Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- Zalažemo se za princip zasnovan na međunarodnom pravu i koji je primijenjen u većini zemalja u kojima Dunav predstavlja granicu, a to je da granična crta ide sredinom rijeke, odnosno po najdubljim plovnim točkama po rijeci.
Goran Aleksić, pomoćnik srbijanskog ministra vanjskih poslova i šef Sektora za bilateralnu suradnju, Tanjug
 
- Europska komisija je zabrinuta zbog utjecaja američkih sanckija na energetsku neovisnost EU-a i njihovih eventualno negativnih političkih posljedica.
Priopćenje Europske Komisije o produženju američkih sankcija Rusiji, Sjevernoj Koreji i Iranu
 
- Dvije susjedne države trebaju naći kompromisna rješenja koja će biti prihvatljiva objema stranama, a postoji i arbitražna presuda koju će vjerojatno trebati poštovati.
Doku Zavgajev, ruski veleposlanik u Ljubljani, STA
 
- Arbitraža kao postupak utvrđivanja granične crte između dviju država potpuno je legitiman postupak. Hrvatska ne treba bježati - ako ne ide bilateralno – neka se taj problem rješava preko arbitraže.
Tonino Picula, SDP-ov eurozastupnik, Direktno
 
- Nije moja izjava zapalila politički požar već ishitrene i nepromišljene reakcije na nju.
Kolinda Grabar-Kitarović, hrvatska predsjednica o svojoj optužbi ministra D. Krstičevića da je vojska kasno počela pomagati, HRT
 
- Zagrebački Glas Koncila je najpoznatiji antisrpski i antipravoslavni list.
Episkop bački Irinej, Eparhija bačka, Srpska pravoslavna crkva
 
- Očekujem iskren stav i na drugoj strani, baš zbog toga što u Vukovaru imate puno sudionika koji jako dobro znaju što se događalo u gradu za vrijeme rata. To što se događalo u Vukovaru nema legitimaciju da bacate teret na srpsku zajednicu u Vukovaru. Zločin se ničim ne može pravdati.
Srđan Milaković, vukovarski dogradonačelnik iz srpske manjinske kvote kod Ace Stankovića u jugo-emisiji Nedjeljom u 2 ovako zbori o „agresiji“ Hrvatske na vukovarske Srbe
 
- Slovenija je dužna da u sljedećih šest mjeseci počne označavati  kopnenu granicu i da implementira granicu na moru.
Borut Pahor, slovenski predsjednik, POP TV
 
- Slovenija je spremna i na situaciju da sama implementira arbitražnu presudu iako bi bilo bolje da se to napravi u suradnji s Hrvatskom. Bude li Hrvatska i dalje ignorirala arbitražnu presudu i ne pristajala na njezinu implementaciju, onda će odluku arbitara o granici trebati realizirati "na drugi način", kazao je u četvrtak slovenski premijer
Miro Cerar, slovenski predsjdnik Vlade, STA
 
- Na moru je granica sada definirana, ali hrvatska plovila cijelo vrijeme upadaju u slovenski morski prostor, znači i u schengensku zonu.
Karl Erjavec, slovenski ministar vanjskih poslova, Hina
 
- Ni u jednom trenutku nisam dvojio da će Damir Krstičević ostati.
Davor Božinović, ministar policije u Pazinu, Direktno
 
- Ne postoji savršena metoda postizanja ravnoteže između neovisnosti sudstva i demokratske suverenosti.
Urednički komentar The Wall Street Journala o poljskom zakonu o sudstvu
 
- Hrvatski vanjskopolitički prioritet je ući u Schengen i uvesti euro. Sve ostalo šteti Hrvatskoj.
Ivan Jakovčić, hrvatski europarlamentarac iz autonomaškoga IDS-a, Jutarnji list
 
- Pitanje gradnje Pelješkog mosta još uvijek je otvoreno. Mi u BiH želimo biti sigurni da taj projekt ne će ugroziti pravo pristupa otvorenome moru i ulaska najvećih brodova u teritorijalne vode BiH.
Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, Poslovni dnevnik
 
- Pelješki most nije prihvatljiv za BiH niti je “neškodljivi prolaz” zadovoljavajuće rješenje za izlaz, odnosno priključak BiH na otvoreno more.
Damir Hadžić, bošnjački političar iz Sarajeva iz redova SDP-a, Stav
 
- I oni koji odbijaju Srebrenicu nazvati genocidom, počevši od predsjednika pa nadalje, ipak priznaju "strašan zločin". To je sve do sredine 2000-ih bilo nezamislivo. Sada je ipak prihvaćeno da je više od 8.000 ljudi ubijeno u svega nekoliko dana i da su kasnije razvoženi u sekundarne, tercijarne grobnice... Zato mislim da je sada stanje gore od prethodnog poricanja.
Dubravka Stojanović, srbijanska povjesničarka, Danas, Beograd
 
- Nedavno se pojavila fotomonografija o Jasenovcu poslije Drugog svjetskog rata, koja potvrđuje da nikakvog logora ondje nije bilo.
Tvrtko Jakovina, povjesničar, Novi list
 
- Zaustavite premještanje imigranata s Lampeduse prema sjeveru Italije. Zadržite ih na Lampedusi ili ćemo zatvoriti granicu s Italijom.
Sebastian Kurz, austrijski ministar vanjskih poslova, Il Corriere della Sera
 
- Većina poljskog klera je jednako konzervativna koliko i politika stranke Pravo i pravda.
Tomislav Krasnec, dopisnik Večernjega lista iz Bruxellesa
 
- Bilo bi važno tu priču završiti jer nas to predugo opterećuje. A imamo toliko potencijala i drugih stvari za suradnju i realizaciju. Mislimo da je presuda prihvatljiva za obje strane. Što se tiče Primorsko-goranske županije, tu nije bilo puno posla jer ništa nije bilo problematično. Kada je riječ o morskoj granici, nikada je nismo imali, a sada je imamo. Sud je donio presudu po principu međunarodnog prava. Našli su rješenje s kojim u Sloveniji nismo baš zadovoljni, ali vrijeme je da se ta priča završi.
Slovenska veleposlanica Smiljana Knez (Srpkinja od Knina) tijekom posjeta Rijeci i ćaskanju sa Slovencem Vojko Obersnelom o arbitraži, Novi list
 

TVRDNJE

 
- Slovenska politika huška protiv Hrvatske već 27 godina, i nikako da shvati da od tog huškanja neće biti ništa. Ucjenjivali su nas kad smo trebali ući u NATO, pa smo ušli. Isto se dogodilo i s ulaskom u EU, pa smo ušli. Tako ćemo ući i u Schengen, bez obzira na slovenske ucjene. Pri čemu najnovije događaje treba staviti obavezno i u širi međunarodni kontekst, gdje je Slovenija potpala pod njemačko-ruski utjecaj, a Hrvatska pod američki. No sjetimo se samo kako je Slovenija dobila šamare od Amerike za NATO i EU, a i Amerikanci su zaslužni što se razotkrilo kako Slovenci podlo kontaminiraju arbitražni postupak.
Zvonimir Despot, komentator Večernjega lista
 
- Most se postavio ili se barem želi postaviti kao jedini zaštitnik nacionalnih interesa, kriminal i aferu vidjeli su u slučaju Karamarko-Ina-MOL, u slučaju Marić-Agrokor-Plenković, vide ga i u drugim situacijama, ali ako je modus operandi ovaj koji je upravo pokazao Dobrović, onda je Most izgubio kredibilitet. Nije se lako boriti protiv sustava koji godinama njeguje svoje izvitoperenosti, ali ta se borba ne vodi lažima.
Iva Puljić-Šego, novinarka Večernjega lista o laganju Mostova zastupnika
 
- Nikad baš nisam vjerovala u europsko opredjeljenje, ni prethodnih, a posebno ne ovih vlasti. Ni iz čega se ne vidi stvarno prihvaćanje bilo čega što simbolizira suvremenu Europu - od pluralizma i slobode izražavanja do vladavine prava ili kritičkog obrazovanja. Sve što ideološki možemo proniknuti upravo je suprotno onome što bi trebalo da je taj ideal Europe. Zato je u ideološkom smislu Rusija daleko privlačnija, upravo kao suprotnost Europi.
Dubravka Stojanović, srbijanska povjesničarka o tomu kako A. Vučić više želi Rusiju nego EU, Danas, Beograd
 
- Umjesto da se SDP-ovci bave današnjim problemima; nezaposlenošću, pravima radnika, odlaskom mladih iz Hrvatske, oni se i dalje bave prošlošću, ideologijom i Titom.
Milan Jajčinović, komentator Večernjega lista
 
- Pupovca nikada nisam doživljavao kao predstavnika srpske zajednice, on je ljevičar, mnogo više Jugoslaven, nego pravi predstavnik srpske zajednice.
Srđan Milaković, vukovarski dogradonačelnik iz srpske manjinske kvote kod Ace Stankovića u jugo-emisiji Nedjeljom u 2
 
- Aktualna njemačka politika prema BiH se stoga s pravom može nazvati neodgovornom i potencijalno zlotvornom. Ono što je možda najgore u cijeloj priči i što bi trebalo zabrinuti cijeli kontinent je zaključak da najjačom zemljom EU upravljaju idioti. Jer kako drukčije nego idiotizmom nazvati pokušaj građanskog preustroja BiH, sto trideset i pet godina nakon što u stvaranju jedinstvene nacije na istom prostoru nije uspio austrougarski upravitelj Benjamin Kallay. Njegovi pandani u 21. stoljeću negirali bi Hrvate kako konstitutivni narod.
Nino Raspudić, kolumnist Večernjega lista
 
- Od samostalnosti do kolonije – to bi mogao biti naslov osvrta na tragičnu rasprodaju hrvatske suverenosti, pogotovo poslije smrti dr. Franje Tuđmana, to jest od početka “izlaska iz izolacije”, od početka Mesićeve i Račanove detuđmanizacije u kojoj se napuštanjem suverenosti ponovio izlazak SDP-a iz Sabora 25. lipnja 1991. godine.
Milan Ivkošić, kolumnist Večernjega lista
 
- Budući da Hrvatska u razgraničenju sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom inzistira na načelu pripadnosti nekog teritorija katastru, ovim arbitražnim rješenjem, njegovim notornim dijelom, koji nije sporan, Hrvatska dobiva argument u pregovorima sa susjedima. Koliko god, naime, kontaminirali proces, načela ostaju, a načelo katastra očito je praktički nemoguće potisnuti. To tako postaje još snažniji hrvatski argument kada je riječ o pregovorima o adama i otocima hrvatskog teritorija koji su na lijevoj obali Dunava.
Davor Gjenero, politički analitičar, Direktno
 
- Ishod arbitraže je i ranije bio dogovoren između Slovenije i Europske komisije, inače Slovenci ne bi nikada uklonili blokadu za ulazak Hrvatske u Europsku uniju.
Admiral Davor Domazet-Lošo, hrvatski geostrateg, Direktno
 
- Hrvatski jezik je jedan od 24 ravnopravna jezika u Europskoj uniji; međunarodno je priznat kao samostalni jezik 1. rujna 2008. i njegova je kodna oznaka »hrv« pri Međunarodnom tijelu za norme ISO 639-2 »Registration Authority« u Washingtonu.
Davor Velnić, hrvatski književni i urednik Književne Rijeke, Novi list
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Mala Vukovarska ada i Šarengradska ada, koje se nalaze između dvije države na Dunavu, ustvari su teritoriji koji se naslanjaju na srpsku obalu i mi smatramo da su to dijelovi Republike Srbije.
Goran Aleksić, pomoćnik srbijanskog ministra vanjskih poslova i šef Sektora za bilateralnu suradnju, Tanjug
 
- Godine 1994. Hrvatska je u svom Pomorskom zakoniku nepravedno, jednostrano i pogrešno proglasila unutarnje i teritorijalne vode. Protivno članku 7, stav 6, UN Konvencije o pravu mora, preuzela je sve ravne polazne crte za određivanje teritorijalnih i unutarnjih voda od SFRJ.
Damir Hadžić, bošnjački političar iz Sarajeva iz redova SDP-a, Stav
 
- Šizofrenična HDZ-ova vlast marljivo radi na retuđmanizaciji države – zatrpane trgovima i spomenicima dikatatoru  Franji Tuđmanu.
Heni Erceg, jugoslavenska novinarka iz propalog Ferala, Mladina, Ljubljana
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Bilo bi sasvim razumljivo da je ovo 1990. godina – kad je Zagreb izgubio brojne ulice s imenima danim u vrijeme komunizma. Tada, međutim, nijedan od onih marionetskih gradonačelnika (sjećate li ih se još?) nije dirnuo u Tita, premda su čak maknuli i Trg žrtava fašizma. Sada, 27 godina kasnije, sjetili se ipak i Tita...
Željko Porobija, bivši adventistički pastor i dekan Adventističkog teološkog fakulteta u Maruševcu, Autograf
 
- Crvena zvijezda je simbol „slobodnog teritorija“ koji zahvaljujući Titovim partizanima jedini u Europi nije bio pod vlašću fašista u ono davno vrijeme.
Heni Erceg, jugoslavenska novinarka iz propalog Ferala, Mladina, Ljubljana
 
- Govoriti o tri totalitarizma zato što je Galeb u Mussolinijevoj Italiji prevozio banane i onda bio rekviriran za rat ispred obala Libije, mislim da je previše. Kako bismo to, konačno, organizirali? Koji bi totalitarizam ušao u koju kabinu, koji u potpalublje? Galeb, premda je njegov ratni put zanimljiv, nije mjesto za priču o tri totalitarizma.
Tvrtko Jakovina, povjesničar o Titinom brodu Galeb u riječkoj luci i jugo-nakani da u njemu bude jugo-muzej, Novi list
 

BOLJŠEVIZAM

 
- Ne nasjedajte na velika teorijska naklapanja o solidarnosti, samo se sjetite koliko smo mi kao društvo postali solidarniji otkako je Crkva postala vodećom ideološkom silom u društvu.
Željko Porobija, bivši adventistički pastor i dekan Adventističkog teološkog fakulteta u Maruševcu, Autograf
 
- Fanatizirani članovi najveće svjetske udruge građana, zajedno sa Stipom Pletikosom vjeruju u nešto za što niti traže niti žele uvjerljiv dokaz. Oni za vjerovati i nadati se ne trebaju nikakvi racionalni ni razlozi niti dokazi. Čudo je to nad čudima, ali…
Marijan Vugrinec, bivši novinar Vjesnika, a sada komentator jugonostalgičarskoga i protuhrvatskog portala Tacno iz Mostara
 

DEMAGOGIJA

 
- EU je u potpunosti predan režimu sankcija prema Rusiji.
Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije, Reuters
 

GLUPOST

 
- BiH, poput Slovenije, mora zahtijevati priključni koridor do otvorenog mora u kojem će važiti režim neograničene “slobodne komunikacije”, što znači da tu ne smije biti nikakvog Pelješkog mosta.
Damir Hadžić, bošnjački političar iz Sarajeva iz redova SDP-a, Stav
 
- Današnja je Hrvatska, a i ujedinjena Europa, sazdana na temeljima antifašizma, demokracije, tolerancije, poštovanja i ostvarivanja ljudskih i manjinskih prava.
Drago Pilsel, kameleon-povratnik iz Argentine, Autograf
 

OPASNO PITANJE

 
- Zašto se danas zaboravlja da je socijalna revolucija u vrijeme bivše države imala i brojne pozitivne učinke, poput, primjerice, emancipacije žena ili socijalne države, po čemu je bivša država bila jedna od najnaprednijih država svijeta?
Denis Romac, novinar Novoga lista pita Tvrtka Jakovinu

PRIJETNJA

 
- Ja jedva čekam kada će se pojaviti u međunarodnim organizacijama neki stav koji je važan za Makedoniju, za Crnu Goru, pa ćemo vidjeti kako će se postaviti Srbija.
Ivica Dačić, srbijanski šef diplomacije prijeti, Blic
 
- Incidente možemo izbjeći tako da nam Hrvatska pošalje službenu ili diskretnu poruku da je načelno, makar i dugoročno, spremna poštovati arbitražu. Jer, bez suglasnosti Hrvatske bi implementacija presude bila jednostrani korak na koji bi Zagreb mogao reagirati protumjerama.
Borut Pahor, slovenski predsjednik, POP TV
 
- Europska komisija trebala bi pritisnuti Hrvatsku da prihvati oduku granične arbitraže kao što zbog sporne pravosudne reforme pritišće Poljsku i prijeti joj sankcijama.
Karl Erjavec, slovenski ministar vanjskih poslova i predsjednik Demokratske stranke umirovljenika (DESUS), koalicijskog partnera Ceraru, Hina
 
- Ima li neko da kaže Hassanu da nas ostavi na miru. Da mu kaže da on ništa ne razumije. Njegova tumačenja stanja u Bosni su u najmanju ruku smiješna. To što se predstavlja da je musliman lažni novinar Hassan nema pravo da pljuje po islamu i muslimanima u Bosni. Bošnjaci bez Hassana znaju što im je činiti u Bosni. Nakon genocida nitko im nema pravo čitati lekciju ni o radikalizmu ni o terorizmu. Hassan bi trebao naučiti bar tu jednu lekciju o Bošnjacima u Bosni. Oni se nemaju pravo nikome ispričavati. Bošnjaci su dovoljno zreli, pametni i ponosni da im Hassan ne treba da tumači svijet.
Mustafa Cerić, radikalni bivši muftija Islamske Zajednica BiH prijeti Hassanu Haidaru Diabu, Večernji list
 

RELATIVIZIRANJE BLEIBURGA

 
- Da itko tko govori o Bleiburgu želi da se dozna istina o tome i da se Bleiburg stavi u kontekst vremena, onda bi se počelo govoriti o žrtvama drugih narodnosti, jer tamo nisu bile samo ustaško-domobranske jedinice.
Tvrtko Jakovina, povjesničar, Novi list

Anketa

Tko će pobijediti u sukobu između Plenkovića i Brkića?

Ponedjeljak, 22/10/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 799 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević