Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- Slavko Goldstein je intelektualac, moralni velikan i jedan od najvećih povjesničara na našim prostorima.
Ilko Čimić, novinar Indexa
 
- Sada će Hrvatska koračati bez Slavka Goldsteina. Za cijelu zajednicu put će biti sporiji i teži. Goldsteinovih gotovo sedamdeset aktivnih godina ostavilo je trag usporediv s malo ličnosti našeg 20. i 21. stoljeća. Bio je Krleža naše publicistike i izdavaštva, bio je važan intelektualac za čitav židovski svijet, bio je jedan od najvažnijih hrvatskih intelektualaca modernog doba.
Tvrtko Jakovina, povjesničar o Slavku Goldsteinu, Jutarnji list
 
- Kao profesor međunarodnog prava, moram naglasiti da arbitražna presuda uopće ne postoji, ona je ništavna jer su bila kršena kogentna imperativna pravila međunarodnog prava. Zato je paradoksalno da se Slovenija i Hrvatska bave presudom koje nema.
Miha Pogačnik, slovenski eksperat međunarodnoga i europskog prava, HRT
 
- Naša odluka da zaustavimo postupak uključenja Hrvatske u OECD bila je ispravna. Onaj tko ne poštuje međunarodno pravo i odluke sudova ne ispunjava uvjete za OECD. To nije stvar diplomacije, to je pitanje činjenica.
Karl Erjavec, slovenski šef diplomacije, Jutarnji list
 
- Za smrt intelektualca Plenković izrazio sućut jednom rečenicom, za svećenika se potrudio napisati puno više.
Naslov članka Ilka Čimića na portalu Index
 
- Ploča je legalno postavljena, znak na ploči je legalan, zakonski je. Premještena je u dogovoru s braniteljskim udrugama i ja tu nemam ništa više za reći. Moje osobno mišljenje nije bitno.
Pjevač Marko Perković Thompson o skidanju HOS-ove ploče u Jasenovcu, Direktno
 
- Nema medija koji ne prenosi neku od izjava Milorada Pupovca. Traje godinama, ali nikada nije bio ovako moćan. Trebalo bi konačno povesti raspravu da se u skladu s preporukama Venecijanske komisije izborni zakon promijeni i manjinske liste ukinu. Ako želi biti vlast neka Pupovac to bude uz puni izborni legitimitet. Neka prijeđe izborni prag kao i svi drugi!
Igor Peternel, potpredsjednik Hrvatskog helsinškog odbora, Direktno
 
- Palo je nekoliko neodmjerenih izjava od strane našeg državnog vrha, posebno od strane predsjednice Grabar Kitarović.
Ivo Josipović, bivši hrvatski predsjednik podržava bošnjački unitarizan na štetu Hrvata, Deutsche Welle
 
- Predsjednica je pokrenula galamu o navodnom radikalizmu u BiH isključivo zbog hrvatskih interesa, kako bi se Hrvatska pozicionirala u EU i NATO-u kao zemlja koja štiti Europu od navodnog radikalizma u BiH. Radikalizam u BiH kakvim ga prikazuje hrvatska predsjednica - ne postoji.
Tarik Kulenović, zagrebački sociolog i stručnjak za islam, Deutsche Welle
 
- Slika Hrvatske kao ustaške zemlje, gdje je Crna legija redovna vijest u medijima, jasna je i predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović koja, umjesto da se uhvati u koštac s tim problemom, fokusira se na Bosnu i Hercegovinu.
Suad Behanović, urednik bošnjačkoga portala Prometej.ba u vlasništvo franjevaca-daidža iz Rame
 
- Odluka Europske unije je nepravedna jer izbjeglice ionako ne žele doći u Slovačku. Zar bismo trebali podići zid da ih zadržimo kod nas? Pa smislenije bi bilo da se Slovačkoj ponudi da svoju solidarnost pokaže u zajedničkoj zaštiti vanjskih granica EU-a.
Robert Fico, slovački premijer o odluci Suda EU-a iz Luxembourga da Mađari i Slovaci moraju primati migrante, Die Welt
 
- Sustav kvota ne funkcionira tako da je odluka suda uistinu irelevantna.
Peter Žiga, slovački ministar gospodarstva o odluci Suda EU-a iz Luxembourga da Mađari i Slovaci moraju primati migrante,TASR, Bratislava
 
- Očekivala sam ovakvu presudu, ali ona nimalo ne će promijeniti stav poljske vlade u migracijskom pitanju. Pametna migracijska politika mora biti učinkovita tj. uistinu pomagati migrantima, te sigurna u smislu unutarnje sigurnosti.
Beata Szydlo, poljska premijerka, PAP, Varšava
 
- SDA najoštrije osuđuje islamofobne napade koji dolaze iz zemalja kao što su Hrvatska, Austrija i Češka.
Bakir Izetbegović, predsjednik vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije i član Predsjedništva BiH, Novi list
 
- Potpuno mi je neprihvatljivo da se moje političko djelovanje na bilo koji način uspoređuje s takvim izjavama koje su dolazile iz Srbije u periodu koji je prethodio agresiji na BiH. No uvjerena sam da dijelite moje mišljenje da je međunarodni terorizam i bilo koji ekstremizam najveća prijetnja miru u svijetu i zajedničkim civilizacijskim vrijednostima te nam je zajednička dužnost sprječavati sve ono što našu bliskost može umanjiti ili narušiti.
Kolinda Grabar-Kitarović, hrvatska predsjednica u pismu Majkama Srebrenice
 
- Micanje ploče zahvat je koji će samo produbiti jaz između dvije Hrvatske.
Andrija Hebrang, bivši ministar, obrane, zdravstva..., Direktno
 
- BiH u Srbiji ima iskrenog prijatelja.
 Aleksandar Vučić, srbijanski predsjednik za posjeta Sarajevu, Večernji list
 
- Mislim da je pitanje ljubavi prema državi deplasirano. Država je servis građana. Kao takvoj, mi joj plaćamo poreze.
Oliver Frljić, bošnjački redatelj, Jutarnji list
 
- Tražim da se točno odredi granica i na kopnu i na moru i da se Bosni i Hercegovini ostavi slobodan pristup otvorenom moru, odnosno koridor na kojem se ne će graditi nikakve fizičke prepreke.
Adil Osmanović, bošnjački ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine protiv Pelješkoga mosta, Stav, Sarajevo
 
- Hrvatska smije graditi most na Pelješcu. Moramo shvatiti potrebu naših susjeda da teritorijalno žele povezati sjever i jug. Hrvatska je članica EU-a, pa je u konačnici i u interesu EU-a da njena država članica vrši bolji nadzor i kontrolu svog državnog područja. U konačnici će time i EU biti bolje povezan.
Enis Omerović, sveučilišni profesor i bošnjački stručnjak za međunarodno pravo, Vijesti.ba
 
- Šireći se iz Bosne značajni prostor u regiji osvojit će islam, koji, kako to govore brojni muslimanski čelnici, nastoji napredovati prema Sjeveru.
Ferenc Sinkovics, komentator, Demokrata, Mađarska
 

TVRDNJE

 
- Sramotan dan za Hrvatsku! Dizat ploču svojih branitelja s mjesta gdje su poginuli, jer su bili spremni obranit svoj, naš dom!... jer to traže oni koji su ih ubili! Sramimo se umjesto svih onih koji su poklekli pred takvom ucjenom!
Meri Cetinić, hrvatska pjevačica iz Vela Luke na svome facebooku
 
- Budući da ste naglasile kako ste me, u najboljoj namjeri, smatrale i oslovljavale „kraljicom Balkana“, dužna sam odmah istaknuti kako se nikada nisam takvom doživljavala, nego sam samo i jedino predsjednica Republike Hrvatske. Ništa više i ništa manje od toga.
Kolinda Grabar-Kitarović, hrvatska predsjednica u pismu Majkama Srebrenice
 
- BiH je po socijalističkom Ustavu bila definirana kao država Muslimana, Srba i Hrvata. Ključno je ono što je Alija Izetbegović definirao u svojoj zreloj fazi, u “Islamskoj deklaraciji” da je nacija zamjena Zapada da bi se uništio islam. Njegova je teza, kao i Muhameda Filipovića i Silajdžića, da nacije postoje samo u Europi, da je Europa tribalna jer da su nacionalne države tribalna forma organizacije.
Miroslav Tuđman, profesor, publicist i stručnjak za obavještajnu službu, Večernji list
 
- Sigurno su svi domoljubi iz HOS-a sudjelovali u stvaranju hrvatske države. Za razliku od njihovih današnjih protivnika, čiji su politički prethodnici bili najžešći osporavatelji samostalne Hrvatske. Ivica Račan bio je najveći osporavatelj samostalne Hrvatske. Njegovi današnji politički nasljednici nisu se baš puno od njega emancipirali. Ubrzo ćemo vidjeti koliko je i ta mala emancipacija uopće bila iskrena.
Milan Jajčinović, kolumnist Večernjega lista
 
- Od prvoga dana artikuliram stajalište da zapravo ni ne postoji slučaj ploče u Jasenovcu, već su ga nametnuli politički trgovci i reketari na kojima počiva Vlada gospodina Plenkovića.
Zlatko Hasanbegović, hrvatski političar i povjesničar, Nova TV
 
- Znam mnoge momke koji su ušli u HOS ne zbog ideologije već zbog borbe za Hrvatsku. Ovo je trenutak kada treba reći da je Hrvatska stvorena u Domovinskom ratu i sada se imamo priliku otkloniti od svega onoga što predstavlja poveznicu s totalitarnim sustavima. Neki su ubijani i pod pokličem 'Smrt fašizmu, sloboda narodu'.
Ante Nazor, povjesničar i član Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, Otvoreno, HRT
 
- U podijeljenom društvu suludo je da ključnu prevagu na nacionalnoj razini imaju etno-trgovci koji kalkulacijama i ucjenama postaju de facto vlast, a u parlament su ušli po posebnim pravilima. Kao posljedicu imamo spektakle s pločom u Jasenovcu dok istovremeno četnicki spomenici kod Vukovara nisu tema.
Igor Peternel, potpredsjednik Hrvatskog helsinškog odbora, Direktno
 
- Alija Izetbegović je povukao svoj potpis s prvog mirovnog plana međunarodne zajednice Jose Cutileira, desetak dana nakon što ga je 18. ožujka 1992. godine osobno potpisao u ime Bošnjaka, zajedno s predstavnicima bosanskohercegovačkih Hrvata i Srba. Rješenja u tom prvom mirovnom planu za BiH bila su gotovo identična kao i u sporazumima koja su krajem 1995. godine dogovoreni u Daytonu, nakon tri i pol godine oružanih sukoba. Da je Cutileirov plan ispoštivan možda se moglo izbjeći oko stotinu tisuća žrtava civila i vojnika.  
Akademik Davorin Rudolf na predstavljanju knjih Miroslava Tuđmana Druga strana Rubikona – Politička strategija Alije Izetbegovića
 
- Većina u državnom vrhu Slovenije nije zadovoljna kako radi ministar Karl Erjavec i ocjenjuje da svojim izjavama šteti državi i procesu primjene arbitraže. Erjavec međutim djeluje agresivno, što si ozbiljni diplomat ne bi smio dozvoliti.
Alenka Bratušek, bivša slovenska premijerka, Jutarnji list
 
- Alija Izetbegović prihvatio je savezništvo bivših komunista i oficira JNA, unitarista i ateista kojima je unitarna BiH bila nadomjestak za unitarnu Jugoslaviju. Nije priznavao naciju kao nezaobilaznu kategoriju u europskoj politici te je, odabravši rat, prešao Rubikon kao sredstva postizanja ciljeva unitarne države. Pri tome je svaku unutarnju artikulaciju BiH doživljavao kao podjelu države te je u tu svrhu sam izmislio podjelu BiH između Tuđmana i Miloševića u Karađorđevu.
Akademik Ivan Aralica, književnik, na predstavljanju knjih Miroslava Tuđmana Druga strana Rubikona – Politička strategija Alije Izetbegovića
 
- Stravični su razmjeri neznanja koja u Hrvatskoj imamo o stradanju Hrvata u BiH, posebice staranjima Hrvata u središnjoj Bosni u napadima Armije BiH. U središnjoj Bosni etnički je očišćeno više od 150.000 Hrvata i ubijeno oko 1700 ljudi.
Ante Nazor, povjesničar, na predstavljanju knjih Miroslava Tuđmana Druga strana Rubikona – Politička strategija Alije Izetbegovića
 
- Sramotno postupanje vlasti. Šarafciger-vlasti. Ako budu sutra braću Srbe smetala i hrvatska himna, ova će je vlast zabraniti jer su i ustaše pjevale tu himnu. Živjela srpska Hrvatska! Pitam se što bi bilo da su u Francuskoj ili bilo kojoj drugoj europskoj zemlji koja se oduprla njihovoj agresiji vlast ukloni spomenik jer to njih smeta??? Quo vadis Croatia?"
Mons. Vlado Košić, biskup sisački na svome profilu
 
- Erjavec apsolutno nije čovjek za dijalog. Mislim da to sada treba reći, Erjavec nastupa agresivno i bezobrazno i prelazi sve granice. To je njegov način komuniciranja, koji ukazuje na određenu razinu nesigurnosti, jer kada bi bili uvjereni u to što govore, ne bi bilo toliko nervoze.
Marija Pejčinović Burić, šefica hrvatske diplomacije nakon sudjelovanja na Bledskom strateškom forumu koji su domaćini iskoristili kako bi optužili Hrvatsku za nepoštivanje vladavine prava, Hrvatski radio
 
- To je politička presuda kojom se Mađarsku želi izložiti valu migranata.
Peter Szijjártó, mađarski šef diplomacije o odluci Suda EU-a iz Luxembourga da Mađari i Slovaci moraju primati migrante, Süddeutsche Zeitung
 
- Mi smo učinili mnogo na zaštiti vanjske granice Europske unije, što je interesu svih nas. kako bismo očuvali funkcionalan Schengenski sustav. Mi smo obučili 3000 graničnih policajaca, a Frontex osigurava 200. Pa to je smiješno.
Richárd Hörcsik, predsjednik Odbora za Europu u Europskom parlamentu iz Mađarske, Die Welt
 
- Uoči potpisivanja Daytonskog sporazuma Izetbegović je mudžahedinima garantirao da neće biti protjerani iz BiH, tvrdi Miroslav Tuđman. Ovo što se sada događa po Europi, to se događalo u BiH devedesetih godina. Bio je to začetak današnjeg islamskog terorizma. Tada je počinjeno čak pedesetak ritualnih odsijecanja glave.
Prof. dr. Miroslav Tuđman, autor knjige Druga strana Rubikona – Politička strategija Alije Izetbegovića, Globus
 
- Očita je neistina da porez na nekretnine nije novi namet.
Milan Ivkošić, kolumnist Večernjega lista
 
- Antifašizam je u to vrijeme bio ustati protiv toga, protiv te crvene petokrake koju su imali na čelu, bilo petokraku, bilo četničku kokardu. Bez utvrđivanja takve istine mi možemo mijenjati i zabranjivati ploče, ali bez istine nema pomirbe. Tome nas uče i komunistički zločini nakon Drugoga svjetskog rata; mi još nismo otkopali više od 1000 skrivenih grobišta, a želimo s nekakvim povjerenstvima uspostaviti mir.
Andrija Hebrang, bivši ministar, obrane, zdravstva..., Direktno
 
- Da je taj problem izražen u BiH, upozorava i EUROPOL te brojni međunarodni stručnjaci, ne samo hrvatske obavještajne službe. A Hrvatska ima razloga za zabrinutost budući da se tik uz našu granicu kupuju cijela naselja koja se pretvaraju u vehabijske kampove, u kojima se obučavaju strani borci.
Marijana Petir, hrvatska eurozastupnica o muslimanskim radikalima i teroristima u BiH, Oslobođenje, Sarajevo
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Od ustaša ustrašeni premijer Andrej Plenković se nije usudio ukloniti, već tek humano preseliti HOS-ovu ploču iz Jasenovca.
Branko Mijić, urednik Novoga lista
 
- Hrvatska politika nije iskrena prema BiH.
Tarik Kulenović, zagrebački sociolog i stručnjak za islam, Deutsche Welle
 
- Ne kažem da sličnih teritorijalnih pretenzija nije imala i službena Hrvatska vojska.
Oliver Frljić, bošnjački redatelj kaže da je Hrvatska vojska bila agresorska, Jutarnji list
 
- Hrvatska svako malo pravi probleme susjedima, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori...
Jakub Salkić, novinar bošnjačkoga portala Stav
 
- Izvedba projekta Pelješkog mosta bila bi protuzakonita i protivna Konvenciji UN-a o pravu mora sve dok se ne riješi pitanje granične crte između Hrvatske i BiH na moru s ciljem osiguranja neometanog prilaza BiH međunarodnim vodama.
Bakir Izetbegović, predsjednik vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije i član Predsjedništva BiH, Novi list
 
- Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović se svojom izjavom da poklič "Za dom spremni" predstavlja "stari hrvatski pozdrav" svrstala na stranu onih koji izmišljaju nepostojeću povijest koja nije postojala do početka Nezavisne Države Hrvatske i ustaškog pokreta Ante Pavelića.
Milorad Pupovac, čelnik SDSS-a na srbijanskoj televiziji
 
- Pojedine istočnoeuropske članice se gube. Na putu su prema autokratskim, jednostranačkim vlastima s udarima fašistoidne ideologije. Kod Varšave i Budimpešte više se ne radi o pojedinim razilaženjima u stajalištima, već u međuvremenu – o načelu.
Barbara Wesel, novinarka Deutsche Wellea
 
- HDZ je desničarska stranka sklona ustašofiliji.
Suad Behanović, urednik bošnjačkoga portala Prometej.ba u vlasništvo franjevaca-daidža iz Rame
 
- Politička desnica odbija bilo kakvo jugoslavensko naslijeđe. Desnica se osobito u Hrvatskoj bavi revizionizmom, recimo tako što se glorificira država NDH pod vodstvom ustaša, niječu zločini ili umanjuje njihovo značenje i govori o kontinuitetu između države NDH i današnje Hrvatske.
Adelheid Wölfl, dopisnica bečkoga Der Standarda iz Zagreba
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Mi smo u EU, sutra ćemo biti dio Schengena, u takvoj situaciji netko zbog tri srdele u Piranskom zaljevu računa koliko je potrebno pješadiji da dođe do Ljubljane. 
Bojan Glavašević, jugoslavenski saborski zastupnik iz SDP-a
 
- Pravimo se ludi, kao što se pravimo da ne znamo što je bio HOS. To je bila vojska koja je htjela ideološki kontinuitet s NDH i Hrvatsku do Drine ili Zemuna. Neki su njihovi pripadnici osuđeni. Za mene je sramotno da pripadnici oružanih snaga mogu postati ljudi koji se pozivaju na gubitničku stranu u Drugome svjetskom ratu.
Oliver Frljić, bošnjački redatelj provocira na Kazališnom trgu, Novi list
 
- Oliver Frljić odličan je kazališni redatelj.
Mirjana Dugandžić, novinarka Jutarnjega lista
 
- U Hrvatskoj se revizionizam - kao u Ukrajini, Slovačkoj i Poljskoj - posljednjih godina povećao. U priči o ustašama prešućuju se dokazi, a to ide rame uz rame s današnjim nacionalizmom.
Sven Milekić, novinar, Der Standard
 
- "Jugonostalgiju" i "titonostalgiju" treba shvatiti i kao svjesnu reakciju na novi nacionalizam u državama slijednicama koji nipošto  ne slijede svi ljudi. Upravo za mlade ljude, koji su bili djeca kad se raspala Jugoslavija, s obzirom na sadašnjost bez perspektive u mnogim državama bivše Jugoslavije  bijeg u idealiziranu prošlost povezana je i s nadom i s mogućnošću ponosa na barem nešto.
Marie-Janine Calic, njemačka povjesničarka hrvatskih korijena, Der Srandard, Beč
 
- Velikani, prvaci svjetske drame bili su Roosevelt, pa Churchill, pa de Gaulle, pa Mao Ce Tung, pa Nehru, pa Nkrumah, pa – da, njega se niti može, niti smije preskočiti – Tito.
Tomislav Jakić, rasplakani jugonostalgičar, Tacno.net
 

DIKTATURA

 
- Preseljenjem HOS-ove ploče iz Jasenovca u Novsku riješio se prvi korak, dok će se u drugom koraku naći cjelovito rješenje za znakovlje svih totalitarnih režima - i fašizma i komunizma.
Gordan Jandroković, glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Sabora, Nova TV
 

GLOBALIZACIJA

 
- Što se tiče islamizacije, nijedna religija ne može dominirati nad Njemačkom, mi smo država u kojoj se slobodno izražava svoju vjeru i uvjerenja i tako će i ostati. U skladu sa zakonima.
Angela Merkel, njemačka predsjednica, ARD
 

GLUPOST

 
- Za Hrvatsku je tragično da se antifašistička borba gura samo u krilo srpskih partija, ali često je SDSS jedini koji je tvrdo inzistirao na tim tradicijama.
Tvrtko Jakovina, istoričar s Filozofskoga fakulteta, Jutarnji list
 
- Kao jedna od najmlađih država Europe, kulturno siromašna, povijesno vječiti germansko-ugarski vazal, oni se nemaju čime drugo ponositi.
Aleksandar Stojanović, komentator banjolučkih srpskih Nezavisnih novina
 
- Kanoniziranje Alojzija Stepinca bilo je samo po sebi zločin. Oni koji ga namjeravaju kanozirati podsmjehuju se žrtvama Jasenovca. Svatko tko je podržavao zločinački režim poput ustaškog ne zaslužuje nikakvu nagradu.
Gideon Greif, izraelski povjesničar sumnjivih sklonosti, Večernje novosti, Beograd
 
- Hrvatska država ne sankcionira ustaše u Hrvatskoj, čiji broj je višestruko veći od potencijalnih ekstremista u BiH. Dapače, Hrvatska ih štiti.
Suad Behanović, urednik bošnjačkoga portala Prometej.ba u vlasništvo franjevaca-daidža iz Rame
 
- Tuđman je bio loš povjesničar, a za Bosnu i Hercegovinu i Hrvate u njoj otac koji je kao odgovor na najnacističkiji projekt poslije Hitlera, projekt Velike Srbije, dopustio rastjerati "svoju" djecu ne iz svoje nego iz njihovih kuća u BiH, jer, prema povjesniku Tuđmanu, Bosna je tvorevina osmanlijske okupacije i eventualno može opstati samo kao kakva muslimanska "zemljica", tampon između Hrvatske i Srbije.
Fra Ivan Šarčević, gvardijan Samostana svetog Ante i profesor na Franjevačkoj teologiji, Prometej.ba
 

JUGO PODJELA KRIVNJE

 
- Mlada, moderna, slobodna i neovisna Hrvatska država treba upravo rasti na tim temeljima, okrenuta gospodarstvu, mladima i novim radnim mjestima. U takvoj Hrvatskoj nema mjesta niti za maršala Tita niti za 'Za dom spremni'.
Ivana Maletić, HDZ-ova europarlamentarka pozdravlja skidanje braniteljske ploče u Jasenovcu, Direktno
 
- Sud u Haagu jest osudio više Srba nego predstavnika ostalih naroda, ali nema jasnoće tko je dokraja poražen i posvemašnjeg prihvaćanja s druge strane tko je pobijedio. Nedvosmislena krivnja nije utvrđena, krivica nije posve prihvaćena, nema prihvaćanja bilo kakve odgovornosti s druge strane. Odnosi Srba i Hrvata tako nemaju pretpostavku kakva je postojala između Francuza i Nijemaca nakon Drugog svjetskog rata, a EU ne predstavlja dovoljno snažan međunarodni kontekst da se traži zajednički jezik. Za razrješenje tih dvojbi i razgovora o žrtvama, traumama, osim među nevladinim udrugama, jedva da je učinjen ijedan korak.
Tvrtko Jakovina, istoričar s Filozofskoga fakulteta, Jutarnji list
 

LAŽ

 
- Ustaše su samo u Jasenovcu ubile 83.000 Srba, Židova, Roma i antifašista.
Adelheid Wölfl, dopisnica bečkoga Der Standarda iz Zagreba
 
- Ustaški pozdrav "Za dom spremni" je ustaški pozdrav "Za dom spremni". S obzirom da je bio ustaški pozdrav, s obzirom da se koristio u vrijeme jednoga totalitarnog i zločinačkog režima, on za mene ima negativnu konotaciju.
Gordan Jandroković, glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Sabora, Nova TV
 
- U tom (jasenovačkom) logoru je stradalo 90 tisuća ljudi i to je bio ustaški logor.
Tvrtko Jakovina, povjesničar, Otvoreno, HRT
 
- Arbitražna presuda u međuvremenu je postala ne samo dio međunarodnoga prava, već i europskoga prava.
Zoran Potič, urednik ljubljanskoga Dela
 

PODSJEĆANJE

 
- Davno nas je Vijeće Europe u svojoj Rezoluciji 1841 naučilo kako treba tretirati komunističke zločine. Najprije treba iskopati istinu i onda se držati njihove upute da bez istine nema pomirbe. Mi uporno pokušavamo postići pomirbu bez istine. A istina je u ovom slučaju sljedeća: HOS-ova ploča i njihov pozdrav nastali su u obrani, kao odgovor na srpski fašizam. Dakle, to je antifašistički znak. Jer ono što je Srbija radila 1990-ih je čisti fašizam. Protjerala je 240.000 Hrvata s okupiranih područja, pobila je 8000 civila, od kojih su, to treba naglasiti, polovica žene i djeca. To su sve fašističke metode.
Andrija Hebrang, bivši ministar, obrane, zdravstva..., Direktno
 
- Bosna i Hercegovina država je i domovina i hrvatskoga naroda. Moja briga o njegovoj dobrobiti, na koju sam obvezana i svojom dužnošću i svojim osjećajima, ali i slovom Washingtonskog i Daytonskog sporazuma, dio je želje za dobrobiti svih naroda i građana Bosne i Hercegovine, bez obzira na vjeru i naciju. Želim da Bosna i Hercegovina ostvari sve svoje razvojne potencijale i tome sam, kao predsjednica vama najbliže države i članice Europske unije, spremna pružiti svu daljnju moguću potporu. Bosna i Hercegovina nije imala, nema i ne će imati većeg zagovornika svoga europskog puta od Republike Hrvatske.
Kolinda Grabar-Kitarović, hrvatska predsjednica u pismu Majkama Srebrenice
 

PRIJETNJA

 
- Vrijeme je za odlučnu vanjsku politiku i ne znam zašto neke moje izjave uzbuđuju određeni dio slovenske politike.
Karl Erjavec, slovenski ratoborni, ali i naivni šef diplomacije, Jutarnji list

Anketa

Tko je Andreju Plenkoviću draži?

Srijeda, 16/01/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 902 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević