Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- Bivši predsjednik Stjepan Mesić radi dobar i koristan posao za državu i gospodarstvenike.
Ivo Josipović, bivši hrvatski predsjednik o najavi ukidanja ured bivšega predsjednika Mesića, Hrvatski radio
 
- Medvedu će pomoći to što je bio aktivni sudionik prosvjeda protiv vlasti hrvatske države za koju se borio.
Predrag Matić, bivši „ministar branitelja“ o novom „ministru hrvatskih branitelja“, Novi list
 
- Perfidan je pokušaj ukidanja moga ureda od strane onih koji dovode demokraciju u pitanje i smeta im njegova čvrsta privrženost antifašizmu.
Stjepan Mesić, bivši predsjednik, www.telegram.hr
 
- Zebnja je možda preciznija riječ. Osobno, kao Židov ja zebnju ne osjećam, ali me sve više obuzima kao građanina Hrvatske. Opasni izgredi već se događaju, kao što se vidi na primjeru obitelji Frljić.
Slavko Goldstein, „pisac, izdavač, publicist, partizan i Židov“ u razgovoru za Novi list o „zebnji“
 
- Riječ je o jednostranoj emisiji, neobjektivnoj, u kojoj je prisutan radikalan aktivizam, a ne novinarstvo. Usto, u njoj su emitirani dijelovi filma za koje HTV nije imao osigurana autorska prava i zbog čega postoji mogućnost tužbe.
Dean Šoša, v. d. glavnog urednika programa HTV-a 8. 1. 2013. o izvanrednom otkazu Karolini Vidović Krišto, www.tportal.hr
 
- Slažem se o radikalnom aktivizmu. Vidović Krišto u bilo kojem privatnom mediju za ovakav potez dobila bi izvanredan otkaz.
Arsen Oremović, vijećnik HRT-a 8. 1. 2013. o izvanrednom otkazu Karolini Vidović Krišto, www.tportal.hr
 
-Ne dvojim da je Vidović Krišto imala pravo na radikalno mišljenje, ali je u njemu morala suprotstaviti drugačiji pogled. Nedopustivo je da se gledatelje te emisije pozdravlja s 'Hvaljen Isus i Marija'.
Neda Ritz, članica Vijeća HRT-a 8. 1. 2013. o izvanrednom otkazu Karolini Vidović Krišto, www.tportal.hr
 
-Šokiran sam kvalitetom emisije.
Bruno Kragić, čelnik HRT-a 8. 1. 2013. o izvanrednom otkazu Karolini Vidović Krišto, www.tportal.hr
 
- HTV je na Božić zapravo ukrao Božić s prilogom o zdravstvenom odgoju.
Josip Jelić, član Vijeća HRT-a 8. 1. 2013. o izvanrednom otkazu Karolini Vidović Krišto, www.tportal.hr
 
- Dobrica Ćosić je odigrao pozitivnu ulogu. Naročito u odnosu na naš sukob od 1990. do 1995. godine. Jedini teritorij u kome nije bilo rata bio je Dubrovnik, a tu je njegova uloga bila najvažnija. Poslije sporazuma s Tuđmanom koji je on napravio o mirnoj reintegraciji tog prostora u Hrvatsku, mi više nismo imali rata tamo poslije 1992.
Josip Manolić, oznaš koji je u zatvor privodio nadbiskupa Alojzija Stepinca, u vrijeme maspoka došao u sukob s partijskim strukturama, www.nedeljnik.rs
 
- Radi se o nagloj odluci vlade da smijeni Agenciju kojoj je na čelu Mirjana Rakić i koja je ranije ove godine već bila izložena političkom pritisku i neugodnostima kada je na tri dana suspendirala program televizije Z1, zbog, kako je navela govora mržnje i širenja panike među građanima.
Dunja Mijatović, predstavnica Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) za slobodu medija, Jutarnji list
 
- Odluka Vlade da predloži Saboru neprihvaćanje izvješća o radu Agencije za elektroničke medije za 2014. godinu i smjenu svih članova Vijeća za elektroničke medije, novi je korak k potpunoj političkoj kontroli medija.
Priopćenje Hrvatskoga novinarskog društva (HND), Hina
 
- Mislim da smo mi ispunili svoje obveze i da smo naveli sve što smo radili protekle dvije godine. Naravno da nismo naveli sve radne sastanke niti sve sastanke s HRT-om. Ove godine je iskorišten izvještaj Vijeća o sada bivšem ravnatelju HRT-a, Goranu Radmanu. Navodni razlog za naše raspuštanje su 'osobito teški propusti u radu Vijeća.' Ja mislim da nismo napravili ništa od toga.
Mirjana Rakić, predsjednica Vijeća za elektroničke medije na odlasku, Jutarnji list
 
- Urednik Trećeg programa Dean Šoša ne samo da ne zaslužuje da njegova ostavka bude prihvaćena, nego zaslužuje javnu pohvalu za svoj dosadašnji rad.
Danilo Šerbedžija, predsjednik Društva hrvatskih filmskih redatelja u otvorenom pismu javnosti
 
 -Pupovcu izlazna vrata iz Hrvatske pokazuje čovjek koji uopće nije rođen ovdje, nego u susjednoj državi, u Ljubuškom.
Jelena Lovrić, novinarka Jutarnjega lista
 
- Miro Kovač ne može smisliti Vesnu Pusić vjerojatno zato što je rekla da je Hrvatska vodila agresivni rat u Bosni i Hercegovini. To joj HDZ nikada neće oprostiti iako tu nema laži.
Boris Vlašić, kolumnist Jutarnjega lista
 

TVRDNJE

 
- I danas se pitam zašto se Hrvatska već jednom ne ogradi od tog zla? Ustaša!
Lordan Zafranović, jugoslavenski redatelj, www.telegram.hr
 
- Ove gluposti oko plaća i slično, to je prazno moraliziranje koje više ne pali ni kod onih koji su antipolitički raspoloženi. Mislima da ako dođe do izbora, da će MOST biti pometen. MOST mora odlučiti je li u zajedničkoj vladi s partnerima iz Domoljubne koalicije, ili želi ostaviti prostor za novu koaliciju sa SDP-om. Mislim da to nije izvedivo, ali postavlja se pitanje zašto igraju ovu duplu igru.
Ivo Banac, hrvatski povjesničar i političar, N1 TV
 
- Ministarstvo kulture sufinancira HNK u Rijeci, grad Rijeka i država. I u postupku imenovanja intendanta sudjeluje i ja tu ne vidim nekakvu posebnu kontroverzu. Ravnatelj odgovara za svoj rad i financijsko poslovanje. To je jedino mjerodavno sve ostalo je izvan moga fokusa.
Zlatko Hasanbegović, ministar kulture o Oliveru Frljiću, Danas, Beograd
 
- Taj slučaj u Dvoru se dobro zna, naši su bespilotnim letjelicama snimili kako gaze svoje sunarodnjake, uopće tamo nije bilo HV-a. U izvješću međunarodnih snaga i UN-a jasno stoji da se tamo dogodilo ubojstvo teško bolesnih Srba i da se ne zna tko je to počinio. Sad se u Hrvatskoj snimaju ti filmovi, idu Dancima u korist koji nisu spriječiti taj zločin a mogli su, da bi oprali sebe i traže da sudjeluje HRT i HAVC s Hribarom na čelnom mjestu peru se da nije bilo predviđeno za film sudjelovanje Save Štrpca ni Novaković koji je zapovijedao tim postrojbama.
Davor Domazet-Lošo, admiral HV-a i geostrateški analitičar, www.direktno.hr
 
- Pupovac ne bavi Srbima kao nacionalnom manjinom, nego materijalnim i određenim političkim fikcijama. On je i dalje, umjesto da se na određen način ispravi, u doslovnom značenju kako sam ga prozvao – Srbin po profesiji. To je nešto što ukazuje, ne da on brine o nacionalnoj manjini i njihovim interesima već isključivo materijalnim i permanentnom širenju države koja je devedesetih srušena i više ne postoji, a to je Jugoslavija.
Željko Olujić, bivši glavni državni odvjetnik, www.hrsvijet.net
 
- HAVC je jedna interesna grupacija.
Ante Nazor, povjesničar, TV Bujica
 
- Temeljna nakana prošle vlasti je djelovati na mlade putem gradnje portala i blogova temelja rodnih tema samo da ih se makne od ekonomije. Stvorili su i cijelu mrežu nevladinih udruga. Treća je djelatnost kroz kulturu. Ideja je bila stvoriti političku bazu SDP-a. HAVC je dio političke strategije za političku mobilizaciju i stvaranje političke baze. Hrvoje Hribar je uživao zaštitu zbog toga što je za njih odrađivao upravo takav posao.
Denis Kuljiš, novinar, TV Bujica
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Aktualnu rehabilitaciju NDH ja ne bih toliko pripisivao apstraktnim povijesnim nacionalnim sentimentima: za nju je, držim, odgovoran HDZ, jer je ne suzbija i ne reagira. Jer, vlast ponajviše diktira atmosferu u društvu.
Boris Pavelić, novinar Novoga lista
 
- Ovlaštena čuvarica Ustava.
Branko Mijić, urednik Novoga lista ovako vrijeđa hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović
 
- Znakovi raspirivanja ksenofobije, najviše uperene protiv Srba u Hrvatskoj, zastrašujući su. Izjave poput ove – »idi onamo gdje ćeš biti siguran« – podsjećaju na tridesete godine prošlog stoljeća, uoči Drugog svjetskog rata. Tada je Hitler prema Židovima u Trećem Reichu povodio baš to: ostavi svu imovinu i idi u Palestinu. To je bio uvod u Holokaust.
Slavko Goldstein, „pisac, izdavač, publicist, partizan i Židov“ u razgovoru za Novi list
 
- U Hrvatskoj raste neofašizam, nastoji se revidirati povijest.
Zrinka Vrabec Mojzeš, propala urednica Radija 101, Nacional
 
- Ekstremniji nacionalistički element HDZ BiH, pod vodstvom Mate Bobana, Darija Kordića i drugih uz potporu Franje Tuđmana i Gojka Šuška preuzeli efektivnu kontrolu nad HDZ BiH...
Zemir Sinanović, sudski vještak i kompromitirani sigurnjak ‘mudžahedina’ optužuje Hrvate, Večernji list
 
- Slobodan Prosperov Novaka je “inner circle” buduće hasanbegovićevske kulturne paradigme.
Jurica Pavičić, komentator Jutarnjega lista
 
- Na poziciju ministrice socijalne skrbi izabrana je Bernardica Juretić, nekadašnja časna sestra koja je vodila komunu za liječenje od ovisnosti. U Crkvi i komuni skupljala je znanje koje će je proizvesti u stručnjakinju. Nakon što je imenovana, stručno je ocijenila da nam može pomoći samo bog, kojem se, preporučila je, trebamo što više moliti.
Ladislav Tomičić, komentator Novoga lista

JUGONOSTALGIJA

 
- Jučer sam bio na policiji i na svim vratima je bila Gospa. Vjerojatno su sobe bile blagoslovljene, ali to sada nije važno.
Oliver Frljić, intendant HNK Rijeka, HRT
 
- Posljednji potezi vlasti su desant na medije.
Jelena Berković, izvršna direktorica GONG-a, HRT
 
- Neovisnost regulatornog tijela ključan je element za pluralizam i slobodu medija. Te odluke vlasti izazivaju ozbiljnu zabrinutost za ukupno stanje slobode medija u zemlji.
Dunja Mijatović, predstavnica Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) za slobodu medija protiv smjene ravnatelja HRT-a i predloženog raspuštanja Vijeća za elektroničke medije, Jutarnji list
 
- Mlatiti danas, na početku 2016., po Šuvaru ne može biti čudnije nego da netko zapali mađarsku zastavu ispred Müllerova dućana na Jelačić placu.
Ante Tomić, pitomac JNA, Jutarnji list
 
- HND drži da je neprihvaćanje izvješća o radu Agencije za elektroničke medije u 2014. zbog bizarnog razloga te posljedično „rušenje“ njene ravnateljice i predsjednice Vijeća za elektroničke medije Mirjane Rakić, kao i smjene svih članova Vijeća, novi napad vladajućih na neovisnost medija.
Priopćenje Hrvatskoga novinarskog društva, Hina
 
- Ranih devedesetih, za rata, bilo je puno gorih ispada, čak jezivih, od ubojstva obitelji Zec nadalje.
Slavko Goldstein, „pisac, izdavač, publicist, partizan i Židov“ u razgovoru za Novi list
 
- Hrvatska je Karamarkova i Brkićeva baš koliko i Pupovčeva.
Branko Mijić, urednik Novoga lista ovako vrijeđa hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović
 
- Radnička prava i neobične povlastice poput beskrajnih pauza, plaćenog godišnjeg, besplatnog prijevoza na posao ili pohanog oslića s krumpirovom salatom u radničkom restoranu uspješno su zaboravljeni, riječ je o sivim okaminama jednog izgubljenog doba. To više ne postoji.
Ante Tomić, kolumnist Jutarnjga lista
 
- Kad sam bila mala, voljela sam Džonija Štulića. Jako.
Snježana Pavić, novinarka Jutarnjega lista
 
- Beogradski “spring break” hrvatskih studenata zapravo je najbolji dokaz koliko su državne strateške politike ponekad udaljene od stvarnog života građana.
Marko Biočina, novinar Jutarnjega lista
 
- Boriti se protiv mojih uvjerenja, u prvome redu protiv čvrste privrženosti antifašizmu, praktičnim ukidanjem toga Ureda, jalov je pokušaj. Jer, mene ni Sabor, ni Vlada ne mogu ukinuti. Dok sam živ, smatrat ću svojom obvezom raditi na korist zemlje kojoj sam imao čast deset godina biti na čelu. I zastupati ista ona stanovišta koja su mu omogućila dvije izborne pobjede na izravnim izborima za predsjednika Republike Hrvatske.
Stjepan Mesić, bivši predsjednik, www.telegram.hr
 

DEMAGOGIJA

 
- Donošenje zakona kojim bi se ukinuo Ured bio bi formalni put da se učini ono što se zaista želi učiniti, imalo bi vrlo vjerojatno negativan odjek i izvan granica Hrvatske, što se želi izbjeći.
Stjepan Mesić, bivši predsjednik, www.telegram.hr
 
- Ali na Zapadu nema ni pronacističkog revizionizma ove naše vrste.
Boris Pavelić, novinar Novoga lista
 
- Nema dobronamjernih, objektivnih promatrača prilika u regiji koji stav službenog Beograda ne ocjenjuju kao politički krajnje odmjeren, delikatan i posvećen potrebi smirivanja tenzija. Ovo utoliko prije što se premijer Vučić ni na agresivne izjave prethodnog hrvatskog premijera („...šaraj malo!”) nije obazirao, što ih je ili prešućivao, ili ublažavao, imajući uvijek na umu strateški cilj sadašnje vlade – mir i prosperitet na čitavom prostoru bivše Jugoslavije.
Željko Simić, profesor na Fakultetu za poslovne studije i pravo i komentator beogradske Politike
 

GLUPOST

 
- Danas imamo taj nevjerojatan paradoks vala proustaškog revizionizma, i to u času kad se zemlja pridružila EU.
Slavko Goldstein, „pisac, izdavač, publicist, partizan i Židov“ u razgovoru za Novi list
 

LAŽ

 
- Vukić, na primjer, poznaje činjenice, ali potpuno prešućuje da su u Jasenovcu ubijeni gotovo svi Romi s područja NDH.
Slavko Goldstein, „pisac, izdavač, publicist, partizan i Židov“ u razgovoru za Novi list o Igoru Vukiću
 
- Nastojanje na podjeli Bosne s Miloševićem dakako je najveća naša pogreška. Tajne pregovore kao metodu ne valja osuđivati, pa nismo mogli s Miloševićem pregovarati putem medija. No ono čega se nisu odrekli ni Milošević a ni Tuđman jest pregovaranje na štetu trećih.
Josip Manolić, prvi predsjednik Hrvatske vlade, www.slobodna-bosna.ba
 
- Antifašizam je skup vrijednosti koje omogućuju demokraciju.
Naima Balić, dugogodišnja dužnosnica Ministarstva kulture, Novi list
 

PRIJETNJA

 
- Očekujem lidere u državi da se očituju, a kulturnjačku javnost pozvam da se odlučnije krene u bojkotiranje i suprotstavljanje fašizaciji kulture s obzirom na povijest aktualnog ministra kulture.
Oliver Frljić, intendant HNK Rijeka, HRT
 
- Pozivam vlasti da poduzmu hitne mjere kako bi se taj trend zaustavio i da učine sve kako bi se sačuvala neovisnost javne televizije i regulatornog tijela.
Dunja Mijatović, predstavnica Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) za slobodu medija protiv smjene ravnatelja HRT-a i predloženog raspuštanja Vijeća za elektroničke medije, Jutarnji list
 

PRIMITIVIZAM

 
- U Akademiji, gdje je predsjednik Razreda za književnost nedavno razbio novi Canonov uređaj kad je išao fotokopirati Baščansku ploču, čisto su popizdili da su iz popisa lektire izbačene nenadmašne renesansne uspješnice poput Marulićeve “Judite” i Hektorovićeva “Ribanja i ribarskog prigovaranja”.
Ante Tomić, pitomac JNA, Jutarnji list
 
- U teoriji, lektira je u Hrvatskoj dosad služila tome da generacije nove mladeži upozna s mističnom otajstvom nacionalnog kanona, tome da ni jedan cjevar, autolimar i grafički tehnolog ne iziđe iz školskih klupa a da ne upije veličinu Zoranićevih “Planina” i Marulićeve “Judite”.
Jurica Pavičić, komentator Jutarnjega lista
 

VRIJEĐANJE

 
- A “Lijepa naša” se, uzgredno kazano, uvijek smjela pjevati. “Lijepu našu” u socijalizmu ste mogli čuti baš svakog božjeg dana, točno u ponoć na Radio Zagrebu. Nevolja je, kako se čini, samo da su mnogi išli ranije leći.
Ante Tomić, kolumnist Jutarnjga lista

Anketa

Tko nadzire DORH?

Četvrtak, 04/06/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1423 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević