Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- Model obrazovanja dvije škole pod jednim krovom ozakonio je diskriminaciju i segregaciju u školskom sistemu. To je konačan i potpun trijumf nacionalističke ideologije u obrazovnom sistemu kojeg su kreirale HDZ i SDA u svom ubilačkom zagrljaju i od BiH načinile jedinu zemlju na svijetu čije su vlasti nametnule segregaciju u školama. Ni Radovan Karadžić u svojoj ubilačkoj ideologiji prema BiH ni u snu nije mogao poželjeti nešto bolje.
Enver Kazaz, bošnjački (jugo)slavist na sarajevskom Sveučilištu zagovara jezičnu unitarizaciju, Tacno.net
 
- Meni ne treba naziv srpski, hrvatski niti crnogorski, to mi je viška, kao što mi je viška vlak kad imam voz, ili kazalište kad imam pozorište.
Ismail Palić (Krivače, Han Pijesak, 10. VIII. 1969.),  bošnjački lingvist i autor Rječnika bosanskog jezika, Akos.ba
 
- Europa nije bila antifašistička pod Hitlerom i Mussolinijem. Naprotiv, sve su europske nacije oformile kvislinške vlade i aktivno su sudjelovale ne samo u deportaciji Židova nego u svim vrstama terora prema njima i antifašistima, nego su poslale svoje vojnike na Istočnu frontu. U ime Europe, da ne bude zabune.
Boris Buden, hrvatski publicist i prevoditelj iz Berlina, Novi list
 
 - Njemačka ima dobre razloge zašto ne priznaje nacionalne referendume.
Philip Stephens, komentator engleskoga Financial Timesa
 
- Slovenija nije uložila veto protiv pristupa Hrvatske Europskoj uniji iako granični prijepor nije bio okončan. Ta je gesta bila beskorisna. Nije se suprotstavila ni članstvu Hrvatske u NATO-u, a 2004. – znači pet godina prije – bila je članica saveza. I taj je znak bio uzaludan. 
Janko Ferk, koruški Slovenac, austrijski pravnik i pisac, koji predaje na Sveučilištu Alpe-Adria u Klagenfurtu, Die Presse
 
- Hrvatski ratni zločinci su okrvavili ruke ubijanjem nedužnih Srba i Bošnjaka u RH i BiH.
Marijan Vugrinec, bivši novinar Vjesnika, Tacno
 
- Na djelu je poslušništvo sjevernokorejskog tipa, pa čak i nasljednih srednjovjekovnih monarhija, malih privatnih lena u kojima uspijevaju samo skutonoše, mali potrčci, ulizice kojima je jedini uvjet za napredak bespogovorno šutke dizanje ruku za ideje jedinoga velikoga Gazde, za malo beneficija u Vijeću ili odborima.
Branko Kukurin-Jani, SDP-ov kandidat na listi za Gradsko vijeće Kastva Narodne stranke – Reformista podnio neopozivu ostavku, Novi list
 
- Istina je da Katalonci više uplaćuju u zajedničku blagajnu, nego što iz nje dobiju. Ali za jednu bogatu regiju to je sasvim normalno. U pravilu se pomaganje siromašnijim regijama financijski isplati.
Jürgen Donges, višegodišnji član njemačkog Vijeća ekonomskih stručnjaka, Der Spiegel
 

TVRDNJE

 
- Zakonu ministra obrazovanja Elvira Kazazovića o visokom obrazovanju nije cilj sekularizacija i europeizacija Bošnjaka, nego njihova turkizacija, klerikalizacija i povratak u predmoderni oblik nacionalnog identiteta.
Enver Kazaz, bošnjački (jugo)slavist na sarajevskom Sveučilištu o ministru obrazovanja Sarajevske županije, Tacno.net
 
- Pozivam saborske zastupnike i premijera Andreja Plenkovića da ne ratificiraju Istanbulsku konvenciju zbog propagiranja rodne ideologije. Istanbulska konvencija je zla ideologija koju Hrvatskoj nameću međunarodni krugovi.
Vice Batarelo, predsjednik životne Zaklade Vigilare na Markovu trgu
 
- U Hrvatskoj postoji nacionalni konsenzus. Arbitraža je nepovratno kompromitirana i ona za nas ne postoji. No to ne znači da ovo pitanje i dalje nismo spremni riješiti bilateralno.
Kolinda Grabar-Kitarović, hrvatska predsjednica o slovenskim aspiracijama na Savudrijsku valu, Jutarnji list
 
- Izetbegović smatra da je islam vrhunac demokracije i najdemokratičniji oblik društvenog uređenja. On je dosljedno bio na stajalištu da su nacionalni interesi nelegitimni i da se zbog toga BiH ne može konstitutivno urediti na nacionalnim principima. Posljedica toga je negiranje nacionalnih prava Hrvata i Srba. S druge strane, glorificira se Osmansko Carstvo kao najbolje rješenje za multikulturalnu i multikonfesionalnu “Bosnu”. A to je povijesni nesporazum.
Miroslav Tuđman, profesor, publicist i stručnjak za obavještajnu službu, Večernji list
 
- Turska kapitalizira svoje islamsko naslijeđe kako bi povećala svoj utjecaj. To sve zajedno nazvao bih mekom moći koja dobro radi u Albaniji i BiH. Tamo Turska šalje imame, a ima utjecaja i kroz dobrotvorne zaklade. Turska uz Rusiju želi postati veliki igrač na Balkanu.
Atilla Yeşilada, turski ekonomski i politički komentator, Deutsche Welle
 
- Mogu li se četnički koljači Milorad Vukojičić Maca i Slobodan Šiljak naći u priči o ukidanju emisije “Hrvatska uživo” na HTV-u? I te kako! Godine 2006., na zgražanje velikog dijela javnosti u Beogradu i Podgorici, tu dvijicu zločinaca iz Drugog svjetskog rata Srpska pravoslavna crkva proglasila je svecima!!! Misleći na njih, voditelj emisije Markov trg na Z-1 Marko Jurič upozorio je građane da budu oprezni kad prolaze kraj pravoslavne crkve na Cvjetnom trgu u Zagrebu. Zbog toga je Mirjana Rakić, predsjednica Vijeća za elektroničke medije, na tri dana zabranila emitiranje televiziji Z-1 i tako stala na stranu četničkih anđela iz Juričeva “nezapamćenog govora mržnje”, ali toj sramoti nikakva prigovora s ljevice nije bilo.
Milan Ivkošić, kolumnist Večernjega lista
 
- Crveni fašizam (komunizam), je licemjerna ideologija i društveni "konstrukt" jer je njegova ruta u crnom fašizmu, veliko-nacionalnoj svijesti, ideji-projektu! Samo se na tome može izgraditi!
Amna Dumpor, bošnjačka pjesnikinja iz Mostara na radu u Londonu, Bosanski glasnik
 
- Sve ove strahote koje su se dogodile u Bosni i Hercegovini i još se događaju nisu zato što se Jugoslavija raspala, nego zato što je Jugoslavija odmah po nastanku pala u ruke Srba, te je sve ovo zlo Jugoslavija i pripremila.
Muhamed Borogovac, glavni urednik chicaškog Bosanskog glasnika
 
- Balkan je i dalje na meti Rusije, Turske, autokratskih velesila koje izgleda da ovdje igraju igre geostrateških rivala.
Vincenzo Nigro, novinar La Repubblice
 
- Tuđmanova ideja o 250 bogatih obitelji bila je odlična. To je, zapravo, istina. Svaku zemlju u svijetu ‘nosi’ par stotina ili par tisuća bogatih obitelji, ovisno o veličini i broju stanovnika. To je tako. Da imamo još 50 Todorića, bili bismo fantastična zemlja.
Davor Štern, bivši ministar gospodarstva i predsjednik Uprave INA-e, Jutarnji list
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Katolički fundamentalisti predali Saboru 168.000 potpisa za zabranu pobačaja pa iznijeli nove skandalozne tvrdnje o silovanim ženama
Naslov u Slobodnoj Dalmaciji Hinine vijesti, http://slobodnadalmacija.hr/novosti/hrvatska/clanak/id/511713/katolicki-fundamentalisti-predali-saborunbsp168000-potpisa-za-zabranu-pobacaja-pa-iznijeli-nove-skandalozne-tvrdnje-o-silovanim-zenama
 
- Nije stvarna ambicija da se kroz postupak crkvenoga posvećenja proizvede nekakav imaginarni, moralno umiveni Stepinac – to je tek tehnički manevar nužan za postizanje cilja – već, obratno, da se etiketom sveca proslavi i u bronci izlije Stepinčeva historijska realnost. Ono što se uistinu kanonizira je klerikalna kolaboracija s fašizmom.
Viktor Ivančić, propali jugoferalovac u srpskim Pupovčevim Novostima piše za hrvatske kune
 
- Religijske fundamentalističke organizacije dobile su naputke kako rušiti Istanbulsku konvenciju i dosegnutu razinu ‘mainstream’ politike i promocije rodne ravnopravnosti u Hrvatskoj.
Marina Škrabalo, članica Gonga, dobitnica Sorosevih nagrada, kći Ive Škrabala, HRT, Tema dana
 
- Probleme nam, treba i to reći, prave i neki mediji koji selektivno prihvaćaju normu. Oni kažu: u redu je to, prihvatamo bosanski jezik i njegovu normu, ali, molim te, nemoj mi kahvu – čitav sam život govorio kafa, nemoj općinu – protiv nje sam ratovao itd.
Ismail Palić (Krivače, Han Pijesak, 10. VIII. 1969.),  bošnjački lingvist i autor Rječnika bosanskog jezika, Akos.ba
 
- Krhka stabilnost Bosne u velikoj mjeri ovisi o Srbiji i Hrvatskoj. Zagreb i Beograd snose direktnu odgovornost za stanje u Bosni, jer ondje imaju velik utjecaj na srpsku i hrvatsku etničku skupinu. Dva prethodnika sadašnje hrvatske predsjednice uočavala su tu odgovornost. Ali Grabar-Kitarović bezbrižno ju ignorira.
Andreas Ernst, novinar švicarskoga Neue Zürcher Zeitunga
 
- Hrvatska ima tu nesreću da se od 1990-ih godina namnožila u novinarstvu sva sila netalentiranih samouka – neki čak s diplomama novinarskih studija, koji su također svojevrstan strukovni problem – te ideološko-političko-svjetonazorskih zoroa, što u stotinjak riječi svog vokabulara ne samo ozbiljno kubure sa standardnim hrvatskim jezikom u govoru i pismu nego su i moralno kvarni.
Marijan Vugrinec, bivši novinar Vjesnika, Tacno
 
- Plima desničarenja u Hrvatskoj je počela  Karamarkovim dolaskom na čelo HDZ-a.
Enis Zebić, dopisnik Radio Slobodne Europe podrijetlom iz Jablanice
 

JUGONOSTALGIJA

 
 - U obrazovnoj praksi treba provesti interkulturni model obrazovanja iz oblasti humanističkih i društvenih nauka. Najjednostavnije rečeno, učenici bi učili sve tri pravopisne norme i razlike među njima, a taj model obrazovanja mogao bi u budućnosti rekonstruirati bosanskohercegovačke multietničke društvene vrijednosti i stvoriti novi model ovdašnjeg multikulturalizma.
Enver Kazaz, bošnjački (jugo)slavist na sarajevskom Sveučilištu zagovara jezičnu unitarizaciju BiH, Tacno.net
 
- Povijesno je netočno da je Jugoslavija bila dio Istočnog bloka. Bila je bio pokreta Nesvrstanih.
Tomislav Klauški, novinar 24 sata
 
- U Njemačkoj, dakako, stvari nisu otišle tako daleko. Ali je uspostavljena takva nesigurnost i neizvjesnost u kojoj je mnogo toga moguće što je do jučer bilo još nezamislivo. Sjetite se samo Cameroona koji je u Velikoj Britaniji bio siguran da drži stvar pod kontrolom, pa mu se dogodio Brexit. Kao što se Theresi May dogodio Corbyn. Odnosno kao što se nama svojedobno dogodio Tuđman, pa još uvijek mislimo da je sve što nam se otada dogodilo čista nužnost, predodređena od stoljeća sedmog.
Boris Buden, hrvatski publicist i prevoditelj iz Berlina, Novi list
 
- Lustracija je prošlo svršeno vrijeme, jer svatko koga bi se po logici stvari moralo lustrirati ili je već umro ili će sutra umrijeti.
Marijan Vugrinec, bivši novinar Vjesnika, Tacno
 
-Često razmišljam o devedesetima u kazalištu i kako je u njima potpuno izostao kritički odnos prema ratu.
Oliver Frljić, bošnjački redatelj, Jutarnji list
 

LAŽ

 
- U ustaškome logoru, je od kolovoza 1942. do siječnja 1943. godine život izgubilo njih između 1160 i 2000, a ukupno ih je kroz logor prošlo oko 6000.
Viktor Ivančić, propali jugoferalovac u srpskim Pupovčevim Novostima nastavlja lagati o stradanjima srpske djece s Kozare u „sisačkom logoru“
 
- Na dječjem groblju u Sisku pokopano je između 1600 i 2000 djece žrtava ustaškog dječjeg logora kroz koji je prošlo oko 7200 djece, uglavnom s područja Kozare, Korduna, Banovine.
Robert Bajrushi, novinar Jutarnjega lista
 
- U koncentracijskom logoru Jasenovcu je ubijeno više od 80.000 Srba, Židova i Roma.
Andreas Ernst, novinar švicarskoga Neue Zürcher Zeitunga
 
- U jasenovačkom logoru – kojega se spominje i kao hrvatski Auschwitz – u drugom svjetskom ratu poginulo je oko 80-90 tisuća Srba, Židova i Roma.
Ronald Majláth, politički komentator Magyar Nemzeta
 
- Ulazak kršćana u Jeruzalem 1099. izazvao je masovni pokolj muslimana i Židova.
Faris Nanić, bošnjački novinar na bošnjačkom portalu Stav
 
- Pozdrav za dom spremni je iz ustaškog režima.
Marko Medved, povjesničar i teolog iz Rijeke, Jutarnji list
 
- U BiH su dokinuti i paradžemati. Vidljivo je i državne institucije i vjerske zajednice suzbijaju bilo kakav oblik ekstremizma pa nema vidljive opasnosti od terorizma u BiH.
Suad Behanović, urednik bošnjačkoga portala Prometej.ba u vlasništvo franjevaca-daidža iz Rame
 
- Zvijezda petokraka je oslobodila naše gradove, oslobodila našu Istru i pripojila je matici domovini.
Boris Miletić, predsjednik IDS-a, N1 TV
 

NAKNADNO PRIZNANJE

 
- Umjerena migracija može obogaćivati, masovna, međutim, može dovesti do radikalnih promjena.
Oliver Pink, novinar bečkoga Die Pressea
 
- U ustanku su sudjelovali i komunisti, ali i oni koji su koji tjedan ili mjesec kasnije postali četnički zapovjednici. U to doba, u ljeto 1941. godine, ni razdvojenost ni sukobljenost komunista, odnosno partizana, i četnika nigdje nije bila tako oštra.
Tihomir Ponoš, novinar Novoga lista i dio ekipe Darija Špelića na HRT-u sa ciljem širenja protuhrvatskih povijesnih laži o četničkom ustanku u Srbu
 
– Ustanak je nastao zbog strašnih zločina. Je li u ustanku bilo grešaka, jest. Jesu li ljudi ubijani u ataku osvete, jesu.
Milorad Pupovac, neokrunjeni kralj hrvatskih Srba u Srbu 29. VII. 2017., Večernji list
 
- Odluka Arbitražnog suda doslovce je onakva kako su se 2001. dogovorili Ivica Račan i Janez Drnovšek. Ona nije išla izvan tog dogovora niti pedlja. Račan je cijelo vrijeme 2001. trgovao našom zemljom za našu zemlju i to je ono što je ponižavajuće.
Damir Kajin, bivši čelnik autonomaškoga IDS-a u vrijeme kada je i nastao sporazum Račan-Drnovšek, Direktno
 
- Razbijanjem Federacije, nestaje svaka mogućnost ikakve bošnjačke države, jer Bošnjaci ostaju podijeljeni u nekoliko nepovezanih enklava.
Muhamed Borogovac, glavni urednik Bosanskoga glasnika iz Chicaga
 

NIJE NEGO

 
- S jedne strane podržavam Istanbulsku konvenciju jer sam za nultu stopu tolerancije nasilja nad ženama, a s druge strane sam protiv ove Konvencije jer sam protiv nametanja rodne ideologije i uvjeravanja žena da je odluka o pobačaju odluka o njihovu tijelu, a ne o životu i smrti drugog bića. Takve konvencije ne bi trebale ulaziti u svjetonazorska pitanja i to nametati državama. Tada ne bi bilo problema s ratifikacijom u pola država članica EU-a.
Ivana Maletić potpredsjednica HDZ-a i eurozastupnica, Slobodna Dalmacija
 

OPASNO PITANJE

 
- Kako u tom kontekstu gledate na proustaške i revizionističke ekscese u Hrvatskoj?
Denis Romac, novinar Novoga lista pita Borisa Budena
 

PRIJETNJA

 
- I u našem narodu mržnja nije prestala, osvete se pripremaju i nagovještavaju.
Srpski nacionalni patrijarh Irinej (Miroslav Gavrilović) u Šibeniku, Pravoslavlje
 
- Španjolska vlada iskoristit će sva legalna sredstva koja ima na raspolaganju kako bi uspostavila redu u Kataloniji.
Rafael Catalá, španjolski ministar pravosuđa, Il Giornale, Italija
 

UNITARNA BiH

 
- Ako Hrvati svoj jezik zovu hrvatskim ili Srbi srpskim, neka, tako i treba, ali zašto bih ga ja tako zvao kad je isti kao i moj – bosanski. Dakle, za mene će to sve biti bosanski.
Ismail Palić (Krivače, Han Pijesak, 10. VIII. 1969.),  bošnjački lingvist i autor Rječnika bosanskog jezika, Akos.ba
 
- Bosanski, hrvatski i srpski gramatički su isti jezik koji se različito standardizira i imenuje.
Enver Kazaz, bošnjački (jugo)slavist na sarajevskom Sveučilištu, Tacno.net
 
- Bosanski, hrvatski i srpski su jedan jezik, a razvijaju se zasebne norme i drugačija je nominacija. Imamo tri u jedan.
Hanka Vajzović, profesorica bosanskog jezika na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, N1 TV

Anketa

Po čijem su nalogu na granici uhićeni i pretraživani Nikola Kajkić i Zorica Gregurić?

Ponedjeljak, 12/11/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 720 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević