavnik Ante Pavelić u svojim pismima iz 30-ih godina iz Italije i da je taj poklič isključivo vezan za ustaški režim i Pavelićevu diktaturu. Tim pozdravom završavale su sve javne manifestacije za vrijeme ustaškog režima i on se nalazio na svim službenim dokumentima NDH. U ustaškom simboličkom sustavu on je ekvivalentan nacističkom pozdravu "Sieg Heil", pa je time i povijesno kompromitiran.
Izjava HHO-a
 
- Krka je, kroz vjekove, simbol opstanka Srba u Dalmaciji. Sedmovjekovna historija manastira Krka svjedok je i čuvar pravoslavlja u ovim stradalnim krajevima.
Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej u samostanu Krka kod Kistanja, Radio televizija Srbije
 

MITOMANIJA

 
- Srpski narod je u 20. stoljeću prinesen na žrtvenik novog europskog poretka počevši od Prvog i Drugog svjetskog rata do današnjih dana.
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije na parastosu ispred crkve Svetog Marka na Tašmajdanu, Danas, Beograd
 

OPASNO PITANJE

 
- Hrvatsko društvo koje se iz dana u dan sve više polarizira, zaoštravaju se svjetonazorske razlike i sve je manje tolerancije za drugačije. Ima li izlaza iz te mračne ulice?
Sandra Sabovljev, novinarka Novoga lista
 
- U Hrvatskoj ovih dana jačaju tonovi za koje se mislilo da su zaboravljeni. Govori se o „srpskim prijateljima“, „izdajnicima“, a jedan popularni slogan čak priziva rat: „1991. protiv Jugoslavije, 2015. protiv Jugoslavena“. Što se događa?
Norbert Mappes-Niediek, njemački novinar i srbofil pita jugoslavena Nenada Popovića, Frankfurter Rundschau
Petak, 27/11/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 2934 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević