Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- Nije lako biti Srbin u Hrvatskoj u takvim okolnostima ali činimo sve da se te okolnosti promijene.
Milorad Pupovac, nasljednik Jovana Raškovića iz SDS-a na banjolučkoj srpskoj televiziji
 
- Obradovala me je vijest da je umro dr. Slavko Goldstein. Drago mi je da je jedan mrzitelj Hrvatske nestao s pozornice ovog svijeta.Ipak mu od srca želim pokoj vječni i da mu Jahve bude milosrdan sudac. Njegovo će mu milosrđe biti jako potrebno s obzirom na more laži što ih je (svjesno i namjerno) širio pod krinkom znanstvenog autoriteta. Tim je lažima planski sramotio Hrvatsku i hrvatski narod. Iz Biblije znamo da Jahve mrzi laž (Jahve mrzi lažljivi jezik Izr 6, 16).
Milo Plenković, hvarski svećenik, Slobodna Dalmacija
 
- Radikalizirajući domoljublje mnogi danas upadaju u nacionalizam. Nacionalizam je negacija istinskog domoljublja.
Marko Medved, povjesničar i teolog iz Rijeke, Jutarnji list
 
- Predstavnici manjina ne bi trebali izuzeti kada se odlučuje o formiranju parlamentarne većine, jer bi to bilo krajnje antidemokratski. Dokle god je Hrvatska ustrojena kao nacionalna, odnosno etnička država većine, manjine moraju biti zaštićene. Da je Hrvatska građanska država, onda bi cijela ova priča bila suvišna.
Vuk Perišić, riječki komentator jugoslavenske orijentacije protiv političkih Hrvata, Deutsche Welle
 
- Predloženi Zakon o braniteljima za nas nije prihvatljiv zbog toga što se stvari koje su bile dio ratnih propagandi, ratnih odnosa, nastoje sada ozakoniti u pogledu odnosa prema Srbiji i u pogledu odnosa prema Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori i drugima, koje su na bilo koji način bile obuhvaćene ratnim raspadom zajedničke države.
Milorad Pupovac, srpski etnobiznismen i neosporni vožd hrvatskih Srba od 1995. za Radio Beograd
 
- Hrvatska javnost danas je velikim dijelom privatizirana. Riječ je o interesima vladajuće klase, koja i nije formirana kao kapitalistička, već se radi o višim feudalnim stališima koji se sastoje od političke klase, od kriminalnih bogataša, od Crkve, jedne ideološke elite i od ratnih veterana. Zapravo, u toj javnosti se odvija klasna borba. Viša klasa se već 25 godina bori protiv nižih klasa kako bi osigurala svoje privilegije.
Boris Buden, hrvatski publicist koji živi u dragovoljnom izbjeglištvu u Berlinu, Radio Slobodna Europa
 
- Nakon što je Kolinda Grabar-Kitarović postala predsjednica države, svatko misli da može postati predsjednik stranke, države, što nije daleko od istine.
Predrag Fred Matić, bivši neslavni SDP-ov ministar hrvatskih branitelja, N1 TV
 
- Zanimljivo je da se ovom inicijativom predlaže upravo onakav model izbora manjinskih zastupnika kakav postoji u Srbiji, koji ne poznaje zajamčeno mjesto za hrvatskog zastupnika, zbog čega je Hrvatska svojedobno blokirala otvaranje Poglavlja 23 pregovora Srbije i EU-a.
Denis Romac, novinar Novoga lista na „privremenom radu“ u njemačkom Deutsche Welleu
 
- Katalonija bez ikakve sumnje nema pravo na odcjepljenje. Ta provincija ima široku autonomiju, a njezini građani nisu tlačeni ni na kakav način. Osim toga, druge države EU-a morale bi biti lude da priznaju Kataloniju – osim ako ne čeznu za dodatnim krizama.
Jochen Bittner, njemački publicist i politički analitičar, Die Zeit
 
- Slavko Goldstein je bio vrhunski intelektualac, izdavač i pisac.
Zlatko Gall, novinar rock generacije Slobodne Dalmacije
 
- Inicijativa Ante Đapića i drugih da se izbornim zakonom promijeni način izbora nacionalnih manjina je neprihvatljiva i neustavna.
Furio Radin, potpredsjednk Hrvatskog sabora i zastupnik talijanske nacionalne manjine, Direktno
 
- Ne postoji idealan suživot Hrvata i muslimana u Hrvatskoj. to je kozmetička slike o hrvatskim muslimanima. Riječ je o grozomornom hrvatskom cinizmu i brižljivo pripremana strategija hrvatske politike u kojoj će ponajviše danak platiti Bošnjaci u Hrvatskoj.
Urednički tekst bošnjačke redakcije Stav iz Sarajeva
 
- RH nije imala pravo izaći iz Jugoslavije jer nije bila neravnopravna.
Marijan Vugrinec, bivši novinar Vjesnika, Tacno
 
- Ni ja ni Vlada nemamo nikakav utjecaj na uređivačku politiku Hrvatske radiotelevizije.
Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske vlade na Aktualnom satu u Saboru
 
- Pogrješno je bilo da se bilo tko iz BiH usuglašava na tehničkom nivou o tehničkim specifikacijama mosta s bilo kim iz Hrvatske. Prema mom mišljenju, dakle, pogrješan je put rješavati tehnička pitanja, a da se prethodno ne riješi pravni režim morskog prostora iznad kojeg će se graditi trajni objekt. Mislim da je BiH tu pogriješila, jer je kroz razna tijela možda davala suglasnosti, a prethodno nisu riješene pravne dileme koje su, vidimo, i danas ostale.
Enis Omerović, sveučilišni profesor i bošnjački stručnjak za međunarodno pravo, Vijesti.ba
 
- Ja smatram da nije bilo prisluškivanja hrvatskih dužnosnika, ali ne mogu tvrditi da nije bilo prisluškivanja onih koji na bilo koji način krše zakon, a nalaze su se unutar države BiH i prijetili su počinjenjem ili čine kaznena djela
Sadik Ahmetović, član Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA), HRSvijet
 
- Neutemeljene su tvrdnje da se kroz masovno naseljavanje Arapa u BiH pokušava promijeniti etnička slika te zemlje. U proteklih deset godina niti jedan Arapin nije dobio državljanstvo BiH. Oni u BiH zapravo dolaze kao investitori.
Bakir Izetbegović, predsjednik vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije i član Predsjedništva BiH, Fena
 
- Rat ne bi izbio da Njemačka nije dobila podršku ruske strane. Te dvije države sklopile su pakt da likvidiraju poljsku državu, kao i druge zemlje srednje Europe. Cilj je bila likvidacija državnosti, konačno i poljskog naroda. Te dvije sile dogovorile su politiku istrijebljenja.
Antoni Macierewicz, poljski ministar obrane, B92
 
- Zajednička nam je zadaća prilagoditi naše obrazovne sustave kako bismo stvorili buduće odgovorne građane i zadovoljili stvarne potrebe naših tržišta rada.
Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske vlade u New Yorku u govoru u Općoj skupštini
 
- Takav sustav ne postoji nigdje u Europi, ni u jednoj državi, nego samo u Hrvatskoj. Nigdje u Europi manjine nisu ustavna kategorija kao u Hrvatskoj, niti jedna druga zemlja nema ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, što je relikt bivših vremena. Svi hrvatski građani moraju imati jednaka prava i obveze.
Anto Đapić, bivši predsjednik HSP-a o povlaštenim srpskoj i talijanskoj manjini, Deutsche Welle
 
- Ima dosta Crnogoraca koji misle da su Crnogorci samo zato što su rođeni u Crnoj Gori... Oni misle da su Crnogorci samo zato što su se, kao i volovi, rodili u Crnoj Gori.
Amfilohije Radović, mitropolit Crnogorsko-primorske mitropolije na Cetinju, Politika
 
- U Njemačkoj su podozrivi prema neobuzdanom radikalnom desničaranju obnovljenom proteklih godina u Hrvatskoj.
Ines Šaškor, bivša članica CK SKH, a sada dopisnica „kapitalističkoga“Radija Slobodna Europa
 

TVRDNJE

 
- Politika Alije Izetbegovića od samog početka počivala je na tezi da je nad Bošnjacima izvršen genocid i tu je tezu o Bošnjacima kao žrtvama ponovio u travnju 1993. godine, kada je predvidio da će se u Srebrenci dogoditi najveći genocid od Drugog svjetskog rata, na osnovi čega je Vijeće sigurnosti UN-a ovu zonu stavilo pod zaštitu UN-a. Posljedica toga je bila da je Vijeće sigurnosti UN-a donijelo odluku o zaštićenim zonama a onda je Izetbegović, smatrajući kako će UN štititi Srebrenicu, 7.500 pripadnika Armije BiH prebacio iz Srebrenice u Središnju Bosnu, kako bi je očistio od Hrvata.
Miroslav Tuđman, saborski zastupnik i bivši ravnatelj HIS-a, RTRS (Radio televizija Republike srpske)
 
- Kompromitiranje nepristranosti ili neovisnosti međunarodnih sudova i sudaca, kao što je bio slučaj u prekinutom arbitražnom procesu između Hrvatske i Slovenije, čini njihove odluke pravno nevažećima, stoga Hrvatska nije imala drugog izbora nego povući se iz arbitražnog procesa.
Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske vlade u New Yorku u govoru u Općoj skupštini
 
- Obradovala me je vijest da je umro dr. Slavko Goldstein. Drago mi je da je jedan mrzitelj Hrvatske nestao s pozornice ovog svijeta.Ipak mu od srca želim pokoj vječni i da mu Jahve bude milosrdan sudac. Njegovo će mu milosrđe biti jako potrebno s obzirom na more laži što ih je (svjesno i namjerno) širio pod krinkom znanstvenog autoriteta. Tim je lažima planski sramotio Hrvatsku i hrvatski narod. Iz Biblije znamo da Jahve mrzi laž (Jahve mrzi lažljivi jezik Izr 6, 16).
Milo Plenković, hvarski svećenik, Slobodna Dalmacija
 
- Nema države u okruženju koja ovoliko štite i njeguje nacionalne manjine. Bio bih sretan i da druge zemlje u okruženju imaju isti tretman prema hrvatskoj nacionalnoj manjini ili konstitutivnom narodu. A to očekujem da i naši saborski zastupnici izabranih manjina kod tih država i zagovaraju. Ja mislim da izborni način može biti bolji i da se može mijenjati. Zašto ne bismo mijenjali broj zastupnika za dijasporu? Zašto je to s nekadašnjih dvanaest došlo na tri? Mislim da se to može mijenjati.
Lovro Kuščević, ministar uprave, HRT, Otvoreno
 
- Iz ovih recentnih događanja, ne mogu se oteti dojmu, da smo ja osobno, ali i Republika Hrvatska pod orkestriranim napadima koji dolaze od onih koji jednostavno ne žele ostvariti ulazak u EU i NATO. Žao mi je da su u to uključile osobe i udruge koje cijenim i za koje držim da čvrsto podržavaju europski put te da žele najbolje BiH, jednako kao i ja.
Kolinda Grabar-Kitarović, hrvatska predsjednica o bošnjačkim napadima na nju, Jutarnji list
 
- Spomen-ploča trebala je ostati u Jasenovcu jer su tamo naši branitelji poginuli za našu Domovinu. Ako nisu smetali kad su ginuli za Hrvatsku, zašto bi smetali danas, 26 godina poslije? Ako su tada, kad je bilo najteže, tako organizirali i uzeli simbole, zašto to sada nakon toliko godina mijenjati? Moji Gromovi, koji su oslobađali Petrinju, jer sam bio ratni župnik Petrinje i Hrastovice, pa sam se s njima susretao i upoznao ih, imaju i danas svoj znak, pesnicu koja je uhvatila gromove s geslom: Jednom grom uvijek grom.
Vlado Košić, biskup sisački, Večernji list
 
- Granica na moru je crta sredine, jednako udaljena od obje obale. Sud je presudio da Sloveniji ide 4/5 zaljeva ili 80 posto, obrazlažući presudu na redikulozan način. Srećom ta presuda nije na snazi jer je naš Sabor donio odluku da napuštamo arbitražu.
Davorin Rudolf, sručnjak za pomorsko pravo, HRT
 
- Logika je sljedeća: ako je "za dom spremni" ustaški ili samo ustaški poklič, iako je on 1991. godine značio prvenstveno poziv na otpor srpskoj agresiji, a ne prizivanje nekakvog NDH i njegova režima, onda su i svi branitelji koji su pod tom lozinkom ratovali ustaše, onda je i cijeli Domovinski rat ustaški pokret, pa je onda i država koje je izniknula iz tog rata fašistička, pa prema tome ne zaslužuje postojanje.
Josip Jović, urednik i kolumnist Slobodne Dalmacije
 
- Knjiga Miroslava Tuđmana Druga strana Rubikona – Politička strategija Alije Izetbegovića je knjiga o Izetbegovićevom programu demokratske, cjelovite i višepartijske države, ali unitarne BiH, bez tri konstitutivna naroda.
Akademik Davorin Rudolf na predstavljanju knjige Miroslava Tuđmana Druga strana Rubikona – Politička strategija Alije Izetbegovića
 
- U veljači 1992. više od 100 mudžahedina dobiva državljanstvo BiH. Ovo što se sada događa po Europi to se događalo u BiH devedesetih godina. Bio je to začetak današnjeg islamskog terorizma. Počinjeno je čak pedesetak ritualnih odsijecanja glava. Brigade Armije BiH koje su nosile naziv “muslimanske” imale su arapske oznake, išli su u bitke s pokličem Alahu ekber, a bile su sastavljene od domaćih muslimana, ali aktivnih vjernika. Fikret Abdić tvrdi da je uvjet da bihaćki Peti korpus dobije veću pomoć bio da primi u svoj sastav mudžahedine. On je to odbio. I neki zapovjednici Armije BiH nisu bili zadovoljni s mudžahedinima jer su oni napadali i muslimane koji nisu bili dovoljno radikalni, ali nisu se usudili ići protiv politike Alije Izetbegovića.
Miroslav Tuđman, profesor, publicist i stručnjak za obavještajnu službu, Jutarnji list
 
- Model izbornog zakona koji sada imamo je pogrješan. Dobro bi bilo preuzeti njemački model.
Žarko Puhovski, politički analitičar, Studio 4, HRT
 
- Nije dobro da manjina kroji većinu, da određuje premijera i vladu, jer se time stavlja i dodatni teret manjinama. Manjinama je osnovni zadatak čuvanje kulture, obrazovanja. Prava nacionalnih manjina zaštićena su konvencijama i Ustavnim zakonom. Ne želim da se potiče trgovački karakter zastupnika. Zastupnici moraju braniti interese Hrvatske, a ne uske interese.
Krešimir Planinić, odvjetnik i član organizacijskog odbora građanske inicijative U ime obitelji, Studio 4, HRT
 
- Frljić sam protiv građana Zagreba! Mnogo brojniji antifašisti, u ime kojih se buni, bili su također protiv građana Zagreba 1945. godine, kada su ih, bez suđenja i dokaza, ubili na tisuće, a Frljićev idol Aleksandar Ranković pisao je drugovima u glavni hrvatski grad koreći ih kako strijeljanja idu sporo. Pišući po Trgu Republike Hrvatske, uličar Frljić slavi te zlikovce s Titom na čelu s kojima dijeli mržnju prema Zagrepčanima, i čija zlodjela na simboličan način ponavlja. Njegovu “proizvodnju kolektivnog zaborava” treba pročitati kao kolektivno sjećanje na komunističke ubojice.
Milan Ivkošić, kolumnist Večernjega lista
 
- Mislim da će Srbi i Hrvati u budućnosti sve više morati biti saveznici, a sve manje ljudi koji će živjeti u prošlosti svojih neprijateljstava.
Aleksandar Vučić, srbijanski predsjednik, Večernji list
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Stranka je legitimno tijelo, najjača oporbena stranka i rasturanjem SDP-a prekida se i posljednja brana povratku NDH. Obje strane u SDP-u trebaju se osvrnuti na odgovornost koja je na njima.
Predrag Fred Matić, čelnik SDP-a komentira rasulo u Partiji i vrijeđa HDZ, N1 TV
 
- Poturice su uvijek bili veći Turci od samih Turaka. E, to vam je Hasanbegović.
Siniša Hajdaš-Dončić, saborski zastupnik SDP-a, Večernje novosti
 
- Ratni zločinci i gospodari života i smrti u tzv. Herceg-Bosni su bili: Dario Kordić, Mate Boban i Gojko Šušak.
Urednički tekst bošnjačke redakcije Stav iz Sarajeva
 
- Zazivati danas pozdrav “Za dom spremni!” znači rehabilitirati ustaški pozdrav.
Marko Medved, povjesničar i teolog iz Rijeke, Jutarnji list
 
- Novi razvoj događaja u Njemačkoj utjecat će i na Hrvatsku. Treba imati na umu da desni radikalizam u Hrvatskoj živi u vladajućoj stranci. To je ogromna, povijesna razlika između CDU-a i HDZ-a. Radikalni nacionalizam u HDZ-u ponekad je otvoren i transparentan, poput kratkog razdoblja vladavine Tomislava Karamarka, ponekad nejasan i zamumuljen, što je trenutačno stanje u stranci koju vodi Andrej Plenković. Kuda će ta stranka krenuti, veliko je pitanje. Sigurno je da će neki u novopečenim parlamentarcima iz AfD prepoznati svoje sumišljenike i pritiskati vodstvo stranke.
Ines Šaškor, bivša članica CK SKH, a sada dopisnica „kapitalističkoga“ Radija Slobodna Europa
 
- Sve mi se čini da je svijet zahvatilo ludilo koje je devedesetih godina prošlog stoljeća drmalo bivšom Jugoslavijom.
Safeta Biševac, novinarka beogradskoga Danasa
 
- Na svim ključnim pozicijama u hrvatskom društvu, vjerojatno duboko u vojsci, policiji i tajnoj službi su proustaški, filoustaški i fašistički kadrovi.
Boris Buden, hrvatski publicist koji živi u dragovoljnom izbjeglištvu u Berlinu, Radio Slobodna Europa
 
- Mladen Schwartz je bio smušeni, pače ridikulozni turbo-desničarski marginalac.
Zlatko Gall, novinar rock generacije Slobodne Dalmacije
 
- Država se fašizira.
Faris Nanić, bošnjački novinar na bošnjačkom portalu Stav ovako govori o Hrvatskoj
 
- Ultrakonzervativnoj gerili zdesna agilno se priključila kontroverzna američka komunikologinja Judith Reisman. Čak je dolazila u RH i sama se pozvala držati predavanje studentima zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti, gdje je pametnu mladež – isprovocirana neugodnim pitanjima – ideološki izvrijeđala.
Marijan Vugrinec, bivši novinar Vjesnika, Tacno
 
- Inicijativa Ante Đapića stavlja Plenkovića pod izvjestan pritisak, no najveća opasnost za premijera ne dolazi od unutarstranačke desnice, nego od angažmana Crkve i njezinog zagovaranja političkih promjena koje su na tragu definiranja nove političke podobnosti, povezane s ideologijom iz nekih bivših vremena.
Ivan Rimac, politički analitičar, Deutsche Welle
 
- Pozdrav ZA DOM SPREMNI! je fašistički i zločinački pozdrav pod kojim su počinjeni strašni zločini. Takav pozdrav ne smije imati pravo građanstva ni u Hrvatskoj niti izvan nje.
Milorad Pupovac, nasljednik Jovana Raškovića iz SDS-a na banjolučkoj srpskoj televiziji
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Stanovnici ovih krajeva uspjeli su sačuvati vlastiti hrvatski nacionalni identitet u tolerantnom suživotu s drugima i drugačijima.
Marko Medved, povjesničar i teolog iz Rijeke o Rijeci i Istri danas, Jutarnji list
 
- Očekujemo u tom pogledu da se konačna verzija Zakona (o braniteljima) još jednom razmotri na valjan način, na način koji će voditi računa o svim posljedicama koje on može proizvesti. Spornog teksta nema mnogo.
Milorad Pupovac, srpski etnobiznismen i neosporni vožd hrvatskih Srba od 1995. za Radio Beograd
 
- Istra ne može zatvarati oči kada se u Hrvatskoj legitimira ustaški pozdrav ili kada se mijenjaju imena trgova i ulica. Nama je to apsolutno neprihvatljivo i uvijek će to biti. Na to ćemo uvijek iznova upozoravati i glasno se suprotstavljati jer se takvim činom pokopava sve ono za što smo se godinama borili. Kažu da je povijest učiteljica života, no neki još uvijek nisu ništa naučili iz nje. I zato je potrebno prisjećati se, ponavljati istinu, njegovati i baštiniti antifašizam.
Valter Flego, istarski župan u Pazinu tijekom arlaukanja i poziva na nova klanja katoličkih svećenika, Novi list
 
- Danas su u Hrvatskoj u opasnosti i antifašizam i demokracija. Ne bi bilo dobro da val revizionizma ustaštva potopi sve ono što Hrvatsku činilo kulturnom, razvijenom, civiliziranom i europskom državom. Svega ovoga moramo biti svjesni, naročito mlađe generacije jer je na njima odgovornost da odrede kakva će Hrvatska biti sutra. Na njima je da brane ono za što se borila većina branitelja u Domovinskom ratu jer za netolerantnu, ksenofobičnu Hrvatsku se nisu borili
Franjo Habulin, čelnik sadašnjih tzv. antifašista u Pazinu, Novi list
 
- Karolina Vidović-Krišto je anonimka iz dijaspore (rođena u bogobojaznoj obitelji u Münchenu).
Marijan Vugrinec, bivši novinar Vjesnika, Tacno
 
- Revizionisti prije svega žele umanjiti značenje masovnih zločina ustaša tako što ih uspoređuju s drugim zločinima. Prije dvije godine  tadašnji je ministar kulture Zlatko Hasanbegović hvalio jedan revizionistički film o Jasenovcu, koji je bio prije svega antisrpski. Taj isti film prikazan je u jednoj školi u Sisku u nastavi vjeronauka. Pristaša ustaša danas nema samo u Hrvatskoj nego i u Hercegovini.
Sven Milekić, novinar, Der Standard
 
- O bivšoj državnoj zajednici danas govorimo isključivo negativno. Sve je to vrlo opasno, a još je opasnije da većina na to mirno pristaje. Ne znam zašto ljudi pristaju – valjda zato što im je nacionalni identitet važniji od klasnog.
Oliver Frljić, bošnjački redatelj zagovara propalu Jugoslaviju, Novi list
 
- Komunista u Hrvatskoj, naravno, više nema.
Boris Buden, hrvatski publicist koji živi u dragovoljnom izbjeglištvu u Berlinu, Radio Slobodna Europa
 
- Zašto ne bismo dopustili da u Hrvatskoj žive ljudi koji se osjećaju kako god žele.
Vuk Perišić, riječki komentator jugoslavenske orijentacije protiv političkih Hrvata, Deutsche Welle
 
- Točnije bi bilo napisati da je dio srpske nacionalne manjine sudjelovao u agresiji, a ne veliki broj. Dio Srba je branio Hrvatsku, znam to, neki su od njih i sa mnom bili u Domovinskom ratu.
Zdravko Ronko, saborski zastupnik SDP-a iz Požege i član Odbora za ratne veterane podržava Pupovca i Vučića oko formulacije o agresiji Srbije na Hrvatsku, Novi list
 
- Đapićeva inicijativa kojom se osporava pravo nacionalnim manjinama da biraju svoje saborske zastupnike netolerantna je teza po kojoj svi mogu imati pravo glasa ako razmišljaju kao 'dobri Hrvati'.
Ivan Rimac, politički analitičar, Deutsche Welle
 

PRIJETNJA

 
- Slovenija će 29. prosinca biti spremna na provedbu arbitražne odluke. Ako Hrvatska i dalje bude ignorirala presudu arbitražnog suda o granici, Slovenija očekuje da će na nju pritisak izvršiti Europska unija, a presudu treba provesti najkasnije do 29. prosinca.
Miro Cerar, slovenski premijer prijeti Hrvatskoj, STA
 
- Samo je pitanje vremena kada će se opet naći netko demokratski osviješten u političko-upravnom mainstreamu RH i HRT-a, pa drugi put, sada trajno, „pakračkim dekretom“ vrednovati zauzetost te javne žurnalistice Karoline Vidović-Krišto.
Marijan Vugrinec, bivši novinar Vjesnika, Tacno
 

RELATIVIZIRANJE AGRESIJE NA RH

 
- U uvodnim odredbama izriču se kvalifikacije o oružanoj agresiji Srbije i BiH. Nema sumnje da će takve formulacije narušiti ionako loše odnose koje Hrvatska ima sa svojim susjedima. Moram priznati da ne razumijem tu vrstu pameti koja je unijela tu odredbu u Zakon kojim se povećavaju prava hrvatskih branitelja, odnosno ratnih veterana i kojima se zapravo umjesto izgradnje mira i politike izmirenja zemljama u regiji sada otvara prostor za novo zaoštravanje u odnosima između država, u odnosima među narodima, pri čemu svatko ima svoje viđenje stvari, svoje iskustvo, svoje stradanje, i svoju vizuru, a to onda može biti spirala koja će još jednom umjesto stabilnosti, mira, povjerenja, zapravo raditi i proizvoditi suprotno.
Milorad Pupovac, srpski etnobiznismen i neosporni vožd hrvatskih Srba od 1995. protiv novoga Zakona o braniteljima za Radio Beograd
 

UJACI

 
- Iz kršćanskih razloga groblje nad Mostarom ne bi se trebalo zvati grobljem, jer nije groblje, jer osim kosturnice, neće biti sahranjivani ljudi. Prvenstveno se radi o etnonacionalnom, hrvatskom spomeniku a ne o katoličkom groblju. Stoga bi umjesto križeva, kršćanskoga simbola, primjerenije bilo da stoje nacionalni simboli, zastave, grbovi ili slično. Ovim se ne niječe vjera u Boga mnogih koji su nevino nastradali i s molitvom i pouzdanjem u Krista napustili ovaj svijet. Ipak ovo nije katoličko groblje, nego nacionalni spomenik.
Fra Ivan Šarčević, profesor na Franjevačkoj teologiji i gvardijan samostana sv. Ante na Bistriku u Sarajevu, Vijesti.ba
 

UNITARNA BiH

 
- Imali smo istup predsjedavajućeg Čovića pred UN-om koji je govorio da BiH mora zauzeti stav o radikalizmu, a način na koji je to objašnjavao jest način kako to objašnjava hrvatska predsjednica. Govorio je o problemima izbornog zakona. BiH je članica UN-a, a ne HDZ i on je govorio o problemima koje HDZ ima u BiH, a ne o problemima BiH, o tim stvarima nije govorio.
Goran Kovačević, docent na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, Vijesti.ba
 

VELIKOBOŠNJAŠTVO

 
- Od demisije SDP-ove vlade u jesen 2015. godine ustavno sekularna država Hrvatska postaje sve više saturirana katoličkom dogmatikom, zaogrnutom u nacionalni plašt.
Faris Nanić, bošnjački novinar na bošnjačkom portalu Stav
 

VELIKOSRPSTVO

 
- Postoje teze nekih povjesničara da je Hrvatska ulaskom čak i u onu prvu Jugoslaviju, kakva god ona bila, na neki način i omogućila svoju današnju neovisnost. Ono što je zabrinjavajuće je odricanje toga da smo bili na pobjedničkoj strani.
Rada Borić, potpredsjednica neojugoslavenske partije Nova ljevica, Novi list
 
 - Oluja je bio završni čin nečega što je davno planirano i što je postala službena politika Nezavisne države Hrvatske, a to je da se Srbe pobije, protjera i pokrsti.
Milorad Dodik, predsjednik Republike srpske u Veterniku kod Novoga Sada na stranačkom vašaru protiv Hrvatske, Politika
 

ZAMJENA TEZA

 
- Nedopustivi su pokušaji organiziranja referenduma o izmjenama izbornog zakona kojima bi se dovela u pitanje prava pripadnika nacionalnih manjina da sami biraju svoje saborske zastupnike.
Milorad Pupovac, nasljednik Jovana Raškovića iz SDS-a na banjolučkoj srpskoj televiziji
 
- Znate li možda koliko se Hrvata bori u Ukrajini na strani ukrajinske vlade, a koliko se Srba bori na proruskoj strani? To pitanje, međutim, nitko ne problematizira, a pokušava se stvoriti problem zbog stotinjak boraca iz BiH koji se bore u Siriji.
Tarik Kulenović, zagrebački sociolog i stručnjak za islam, Deutsche Welle
 
- Kako očekivati pomirenje ako se u jednoj državi rehabilitira Draža Mihailović, a u drugoj se čini sve da se posve “normalizira” Nezavisna Država Hrvatska?
Tvrtko Jakovina, istoričar s Filozofskoga fakulteta, Jutarnji list

Anketa

Tko će pobijediti u sukobu između Plenkovića i Brkića?

Subota, 20/10/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1490 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević