Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- Duboko ukorijenjene kulturne kodove, vjerska uvjerenja i strukturne fobije treba izmijeniti i dopuniti. Vlade bi trebale iskoristiti svoje metode prinude i redefinirati vjerske dogme.
Hillary Clinton, poražena kandidatkinja Demokrata na simpoziju za promicanje pobačaja, http://www.hrvatski-fokus.hr/index.php/aktualno/20798-preopasna-izjava-hillary-clinton
 
- Nemam pojma zašto ikome treba most na Pelješcu.
Žarko Puhovski, politički analitičar, Slobodna Bosna, Sarajevo, N1 TV, SAD
 
- Svima nam je jasno da kontekst ustaškog koncentracijskog logora u Jasenovcu i pozdrav „Za dom spremni“ u istom tom Jasenovcu ne idu zajedno. I tu smo vrlo jasni i vrlo čvrsti.
Andrej Plenković na 54. redovitoj sjednice Vlade Republike Hrvatske
 
- Nismo se odrekli usluga mudžahedina jer nismo mislili da će raditi zločine.
Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, N1 TV
 
- Hrvatska se ponaša slično kao za vrijeme Hitlera; ohrabrena moći koja joj stoji iza leđa, sada u obliku NATO-a, javlja se iskonska želja za maltretiranjem BiH, Srbije i Slovenije.
Suad Behanović, urednik bošnjačkoga portala Prometej.ba u vlasništvo franjevaca-daidža iz Rame
 
- Ja sam legalist i mislim da ovaj pozdrav, koji podsjeća na ustaški, nije dobar.
Škare-Ožbolt, bivša ministrica pravosuđa iz redova otpadničkoga Demokratskog centra, Direktno
 
- Sporni pozdrav 'Za dom spremni' potrebno je staviti u pravi kontekst. Na kraju krajeva, ban Jelačić je kretao u rat protiv Mađara iz Varaždina s pokličem 'Za dom spremni'. Pa nije Jelačić fašist!
Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, Direktno
 
- Nema ultimativnih traženja od bilo kojeg partnera u okviru parlamentarne većine. Riječ je o političkim razgovorima gdje ćemo podijeliti to pitanje u dvije faze,
Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske vlade o pritiscima Pupovca i HNS-a da skine ploču u Jasenovcu, RTL
 
- Premijer Plenković odmah je prvi dan trebao pozvati pripadnike HOS-a i s njima razgovarati, pozivajući se na Franju Tuđmana koji je bio antifašist, te ih tako uvjeriti da ploči s tim pozdravom u Jasenovcu nije mjesto.
Jadranka Kosor, bivša predsjednica HDZ-a i Hrvatske vlade, Večernji list
 
- Očekujem, ponavljam to, da će biti označeno da je do zločina (na prostorima Hercegovine te srednje Bosne) došlo u okvirima međunarodnog oružanog sukoba. Upletena je strana sila, dakle, izvan BiH, a to je praktički Hrvatska! Haaški Tribunal je utvrdio da se u okviru hrvatsko-bošnjačkog rata radilo o međunarodnom oružanom sukobu, jer je HVO tretirao ka agenta Republike Hrvatske, kao nekog tko u ime i za račun strane države djeluje, a Hrvatska ima sve poluge zapovjedne odgovornosti nad HVO, što je objektivno i sasvim točno. U to sam apsolutno siguran, jer to je nedvojbena praksa Haaškog Tribunala.
Anto Nobilo, jugoslavenski tužioc i hrvatski advokat, Slobodna Bosna, Sarajevo
 
- Nitko tko se borio na hrvatskoj strani ne smije vjerovati da se u obrambenom ratu ne mogu počiniti zločini.
Tvrtko Jakovina, istoričar s Filozofskoga fakulteta zalaže se za srpskoga agresora, Jutarnji list
 
- Seksualna i reproduktivna prava žena na udaru su Crkve koja kao da je zaboravila da bi njeno »poslanje« u sekularnoj državi trebalo biti izvan politike. Tako da smo svjedokinje da nam razni raguži govore da smo »neposlušne i uporno tražimo jednakost«, a Košić je zaboravio što bi trebao biti govor s oltara.
Rada Borić, potpredsjednica neojugoslavenske partije Nova ljevica, Novi list
 
- Aleksandar Vučić kao predsjednik Srbije može više utjecati na unaprjeđenje odnosa između Beograda i Sarajeva nego što je to mogao u vrijeme dok je bio premijer. On je centar moći i odlučivanja prenio sa sobom nakon predsjedničkih izbora s pozicije premijera, koju je ranije obavljao, u ured Predsjednika Srbije.
Adnan Huskić, bošnjački politički analitičar uoči posjeta Vučića Sarajevu, Deutsche Welle
 

TVRDNJE

 
- Brigade Armije BiH koje su nosile naziv ‘muslimanske’ imale su arapske oznake, išle su u bitke s pokličem Allah-u-ekber. Činjenica je da su od ranih 90-ih, i prije nego što je izbio rat, u BiH počeli dolaziti mudžahedini, i to na poziv samog Alije Izetbegovića. Uoči potpisivanja Daytonskog sporazuma Izetbegović je mudžahedinima garantirao da ne će biti protjerani iz BiH. Činjenica je da su dvojica od onih 18 koji su srušili Svjetski trgovački centar imali iskustvo iz borbi u BiH. Zbog toga je četiri tjedna nakon rušenja WTC-a Alija Izetbegović morao dati ostavku.
Prof. dr. Miroslav Tuđman, autor knjige Druga strana Rubikona – Politička strategija Alije Izetbegovića, Globus
 
- Trenutak uklanjanja HOS-ove ploče ili samo natpisa 'Za dom spremni' s te ploče mogao bi biti početak kraja Plenkovićeve vlasti. HOS-ova ploča mora ostati u Jasenovcu, a protivnike te ploče treba uvjeriti da ZDS u njezinu grbu ne znači slavljenje ustaškog režima nego da je ta ploča postavljena u spomen žrtvi pripadnika HOS-a. 
Ivan Aralica, hrvatski književnik, Večernji list
 
- Ja sam legalist i poštujem zakon, a spomen-ploča HOS-a u Jasenovcu postavljena je po zakonu. HOS je legalno registriran i HOS-ovu ploču u Jasenovcu ne treba dirati. U kondicionalu ne volim govoriti, pa što bi bilo ako bi se donio zakon o simbolima totalitarnih režima, ne bih sada komentirao. Ako Vlada odluči maknuti “za dom spremni” iz grba HOS-a, to znači da podilazi političkim primitivcima koji “s puta ne skreću”, ali kad-tad će i oni morati skrenuti u demokraciju
Đuro Perica, robijaš u jugoslavenskim kazamatima i osnivač HDZ-a, Večernji list
 
- MUP je mogao i trebao istražiti odakle dolaze prijetnje. Ako su Amerikanci uspjeli izaći na kraj s Ku Klux Klanom onda valjda i naš MUP može izaći na kraj s huliganima. To nije pitanje represije već se ovdje radi o profesionalnim huliganima kojima treba prekinuti financiranje.
Denis Kuljiš, novinar o neuspjelom pokušaju ubojstva Zdravka Mamića, Direktno
 
- U BiH je za vrijeme rata bio začetak današnjeg islamskog terorizma u Europi. Počinjeno je čak pedesetak ritualnih odsijecanja glave. Brigade Armije BiH koje su nosile naziv 'muslimanske' imale su arapske oznake, išli su u bitke s pokličem Alahu ekber. Činjenica je da su od ranih 90-ih, i prije nego što je izbio rat, u BiH počeli dolaziti mudžahedini, i to na poziv samog Alije Izetbegovića.
Miroslav Tuđman, autor knjige Druga strana Rubikona – Politička strategija Alije Izetbegovića, Globus
 
- Asimilacija koju imenovani ističe na svoj poznati način neutemeljeno, neistinito, vrlo je opasna tvrdnja. Neka se srpskoj i hrvatskoj javnosti gospodin Milorad Pupovac javno očituje gdje, kada i tko je provodio asimilaciju nad srpskim kolektivitetom utapajući ga u većinski kolektivitet?
Priopćenje Srpske pravedne stranke u povodu pisanja Milorada Pupovca u beogradskoj Politici i njegovoj 'naknadnoj pameti'
 
- Uz EU-a se u Hrvatsku uvoze velike količine mesa kojemu je na isteku rok uporabe, pa umjesto da se baci, žvaču ga Hrvati. Žvaču i voće i povrće koje zbog loše kakvoće odbiju sve druge zemlje, ali u Hrvatsku se uvozi. Naravno, ni Tolušiću ni Plenkoviću ne će ni pasti na pamet da nekim zakonom ili pravilnikom spriječe takav uvoz iz EU-a, jer bi ih u Bruxellesu išibali po guzi.
Milan Ivkošić, kolumnist Večernjega lista
 
- Ovakvo petokolonaško predstavljanje hrvatske književnosti i kulture na Sajmu knjiga u Leipzigu, pa onda selektivna nakladnička politika u Hrvatskoj – potpisnici tzv. Deklaracije o jednome jeziku naprijed, ostali stoj – i svjetonazorsko opredjeljenje Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Rijeci, isto kao i Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, da se ne spominju Leksikografski zavod MK, HRT – provjerena su oružja srbo-jugoslavenstva usmjerena protiv samostalne i suverene Republike Hrvatske.
Davor Velnić, hrvatski književni i urednik Književne Rijeke, Novi list
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Pozdrav Za dom spremni je koljački pozdrav.
Žarko Puhovski, politički analitičar, Slobodna Bosna, Sarajevo, N1 TV, SAD
 
- U ovome trenutku treba postaviti pitanje hrvatskoj javnosti do kada će tolerisati neoustasicu na čelu države.
Eliezer Papo, rabin Židovske općine u Sarajevu napada hrvatsku predsjednicu, Vijesti.ba
 
- Hrvatska je uz Mađarsku najfašističkija zemlja u Europi.
Suad Behanović, urednik bošnjačkoga portala Prometej.ba u vlasništvu franjevaca-daidža iz Rame
 
- Predsjednice Grabar-Kitarović, vama se samo čini da smo mi u Bosni u vrijeme Bajrama previše raspjevani pa ne pratimo vaše prijetnje, koje ste nam jučer uputili, a koje nas podsjećaju na krvave prijetnje Željka Ražnatovića Arkana u Bijeljini.
Mustafa Cerić, bivši predsjednik Islamske zajednice BiH, a sadašnji političar na svomje facebooku
 
- Niste vi nikakvi Hrvati, Hrvati su u Hrvatskoj.
Poruka jedne bošnjačke majke načelniku Kiseljaka Mladenu Mišuriću Ramljaku tijekom protuhrvatskoga prosvjeda organiziranoga u SDA da se protjeraju Hrvati iz škole i Kiseljaka, TV Jabuka
 
- Jasno je da je postavljanje HOS-ove ploče sa ZDS u Jasenovcu provokacija. Dok sam ja bila premijerka nikome nije palo na pamet postavljati takve ploče u Jasenovcu. Premijer Plenković je osnivanjem Povjerenstva samo odgodio problem koji mu se sad vratio.
Jadranka Kosor, bivša predsjednica HDZ-a i Hrvatske vlade, Večernji list
 
- Pomirenje Srba i Hrvata važno je i zato što će u tome slučaju Hrvatska biti stabilnija iznutra... Bolji međudržavni odnosi olakšali bi ili umanjili diskriminatorske prakse prema srpskoj manjini u Hrvatskoj.
Tvrtko Jakovina, istoričar s Filozofskoga fakulteta, Jutarnji list
 
- Tuđman je otac suvremenog ignoriranja i prijezira Bosne.
Fra Ivan Šarčević, gvardijan Samostana svetog Ante i profesor na Franjevačkoj teologiji, Prometej.ba
 
- On je poslovni čovjek, estradni zabavljač kojemu je degenerirani sustav demokracije omogućio da zauzme najodgovorniji (i potencijalno najopasniji) položaj u svijetu.
Tomislav Jakić, rasplakani jugonostalgičar ovako vrijeđa Marka Perkovića Thompsona, Tacno.net
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Suradnja srpskih i hrvatskih partija u Hrvatskoj dobra je za zemlju, pa i odnose dviju država, ali ona mora donositi više rezultata od izdašnog financiranja srpskih aktivnosti u zemlji. Ona mora biti zalog da će se incidenti kao ploča “Za dom spremni” u Jasenovcu ukloniti, a da će HDZ-ovski dužnosnici biti spremni učiniti barem neku gestu u vezi s pobjedom Hrvatske u antifašističkoj borbi.
Tvrtko Jakovina, istoričar s Filozofskoga fakulteta, Jutarnji list
 
- Crkva bi se trebala ograditi od političkih, često i mrzilačkih, govora s oltara. Ne može se držati misa za Pavelića niti se može na taj način govoriti o zločincima.
Rada Borić, potpredsjednica neojugoslavenske partije Nova ljevica, Novi list
 
- Svjetskom su scenom, počevši od vremena Drugog svjetskog rata pa do negdje sedamdesetih godina prošloga stoljeća dominirale ličnosti koje su to zaista i bile “zvijezde”.
Tomislav Jakić, bivši urednik na Televiziji Zagreb, Tacno.net
 
- On nije bio vjernik. On se, barem po djelima svojim nije obratio na vjeru, nego je politički povratnik. S Titovog jugoslavenstva povratio se na Mačekovo hrvatstvo i nastojao ga "podšprajcati" svime što ima i može imati ikakvu oznaku državotvornog hrvatstva pa je pridjev hrvatski davao svemu, od znanosti do šuma i voda. Dok je Hrvatu Titu "zjenica oka" bila "bratstvo i jedinstvo naših naroda i narodnosti", Hrvatu Tuđmanu je to bila hrvatska država.
Fra Ivan Šarčević, gvardijan Samostana svetog Ante i profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu o predsjedniku F. Tuđmanu, Prometej.ba
 

BOLJŠEVIZAM

 
- Hoće li nam ulice i trgovi početi dobivati imena primjera kršćanskog ćudoređa kako bi se na taj način Zagreb duhovno pročistio i krenuo u novu eru duhovnog i materijalnog blagostanja?
Željko Porobija, bivši adventistički pastor i dekan Adventističkog teološkog fakulteta u Maruševcu, Autograf
 

CINIZAM

 
- Naravno da je bilo zločina na svim stranama. Zločini mudžahedina bili su individualni i za njih su oni odgovarali. A ako nisu, još uvijek mogu odgovarati.
Bakir Izetbegović, bošnjački čelnik u BiH, Globus
 
- Tražimo ista prava za Srbe, ne veća, kao što ih imaju Hrvati u Srbiji.
Aleksandar Vučić, srbijanski predsjednik na stranačkom komemoriranju poraza u Oluji 1995. u Veterniku, Danas
 
- Thompsonovi podjednako megapopularni kumovi Miroslav Škoro i Mate Bulić svojim lakonotnim uradcima također slave „čistu, nepomućenu ljubav prema svom hrvatskom narodu, obitelji, domovini i Bogu“.
Marijan Vugrinec, bivši jugoslavenski novinar Vjesnika, Tacno.net

DAIDŽE

 
- Po abrahamsko-mojsijevskoj, po židovsko-kršćansko-muslimanskoj vjeri narod je teološka kategorija, država nije. Zemlja jest, ali kao Božja zemlja i čovjekov zavičaj koji dijeli s drugima. Država je politička kategorija. Po Svetom pismu pred Bogom će na njegovu sudištu posebnu odgovornost polagati vođe naroda, starješine i religijski prvaci.
Fra Ivan Šarčević, gvardijan Samostana svetog Ante i profesor na Franjevačkoj teologiji, Prometej.ba
 

GLUPOST

 
- I sve dok ustaše u Zagrebu skidaju ploču vođi ovdašnjih antifašista, Josipu Brozu Titu, dok Keleminec pali novine Novosti i napada srpsku manjinu u Hrvatskoj nazivajući te napade demokratijom, dotle će Grabar-Kitarović glasnije upirati prstom u BiH.
Suad Behanović, urednik bošnjačkoga portala Prometej.ba u vlasništvu franjevaca-daidža iz Rame
 
- Hrvatska je neovlašteno/nepošteno zadržavala za sebe 60-70 posto vojnih transporata iz inozemstva Armiji BiH.
Marijan Vugrinec, neuništvi jugo novinar
 
- Nemojte da mnoge u našem okruženju podsjećam i na nacističku prošlost i na prošlost vezanu za Sile osovine u Prvom svjetskom ratu i da ne govorim o mnogo toga.
Aleksandar Vučić, srbijanski predsjednik na leskovačkoj roštiljadi o Hrvatskoj, Danas
 
- Upravo zbog nepoznavanja, prezira i bahatog ignoriranja povijesti Bosne i bosanskih Hrvata, Tuđman je sukrivac njihove povijesne tragedije. Sukrivac je, jer se od svojih prvih političkih nastupa, privatno i javno, novinarima i u Saboru, izjašnjavao da ne će prvi dijeliti Bosnu i Hercegovinu, ali ako Srbi (S. Milošević) to počnu raditi, i on će – dakle, Hrvatska – uvijek tražiti svoj dio.
Fra Ivan Šarčević, gvardijan Samostana svetog Ante i profesor na Franjevačkoj teologiji, Prometej.ba
 

JUGO PODJELA KRIVNJE

 
- Mudžahedini Alije Izetbegovića jesu počinili jeziva ratna zvjerstva u BiH, ali ništa blaža zvjerstva nisu počinili zločinci sa srpske i hrvatske strane.
Marijan Vugrinec, neuništvi jugo novinar
 
- Drugi svjetski rat samo je jedna točka nejasnoća u odnosima Hrvata i Srba. Druga, još otvorenija, ona o kojoj se još nije ni počelo raspravljati tako da se argumenti sučele, tamo gdje smo sami, bez svijeta i usporedbi, jesu devedesete godine. Za Hrvatsku su sukob koji je Tuđman nazvao Domovinskim ratom i Oluja odgovori na brutalnu agresiju i okupaciju. Za Srbiju je to građanski rat koji je završio genocidnim progonom Srba iz Hrvatske. Srbija je poražena u Hrvatskoj, ali nije u Bosni i Hercegovini.
Tvrtko Jakovina, istoričar s Filozofskoga fakulteta, Jutarnji list
 

LUKAVSTVO

 
- Klimatska promjena je stvarna. Napuštanje Pariza nije dobro za Ameriku ili svijet.
Elon Musk, utemeljitelj tvrtke za proizvodnju električnih vozila nakon što je D. Trump napustio Pariški sporazum o 'klimatskim promjenama' na twiteru
 

NEGIRANJE SRPSKE AGRESIJE

 
- U gradskim sredinama, posebno među mladima, godinama se bilježe asimilacijski procesi, kako u nacionalnom tako i u vjerskom smislu. Osmišljavanje i razvijanje antiasimilacijskih politika i programa zbog toga je od posebne važnosti za održavanje vitalnosti srpske zajednice. Te politike trebaju oslobađati od strahova, provoditi destigmatizaciju i primjenjivati afirmativne akcije  relevantne za slobodu i identitet Srba.
Milorad Pupovac, samoproglašeni čelnik hrvatskih Srba za beogradsku Politiku
 

OPASNO

 
- Čini mi se da je kod njega bilo najvažnije to što je davao prednost položaju naroda pred položajem pojedinca, smatrajući da se sloboda pojedinca može ostvariti samo kroz slobodu naroda.
Tomislav Jakić, jugokomunistički urednik na jugo Televiziji Zagreb nekoliko desetljeća umiruće Jugoslavije pokušava obraniti Titine mnoštvene zločine, Pupovčeve Novosti
 

PRIJETNJA

 
- Slovenija se priprema na implementaciju presude i Hrvatskoj nudi ruku, no nezadovoljni smo nedavnim reakcijama hrvatske strane. ko uskoro ne bude zajedničkog dogovora o implementaciji, Slovenija će sama učiniti ono što može.
Miro Cerar, slovenski premijer u Bledu na strateškom forumu, TV Slovenija
 
- Ako Hrvatska ne bude spremna primijeniti tu presudu, onda će moja vlada naći način da se ona implementira i da se tako zaštiti vladavina prava
Karl Erjavec, slovenski šef diplomacije u Bledu na strateškom forumu, TV Slovenija
 
- Poštovanje arbitražne presude i njezina implementacija bili su i u interesu EU-a. Slovenija i Hrvatska su taj spor riješile na miran način. Slovenija će nastojati da dođe do implementacije arbitražne presude.
Borut Pahor, slovenski predsjednik u Bledu na strateškom forumu, TV Slovenija
 
- Poljacima će se izbiti njihovo katoličko shvaćanje obitelji.
Frans Timmermans, zamjenik predsjednika Europske komisije, Die Presse
 
- Zamislite da netko za dvadeset ili trideset godina počne uništavati spomenike s imenima poginulih u Domovinskom ratu.
Rada Borić, potpredsjednica neojugoslavenske partije Nova ljevica, Novi list
 

PRIMITIVIZAM

 
- Otkako su „oba pala“ (Ivo Josipović i Zoran Milanović), šatoraši i stožeraši zasjeli u obećane fotelje (u državi, Vukovaru i širom RH gdje ZNA SE opcija obnaša vlast) te pokupili pripadajuće masne apanaže (od ministarskih i „savjetničkih“ do poslova s državom i novaljskog divljališta Zrća), a HDZ političkim dilanjem uhljebništva preuzeo sve ključne poluge upravljanja Hrvatskom...
Marijan Vugrinec, bivši Vjesnikov novinar na probošnjačkom portalu Tacno

Anketa

Tko je Andreju Plenkoviću draži?

Srijeda, 16/01/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 908 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević