Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- BiH nije nastala voljom njezinih naroda. Narodi u BiH nisu nositelji suvereniteta, već građani.
Damir Mašić, bošnjački zastupnik SDP-a podržava preglasavanje Hrvata oko pitanja „federalizacije“, Večernji list
 
- Hrvatska nema pravo podignuti optužnicu protiv nekog drugog građanina jer je dogovoreno između tužiteljstva Srbije, BiH, Hrvatske, da se radi u dogovoru s državom odakle je taj državljanin.
Jovan Divjak, general Armije BiH nakon podizanje hrvatskih optužnica protiv generala JNA i Armije BiH, Vijesti.ba
 
- HVO je bio eksponent hrvatske države.
Anto Nobilo, odvjetnik o suđenju šestorici Hrvata u Den Haagu, Vijesti.ba, Sarajevo
 
- Hrvatska ne može odgovarati za ustaške zločine, jer nije pravna sljednica Nezavisne države Hrvatske (NDH), nego Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH), nedvosmisleno su u ponedjeljak poručili iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP), u prvoj reakciji na skupnu tužbu kojom potomci žrtava NDH pred američkim sudom od Hrvatske traže 3,5 milijarde dolara odštete zbog zločina ustaškog režima..., što je neiskren odgovor do točke u kojoj politika degradira do ruganja vlastitim građanima.
Boris Pavelić, jugoslavenski novinar Novoga lista s hrvatskim prezimenom

- Teran je vino slovenskog geografskog podrijetla, naše kvalitetno odlično vino i ne damo ga drugima.
Miro Cerar, predsjednik slovenskoga Zbora o odluci Europske komisije da je teran i hrvatsko vino, Jutarnji list
 
- Ne možete samo tako reći da se Sjeverna Irska želi priključiti Irskoj. Možda neke snage unutar Sjeverne Irske, ali to su isti oni koji su se željeli priključiti Irskoj i dok smo bili u EU-u. Isto tako je u Škotskoj.
Andrew Dalgleish, novi veleposlanik Velike Britanije u Hrvatskoj, Nacional
 
- Točno je da sam nazvao Dominika Strizu jer se moje kolege zanimaju kako će ih HRT pratiti na izborima, ali taj razgovor nema veze ni s kakvim prijetnjama, jer ja u životu nikome nikad nisam prijetio.
Miro Bulj, sirovi čelnik Mosta o prijetnji Dominiku Strizeu, privremenom rukovoditelju HRT-ova centra u Splitu, Jutarnji list
 
- Iz aviona je bilo vidljivo da ova odluka Ustavnog suda u pozadini ima otvorena vrata za dvije, jednako loše i štetne, pojave: prvo, opet će se otvoriti nepotrebna javna rasprava o temi pobačaja u nastojanju da se sruši bit europskog i još uvijek suvremenog zakona iz 1978. i drugo, doista postoji i opasnost da sve završi reduciranjem prava žena na raspolaganje svojim tijelom, što je temeljno ljudsko pravo.
Tihana Tomičić, novinarka Novoga lista

- Savjet se ne miješa u uređivačku politiku ako ona ne prekoračuje sve ono što je predviđeno u našim zakonima.
Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH na pitanje novinara Glasa Slavonije kako komentirate pisanje Pupovčeva tjednika Novosti?
 
- Na koncu, željeli bi naglasiti, neka vas ne zbuni što opisani ekonomski model, čiji je Todorić u Hrvatskoj bio najupečatljiviji eksponent, nazivamo Tuđmanovim modelom. Jest, Tuđman je odabrao i stvorio tajkune...
Ladislav Tomičić, novinar Novoga lista likuje zbog propasti Agrokora
 
- Nikad se nisam susreo s mafijaškim šefovima. Imao sam razgovore s ultrasima različitih skupina, što je normalno za predsjednika nogometnog kluba. Neki od ultrasa nisu sveci? Da, slažem se, ali oni nemaju nikakve zabrane za utakmicu.
Andrea Agnelli, predsjednik Juventusa o optužbama da je klub protežiran zbog povezanosti s mafijom, La Gazzetta delo Sport
 
- Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker nedavno je objavio Bijelu knjigu u kojoj je izložio mogućnosti koje ima Europska unija. Između redaka dalo se iščitati da Juncker zapravo favorizira produbljivanje Europske unije. Zagovornici te pozicije argumentiraju da je uzrok svih problema preslab utjecaj Europske unije. Njima bi bilo po volji kada bi Bruxelles imao više mogućnosti za samostalno rješavanje krize. Međutim, za takvu reformu Europske unije trenutno nema političkih većina.
Andreas Schwarzkopf, komentator njemačkoga Frankfurter Rundschaua
 
- Generale bi trebalo tretirati tek kao jedan od izvora. Posao je povjesničara da sravne različite izvore o istom događaju i kritički ih preispitaju, umjesto da ih prihvaćaju kao dogmu. Kada govorimo o ratu, ne govorimo samo o vojnicima.
Snježana Koren, predstojnica Katedre za metodiku nastave povijesti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu protiv toga da generali govore o Domovinskom ratu, Index
 
- Sama činjenica da su oni napravili paralelni skup u Neumu i pričali o svojoj paralelnoj nacionalnoj agendi, može biti slučajnost, ali njen efekt je razoran po ideju Balkan-šestorke.
Dušan Janjić, politički analitičar i direktor Foruma za etničke odnose o skupu Hrvata u Neumu, Vijesti.ba, Sarajevo
 

TVRDNJE

 
- Petritschevim amandmanima ukinuta su sva ona prava koje su Hrvati imali u trenutku kada je nastala Federacija BiH, čime su postali narod drugog reda, a u Republici srpskoj trećeg. Dotad su Hrvati imali paritet u Federaciji i nije se moglo odlučivati bez konsenzusa. Uvođenjem Srba kao konstitutivnog naroda u Federaciji, a Hrvata i Bošnjaka u Republici srpskoj taj se smisao izgubio. Jer Srbi su trebali biti birani tamo gdje ih zapravo nema, tako da su fiktivno postavljani ljudi. Tako je jedna većinska zajednica počela nametati odluke drugoj manjinskoj, zbog čega je došlo do krize.
Željana Zovko, hrvatska eurozastupnica, Nacional
 
- Turska, podupire ISIL do ovog trenutka, jer je Erdogan, turski predsjednik, pripadnik Muslimanskog bratstva. On je ideološki povezan i suosjeća s ISIL-om i s Al-Nusra Frontom. Svi znaju u našoj regiji da im je slao naoružanje, pomagao logistički i kroz izvoz nafte.
Bashar al-Asaad, sirijski predsjednik, Phoenix TV, Kina
 
- Oni će reći da će otvaranje arhiva dovesti do „produbljenja podjela“ iako su poništenjem rezultata pomirbe i inzistiranjem na politici „mi“ i „oni“ sve učinili da društvene podjele teško mogu biti dublje.
Ivo Lučić, povjesničar, Večernji list
 
- Atlantizam (okretanje prema euroatlantskim integracijama) je koncept koji je relevantan za Balkan i njegovu modernizaciju. On se temelji na dobrim odnosima među susjedima, a to je esencijalno za mir i progres.
David Phillips, ravnatelj Programa za izgradnju mira i Instituta za ljudska prava na najpoznatijem njujorškom sveučilištu Columbia i autor knjige Turska, nesigurni saveznik Zapada, Dnevni avaz
 
- Najveći zločin se dogodio u istočnoj Bosni koja je bila pretežno naseljena Bošnjacima. Srebrenica i Žepa su najbolji primjer. U Haaškom sudu donijeto je nekoliko presuda za genocid u Srebrenici. Moguće je kako se u presudi Ratka Mladića poveća broj lokacija na kojima je izvršen genocid. Međutim, ti masovni zločini se ne mogu pripisati samo pojedincima iz Republike srpske, jer to ne daje punu sliku zločina. Planiranje i izvršenje genocida nije bilo moguće bez logistike i mozga iz Beograda. Ukoliko dođe do revizije i ukoliko se Srbija opet oslobodi odgovornosti, pitanje njene odgovornosti u ratovima devedesetih ne će nestati. Uostalom nije samo sud relevantan za utvrđivanje odgovornosti. Utvrđivanje političke i povijesne pravde tek je pred nama.
Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, Danas, Beograd
 
- Sve ukazuje da Šeks kontrolira hrvatsku političku i medijsku scenu u cijelosti jer ovo što mediji rade predsjednici Grabar Kitarović toliko je neukusno i zločesto pa se dobiva dojam da Vladimir Šeks ima svog kandidata za predsjednika na sljedećim izborima.
Srećko Radović, aktivist, HRsvijet
 
- Meni je puno veći problem Maras, ovakvi politički očerupanci, kada sjedi u vladi koja dozvoli izgradnju višestruko premalog aerodroma i time Beogradu svjesno prepusti mjesto prometnog lidera regije! Nisu ista liga! Nisu zato jer Marasu fali kućnog odgoja - saborski zastupnik se tako ne ponaša prema predsjednici države! Ma što o njoj mislio! Ali to se uči doma!
Igor Peternel, potpredsjednik HHO-a na facebooku
 
- Kapitalizam je prestao biti prosvijetljeni pokretač bogatstva kakav je nekoć bio. Zajedno sa sekularizacijom društva, gubitak judeo-kršćanskih vrijednosti doveo je Zapad do velike krize.
Steve Bannon, savjetnik Donalda Trumpa, Slobodna Dalmacija
 
- Vesna Pusić koja je izajavila da je Hrvatska „agresor“ u BiH, ne samo da je bila kandidatkinja naše zemlje za Glavnu tajnicu UN-a, pa zamislite, ona je s takvim stavom bila ministrica vanjskih poslova suverene i neovisne Hrvatske! To pokazuje jednu duhovnu i političku hipokriziju. Narod koji poslije političkog gorostasa Tuđmana izabere Mesića za predsjednika, narod u kojem ovakva jedna spodoba može biti ministrica vanjskih poslova, ima ozbiljan problem. Pusićka nikada nije mogla prikriti mržnju prema vlastitoj državi, namjerno ne ću reći Domovini, jer Hrvatska očito njoj nije Domovina... Pa ona je nesretna što se budi u zemlji koja se zove Hrvatska! Strašno je da je takva osoba bila ministrica vanjskih poslova!
Bosiljko Mišetić, bivši ministar pravosuđa i potpredsjednik Vlade, TV Bujica
 
- EU nije više čak ni zajednica vrijednosti. Njezino stanje je jadno i zabrinjavajuće.
Heinrich August Winkler, njemački povjesničar, Frankfurter Rundschau
 

GOVOR MRŽNJE

 
- »Država« je stvorila »Agrokor« tako da je novac hrvatskih građana, bez njihovog znanja i pristanka, odlukom politike, Franje Tuđmana osobno, bio stavljen na raspolaganje Ivici Todoriću osobno.
Branko Mijić, urednik Novoga lista

- Kvalificirano je da su ta kaznena djela počinjena u okviru međunarodnog oružanog sukoba gdje su HVO i HZ BH bili produžena ruka hrvatske politike i hrvatske države.
Anto Nobilo, odvjetnik o suđenju šestorici Hrvata u Den Haagu, Vijesti.ba, Sarajevo
 
- Federalizacija je lijepo ime za šovinizam koji vodi u fašizam.
Damir Mašić, bošnjački zastupnik SDP-a, Večernji list
 
- Majke ti mila, opet! KGK očito uživa u držanju duge cijevi. Može li netko reći u čemu je fora ciljati puškicom? Zar ju to seksualno uzbuđuje?
Carlos Drago Pilsel, povratnik iz Argentine i bivši savjetnik Ive Josipovića na svome facebooku vrijeđa hrvatsku predsjednicu
 
- Kad kažemo da su nacisti, postane im neugodno. Okupe se u solidarnosti. Osobito Merkel. Ali upravo se služite nacističkim metodama. Protiv koga? Protiv moje turske braće u Njemačkoj.
Reçep Tayyip Erdoğan, turski predsjednik napada njemačku kancelarku Angelu Merkel što mu je Njemačka prihvatila milijune Turaka, The Wall Street Journal, SAD
 
- Politiku Vlade Andreja Plenkovića međutim vode notorni desničari u čijoj se režiji provodi izrazito konzervativna politika. Umiljat pogled premijera samo je maska za povratak Hrvatske u rikverc u cijelom nizu temeljnih ljudskih prava.
Tihana Tomičić, novinarka Novoga lista

- Kupovali smo hrvatsko: hrvatske jagode iz Bugojna...
Ladislav Tomičić, novinar Novoga lista podrijetlom iz Zenice ruga se „hrvatskim jagodama“ iz nedalekoga hrvatskog Bugojna
 

JUGONOSTALGIJA

 
- U pitanju je konačna propast Tuđmanovog ekonomskog modela. Gotovo sve što se moglo prodati – prodano je...
Ladislav Tomičić, novinar Novoga lista likuje zbog propasti Agrokora
 
- U vremenu problema s kojima se svijet suočava, mi smo duplo ranjivi: posljedicama rata, razaranja, ljudskim žrtvama i nejasnim odgovorom na pitanje tko smo mi, svi koji smo tu. Nama apsolutno odgovara jedan širi okvir, kao što je to okvir zapadnog Balkana.
Dušan Janjić, politički analitičar i direktor Foruma za etničke odnose, Vijesti.ba, Sarajevo
 
- U oštrom odgovoru ruskog ministarstva vanjskih poslova žestoko je kritizirano Plenkovićevo »miješanje« u ukrajinsko pitanje, uz poruku hrvatskom premijeru da se pozabavi hrvatskim »kroničnim problemom«, odnosno kršenjem prava Srba i drugih manjina. Moskva je podsjetila Plenkovića da je cijena hrvatske reintegracije svog teritorija bio »progon 250 tisuća Srba u operacijama Bljesak i Oluja«.
Denis Romac, komentator Novoga lista

- Hrvatska se mora jasno pozicionirati na antifašističkoj strani, kamo i pripada.
Prof. dr. sc. Vesna Crnić-Grotić predstojnica Katedre za međunarodno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci i predsjednica Odbora stručnjaka Vijeća Europe za Europsku povelju za regionalne i manjinske jezike, Glas Slavonije
 
- Dokumentarni film Darija Juričana »Gazda« nije film o Ivici Todoriću, to je priča o svima nama, o Hrvatskoj darovanoj 200 obitelji, o tajkunskoj i kriminalnoj privatizaciji koja je uništila sve ostale obitelji. I o gazdi koji nas se sjeti samo onda kada počne šepati.
Branko Mijić, urednik Novoga lista

- Kada zemlji zbog ustaških zločina priprijeti sudsko oduzimanje petine proračuna, Vlada se odjednom sjeti da ni partizani nisu tako loši; ali u svim drugim slučajevima, ista će ta vlada učiniti sve da osloboditelje Hrvatske u Drugome svjetskom ratu ponizi, prešuti i krivotvori, dopuštajući istodobno da revizionizam i ustaštvo poput poplave potapaju društvo.
Boris Pavelić, jugoslavenski novinar Novoga lista s hrvatskim prezimenom

- Premijeri zemalja zapadnog Balkana su naši dragi gosti i prijatelji Bosne i Hercegovine, a posebno premijer Srbije Aleksandar Vučić za koga sam više puta rekao kako je pokazao državničku hrabrost i mudrost, i u svakom trenutku na ispravan način definirao odnose između Srbije i BiH.
Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Danas, Beograd
 

DEMAGOGIJA

 
- Uspjeh Njemačke ne može se odvojiti od uspjeha Europske unije.
Njemačka kancelarka Angela Merkel na zajedničkoj konferenciji za tisak u Bijeloj kući, Die Zeit
 

GLUPOST

 
- Davanje mirovina braniteljima HVO-a meni je najveći dokaz da su se ti ljudi borili za Hrvatsku. I sada im se daju mirovine.
Anto Nobilo, odvjetnik, Vijesti.ba
 
- Tko bi još donedavno i pomislio da nitko, ama baš nitko, u vlasti neće ni prstom mrdnuti da preispita vlastito ponašanje, ne bi li se bar potrudio razumjeti kako se Židovi i Srbi u Hrvatskoj osjećaju, kad se dopušta relativizacija i veličanje ustaštva?
Boris Pavelić, jugoslavenski novinar Novoga lista s hrvatskim prezimenom

- U Hrvatskoj nitko ne veliča ustaštvo, samo je potrebno mladima reći da se taj pozdrav ne koristi makar ga je i HOS koristio u buntu protiv velikosrpske agresije. Bilo bi bolje da nisu, ali nažalost jesu.
Nikola Grmoja, komesar Mosta govori o „buntu“ HOS-a protiv srpske agresije!!!, N1 TV
 
- Ustavni sud donio je prije nekoliko tjedana pravorijek po kojem zabrane pobačaja u Hrvatskoj ne može biti. Zasad. Jer, u toj odluci također je naloženo zakonodavcu da u roku od dvije godine donese novi zakon koji regulira pravo na pobačaj, budući da postojeći datira iz 1978. Već tada je bilo jasno da će to biti prostor za jačanje retrogradnih konzervativaca, da su to mala vrata kroz koja će se pokušati progurati zabrana abortusa.
Tihana Tomičić, novinarka Novoga lista

- Europa je uvijek bila protiv nas. Od samog početka. Od Owen-Stoltenbergova plana pa na ovamo. Tako da je ovaj slučaj završen. Kada bi Bosna i Hercegovina željela predati neku novu, eventualnu tužbu, ona bi morala biti odobrena od Predsjedništva BiH, a svi znamo da se to neće dogoditi. Kada je Richard Holbrooke pravio ustroj BiH, znao je za ovakve stvari, pa je država napravljena tako kako je napravljena, dakle da bude nemoguće tražiti pravdu pred međunarodnim institucijama.
Francis Boyle, američki pravnik, Dnevni avaz
 

IZDAJA

 
- Premda Franjo Tuđman nije formalno optužen, na optuženičkoj klupi u predmetu Herceg Bosna zapravo je Tuđmanova politika prema BiH, njegova opsjednutost obnovom Banovine Hrvatske, njegovi stenogrami s Pantovčaka, u kojima stoji i, kako je to izjavio 27. prosinca 1991. godine na znamenitom sastanku s hrvatskim vojnim i političkim dužnosnicima na Pantovčaku, kako je došao trenutak »da iskoristimo priliku i okupimo hrvatski narod unutar najširih mogućih granica«.
Denis Romac, novinar Novoga lista
 

LAŽ

 
- Po Tuđmanovoj opsesiji o 200 obitelji kao glavnim okosnicama razvoja provedena je privatizacija kojom su podobnima praktički darovani tvornice, trgovine, zemljišta. Banke su sanirane novcem poreznih obveznika i onda prodane strancima. S klauzulama o nepropitivanju prijašnjih bilanci. Pljačka stoljeća, zajednički je nazivnik svih tih operacija.
Ines Šaškor, jugonostalgičarka i dopisnica Radio Slobodne Europe
 

NIJE NEGO

 
- O čemu mi pričamo?! Znači, ne smiješ niti pitati i tražiti da izvještavanje i praćenje kandidata bude javno i transparentno, a uvjeti objavljeni na stranicama, i odmah te optuže da prijetiš! Samo sam pitao kakvi su kriteriji HRT-a. Nisam zvao privatnu televiziju nego HRT koja je javni servis. Kakva je to prijetnja? Nisam ništa za sebe tražio, ja kao saborski zastupnik imam dovoljno medijskog prostora. Ni ne znam šefove na HRT-u da bih ih mogao zvati. Ali smatram da kriteriji izvještavanja kandidata trebaju biti jednaki za sve - i crvene i crne i žute.
Miro Bulj, sirovi čelnik Mosta o prijetnji Dominiku Strizeu, privremenom rukovoditelju HRT-ova centra u Splitu, Jutarnji list
 

OTROVNO PITANJE

 
- Kako komentirate Izvješće Amnesty Internationala i State Departmenta o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj? Naime, oba su vrlo kritična, ističu veličanje fašizma, nacionalizam, govor mržnje i nasilje prema pripadnicima LGBT zajednice i manjina. Niste dugo u Hrvatskoj, ali vjerujem da ste nešto od toga primijetili? Kako se, prema vašem mišljenju, s takvim pojavama nosi vlada Andreja Plenkovića?
Zrinka Vrabec Mojzeš, propala urednica Radija 101 i bivša savjetnica Ive Josipovića pita britanskog veleposlanika Andrewa Dalgleisha, Nacional
 
- Tko bi još donedavno i pomislio da nitko u vlasti neće ni prstom mrdnuti da preispita vlastito ponašanje, ne bi li se bar potrudio razumjeti kako se Židovi i Srbi u Hrvatskoj osjećaju, kad se dopušta relativizacija i veličanje ustaštva?
Boris Pavelić, jugoslavenski novinar Novoga lista s hrvatskim prezimenom

PRIJETNJA

 
- Očekujem da će HNS tražiti zaštitu i u UEFA-i, ali očekujem od premijera, mislim da se mora umiješati u tu priču, tražiti ostavke svih tih ljudi u HNS-u ili tražiti da vrate iskaznice HDZ-a.
Nikola Grmoja, čelnik Mosta protiv Hrvatskoga nogometnog saveza i Dinama, N1 TV
 
- Teran je slovensko vino i ne damo ga, na njegovoj zaštiti inzistirat ćemo do samoga kraja.
Miro Cerar, predsjednik slovenskoga Zbora o odluci Europske komisije da je teran i hrvatsko vino, Jutarnji list
 
- Nizozemska vojska broji samo 48 tisuća ljudi, a broj Turaka u Nizozemskoj je 400 tisuća.
Yeni Akit, turski dnevni list prijeti Nizozemskoj
 

VELIKOSRPSTVO

 
- U Hrvatskoj je antisemitizam u svojim bestijalnim, smrtonosnim formama divljao za četiri tragične godine nacističko-ustaške okupacije.
Boris Pavelić, jugoslavenski novinar Novoga lista s hrvatskim prezimenom

Anketa

A. Plenković i T. Medved dodvoravaju se Srbima. Je li to izdaja?

Petak, 07/08/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1230 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević