Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- Europska komisija objema stranama treba pomoći da se arbitražna odluka implementira. Arbitražni sporazum iz 2009. godine Hrvatskoj je otvorio vrata u EU. Primjena arbitražne presude bila bi i u interesu EU-a i prilog stabilizaciji odnosa na Balkanu.
Guy Verhofstadt, čelnik liberalne grupacije (ALDE) u Uniji
 
- Izlazak Hrvatske iz postupka pokazuje ujedno i vrlo problematičan stav prema pravnoj državi. U skladu s geslom: Mi prihvaćamo presude samo kada nam odgovaraju. Hrvatska kani jednostavno ignorirati odluku arbitražnog suda. Mnogi promatrači već se boje da bi takav politički stav Zagreba mogao imati posljedice i na odnose s drugim susjednim zemljama.
Urednički komentar ljevičarskoga bečkog Der Standarda
 
- EU treba započeti smanjivati elemente etničke prirode i malo unaprijediti građanski element u BiH.
Georg Ziegler, dužnosnik Europske komisije zadužen za BiH, Večernji list
 
- Bivša predsjednica Vlade, gospođa Jadranka Kosor nije razumjela ucjenu Slovenaca pa je na žalost pristala na arbitražu. Tu činjenicu će potvrditi ultrabrza reakcija Europske komisije da Hrvatska mora ostati u arbitraži. To bi svaki polupismeni političar, diplomat, mogao shvatiti, a vidimo koga mi imamo u Ministarstvu vanjskih poslova – onda je bila Pusićka, a ni danas nisu ništa bolji. Da se dogodilo to što je Slovenija tražila, u geostrateškom smislu to bi bila koridorska izolacija Hrvatske od zapadne i srednje Europe, jer se na to vežu kopneni koridori, ne samo cestovni i željeznički, nego su tu i ovi energetski. O tome se raspravljalo još u vrijeme Jugoslavije 1974. godine, da se otvori taj sjeverni Jadran, koridori, da se Hrvatska izolira.
Admiral Davor Domazet-Lošo, hrvatski geostrateg, Direktno
 
- Na ulazu u dvorac Trakošćan stoji ploča da je tamo potpisan sporazum između Jadranke Kosor i Boruta Pahora. Mi smo jedina zemlja koja slavi poraz. Predlažem da se ta ploča makne.
Ivo Sanader, bivši predsjednik Hrvatske vlade koji je odbio pristati na ucjene EU-a oko Savudrijske vale, Nova TV
 
- Mirnim putem riješio se problem koji je do 2009. godine snažno opterećivao odnose između dva naroda i države. U četvrtak je donesena povijesna odluka. U budućnosti ćemo s iskrenom zahvalnošću sjetiti današnje povijesne odluke Arbitražnog suda. Sud je odredio najpravedniju granicu između Slovenije i Hrvatske. 
Borut Pahor, slovenski predsjednik nakon presude arbitražnoga suda,Delo
 
- Vlada u Berlinu smatra važnim načelo međunarodnog prava da se odluke arbitražnih sudova moraju poštivati te da ih stranke moraju implementirati. 
Priopćenje njemačkoga veleposlanstva u Zagrebu nekoliko sati prije presude arbitražnog suda, DPA
 
- Uvijek smo smatrali da je arbitraža između Hrvatske i Slovenije racionalna odluka. Odluku o nastavku arbitraže nakon zamjene sudaca trebalo poštivati.
Austrijska agencija APA prenosi priopćenje austrijske vlade, APA
 
- HNS će svoje vrijednosti i projekte unijeti u Vladu RH, a svoje svjetonazore i vrijednosti ćemo i dalje beskompromisno zagovarati i zastupati.
Predrag Štromar, novi predsjednik HNS-a u pismu članovima svoje stranke
 
- Stručnjak za predizbornu kampanju Angele Merkel preporučio joj je 2009. taktiku da ne kaže ništa i da ne zauzme konkretna stajališta. Moja stranka radi na konkretnim pitanjima, a ona šuti o svemu. Postoji Angela Merkel i točka. Tako je uspjela 2009. i 2013., ali ne će i 2017. To u Berlinu nazivaju asimetrična demobilizacija, a ja kažem da je to atentat na demokraciju.
Martin Schulz, socijaldemokratski kandidat za kancelara na njemačkim parlamentarnim izborima, Večernji list
 
- Proizlazi da je Macron prikladan rezultat spasonosnog koraka unazad, ljubak proizvod regresije, iako Bernard-Henri Levy ne presuđuje kamo, samo se pita: je li u prosvjetiteljstvo, ili u moment prije, u Hobbesovo doba, da bi se „ponovo pisao Leviathan“?
Inoslav Bešker, kolumnist Globusa
 
- Hrvatska ili bilo koja druga vojska nema što raditi na hrvatskim granicama, a pogotovo nema što na tim granicama raditi kako bi spriječila izbjeglice koji bježe od rata da potraže zaštitu u Europskoj uniji.
Gordan Bosanac, čelnik iz  Centra za mirovne studije, Radio Slobodna Europa
 
- Meni se čini da jedan dio islamskih fundamentalista ide na to – osvojiti što više teritorija bez obzira na čiju štetu i stvoriti jedan nukleus – islamsku državu na europskom tlu. I, ako gledamo u perspektivi, ta državica bi bila centar terorizma narednih pedeset godina, ali bi bila i centar ekspanzije islama u Europi, kada i ako gledamo sa fundamentalističkog stanovišta. Svakako da bi islamske zemlje tu najviše pomagale. Sutra možemo očekivati jedan od najvećih aerodroma u Europi, jer odatle bi išle sve akcije koje islam zanima, jer je to vjera koja po svojoj logici ekspandira. Ta vjera nikada nije rekla da će stati, nego uvijek da će se širiti. Svijet na islamsku zemlju ne može pristati. Zato Srbija inzistira na državi i srpskoj republici, jer to onda tjera i Muslimane da inzistiraju na svojoj državi.
Stjepan Mesić 11. svibnja 1993. na sjednici Vijeća obrane i nacionalne sigurnosti (VONS), Večernji list
 
- Sva sam mokra. Ovdje je vlaga. Nalakirala sam nokte što odavno nisam radila, obula štikle i podnijela žrtvu jer sam ostavila kuću što je atipično kada je vikend.
Sebija Seka Izetbegović, žena Bakira Izetbegovića i ravnateljica "Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu" (KCUS) na javnoj tribini u Konjicu pod nazivom Politika iz ženskoga kuta u organizaciji "Asocijaciji žena SDA", Face TV
 
- Mi nemamo što kriti. Neke informacije jednostavno nemamo. Nije nam namjera čuvati ih za sebe. Istina, zbog izbora u Hrvatskoj propalo je godinu dana i u tom periodu slabo smo se sastajali.
Veljko Odalović, predsjednik srbijanske Komisije za nestale osobe ovako opravdava postupak Srbije da od 1995. ne otkrivaju grobnice pobijenih Hrvata u okupiranim dijelovima Hrvatske i u Srbiji, Blic
 
- Službeni Zagreb inzistira na tome da predstavnici Hrvata u Srbiji, imaju osigurano mjesto u srpskom parlamentu, kao što Srbi imaju kod njih. Problem je što je to u Srbiji regulirano kroz prirodni prag, dok je broj predstavnika Srba u Hrvatskoj riješen ustavnim zakonom. Srbija će morati riješiti to pitanje, pogotovo što je otvoreno poglavlje 23 koje se tiče ljudskih i manjinskih prava.
Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam iz Novoga Sada, Blic
 
- Nadam se da će Hrvatska shvatiti da će puno više dobiti ako se ponovno posveti efikasnoj pravnoj suradnji s Bosnom i Hercegovinom tako što će prihvatiti prosljeđivanje predmeta protiv hrvatskih državljana koji žive u Hrvatskoj od Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i omogućiti hrvatskom pravosuđu da adekvatno procesuira te predmete.
Serge Brammertz, glavni haaški tužitelj o bošnjačkom selektivnom uhićenju Hrvata, Oslobođenje
 
- Bošnjaci mogu opstati samo u okviru BiH. Svako drugo rješenje pretvorit će ju u Gazu.
Esad Duraković, bošnjački orijentalist, N1 TV

- Zapad je odlučio priznati nove države u okviru starih granica saveznih republika Jugoslavije misleći da će time izabrati soluciju koja umanjuje nacionalizam. Ipak, granice nisu odgovarale mnogim nacijama koje nisu željele ostati u državama "onih drugih". Kada separacija nije uspjela, ostala je težnja autonomiji, a ona u nekim balkanskim državama danas stvara etničke tenzije. Zbog toga Bosna, Kosovo i Makedonija stagniraju u disfunkcionalnosti dok se Albanija, Hrvatska i Srbija razvijaju.
Timothy Less, engleski politički analitičar, Foreign Affairs
 
- Mi smo dobri ljudi. Dobri kao Boris Dežulović ili Predrag Lucić, Rada Borić ili Zoran Pusić.
Drago Pilsel, sin emigranata iz Argentine, Autograf
 
- Hrvatska je izgubila samosvijest. Svojim redefiniranjem i pretvaranjem u gubitnicu u Drugom svjetskom ratu Hrvatska je sebe oslabila u međunarodnim odnosima. Svaka mala zemlja u međunarodnim odnosima mora imati dozu idealizma i svaka mala zemlja može biti utjecajna jedino ako je dosljedna. Ili može biti jako bogata, poput Singapura ili Katara.
Tvrtko Jakovina, povjesničar jugo-povijesti, Novi list
 
- U zemlji suženog prostora demokracije, medija koji HDZ-ovog premijera hvale kao da je SDP-ov – otkad je doveo u ministarstvo kulture Ninu Obuljen, a na vlast HNS, u zemlji s bogatašima povezanim s privatizacijom i strukturama bivšeg, komunističkog režima – ne zvuči obećavajuće.
Željka Markić, aktivistica i čelnica udruge U ime obitelji, Narod
 
- Izrazio sam zabrinutost u pogledu nedavne inicijative o formiranju kosovske vojske bez ispunjavanja potrebnih uvjeta. Točnije, bez pristanka predstavnika etničkih manjina na Kosovu. Formiranje vojske mora proći kroz parlamentarni proces i biti u skladu s Ustavom.
Jens Stoltenberg, glavni tajnik Natoa, Blic, Beograd
 
- Ova odluka suda je zapravo temelj, bez obzira što tko mislio o njoj, i polazna osnova za sve moguće buduće razgovore o granicama. Ona ima teške političke posljedice jer ako mi odlučimo tužiti na nekom sudu... svaki budući sud ili bilateralni razgovori uzimat će kao polaznu osnovu ovu odluku Arbitražnog suda.
Ivica Maštruko, bivši jugoslavenski i hrvatski veleposlanik, Večernji list
 
- Nasilna provedba ili nametanje odluke suda jedne strane suprotna je međunarodnom pravu.
Profesor Stefan Talmon, odvjetnik u uglednoj tvrtki 20 Essex Street, profesor na Oxfordu i na Sveučilištu u Bonnu i stručnjak međunarodnoga javnog prava, rješavanja međunarodnih sporova te pravom mora podržava Hrvatsku, Večernji list
 

TVRDNJE

 
- Mi tražimo da se promijeni Ustav BiH. Na tome se danas do kraja radi i u BiH i mnogo dalje. I u tim rješenjima, sva ona područja koje je čuvala Herceg Bosna, koja je obranio HVO, bit će sastavnica prostora u kojem će živjeti hrvatski narod u BiH. U to ne treba sumnjati.
Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH
 
- Ova arbitraža je po meni najveća sramota međunarodnog prava koja se dogodila u zadnjih 25 godina.
Mislav Kolakušić, sudac Trgovačkoga suda, N1 TV
 
- Bilo bi bolje da se europske stranke ne svrstavaju za Sloveniju ili Hrvatsku, te ih je obje pozvao da nastave dijalog i "nađu put" glede arbitražne odluke.
Manfred Webber, predsjednik Europske pučke stranke, DPA
 
- Ujedinjena Kraljevina bila je konzistentno jasna u podršci procesu pred Arbitražnim sudom – mi podržavamo legalno rješavanje sporova. priopćilo je britansko ministarstvo. Ovaj bilateralni spor stvar je hrvatske i slovenske Vlade. Ujedinjeno Kraljevstvo voljelo bi vidjeti rješenje tog spora, no na tim je dvjema stranama da odluče kako će se to postići.
Priopćenje britanskoga ministarstva vanjskih poslova o arbitraži
 
- Svjesni smo odluke Stalnog arbitražnog suda  o odluci arbitražnog vijeća u arbitraži između Hrvatske i Slovenije. I Sloveniji i Hrvatskoj smo jasno kazali da ne zauzimamo strane u ovom sporu. Na dvjema je državama, objema članicama Europske unije i saveznicama u NATO-u, da razriješe to bilateralno pitanje i uvjereni smo da će u tome uspjeti.
Priopćenje američkoga veleposlanstva u Zagrebu o arbitraži
 
- Nasilna provedba ili nametanje odluke suda jedne strane suprotna je međunarodnom pravu.
Profesor Stefan Talmon, odvjetnik u uglednoj tvrtki 20 Essex Street, profesor na Oxfordu i na Sveučilištu u Bonnu i stručnjak međunarodnoga javnog prava, rješavanja međunarodnih sporova te pravom mora podržava Hrvatsku, Večernji list
 
- Hrvatska se nalazi u vrlo opasnom trenutku. Ovo je nakon Domovinskog rata i mirne reintegracije najozbiljnija situacija s kojom se suočavamo. Ovaj sporazum je bio meni ponuđen, ja ga nisam htio potpisati jer sam znao da predviđa većinu Piranskog zaljeva Sloveniji i onaj koridor koji je otprilike 166 kvadratnih kilometara. To je čisto otimanje hrvatskog teritorija. Borut Pahor mi je rekao da ne će deblokirati pregovore ako na to ne pristanem. Nisam pristao, nažalost moja je nasljednica tri mjeseca nakon toga pristala.
Ivo Sanader, bivši predsjednik Hrvatske vlade koji je odbio pristati na ucjene EU-a oko Savudrijske vale, Nova TV
 
- Moj stav ostaje nepromijenjen. Za nas je arbitraža nepovratno korumpirana. Ušli smo u arbitražu u dobroj vjeri, ali ponašanje slovenskih predstavnika i suca za nas je neprihvatljivo. Oni će ući u negativne anale arbitražnog suda. Mi presudu ne prihvaćamo. Nadamo se da ne će biti nikakvih unilateralnih akata od strane Slovenije.
Kolinda Grabar-Kitarović, hrvatska predsjednica na sastanku šefova diplomacije zemalja članica 'Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi' (SEECP) u Dubrovniku, HRT
 
- U Haagu je uz sudjelovanje svih hrvatskih vlada, počevši od Račanove do Plenkovićeve, nakon oružane agresije, velikosrpske agresije, danas došlo do jednog oblika pseudo-pravne agresije.
Admiral Davor Domazet-Lošo, hrvatski geostrateg, Direktno
 
- Taj sporazum kojega je parafirao Ivica Račan postao je osnova onoga što je kasnije dogovorila Jadranka Kosor s Borutom Pahorom i osnova ovakve arbitražne odluke. Drugi čin (nakon I. Račan) koji je doveo do ovakve odluke je bilo djelovanje Jadranke Kosor koja je u prisustvu američkog i švedskog veleposlanika dogovorila da će se slovensko teritorijalno more junctionom doticati otvorenog mora i na temelju toga što nema nikakvog uporišta u međunarodnom pravu, ali ima u tom dogovoru Kosor-Pahor. 
Damir Kajin, bivši čelnik IDS-a, Direktno
 
- Potpuno se sjećam kasnog nedjeljnog sastanka u Vladi na koji nas je Račan kao tadašnji premijer pozvao i predstavio taj papir. Budiša i Tomac usprotivili su se govoreći neizravno o rušenju Vlade u sabornici. Račan je odustao... a paraf ostao. Koliko ćemo ga platiti, tek će se vidjeti. Sadašnji SDP o tome šuti, a o zaslugama Budiše i Tomca se ne govori. Tako je to s kratkim pamćenjem nas Hrvata.
Đurđa Adlešić, bivša čelnica HSLS-a, Direktno
 
- Najvažniji aspekt arbitražne presude je da je i takvo arbitražno sudište priznalo kako je Hrvatska bila u pravu kad je inzistirala na jednom načelu razgraničenja na kopnu - načelu katastra. U graničnim sporovima sa svim državama Hrvatska inzistira na istom načelu, a kao nekakvo pravilo uspostavilo se da druga strana nije spremna prihvaćati jasna univerzalna načela.
Davor Gjenero, politički analitičar, Direktno
 
- Bolna je istina kako je upravo područje šumne Bezovica veliko poslijeratno stratiše na kojem je život izgubilo oko šest tisuća osoba za što nitko nije odgovarao. Dana 22. lipnja 1941. godine ovdje se nije baš ništa dogodilo već je grupa sisačkih komunista, u strahu zbog raskidanja pakta između Njemačke i Rusije o nenapadanju, pobjegla u šumu kod sela Žabno. To je zatajena činjenica koju lokalne i državne vlasti ignoriraju.
Dr. Vlatka Vukelić, dopredsjednica sisačke organizacije HSP dr. Ante Starčević u šumi Brezovica 22. lipnja 2017., Direktno
 
- SDP je loš gubitnik, a neki od njihovih članova pretvorili su se u ljude koji se isključivo bave destrukcijom. Ne vidim da time daju bilo kakav koristan doprinos. Živimo u iznimno turbulentnom vremenu. Ne sjećam se da je ikad bilo toliko zahtjeva s ciljem destabilizacije vlasti. Zgodno je gledati tko se sve u tim procesima nalazi u istom brodu. To me učvršćuje u uvjerenju da radimo dobar posao.
Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske vlade, Nacional
 
- Pokazalo se da su netočne i tvrdnje zastupnika Milorada Pupovca da je u Hrvatskoj izbrisano 67.000 Srba, a te su podatke lansirale „Novosti“ , tjednik srpske manjine u RH. Tvrdeći pritom da ih je toliko izbrisano samo u jedanaest županija. Iz objavljenog tabelarnog prikaza vidljivo je da je u Hrvatskoj izbrisano 40.103 Srba. Netočne podatke zloupotrijebio je i predsjednik Republike srpske, Milorad Dodik u pismu (18. travnja 2017) banjolučkom biskupu Franji Komarici u kojem mu, prihvaćajući podatke o 67 tisuća izbrisanih, „zdravo za gotovo“, prigovara zašto se nije oglasio o tom fenomenu.
Izjava broj 5. HHO-a 12. svibnja 2017. o brisanju biračkih prava hrvatskih državljana, koju potpisuje Ivan Zvonimir Čičak
 
- Velika je to nepravda, tim više što su, Hrvati i hrvatska vojska (HV i HVO) dali najveći obol obrani i oslobađanju BiH od velikosrpske agresije. Nedopustivo je stoga da se Hrvate u BiH stigmatizira i da im se na teret stavlja to što su se samoorganizirali i opstali. Svi mi u Republici Hrvatskoj moramo tu činjenicu stalno posvješćivati, vrednovati i napraviti sve što je u našoj moći da pronađemo najpravedniji i održivi model po kojem ćemo zaštititi svoj narod u našoj drugoj domovini Bosni i Hercegovini.
Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora, HRsvijet
 
- Grad Rijeka nastavila je tamo gdje je Jugoslavija propala i danas izgleda upravo onako kako bi Jugoslavija izgledala da je nekim čudom preživjela samu sebe.
Davor Velnić, hrvatski književni i urednik Književne Rijeke, Novi list
 
- Istina je, Franjo Tuđman i Janko Bobetko pripadali su “oslobodilačkom pokretu koji je organizirao Tito, ali su ih Tito i drugi antifašisti odbacili kao što su odbacivani svi grješnici u fašističkom i drugim totalitarnim režimima.
Milan Ivkošić, kolumnist Večernjega lista
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Od 1. jula vožnja ionako skupim hrvatskim autoputevima postaje još skuplja. Umesto da autoputevi budu što jeftiniji i time pristupačniji građanima Hrvatske i mnogobrojnim turistima koji posećuju našu zemlju, one su postale same sebi svrha. U državi kao što je Hrvatska kojoj je turizam najvažnija grana u privredi, podizanje cena autoputevima ima dva efekta: hranjenje lopova koji žive na grbači poreskih obveznika i odbijanje turista koji, za razliku od lopova, doista doprinose celoj državi.
Izdajnički poziv protuhrvatskoga portala Index Matije Babića na srpskom jeziku
 
- Bilo kakva reuspostava Herceg Bosne, imajući u vidu narav, historijat, sva djela, to jest nedjela te političke strukture, nije moguća političkim sredstvima i na miran način.
Šaćir Filandra, dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, Politika
 
- Dobro je da stenogrami, odnosno utvrđene činjenice postoje, jer i danas mnogi nastoje falsificirati historiju. Ima mnogo ljudi koji kažu da se radi o reviziji povijesti. Ne radi se o reviziji povijesti, u povijesti se dogodilo samo ono što se dogodilo.
Stjepan Mesić, bivši hrvatski predsjednik na predstavljanju pamflet-knjige “Stenogrami o podjeli Bosne” u Mostaru, Federalna TV
 
- Do sada je glavni kočničar bila Grčka, a sada bi joj tu titulu mogla preoteti Hrvatska. Onoga tko se povlači iz čim shvati da gubi, mogli bismo nazvati kukavicom. Hrvatska je učinila upravo tako nešto 2015. u arbitražnom postupku sa Slovenijom.
Urednički komentar ljevičarskoga bečkog Der Standarda
 
- Izuzev Slovenije, čija je demokracija najrazvijenija, u ostalim su se zemljama iza demokratskih fasada etablirali manje ili više autokratski sustavi s dijelom vrlo korumpiranim elitama. Neriješeni konflikti iz strašnih ratova devedesetih godina kriju dovoljno potencijala da održe na životu stari nacionalizam koji je uništio Jugoslaviju. Nacionalizam lako može odvratiti pozornost od nesposobnosti političara da se suoče s aktualnim i budućim problemima.
Rudolf Gruber, komentator Rheinischer Posta
 
- Kada predsjednica države kaže da se moramo boriti za našu interpretaciju. Takva će interpretacija vrijediti za oko pola stanovništva između Bregane i Prevlake i Hrvatsku će izolirati od svijeta, osramotiti u svijetu i podijeliti iznutra. Loše za međunarodni imidž, ali očito donosi glasove, taman dovoljne da pobijedite.
Tvrtko Jakovina, povjesničar vrijeđa i pokušava omalovažiti hrvatsku predsjednicu kada kaže da se sami moramo izboriti za svoj imidž, a ne da nam ga drugi nameću, Novi list
 
- Može li Janica pojmiti dio svoje odgovornosti za stanje u nogometu? Da može, ne bi se toliko čudila uvredama.
Ladislav Tomičić, novinar Novoga lista
 
- Blanka Vlašić, atletska zvijezda padalica, bila je senzacija otkrićem svog sportskog Isusa. Fanovi su se bili preplašili da će se ostaviti plemenite discipline i u karmelićanskom samostanu provesti ostatak života u molitvi i pokori. Ionako joj je letvica na visini od 2,10 metara postala mission impossible.
Marijan Vugrinec, bivši novinar Vjesnika, a sada komentator jugonostalgičarskoga i protuhrvatskog portala Tacno iz Mostara
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Otkad je Plenković postao premijer, mnogi su se razočarali jer su očekivali više od njega. Prije svega da bude odlučniji prema radikalnoj desnici u vlastitoj stranci.
Zrinka Vrabec Mojzeš, zloglasna urednica Nacionala
 
- Apsurdno je da su nakon objavljivanja odluke Arbitražnog suda u Den Hagu hrvatski medijski prostor zakrčili zagovornici politika koje su Piranski zaljev odavno prodale i koje su se borile protiv Titovih partizana kada su, naglašavam, Titovi partizani taj teritorij vraćali današnjoj Hrvatskoj i Sloveniji, tada u okviru Jugoslavije.
Ivica Grčar, novinar Autografa
 
- I dalje se sjećam ćevapčića i punjenih paprika. Drago mi je što sam taj dio života proveo u Srbiji, imam lijepa sjećanja.
Jens Stoltenberg, glavni tajnik Natoa prisjeća se vremena kada je kao dijete živio u Beogradu, Blic, Beograd
 
- Opća atmosfera u svijetu, u regiji i u Hrvatskoj je atmosfera nesigurnosti, straha za budućnost, atmosfera rastuće netolerancije i mržnje ne samo prema drugima i drugačijima, nego prema svima koji se usuđuju i samo drugačije razmišljati. U stvaranju takve atmosfere zlosretnu ulogu igraju ne samo mainstream mediji, nego i društvene mreže, pretvarajući nekada respektabilnu profesiju novinarstva u močvaru intriga, podvala i neistina, a opet u službi politike što je zaboravila pojam razuma.
Tomislav Jakić, bivši partizan, komunist i savjetnik S. Mesića, tacno.net

- Janičin sjaj naglo je potamnio. Modrićev sjaj također je potamnio. Ne, nismo vam se dužni klanjati.
Ladislav Tomičić, novinar Novoga lista
 
- Naše (jugoslavensko) zdravstvo bilo je na svjetskoj razini, iznimno solidno i besplatno. Je li činjenica da je uz jedan kvadratni metar stambenog prostora nekada dolazilo sedam kvadratnih metara zelenog prostora u našim gradovima, nešto što bismo i danas trebali valorizirati ili napasti kao komunističku izmišljotinu? Danas imamo kvadratni metar zelenog prostora na kvadratni metar stambenog, no mi smo se doveli u situaciju da ništa iz bivšeg sustava ne možemo pohvaliti.
Tvrtko Jakovina, povjesničar, Novi list
 

BOLJŠEVIZAM

 
- To je krajnje neuobičajeno i graniči s prekršajem, ali jedini koji može intervenirati je sam papa Franjo. Naime, biskupi imaju autonomnost govoriti što žele, a kada to pređe granice, onda je tu sam papa koji presuđuje.
Urednički „nepristrani“ komentar Jutarnjega lista skrivajući se pod „neimenovanim izvorom s Kaptola“
 
- „Dokumentarac“ Jakova Sedlara o Jasenovcu je odvratni falsifikat povijesti koji služi opasnom obliku indoktrinacije.
Izvjesni mladi Siščanin Marko Jerleković vrijeđa biskupa Vladu Košića na facebooku
 
- U globaliziranom svijetu, a uvjerili su nas u to da je samo takav svijet moguć, sve mora biti “po istom receptu”. Ako nije, brzo se – pod krinkom borbe za ljudska prava i demokraciju (naravno, bez ikakve objave rata, pa i bez “blagoslova” Ujedinjenih naroda kada ga manipulacijom nije moguće dobiti) – dižu borbeni avioni i nemilice bombardiraju upravo oni čija se ljudska prava – kao – brane. Ruše se države, destabiliziraju cijele regije, ubijaju državni čelnici – naravno, ako nisu “naši”.
Tomislav Jakić, bivši partizan, komunist i savjetnik S. Mesića, tacno.net

- Pozitivne „tekovine“ Drugoga svjetskog rata su partizanski pokret pod vodstvom komunista i maršala Tita, tekovine Narodnooslobodilačke borbe, jugoslavenski socijalizam...
Marijan Vugrinec, bivši jugoslavenski novinar Vjesnika, Tacno.net
 

DAIDŽA

 
- Politika Herceg-Bosne već 25 godina sustavno sotonizira bosanske franjevce, podvaljuje činjenice koje nigdje ne postoji. Bosanski franjevci sa svojom sedamstoljetnom duhovnošću i poviješću temelj su hrvatske duhovnosti i kulture i tim se izravno razara cjelina hrvatskog bića.
Fra Ivo Marković, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, Anadolija
 

DEMAGOGIJA

 
- Danas se ne bi tako lako šetalo po Kvarneru i po Lijepoj našoj, koja ne bi bila ni lijepa ni naša, da nije bilo antifašističkog pokreta 1941. godine.
Petar Mamula, zamjenik primorsko-goranskog župana iz redova srpske manjine 22. lipnja 2017. na proslavi totalitarističkoga jugokomunističkog režima, Novi list
 

GLOBALIZACIJA

 
- Pred sobom imamo otvorenu mogućnost da preuzmemo nevolju rekonstruiranja uvjeta, intelektualne, društvene ili vjerske klime nekog idealnog ili boljeg vremena i mjesta gdje bismo se željeli, kao pojedinci i društvo, naći.
Drago Pilsel, kameleon-povratnik iz Argentine zagovara protuživotne liberalno-masonske teorije, Autograf
 

GLUPOST

 
- Premda su Titu prigovarali gubitak Koruške, nakon Osimskih ugovora slobodno se može reći da Tito nije bio gubitnik u sporovima sa Staljinom i zapadnim saveznicima – Velikom Britanijom i SAD-om – zbog teritorija koji su saveznici zvali Julijskom Venecijom.
Ivica Grčar, novinar Autografa
 
- Pamti probuđeno srce Zagreba, mojega Zagreba, Maršala i njegove posjete, pamti napr. kako je odmah nakon velike poplave početkom šezdesetih godina prošloga stoljeća došao da se osobno uvjeri o tome kakvo je stanje, a pamti i to da je nakon toga posjeta podignut nasip uz Savu i Zagreb nikada više nije bio poplavljen.
Tomislav Jakić, nepopravljivi mali Jugoslaven u velikosrpskim Pupovčevim Novostima
 
- Suvremena Europa utemeljena je na antifašizmu.
Franjo Habulin, predsjednik SABA u Brezovici 22. lipnja 2017.
 
- Sudbina reforme obrazovanja u Plenkovićevom mandatu nije samo nastavak, nego predstavlja i korak dalje u odnosu na ono što smo imali u vrijeme ministra Šustara i Oreškovićeve vlade. Iz toga se može zaključiti da ga nije briga za budućnost ove zemlje, a nastavak klerikalizacije predstavlja još jedan korak izvan civiliziranog svijeta.
Tvrtko Jakovina, povjesničar, Novi list
 
- Kolinda Grabar-Kitarović je – ukratko – političarka bez sadržaja, paradigma praznog populizma.
Marijan Vugrinec, bivši jugoslavenski novinar Vjesnika, Tacno.net
 

ISLAMIZAM

 
- Kada Srbija i Hrvatska govore da će Bosnu uništiti islamski teroristi, oni joj čine zlo. Nema radikalizacije muslimana, nego je to agresija drugim sredstvima. Optužbe i stigmatizacije muslimana su neutemeljene, one im samo služe za konačan obračun s muslimanima.
Esad Duraković, bošnjački orijentalist, N1 TV
 
- Ustanite, muslimani, ubijajte kršćane i njihove sluge u njihovim gradovima i državama. Postavljajte im eksploziv pod automobile, u kuće i urede. Ubijajte ih snajperima s prigušivačima, ubijajte ih onako kako možete, pa makar to bilo i nožem. I nemojte praviti razliku između vojnika i civila, kao što ni njihovi avioni ne prave razliku između vojnika i civila Islamske države. Oslonite se čvrsto na Alaha i pomozite svojoj braći,
Jasmin Keserović, (pod imenom Abu Muhamad al-Bosni), islamist iz Zavidovića (1994.) prijeti kršćanima, Večernji list
 

JUGO PODJELA KRIVNJE

 
- Imamo permanentne težnje iz Hrvatske i Srbije da se BiH i dalje fragmentira.
Esad Duraković, bošnjački orijentalist, N1 TV

Anketa

Tko je Andreju Plenkoviću draži?

Četvrtak, 17/01/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 936 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević