Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- Republika Hrvatska i Vlada RH vode računa o dignitetu Domovinskog rata, o svemu na čemu je Hrvatska utemeljena, istodobno, Hrvatska je demokratska država, država u kojoj su zajamčene sloboda govora i aktivnosti svih udruga.
Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske vlade na Mirogoju uoči obilježavanja Oluje na pitanje kako tumači posljednji broj Pupovčevih Novosti, koji je objavio naslovnicu s naslovom ‘Lijepa naša lijepo gori’ u kojoj se o Oluji piše kao o velikom požaru, kao i za Documentu, koja podiže prijavu protiv hrvatskih časnika koji su sudjelovali u Oluji, Direktno
 
- Ovaj porez na nekretnine nije novi namet. To je nešto što zapravo objedinjava tri dosadašnja nameta. Iz perspektive gradova i općina to će značiti jednostavniji način ubiranja, a u isto vrijeme to će ostati njihov prihod. To će osnažiti njihove proračune i fiskalne kapacitete. Sa redefiniranjem i pojačavanjem funkcionalne decentralizacije to će ojačati našu lokalnu samoupravu
Zdravko Marić, ministar financija, Jutarnji list

- Protjerano je 250.000 Srba, državljana Hrvatske. Ne znam gdje je radost u svemu tome. Mi ćemo uvijek govoriti i misliti da je to jedan od najtežih dana u našoj historiji i nadamo se da taj dan ne će izazivati bilo kakve sukobe Srbije i Hrvatske.
Aleksandar Vulin, najžešći četnik u vladi Aleksandra Vučića podrijetlom od Banja Luke o hrvatskom branitelju i pjevaću Marku Perkoviću, Vijesti.ba
 
- Srbe iz Hrvatske jako vrijeđa, jer se govori o "Oluji" kao najvećem događaju etničkog čišćenja, što nije točno. Ako pogledate koliko je "urbanih" Srba protjerano iz Hrvatske, doći ćete do približno iste brojke.
Dragan Sekulović, predsjednik izbegličkog udruženja Centar za komunikaciju "Pravda" rodom iz Zadra, Blic
 
- Oslobađanje hrvatskih generala u Haagu ne mijenja činjenicu da su počinjeni zločini i da direktni počinitelji trebaju biti privedeni pravdi.
Vesna Teršelič, čelnica protuhrvatske udruge Documenta, koju financira hrvatska država, Hina
 
- Oluja je nazvao planski organizirana i dugo pripremana zločinačka akcija koja je izvedena uz logističku podršku Zapada.
Aleksandar Vučić, srbijanski predsjednik u Veterniku kod Novoga Sada na stranačkom vašaru protiv Hrvatske, Politika
 
- Srbi se moraju više rađati i vjerovati u Srbiju i Republiku srpsku. Vjerujem da ćemo - Srbija i Republika srpska - biti jedno. U teritorijalnom i državnom smislu. Živjela Srbija, živjela Republika Srpska!
Milorad Dodik, predsjednik Republike srpske u Veterniku kod Novoga Sada, Politika
 
- Hrvatska ne gradi most u svojim unutarnjim vodama. Ona takve vode u akvatoriju Neum uopće nema. Sve dok se granice ne uspostave i ne bude poznat položaj i širina plovnog puta za potrebe BiH iz akvatorija do iza Korčule sve u dužini 122 km. Morske vode ispod nekog indiciranog Pelješkog mosta nisu unutarnje vode Republike Hrvatske, to su međunarodne vode u širini najmanje jedne nautičke milje do 2,5 milje, kako se već postigne sporazum.
Ševal Kovačević, predsjednik Pomorskog društva BiH, Vijesti.ba
 
- HDZ u svom političkom djelovanju nema ništa što bi moglo asocirati na neke europske vrijednosti. Ta stranka godinama vodi  licemjernu politiku zaklinjanja u euroatlanski put, a sve što radi u praksi udaljava ovu zemlju s tog puta.
Haris Ljevo, bošnjački politički analitičar i novinar agencije Patria, Vijesti.ba
 
- Thompson ima svoj prostor i svoje mjesto, ali to nije ova točka i ovo mjesto najveće pobjede u novijoj hrvatskoj povijesti.
Radimir Čačić, predsjednik otpadničkoga HNS-a – Narodna stranka – Reformisti u Kninu
 
- Odluku međunarodne arbitraže o granici između Slovenije i Hrvatske treba primijeniti jer se radi o uvažavanju međunarodnog prava i temelji se na zakonitoj osnovi.
Nikolaj Nikiforov, ruski ministar za telekomunikacije i masovne medije tijekom posjeta Sloveniji, Slovenska televizija
 
- Prioritet ove zemlje u narednim godinama, sudeći po smjernicama, bit će vojska i tajne službe.
Jasmin Klarić, urednik Novoga lista protivi se novačenju Hrvata za vojne vježbe
 
- Srbija poslije stradanja u šest ratova u XX. stoljeću više nema naroda i djece za sedmi rat, jer bi taj novi rat bio kraj ove zemlje.
Akademik Dušan Kovačević i bivši srbijanski diplomat, Tanjug
 
- Važno je imati na umu potrebu poštivanja međunarodnog zakona.
 Juri Ratas, estonski predsjednik vlade za posjeta Hrvatskoj, Jutarnji list
 
- Sankcije nisu prikladni instrument za poticanje vlastitih nacionalnih izvoznih interesa i zaštite domaćeg energetskog sektora. Njemačka vlada i dalje ostaje pri svojoj ponudi za zajedničkom politikom prema Rusiji.
Sigmar Gabriel, njemački ministar vanjskih poslova brani Rusiju od SAD-a, DPA  
 
- Ne treba biti osobito mudar da bi se shvatilo da su izjave o tome da ćemo stavljanjem u funkciju LNG terminala na Krku napokon postići energetsku suverenost puke floskule.
Božo Kovačević, bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji i propalog HSLS-a i srpske manjinske kvote, Telegram
 
- Nisam pristalica odlaska na Bleiburg. Predsjednica i Vlada nemaju moju naklonost kada je u pitanju obilježavanje bleiburške tragedije.
Srđan Milaković, vukovarski dogradonačelnik iz srpske manjinske kvote, Direktno
 
- Evidentno je da u nekim pitanjima drugačije razmišljamo i to je sasvim normalno. Uostalom kada je riječ o nas dvoje ja bih rekla da postoji razlika u temperamentu.
Kolinda Grabar-Kitarović, hrvatska predsjednica o svome odnosu prema A. Plenkoviću, HRT
 
- Za povijest su presudni junaci, a za sjećanje žrtve.
Dubravka Stojanović, srbijanska povjesničarka, Danas, Beograd
 
- Hrvatska strana u dijalogu nije prihvatila viđenje i našu ocjenu Stepinčeva činjenja i nečinjenja prije i tijekom Drugoga svjetskog rata.
Episkop bački Irinej, Eparhija bačka, Srpska pravoslavna crkva
 
- Most Komarna – Pelješac je nasilan politički projekt susjedne države, planiran na nizu prijevara i pogrješnih tumačenja pomorskog prava s ciljem da BiH pretvori od pomorske u de facto kopnenu državu, te da i na taj način blokira bh. primorje i tako stvori preduvjete za potiskivanje BiH od morske obale, što i jest bio jedan od ratnih ciljeva.
Damir Hadžić, bošnjački političar iz Sarajeva iz redova SDP-a, Stav
 
- SAD nametanjem sankcija Moskvi, kojima bi mogao naštetiti europskim tvrtkama, krši međunarodno pravo.
Brigitte Zypries, njemačka ministrica gospodarstva iz SPD-a, El País, Madrid
 
- Energetska opskrba Europe pitanje je Europe, a ne Sjedinjenih Američkih Država.
Sigmar Gabriel, njemački šef diplomacije o američkom uvođenju sankcija Rusiji glede Sjevernoga toka 2, DPA
 
- Kada je riječ o SDSS-u, oni su naš partner u parlamentarnoj većini koji ima praksu da ovom prigodom putem SNV-a objavi izjavu sjećanja.
Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske vlade u razgovoru za Jutarnji list ovako objašnjava negaciju provedbe Oluje od strane Milorada Pupovca (SDSS i SNV) i prvociranju Hrvata
 

TVRDNJE

 
- Zbog te naslovnice bi se morali ispričati mnogi, odnosno svatko onaj tko doživljava Hrvatsku kao svoju domovinu pa je sljedeći potez da se svima ispriča sam Milorad Pupovac. Idući korak je da se razmotri i financiranje Novosti, jer je sramotno da izdaju ovakvu naslovnicu za najveći praznik hrvatskog naroda. Kako se usuđuju tako blatiti najveći hrvatski praznik i osjećaj hrvatskih branitelja i svih onih koji su dali svoje najmilije na oltar domovine?
Darko Milinović, ličko-senjski župan na pitanje kako tumači posljednji broj Pupovčevih Novosti, koji je objavio naslovnicu s naslovom ‘Lijepa naša lijepo gori’ u kojoj se o Oluji piše kao o velikom požaru, kao i za Documentu, koja podiže prijavu protiv hrvatskih časnika koji su sudjelovali u Oluji, Direktno
 
- Vrijeme je i da netko protiv njih podigne kaznenu prijavu za lažno prijavljivanje da nas ostave na miru. Novosti ne čitam, ali je bijedno da oni stalno vrijeđaju i izruguju se Hrvatskoj državi koja ih financira. Ne smijemo uvoditi cenzuru nikako ih ne trebamo ukinut ali bi svakako trebalo razmisliti o njihovom financiranju dok je ovakva uređivačka politika.
Ivan Jarnjak, ratni ministar policije tijekom Oluje o posljednjem broju Pupovčevih Novosti, koji je objavio naslovnicu s naslovom ‘Lijepa naša lijepo gori’ u kojoj se o Oluji piše kao o velikom požaru, kao i za Documentu, koja podiže prijavu protiv hrvatskih časnika koji su sudjelovali u Oluji, Direktno
 
- Te tzv. nevladine udruge, koje žive od krvi hrvatskog naroda, trojanski su konji za vođenje specijalnog rata protiv Republike Hrvatske.
Admiral Davor Domazet-Lošo, aktivni sudionik osmišljavanja i provedbe strategije VRO "Oluja" kao načelnik Obavještajne uprave o Documenti i Pupovčevim Novostima, Direktno
 
- Nakon oslobađajuće presude generalima Gotovini i Markaču prestala je i teška haška sjena nad Olujom, ali se u dijelu hrvatskih medija nastavilo jahati kao i ranije.
Nino Raspudić, komentator Večernjega lista
 
- Postoji tu i cijeli drugi niz tema, kao što su NE Krško, Ljubljanska banka, SOPS, pitanje hrvatske manjine u Sloveniji, jer naš Ustav prepoznaje slovensku manjinu u Hrvatskoj, njihov ne.
Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske vlade, Jutarnji list
 
- Srbija je danas bez ekonomske stabilnosti, bez definiranih granica, koje se otvaraju na sve strane. Ponovno je pokrenuta priča o granici sa Hrvatskom, koja će jednog dana biti jako ozbiljna, jer je tu skoro pa riječ o zamjeni teritorija.
Akademik Dušan Kovačević i bivši srbijanski diplomat, Tanjug
 
- Ovo je prvi slučaj da se je jasno reklo što se tu dogodilo i tko je počinitelj. Na ovom spomeniku jasno piše tko su bili ustanici i što su učinili. Pitam se samo je li stvarno ustanak jednako ubojstvo, jednako zvjerstvo, jednako masakr, je li to ustanak ili je to barbarstvo. Postavlja se pitanje svih pitanja, tko su ti barbari, koji su diljem Hrvatske od 1941. godine sve do Domovinskog rata cijelo vrijeme provodili teror nad hrvatskim narodom.
Josip Đakić, saborski zastupnik HDZ-a u govoru u Boričevcu 27. srpnja 2017., Hina
 
- Festival elektroničke glazbe zapravo je veliki festival manipulacije. Deseci tisuća mladih iz cijelog svijeta pod diktatom DJ-eva, svi u istom ritmu pod tuđim notama i pod agresivnim zvukovima koji razaraju uši i mozak, s nekoliko ritmičkih pokreta i bez stvarne međusobne komunikacije. To je zapravo najvjernija slika potrošačkog društva u kojemu je čovjek sveden na pasivnog konzumenta, svejedno jela, pića, narkotika, seksa ili muzike.
Josip Jović, komentator Slobodne Dalmacije o Ultra divljanju u Splitu
 
- I prije nego što se Poljska, uz potporu svih država višegradske skupine, bez obzira imale lijevu ili desnu vlast, suprotstavila Merkeličinoj izbjegličkoj politici i obvezujućim izbjegličkim kvotama koje je propisao EK, Njemačka je stvarala energetsko savezništvo s Rusijom koje vodi prema ruskom plinskom monopolu na opskrbu Europe (uključujući i Sjeverni tok 2).
Višnja Starešina, politička analitičarka Lidera
 
- Pupovac je izgradio kult tijekom vremena, ne samo za sebe već i za SDSS, ali mi nismo osjetili nikakvu dobrobit od njegovih poteza. Nadam se da nakon Pupovca nitko ne će imati takvu moć.
Srđan Milaković, vukovarski dogradonačelnik iz srpske manjinske kvote kod Ace Stankovića u jugo-emisiji Nedjeljom u 2
 
- U stvaranju ratnog programa Srbije sudjelovali su veliki dijelovi elite: političke, intelektualne, gospodarske, financijske, vojnopolicijske... Neki su oblikovali ideologiju "svi Srbi u jednoj državi", neki su radili na njezinoj propagandi, drugi su je opjevali, treći osvješćivali, četvrti osiguravali financije, logistiku, a neki provodili. Takav rat nije bio moguć bez značajne podrške i velike organizacije. Do sada, više od četvrt stoljeća, ništa od svega toga nije dubinski dovedeno u pitanje, čitava ta konstrukcija ostala je netaknuta i u njezinom je egzistencijalnom interesu da tako i ostane. Sigurna sam da se i tzv. društvo "sjeća" svoje odgovornosti - od slavskih crtanja novih granica, pjevanja, proslava prilikom "oslobađanja" raznih teritorija... Ni ti ljudi ne žele se sjetiti sebe u tom vremenu. Ili, još gore - nemaju problem  sjetiti se, samo ih tišti što se loše završilo. Zato je to "zavjet šutnje", u kojemu jedni druge pokrivaju.
Dubravka Stojanović, srbijanska povjesničarka, Danas, Beograd
 
- Danas zaista trebate biti idiot da mislite kako možete napraviti pravednu BiH kao građansku državu od dvaju entiteta. Formiranje trećeg entiteta bio bi jedini način za svima prihvatljivo formaliziranje građanskog principa unutar njih. No Njemačka se tome protivi iako je sama uređena kao savezna država.
Nino Raspudić, kolumnist Večernjega lista

- Još su nam u svježem sjećanju bahate izjave čelnika Mosta kako je njima “narod dao povjerenje” te “moraju preuzeti odgovornost”, kako su oni “rješenje za Hrvatsku”, kako ih je ova zemlja čekala četvrt stoljeća u kojem su je pustošile velike stranke, kako su najpošteniji, zakleti su antifoteljaši, isključivo su za stručne kriterije u imenovanju kadrova itd. Takvi, znajući da se bez njih ne može sastaviti Vlada, ucjenjivali su do iznemoglosti, dva se puta popeli do vrhova vlasti, koja se s njima oba puta urušila, u vjetar su otišla sva obećanja i načela kojima su u javnosti mahali.
Milan Ivkošić, kolumnist Večernjega lista
 
- Da se presuda dogodila onako kako je Slovenija zamislila Slovenija bi bila zapadno nama, a ne kao što je sada Slovenija istok Hrvatskoj. Zanimljivo je da se u isto vrijeme radi koridorska izolacija Hrvatske s istočne strane na potezu Srbija-Mađarska. To je ta naša nesretna politika, a oni se bave ustašama i partizanima!
Admiral Davor Domazet-Lošo, hrvatski geostrateg, Direktno
 
- Hrvatski je zaseban slavenski jezik, a njegov povijesni, politički i kulturni razvoj provodio se odvojeno i samostalno od sličnih jezika u širem i daljem susjedstvu. Standardni hrvatski književni jezik razvijao je svoje specifičnosti na morfološkoj, tvorbenoj, fonološkoj, sinktatičkoj, leksičkoj i stilskoj razini i davno usustavio svoje latiničko grafijsko pismo. Da svega toga nije bilo, prije svega stoljetne hrvatske književne tradicije, hrvatski jezik ne bi bio na ovaj način međunarodno priznat i kodificiran.
Davor Velnić, hrvatski književni i urednik Književne Rijeke, Novi list
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Teško je razumjeti uništavanje na desetke tisuća kuća, sječu stabala bagrema i zalijevanje maslina mazutom u Dalmaciji, a kamoli ubijanje nedužnih i golorukih u njihovim dvorištima, najčešće starih i nemoćnih, te mučenje i zlostavljanje zarobljenih.
Priopćenje Srpskoga narodnog vijeća (SNV) uoči obilježavanja Oluje
 
- U kolovozu 1995. nastavljeno je nešto što je započeto u Drugom svjetskom ratu, ali zločin ne zastarijeva. To mora ostati zabilježeno da su u cilju etničkog čišćenja ubijani starci, žene i djeca.
Aleksandar Vučić, srbijanski predsjednik u Veterniku kod Novoga Sada na stranačkom vašaru protiv Hrvatske, Politika
 
- Hrvati se ponose "obrambenom" vojnom akcijom u kojoj su, braneći svoj teritorij, tjerali, mučili i ubijali nenaoružane civile koji su samo željeli ostati na svom stoljetnom ognjištu.
Aleksandar Stojanović, komentator banjolučkih srpskih Nezavisnih novina
 
- Priebus je jebeni paranoični shizofrenik. Ne će me pobijediti. Pokušavaju mi se oduprijeti, ali ne će im uspjeti. Nisam napravio ništa loše, tako nek' se jebu! Pa nisam ja Steve Bannon, ne ću samom sebi pušiti kurac. Ne ću svoju reputaciju i brend graditi na jebenoj poziciji predsjednika države. Došao sam tu prije tjedan dana, ali sam ih stisnuo. Imam njihove digitalne otiske prstiju na svemu što su radili, dobio sam to od FBI-ja i jebenog Ministarstva pravosuđa. A stavit ću ih i na detektor laži.
Anthony Scaramucci, smijenjeni glasnogovornik Bijele kuće, New Yorker
 
- Sjedinjene Države postale su neuračunljive i ja ne bih previše polagao na njih, nego na Europsku uniju, ona je pod pritiskom da mora djelovati, jer ne može više reći: kad zagusti, stvar će već preuzeti Amerikanci.
Werner Weidenfeld, profesor političkih sustava i europskog ujedinjenja na Sveučilištu u Münchenu, direktor Centra za primijenjena politička istraživanja i politički analitičar, Deutsche Welle

- O zločinačkoj akciji "Oluja" ne mogu naći nijednu lijepu riječ i ne mogu razumjeti da bilo tko može naći lijepu riječ za to.
Aleksandar Vulin, najžešći četnik u vladi Aleksandra Vučića podrijetlom od Banja Luke o hrvatskom branitelju i pjevaću Marku Perkoviću, Vijesti.ba
 
- Kad god se približavamo obilježavanju policijske operacije 'Bljesak' ili 'Oluja', uvijek imamo ovakve poteze Hrvatske.
Ivica Dačić – „Mali Slobo“, komentira odluku Hrvatske da poveća pristojbe na uvoz voća iz susjedstva, Tanjug
 
- U jasenovačkom logoru, po svjedočenjima malobrojnih preživjelih, bilo je mnogo monstruoznije i demonskije nego u Auschwitzu i ostalim nacističkim logorima, a nastao je i postojao bez i najmanjeg sudjelovanja njemačkih vojnika.
Gideon Greif, izraelski povjesničar sumnjivih sklonosti, Večernje novosti, Beograd
 
- Oživljavanje ustaštva za nas je bolno, a još je bolnije saznanje da smo nezaštićeni i sami, kako od strane države i njenih institucija, tako i od strane medija i svih drugih dijelova hrvatskog društva.
Rajka Rađenović, dožupanica Zadarske županije iz Pupovčeva SDSS-a u Srbu 29. VII. 2017., Večernji list
 
- Nema dvojbe da se ono što bi trebala biti daleka povijest, danas vraća kao ostrašćeni revizionizam povijesti. Ne zato što su otkrivene nove činjenice, nego zato da se lažima i izmišljotinama relativizira zloćudnost pokreta kao što su nacizam i ustaštvo, jednom riječju fašizam.
Zoran Pusić, bivši oficir JNA i čelnik nekakve „Antifašističke lige Hrvatske“ u Srbu 29. VII. 2017., Večernji list
 
- Ustaški režim nije nastao nikakvim referendumom i voljom naroda, nego je nametnut bajunetama na par kamiona natovarenih ustašama koji su proglasili svoju državu, i to voljom okupatora. Program koji su donijeli može se sažeti u jednu riječ: zločin.
Stjepan Mesić, bivši hrvatski predsjednik i dvostruki krivokletnik na Haaškom sudu u Srbu 29. VII. 2017., Jutarnji list
 
- U Hrvatskoj je posijano sjeme zla prije dosta godina, i ono sada pušta korijenje, jer uloženi napori da ga se iskorijeni očito nisu bili dovoljni, i to zapravo od prestanka mandata Stjepana Mesića.
Milorad Pupovac, neokrunjeni kralj hrvatskih Srba u Srbu 29. VII. 2017., Jutarnji list
 
- Sve je isto samo njega nema. MORH FORMIRA PRIČUVU: Hrvate uzbunili vojni pozivi, na jesen kreću vojne vježbe.
Naslov članka Danka Radaljca u Novom listu o najavi novačenja pričuvnog sastava Hrvatske vojske

- Mi smo u u ozbiljnom valu zadešnjenja, tu neki krugovi vezani i za Crkvu i oko Crkve, rade određeni pritisak na one koji nisu vjernici, to vidimo i po udžbenicima, u školama, u javnom prostoru. A vidite i što radi biskup Košić, svima je jasno.
Ivo Josipović, bivši hrvatski predsjedniki „agnostik“ o prisegi i tekstu prisege Tako mi Bog pomogao!, Maxportal
 
- Poljska više ne ispunjava kriterije za pristup Europskoj uniji.
Gunther Krichbaum, predsjednik Odbora za europske poslove Bundestaga (CDU), Die Welt
 
- Hrvatska nije smjela primijeniti spornu crtu i odrediti svoje teritorijalne i unutarnje vode u Korčulanskom i Neretvanskom kanalu i u vodama kao što su Malo more, Neumski i Malostonski zaljev.
Damir Hadžić, bošnjački političar iz Sarajeva iz redova SDP-a, Stav
 
- Ovo mjesto svjedoči o naravi takozvanog oslobodilačkog rata u Hrvatskoj. Ovdje se pokazuje kako je takozvana oslobodilačka akcija bila zapravo ostvarenje velikohrvatskog programa iz vremena Nezavisne države Hrvatske, a „osloboditelji“ koji su ovdje prošli isti su poput onih koji su u Drugom svjetskom ratu otvarali koncentracijske logore. Je li se, dakle, ovdje dogodilo oslobođenje ili barbarstvo? I kako nazvati te barbare, koji su iste zločine radili 1941.-1945. i pedeset godina kasnije, samo što ovaj put uspješnije lažu o naravi svojih zločina?
Jasmin Klarić, urednik Novoga lista na svoj protuhrvatski satirični način drži govor Hrvatima u Gruborima
 
- Politika HDZ-a BiH nudi neosovjetski prijedlog izbornog zakona koji je u suprotnosti sa EU-ovom pravnom stečevinom, veličanje ratnih zločinaca u sklopu "europskih vrijednosti", rušenje Ugovora o transportnoj zajednici sa EU-om, i općenito podršku Dodiku u opstrukciji europskog puta BiH, kao i niz drugih antieuropskih tendencija.
Nihad Hebibović, novinar bošnjačkoga portala Vijesti.ba
 
- U sredinama gdje vlada HDZ aktivne su isključivo organizacije koje zagovaraju politiku zločinačke NDH i nekadašnjeg ustaškog režima.
Haris Ljevo, bošnjački politički analitičar i novinar agencije Patria, Vijesti.ba
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Problematično je da se prilikom obilježavanja Oluje u Hrvatskoj naglasak stavlja samo na pobjedu, a žrtve ostaju u dubokoj sjeni, dok se u sada već uvriježenoj izdvojenoj komemoraciji u organizaciji Srbije i BiH naglasak stavlja samo na žrtve, a izostaje dimenzija pobjede.
Vesna Teršelič, čelnica protuhrvatske udruge Documenta, koju financira hrvatska država, Hina
 
- Upravo sa stranica toga torinskog lista Bettiza je, više od ikoga u talijanskome obavijesnom prostoru, pratio ratove u Hrvatskoj i Bosni, svrstavši se snagom svoje analize protiv agresivnog nacionalizma, oličenoga ponajprije u Slobodanu Miloševiću.
Inoslav Bešker, dopisnik Jutarnjega lista iz Rima prigodom smrti Enza Bettize, talijanskog novinara i književnika rođenoga u Splitu ovako objašnjava „građanski rat“ početkom devedesetih
 
- Hrvatsko društvo odustaje od toga da bude sekularno i socijalno, iz Ustava se nastoji izbrisati antifašizam, a antifašizam je posljednje što je ostalo u tom otporu.
Bojana Genov, koordinatorica Ženske mreže Hrvatske u Srbu 29. VII. 2017., Večernji list
 
- Ustanak hrvatskog i srpskog naroda, kao i svih onih željnih pravde i slobode, makar bili i različitih svjetonazora, bio je zajednički i to protiv okupatora kao i domaćih snaga koje su samo voljom i snagom okupatora došle na vlast i uveli vladavinu terora.
Stjepan Mesić, bivši hrvatski predsjednik i dvostruki krivokletnik na Haaškom sudu u Srbu 29. VII. 2017., Večernji list
 
- Pucnjevi kojima su ovdje ubijani srpski civili su logičan završetak onoga što je Srbima odavno pripremano u ovoj zemlji. Pedeset godina se čekalo na ove pucnjeve i sada se pobjeda koja je njima začinjena tako srčano slavi. Ovi pucnjevi odjeci su onih koji su se čuli u to vrijeme po cijeloj Hrvatskoj; u Gospiću, Pakracu, odjeci su udaraca i krikova iz Lore, s Velesajma... Da je tada Bog sišao u Hrvatsku i kazao da je Srbin – i njega bi ubili.
Jasmin Klarić, urednik Novoga lista ismijava i se i ruga hrvatskoj pobjedi u Oluji nad njemu dragom srpskom agresoru
 
- Mnogo aspekata naše vanjske politike mora se ponovno proanalizirati. Balkan je savršen primjer za to. To je regija u kojoj je Velika Britanija historijski igrala važnu ulogu. No, od okončanja balkanskih sukoba, većina naše interakcije s Balkanom vođena je kroz EU.
Lord David Howell, zastupnik gornjeg doma britanskog parlamenta i predsjednik Komiteta za međunarodne odnose, Depo.ba
 
- Ustavni sud je morao voditi računa da možda sutra budemo imali izabranog predsjednika ili predsjednicu koji će drugačije gledati na to. I mislim da je s aspekta vjeroispovijesti i slobode savjesti Ustavni sud mogao napraviti nešto drugo. Da se ne ukida ta odredba u zakonu, ali da kaže da temeljem neposredne primjene odredbi ustava o slobodi vjeroispovijesti i slobodi savjesti da bi izabrani predsjednik mogao otkloniti taj dio prisege.
Ivo Josipović, bivši hrvatski predsjedniki „agnostik“ o prisegi i tekstu prisege Tako mi Bog pomogao!, Maxportal
 
- Suština onoga što Crkva u Hrvatskoj zove duhovnom obnovom – puka je deklarativna promjena koja je sama sebi svrhom. Podsjeća na one svojedobne naputke kasnije umirovljenog pape Benedikta XVI. da kršćani trebaju češće stavljati križ na zid kao neki znak pripadnosti.
Željko Porobija, bivši adventistički pastor i dekan Adventističkog teološkog fakulteta u Maruševcu, Autograf
 
- Za razliku od prethodnih godina, na kninskoj proslavi neće pjevati kontroverzni pjevač Marko Perković Thompson, a proslava je organizirana tako da se – koliko je moguće – smanji mogućnost incidenata.
Enis Zebić, dopisnik Radio Slobodne Europe iz Zagreba
 

BIZANTIZAM

 
- Nastojanje da se loša i sramotna prošlost u Drugom svjetskom ratu poraženih nacifašističke i ustaške ideologije pokaže boljom, nije samo opasna za trenutak u kojem živimo i u kojem pišemo desetu Izjavu sjećanja, nego prijeti oduzeti nam našu budućnost. 
Priopćenje Srpskoga narodnog vijeća (SNV) uoči obilježavanja Oluje
 

DEMAGOGIJA

 
- Zalažem se da se depolitizira obrazovanje u smislu da imamo konsenzus oko toga da nam je reforma obrazovanja na svim razinama potrebna i vjeruje u taj konsenzus.
Blaženka Divjak, ministrica obrazovanja iz redova HNS-a, N1 TV
 
- Žalimo što rat nije završio operacijom Oluja, kako za srpske civile koji su ostali na svojim pragovima, tako i za sve nas koji danas živimo u Hrvatskoj.
Priopćenje Srpskoga narodnog vijeća (SNV) uoči obilježavanja Oluje
 
- Ne mogu razumjeti da postoji zemlja u Europi koja može odvojiti jedan jedini cent svojih poreskih obveznika da bi ga dala čovjeku koji je fašist.
Aleksandar Vulin, najžešći četnik u vladi Aleksandra Vučića podrijetlom od Banja Luke o hrvatskom branitelju i pjevaću Marku Perkoviću, Vijesti.ba
 
- Njemačka kao država nije sudionica projekta Sjeverni tok 2 nego su to, osim Gazproma, njemačke kompanije Uniper i Wintershall, austrijski OMV, nizozemski Shell i francuski ENGIE.
Božo Kovačević, bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji i propalog HSLS-a i srpske manjinske kvote, Telegram
 
- Svi očekuju da će se dvije članice Europske unije ponašati po europskim standardima. Slovenija to i čini.
Miro Cerar, slovenski predsjdnik vlade, STA
 

GLOBALIZACIJA

 
- Bilo bi dobro da zakonodavac promijeni zakon da kaže da je ovo izvorni tekst, ali da oni koji s tim imaju problem to ne moraju to izgovoriti.
Ivo Josipović, bivši hrvatski predsjedniki „agnostik“ o prisegi i tekstu prisege Tako mi Bog pomogao!, Maxportal
 

GLUPOST

 
- Hrvatska država bi se trebala suočiti sa svim žrtvama Domovinskog rata i time pokazati svoju snagu.
Davor Bernardić, predsjednik nasljednice zločinačke Komunističke partije u Kninu na obilježavanju Oluje, Glas Slavonije
 
- Oluja je krenula kada je počelo masovno izbjeglištvo iz urbanih sredina širom Hrvatske. Najpoznatija je zadarska kristalna noć, kada je u jednom danu 10.000 Srba protjerano iz Zadra.
Dragan Sekulović, predsjednik izbegličkog udruženja Centar za komunikaciju "Pravda", Blic
 
- Europska unija i  Europska komisija odobrile su sredstva za gradnju Pelješkog mosta bez pravne osnove, jer nije utvrđeno na čijem se teritoriju gradi ni kakav karakter imaju morske vode koje premošćuje planirani most, pa i preko čijeg slobodnog plovnog puta prelazi. Povrijeđeno je međunarodno pravo mora iz nekoliko konvencija UN-a, a isto tako nije poštivana Bečka konvencija o obveznoj uspostavi granica od 23. kolovoza 1978. godine.
Ševal Kovačević, predsjednik Pomorskog društva BiH, Vijesti.ba
 

JUGO PODJELA KRIVNJE

 
- Iznimno je važno nastaviti progon za sve zločine jer to trebaju svi koji žive u Hrvatskoj, obitelji žrtava, a i od iznimne je važnosti za hrvatsko društvo i za društvo Srbije.
Vesna Teršelič, čelnica protuhrvatske udruge Documenta, koju financira hrvatska država, Hina
 

LAŽ

 
- Što se dogodilo u Srbu, i Lici, 27. srpnja 1941. godine zapravo je prilično dobro poznato i dokumentirano u velikom broju članaka i memoarskih zapisa nastalih prije 1990. godine, ali i posljednjih godina. Dakle, u Srbu je izbio ustanak odnosno pobuna, protiv ustaškog režima uvelike uzrokovana strahovitim ustaškim terorom nad Srbima. Ustaše su Liku pretvorile u središnje mjesto logorskog sustava s epicentrom u Jadovnu gdje su dovođeni Srbi (i Židovi) i masovno likvidirani. Ustaškom teroru bili su izvrgnuti Srbi u Lici, ali i na Baniji i Kordunu.
Tihomir Ponoš, novinar Novoga lista i dio ekipe Darija Špelića na HRT-u sa ciljem širenja protuhrvatskih povijesnih laži
 
- U Srbu se dogodio masovni narodni ustanak potaknut strašnim zločinima koje su ustaše Maksa Luburića počinili nad stanovnicima ovog kraja. Ustanak su organizirali ljudi koji zaslužuju naše najdublje poštovanje jer su se suprotstavili fašizmu dok je on bio na vrhuncu.
Zoran Pusić, bivši oficir JNA i čelnik nekakve „Antifašističke lige Hrvatske“ u Srbu 29. VII. 2017., Jutarnji list
 
- Za Jasenovac je važno znati i zato što je, među nacističkim logorima, jedinstven po tome što je u svom sustavu imao i logore za djecu.
Gideon Greif, izraelski povjesničar sumnjivih sklonosti, Večernje novosti, Beograd
 
- Danas je srpski narod u Hrvatskoj sveden na nivo statističke greške, rekao je Vučić. Od 1.2 milijuna Srba 1936., koliko ih je tamo živjelo, danas u Hrvatskoj živi 186.000 Srba. Uništene su 24.752 srpske kuće, 13.000 privrednih objekata, 410 zanatskih radnji, 211 ugostiteljskih objekata, 113 vodovoda, 96 trafostanica i 56 zdravstvenih stanica.
Aleksandar Vučić, srbijanski predsjednik na stranačkom komemoriranju poraza u Oluji 1995., Danas
 

MITOMANIJA

 
- Srpski narod zna za mnoge teške i tragične trenutke, ali od svih stradanja - od Kosova Polja do danas, događaj koji se dogodio 4. i 5. kolovoza 1995. nadišao je sve prethodne tragične događaje.
Patrijarh srpski Irinej u Veterniku kod Novoga Sada, Politika

Anketa

Tko će pobijediti u sukobu između Plenkovića i Brkića?

Petak, 19/10/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1124 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević