Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- Nije nam bio cilj nekoga uhljebiti (kuma) nego poboljšati rad Hrvatskih voda. Mi ne uhljebljujemo, mi radimo promjene i postižemo rezultate.
Božo Petrov, predsjednik Mosta ovako brani uhljebljivanje kuma u Hrvatske vode, Novi list
 
- Ništa se ne zataškava, ništa se ne stavlja u ladicu.
Dinko Cvitan, glavni državni odvjetnik u Saboru o zataškavanjima procesuiranja pripadnika srpske agresorske vojske i paravojske
 
- Pernar i nije neki kapacitet, ali će nakon njega doći pametniji demagozi i društvo će, ako im se ne stane na kraj, završiti u nekom Orwellovom scenariju.
Jaroslav Pecnik, bivši jugomunistički dužnosnik, a današnji zagovornik „demokracije“, Radio Slobodna Europa
 
- Pronašli smo određene kompromise u svezi s primjerenom formulacijom ovog izvještaja. Postoje određeni nacionalistički problemi i postoje neke formulacije u tekstu koje Zeleni ne mogu podržati, a govorim o amandmanu 2 koji napominje etničko načelo u zemlji koja je već rascjepkana. Mislimo da je to potpuno neprihvatljivo. Zemlja je podijeljena i nema potrebe da Europski parlament podržava taj put.
Tamás Meszerics, mađarski eurozastupnik o rezoluciji i pritisku EP-a na BiH, Slobodna Bosna
 
- Kada je Hrvatska primana u Europsku uniju ona nije primljena kao država konstitutivnih naroda jer je Hrvatska progonom Srba iz Hrvatske, i preformulacijom ustava prestala biti država konstitutivnih naroda a postala građanska država.
Nihad Hebibović, novinar Vijesti.ba
 
- Sve je moguće promijeniti ako postoji politička volja. Međutim, zaključci Hrvatskog narodnog sabora nisu ništa novo. Traži se neka teritorijalna izborna jedinica - treći entitet, a na koji način, to ne znam. Nije to tako jednostavno provesti poštujući važeće zakone i procedure. Za izmjene Ustava BiH je potrebna dvotrećinska većina, tako i za izmjene odredbi Izbornog zakona u BiH.
Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzla i bivši član Centralne izborne komisije BiH, Oslobođenje
 
- Bilo bi moralno šutjeti, a ne tražiti dionice HEP-a i Croatia osiguranja... Ministarstvo branitelja glavni je dobitnik ovogodišnjeg državnog proračuna, i ratni veterani su posljednja socijalna skupina koja bi trebala tražiti još novca.
Robert Bajruši, kolumnist Jutarnjega lista
 
- Vrijeme da se novoga predsjednika SAD-a shvati ozbiljno. S aspekta nove američke politike Donald Trump je izgovorio povijesnu rečenicu, bit koje je da svaka država ima pravo svoju naciju staviti u prvi plan. To je dobra vijest i nadam se da će se ta promjena u bliskoj budućnosti i dogoditi i da je došao kraj ere multilateralnih odnosa.
Viktor Orbán, predsjednik mađarske vlade u Bruxellesu, MTI
 
- Federalizam unutar BiH može biti tumačen samo kao daljnja dezintegracija na bazi etničke teritorijalizacije što je za BiH potpuno neprihvatljivo, u suprotnosti s njezinim europskim tendencijama.
Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Anadolija, Turska 
 
- Spreman sam ići u rat na Kosovo kao što sam bio i u Hrvatskoj. I ne samo ja, nego svaki Srbin kojeg poznajem spreman je na to.
Tomislav Nikolić, predsjednik Srbije, Jutarnji list
 
- Rusija je prekršila međunarodno pravo aneksijom Krima.
Rex Tillerson, kandidat za državnog tajnika na saslušanju u Senatu, BBC
 
- Sve manje je područja za suradnju – a sve više za sukob - s Rusijom.
General James Mattis, novi američki ministar obrane, AP
 
- Problem granice je naš glavni problem, to je vitalan interes Slovenije, a vjerujem da je i vitalan interes Hrvatske da se to pitanje riješi. I plašim se da će se upravo na tom pitanju stvari promijeniti.
Karl Erjavec, šef slovenske diplomacije, Novi list
 
- SDP-u će rasti rejting. Budite bez brige za SDP. Po tome što radimo na terenu, po tome što predstavljamo jasno politike, po tome što nudimo alternativu ovoj Vladi.
Davor Bernardić, trenutačni predsjednik SDP-a u Bjelovaru, Nova TV
 
- Bosna ima moćne prijatelje. BiH nije bespomoćna država. Taj položaj treba dodatno iskoristiti.
Mirsad Hadžikadić, Profesor IT tehnologije na Sveučilištu u Sjevernoj Karolini, Dnevni avaz
 
- Postoji prava opasnost da će premijerka Theresa May poniziti sebe i svoju zemlju grleći Trumpa previše čvrsto kad sljedeći tjedan posjeti Washington.
Gideon Rachman, komentator engleskoga Financial Timesa
 
- Od Trumpove administracije treba očekivati da joj fokus bude na unutarnjim problemima SAD-a. A indiferentan pristup prema Bosni znači da će se drugi aktivnije uključiti u kreiranje naše sudbine.
Amra Šabić El-Rayess, profesorica međunarodnih odnosa na Sveučilištu Columbia, rođena u Bihaću, više od 20 godina živi i radi u New Yorku, Dnevni avaz
 
- Islamski radikalizam i terorizam i srpski separatizam i Milorad Dodik su neusporedive stvari. Incidenta uzrokovanog islamskim radikalizmom niste imali godinu dana, a s Dodikovim provokacijama nam dan počinje i završava.
Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, Globus
 
- Apsolutno je apsurdno tvrditi kako Srbija želi anektirati sjever Kosova. To je zapravo nemoguće, jer se Kosovo nalazi u Srbiji.
Tomislav Nikolić, srbijanski poredsjednik, Diario de Noticias, Portugal
 
- Iako su MiG-ovi ruski vojni višak, mijenjaju odnos snaga u regiji. Srbija će s njima postati jedina država bivše Jugoslavije koja će imati moderne lovačke zrakoplove. Hrvatska, članica NATO-a, ima 12 oronulih lovaca tipa MiG-21, koji su generacijama stariji od MiG-29, i zahvaljujući godinama nebrige samo ih par može uzletjeti. Bez NATO-ove pomoći Zagrebu, novi srpski zrakoplovi će dominirati u regiji, piše.
John R. Schindler, kolumnist za nacionalnu sigurnost u New York Observeru, te poznati znanstvenik, geostrateg,mornarički časnik i protuobavještajac koji je radio kao agent i analitičar za NSA
 
- Trump je najprotekcionističkiji američki predsjednik od 1930-ih godina.
Gideon Rachman, komentator Financial Timesa
 

TVRDNJE

 
- Federalizacija Bosne i Hercegovine ne može biti problem jer je Bosna i Hercegovina već od ranije uređena na federalističkom načelu.
Tonino Picula, eurozastupnik SDP-a, Vijesti.ba
 
- Usvojeni Mehanizam koordinacije u BiH je najkompliciraniji mehanizam koordinacije koji je neka zemlja ikad imala. Jedan dio BiH trajno izaziva postojanje te države. To je europski prostor i mislim da Europski parlament i ostale europske institucije trebaju biti više prisutne na prostoru BiH.
Jozo Radoš, eurozastupnik o putu BiH u EU, Slobodna Bosna
 
- U BiH je nakon Daytona zaustavljen rat, ali nažalost nije uspostavljen pravedan mir.  Nastavljen je perfidni način etničkog čišćenja jer nema jednakih prava za sve, a ponajmanje za Hrvate katolike.
Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski kardinal u Vukovaru, Hina
 
- Bošnjački politički establišment apsolutno nema potrebe nikoga vojno napadati, nego samo nastaviti svoju politiku potpunog ovladavanja područjima koje već kontrolira.
Višnja Starešina, komentatorica Lidera
 
- Bosna je kaljuža zločina i korupcije, s ozbiljnim problemom - islamskim ekstremizmom, koja je bolesna politički, ekonomski i društveno. Neobična, sklepana struktura koju je predsjednik Bill Clinton izbacio u Daytonu 1995. kako bi je zadržao na okupu nakon stravičnog građanskog rata, nikad nije bila zamišljena kao išta više od kratkoročnog rješenja.
John R. Schindler, kolumnist za nacionalnu sigurnost u New York Observeru, te poznati znanstvenik, geostrateg,mornarički časnik i protuobavještajac koji je radio kao agent i analitičar za NSA
 
- U Siriji, Assad je ponovno odabran kao najmanje zlo, nasuprot onima kojima je i Hrvatska slala oružje.
Ivan Hrstić, komentator Večernjega lista
 
- Teza o ‘udruženom zločinačkom pothvatu’ naštetila je i BiH, a ponajviše Hrvatima u BiH. Susjedna Hrvatska, ukoliko prihvati tu kvalifikaciju, imat će goleme posljedice. Kako sada stvari stoje, Hrvatska je jedina zločinačka država na ovom prostoru. Po tome je ona napala Srbiju, napala je BiH. Tako sada presude nepravomoćne kažu – dok je bilo sasvim drukčije: s prostora BiH napadana je Hrvatska, Srbija je napala Hrvatsku. Mnoge stvari su izvrnute, a ako Hrvatska to prihvati kao elementarnu, gotovu stvar, ona će imati goleme posljedice.
Vladimir Šoljić, predsjednik udruženja Glavnog vijeća HZHB-a i nekadašnji ministar obrane Hrvatske Republike Herceg-Bosne, na okruglom stolu u Mostaru pod nazivom »Udruženi zločinački pothvat, zapovjedna odgovornost u procesuiranju ratnih zločina u Bosni i Hercegovini i selektivna primjena zakona« o selektivnom pristupu po pitanju procesuiranja ratnih zločina i to na štetu Hrvata, Dnevni list
 
- SDP zaslužuje da im se Milanović vrati.
Denis Kuljiš, kolumnist Jutarnjega lista
 
- Europi je potreban novi početak. Moja Europa poštuje nacionalne države. Moja Europa štiti Europljane, daje im posao, brani njihov interes, kontrolira granice. Moja Europa mora biti kolektivno mjesto slobode, inovacije i kulture. Moja Europa je neovisna i uspravna, pa i u svjetlu svih opasnosti. Moja Europa je civilizacija koja se mora braniti. Trumpova pobjeda u SAD-u trebala bi ubrzati taj novi početak Europe.
François Fillon, kandidat francuskih republikanaca na predsjedničkim izborima u travnju 2017., Reuters
 
- Najveća sramota hrvatske države su takvi transvestiti koji se okreću, koji bi, da su bili lustrirani, bili odstranjeni, isto kao ovi koji su mene tužili. To su isti oni koji su moju obitelj uništavali u doba Jugoslavije, i umjesto da su bili lustrirani i odstranjeni iz društvenog života, nakon 25 godina hrvatske države oni sada tuže i drugu generaciju Hebranga.
Andrija Hebrang, bivši podpredsjednik Vlade o Veljku Ivici Maštruku, TV Bujica
 
- Migracija je otrov.
Viktor Orbán, mađarski predsjednik vlade, Die Presse
 
-Netko će, moguće i sadašnja ministrica, trebati dovršiti ono što je Hasanbegović započeo. A on je započeo demontažu komunističkog jugoslavenstva koje se predstavlja za humanizam i internacionalizam. Može netko biti i mentalni komunist i jugoslavenski nostalgičar, njemu na veselje, ali zašto bi budžet hrvatske države, koja je skupo platila rat s jugoslavenstvom i komunizmom, plaćao opstanak toga mentaliteta i liječenje jugo-nostalgije kao vrste osobne i društvene bolesti. Kao vrste hipohondrije!
Akademik Ivan Aralica, hrvatski književnik, Globus
 
- Narod koji poslije političkog gorostasa Tuđmana izabere Mesića za predsjednika, narod u kojem spodoba poput Pusićke može biti ministrica vanjskih poslova, ima ozbiljan problem'', izjavio je Mišetić.
Bosiljko Mišetić, bivši ministar pravosuđa i potpredsjednik Vlade, TV Bujica
 
- Federacija se mora ponašati po federalnom principu, bez obzira na to što dvije zajednice brojčano nisu jednake, u pravima one to moraju biti. Dok se naglašava kako je ustav BiH donesen Daytonskim sporazumom, koji se nije mijenjao, premalo se govori da se Ustav u Federaciji promijenio više puta, i to na štetu Hrvata. Isto tako, današnji izborni zakon diskriminira Hrvate jer omogućava da im drugi biraju predstavnike. To je utvrdio i Ustavni sud presudom od 1. prosinca 2016. Sve je to važno ne samo za Hrvate već za ukupnu stabilnost i napredak BiH. Prema tome, na putu BiH prema EU mora se donijeti, i očekuje se da to bude što prije, novi izborni zakon koji će osigurati jednakopravnost triju konstitutivnih naroda i svih građana BiH.
Davor Ivo Stier, potpredsjednik Vlade RH i ministar vanjskih i europskih poslova, Večernji list
 
- Primili smo pogrješne izbjeglice.
Kolinda Grabar Kitarović, hrvatska predsjednica, Kleine Zeitung
 
- Upravo nedovoljna angažiranost Obamine administracije prema BiH otvorila je vrata za razvoj kompleksnije političke igre u BiH i veću ulogu Rusije, ali i zemalja Bliskog istoka. S obzirom na to da je Trumpov prioritet ekonomija u SAD-u, mislim da će Bosna ostati na margini političke scene ako ne dođe do većeg problema koji bi zahtijevao pažnju Amerike.
Amra Šabić El-Rayess, profesorica međunarodnih odnosa na Sveučilištu Columbia, rođena u Bihaću, više od 20 godina živi i radi u New Yorku, Dnevni avaz
 
- Nije Bosanska Posavina samo u ratu prepuštena na milost i nemilost, nego je to bilo i za vrijeme nemilih poplava. Toliko puta smo razgovarali da se imaju jednaka pravila za svaki kraj. Međutim, vlast se brine samo za one krajeve gdje će dobiti glasove, a domaća vlast izričito zna pokazati: vi niste naši.
Kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski, Oslobođenje
 

GOVOR MRŽNJE

 
- I pokojnog Franju Tuđmana moglo se prozvati da je stvorio Hrvatsku samo kako bi mu udovica danas imala penziju od 25 tisuća kuna.
Davor Krile, novinar Slobodne Dalmacije
 
- Piculina muka nije od „europskog svijeta“. Ona je više odraz tuđmanizacije hrvatskih socijaldemokrata pa je otuda i jasnije njihovo nerazumijevanje s europskim socijaldemokratima.
Nihad Hebibović, novinar Vijesti.ba
 
- Sada je na vlast u Washingtonu došao Neron.
Gideon Rachman, komentator Financial Timesa
 
- Genocidna Republika srpska nije ništa bolja od NDH.
Muhamed Borogovac, glavni urednik Bosanskoga glasnika iz Chicaga
 
- Ja ne znam postoji li neki Srbin koji ne bi išao u rat ako to bude potrebno. Rekao sam i prije toga, onaj kome je rat u glavi, dabogda mu se ratovalo u glavi. Onaj tko ne misli da ratuje za svoju zemlju, taj ne bi mogao živjeti ni u Belgiji, ni u jemačkoj, pa ni u Srbiji.
Tomislav Nikolić, predsjednik Srbije poziva u rat na Kosovo, Jutarnji list
 
- Predsjednica nikad nije bježala, nego je, dapače, preferirala crnokošuljaške spodobe, u velikoj je ljubavi s likovima koji će javno rigati etničku mržnju.
Jelena Lovrić, bivša članica CK SKH, a danas novinarka EPH, Jutarnji list
 
- Riječ sloboda  jedva je spomenuta u Trumpovu inauguralnom govoru. Američki je predsjednik jasno ravnodušan prema istini.
Gideon Rachman, komentator engleskoga Financial Timesa
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Ivan Pernar samo je rezultat jedne dugotrajne 25-godišnje krize, ne samo političke, nego i moralne, etičke, društvene, socijalne… Drugim riječima, svega onoga na čemu se ova država zasniva, a to je u velikoj mjeri ideologizirana laž, gdje nema velike razlike između bivše i ove države. I to Pernar zapravo sjajno koristi.
Jaroslav Pecnik, bivši jugomunistički dužnosnik, a današnji zagovornik „demokracije“, Radio Slobodna Europa
 
- Nedopustivo je da je Hrvatska, kao članica Unije, počela otežavati Srbiji proces približavanja Uniji. Zemlja koja se nalazi u EU-u  ne bi se smjela tako ponašati. To je pogrješno.
Josip Juratović, zastupnik u Bundestagu, Deutsche Welle
 
- Predsjednica otpočetka mantra o nacionalnom zajedništvu, ali to je samo pjena ispod koje se valja nešto posve drugo. Usta su joj puna medenjaka koji se - čim ih prospe u narod - pretvaraju u praznu frazu. Premda je na izborima pobijedila s minimalnom prevagom, nikad nije ni pokušala postati predsjednicom svih građana Hrvatske.
Jelena Lovrić, bivša članica CK SKH, a danas novinarka EPH, Jutarnji list
 
- Okrugla obljetnica međunarodnog priznanja naše zemlje u nedjelju je prošla vrlo lijepo... Gospođa predsjednica se, uobičajeno, hvalila tuđim postignućima.
Ante Tomić, kolumnist Jutarnjega lista
 

DEMAGOGIJA

 
- Ja se ne bih izrugivao altruističkim namjerama. Mi definitivno nismo došli u politiku da zaradimo kruh, imamo svoje profesije i u politiku smo ušli da pokušamo nešto dobro učiniti u društvu i da se potom vratimo profesionalnom i privatnom životu koji smo prije imali.
Božo Petrov, predsjednik Mosta o uhljebljivanju kuma Marija Bukmira u Hrvatske vode, Novi list
 
- Mi smo svi opredijeljeni za Daytonski mirovni sporazum, mi točno znamo kako je Ustav definirao BiH: kao suverenu, nezavisnu zemlju sa teritorijalnim integritetom, suverenitetom i međunarodnopravnim subjektivitetom unutar koje se nalaze dvije političko-administrativne jedinice, odnosno dva entiteta.
Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Oslobođenje
 
- Nisam govorio o sabotaži, o blokadi i tome slično.
Karl Erjavec, šef slovenske diplomacije, Novi list
 

HRVATSKI JEZIK

 
- HDZ-ov napad na Povjerenstvo za SPREČAVANJE (hrv. sprječavanje) sukoba interesa...
Davor Krile, novinar Slobodne Dalmacije
 
- Picula je ideju federalizacije POMENUO (hrv. spomenuo)...
Urednički komentar, Hina, Večernji list
 
- Na OSNOVU (hrv. osnovi) toga Ministarstvo branitelja je nesmotreno...
Rade Šerbedžija, jugoslavenski glumac u pismu Ministarstvu hrvatskih branitelja
 

JUGO PODJELA KRIVNJE

 
- Hrvatska i Srbija su potpisnice Daytonskog sporazuma i kao takve su se obvezale da će utjecati na održavanje mira i stabilnosti u BiH. Obje te zemlje s jedne strane govore o BiH kao nezavisnoj zemlji, ali s druge strane kažu: naš narod se nema čega plašiti. To je tipična balkanska politika, jedno se govori prema vam, a drugo prema unutra.
Josip Juratović, zastupnik u Bundestagu, Deutsche Welle
 
- Nitko ne vjeruje da srpski predsjednik Tomislav Nikolić zaista želi rat kad izjavljuje da bi poslao vojsku na Kosovo “ako bi tamo bili ubijani Srbi”, niti događaji oko proslave dana Republike srpske, postavljanje neoustaških ploča u Jasenovcu, organiziranje makedonskih albanskih stranaka u Tirani, pokušaj puča u Podgorici govore da se baš spremaju sukobi.
Ivo Vajgl, bivši jugokomunistički političar i sadašnji slovenski europarlamentarac, Beta, Beograd
 
- Mislim da je Srbija, nakon što je rehabilitirala Dražu Mihailovića i što je u postupku Nedićeva rehabilitacija, posljednja koja bi imala moralno pravo da prigovara Hrvatskoj zbog Stepinca.
Ivo Josipović, bivši hrvatski predsjednik, Kurir, Beograd
 

PRAVO PITANJE

 
- Nakon što je Hrvatska izgubila arbitražu s MOL-om u Ženevi, vi ste morali odgovarati na čudna novinarska pitanja zašto ne priznate da je Karamarko bio u pravu?
Dražen Ciglenečki, novinar Novoga lista pita Božu Petrova, čelnika Mosta o napadu bez pokrića na Tomislava Karamarka
 

RELATIVIZIRANJE VELIKOBOŠNJAŠTVA

 
- I Radovan Karadžić svoju je obranu zasnivao na tome da se on borio protiv islamskog radikalizma, a sada to isto slušamo i od hrvatske predsjednice, koja govori da se Bošnjaci radikaliziraju do te mjere da se pretvaraju u bazu ISIL-a, te da Hrvatska mora djelovati kao neka moralna okomica.
Goran Kovačević, osnivač Komunističke partije BiH i docent na sarajevskom Fakultetu za kriminalistiku, TV1, Patria, http://www.nap.ba/new/vijest.php?id=31339
 

UNITARIZAM

 
- Nema govora ni o kakvim procesima centralizacije, unitarizacije ili federalizma i mislim da to mora biti vrlo precizno i jasno naznačeno unutar amandmana koji je predložen.
Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Anadolija, Turska 
 
- Svaki narod ima pravo nazvati svoj maternji jezik kako želi, a Bošnjaci su se izjasnili da je to bosanski jezik.
Jonathan Moore, šef Misije OESS-a u Bosni i Hercegovin iz SAD-a, Anadolija
 
- Ustavni Sud je posljednja crta obrane slabašne državnosti daytonske BiH.
Muhamed Borogovac, glavni urednik Bosanskog glasnika

Anketa

A. Plenković i T. Medved dodvoravaju se Srbima. Je li to izdaja?

Petak, 07/08/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1106 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević