Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- Čestitam Plenkoviću na izbornom rezultatu, ali ne i na pobjedi, jer izbori još nisu završeni.
Zlatko Komadina, potpredsjednik SDP-a i primorsko-goranski župan,HRT
 
- Mi smo očekivali bolji rezultat, on je takav kakav je.
Orsat Miljenić, čelnik SDP-a nakon izbora, N1 TV
 
- Mene je neugodno iznenadio ovaj rezultat. Rezultati su izjednačeni ako se doda dijaspora i IDS, onda je to poprilično izjednačeno.
Krešo Beljak, čelnik HSS-a nakon prvih izlaznih anketa u izbornoj noći, HRT
 
- U Sabor su ušli i neki hadazeovci koji su po svojim istupima i desnije nego neki članovi Tepeševih pravaša.
Anita Belak-Krile, novinarka Slobodne Dalmacije
 
- Do promjene u izbornim rezultatima u odnosu na prognoze došlo je zbog male izlaznosti na izbore od kojih u pravilu profitira HDZ kao stranka s najstabilnijim biračkim tijelom... i odluke predsjednice Republike da izbore raspiše na samom isteku zakonskog roka čime je HDZ-u dala priliku da konsolidira novo stranačko vodstvo.
Ines Šaškor, dopisnica Radio Slobodne Europe
 
- NATO je najveće zlo. Amerikaci žele samo da kolju po svijetu.
Vedrana Rudan, nekulturna spisateljica iz Rijeke u Beogradu u emisiji Ćirilica na Happy TV
 
- U Jasenovcu su za vrijeme Drugog svjetskog rata stradale stotine tisuća Srba.
Carigradski patrijarh Bartolomej u Jasenovcu novinarima, Hina
 
- Nikad nijedna gruba riječ nije potekla od strane Srbije, osim kao odgovor.
Aleksandar Vulin, srbijanski ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja za boravka u Zagrebu tijekom pravoslavno-velikosrpske misije nabijanja genocidne krivnje glupim Hrvatima
 
- Dolazak patrijarha Bartolomeja u Hrvatsku će bez ikakve sumnje pozicionirati Srpsku pravoslavnu crkvu na mirotvornoj karti svijeta te onemogućiti revizioniste koji ili divljački umanjuju broj žrtava najvećeg koncentracijskog logora tzv. Nezavisne Države Hrvatske rugajući se time i žrtvama i Bogu ili propagandistički manipulirajući i uveličavajući broj istih, također ih obezvređujući.
Carlo Drago Pilsel, izdajnički novinar, Politika, Beograd
 
- Kada je hrvatska vlada zbog neslaganja oko izbjegličke krize zavela blokadu na graničnom prijelazu Batrovci Srbija i Hrvatska bile su na rubu oružanog sukoba.
Aleksandar Vučić, srbijanski predsjednik vlade tijekom razgovora u Beogradu s Johannesom Hahnom, europskim povjerenikom, Beta
 
- Poznat je po aroganciji, zajedljivosti, po tome što ostavlja dojam da s prijezirom gleda na druge.
Adelheid Wölfl, dopisnica bečkoga Der Standarda iz Zagreba o Z. Milanoviću
 
- Most je nestabilna i neuračunljiva tvorevina.
Karl-Peter Schwarz, komentator njemačkoga F.A.Z.-a
 
- Herak je za Jakovčića rekao da je u politiku ušao poput crkvenog miša.
Damir Kajin, bivši čelnik IDS-a, www.dnevno.hr
 
- Obje te države niti su priznavale postojanje jednog naroda koji se zvao Bošnjaci, niti postojanje njihove države koja je, kao i države Hrvata i Srba, na svoju žalost, dobrovoljno ušla u novu zajedničku državu. Ovo nastojanje da se Bosna kao država izbriše s mape kulminirala su u događajima iz 1939. godine, kad su Srbi i Hrvati konačno napravili sporazum o međusobnoj podjeli Bosne i Hercegovine i to na način da muslimane (Bošnjake) tada nisu uopće uzimali u obzir. Ta podjela je bila samo uvod u potpuno prisvajanje Bosne i Hercegovine od Pavelićeve Hrvatske, a svi znamo u kakvu tragediju nas je to uvelo.
Muhamed Filipović, hercegbosanski akademik negira hrvatski karakter BiH i osmansku agresiju, Dnevni avaz
 
- Mi poštujemo međunarodno pravo.
Ivica Dačić, nasljednik S. Miloševića i šef srbijanske diplomacije, Deutsche Welle
 
- Kilere ne žaliti. Međutim, to je trebala učiniti hrvatska država. Kada? 2002. kada je Njemačka zatražila njihovo izručenje.
Damir Kajin, bivši čelnik IDS-a  o lustraciji, www.dnevno.hr
 
- Godine 1999. je u Zagrebu započelo suđenje Vinku Sindičiću zbog ubojstva Brune Bušića. I tada su strukture oko Perkovića mene smatrale najodgovornijim što je uopće došlo do tog suđenja i izručenja Sindičića Hrvatskoj. Suđenje je završilo kao farsa, Sindičić je oslobođen, a sudac Damir Kos koji ga je oslobodio, nakon toga je promaknut i danas je sudac Vrhovnog suda! Njegova supruga Jadranka Kos je sutkinja suda u Velikoj Gorici i poznata je po tome da je odbila izručenje Mustača Njemačkoj! Perković i Mustač su još prije smrti Franje Tuđmana, zajedno s jatacima unutar HDZ-a, na čelu s Ivanom Jarnjakom, pokrenuli u Splitu protiv mene istragu zbog navodne otmice Blagoja Zelića, koji je bio jedan od najbližih suradnika Perkovića i Mustača po pitanju organiziranja likvidacija hrvatskih političkih emigranata. Taj proces u Splitu otegnuo se deset godina.
Bože Vukušić, publicist i vodeći hrvatski istraživač udbaških zločina, TV Bujica
 
- Za vrijeme mog mandata nije bila aktivna Orjuna. Ne. Koliko znam nije. Oni su zabranjeni mislim 1928. godine. To je organizacija jugoslovenskih nacionalista. To je povijesna činjenica. Nema vam Orjune.
Stjepan Mesić, bivši predsjednik, www.index.hr
 
- Mađarsku bi trebalo isključiti iz EU-a zbog ponašanja prema izbjeglicama, jer je isključenje jedini način za očuvanje jedinstva EU-a.
Jean Asselborne, luksemburški ministar vanjskih poslova, Magyar Idők
 
- I do sada smo znali da je Jean Asselborn neozbiljan lik. Vidi se da stanuje svega nekoliko kilometara od Bruxellesa, dijeli lekcije, uobražen je i frustriran. Želi Mađarsku isključiti iz EU-a, ali sebe je već odavna isključio iz redova političara koje se shvaća ozbiljno. Kao uredni nihilist, neumorno radi na razaranju europske sigurnosti i kulture.
Péter Szíjjártó, mađarski šef diplomacije u odgovoru luksemburškom ministru vanjskih poslova Asselborneu da Mađarsku treba isključiti iz Unije zbog migranata, Magyar Idők
 
- Bilo bi strašno kada bi Merkel u Njemačkoj bila smijenjena i kada bi u Francuskoj Marine Le Pen postala predsjednicom. To bi bio kraj Europe kakvu poznajemo i trebamo.
Theo Sommer, kolumnist Die Zeita
 
- Postoji krajnja desnica, čije je glavno postignuće u Hrvatskoj ove godine bilo podizanje kipa osuđenom etničkom teroristu iz 1970-ih.
Paul Mason, komentator engleskoga The Guardiana
 
- I u Mađarskoj ima naselja gdje ne odbijaju izbjeglice, takav je npr. Szeged, privrženi ljevičarski grad, tamo se može poslati bilo kojega migranta.
Martin Schulz, predsjednik Europske komisije, Népszabadság
 

TVRDNJE

 
- Treba učiti od povijesti, ali gledati u budućnost i zato nisu dobre manipulacije s brojkama žrtava koje su se i danas mogle čuti u Jasenovcu.
Kolinda Grabar Kitarović, hrvatska predsjednica na sastanku s Bartolomejem I., Hina
 
- Srbi se uporno drže brojki koje su jugoslavenski komunisti izmislili u procesu podnošenja zahtjeva Njemačkoj za ratnu odštetu, a za koje nema nikakvih dokaza.
Dražen Ciglenečki, novinar Novoga lista
 
- Nije moć u Hrvatskom saboru ni parlamentu! To je jedna velika iluzija. Politička moć se u cijeloj Europi skriva u neformalnim grupama političkih gremija koji donose stvarne političke odluke koje se samo tehnički provode preko izvršne vlasti i Vlade u svakoj državi. Već dugo vremena u cijeloj Europi vlada sumrak demokracije!
Vladimir Šeks, bivši političar HDZ-a u izbornoj noći, RTL
 
- SDP je sličan IDS-u. Neki njihovi prebacivali su na račune u Lihtenštajn 50.000 eura i nikome ništa. Peđa Grbin, godinama prokurist Jakupi klana kada je bio predsjednik Odbora za Ustav i poslovnik. Što reći o MOST-u i PR Grizliju? Strašno. Oni su htjeli naplaćivati eventualne kaznene progone. Živi zid nakon lažirane skupštine, ako se potvrdi da je to istina, prvi će biti kome će se skidati imuniteti u novom sazivu Sabora.
Damir Kajin, bivši čelnik IDS-a, www.dnevno.hr
 
- Zoran Milanović ne može i ne smije sam snositi odgovornost za 6 poraza i za ovaj rezultat kojim su izgubili već dobivene izbore. Odgovorni su svi koji su ga karijeristički bespogovorno slušali i podržavali: potpredsjednici Opačić i Ostojić, te članovi Predsjedništva Grbin, Ronko, Glasovac, Mrsić, Zmajlović, Jovanović, Hajdaš Dončić, Grčić, Borzan, Bauk i Maras.
Aleksandra Kolarić, bivša članica SDP-a napisala je na facebooku
 
- Nisam bio član Saveza komunista, nisam dobio socijalistički stan, a s 28 godina radio sam na baušteli, a ne kao Krešo Beljak s - automobilima!
Goran Marić, kandidat HDZ-a na izborima i bivši nogometni sudac FIFA-e, TV Bujica
 
- Važno je donijeti arhivski zakon, a to je da se bez ikakvih ograničenja otvori cjelokupno partijsko gradivo i da se ne može ponoviti današnje stanje, a to je da kao pseudovlasnik tog partijskog gradiva danas egzistira stranka gospodina Glavaševića koja pokazuje da je sljednik Komunističke partije. Postoje dva ugovora u kojima piše da SDP predaje partijsko gradivo Arhivu, ali uz ograničenje da o bilo kakvom korištenju tog materijala odlučuje stranka Glavaševića.
Zlatko Hasanbegović, tehnički ministar kulture u debati s Bojanom Glavaševićem na TV 24 sata, N1 TV (SAD)
 
- Lustracijom se najčešće plaši hrvatske birače kao nekim povratkom u prošlost, ali sve komunističke zemlje koje su napravile lustraciju doživjele su gospodarski, moralni i politički uzlet. Lustracija znači pročišćenje, ona nije progon vještica, ona je mogućnost i zakonski okvir za micanje korumpiranih kadrova sa ključnih mjesta.
Luka Podrug, politički tajnik Hrvatske čiste stranke prava, www.direktno.hr
 
- Centralni komitet Saveza komunista je jednim svojim dijelom praktički funkcionirao kao zločinačka organizacija! Normalno da konotacije takvog obrazloženja osuđujuće presude ne mogu nikako biti prihvatljive SDP-u i ne mogu mu nikako pomoći, već mu jedino mogu odmoći u predizbornoj kampanji. Ponavljam, njemačko je pravosuđe neovisno i oni nisu htjeli sudjelovati u našim političkim igrama na bilo koji način, niti pomažući SDP-u, niti mu odmažući. Presuda je zato donijeta kad je za nju došlo normalno vrijeme.
Bože Vukušić, publicist i vodeći hrvatski istraživač udbaških zločina, TV Bujica
 
- HND sustavno snažno podupire korupciju otvorenim zastupanjem njima pripadajućih neograničenih prava i pokušajem oduzimanja prava na pitanje svima drugima. Nikada HND nije upozorio Televiziju na nevjerojatne ispade svojih novinara počevši od Alfiera, ranije Šprajca, Latina do Munižabe, na katastrofalno opće znanje, odnosno neznanje. Tko je pogledao Munižabin izvještaj iz Sabora kada je iz Milanovićeve božićne i novogodišnje čestitke hrvatskome narodu izrezala onu Božićnu, bilo bi mu jasno zašto nikada više ne bi smjela ni primirisati nikakvom izvještavanju ili uređivanju političkih emisija i programa. Jer se toj osobi ne smije vjerovati. Zašto HND na tu bezobraštinu nije reagirao? Da pogađamo!?
Marko Ljubić, novinar, www.narod.hr
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Ovdje u Jasenovcu pobijeno je oko 700.000 srpskih žrtava.
Carigradski patrijarh Bartolomej u Jasenovcu u pravoslavnoj liturgiji širi velike laži, Hina
 
- Ne ne samo Jasenovac, nego i svako selo i svaka šuma oko Jasenovca puna srpskih mučenika.
Slavonski episkop Jovan u Jasenovcu, Hina
 
- Srbija bi pogriješila ako bi šutila na obnovu ustaške ikonografije i pokušaje ublažavanja tog razdoblja. Ali isto tako, i Europska unija mora govoriti i osuditi takve postupke.
Efraim Zuroff, čelnik Centra Simon Wiesenthal i negator genocida u Jasenovcu za velikosrpskoga posjeta Zagrebu 9. IX. 2016., Nezavisne novine, Banja Luka
 
- Na ovaj način dokazujemo još jednom da je Jasenovac strašno mjesto užasa i da se ne smije nikad ponoviti. Čitav svijet prepoznaje da o Jasenovcu treba govoriti i pisati i razmišljati, jer samo istina o Jasenovcu može pomoći žrtvama i da se ovaj užas više nikad ne ponovi. Zato sam patrijarhu poklonio ikonu Vukašina Jasenovačkog, koji se simbol užasa u tom logoru.
Aleksandar Vulin, srbijanski ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja za boravka u Zagrebu tijekom pravoslavno-velikosrpske misije nabijanja genocidne krivnje glupim Hrvatima
 
- Stevo Culej je svojim šovinisičkim izjavama dobrano zagadio hrvatski javni prostor.
Anita Belak-Krile, novinarka Slobodne Dalmacije
 
- Slika domoljublja i domovine kod desnih je birača većinom crno-bijela, bez nijansi. Mjeri se u odnosu prema Jugoslaviji ili Srbiji. To je početak i kraj domoljublja za desnicu, jer oni o domovini imaju monolitnu sliku svetinje o kojoj se ne raspravlja. A kada se ne može raspravljati o domovini, kada je dignuta na razinu svetosti, jedino što motivira jest ugroza te svetosti u obliku crvenih, komunista, Srba, četnika. O samoj slici domovine desnica ne dopušta raspravu.
Darijo Čerepinko, politički analitičar i docent Sveučilišta Sjever, Deutsche Welle
 
- I sam sam govorio da bi trebalo preseliti s Pantovčaka. Govorio sam to zbog loše povijesti s predsjednikom Franjom Tuđmanom koji je u tim prostorima odlučivao o postavama športskih ekipa, trenera i odlučivalo se tko će, odnosno tko je podoban da kupi koju tvrtku. Upravo zbog toga sam tražio da se maknemo s Pantovčaka. Ondje se dogovarala i ona politika prema BiH. Sve je to bilo mučno, teško.
Stjepan Mesić, bivši predsjednik, www.index.hr
 
- Vladavinu bivše HDZ-ove koalicije koja je trajala pet mjeseci  obilježilo je skretanje udesno i sve veće ozračje netolerancije, uključujući i napade na neovisne medije i manjine, osobito etničke Srbe.
Komentar engleskoga The Guardiana
 
- U siječnju je konzervativna koalicijska vlada ministrom kulture imenovala Zlatka Hasanbegovića, čovjeka kojega Centar Simon Wiesenthal naziva „fašistom“. Kao student 1990-ih godina veličao je pronacistički ustaški pokret, a antifašističku povijest Hrvatske nazvao „šupljom frazom“ bez ustavnoga značenja.
Paul Mason, komentator engleskoga The Guardiana
 

JUGONOSTALGIJA

 
- "Lijepu našu" ne bih mogla otpjevati sve da je ispred mene bio i strijeljački vod. 
Jelena Cerovina, novinarka beogradske Politike na završnom predizbornom skupu na zagrebačkom Cvjetnom trgu
 
- Nijedna zemlja ne bi trebala ometati drugu na europskom putu.
Johannes Hahn, europski povjerenik za proširenje i susjedsku politiku u Beogradu, Hina
 
- Pravi ispit tek se polaže, a prvi će biti sastavljanje vlade. Ako u toj vladi ne bude mjesta za Zlatka Hasanbegovića i slične desničarske perjanice, to će značiti da bi promjene mogle biti i stvarne.
Ines Šaškor, dopisnica Radio Slobodne Europe u svojoj „analizi“ rezultata izbora
 

BIZANTIZAM

 
- Nismo podržali tu odluku (o referendumu u RS), ali nismo vršili ni pritisak, niti ćemo na bilo koji način utjecati na odluku hoće li referenduma biti.
Aleksandar Vučić, predsjednik srbijanske vlade, Večernji list
 

DEMAGOGIJA

 
- Ne bih volio da se ovaj događaj na bilo koji način politizira. Ovo nije nikakva poruka nikome. Ovdje su se skupili antifašisti, koji smatraju da se o užasima NDH treba govoriti.
Aleksandar Vulin, srbijanski ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja za boravka u Zagrebu tijekom pravoslavno-velikosrpske misije nabijanja genocidne krivnje glupim Hrvatima
 
- Želimo dobre odnose između Srba i Hrvata.
Aleksandar Vučić, predsjednik srbijanske vlade, Večernji list
 

GLUPOST

 
- Žrtva srpskih novomučenika kao i svih mučenika Crkve ima apostolski karakter. Sveta pravoslavna crkva u Srbiji svakako je ponosna svojim jasenovačkim novomučenicima zato što njihova krv znači plodnost.
Carigradski patrijarh Bartolomej na provokativnom velikosrpskom skupu u Zagrebu, Politika
 
- Na izborima u Hrvatskoj nisu pobijedili ni HDZ, niti Milanović, već – Srbija!
Vedrana Rudan, nekulturna spisateljica iz Rijeke u Beogradu u emisiji Ćirilica na Hepi TV
 
- U Bosni i Hercegovini nije ni bilo rata između Srba i Hrvata i Srbi su mogli slobodno da operiraju uz pasivni odnos hrvatskih vojnih snaga, mada su Srbija i Hrvatska formalno tada bile u ratu.
Muhamed Filipović, hercegbosanski akademik, Dnevni avaz
 

JUGO PODJELA KRIVNJE

 
- Odnosi sa Srbijom trenutačno su sve samo ne dobri. Meni je neobjašnjivo zašto se SDP i HDZ igraju vatrom. Očito im je svejedno što se dogodilo prije 25 godina i da je regija krajnje zapaljiva.
Božo Petrov, čelnik Mosta u razgovoru za austrijski Die Presse Milanovićeve napade na Srbiju prešućuje i izmišlja da je HDZ također napadao Beograd
 
- Ista Hrvatska koja se skandalizira nad ubojstvom u bavarskoj garaži, slavi ubojicu u stockholmskom uredu. Isto društvo koje smatra da je slučaj Đureković dokaz zločinačkog režima (a jest), ne smatra da je slučaj Rolović dokaz zločinačke prirode ekstremne hrvatske emigracije (a jest). Ista zemlja (Hrvatska) koja sad kao etički neupitni pravorijek uzima presudu bavarskog suda, ne uzima kao etički neupitni pravorijek presudu švedskog suda koji je Barešića strpao u tamnicu.
Jurica Pavičić, nekadašnji vojnik JNA u Strugi i Ohridu pod zapovjedništvom Ratka Mladića i sadašnji kolumnist Jutarnjega lista
 

LUKAVSTVO

 
- Izborom ministara pokazat će stvarni domet promjena u HDZ-u, koliko je ta stranka na putu da doista postane normalna konzervativna europska stranka, a ne ognjištarsko sijelo.
Ines Šaškor, dopisnica Radio Slobodne Europe u svojoj „analizi“ rezultata izbora
 

PODSJEĆANJE

 
- Trzavice oko Rezolucije Bundestaga o genocidu nad Armencima podsjetili su kancelarkine kritičare na to zašto se Merkel toliko mora dodvoravati Erdoganu: jer granice Njemačke ne može štititi njemačka policija, već ih mora braniti Turska. Time što je otvorila njemačke granice i odustala od svake kontrole uz obrazloženje da „drukčije ne ide“  Merkel si je stavila veliki okov oko vrata. Tada su mnogi birači CDU-a (a još više CSU-a) izgubili osjećaj da je Njemačka u dobrim rukama. To je povjerenje je nestalo i nikada nije vraćeno.
Berthold Kohler, komentator F.A.Z.-a, Njemačka
 
- Gdje su danas svi oni koji su se izjašnjavali kao Jugoslaveni? Prema popisu iz 1981. godine bilo ih je samo u Hrvatskoj 350 tisuća. Gdje su oni danas? Tu su. Promijenili su pet stranaka, dva prezimena i imaju po nekoliko računa u bankama u Lichtensteinu ili Raiffeisen banci u Austriji.
Željko Glasnović, emigrant, general Hrvatske vojske i domoljub, www.direktno.hr
 

UNITARNA BiH

 
- Hrvati ne znaju, ne mogu i ne žele se osloboditi pogrješaka predrasuda koje imaju o Bosni i Hercegovini, o njenom narodu, odnosno ljudima koji u njoj stoljećima žive i o njenom pravu na državotvornost i neovisnost, koja joj je priznata od cijelog svijeta, ali ne i od nekih susjednih joj država, među kojima su Srbija i Hrvatska i najupornije u svojim stavovima i ponašanju kojima se osporavaju prava BiH.
Muhamed Filipović, hercegbosanski akademik, Dnevni avaz
 
- Nije ni ispravno ni pravedno izjednačavati odgovornost za počinjena zla u Hrvatskoj pripadnika obrane Hrvatske i pripadnika formacija srpskih agresora. U isto ime, nije pametno izjednačavati krivicu za počinjena nedjela razbijača Bosne i branitelja Cjelovite, nedjeljive i neotuđive Bosne.
Mirko Vidović, bivši robijaš u jugoslavenskim kazamatima, bivši emigrant i publicist

Anketa

A. Plenković je u tajnosti dozvolio MOL-u da u Mađarskoj i Slovačkoj prerađuje hrvatsku naftu. Je li to izdaja nacionalnih interesa?

Utorak, 02/06/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1065 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević