Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- Plenković će lakše provoditi naš program bez mene.
Vesna Pusić, bivša čelnica HNS-a o koaliciji s HDZ-om, Slobodna Dalmacija
 
- Rat nije bio naš izbor.
Vojko Obersnel, dugogodišnji SDP-ov gradonačelnik Rijeke o srpskoj agresiji na Hrvatsku, Novi list
 
- Šteta je da HNS-ovci masovno nestaju s horizonta, jer HNS je znao biti dobar korektiv SDP-ovcima, i mogao je biti dobar korektiv HDZ-ovcima u jednoj novoj eri.
Tihana Tomičić, novinarka Novoga lista plače za odnarođenom strankom S. Dabčević-Kučar i M. Tripala
 
- Nitko ne će žaliti za odlaskom Davora Ive Stiera.
Branko Mijić, komentator Novoga lista

- U našoj domovini Hrvatskoj u okvirima Narodnooslobodilačke borbe naroda bivše Jugoslavije izrastao je veličanstveni pokret otpora okupatorima i njihovim sluganima ustašama, četnicima i drugima. Od devet korpusa u NOV-u Hrvatska je dala pet. Hvala im!
Drago Pilsel, sin emigranata iz Argentine, Autograf
 
- Negdje sam nedavno napisao: HDZ i ni jedna druga stranka koja drži do sebe i svojih korijena, ne može biti ispražnjena od ideologije. Ako je ta praznina put kojim se kreće današnji HDZ, onda nije dobro.
Hrvoje Hitrec, književnik i jedan od osnivača HDZ-a, Direktno
 
- Premijer je dogovorio koaliciju s HNS-om i istrgovao ministarstvo obrazovanja prije lokalnih izbora, ali je to skrivao od birača HDZ-a, jer je znao da se oni tome protive i da će, ako to objavi ranije, HDZ lošije proći na lokalnim izborima.
Željka Markić, aktivistica i čelnica udruge U ime obitelji, Narod
 
- Pobjeda nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu značajno je odredila budućnost suvremene Europe. Na tim temeljima izgrađena je današnja moderna i demokratska Republika Hrvatska.
Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske vlade o 22. lipnju 1941.
 
- Problem s Golim otokom je u tome što njegovi zatvorenici nisu dominantno bili Hrvati, a oni koji su bili u velikoj su mjeri bili veći komunisti od onih koji su ih zatvarali. U normalnim okolnostima to bi se pitanje postavilo i za Bleiburg, jer gdje su u toj priči četnici, gdje su Nijemci, a gdje Slovenci ili Rusi koji su također tamo stradali?
Tvrtko Jakovina, povjesničar, Novi list
 
- HHO je osobito zabrinut zbog izražene nespremnosti toga pjevača, ali i organizatora (njegovih koncerata) da na koncertima ne dođe do uzvikivanja političke parole 'za dom spremni' (u sklopu pjesme Čavoglave). Tu parolu, slično nekim drugim porukama koje opetovano ističe Thompson, nije moguće lišiti njenoga dominantnoga profašističkoga i zločinačkoga značenja.
Izjava br. 6 Hrvatskoga helsinškoga odbora, koju potpisuje Ivan Zvonimir Čičak
 
- Najgore je od svega da s ovim i sličnim tezama koje su miljama daleko od dosadašnjeg HDZ-a (zato je fantastična šutnja HDZ-ove vrhuške!), Plenković zaokružuje misao time što nam obećava transformaciju hrvatskog društva. Takva transformacija u kojoj primjerice ured za istraživanje žrtava komunizma uopće ne radi, takva transformacija u kojoj se cijelu godinu dana nije promijenio niti jedan veleposlanik od mora onih koje su namjestili Milanović i Josipović, takva transformacija u kojoj najveći dio direktora javnih poduzeća nije taknut, a čelnica Vijeća za elektroničke medije do jučer je bila Mirjana Rakić, transformacija u kojoj je HDZ ostao bez Hasanbegovića i Brune Esih, u kojoj je Plenkovića napustio Davor Ivo Stier, stranački teren je, premda namiren funkcijama, ideološki posramljen što mora braniti nebranjivo, i to sve skupa nije i ne može biti transformacija koju stranka i država treba, nego stranački ideološki udar koji ne može završiti drugačije negoli ideološkim krahom.
Tihomir Dujmović, novinar, o politici Andreja Plenkovića i koaliciji s HNS-om, Direktno
 
- Oni kojima danas smetaju, ulice i trgovi s imenom Josipa Broza, krivotvore i zanemaruju njegovu povijesnu ulogu u antifašističkom pokretu za koju mu je priznanje odao cijeli civilizirani svijet.
Zlatko Komadina, primorsko-goranski župan iz SDP-a još uvijek živi u pedesetima XX. stoljeća, Novi list
 
- Andrej Plenković stremi istovremeno biti lažac i najveći zaštitnik istine. Netko će reći da je to logično nemoguće, jer se istina i laž međusobno isključuju, ali nije tako. Plenković može biti veliki europejac izvan Hrvatske, jer je spreman raditi sve u korist moderne i ujedinjene Europe izrasle na tekovinama antifašizma, a opet blagonaklon spram ploče »Za dom spremni« u Jasenovcu.
Darko Pajić, novinar Novoga lista

-Izbor Ane Brnabić je kapitulacija predsjednika Srbije Aleksandra Vučića pred Washingtonom. To je očekivana odluka koja ne dolazi iz Vučićeve glave nego je odluka koja je sugerirana sa strane.
Sandra Rašković Ivić, kćerka zloglasnoga Jovana Raškovića i čelnica zastupničke skupine "Nova Srbija - Pokret za spas Srbije", Beta
 
- Janica Kostelić nije brutalno javno izvrijeđana zato što je žena, a još manje zato što je slavna skijašica, nego isključivo zato što je HDZ-ova državna tajnica za sport. 
Denis Romac, komentator Novoga lista

- Stier je navažan, kao mušica na zidu. Više ne postoji... Bye, bye, dragi Davore.
Sanja Modrić, jugoslavenska novinarka Novoga lista
 
- Nema nego priznati da je kod nas govor mržnje utjelovljen, pa se potom na temeljima ružnih osjećaja mogu događati razni ispadi, čak i teža kaznena djela. Kako ne bi bilo dileme, kod dežurnih analitičara tekstova, odmah ću se opredijeliti s ocjenom da je i reakcija pravosudnih organa, u ovom slučaju odluka sutkinje prekršajnog suda Snježane Radovniković, to da se sedmorica mladića, koji su vrijeđali Kostelićku, zadrže u pritvoru nakaradna i neprimjerena.
Zdravko Reić, športski novinar iz Splita o brutalnom napadu velike skupine navijača Hajduka, Športske novosti
 
- Zbunjuje me što u Njemačkoj ima toliko reakcija i što su mnogi uvjereni da Katar financira terorizam. Pritom uopće nema dokaza za takve optužbe. EU bi se trebao založiti da Saudijska Arabija u tomu bude preciznija.
Omid Nouripour, njemački političar stranke Zelenih podrijetlom iz Irana, DPA
 
- Neprihvatljivo je da Njemačka primi milijun izbjeglica, a da neke države EU-a jednostavno odbijaju primiti ikoga. U takvom slučaju nužne su sankcije.
Massimo D Alema, talijanski premijer na konferenciji u Pragu, Večernji list
 
- Da je predsjedniku HSS-a Kreši Beljaku egzistencija ovisila o zaposlenju u nekoj državnoj službi ili tvrtki (a i drugdje), ostao bi gladan, jer ne bi mogao dobiti potvrdu o nekažnjavanju. Sada su presudu iz koje se vidi da su poslije provala u automobile on i njegov prijatelj krali mnogo širi asortiman nego što se dosad pisalo, neki mediji objavili kako bi se od isključenja iz stranke zaštitila europarlamentarka Marijana Petir. Ali s još nekim članovima je isključena, a Beljak je izjavio da oni “nikad nisu ni pripadali HSS-u”. I u pravu je. Jer, dok je on (kao 30-godišnjak!!!) provaljivao u automobile, Marijana Petir studirala je biologiju i teologiju, molila se Bogu i širila nauk Crkve, pa su oni danas dva suprotna pola hrvatske politike koja je pala u moralni mrak.
Milan Ivkošić, komentator Večernjega lista
 
- Bleiburško prenemaganje s „nedužnim žrtvama“ je povijesno-revizionističko pretjerivanje – što je s HDZ-ovim povratkom na vlast dobilo službeni blagoslov.
Marijan Vugrinec, bivši jugoslavenski novinar Vjesnika, Tacno.net
 
- Od početka ove inicijative riječ je o američkoj ideji. U temelju ove inicijative je Obamina ideja izgradnje još jednog zida prema Rusiji, u cilju obuzdavanja Moskve.
Tomislav Jakić, neumorni jugonostalgičar o o njemu mrskoj Inicijativi triju mora, Deutsche Welle
 
- Macron želi zakonom uvesti moral u politiku. Među novim zastupnicima najjače stranke u francuskom parlamentu "Republika naprijed" malo je profesionalnih političara, a puno više političkih amatera. Oni će Nacionalnu skupštinu ne samo izrazito pomladiti, nego bi trebali i u politiku unijeti svježi vjetar. Ali, novom predsjedniku Emmanuelu Macronu to nije dovoljno. On želi parlamentarcima zakonom odrediti puno uže granice i time unijeti više poštenja u politiku. U predizbornoj kampanji najavio je zakon o moralizaciji javnog života.
Andreas Noll, komentator Deutsche Wellea
 

TVRDNJE

 
- Svršetkom 1988. odlučio sam učiniti sve što mogu da Hrvatska bude slobodna i da slistimo komunističke silnike, koji su tada već osjećali svršetak. Da nije bilo istočne opasnosti koja bi i njih pomela, držali bi se oni u Hrvatskoj  još neko vrijeme noktima.
Hrvoje Hitrec, književnik i jedan od osnivača HDZ-a, Direktno
 
- Razloga za ostavku na članstvo u Radnoj skupini je više. Prvi je što smatram da se izborom nove osobe cijeli proces ponovno odgađa na neodređeno vrijeme. Drugi je razlog ministričina izjava kojom je jasno rekla da želi 'svoje' ljude u provođenju kurikularne reforme. Osobno ne pripadam nikakvim interesnim i političkim skupinama pa se stoga u budućem radu ne vidim kao 'ičiji' čovjek. Na kraju, smatram da ne može dobro završiti priča u kojoj netko s prosvjeda zasjeda na ministarsko mjesto.
Loretana Farkaš, donedavna članica Ekspertne radne skupine (ERS) za provođenje kurikulne reforme i dekanica Filozofskog fakulteta u Osijeku, Hina
 
- Opstojnost i položaj Hrvata od iznimne su važnosti i za samu opstojnost Bosne i Hercegovine. Bez Hrvata nema BiH. Inzistiram i uvijek ću inzistirati na jednakopravnosti ma koliko to nekom smetalo. To su uostalom i postavke Daytona. BiH je država i hrvatskog naroda, Hrvati ne mogu niti smiju biti svedeni na razinu manjine, kao što ni prava Hrvata ne smiju biti minorizirana.
Kolinda Grabar-Kitarović, hrvatska predsjednica, Direktno
 
- Nebulozna je i nevjerojatna teza Mosta da HDZ štiti kriminal u Agrokoru. Ne mogu kaznenu odgovornost utvrđivati političke stranke, već institucije sustava. Tu je došlo do izražaja političko neiskustvo Mosta, naročito u vidu djelovanja na čelu ministarstava. Oni si uzimaju za pravo kao stranka tvrditi što bi trebale raditi pojedine institucije. Tu je HDZ puno zreliji od Mosta.
Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske vlade, Nacional
 
- Ako je HDZ stranka desnog centra i to demokršćanskog usmjerenja onda je kurikularna reforma kakvu je složio Jokić, a koju misli nastaviti nova ministrica znanosti, izravno protivna politici stranke desnog centra i demokršćanskog uvjerenja i tu činjenicu biskup stavlja pod nos premijeru. Nametanje takvog kurikul(ar)nog odgoja nije rušenje tabua, nego ideološki prevrat koji ne će imati potpore niti vjernika niti Crkve i biskup koristi najteže moguće kvalifikacije ne bi li dozvao pameti premijera.
Tihomir Dujmović, novinar u poruci Andreju Plenkoviću, Direktno
 
- Zajedništvo Hrvata u BiH i Hrvata u Hrvatskoj, odnosno zajedništvo HV-a i HVO-a, bili su temelj obrane od velikosrpske agresije.
Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora, HRsvijet
 
- Narod koji referendumom mora micati trg jednog od 10 najvećih svjetskih zločinaca pokazuje da još nije zreo.
Andrija Hebrang, bivši dugogodišnji dužnosnik HDZ-a u vrhu hrvatske politike
 
- Osobe koje organiziraju skup Trg je NAŠ, kojom će tražiti ostanak imena Trga maršala Tita u Zagrebu, zapravo štite zločine koji su počinjeni, a pogotovo kult-osobu Josipa Broza Tita. Ta izreka 'Zagreb je naš' potpuno je točna, budući da su oni zaista naselili Zagreb '45. ubijajući sve što je vrijedilo u Zagrebu. Cijelu društveno-hrvatsku elitu doslovno su likvidirali u fizičkom smislu, uselili su se kao primitivci u njihove stanove i danas oni viču 'Zagreb je naš'.
Josip Jurčević, povjesničar, o zlokobnoj najavi srpske aktivistice Rade Borić da će prosvjedovati protiv nepotrebnoga Bandićeva referenduma, Direktno
 
- Europski sustav izbjegličkih kvota je disfunkcionalan. S obzirom na to da se sigurnosna situacija u Europi pogoršava te da sustav kvota ne funkcionira, češka vlada ne će u tome sudjelovati. Spremni smo braniti svoju poziciju u Europskoj uniji i pred nadležnim pravosudnim institucijama.
Bohuslav Sobotka, predsjednik češke vlade, Večernji list
 
- Osnova drame u BiH mnogo je više uporna, sistematska islamizacija domaćeg društva koje je ovdje uvijek bilo važnija supstancija nego što je država. To zajedničko, višekomponentno društvo Bosne i Hercegovine razara se ciljanom politikom izvana, s konačnim motivom profiterske otimačine. Najbrojnijoj naciji, Bošnjacima, sugerira se već uspostavljena logika prava na temelju broja, tradicije i pripadništva 'obitelji', u ovom slučaju – islamu. Ali kada je riječ o terorizmu, tako se barem zna i protiv čega bi trebalo djelovati već u korijenu.
Zlatko Dizdarević, novinar i bivši bosansko-hercegovački diplomat na Bliskom istoku, Deutsche Welle
 
- Ti birači, profesionalni multietničari, podržavaju jugoslavensku državotvornost, a ustvari samo prikrivaju srpsku umreženost. Naime svi oni još žive u riječkoj Jugoslaviji i nadaju ostvarenju neke treće sreće: tisuće njih što udobno od 1945. žive na i u opljačkanom, na gradskim i županijskim proračunskim jaslama.
Davor Velnić o crvenoj Rijeci i biračima koji biraju SDP od 1990., Novi list
 
- HNS je postao anacionalan, okupljalište ultraljevičara, ultraliberala, jugonostalgičara, titoista... “slavnih” po izjednačavanju krivnji za rat, po protivljenju komemoraciji u Bleiburgu, po optuživanju Hrvatske za agresiju na BiH, po blaćenju političkih protivnika (Vice Vukojevića i drugih). Tim ideološkim obilježjima pridružuje se i činjenica da nijedna stranka nema toliko dužnosnika s pravomoćnim i nepravomoćnim presudama zbog kriminala niti je toliko na zlu glasu po korupciji, nepotizmu, klijentelizmu...
Milan Ivkošić, komentator Večernjega lista
 
- Premijer je lagao kad je opetovano, u kampanji prije parlamentarnih izbora, obećavao da će koalirati “samo sa svjetonazorski bliskim strankama.
Željka Markić, aktivistica i čelnica udruge U ime obitelji, Narod
 
- Odbor smatra da je ovaj napad iznad svega rezultat društvene klime koju stvaraju pojedini političari podilazeći navijačima-biračima. No, još više zajedničkom  beskrupuloznom pokušaju kriminalizacije nogometnog vrha predvođenog predsjednikom HNS-a Davorom Šukerom i donedavnim potpredsjednikom Zdravkom Mamićem, od strane medija i političara zajedno. Zamjenom teza nogometni vrh prokazuje se glavnim uzročnicima divljaštva, huliganizma, rasizma, šovinizma, seksizma, piromanije i drugih „nepodopština“ na našim nogometnim stadionima.
Izjava br. 7 HHO-a o napadu na Zdravka Mamića na Braču koju potpisuje Ivan Zvonimir Čičak
 
- HNS je stranka koja je iznosila neistine o Katoličkoj Crkvi, čiji su zastupnici u parlamentu šikanirali i vrijeđali vjernike u civilnom društvu i politici, čija je bivša predsjednica tvrdila da je Hrvatska izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu i koja se ustrajno zalaže za izbacivanje vjeronauka iz škola.
Vlado Košić, biskup sisački, Narod
 
- Prava vlast je u rukama skrivenih centara moći koji se brinu isključivo za svoje interese.
Ivan Miklenić, glavni urednik Glasa Koncila
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Ta antikomunistička histerija koja se pokriva demokracijom i u odsutnosti bilo kakvog sadržaja izjednačava s njom u suštini služi da bi se sakrio temelj onoga što se ovdje u ime HDZ-a naziva ”demokracijom”, a predstavlja manje ili više ogoljeni nacionalizam.
Drago Pilsel, sin emigranata iz Argentine na tragu je Ivice Račana koji je također za HDZ rekao da je „stranka opasnih namjera“, Autograf
 
- Severina je polupismena ali lukava cajka, balkanska alfa-polovnjača. U konačnici, Seve je samo jedna velika manipulatorica. Na tome i pokazivanju sisa i guzica i počiva njena popularnost: pjevati ionako nikad nije znala.
Marcel Holjevac, novinar Dnevna.hr
 
- Smjena Domagoja Novokmeta je skandalozno kao i davanje tolikog medijskog prostora ljudima koji su povezani sa Zdravkom Mamićem, što je još jedan dokaz da stara ljubav HDZ-a i Mamića i dalje traje. To je ujedno i dokaz totalnog srozavanja etičkih i profesionalnih kriterija u nacionalnoj medijskoj kući o čijem radu u informativnom programu najbolje govori konstantan pad gledanosti.
Priopćenje Mosta, Večernji list

- Biskup Košić ljubi ruke za ratne zločine u Ahmićima osuđenom Dariju Kordiću i uzvisuje ga u hrvatsku »moralnu veličinu«.
Branko Mijić, jugoslavenski novinar i urednik Novoga lista

- Zgražate se nad onime što je napravio Luka Modrić. Zašto se zgražate? Ajmo na jednostavnije pitanje. Tko bi od vas svjedočio protiv osobe koja ti je pomogla zaraditi desetke milijuna eura? Biste li svjedočili protiv osobe koja ti je pomgla postati milijunaš? Devedeset posto vas ne bi nikad svjedočilo protiv, a osuđujete Luku Modrića. To ne znači da je taj Modrićev potez plemenit ni moralan, to samo znači da je to realitet - nastavio je poznati voditelj.
Aleksandar Stanković, urednik protuhrvatske emisije Nedjeljom u dva, HRT
 
- Noćas Hrvatska - Trula naša - smrdi do neba.
Siniša Pavić, novinar Novoga lista

- Trump u Poljsku dolazi ponajprije zato da bi izrazio potporu Poljskoj, dok je uloga Hrvatske u tome marginalna.
Tomislav Jakić, bivši urednik na „Televiziji Zagreb“ o Inicijativi triju mora, Deutsche Welle
 
- Ja sam već više puta pisao i govorio, a ponavljam to i sada, da je vodstvo Katoličke Crkve uvelike preuzelo ulogu koju je u komunističkoj Jugoslaviji imao Centralni komitet Partije. Kao što je vodstvo Komunističke partije u čitavoj Jugoslaviji i u pojedinim njenim republikama imalo cilj kroz intenzivnu indoktrinaciju od dječjeg vrtića do staračkog doma kreirati novog jugoslavenskog socijalističkog čovjeka i oteti ga svakom utjecaju 'ostataka neprijateljskih, buržoaskih i reakcionarnih, klerofašističkih snaga', tako hrvatska Crkva danas glavnom svojom misijom smatra re-kreiranje 'hrvatskog katoličkog čovjeka' i brigu za njegovu zaštitu od svih 'jugo-komunističkih, nenarodnih i liberalnih snaga i utjecaja'. Takvim pozicioniranjem u društvu mjesna Katolička Crkva u Hrvatskoj, koja igra ulogu nacionalne i političke dušobrižnice, u totalnom je sukobu s naukom Drugog Vatikanskog koncila i sveopćom, po svojoj definiciji anacionalnom Katoličkom Crkvom, a osobito s onim što zastupa papa Franjo.
Gordan Duhaček, novinar Tportala
 
- Vjekoslav Maks Luburić je zapovjednik najzloglasnije ustaške klaonice u tzv. NDH, konc-logora u Jasenovcu.
Marijan Vugrinec, bivši jugoslavenski novinar Vjesnika, Tacno.net

- Marko Perković Thompson je kontroverzni glazbenik koji je poznat kao neplatiša poreza, što dijeli s Crkvom pa ga valjda zato rado pozivate u “svoj” grad. Redovito na njegovim koncertima u Sisku odjekuje fašistički pozdrav “Za dom spremni”, svaki puta uz Vaše prisutsvo i ponosno pljeskanje mladom umjetniku i rulji koja u prvim redovima maše ustaškim zastavama i ostalim neprimjerenim znakovljem. Takav fašistički dernek se već godinama održava u Sisku, pod Vašim direktnim pokroviteljstvom. Valja napomenuti da ste potpisali i peticiju da se u HV kao službeni pozdrav uvede upravo sporni pozdrav “Za dom spremni”.
Izvjesni mladi Siščanin Marko Jerleković vrijeđa biskupa Vladu Košića na facebooku
 
- U Hrvatskoj, za razliku od drugih postkomunističkih zemalja, koje bilježe revizionističke trendove, uglavnom nema revitalizacije fašizma. U Poljskoj i Mađarskoj ima revizije, ali nema revitalizacije fašizma. I u Srbiji se događa revizija četništva, ali s namjerom da se cijeli pokret prevede na antifašističku stranu.
Tvrtko Jakovina, povjesničar, Novi list
 
- Naravno, pitat ćete se, a što je s onom Lukinom izjavom da mu je hrvatska reprezentacija svetinja? Pa, tko vam je kriv što vjerujete u to. Tko vam je kriv što vjerujete u frazu da su hrvatski nogometaši naši najbolji ambasadori? Oni su, kao i svi mi, najbolji ambasadori sami sebi. Nogomet je zabava, a to što vi imate dojam da na travnjaku netko gine za vas... E, pa moguće je da je to vaš problem.
Aleksandar Stanković, urednik protuhrvatske emisije Nedjeljom u dva, HRT
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Pozivam sve svoje prijateljice i prijatelje na sutrašnje okupljanje na Trgu maršala Tita. Josip Broz Tito simbol je antifašističke narodnooslobodilačke borbe; uklanjanjem njegova imena šačica neoustaša želi dovršiti radikalnu reviziju povijesti, sedam desetljeća nakon rata promijeniti ishod Drugoga svjetskog rata.
Velimir Visković, književni kritičar i leksikograf orjunaške provenijencije na svome facebooku
 
- Branit ćemo ime trga, sviđalo se to ili ne onima koji Hrvatskoj oduzimaju pravo da se ponosno nazove pobjednicom Drugog svjetskog rata. Trg je prozvan po Josipu Brozu Titu, organizatoru oslobodilačkog pokreta, jednom od najvažnijih ljudi 20. stoljeća na ovim prostorima. Očuvanjem imena ovog trga želimo sačuvati, ovoga puta barem na simboličnoj razini, i sjećanje na sve one koji su, najčešće nasilno, skončali svoje živote u borbi protiv fašizma, kao što su im nasilno oduzeta imena ulica, tvornica i trgova.
Rada Borić, srpska aktivistica za Pupovčeve Novosti
 
- O tome je očito još uvijek potrebno glasno govoriti, jer šutnja i suzdržanost demokratskih snaga dali bi dodatnog prostora destruktivnom djelovanju onih koji uporno žele negirati ili prekrajati povijest.
Zlatko Komadina, primorsko-goranski župan iz SDP-a i dalje brani Jugoslaviju i jugopartizanske zločine nad Hrvatima od 1941., Novi list
 
- Vi ste osoba ideološke izopačenosti, tipične bahatosti. Jedan visokopozicionirani crkvenjak.
Izvjesni mladi Siščanin Marko Jerleković vrijeđa biskupa Vladu Košića na facebooku
 
- Bivša je tvorevina bila jamac stabilnosti na Balkanu, ili Sredozemlju i to je to. Bilo je tu vanjskih i unutarnjih neprijatelja kojih se navodno da naći i dan danas, bilo je miroljubive koegzistencije koja je danas, primjerice, osnova svehrvatskim brakovima, bilo je naroda i narodnosti, suvereniteta, ovoga i onoga ma stabilnost na unutarnjem planu nikad nitko nije spominjao.
Siniša Pavić, novinar Novoga lista veliča Jugoslaviju

- Do godine 1990. razum bi na kraju ipak pobjeđivao.
Tomislav Jakić, bivši partizan, komunist i savjetnik S. Mesića, tacno.net

- Prije 72 godine udareni su temelji na kojima počiva i današnja Hrvatska, a antifašizam je 1990. upisan u hrvatski Ustav kao naše trajno opredjeljenje. Čast Hrvatske obranili su antifašisti.
Drago Pilsel, kameleon-povratnik iz Argentine, Autograf
 
- Kad sam prije dva tjedna bio u Osijeku, vidio sam jednu tablu na kojoj se nudi usluga prevođenja s hrvatskog na srpski jezik. To je zaista smiješno i dovoljno govori o tome kamo vodi ekstremno politiziranje jezika i jezikoslovlja - ljudi koji se međusobno potpuno razumiju, odjednom trebaju prevoditelja, a mnogi su preko noći postali poligloti.
Alojz Ivanišević, profesor povijesti na Bečkom sveučilištu, Tportal
 
- Samoupravljanje nije “jugoslavenska izmišljotina” nego je, kao ideja, nastala u putanji radničkoga pokreta na temelju europskog građanskog mišljenja.
Vinko Grgurev, srednjoškolski profesor u Bjelovaru iz Vodica i član Šuvareva Srpa u Pupovčevim Novostima
 
- S toliko fašizma se i ove godine u Bleiburgu komemoriralo „stotine hiljada pobijenih nevinih Hrvata“, kako je to u svom govoru, okružen ustaškim kapama i obilježjima NDH, naglasio predsjednik parlamenta. Dok se iz pozadine derao i ton čitavoj toj ustaškoj priči davao, a tko drugi, nego Marko Perković Thompson.
Heni Erceg, jugoslavenska novinarka, Tačno.net
 
- Iako radikalna desnica kod nas uzima Bleiburg kao krunski dokaz zločinačke naravi bivšeg režima, činjenica je da su se izvansudske likvidacije nakon Drugog svjetskog rata događale i u brojnim drugim europskim zemljama, pa i formalno demokratskim zemljama, poput Francuske i Italije. Nije se, dakle, radilo o specifičnom obilježju jugoslavenskog komunizma.
Denis Romac, novinar Novoga lista ovako objašnjava klanje Hrvata na Bleiburgu i Križnom putu

- Tako dugo dok u vrhu te politike budemo imali ljude koji čak zaziru od izraza regija ne možemo očekivati racionalnu politiku. Radije ćemo ići na suradnju sa zemljama s kojima nemamo izgleda tu suradnju značajnije povećati, umjesto da se okrenemo zemljama iz neposrednog susjedstva, koje su iz niza razloga naše prirodno tržište i s kojima možemo korisno surađivati.
Tomislav Jakić, bivši urednik na „Televiziji Zagreb“ protivi se Inicijativi triju mora, Deutsche Welle
 
- Rijeka i Hrvatska ima jedinstvenu priliku napraviti muzej koji će biti specifičan u svjetskim okvirima. Brodovi kao muzeji razmjerno su rijetki, a uvijek su silno atraktivni. U odnosu na postojeće brodove-muzeje u svijetu, koji su često ratni brodovi, Galeb ima ogroman potencijal, jer ima specifičnu priču, koja je toliko jedinstvena u europskim i svjetskim okvirima.
Tvrtko Jakovina, povjesničar o Titinom brodu Galeb u riječkoj luci i jugo-nakani da u njemu bude jugo-muzej, Novi list
 

GLUPOST

 
- Pozdrav »za dom spremni« udar je na Hrvatsku vojsku, koja je time stavljena u podređenu poziciju u odnosu na one snage koje su bile usisane u HV i kojima je tada time izmaknut i takav pozdrav. Zato je riječ o udaru na zdrav razum, jer danas vrlo dobro znamo kakvi su bili motivi tih ljudi, a dobro se sjećamo i zemljopisnih karata NDH iz početka devedesetih, uvećanih za Sandžak i Istru. To je uvreda za sve koji se žele sjećati.
Tvrtko Jakovina, povjesničar, Novi list
 
- SDP-ovcima je danas triput teže dobiti povjerenje građana jer moramo biti triput bolji, entuzijastičniji, sposobniji i pametniji.
Davor Bernardić, predsjednik SDP-a na crvenoj seansi u Tuhlju
 
- Svjetonazor nije bitan jer HNS ima stručnjake koji će ući u koaliciju.
Božidar Kalmeta, dugogodišnji čelnik HDZ-a, Jutarnji list
 
- Kao što smo unaprijed upozoravali da se Hrvatskoj sprema klijentelistička koalicija Plenkovićevog HDZ-a i HNS-a i očajničko izbjegavanje izbora, sada unaprijed upozoravamo da su određeni potezi koje vidimo posljednjih dana izuzetno zabrinjavajući i mogući nagovještaj nametanja nekog oblika autoritarne vladavine Andreja Plenkovića.
Priopćenje Mosta, Večernji list

- Stier nema ni gard ni potencijal lidera... On je, uostalom, potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova postao isključivo Plenkovićevom milošću. Bila je to nagrada za jedino po čemu ćemo Stiera još neko kratko vrijeme pamtiti.
Branko Mijić, komentator Novoga lista
 
- Stepinac je kao crkveni visokodostojanstvenik u Kraljevini, kojom u ime boga na zemlji vlada srpski kralj, uživao sve privilegije povlaštene buržoarske klase, kraljevske kamarile i crkvene pravoslavno-katoličke  elite.
Vedran Sršen, suradnik jugoslavenskoga portala Tacno.net iz Mostara, rođen u Blacu kod Slivna
 
- Koja pljuska za one koji relativiziraju antifašizam, pa čak iz crkvenih redova! Recimo za ekipu iz ”Glasa Koncila“, za biskupa Vladu Košića (i neke druge) i brojne svećenike koji tamburaju o ”izmišljenom“ antifašizmu.
Drago Pilsel, kameleon-povratnik iz Argentine, Autograf
 
- Teško bi se zaista moglo reći da je Tito bio netolerantan čovjek.
Tomislav Jakić, jugokomunistički urednik na Radiju Zagreba nekoliko desetljeća umiruće Jugoslavije, Pupovčeve Novosti
 
- Bosanski Hrvati nisu previše zainteresirani za budućnost zemlje u kojoj žive jer imaju hrvatske putovnice.
Wolfgang Petritsch, nekadašnji visoki međunarodni predstavnik u BiH i izaslanik EU-a za Kosovo, Radio Slobodna Europa
 
- Thompsonove fašističke sklepotine nisu „glazba koja spaja ljude“, nego su – ekstremni nacionalizam koji razdvaja, vrijeđa, isključuje.
Heni Erceg, jugoslavenska novinarka, Tačno.net
 
- Glazba uistinu spaja ljude, ali ne kada pjeva Thompson. Ni na jednom njegovom koncertu nije se pojavio netko sa zastvom duginih boja.
Jurica Pavičić, jugoslavenski novinar Slobodne Dalmacije, Jutarnjega lista...
 

JUGO PODJELA KRIVNJE

 
- Premijer se nedavno iskreno zgranuo i gnušao na huligane koji su vrijeđali Janicu Kostelić, a opet tako olako prešao preko činjenice da sam baš ništa nije napravio kako bi naredio vojsci HDZ-ovaca u Hrvatskom nogometnom savezu da krenu u čišćenje hrvatskog nogometa, a Zakon o sportu konačno bude u primjeni.
Darko Pajić, novinar Novoga lista

- Dok se antifašisti okupljaju kod šume Brezovica (a toga istoga dana i na Trgu Maršala Tita u Zagrebu), oni koji su mrzitelji antifašizma, pa iz čisto provokacijskih razloga istoga dana komemoriraju žrtve kod jame Jazovka na Žumberku (476 identificiranih žrtava), će, kako to biva i na Bleiburškom polju, zloupotrijebiti nužan pijetet prema stradalnicima od komunističke ruke kako bi negirali ustaške zločine ili ih relativizirali spominjanjem žrtava poraća.
Drago Pilsel, sin emigranata iz Argentine, Autograf
 

LAŽ

 
- U Jasenovcu je u nepune četiri godine pobijeno ili kroz njega u smrt poslano oko devedeset tisuća ljudi.
Drago Pilsel, sin emigranata iz Argentine, Autograf
 
- Veći dio svećenstva tako je oštro osudio Košićev javni istup, naglašavajući da Crkva sebi ne smije dopustiti izravno opredjeljivanje za neku političku opciju.
Urednički komentar portala Net.hr
 

OTROVNO PITANJE

 
- Možemo li zamisliti da se na mjesto predsjednika Hrvatske vlade uspne muškarac koji ima muža ili žena koja je u istospolnoj zajednici sa ženom? Ili da u Banske dvore, sa svojim timom, sjeda političar muslimanske vjere koji  navečer klanja u džamiji, ne jede svinjetinu i ne pije gemišt? Ili Srbin, pravoslavac, doseljenik iz Požarevca, koji je u Zagrebu završio studije i zaposlio se u Gradskom poglavarstvu?
Sanja Modrić, jugoslavenska novinara u Novome listu
 

PODSJEĆANJE

 
- Premijer je u trenutku kad je izbacivao Most iz koalicije zato što “su najavili da će glasati za smjenu ministra Marića” jako dobro znao da će trebati koalirati s nekim drugim. Odlučio je koalirati s HNS-om – strankom koja je pokrenula smjenu ministra Marića.
Željka Markić, aktivistica i čelnica udruge U ime obitelji, Narod
 
- Podsjećam vas na brzo prešućeni transkript razgovora između Ive Pukanića i Nine Pavića, koji u javnost izašao nakon Pukanićevog ubojstva Iz tih transkripata doznajemo kako dvije medijski važne figure usklađuju cijene svojih tjednika, te kako Ivo Pukanić pita Ninoslava Pavića ‘Koliko si novaca zadnjih godinu dana dao za Feral’, na što Pavić odgovara ‘5,4 milijuna’. Pukanić zatim pita ‘Je li te molio Ivo [Sanader]?’, a Pavić odgovara ‘Nije nego Stipe [Mesić]’.
Nino Raspudić, profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu na tribini na Fakultetu političkih znanosti o stanju u medijima
 
- Nešto možda što ne pripada zajedno ne može da raste zajedno i to je važna činjenica, da ono što ne pripada zajedno treba da bude samostalno
Andreas Wiedenhoff, socijalistički austrijski veleposlanik u Zagrebu zagovara odvajanje Republike srpske iz BiH, Nezavisne novine, Banja Luka, 21. rujna 2015.
 

PRAVO PITANJE

 
- Ali što je s kritikom onog sistema koji ti, eto, možda baš slučajno, ponekad daje kruh? Što je s pokušajima da se njega popravi? Ili njega ne treba popravljati zato što je ideološki ispravan? Gdje je predstava o Vojku Obersnelu?
Davor Mandić, novinar Novoga lista pita Olivera Frljića kada će na „scenu“ postaviti i ova, a ne samo ideološka pitanja
 

PRIMITIVIZAM

 
- Ova koalicija je septička jama koja će smrdjeti godinama. Ovo je gnjusna prevara svih hrvatskih glasača koji su na listama zaokružili lijevu opciju, liberalni lijevi centar. Dobili su šamarčinu smradnom rukom koja se uvukla u HDZ-ova prkna.
Siniša Pavić, novinar Novoga lista na ovakav način je protiv ulaska HNS-a u vlast

SKOJEVSKI

 
- Bez jake stranačke infrastrukture nitko ne može gurati velike projekte, a kamoli depolitizirati i deklerikalizirati obrazovnu reformu.
Tihana Tomičić, novinarka Novoga lista
 
- Ne mogu više trpjeti Vaše upetljavanje u obrazovanje. Ne mogu Vam prešutjeti podržavanje Željke Markić, a ne mogu Vam prešutjeti ni otvoreno koketiranje s radikalnom desnicom i naslikavanje s ratnim zločincima. Ne mogu i ne želim Vam više šutjeti, baš kao što Vam i nitko drugi ne bi trebao šutjeti.
Izvjesni mladi Siščanin Marko Jerleković vrijeđa biskupa Vladu Košića na facebooku

Anketa

Zašto birači HDZ-a, članovi i simpatizeri, ne će u nedjelju dati svoj glas Plenkovićevom HDZ-u?

Četvrtak, 23/05/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 975 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević