Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- Sporazum o arbitraži oko granice između Hrvatske i Slovenije formalno i dalje na snazi, što je stav i službene Ljubljane, i to zato što Oreškovićeva i Plenkovićeva vlada nisu provele zaključak Sabora iz srpnja 2015. godine, kojim se obvezalo Vladu da pokrene postupak temeljem kojeg bi taj Sporazum prestao važiti. Stoga će se Hrvatska naći u vrlo teškoj situaciji kad Arbitražni sud, kao što su najavili, uskoro objavi svoju odluku.
Peđa Grbin, saborski zastupnik SDP-a, Novi list
 
- Bilo bi bolje da je izašlo još puno više ljudi. Moramo naći način kako da motiviramo ljude. Nakon dugo vremena imamo odličnu kandidatkinju. Očito to nije motiviralo ljude da izađu na izbore. Iako u Zagrebu ni ranije nije izlazilo bitno više ljudi.
Vesna Pusić, bivša predsjednica HNS-a u stožeru Anke Mrak-Taritaš, Direktno
 
- Klijentelisti i korupcija u Hrvatskoj uvijek na kraju pobijede, nisam vjerovala da će tako biti u HNS-u.
Nada Turina Đurić, saborska zastupnica HNS-a, Jutarnji list
 
- Ne osjećamo se gubitnicima. Dobili su Metković tako što su iskorišteni građani iz BiH. Nije pobijedio Metković, pobijedili su ljudi iz druge države. Ako je to način da pobjede, ja im čestitam.
Božo Petrov, razočarani predsjednik Mosta nakon poraza na izborima, Dnevni list
 
- MKSJ je utvrdio kako je Republika Hrvatska imala ukupnu kontrolu nad snagama HVO-a i pomagala u vođenju i koordinaciji ovih jedinica te je jasno utvrdio kako je između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine postojao međunarodni sukob te se ne može govoriti o obrambenom karakteru rata. S obzirom na to da se sukob vodio na teritoriju BiH, djelovanje jedinica HVO-a ne predstavlja obranu Republike Hrvatske već osvajačke tendencije tadašnjeg političkog vodstva RH i ugrozu teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine koje su u tom razdoblju bile u sukobu s Armijom BiH.
Priopćenje Inicijative mladih SDP-a za ljudska prava, N1 TV
 
- Pobjeda SDP-a u Sisku na dan sv. Kvirina je poraz Crkve.
Žarko Puhovski, politički analitičar, Hrvatski radio, U mreži prvoga
 
- Nije mi jasno zašto HDZ stoji iza njega. Imam petero djece, široku obitelj i time se ponosim. To što su govorili ti Oparini članovi, ti jadnici i jebivjetri da sam propalica. Nisam, ja imam petero djece. Borit ću se za svoju djecu i za djecu svih onih koji su glasali za mene. Sram ih bilo na što su spali.
Željko Kerum, poraženi kandidat u drugom krugu na izborima za splitskoga gradonačelnika, RTL
 
- Mi razumijemo logiku i zahtjeve Hrvata u BiH. Prije svega, to se odnosi na to kako se biraju predstavnici naroda u tijela vlasti.
Pjotr Ivancov, ruski veleposlanik u BiH, Oslobođenje
 
- Svoje podrijetlo dakako ne mogu niti želim nijekati, ali ga na drugoj strani nemam potrebu uvijek iznova isticati, tim više što sam austrijski državljanin. Hrvatski nisam nikada ni bio, ako se izuzme moje 'dvojno' – hrvatsko i jugoslavensko državljanstvo - iz vremena SFRJ-a, kojeg sam se vrlo rado odrekao.
Alojz Ivanišević, profesor povijesti na Bečkom sveučilištu, Tportal
 
- Cilj arbitražnog sporazuma bio je plemenit, a arbitri su ocijenili da se on može nastaviti i zaključiti unatoč prekršaju koji su međusobnoj komunikaciji imali prijašnji slovenski arbitar na sudu i tadašnja službenica u slovenskom ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik.
Borut Pahor, slovenski predsjednik pokušava obraniti slovensku kontaminaciju propalog Arbitražnog sporazuma, Delo
 
- Slovenija smatra da je arbitražni sporazum važeći međunarodni ugovor i da takve ugovore članice Europske unije moraju poštovati.
Karl Erjavec, šef slovenske diplomacije, STA
 
- Europa je okružena neprijateljskim snagama, Putinovom Rusijom, Erdoganovom Turskom, Egiptom, ali i Ameriku kakvu Trump pokušava stvoriti, ali u tome ne uspijeva.
George Soros, jedan od najopasnijih investitora na svijetu, AP
 
- Žalostan dan za globalnu zajednicu. Ključan partner okrenuo je leđa borbi protiv klimatskih promjena. EU duboko žali zbog unilateralne odluke Trumpove administracije.
Miguel Arias Cañete, Španjolac, europski povjerenik za klimatsku akciju i energiju nakon Trumpova povlačenje iz Pariškoga sporazuma o klimatskim promjenama, Hina
 
- Američko odustajanje znači da se američki proizvođači ne moraju pridržavati klimatskih ciljeva, što bi stvorilo poremećaj u konkrentnosti. Protiv toga se možemo boriti samo tako što ćemo reći: tko god želi imati pristup našem tržištu, a europsko je najveće tržište na svijetu, mora poštovati europske standarde.
Martin Schulz, kandidat njemačkog SPD-a za novog kancelara, nakon Trumpova povlačenje iz Pariškoga sporazuma o klimatskim promjenama, Hina
 
- Povlačenje iz Pariškog sporazuma je zločin protiv čovječnosti.
Michael Moore, američki filmaš i aktivist, AP
 
- Ona će nanijeti pravu financijsku štetu milijunima američkih radnika koji svakog dana svoju plaću zarađuju u sektorima proizvodnje čiste energije i prijevoza.
Bob Keefe, izvršni direktor skupine Environmental Entrepreneurs E2 nakon napuštanja SAD-a Pariškog sporazuma o „klimatskim promjenama“,,UP
 
- Pariški sporazum je iznimno važan.
Angela Merkel, njemačka kancelarka nakon što je SAD napustio Pariški sporazum o „klimatskim promjenama“, DPA
 
- Kada sam u kazalištu u Visu čuo Vjekoslava Afrića (poznatog glumca HNK iz Zagreba, op.a.) kako recitira Zogovićevu poemu o Titu, ponovo sam bio u iskušenju da ga doživim gotovo kao mitsko biće. Kao čovjeka, pristupačnog, neposrednog...
Tomislav Jakić, jugokomunistički urednik na Radiju Zagreba nekoliko desetljeća umiruće Jugoslavije prisjeća se svojih partizanskih dana, Pupovčeve Novosti
 
- Ta mrzilačka svijest, kultura separacije i netrpeljivosti prema drugima i drukčijim snažna je i prepoznatljiva eksplicitna i neizravna poruka Thompsonove glazbe koja je više od ijedne druge na lakonotnoj pozornici Bijedne Naše komercijalizirala „domoljublje“.
Marijan Vugrinec, bivši jugoslavenski novinar Vjesnika, Tacno.net

- Došao je Kordić iz Haaga, dočekuju ga ti veliki crkveni dostojanstvenici. Priprema se podrška za uznike. To je opomena budućim generacijama da nas još čeka iskušenje i borba za opstanak.
Atif Dudaković, umirovljeni general Armije BiH i osumnjičenik za brojne ratne zločine na bošnjačkoj tribini u Konjicu, Blic
 
- Sjedinjene Države ne će prihvatiti kinesku militarizaciju umjetnih otoka u Južnokineskom moru.
James Mattis, šef Pentagona na summitu o regionalnoj obrani u Singapuru, Jutarnji list
 
- Novi predsjednik nije drugo no idealno konstruirani politički mehanizam programiran za davanje ispravnih odgovora na sva pitanja i za očaranje većine birača. 
Fjodor Lukjanov, moskovski vanjskopolitički analitičar o Emmanuelu Macronu, Magyar Nemzet
 

TVRDNJE

 
 
- To što hrvatska država radi športu ne mogu raditi najveći neprijatelji hrvatske države. Hrvatska država izravno radi protiv športa! Ne svojom pasivnošću, nego baš izravno. Izdvajanje športa iz Ministarstva obrazovanja, znanosti i športa je - ruganje sa športom! Time se upravo pokazuje da im šport ne znači ništa. Kad si šport koji je bio dio Ministarstva gurnuo u upravu, pokazao si kakav je tvoj odnos prema njemu.
Zdravko Mamić, čelnik Dinama, Jutarnji list
 
- Šokiran sam razvojem događaja na hrvatskoj političkoj sceni i činjenicom da je moja stranka odlučila koalirati s HNS-om. Suradnja HDZ-a i HNS-a je nakaradna. Zbog toga će HDZ izgubiti birače desnog centra. To se spremalo još otkako su mene maknuli sa čela stranke.
Tomislav Karamarko, bivši predsjednik HDZ-a, Index, N1 TV
 
- Ako jednom bude donesena neka arbitražna odluka, Hrvatska je ne će prihvatiti i ne će je smatrati obvezujućom i to je ono što su sve hrvatske vlade od odluke Sabora iz 2015. pa sve do sada uvijek jasno i glasno navodile. Hrvatska je učinila sve što je bilo potrebno za izlazak iz arbitražnog postupka sa Slovenijom a mehanizam mirenja pod okriljem UN-a može se, ali i ne mora pokrenuti.
Andreja Metelko-Zgombić, glavna pravna savjetnica ministarstva vanjskih poslova, HRT
 
- Davor Bernardić je loš izbor za SDP. Jednostavno, on nije dobar za stranku. Mi ne ostavljamo dobar dojam prema biračima. Mi smo se pogubili dobrim dijelom zbog predsjednika stranka i moramo naći zamjenu za gospodina Bernardića.
Milanka Opačić, dugogodišnja čelnica SKH i SDP-a, Večernji list
 
- Postoji racionalni izlaz za očuvanje partnerstva Donalda Trumpa i Angele Merkel u upravljanju Europom. A to je: NATO pod američkim vodstvom kao obrambeno-sigurnosni kišobran i politički savez, Velika Britanija kao glavni međunarodno-politički operativac i EU pod njemačkim vodstvom kao snažna gospodarska asocijacija.
Ljubica Gatarić, novinarka Večernjega lista
 
- HNS je stranka bez glasača. S druge strane HNS u mnogim mjestima ima više članova nego SDP i lokalno je dobro organiziran. Glasače uzimaju od SDP-a, koji nema organizaciju jer ju je Zoran Milanović uništio.
Denis Kuljiš, novinar, TV Bujica
 
- Njemačka uz pomoć potcijenjenog eura eksploatira ne samo SAD, nego i članice EU-a.
Peter Navarro, američki predstavnik za trgovinu, Novi list
 
- Nacionalno biće počiva na pogrješnom razumijevanju vlastite povijesti.
Ernest Renan, francuski filozof XIX. stoljeća, Peščanik
 
- Trump ostvari predizborno obećanje i svi su u šoku. To se zove demokracija.
Nigel Farage, britanski domoljub nakon Trumpova povlačenje iz Pariškoga sporazuma o klimatskim promjenama, Reuters
 
- Svatko tko pročita i razumije sporazum shvatit će da on zapravo nije o klimi nego o prelijevanju američkog novca u druge zemlje i da ne riješava probleme klime.
Wilbur Ross, američki ministar o napuštanju SAD-a Pariškog sporazuma o „klimatskim promjenama“, Fox News
 
- Kada su nastale promjene pod utjecajem visokih predstavnika, bilo je na štetu manjeg naroda. Međunarodni moćnici igrali su igru pragmatičnosti, samo da se ne puca, a pravedni mir nije bio u interesu, pogotovo da se ne diraju njihovi interesi. Danas, kada se ukazuje na tu nepravdu, onda se stvara klima koja nije zdrava. Razlog je što se oni koji imaju privilegije zahvaljujući moćnicima svjetskim, ne žele odreći privilegija, jer to smatraju svojom ugroženošću, te se, jednostavno, ne može stvarati stabilni mir.
Kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup, Dnevni avaz
 
- Riječka multietičnost austro-ugarske odnosila se na prosperitetni suživot građana Hrvata, Talijana, Mađara, Engleza, Nizozemaca, Francuza i Grka, danas je to jugoslavenski nacionalizam i predstave folklora »naroda i narodnosti«.
Davor Velnić, hrvatski književni i urednik Književne Rijeke, Novi list
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Ja se samo nadam da će oni pripadnici HVO-a koji su primjerice ubijali djecu i žene u Ahmićima, dobiti nešto veće mirovine. Najmlađa žrtva imala je samo tri mjeseca i predstavljala je opasnost i za Hrvatsku i za Hrvate. Možda je red da ubojice tog djeteta adekvatno nagradite mirovinom, krvarinom, kojom plaćate pokušaj da se domognete saborske većine.
Nenad Stazić, saborski zastupnik SDP-a u Saboru protiv hercegbosanskih Hrvata
 
- U Hrvatskoj bujaju retrogradni procesi (pokušaji zabrane pobačaja, protivljenje obveznom cijepljenju djece, zaustavljanje kurikularne reforme), te osobito pokušaji revizije povijesti u smislu negiranja zločina NDH s jedne strane i negiranja vrijednosti hrvatskog antifašizma s druge strane.
Drago Hedl, novinar Telegrama
 
- U osnovi politika Herceg-Bosne je velikosrpski projekt koji je prihvatio Franjo Tuđman. Svatko iole pametan u Hrvatskoj i na ovim prostorima imaju jedan konsenzus da je to najveći promašaj hrvatske politike novouspostavljene hrvatske države i ta politika kontinuirano traje. Ta politika sustavno razara bh. društvo, priječi integraciju BiH u Europu. Ta politika izravno surađuje s velikosrpskim projektom u Republici srpskoj i ona se nigdje, u pravo smislu, ne zauzima za bosanske Hrvate.
Fra Ivo Marković, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, Anadolija 
 
- Opara ne može voditi Split jer je on loš čovjek. Nekvalitetan, nepouzdan, spletkaroš, kokošar, sve najgore o njemu. On nije HDZ. On je zapravo nula. Pokušali su pljačkati na jeftin način i sad moraju sebe oprati. HDZ može vladati Splitom, ali Opara ne može. On je nebitan lik, jedna obična nula, dno dna. Ne postoji tako loša osoba u hrvatskoj politici kao što je on. On je manipulator, špekulant, bavio sitnim kokošarenjem u Italiji. Čovjek je nula bodova. On je zlotvor.
Željko Kerum, poraženi kandidat u drugom krugu na izborima za splitskoga gradonačelnika, RTL
 
- Tuđmanova ‘pomirba’ je tek krinka za zatiranje partizanskog atifašizma i reafirmaciju ustaštva.
Viktor Ivančić, jugonostalgičarski feralovac u beogradskom Peščaniku
 
- Neki elementi NDH su namjerno oživljeni u današnjoj Hrvatskoj, poput pozdrava ‘za dom spremni’, koji se u dijelu društva iz ustaškog transformirao u ‘stari hrvatski pozdrav’. Ljudi koji se smatraju najvećim domoljubima istovremenu nanose veliku štetu RH. To je fenomen pretvaranja patriotizma u nacionalizam.
Gordan Duhaček, novinar Tportala
 
- Roman Leljak je osuđeni slovenski kriminalac i samozvani „istraživač komunističkih zločina“.
Marijan Vugrinec, bivši jugoslavenski novinar Vjesnika, Tacno.net

- Čovjekova sklonost opravdavanju vlastitoga zločina, vječna je i zavodljiva kušnja. Nije li to, u svojoj biti, i novo "groblje" ponad Mostara – samo još jedno veliko groblje šutnje o vlastitim zločinima i grijesima daljnje i nedavne prošlosti?
Fra Ivan Šarčević, profesor na Franjevačkoj teologiji i gvardijan samostana sv. Ante na Bistriku u Sarajevu, Vijesti.ba
 
- Najluđom se, kao i uvijek, pokazala predsjednica države koja je oštro protestirala kod slovenskog predsjednika, kazavši kako se Thompsonov koncert ne smije zabranjivati zato jer „glazba spaja ljude“!
Heni Erceg, jugoslavenska novinarka, Tačno.net

- Borio sam se protiv agresora na svoju zemlju i budem li trebao sutra, neka znaju da ću se opet boriti! Postavlja se pitanje hoće li postojati kritična masa patriota da obrane Bosnu? Ima je, i ta snaga se vidi. Ja sam došao ovdje među vas da vam otvoreno kažem da ću raditi na našem umrežavanju. Svaki Bošnjak stariji od 17 godina trebao bi kupiti vojnu uniformu.
Atif Dudaković, umirovljeni general Armije BiH i osumnjičenik za brojne ratne zločine na bošnjačkoj tribini u Konjicu, Blic
 

JUGONOSTALGIJA

 
 
- Cilj nam je maknuti apsolutno politiku iz obrazovanja, vratiti struku, to je ključno i jedan od naših preduvjeta. Nema više desnice da bude dio koalicije, ni gospođa Esih ni gospodin Hasanbegović ne mogu biti njezin dio. Moramo izaći iz rovova partizana i ustaša, nema više Za dom spremni, trebaju se micati nazivi na pločama u spomen hrvatskim braniteljima.
Srđan Gjurković, čelnik HNS-a, N1 TV
 
- Hvala vam još jednom i svima na angažmanu i naravno medijima koji su nas pratili kroz ovo razdoblje i što da kažem uz prigodnu pjesmu Bandiera Rossa poseban pozdrav za HRT iz Lenjingrada s krstarice Aurora.
Vojko Obersnel, riječki gradonačelnik u noći pobjede na izborima, Novi list
 
- Paradoks da oni koji se smatraju najvećim domoljubima, ugledu Hrvatske u svijetu najviše štete oživljavanjem elemenata NDH, uz istovremeno nijekanje njihove povezanosti s istom, može se po mom mišljenju barem djelomično objasniti intenzivnom indoktrinacijom već spomenute tzv. državotvorne ideologije u školi, politici i medijima od samih početaka hrvatske samostalnosti, prema kojoj je sve što je hrvatsko dobro i plemenito. Tako je to u svakom slučaju shvatio i još uvijek dobrim dijelom shvaća – kako bi rekao Franjo Tuđman – 'hrvatski puk'. A sve što je indoktrinirano, gotovo je nemoguće 'izbiti' nekome iz glave razumnim argumentima.
Alojz Ivanišević, profesor povijesti na Bečkom sveučilištu, Tportal
 
- Koliko bi hrvatsko društvo imalo koristi od svoje verzije slavnog Historikerstreita, odnosno kakva je uloga i, još važnije, odgovornost historiografije i povjesničara u tome da se Hrvatska izvuče iz shizofrene močvare u kojoj se trenutno nalazi?
Gordan Duhaček, novinar Tportala pokušava svim sredstvima ocrniti hrvatsku samostalnost, pa i „povijesnom svađom“ oko holokausta
 
- Hrvati, zajedno sa drugim narodima i ljudima u Bosni i Hercegovini, nositelj su bosanskohercegovačkih vrijednosti kao pretpostavke pripadnosti europskoj porodici ljudi i naroda i nitko posebno ne može BiH uvoditi u Europu niti izvoditi bilo koga iz pripadnosti BiH,
Poruka sa sarajevske sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99
 
- Povod današnje sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99
je raskrinkati najnovije poteze hrvatske vlasti, hrvatskih predstavnika u BiH u vezi sa borbom za hrvatski entitet i hrvatsku televiziju. U osnovi, to je kontinuirana politika Herceg-Bosne i to je ono što želimo raskrinkati.
Fra Ivo Marković, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, Anadolija 
 
- Na samitu NATO-a u Bruxellesu Kilonda Granar-Kitarović nastupila je u svojstvu prpošne koker španijelke.
Viktor Ivančić, jugoslavenski novinar, tacno.net
 
- S „Bojnom Čavoglave“ na početku Domovinskog rata munjevito se prometnuo u pravu zvijezdu pretežno (ultra)desničarski, šovinistički i nacionalistički  nabrijane publike. Ne samo u Hrvatskoj nego i među dijasporom u Kanadi, SAD-u, Latinskoj Americi, Australiji… te europskim zemalja sa znatnijim brojem hrvatskih gastarbajtera i političkih emigranata. Svađalačkim tekstovima svojih pjesama protiv „četnika“ i „komunista“, što na čudan način poistovjećuje s ljubavlju prema hrvatstvu, domovini i Bogu koje će samopozvao braniti, nije mu ravan ni jedan drugi pjevač u RH, kao ni brojem obožavatelja.
Marijan Vugrinec, bivši jugoslavenski novinar Vjesnika, Tacno.net

- Zoran primjer žrtve a ne mučenika jest i fra Radoslav Glavaš, jedan među 66-toricom hercegovačkih franjevaca koje su partizani – u nehumanoj i sistematski, s vrha isplaniranoj odmazdi – mučki ubili na završetku rata. Ovaj franjevac jest žrtva komunističke osvete, ali teško da može biti mučenik za vjeru, jer je od početka sjedio u Budakovu ministarstvu za kulturu i bogoštovlje, u zločinačkom režimu NDH, usprkos i zabrani vrhovne uprave Franjevačkoga reda (srpanj 1941.) da se franjevci ne smiju uključivati u ustaški režim, niti na bilo koji način sudjelovati u pljačkanju i progonu Srba, Židova, Roma i "neprijatelja" ustaškoga režima, usprkos i "bratskim" opomenama koje mu je slao fra Dominik Mandić, hercegovački franjevac, tada član vrhovne franjevačke uprave u Rimu.
Fra Ivan Šarčević, profesor na Franjevačkoj teologiji i gvardijan samostana sv. Ante na Bistriku u Sarajevu, Vijesti.ba
 
- Pojmovi ilirstvo i jugoslavenstvo bili su neophodni u nacionalnom osvješćivanju (ne samo) hrvatskog naroda, naime, da se u odnosu spram drugih otkrije posebnost (identičnost sa samim sobom) hrvatstva i da se pritom utvrde načela primjerene komunikacije s drugima.
Vinko Grgurev, srednjoškolski profesor u Bjelovaru iz Vodica i član Šuvareva Srpa u Pupovčevim Novostima
 
- Tito je bio uvjeren u to da narodi Jugoslavije moraju biti ravnopravni i da nacionalizam nužno vodi prema težnji za hegemonijom jedne nacije nad drugom.
Tomislav Jakić, jugokomunistički urednik na Radiju Zagreba nekoliko desetljeća umiruće Jugoslavije, Pupovčeve Novosti
 
- A upravo onako kako je samolegitimirao dominantnu predodžbu Pravog Hrvata, Thompson je muzikom i tekstom i isključivao. Isključivao je Druge, a ti su drugi bili – just name it: Srbi, nehrvati, komunjare, ateisti, Jugoslaveni, urbani rasisti, orjunaši… (…) I zato Marko Perković Thompson – za razliku od Goge ili Rozge – nije nikad bio ‘glazbenik koji spaja ljude’. Cijeli atrakcijski potencijal njegovog parapolitičkog rocka sastoji se u tome da ljude razdvaja: razdvaja na Nas i Njih.
Jurica Pavičić, jugoslavenski novinar Slobodne Dalmacije, Jutarnjega lista...
 
- Nastanak Sarajevske deklaracije je otvorilo prostor vampirima jezika i čuvarima pečata nacije da u Deklaraciji prepoznaju jednog jedinog demona: Belzebuba Obnavljanja Jugoslavije...
Nikola Petković, književni kritičar iz Rijeke i komentator Novoga lista, Autograf
 

DEMAGOGIJA

 
- Zemlji prijete mora koja rastu, ekstremno vrijeme i strašno visoke temperature. Umjesto da ostane dio zajedničkog svjetskog plana protiv te opasnosti, Trump radi na njegovu potkopavanju.
Urednički komentar newyorškoga Bloomberga protiv Donalda Trumpa
 
- Glavni cilj Pariškog sporazuma je smanjenje emisija stakleničkih plinova i ograničenja rasta globalne temperature na manje od dva Celzijeva stupnja u odnosu na predindustrijsku razinu.
Željko Trkanjec, novinar Jutarnjega lista
 
- Pariški sporazum ostaje temelj suradnje među našim državama za učinkovito i pravovremeno sprečavanje klimatskih promjena i provedbu ciljeva Agende 2030. za održivi razvoj.
Zajednička izjava Njemačke, Francuske i Italije nakon što je D. Trump napustio Pariškom sporazumu o „klimatskim promjenama“
 
- Euro je jedno od najvažnijih europskih postignuća, on je mnogo više od valute. Zamišljen je kao obećanje blagostanja.
Valdis Dombrovskis, Letonac i potpredsjednik Europske komisije, Večernji list
 

GLUPOST

 
- Da su osnivači HNS-a živi, okrenuli bi se u grobu.
Ivan Pernar, saborski zastupnik Živoga zida na facebooku
 
- Jedinice HVO-a pod efektivnom kontrolom RH su provodile ubijanja, mučenja i zlostavljanja civila ili ratnih zarobljenika (za što je između ostalog osuđen niz političkih i vojnih dužnosnika Herceg-Bosne i HVO-a) čime su bili instrumentalizirani u sukobu koji se nikako ne može okarakterizirati kao obrambeni rat.
Priopćenje Inicijative mladih SDP-a za ljudska prava, N1 TV
 
- Tuđman, sam Poglavarko, uostalom, nije volio da ga nazivaju frankistom dok se deklarirao kao Francov sljedbenik.
Viktor Ivančić, jugonostalgičarski feralovac u beogradskom Peščaniku
 
- Radije govorim o kontinuitetu između SFRJ i Hrvatske za vrijeme Franje Tuđmana pa sve do danas, koji međutim po mom mišljenju nije bio utjelovljen samo u 'Vrhovniku' kao bivšem generalu JNA i drugim 'nereformiranim komunistima' u HDZ-u (kako ih je nekad Ivica Račan znao nazivati), nego se u prvom redu manifestirao kao nova indoktrinacija u smislu 'hrvatske državotvornosti' na stari, već isprobani komunističko-titoistički način.   
Alojz Ivanišević, profesor povijesti na Bečkom sveučilištu, Tportal
 
- Trump je pogriješio glede interesa svoje zemlje, svog naroda i budućnosti našeg planeta. Odlučno vam kažem: Mi ne ćemo pregovarati o manje ambicioznom dogovoru. Nikako. Francuska vjeruje u vas (SAD), svijet vjeruje u vas, ali nemojte biti u zabludi glede klime; nema plana B jer nema planeta B.
Francuski predsjednik Emmanuel Macron nakon što je SAD napustio Pariški sporazum o „klimatskim promjenama“, Hina
 
- Zašto bi se primjerice Rusija osjećala dužnom poštivati Budimpeštanski memorandum o nepovredivosti granica u Europi ako Trump napusti Sporazum o klimatskim promjenama?
Stefan Kornelius, komentator Süddeutsche Zeitunga
 
- Logička konstrukcija broj jedan: ako je Tito, koji je, po nacionalnosti, bez sumnje, Hrvat, kriv za smrt, u amplitudi od pola milijuna do više od milijuna, gotovo samih Hrvata, kojih sveukupno nije ni za četvrt nekog kineskog megalopolisa, onda od Hrvata nitko ne može ni ostati živ, pa ni oni sami. Pobogu, sam pojedinac ne može ni tehnički dokrajčivati, ni vlastiti narod, bez podrške u njemu.
Vinko Grgurev, srednjoškolski profesor u Bjelovaru iz Vodica i član Šuvareva Srpa u Pupovčevim Novostima
 
- Najzagriženije tisuće fanova dolaze mu na koncerte ustaški kostimirani, s ustaškim simbolima, parolama i pripadajućim ponašanjem. Pokazujući desnicom visinu kukuruza, npr.
Marijan Vugrinec, bivši jugoslavenski novinar Vjesnika o Marku Perkoviću Thompsonu, Tacno.net

IZDAJA

 
- Takozvani promotori hrvatskih nacionalnih interesa u BiH i hercegovački intelektualci sa sjedištem u Zagrebu ovih dana ne štede sarajevske i bosanske Hrvate koji su ostali živjeti u Sarajevu, odnosno na teritoriju izvan zacrtanih i zamišljenih granica Herceg Bosne. Sve se to događa nakon prijedloga HDZ-a za izmjene i dopune Izbornog zakona. Naravno i prošlost se stavlja u funkciju HDZ-ove za raspodjelu društvene moći. Konkretno ćemo navesti primjer sarajevskog HVO-a. Neke su udruge u čije rukovodstvo su se infiltrirali oni koji uopće nisu bili pripadnici sarajevskog HVO-a, pokušavaju prekrojiti prošlost, konstruiranjem i zanemarivanjem povijesnih činjenica. Pa su tako 29. svibnja upriličili proslavu HVO brigade Kralj Tvrtko, koja je osnovana 29. prosinca 1992. Sama logika kaže da ne možete proslavljati 29. svibnja formiranje brigade koja je formirana 29. prosinca. To je svjesno falsificiranje i navođenje znanstveno-neverificiranih datuma.
Marijo Pejić, član Kruga 99  na sarajevskoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, Anadolija 
 

JUGO PODJELA KRIVNJE

 
- Ante Pavelić i srpski političari još pedesetih godina 20. stoljeća u Argentini dogovarali su podjelu Bosne.
Atif Dudaković, umirovljeni general Armije BiH i osumnjičenik za brojne ratne zločine na bošnjačkoj tribini u Konjicu, Blic
 
- Srpski žuti tisak svakim povodom Hrvate paušalno napada kao fašiste. A Zagreb daje povoda: upravo je odlikovao jednog sumnjivog režisera koji u jednom filmu hrvatski koncentracijski logor Jasenovac, u kojemu su u Drugome svjetskom ratu ubijani Srbi, Židovi i Romi, uljepšano naziva radnim logorom.
Andreas Ernst, novinar Neue Zürcher Zeitunga
 

LAŽ

 
- Prema klimatskim modelima i scenarijima stručnjaci procjenjuju da će do 2100. godine temperature na području Hrvatske porasti od 2,4 do 4,9 Celzijevih stupnjeva. Prisutan je i opći trend izmjenjivanja ekstremnih suša i poplava koje pogubno djeluju na sve ljudske aktivnosti. Globalne promjene klime djeluju i na promjene temperature i saliniteta mora te uz promjenu cirkulacije mijenjaju strukturu i funkcioniranje ekosustava.
Željko Trkanjec, novinar Jutarnjega lista
 
- Sarajevski HVO, koji je osnovan 29. prosinca 1992., osnovan je na inicijativu Hrvatskog gospodarskog društva BiH koje je djelovalo u Sarajevu od 1991, a ne na inicijativu HDZ-a BiH i glavnog stožera HVO-a Herceg Bosne. To nekome smeta i pokušava tu činjenicu negirati. 
Marijo Pejić, predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) i član Kruga 99  na sarajevskoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, Anadolija 
 
- Grupa hrvatskih oficira iz Mostara osuđena je u Haagu na 111 godina zatvora zbog strašnih ratnih zločina nad bošnjačkim stanovništvom.
Heni Erceg, jugoslavenska novinarka, Tačno.net
 
- Fotomonografija autora Đorđa Mihovilovića na jednom mjestu objedinjuje 796 fotografija snimljenih na lokaciji logora Jasenovac u razdoblju od 1945. do 1947. godine koje pokazuju kako na tom prostoru nakon pada NDH nije postojao, niti je mogao postojati, bilo kakav logor
Drago Pilsel, useljenik iz Argentine u Josipovićevom jugo-portalu Autografu
 
- Čelnik HDZ-a traži formiranje trećeg entiteta što je zvono za uzbunu u Bruxellesu.
Wolfgang Petritsch, nekadašnji visoki međunarodni predstavnik u BiH i izaslanik EU-a za Kosovo, Radio Slobodna Europa
 
- Uvijek bio vrlo osjetljiv u odnosu  na srpski nacionalizam, a poslije njega – na hrvatski. 
Tomislav Jakić, jugokomunistički urednik na Radiju Zagreba nekoliko desetljeća umiruće Jugoslavije veliča zločinca Josipa Broza, Pupovčeve Novosti
 
- Za vrijeme Hrvatsko-bosanskog sukoba koji je započeo 1993. pripadnici HVO-a počinili veći broj zločina za koje je pred međunarodnim i nacionalnim sudovima osuđen niz dužnosnika HVO-a. Jedan od njih je i zločin u Ahmićima 16. 4. 1993. u kojem je ubijeno preko stotinu ljudi, uključujući 11 djece i maloljetnika.
Priopćenje Inicijative mladih SDP-a za ljudska prava, N1 TV
 

POLTRONSTVO

 
- Ostvarenje ciljeva Pariškog sporazuma samo je po sebi velik izazov, a izlaskom SAD-a iz Sporazuma on bi bio još i veći. Hrvatska svojim teritorijalnim i demografskim značajkama ne utječe presudno na klimatske promjene i baš zbog toga je zainteresirana da se na globalnoj razini postigne i poštuje dogovor kojim će se spriječiti daljnji rast globalnog zatopljenja. Kao punopravna članica, po pitanju Pariškog sporazuma stojimo uz naše partnere iz Europske unije.
Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, u povodu najave mogućeg izlaska SAD-a iz Pariškog sporazuma, Jutarnji list
 

UNITARNA BiH

 
- HNV i danas slijedi ono što su zacrtali na prvom saboru. Zalaže se za cjelovitu BiH, suradnju među narodima, zagovara zajedništvo, a to je jedina perspektiva, jedini preduvjet za sretniju budućnost BiH.
Marijo Pejić, predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) i član Kruga 99  na sarajevskoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, Anadolija 
 
- U jeku povećanih tenzija u BiH, nakon prijedloga HDZ-a oko izmjene izbornog zakona BiH pozivanje na kolektivna prava, kao prava višeg reda, može dovesti do pozivanja i na kolektivnu odgovornost. U ovoj našoj zemlji u kojoj postoje presude za genocid, zločina protiv čovječnosti ja nisam siguran da je bilo kome politički mudro pokušati kroz kolektivna prava dosegnuti kolektivnu odgovornost, jer svi oni govore da su to zapravo individualne odgovornosti.
Slaven Kovačević, bivši pripadnik Armije RBiH na sarajevskoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, Anadolija 

- Pod maskom pijeteta za žrtve, danas vlada podivljala istina, samo naša, o našim žrtvama – šuti se o onome o čemu se previše govorilo, samo o jednim žrtvama i zločinima jednih. A mrtvi – oni i dalje šute.
Fra Ivan Šarčević, profesor na Franjevačkoj teologiji i gvardijan samostana sv. Ante na Bistriku u Sarajevu, Vijesti.ba

Anketa

Tko je Andreju Plenkoviću draži?

Četvrtak, 17/01/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 801 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević