Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
– Želim naglasiti da se nalazimo u ozbiljnoj političkoj krizi i da narod mora reagirati.
Vlaho Orepić, dan nakon s dužnosti ministra policije poziva narod na ulice da sruši A. Plenkovića, HRT
 
- Što se tiče izjave Vlahe Orepića, svima je jasno da nije zazivao nikakve nerede, već je pozvao narod da na izborima kaže dosta hegemoniji Andreja Plenkovića.
Božo Petrov, čelnik Mosta i predsjednik Sabora o pozivu Vlahe Orepića naroda na ulicu, Jutarnji list
 
- Premijer Plenković krši Ustav. Orepić, Dobrović i Šprlje mogu biti smijenjeni samo u Saboru.
Miroslav Šimić, Mostov saborski zastupnik, RTL
 
- Smjena Mostovih ministara pod očitim utjecajem cijele klike uz i u Agrokoru, jer samoubilačka obrana kompromitiranog ministra ne ostavlja nimalo mjesta sumnju u to tko i zašto vodi ovu igru, sasvim sigurno će maksimizirati Mostove rezultate na lokalnim izborima koji se održavaju za tri vikenda od današnjeg.
Jasmin Klarić, urednika Novoga lista
 
- Realno govoreći, svaka vlada bi donijela lex Agrokor, bila lijeva ili desna, jer je riječ o tome da država mora zaštititi tako veliki sustav i tako velik broj zaposlenih, a Marić pritom nije ključno pitanje, on je samo kotačić u mehanizmu. Da ga je smijenio, Plenković bi morao rušiti i lex Agrokor, a on je sad za njega biti ili ne biti. Realno, većina premijera reagirala bi kao Plenković sada, vjerojatno i Milanović, kao i Bernardić ili Vrdoljak.
Tihana Tomičić, novinarka Novoga lista
 
- SDP tapka u magli i čiji čelnik, inače simpatični Bero, traži u grču prostor za svoje preživljavanje.
Đurđa Adlešić, bivša čelnica HSLS-a, Direktno
 
- Neće valjda kulturna javnost podviti rep pred pokušajima da se Hrvatska pretvori u džamahiriju u kojoj se repertoar, podjela uloga i kazališni plakati prvo nose biskupima na odobrenje i škropljenje svetom vodicom.
Sanja Modrić, novinarka Novoga lista brani O. Frljića
 
- Znajući da je s Plenkovićeve strane razriješeni ministar unutarnjih poslova ozbiljno zapeo na istrazi potencijalnog kriminala u Agrokoru – premijer na panj stavlja Vladu, HDZ i sebe u korist – Ivice Todorića i svih koji stoje uz i iza njega.
Jasmin Klarić, urednik Novoga lista
 
- Egzodus Srba iz Zapadne Slavonije 1991. i 1995. godine nastavak je politike NDH koja je činila zločine nad Srbima u Jasenovcu i Donjoj Gradini. Hrvatska nije dozvolila ni da stanovnici Zapadne Slavonije odu, nego su bombardirali i kolonu, smatrajući da nije dovoljno oduzeti imanja, kuće, slobodu, nego i živote.
Milorad Dodik, predsjednik Republike srpske u Bosanskoj Gradiški 1. svibnja 2017., Blic
 
- Protiv zapadnoslavonskih Srba tijekom Bljeska (oko 15.000 žitelja sa oko 4.000 vojnika) krenulo više od 16.000 pripadnika hrvatskih oružanih snaga. Narod Zapadne Slavonije, sjećajući se Jasenovca i Pakračke Poljane, krenuo je u egzodus prema Srpskoj. Na putu prema "mostu spasa" do reke Save, sustizale su ih avionske bombe, maljutke iz helikoptera, topovske granate i snajperski meci,
Izvješće Informacijsko-dokumentacijskoga centra Veritas Save Štrbca uoči 22. obljetnice Bljeska, Blic
 
- Srbija je na dobrom putu i uskoro očekujem otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima.
Johannes Hahn, europski povjerenik za proširenje politiku, Politika
 
- Izmjenu mađarskog zakona o visokom obrazovanju smatram političkim napadom. Imamo jedan identitet ali dvije putovnice. Sada žele uzeti jednu od naših putovnica. Vlada želi onemogućiti da sveučilište izdaje i američku diplomu. Ne ću odustati od tog prava, i sa sigurnošću tvrdim kako sveučilište ne će biti zatvoreno.
Michael Ignatieff, rektor Srednjoeuropskog sveučilišta u Budimpešti, Magyar Nemzet
 
- Ako budemo dovoljno mudri, mi ćemo se malo primiriti i nećemo na sebe preuzimati teret i odgovornost za nefunkcioniranje BiH, jer glavni razlog za to su neriješeni odnosi između Bošnjaka i Hrvata. Ako mi budemo kao narod pametni, pustit ćemo da se drugi međusobno udaraju.
Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH na tribini PDP-a u Trebinju pod nazivom “Kuda ide Srpska”, Faktor.ba
 
- Protiv obvezujućih kvota naseljavanja uvijek ćemo dignuti svoj glas, budući da bi provođenje te mjere bilo jedno od najgrubljih uplitanja u život naše zemlje.
Pál Völner, zamjenik mađarskoga ministra pravosuđa o pritisku EU-a da članice moraju na silu primati migrante, Magyar Idők
 
- Košarica koju je Vesna Pusić zaobilazno dobila od Andreja Plenkovića neće značiti samo kraj jedne političke karijere, nego se tim kukavičkim činom na neki način zatvara jedno značajno poglavlje hrvatske politike.
Jelena Lovrić, novinarka Jutarnjega lista
 
- Ne mogu trpjeti da oni koji žele biti moralna vertikala, a to naprosto nisu, da i dalje urušavaju ono što mi stvaramo. Dva puta izbori u 18 mjeseci... To nije odgovorno prema državi. Most ne može biti ni u vlasti, ni u oporbi. Imaju samo rušilačku energiju s kojom se ja ne mogu složiti.
Milanka Opačić, saborska zastupnica SDP-a, Jutarnji list
 
- Ne vjerujem da Slovenija zloupotrebljava schengensku uredbu za stvaranje pritiska na Hrvatsku. Slovenija samo pokušava biti disciplinirana članica EU-a.
Ivica Maštruko, bivši hrvatski diplomat, Deutsche Welle
 
- Izgrađeno je na tisuće stambenih objekata za Hrvate, obnovljeni su crkveni objekti. Nije, dakle, do Dodika što se Hrvati, jer on im je stvorio uvjete, ne vraćaju na svoju djedovinu. I stoga će se, radi li se i o javnom konfrontiranju u koje se upusti Komarica, ograditi, tim prije jer nije siguran da se „javnom komunikacijom o tom sukobu može i pomoći“.
Slavo Kukić, jugonostalgičarski sociolog iz Mostara, Dnevni list
 
- Srbi su najveći i najbolji prijatelji Makedonaca.
Ivica Dačić, prvi potpredsjednik Vlade i šef srbijanske diplomacije, Blic
 

TVRDNJE

 
- Što se tiče Petrovljeva političkog pokreta Most, oni su dokazali – da nisu politički zreli, da su trapavi, jer su odabrali krivi tajming da se 'junače' te da im je rezultat na lokalnim izborima važniji od stabilnosti nacije. Most se, definitivno pokazao kao politički partner iz pakla.
Davor Ivanković, novinar Večernjega lista
 
- Tu se radi o jednoj narcisoidnoj i opasnoj osobi. Dopustiti si da ministar unutarnjih poslova u ostavci poziva narod da izađe na ulicu svojstveno je ljudima i diktatorima u totalitarnom sustavu, a ne u parlamentarnoj demokraciji. Zamislite koga bi narod trebao spašavati? Voditelja fitness centra iz Metkovića.
Željko Olujić, Bivši glavni državni odvjetnik o pozivu smijenjenog Vlahe Orepića naroda na ulicu, Direktno
 
- Ministar policije koji odbija napustiti radno mjesto nakon što je smijenjen, i još pritom poziva narod na ulice ili na preuzimanje stvari u svoje ruke, puno je opasniji od jednog tehnomenadžera.
Tihana Tomičić, novinarka Novoga lista
 
- Za vrijeme rata sam dizao svoj glas i pozivao na pomirenje, to dobro znaju moji sugrađani. Danas bi Isus plakao nad Banja Lukom. Ja sam toliko puta govorio Banja Luko, i banjolučka politiko gdje su ti Banjolučani.
Franjo Komarica, banjolučki biskup, FACE TV, Dnevni list
 
- Hrvatskoj se manjini derogiraju manjinska prava na informiranje, 70 posto kulturnih udruga nema riješen prostor za rad, problem je i financiranje rada udruga, država se miješa u identitetski spor, odnosno tzv. Bunjevačko pitanje.
Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnik u Narodnoj skupštini Srbije na okruglom stolu "Hrvatska manjina u Srbiji: položaj i perspektive", Večernji list
 
- Smjena trojice Mostovih ministara nije rješenje za hrvatsku državu. Treba riješiti ključne probleme, a to je rezanje socijalističke birokracije, otvaranje vrata za investicije, uključivanje u ekonomski i društveni razvoj izvandomovinske Hrvatske kojih ima 3 milijuna.
Željko Glasnović, nezavisni saborski zastupnik koji je ušao u Sabor na listi HDZ-a, Direktno 
 
- U ljevici je na djelu novi neokomunistički naraštaj, odgojen na vrijednosnoj zločinačkoj paradigmi. Njima trideset godina demokracije ništa ne znači. U novim su okolnostima postali zarobljenici mita proizvedenoga prije. Njima je Josip Broz Tito još uvijek glavni lik u priči, a radi se o desetom mega ubojici u svjetskoj povijesti 20. stoljeća. Zanimljivo je pritom kako se u 2017. godini ljevica više ne prikriva i ne prešućuje kao 1990-ih. Ovo je prvi puta da su otvoreno rekli; ako mi to ne organiziramo, onda nas to isto ne zanima. Opasno. Procjenjuje da će očito biti potrebni ozbiljniji zahvati u Hrvatskoj kako bi postali demokratsko društvo koje će slijediti europske vrijednosti.
Josip Jurčević, povjesničar, Direktno
 
- Kriminal je tamo gdje je SDP, iako nam već desetljećima govore da je začetnik kriminala u Hrvatskoj HDZ. Zato se nadam da će jednoga dana i hrvatsko odvjetništvo početi raditi po propisima, a ne po političkim kriterijima.
Andrija Hebrang, bivši potpredsjednik Hrvatske vlade, Direktno.
 
- Takozvana Deklaracija o zajedničkom jeziku pokušaj je hegemonizacije jugoslavenstvom i preambula 3. Jugoslavije, nove jugoslavenske nakaze.
Davor Velnić, hrvatski književni i urednik Književne Rijeke, Novi list
 
- Ako oni u Beogradu misle kako mi Albanci brzo zaboravljamo, varaju se. Albanac ne zaboravlja i mi smo mirni narod, ali na Albanca ne možete gaziti. Mi moramo pokazati mjesto neprijatelju Srbiji i trebamo uraditi onako kako je uradila Hrvatska.
Ramush Haradinaj, čelnik oporbene Alijanse za budućnost Kosova nakon povratka iz pritvora u Francuskoj, Tanjug
 
- Kada malo bolje pogledamo tko su potpisnici tog pamfleta, a i ima ih oko dvije tisuće, među njima je mnogo onih koji smatraju da je jugoslavenska država i jugoslavenstvo državni i nacionalni normativ, a da je ovo postjugoslavensko stanje, kako ga oni zovu, jedna vrsta povijesnog ekscesa.
Dr. Zlatko Hasanbegović, povjesničar o jugonostalgičarskoj deklaraciji o „zajedničkom jeziku“, Hrvatski radio
 
- U Srbiji je na vlasti nacionalističko vodstvo.
Zoran Zaev, čelnik Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM),Blic
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Andrej Plenković je diktator.
Božo Petrov, čelnik Mosta i predsjednik Sabora, Jutarnji list
 
- Hadezeov prijedlog izmjena Izbornog zakona, bog me ubio,  neodoljivo me asocira na praksu Pavelićeve endehazije – žrtvovanje Istre, Zadra i otoka Mussoliniju – uz obrazloženje kako žrtvu traži hrvatski interes.
Slavo Kukić, jugonostalgičarski sociolog iz Mostara protivi se zahtjevu Hrvata u BiH da se izbore za svoja zagarantirana a oduzeta prava iz Daytona, Dnevni list
 
- Premijer Andrej Plenković očito štiti mutne interese, i to je ovih dana svima jasno.
Davor Bernardić, čelnik Partije, HRT
 
- Po rasnim zakonima Nezavisne Države Hrvatske kojima su bili obuhvaćani njezini građani bez obzira na dob, od novorođenčadi do staraca, ljudi su bili izbacivani iz svojih domova, ponižavani, opljačkani, a na kraju poslani u logore smrti. Na taj put bez povratka svatko od njih bio je poslan s dokumentom potpisanim ustaškim podzravom 'Za dom sprmeni'. Zločinici koji su ih ubijali u ovom logoru ili u 40-ak drugih logora pozdravljali su se pozdravom 'Za dom spremni'. Ljudi su u ovom logoru ubijani izgladnjivanjem, radom i masovnim pogubljenjima, a nad ustaškim metodama ubijanja zgražali su se čak i njihovi njemački gospodari. Da, to je bio Jasenovac. Da, to je činjeno pod znakom U i uz pozdrav Za dom spremni. To je bila takozvana nezavisna Država Hrvatska.
Ognjen Kraus, predsjednik jedne od dviju podijeljenih židovskih organizacija u Jasenovcu na komemoraciji podjela, Direktno
 
- Ključno pitanje za ovu zemlju nije ono hoćemo li skoro na izbore, što će biti s Plenkovićem, Mostom i HDZ-om, ili je li Bernardić spreman preuzeti vlast. Ključno je samo hoće li Hrvatska i dalje ostati talac moćne klike koja očito, najblaže rečeno, pleše po samom rubu kriminala. A premijer, dečko koji je obećavao, nakon 27. travnja 2017. godine teško da će ikad više zaslužiti da bude smatran ičim značajnijim od poslušnog pijuna na tuđoj šahovskoj ploči.
Jasmin Klarić, urednik Novoga lista
 
- Premijer Plenković svojim je potezima narušio i vlastiti integritet i težinu koju će imati u pregovorima sa Slovencima. On više nije premijer u čvrstom sedlu, već uzročnik duboke političke krize u zemlji, čija je fotelja također upitna.
Darko Pajić, novinar Novoga lista
 
- Molitve za mrtve i žrtve molili su pravoslavni svećenik, muslimanski imam i židovski rabin, katolički svećenik nikad. Sada, kada je ta komemoracija suštinski podržavljena i poistovjećena s vlašću i kada na njoj gotovo da i nema udruga koje predstavljaju žrtve (osim ako Vladu ne shvatimo kao udrugu koja predstavlja 8.000 u Jasenovcu ubijenih Hrvata), e sada i katolički svećenik misli da ima mjesta za njega na manifestaciji.
Tihomir Ponoš, novinar Novoga lista i „povjesničar“ kod jugo-urednika Darija Špelića Kalendara na HRT-u
 
- Hrvatska se nije suočila sa zločinima što pokazuje činjenica da se odaje počast samo hrvatskim žrtvama dok se srpske žrtve ignoriraju i ne priznaju. Tražim da srpsko Tužiteljstvo za ratne zločine konačno pokrene istragu protiv hrvatskih zapovjednika koji su odgovorni za zločine nad srpskim civilima i zarobljenicima u akciji Bljesak.
Miodrag Linta, predsjednik Saveza izbjeglih Srba iz Hrvatske, Politika
 
- Srpski političari moraju biti svjesni svoje historije i ne dozvoliti da se Srbima ponovi historija 20. vijeka. Dešavanja od prije 22 godine završnica je ustaške ideologije protjerivanja srpskog življa s prostora Hrvatske koji je započet tijekom Drugog svetskog rata.
Milenko Savanović, ministar rada Republike srpske u Bosanskoj Gradiški 1. V. 2017., RTRS
 
- I dalje lektori vrše odstrel nepodobnih riječi na Hrvatskoj televiziji, i dalje postoji udžbenički standard koji određuje da se mogu proizvoljno protjerivati takozvane “nepotrebne tuđice”.
Snježana Kordić, jugoslavenska lingvistica, Večernji list
 
- Jedan Josip Jović, sa svojim komesarskim čizmama i histeričnim pozivima na linč, djeluje kao uravnoteženi profesionalac…
Viktor Ivančić, feralovac na radu u Novome listu napada novinsku kuću za koju piše zbog objave izvrsnog članka hrvatskoga književnika Davora Velnića
 
- Stepinčeva uloga jasno je definirana u mnogim zločinima NDH. On je isticao kako je ugrožen opstanak hrvatskog naroda, jasno identificirajući Srbe i Židove kao glavne krivce. On je tvorac ustaške države NDH.
Milan Koljanin, član srbijanske Komisije o kardinalu Alojziju Stepincu i viši znanstveni suradnik na Institutu za suvremenu povijest, Blic
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Ne sramotite sve nas i ovu zemlju sjevernokorejskim filipikama o nužnim obzirima kazališta prema »vjerskim i nacionalnim osjećajima svakog pojedinca i društvene skupine«.
Sanja Modrić, novinarka Novoga lista brani O. Frljića
 
- Pozivi na etnički čiste države, na 'ujedinjenje naroda' ispod zajedničke zastave s dvoglavim orlom -  bijelim ili crnim - periodično se ponavljaju, isto kao i apeli da EU odlučnije prihvati ulogu arbitra. Najnovije, s obrnutom paradigmom - 'Ako nas ne prihvatite u uniju, ujedinit ćemo se sami' duž etničkih izohipsi, što bi - zahvaljujući etnički izmiješanom stanovništvu Balkana - značilo nametnuto otvaranje pitanja granica među praktično svim državama regije uzajamno.
Miroslav Lajčák, slovački šef diplomacije, bivši gubernator u BiH i ljubitelj Srbije i Srba, a mrzitelj Hrvata i Hrvatske o stanju na „Balkanu“, Pravda, Slovačka
 
- Jezik Srba u Hrvatskoj čak nije ni drugi dijalekt jer sve je to štokavica.
Snježana Kordić, jugoslavenska lingvistica, Večernji list
 

CINIZAM

 
- Hrvatska je vjerojatno najvažniji prijatelj Bosne i Hercegovine.
Bakir Izetbegović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Zagrebu na simpoziju o „bosanskom jeziku“, Dnevni list
 

DEMAGOGIJA

 
- Probleme na graničnim prijelazima moguće je riješiti isključivo dogovorom dviju vlada i boljom organizacijom.
Ivica Maštruko, bivši hrvatski diplomat o slovenskom namjernom stvaranje gužvi na granici, Deutsche Welle
 

GLUPOST

 
- Drago mi je da su gospoda iz Mosta uvidjeli da se sve ovo radi zbog jedne firme i uskog interesnog kruga ljudi iz '90-ih koji upravljaju Hrvatskom od vremena privatizacije. Jedino u dva mandata SDP-a su imali određenu kontrolu i nisu mogli radit što hoće.
Gordan Maras, saborski zastupnik SDP-a u Saboru
 
- Nisam bila ni na jednoj Frljićevoj predstavi i zato ne znam. Ne mogu ga ni hvaliti, ni kuditi. Nemam pojma bi li me treslo ono uzbuđenje kojim te uzdrma jaka struja dobrog teatra ili bih ocijenila da je to što radi jeftini kič. Ali kakav je Frljić u kazalištu, zapravo je potpuno nebitno u ovoj histeriji koja vitla oko njega.
Sanja Modrić, novinarka Novoga lista
 
- Spašavanje Marića (Todorića) će srušiti rejting HDZ-a, u to nema ni miligrama sumnje. Isto tako, Most će na izvanrednim izborima, na istom gorivu, dobiti vjerojatno i više glasova nego 2015. godine, kad su ubilježili preko 13 posto. Most, kako se sad čini, ima potencijala i da puca na dvadesetak posto. A to bi onda značilo mnogo više od jednog sjajnog rezultata. Čak i više od osnažene pozicije za koalicijske pregovore za neku novu Vladu.
Jasmin Klarić, urednika Novoga lista
 

HRVATSKI JEZIK

 
- Morat ćemo zajedno osmisliti platformu za promjene, neki ljevak promijena.
Davor Bernardić, predsjednik SDP-a na twiteru
 
- Laži političkih i medijskih SAUČESNIKA (hrv. suradnika)...
Jasmin Klarić, urednik Novoga lista
 
- A godinu i PO (hrv. pol) vladanja nakon Milanovića svakim danom...
Jasmin Klarić, urednika Novoga lista
 
- Zemlja BEZKOMPROMISNO (hrv. beskompromisno) stoji iza demokratskih vrijednosti i ljudskih prava.
Marina Šerić, novinarka Jutarnjega lista
 

LAŽ

 
- Takozvana nezavisna država Hrvatska bila je jedina europska zemlja koja je donijela svoje rasne zakone, kao i jedina koja je imala svoje koncentracijske logore smrti.
Ognjen Kraus, predsjednik jedne od dviju podijeljenih židovskih organizacija u Jasenovcu na komemoraciji podjela, Direktno
 
- Haaški sud kasnije je u više navrata potvrdio navode o suspektnom Tuđmanovu uplitanju u rat u Bosni i Hercegovini.
Jelena Lovrić, novinarka Jutarnjega lista brani V. Pusić
 

NIJE NEGO

 
- Nikad u životu nisam stavio svoj potpis na nešto što bi bilo koji od političara mogao na bilo koji način zloupotrijebiti.
Josip Mlakić, bosanskohercegovački književnik lijeve orijentacije o naknadnom povlačenju poptisa s Deklaracije o zajedničkom jeziku, Večernji list
 

PRAVO PITANJE

 
- Tko je srušio bogomolje, zašto su moji svećenici ubijeni, zašto je moj svećenik Filip ubijen pa spaljen od strane banjalučkih policajaca i političara, i časna sestra s njim? Zašto ja 25 godina tražim kosti moga župnika. Prema tome tko koga ovdje pravi budalom?
Franjo Komarica, banjolučki biskup, FACE TV, Dnevni list
 
- Zastrašujuće nagomilavanje dugova ne može se drugačije tumačiti nego kao podrivanje hrvatskoga gospodarstva i Hrvatske. U tom podrivanju vrlo su uspješni i političari koji su zastrašujuće zadužili mladu državu Hrvatsku uz istodobno zanemarivanje golemoga državnoga vlasništva, koje je prepuštano propadanju, umjesto da bude stavljeno u funkciju i bude višestruko korisno za građane i Hrvatsku.
Ivan Miklenić, glavni urednik Glasa Koncila
 
- Imam jedan upit za ministra unutarnjih poslova Orepića: Hoće li se on naći na strani policije ili na strani naroda kojeg priziva jer ja ne znam samo kojem dijelu hrvatskog naroda se on obraća? Što on to želi inscenirati? Samo znam da će se narod povesti za onim kojeg prepoznaje.
Stevo Culej, saborski zastupnik HDZ-a o prijetnji V. Orepića da narod izađe na ulice, Hina

Anketa

A. Plenković i T. Medved dodvoravaju se Srbima. Je li to izdaja?

Subota, 08/08/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1331 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević