Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- Nikada nisam tražila da DORH nešto radi ili ne radi. Jedino što sam proslijedila glavnom državnom odvjetniku bio je dokument od mađarskog premijera koji je ukazivao na veze u nekim procesima vezanim uz Podravku. Ja sam taj dokument proslijedila, jer sam smatrala da DORH to mora znati.
Jadranka Kosor, nasljednica Ive Sanadera u Vladi i HDZ-u na suđenju I. Sanaderu oko Fimi medije, Hina
 
- Hrvatska ima 1778 kilometara obale na Jadranu. A ipak se sa Slovenijom ogorčeno svađa zbog nekoliko morskih milja. Svađa za Piranski zaljev podsjeća – blago rečeno – na svađu na česmi među ženama koje se neprestano svađaju ni zbog čega. Za početak ću reći da mi Piranski zaljev i Istra nisu nepoznati. Na njemačkom to znači: znam o čemu pišem. Upravo zbog toga znanja u svađi zbog hrvatsko-slovenske granice nemam simpatija za tvrdoglavo ponašanje Hrvatske.
Janko Ferk, koruški Slovenac, austrijski pravnik i pisac, koji predaje na Sveučilištu Alpe-Adria u Klagenfurtu, Die Presse
 
- Hrvatski dužnosnici su oboljeli od antisrpske histerije. Tepić je dao život za svoju zemlju. Apsolutno nemam ni riječi kojima bi to opisao. Tepić je za Hrvate moralna gromada.
Ivica Dačić, srbijanski ministar diplomacije, RTS
 
- Ako su Srbi postali agresori samim činom rođenja u Hrvatskoj, onda je agresije zaista i bilo. Ako nije bio građanski rat, zašto je pred kamom i jamom Hrvatsku napustilo 250.000 državljana Hrvatske srpske nacionalnosti.
Srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin nakon povratka iz Šibenika pojačava napade na Hrvatsku, Beta
 
- Katalonija nije zemlja koja je potlačena od strane nekog tlačitelja.
Aldo Cazzullo, komentator milanske Il Corriere Della Sere
 
- Katalonija je eklatantan način prekršila zakone države kojoj još uvijek pripada. Separatisti nisu priznavali presude španjolskog Vrhovnog suda kao i demokratski izabranu većinu u nacionalnom parlamentu koja odlučno odbija sve planove za neovisnost.
Christian Rößler, njemački politički komentator u Frankfurter Allgemaine Zeitungu
 
- Upravo sam razgovarao s Marianom Rajoyem u ponedjeljak u 17.21. Slažem se s njegovim ustavnim argumentima i apelirao sam da se pronađe način kako izbjeći daljnju eskalaciju i uporabu sile.
Donald Tusk, predsjednik Europskoga vijeća na twitteru
 
-Španjolska središnja vlada ima tradiciju, naročito pod ovom konzervativnom vladom, gušiti prosvjede koje su protiv njihovih političkih gledišta. Tako da ne vidim da je posebno iznenađujuće da su primijenili istu taktiku u nedjelju. Naravno to je bila neproporcionalna upotreba sile, ali ne i mnogo iznenađujuće.
Dr. Emmy Eklundh, predavačica španjolske i međunarodne politike na Kraljevskom koledžu u Londonu (King's College London), Radio Slobodna Europa
 
- Dosljednim postupanjem u Kataloniji Španjolska dokazuje da je pravna država. U ovoj konfrontaciji španjolska vlada je u pravu. Ona u Kataloniji brani jedan od temelja demokracije: političari moraju poštivati zakone i sudove. Španjolska je demokratska pravna država.
Reinhard Veser, komentator njemačkoga F.A.Z.-a
 
- Hrvatska je odgođena država.
Anđelo Jurkas, hrvatski publicist, pisac, glazbenik, urednik i novinar pop kulturnih tema, Dnevno
 
- Goldsteinova intelektualna, moralna i politička ostavština neupitna je.
Zlatko Gall, novinar rock generacije Slobodne Dalmacije
 
- Hrvatski nacionalni projekt je u dubokoj krizi i to se raspada pred očima ljudi. Više im ne možete obećati niti milijarde dolara od dijaspore, niti da će sutra vratiti kredite i zbog toga se zaoštrava ta ideološka borba koja je potpuno zastarila, pa se tvrdi da su i dalje Hrvati ugroženi od Srba, komunista, srbočetnika, četničkih jugo partizanskih komunista, itd.
Boris Buden, hrvatski publicist koji živi u dragovoljnom izbjeglištvu u Berlinu, Radio Slobodna Europa
 
- (Pro)ustaška emigracija 1990-ih počela je osvajati sav javni prostor RH. Prvenstveno državne institucije i medije, uključivo HRT. Naravno, ne bez žestokog otpora reinkarnaciji propale Endehazije i svjetonazorskog srednjevjekovlja.
Marijan Vugrinec, bivši novinar Vjesnika, Tacno
 
- Protiv volje matične države neka skupina odvaja se kad je u toj državi potlačena i progonjena. I narodi, moglo bi se reći, mogu postati izbjeglice. A kada druge države priznaju razloge njihova bijega, oni dobivaju zaštitu u obliku vlastite države. U slučaju Kosova 2008. nije bilo ni jednog ni drugog, ni sporazumnog odvajanja od Srbije ni teških povreda ljudskih prava. Njemačka vlada priznala je unatoč tome tu bivši srbijansku republiku kao samostalnu državu.
Jochen Bittner, njemački publicist i politički analitičar žali za osamostaljenjem Kosova, Die Zeit
 

TVRDNJE

 
- Aleksandar Vulin, vječiti glasnogovornik svog šefa Vučića, inače "glinskog četnika" i danas u srcu Hrvatske na već viđeni način pokušava provući velikosrpsku tezu o "građanskome ratu" te abolirati provokacije srbijanskih vlasti postavljanjem spomenika u Beogradu ratnom zločincu iz Bjelovara, oficiru tzv. JNA Milanu Tepiću.
Milijan Brkić, potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a na facebooku
 
- Pupovac još nije priznao presudu Haaškog suda u slučaju Martić da su vodstvo RSK i Srbije vodile zločinačku politiku na hrvatskom teritoriju. A nitko mu ne postavlja pitanje priznaje li da je projekt "RSK" bio zločinački, pa dalje može ovako filozofirati i negirati agresiju.
Odvjetnik Luka Mišetić na društvenim mrežama, HRSvijet
 
- Slovenija bi željela da zaboravimo da je izravno sudjelovala u kompromitaciji, kriminalizaciji, pravosudnoj korupciji članova međunarodnog suda u Haagu, a Vučića bi zadovoljilo kada bi Hrvatska pristala na teoriju da se zbivao građanski rat, a da su kolone tenkova iz Beograda u Vukovar prenijele tek cvijeće kojim su ih zasipali dok su polazili za Vukovar.
Davor Ivanković, kolumnist Večernjega lista
 
- Sporazum o arbitraži bio je dvostran jer su ga sklopile dvije države, Hrvatska i Slovenija. Nije, dakle, dio pravne stečevine Europske unije, to jest europskog prava.
Miro Kovač, saborski zastupnik HDZ-a, Direktno
 
 - BiH mora biti suverena država jednakopravnih konstitutivnih naroda.
Kolinda Grabar-Kitarović, hrvatska predsjednica, Jutarnji list
 
- Dragan Mektić je čovjekom Bakira Izetbegovića, čiji je cilj sotoniziranje i kriminaliziranje Hrvata koje bi, na koncu, trebalo za rezultat imati dokidanje njihove konstitutivnosti i jednakopravnosti u BiH.
Ivo Lučić, povjesničar i sttručnjak za obavještajno-sigurnosna pitanja, HRT
 
- U sadašnjoj su strukturi OSA i Federalna uprava policije (FUP) stranački aparat SDA.
Zoran Krešić, novinar Večernega lista
 
- Alija Izetbegović je smatrao da su nacionalni interesi Srba i Hrvata nelegitimni. Teškom mukom je priznao da su Srbi, Hrvati i Bošnjaci konstitutivni, ali nikada nije htio priznati da su ti narodi i suvereni.
Miroslav Tuđman, saborski zastupnik i bivši ravnatelj HIS-a, RTRS (Radio televizija Republike srpske)
 
- Krešo Beljak, predsjednik HSS-a, je jedva dočekao stvaranje i oslobođenje hrvatske države da bi u njoj mogao provaljivati u automobile.
Milan Ivkošić, kolumnist Večernjega lista
 
- Prava nacionalnih manjina najbolje se štite kroz jedinice lokalne samouprave, a ne u Saboru. Zastupnici u Saboru moraju biti predstavnici svih građana.
Krešimir Planinić, odvjetnik i član organizacijskog odbora građanske inicijative U ime obitelji, Studio 4, HRT
 
- Hrvatska želi bilateralno riješiti otvorena pitanja granica i na kopnu i na moru, a Slovenija želi provesti arbitražnu presudu. No presuda - u procesu koji je kontaminiran - neprihvatljiva je za Hrvatsku. To, međutim, ne znači da nema manevarskog prostora i načina da dvije zrele susjedne zemlje, članice EU i saveznice u NATO-u, nađu rješenje. Očekujem da će naši razgovori biti vrlo sadržajni te da ćemo pogledati što nas to trenutačno spaja, a koje su teme koje nas razdvajaju. Nastavljamo u dobroj vjeri razgovarati o pitanju granica sa Slovenijom.
Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske vlade u New Yorku u govoru u Općoj skupštini
 
- Nadam se da će doći vlast koja će taj spomenik vratiti gdje mu je mjesto. Problematizira se samo mjesto Jasenovac, no o tome bi trebali dati službeno mišljenje stručnjaci, povjesničari i forenzičari. Dok toga nema, politika se poigrava sa žrtvama, ali i istinom o Jasenovcu, a to nije dobro.
Vlado Košić, biskup sisački, Večernji list
 
- Korijeni Izetbegovićevih političkih doktrina i strategije nalaze u knjizi "Islamska deklaracija", a model za Izetbegovićevu BiH bio je demokratska država građana bez nacionalnih naznaka za svaku naciju posebno u kojoj se odlučuje po načelu jedan građanin - jedan glas. Zbog njegova neprihvaćanja učinaka povijesti i modernih političkih rješenja koja će osigurati visoki stupanj državotvornosti i samostalnosti Bošnjaka, Hrvata i Srba u BiH te upornog zagovaranja građanske, unitarne i dominantno islamske BiH došlo je i do nesretnih oružanih bošnjačko-hrvatskih sukoba.
Akademik Davorin Rudolf na predstavljanju knjih Miroslava Tuđmana Druga strana Rubikona – Politička strategija Alije Izetbegovića
 
- Europska unija je vrlo brza kada treba osuditi zemlje izvan EU-a, ali u isto vrijeme ima mnogo više razumijevanja za nedemokratske prakse unutar EU-a.
Dr. Emmy Eklundh, predavačica španjolske i međunarodne politike na Kraljevskom koledžu u Londonu (King's College London), Radio Slobodna Europa
 
- Uoči potpisivanja Daytonskog sporazuma Izetbegović je mudžahedinima garantirao da ne će biti protjerani iz BiH. Činjenica je da su dvojica od onih 18 koji su srušili Svjetski trgovinski centar imali iskustvo iz borbi u BiH. Zbog toga je četiri tjedna nakon rušenja WTC-a Alija Izetbegović morao dati ostavku.
Miroslav Tuđman, profesor, publicist i stručnjak za obavještajnu službu, Jutarnji list
 
- Vodstvo EU-a trebalo bi razgovarati sa španjolskom vladom i reći da to nije samo stvar Španjolske nego i Europe. EU bi u svemu  tome mogao imati ulogu posrednika.
Stephan Stetter, profesor međunarodne politike na Bundeswehrovu sveučilištu  u Münchenu, Politico, SAD
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Đuro Glogoški je simpatični sjedokosi deform u kolicima.
Anđelo Jurkas, hrvatski publicist, pisac, glazbenik, urednik i novinar pop kulturnih tema, angažiran je od strane HRT-a na svome facebooku
 
- Ako nije bio građanski rat, zašto su čitavi krajevi Dalmacije prazni i u njima više ne žive građani Hrvatske srpske nacionalnosti? Ako nije bio građanski rat, koja je to elementarna nepogoda ubila više tisuća građana Hrvatske srpske nacionalnosti? Odgovore Plenković ne duguje meni, duguje ih protjeranim Srbima, ali i svom narodu, prije svih i prije svega.
Srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin nakon povratka iz Šibenika pojačava napade na Hrvatsku, Večernji list
 
- Kao što sam rekao, hrvatski premijer kazao je da njegova zemlja ima mogućnosti obraniti svoj državni teritorij i interese. Svi znaju što se pod tim može misliti u naše marcijalno doba. Ponašanje Hrvatske u europskom je kontekstu sramota. Možda je Slovenija  jednostavno bila previše plemenita.
Janko Ferk, koruški Slovenac, austrijski pravnik i pisac, koji predaje na Sveučilištu Alpe-Adria u Klagenfurtu, Die Presse
 
- Da je sreće, bivša Jugoslavija svijetu bi poslužila kao primjer da razbijanje veće zemlje i stjecanje neovisnosti ipak ne rješava mnoge probleme. Zaigra možda nekome srce kad vidi svoju zastavu ili čuje himnu, ali neovisnost se "ne ulijeva u traktor niti maže na kruh".
Safeta Biševac, novinarka beogradskoga Danasa
 
- Ustaštvo se 25 godina taložilo u Hrvatskoj i s pločom u Jasenovcu je zapravo puknulo poput čira.
Milorad Pupovac, nasljednik Jovana Raškovića iz SDS-a na banjolučkoj srpskoj televiziji
 
- Njemačka demokracija ima mnoge instrumente za suzbijanje ekstremizma. Hrvatska baš i ne.
Ines Šaškor, bivša članica CK SKH, a sada dopisnica „kapitalističkoga“ Radija Slobodna Europa
 
- U Bujici osuđenog dilera kokaina Velimira Bujanca na lokalnoj Z1 televiziji odreda gostuju najrigidniji desničari, čak deklarirani ustaše, te svi HDZ-ovi političari iz prvog reda važnosti, počevši s prvim predsjedničkim intervjuom Kolinde Grabar-Kitarović upravo Bujančevom kloaka-formatu.
Marijan Vugrinec, bivši novinar Vjesnika, Tacno
 
- Fašizacija društva je ono što iza svega prodire na najmoćnije pozicije u društvu.
Boris Buden, hrvatski publicist koji živi u dragovoljnom izbjeglištvu u Berlinu, Radio Slobodna Europa
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Bila bi bolja formulacija “dio srpske manjine”, a ne “velik broj” jer je dio Srba branio Hrvatsku.
Zdravko Ronko, saborski zastupnik SDP-a na tragu Pupovca i Vučića oko formulacije Zakona o hrvatskim braniteljima, Večernji list
 
- Ima li Istra pravo na neovisnost od Hrvatske?
Naslov članka na portalu Index
 
- Narodno-oslobodilački pokret bio je najveći kolektivni 'pravednik među narodima' na ovim prostorima.
Zoran Pusić, oficir JNA i sin ustaškog dužnosnika Eugena Pusića, Autograf
 
- Vrjednote koje nitko ne bi smio dovoditi u pitanje, ni parlament, pa ni građani na referendumu. U takve vrjednote spadaju zaštita manjina, prava pojedinca i zabrana smrtne kazne, jer riječ je o civilizacijskim vrijednostima.
Vuk Perišić, riječki komentator jugoslavenske orijentacije protiv političkih Hrvata, Deutsche Welle
 
- U Hrvatskoj je na djelu fašizacija društva radi hegemonije i osiguranja vlasti.
Boris Buden, hrvatski publicist koji živi u dragovoljnom izbjeglištvu u Berlinu, Radio Slobodna Europa
 
- Kršćanstvo se ne može poistovjećivati ni s jednom nacijom. Kršćanstvo je, naime, vjera koja nadilazi rase i nacije.
Marko Medved, povjesničar i teolog iz Rijeke, Jutarnji list
 
- Dolaskom Antuna Vrdoljaka na mjesto glavnog ravnatelja HRT-a i također političkim instaliranjem Hidajeta Biščevića na mjesto glavnog urednika dnevnopolitičke tiskane vertikale Vjesnika, dva ključna medija u državi bila su prva na udaru čelične metle nove vlasti radi konstruiranja tog „novog, hrvatskog novinarstva“. Najteže, dalekosežno negativne posljedice sustavne čistke novinara i urednika tzv. listama „tehnološkog viška“ što su dnevno iskrsavale na oglasnim pločama u redakcijama još nisu zaliječene.
Marijan Vugrinec, bivši novinar Vjesnika, Tacno
 
– Nisam se bavio svojim prezimenom! Ljudi koji nemaju ništa bolje ponuditi, deklariraju se svojim porijeklom, nacionalnošću… Činjenica da sam rođen u Travniku je slučajnost.
Oliver Frljić, bošnjački redatelj, Jutarnji list
 

ATEIZAM

- Tko normalan u doba renesanse znanja, čovjeka u Svemiru i ljudskog uma koji je uvjerljivo pobijedio boga u njegovim najvećim moćima još može podleći labuđem pijevu reinkarniranog srednjovjekovlja? I pristati da to bude budućnost njegovoj djeci.
Marijan Vugrinec, bivši novinar Vjesnika, Tacno
 
- Trebalo bi spomenuti da iz razdoblja od nekoliko desetljeća u kojima je živio Isus, u više od 130 povijesnih i literarnih zapisa u tom dijelu svijeta nema nikakvih podataka niti spominjanja njegovog djelovanja, a još manje o tome kako su se zvali njegovi roditelji. Slično vrijedi i kada se za neki grob tvrdi da je baš Isusov. Naime, u to vrijeme je ime Isus, baš kao i Juda, bilo jedno od najčešćih židovskih imena.
Zvonimir Mahečić, član protuhrvatske udruge Protagora, www.tportal.hr
 

CINIZAM

 
- BiH smatra Hrvatsku prijateljskom državom.
Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, Faktor, Sarajevo
 

DAIDŽE

 
- Ničim se ne mogu opravdati vulgarni apriorizam i nepismena dreka protiv ahdnamaša kojima barata Ivan Filipović i slični njemu. Ono što se ne uklapa u spomenuti tuđmanovski projekt – Ahdnama i ahdnamaši nikako – to treba obeskrijepiti. A tako se zapravo niječu ne samo etnički i religijski korijeni svoga naroda, nego svaki supstrat znanstvenosti, historičnosti, moralnosti i duhovnosti u tom narodu.
Fra Ivan Šarčević, gvardijan Samostana svetog Ante i profesor na Franjevačkoj teologiji, Prometej.ba
 

GLUPOST

 
- Ljubav prema vlastitoj domovini, jeziku i pismu ne izgrađuje se u oporbi prema drugim narodima.
Marko Medved, povjesničar i teolog iz Rijeke, Jutarnji list
 
- Uzmite na primjer, hrvatski jezik. On se navodno strašno razlikuje od srpskog jezika, i tako dalje. Tu ima blebetanja u beskonačnost, ali zašto se toliko blebeće o toj različitosti, pa zato da se prikrije ona druga činjenica, a to je pitanje: čemu hrvatski jezik u hrvatskom obrazovanju. Vi više nemate nikakve industrije, što će vam na hrvatskom jeziku terminologija u kemiji, biologiji, strojarstvu, brodogradnji, proizvodnji, u teoriji, filozofiji, u povijesti umetnosti. Hrvatski jezik vam više uopće ne treba.
Boris Buden, hrvatski publicist koji živi u dragovoljnom izbjeglištvu u Berlinu, Radio Slobodna Europa
 
- Slavko Goldstein pridonosio je Zagrebu na gotovo svim raspoloživim razinama rastu njegova kulturnoga, europskoga i demokratskoga duha.
Davor Krile, crveni novinar Slobodne Dalmacije

- Nije ustaštvo niklo iz zraka i odjednom. Pomno je građena ovakva društvena klima koja je omogućila pojave poput Zlatka Hasanbegovića, Brune Esih, Dražena Kelemineca, i ostalih uz navijanje Velimira Bujanca, kao i uostalom mnogih medija u Hrvatskoj uključujući HRT. Ustaštvo je uzelo maha u toj mjeri da se o njemu počelo govoriti i u stranim diplomatskim krugovima.
Suad Behanović, urednik bošnjačkoga portala Prometej.ba u vlasništvo franjevaca-daidža iz Rame
 

IZDAJA

 
- Proces nalaženja rješenja za granicu dospio u slijepu ulicu. Čini mi se da to predstavlja još jednu propuštenu veliku priliku da se to pitanje riješi, ako ne baš primjenom arbitražne presude, a ono dogovorom o sadržaju arbitražne odluke. Mislim da će sada uslijediti višemjesečno ukopavanje i cementiranje vlastitih pozicija i sigurno će se čekati 29. prosinca, kada ističe rok za početak implementacije arbitražne odluke.
Denis Romac, politički analitičar riječkog Novoga lista protiv je govora A. Plenkovića u UN-u
 
- Zapadni diplomati jedini su demokratski faktor u Hrvatskoj. Da nema međunarodnog pritiska koji traje od početka devedesetih, Hrvatska bi vjerojatno potonula u otvorenu nacionalističku diktaturu.
Vuk Perišić, riječki komentator jugoslavenske orijentacije protiv političkih Hrvata, Deutsche Welle
 

JUGO PODJELA KRIVNJE

 
- Novi Zakon o braniteljima nije dobar za međudržavne odnose, u ovom slučaju Hrvatske i Srbije, ne može biti dobro ni za međuetničke odnose u Hrvatskoj između Hrvata i Srba, a ne može biti dobro to da se Hrvatska neprestano vraća u ratnu priču i održava ratnu priču i zaoštrava ratnu priču.
Milorad Pupovac, srpski etnobiznismen i neosporni vožd hrvatskih Srba od 1995. za Radio Beograd
 
- Skenirana poruka glasi: zašto RH „svojim“ Srbima daje tolika prava, a Srbija to isto ne daje „svojim“ Hrvatima? Čista svinjarija. Za to nema obligatnog reciprociteta, nego je stupanj manjinskih prava mjerilo demokratske zrelosti i civilizacijskih vrijednosti neke zemlje.
Marijan Vugrinec, bivši novinar Vjesnika, Tacno
 
- Formiranje Herceg-Bosne i Republike srpske bilo je razaranje BiH.
Stjepan Mesić, partizan koji pjeva ustaške pjesme na komemoraciji njemu sličnoga Slavka Goldsteina za sarajevski Depo

Anketa

Sviđa li vam se Tuđmanov spomenik Kuzme Kovačića?

Srijeda, 12/12/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1012 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević