Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- Ivica Račan ostao je doživotno na čelu stranke iako je izgubio brojne izbore. Lako je moguće da se isto dogodi i s Milanovićem.
Zlatko Crnčec, novinar Novoga lista

- A iza novog premijera – kojem, jelte, svakako treba dati šansu –  stupa odred »talibana«, koji će nas zabaviti svjetonazorskim pitanjima, s naglaskom na zabranu pobačaja i ustašizaciju države i jezika. Sve je to već viđeno, samo što ovaj put dolazi u formi radikalnijoj nego prije.
Ladislav Tomičić, kolumnist Novoga lista protiv Tihomira Oreškovića
 
- Tihomir Orešković nije ekspert za Hrvatsku, u kojoj je od svojih 49 proveo svega nekoliko godina. No, upravo zbog toga nije kvalificiran za premijersku dužnost.
Dražen Ciglenečki, kolumnist Novoga lista nikako da prežali što Most nije u koaliciji sa SDP-om

- Jasno je da on nema direktan izborni legitimitet, ali to nije glavno pitanje koja nas treba brinuti u ovom trenutku. On je nestranački kandidat samo na papiru, jasno je da je kandidat HDZ-a. On će svoj legitimitet vući iz parlamenta i rezultat je kompromisa.
Berto Šalaj, profesor na Fakultetu političkih znanosti o Tihomiru Oreškoviću, Novi list
 
- SDP-ovi birači i Hrvatska svakako nisu zaslužili biti u opoziciji.
Jelena Lovrić, novinarka Jutarnjega lista
 
- Ovo je najniža točka hrvatske demokracije. Ovo što se događa nije samo prijevara, to je loše za zemlju.
Zoran Milanović, predsjednik SDP-a, RTL Danas
 
- Milanović je s pravom srdit. Milanović je u pravu kada kaže da će liberalnim akcentima koje je dao sada doći kraj.
Adelheid Wölfl, dopisnik bečkog socijalističkog Der Standarda iz Zagreba
 
- U našem društvu sve više raste nejednakost.
Milorad Pupovac, srpski etnobiznismen na sdrbovanju na Badnji dan u Zagrebu
 
- SDP je stranka demokratskija od ostalih.
Zoran Milanović, predsjednik SDP-a, RTL Danas

- Rekao sam sebi dosta je bilo politike. To je krvav posao od kojega ljudi koji ga pošteno obavljaju loše žive. Ja vjerujem da sam ga odradio pošteno i uspješno. Nisam se štedio.
Ante Kotromanović, bivši ministar obrane koji se u privatne svrhe vozi u državnom zrakoplovu, Slobodna Dalmacija

- Griješio je, bio je prgav u nekim situacijama, ali se borio. U nekim situacijama je, nažalost, krivo interpretiran, a jedna od njih je tzv. slučajna država.
Ivan Račan, sin Ivice Račana i bivši saborski zastupnik SDP-a o Zoranu Milanoviću, Jutarnji list
 
- Srbi su s negodovanjem dočekali i najave o mogućem preimenovanju parlamenta u Hrvatski državni sabor, kako je to bilo u vrijeme takozvane NDH.
Jurica Körbler, dopisnik beogradskih Večernjih novosti iz Zagreba
 
- Milanovićeva Vlada ne ostavlja pustinju iza sebe.
Ines Šaškor, bivša članica CK SKH, a danas dopisnica američke Radio Slobodne Europe
 

TVRDNJE

 
- Zoran Milanović, SDP i njegova koalicija su izgubili izbore. Tvrdnje iz tabora poraženih kako su oni zapravo pobjednici, ali da im je pobjeda ukradena, u najmanju su ruku smiješne. Stranke desnog svjetonazora ostvarile su većinu.
Ivo Josipović, bivši predsjednik, www.autograf.hr
 
- Iz izjava predsjednika naše stranke čini mi se da je potpuno izgubio samokontrolu, a mislim da osoba koja je u takvom stanju nije sposobna voditi stranku, pogotovo što bi SDP trebao biti okosnica opozicije.
Gvozden Flego, predsjednik Savjeta za znanost i obrazovanje SDP-a, HRT
 
- Zoran Milanović je doživio izborni poraz... Smiješno mi je slušati Milanovića kako napada Domoljubnu koaliciju, a nedavno je pristao potpistati tripartitnu koaliciju s njima.
Berto Šalaj, profesor na Fakultetu političkih znanosti, Novi list
 
- Nova vlast želi imati odnose sa Srbijom, ali prije toga treba riješiti neke probleme iz prošlosti. Prije svega one načelnog karaktera, a to je pitanje 'Oluje' i srpskog nezadovoljstva što mi u Hrvatskoj slavimo 'Oluju'. A ćirilica će se u Vukovaru svakako jednog dana  riješiti.
Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a, Večernje novosti, Beograd
 
- Što se graničnog spora tiče, uvjereni smo da ćemo naći rješenje, na temelju međunarodnog prava i u duhu prijateljskih odnosa. Slijedom odluke hrvatske vlade, a na koju ju je obvezao Hrvatski sabor, sporazum o arbitraži prestao je za Hrvatsku vrijediti.
Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a, Večernji list
 
- Znamo još od Rimskog carstva da imperiji propadaju kada im granice nisu dobro čuvane.
Mark Rutte, nizozemski premijer, demokršćanin, Deutsche Welle
 
- Nekontrolirano useljavanje je lavina koju bi mogao izazvati jedan nepažljivi skijaš.
Wolfgang Schäuble, njemački ministar financija, Deutsche Welle
 
- Ako ne uspije zaštita vanjskih granica, ne će propasti samo Schengen nego i Europa.
Frans Timermann, potpredsjednik Europske komisije, Deutsche Welle
 
- Institucije RH u posljednje dvije godine mirno su promatrale kako bosanskohercegovački istražitelji obilaze arhiv HVO-a koji je, nakon premještanja iz Mostara 1997., u Zagrebu.
Pavao Miljavac, general HV-a, Večernji list
 
- Milanović bi sigurno puno manje izgubio da je, kao što je kaznio Mirelu Holy, iste kriterije primijenio i na svoje prijatelje Sinišu Vargu, jer je službenim automobilom išao na privatno skijanje, a državni novac dodijelio udruzi čiji je osnivač, ili Mihaela Zmajlovića koji se razbacivao novcem poreznih obveznika kako bi radio u ljepšem uredu koji ima kadu.
Suzana Barilar, kolumnistica Jutarnjega lista
 
- Kad smo išli na vidikovac u Maksimiru, u doba Račana, prvo bi ušao Račan, pa dva pobočna, Picula i pas Čupko. To vam je bio vrh stranke. Obična raja bila je okolo.
Marko Melčić, član SDP-a, Studio 4 HRT-a
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Iritantno sveprisutna Ines Strenja Linić, koja se ne gasi, kao da je baš ona dobila premijerski mandat.
Jelena Lovrić, novinarka Jutarnjega lista
 
- Božo je ostao onaj isti Pub osim što je odbacio MiIanovića i postao dvorskom ludom Tomislava Karamarka.
Branko Mijić, kolumnist Novoga lista

- Tihomir Orešković, tako se zove naš novi premijer. Možete ga zvati Tim.
Ladislav Tomičić, kolumnist Novoga lista
 
- Karamarko, Petrov, Orešković i Milan Bandić napravili su od Hrvatske lakrdiju kakva je nezamisliva u parlamentarnoj demokraciji
Dražen Ciglenečki, kolumnist Novoga lista nikako da prežali što Most nije u koaliciji sa SDP-om

- Iz svega što smo vidjeli u pregovorima od Mosta, a to je nekoliko elemenata – neiskrenost, neodlučnost, konfuzija, prijetvornost – čini mi se da su već prilično kompromitirali svoju poziciju.
Berto Šalaj, profesor na Fakultetu političkih znanosti, Novi list
 
- Brestovački plemenitaš ide putem onoga klipana koji je parlamentu prvi nadjenuo službeno ime – Hrvatski državni sabor.
Predrag Lucić, aktualni kolumnist Novoga lista

- Elementi fašizma nisu nipošto nestali, a ove su godine samo jači. Dolaskom nove vlade možemo biti sigurni da će se trend nastaviti.
Marko Milošević, čelnik neojugoslavenske protuhrvatske Radničke fronte, Večernje novosti, Beograd
 
- Isti naziv vraćen je parlamentu 1997. godine, kada je krajnje desna struja oko Franje Tuđmana pokušavala na sve načine koketirati s ustaštvom.
Jurica Körbler, dopisnik beogradskih Večernjih novosti iz Zagreba
 
- HDZ će u najboljem slučaju gospodarski omogućiti više slobode, ali će realno gledano posluživati svoju klijentelu. Društvenopolitički ne može se očekivati ništa osim kičaste ljubavi za domovinu i zanosa za stare ratnike.
Adelheid Wölfl, dopisnik bečkog socijalističkog Der Standarda iz Zagreba
 
- Reiner svoju inicijativu povezuje s vraćanjem digniteta Hrvatskom saboru, ali ga, ne odustajući od pogrešne i štetne ideje, zapravo ruši, kompromitirajući pritom cijelu Hrvatsku
Jelena Lovrić, jugoslavenska novinarka Jutarnjega lista protiv hrvatskih svetinja
 
- Od 2001. se naziva Hrvatskim saborom, na veliku žalost ustašonostalgičara koji su 14 godina čekali trenutak da sa saborske govornice najave drugi povratak endehazijskog naziva. Ili – kako će vam umiveno reći – prvi povratak Tuđmanovog.
Predrag Lucić, kolumnist Novoga lista vrijeđa Hrvatski državni sabor
 
- Ne će Orešković biti loš kao Hitler, ali ostaje činjenica da je njemački zločinac došao na vlast puno demokratskijim putem od novog hrvatskog premijera i to u trenutku kada se po prvi put u hrvatskoj izbornoj povijesti glasa preferencijalnim glasovima za parlament. Veći legitimitet imao je Žan Tabak u osvajanju prstenova s Houstom Rocketsima i Anthony Šerić u hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji – tri puta je bio na velikim natjecanjima i nije odigrao ni minutu – nego  mandatar Tihomir Orešković u sastavljanju nove Vlade.
Maro Marušić, novinar Dubrovačkog dnevnika
 
- Predsjednica- osoba kojoj je glavna dužnost prezentirati zemlju i osiguravati provođenje Ustavom propisane procedure izbora Sabora i Vlade, može voziti kombajn i trajekt u ljetnim mjesecima, te obavljati konzultacije sa šefovima najjačih stranaka, a sa šefom Mosta u četiri oka.
Boris Vlašić, bivši novinar Novoga lista, a danas kolumnist Jutarnjega lista protiv hrvatske predsjednice
 
- Najprije Mađarska, sada Poljska. Istočna Europa sve je sličnija Rusiji: autoritarna, uskogrudna, rasistička.
Jakob Augstein, komentator Der Spiegela
 
- Kardinal Stepinac je svesrdno podržao stvaranje Nezavisne Države Hrvatske, obasuo je pohvalama njeno vodstvo i višestruko sudjelovao u stvaranju atmosfere netolerancije koja je carevala u toj državi, kopiji Hitlerove Njemačke i Mussolinijeve Italije. Dok danas sve civilizirane nacije i historijska nauka daju visok značaj puču kojim se 27. ožujka 1941. godine Jugoslavija otrgla iz Trojnog pakta, kardinal Stepinac je isti puč proglasio izdajom za koju je optužio Pravoslavnu crkvu. Pravoslavlje je proglasio za ‘najveće prokletstvo Europe’ i upravo te riječi zabilježio u svom dnevniku odmah poslije kobnih događaja koji će uvesti Jugoslaviju u rat, dovesti do njenog pada i do stvaranja Nezavisne (sic!) Države Hrvatske.
Pismo Srpske pravoslavne crkve papi Franji, Jutarnji list
 
- Kardinal Stepinac, kako vidimo iz pisma, ne samo da ničim ne dovodi u pitanje postojanje zakonâ i mjerâ protiv Židova i Srba nego se zalaže za poštovanje njihovog 'dostojanstva' u trenutku kada je itekako dobro znao da spomenute 'mjere' znače skoro isključivo jezivu smrt desetina tisuća ljudi u Jadovnu, a potom mnogo više u Jasenovcu i širom NDH.
Drago Pilsel, prevrtljivac, povratnik iz Argentine i suradnik lijevih jugosnaga u Hrvatskoj, Jutarnji list
 
- Posebno me zabrinjava militantno domoljublje Karamarkova HDZ-a.
Ivan Račan, sin Ivice Račana i bivši saborski zastupnik SDP-a, Jutarnji list
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Bez obzira koliko Most govorio da ih svjetonazor ne zanima, jasno je iz pregovora da su oni pod vrlo velikim utjecajem pojedinaca iz Katoličke crkve, a Katolička crkva u Hrvatskoj i dalje je nezadovoljna nekim zakonskim rješenjima svjetonazroskih pitanja, poput prava na pobačaj. Nije mi nezamislivo da HDZ, Most, uz potporu Katoličke crkve krenu mijenjati ta zakonska rješenja što će otvoriti svjetonazorsku dimenziju ideologija.
Berto Šalaj, profesor na Fakultetu političkih znanosti, Novi list
 
- Milanović je svjetonazorski čvrsto protiv krajnjeg nacionalizma.
Zlatko Crnčec, novinar Novoga lista

- U Hrvatskoj je, kao i u cijeloj Europi, liberalizam u opasnosti.
Adelheid Wölfl, dopisnik bečkog socijalističkog Der Standarda iz Zagreba
 
- Danas je položaj Srba teži nego ikada.
Jurica Körbler, dopisnik beogradskih Večernjih novosti iz Zagreba
 
- Izmotavanje i pokušaj relativiziranja problema, s tvrdnjama da je riječ o povijesnom nazivu, koji - kako reče šef Sabora - potječe iz sredine 19. stoljeća, sličan je onim bizarnim izmišljotinama da ustaški Za dom spremni! potječe iz jedne opere.
Jelena Lovrić, jugoslavenska novinarka Jutarnjega lista protiv hrvatskih svetinja
 
- Jer ne samo što su Papini kriteriji nešto različiti od Bozanićevih ili Puljićevih (ako je pak riječ o suprotstavljanju nacistima, Papi je primjer ponašanje blaženog kardinala Clemensa Augusta von Galena, nazvanog 'lav od Münstera', jer taj je prelat zaista za rata imao život na kocki) već su Hrvati očito zaboravili da je postupak Stepinčeve beatifikacije (dogotovljen 1998.) preskočio ratnog Stepinca i bavio se isključivo 'mučeničkim pitanjem', dakle Stepincem nakon 1946.
Drago Pilsel, prevrtljivac, povratnik iz Argentine i suradnik lijevih jugosnaga u Hrvatskoj, Jutarnji list
 
- Dragi prijatelji, Srbi i Hrvati čuvajmo ono što smo sagradili, to povijest pokazuje, treba djecu odgajati na taj način i ja sam tako odgajan, i kada se gubilo vrijedilo je gubiti jer je tu uvijek bila klica pobjede. Želim sve najbolje, čuvajmo ono što smo stvorili - jaku demokratsku Hrvatsku koja će biti dom za Hrvatsku i sve koji su nam susjedi a na taj način i braća i sestre.
Zoran Milanović na pravoslavno-srpskom srbovanju na Badnji dan u Zagrebu
 

CINIZAM

 
- Dok traje arbitraža, Slovenija nema druge strategije osim one da razvija suradnju s Hrvatskom.
Slovenski predsjednik Borut Pahor, Večernji list
 
- Nadam se da će nova hrvatska vlada biti spremnija na suradnju. Imamo nekoliko neriješenih pitanja koje bismo mogli riješiti političkim dijalogom. Slovenija je ispunila obveze nakon gubitka arbitraže oko NE Krško. U tom se duhu rješavaju ta pitanja i zato očekujemo da će nova hrvatska vlada poštovati arbitražni postupak.
Karl Erjavec, slovenski ministar vanjskih poslova, Slovenska televizija
 
- Nadam se da nova hrvatska vlada ne će prema Sloveniji demonstrirati populizam kao sadašnja. Populizam je krajnje opasna stvar, kad se s njim jednom krene, onda ga je teško zaustaviti. Nadam se da će ona biti mudrija od dosadašnje.
Milan Brglez, predsjednik slovenskog parlamenta (Zbora), Delo
 
- Neka vam je sretna nova 2016. godina, jer svima će nam trebati puno, puno sreće u vrlom novom svijetu, u svijetu po mjeri farmaceutskog menadžera, crkvenih jastrebova i neoustaša. I svakako gledajte biti zdravi, jer nije vam ovo više socijalizam da se može liječiti tko kako hoće
Ladislav Tomičić, kolumnist Novoga lista protiv Tihomira Oreškovića
 

DEMAGOGIJA

 
- Jača suradnja i s povratnicima u Republiku Hrvatsku kojih je svake godine sve više i više.
Daria Krstičević, bivša veleposlanica Bosne i Hercegovine u Austriji, a danas predstojnica Državnoga ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske
 

GLUPOST

 
- Udarajući na ćirilicu se udarilo na hrvatsku povijest, na ono što nas čini posebnim hrvatskim narodom.
Zoran Milanović na pravoslavno-srpskom srbovanju na Badnji dan u Zagrebu
 

HLADNI RAT

 
- Zapravo je između istoka i zapada u tijeku kulturna borba. I vrijeme je za gorku spoznaju: zapadnim vrijednostima liberalizmu, toleranciji, jednakosti suprotstavljene su istočne ne-vrijednosti – rasizam, ignorancija, uskogrudnost.
Jakob Augstein, komentator Der Spiegela
 
- Pustimo stručnjake koje netko nakon izbora skuplja po kafanama i zavičajnim klubovima… Neka prvo ti ljudi uđu u stranke i onda s te platforme rade. A ne nakon izbora – idemo po stručnjake u svoje selo.
Zoran Milanović, predsjednik SDP-a tvrdi da je on iznad Ustava, HRT
 

LAŽ

 
- Mi smo kao koalicija dobili više od HDZ-a i to se vidjelo u broju potpisa koje sam dobio drugi-treći dan.
Zoran Milanović, predsjednik SDP-a, RTL Danas
 
- Naziv Hrvatski državni sabor promovirao je ustaški poglavnik Ante Pavelić 1942. godine.
Jurica Körbler, dopisnik beogradskih Večernjih novosti iz Zagreba
 

NAVIKLI NA PORAZE

 
- U SDP-u postoji tradicija da predsjednici stranaka preživljavaju izborne poraze: Račan 2003., Milanović 2007., pa zašto ne bi bilo i 2016.
Berto Šalaj, profesor na Fakultetu političkih znanosti, Novi list
 

PRAVO PITANJE

 
- Gdje li su sada sva ona novinarska pera s ljevice koja su se kao zgražala nad s Iblera plasiranom izmišljotinom da sam sklopio sporazum s Karamarkom?
Ivo Josipović, bivši predsjednik, www.autograf.hr
 

PRIZNANJE

 
- Izgubili smo pet izbora uzastopce, ponajprije lokalne, onda prve europarlamentarne, druge europarlamentarne, pa predsjedničke, pa sad na kraju ove.
Gvozden Flego, predsjednik Savjeta za znanost i obrazovanje SDP-a, HRT
 
- Milanović je imao i još ima neviđenu medijsku potporu i iznenađujuća je spremnost lijevih pera da svaki, pa i najbrutalniji spin poturen od visokog, neimenovanog ili rudlavog izvora uporno i na naslovnicama nekritički plasiraju u javnost. Čak ni na najavu paralelne vlade mogućoj privremenoj vladi koju bi imenovala Predsjednica nije bilo značajnijih kritičkih osvrta. Dakako, time nisu pomogli ljevici. Politika koja se temelji na spinu ne može biti duga vijeka.
Ivo Josipović, bivši predsjednik, www.autograf.hr

Anketa

A. Plenković je u tajnosti dozvolio MOL-u da u Mađarskoj i Slovačkoj prerađuje hrvatsku naftu. Je li to izdaja nacionalnih interesa?

Utorak, 02/06/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1007 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević