Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- Hrvatska dijeli zabrinutost koja vlada u Europskoj uniji. Važno je da se pronađe miroljubivo rješenje u dijalogu između Madrida i Barcelone koje je u okviru španjolskog ustava.
Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske vlade, France 24
 
- Nije me iznenadila kriza u Kataloniji. U Europskom parlamentu postoje skupine zastupnika koje lobiraju, riječ je o ekstremnoj ljevici. Zaprepastila me količina neodgovornosti s kojom se u to ušlo i stvaranje neizvjesnosti za Kraljevinu Španjolsku koja ima visok stupanj decentralizacije, pravo na jezik, školovanje i sve što bismo na Zapadnom Balkanu željeli vidjeti.
Željana Zovko, europarlamentarka HDZ-a iz BiH u Bruxellesu, Jutarnji list
 
- Za razliku od referenduma u Kataloniji, koji je bio jednostrani potez katalonske vlade, referendumi u talijanskim regijama Veneto i Lombardija su legalni.
Ivan Jakovčić, poznati autonomaš iz IDS-a i eurozastupnik o referendumima u Lombardiji i u regiji Veneto, Jutarnji list
 
-Ne može se usporediti zašto je Kosovo moglo dobiti neovisnost, a Katalonija ne,jer je Španjolska članica Europske unije.
Margaritis Schinas, Grk i glasnogovornik Europske komisije. Oženjen Španjolkom, Jutarnji list
 
- Jubilej koji slavi danas Pravoslavna Crkva nas podsjeća da Crkva nije politička organizacija i sve različitosti koje postoje među nama jesu različitosti koje su posljedice naših napora da budemo različiti.
Porfirije, zagrebačko-ljubljanski mitropolit na svečanoj akademiji u povodu 300 godina pravoslavlja u Rijeci
 
- Naš predsjednik Erdoğan zaista ispunjava emanet. Mi sarađujemo na tome, vidio sam ga u nedjelju i vidjet ću ga ponovo sljedeći ponedjeljak. On uvijek nađe vremena za nas. Hvala njemu i hvala vama svima.
Bakir Izetbegović, sin Alije Izetbegovića na premijeri Erdoğanova filma o Aliji pod naslovom Alija, posljednji bedem islama hvali turskog sultana, Faktor.ba
 
- Potpuno pristajanje Katoličke Crkve u Hrvatskoj uz HDZ-ovu interpretaciju rata u BiH dio je sveopćeg nastojanja hrvatskog državnog establišmenta da se hercegbosanska tragična avantura naknadno opravda, rehabilitira i legitimira.
Ines Šaškor, dopisnica Radio Slobodne Europe iz Zagreba
 
- U toj noći, dakle prije smjenjivanja mostovaca, premijeru sam rekao: Ako dopustimo da Most i SDP sruše Marića, idući će korak biti Martina Dalić, a treći ćeš biti ti, Andreje. Tako sam mu rekao i to je bio zaključak svih nas koji smo bili na tom sastanku. Marić i Dalić trebali su biti samo figure na šahovskoj ploči koje je trebalo raščistiti da bi se došlo do kralja – Plenkovića.
Vladimir Šeks, osivač HDZ-a o dramatičnim trenucima, Večernji list
 
- Bitna razlika između bosanskih Hrvata i hrvatskih Srba - prvi su se borili za BiH, drugi se pobunili protiv hrvatske države. 
Ivica Mišić, saborski zastupnik (Promijenimo Hrvatsku)
 
- Sve što se događa je unutarnji problem Španjolske i mora biti riješeno u sklopu španjolskog zakona u skladu s demokratskim tradicijama.
Vladimir Putin, ruski predsjednik na vanjskopolitičkom forumu u Sočiju, Hina
 
- Generali i oficiri Vojske Jugoslavije, koji su zapovijedali tijekom ratnih sukoba 1990-ih, bit će predavači na državnoj Vojnoj akademiji u Beogradu i tamo će prenositi svoja ratna iskustva polaznicima akademije.
Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji za Vojvođanski analitičko-istraživački centar (VOICE)
 
- Moramo biti jako oprezni kad se koristimo terminima kroatizam, srbizam i sl. Kroatizmi i srbizmi jesu riječi koje nisu uobičajene u našoj sredini, koje nisu dio naših jezičkih navika, npr.: vlak, kolodvor, žlica, kazalište, nazočiti. Po mome mišljenju mnogo se šta neopravdano proglašava kroatizmima. Razlog je tome prilično jasan: naš je jezik leksički dugo vremena bio izložen jakom procesu posrbljivanja, zbog toga nam i neke naše riječi sad izgledaju kao kroatizmi.
Ismail Palić (Krivače, Han Pijesak, 10. VIII. 1969.),  bošnjački lingvist, predsjednik "Bosanskog filološkog društva" i autor Rječnika bosanskog jezika, Akos.ba
 
- Stožeraško-šatoraški derneci usred Vukovara i Zagreba te pasivnih krajeva RH i sinergija Crkve silom su izgurali HDZ-ovu „ženu iz naroda“ na Pantovčak.
Marijan Vugrinec, bivši novinar Vjesnika, Tacno
 
- Šibenčanin Vinko Nikolić, visoki činovnik NDH, osrednji pjesnik koji je početkom rata zakratko pokušao igrati ulogu ideologa neke vrste ustaškog “nazi kunsta”.
Jurica Pavičić, kolumnist Jutarnjega lista i Slobodne Dalmacije
 
- Europa je umrla u Bosni, a sahranjena je u Siriji. Mrtva tijela nevine djece na morskim obalama nadgrobni su spomenici zapadne civilizacije. Nažalost, u posljednjih sedam godina europske vrijednosti srušili su njihovi nositelji, uništivši ih jednu po jednu.
Reçep Tayyip Erdoğan, turski predsjednik, Al Jazeera Balkans
 
- Višegradska skupina mora pronaći druge saveznike, trebamo Austriju i druge zemlje, na Balkanu: Sloveniju, Hrvatsku, a možda i druge.
Andrej Babiš, budući češki predsjednik vlade, Večernji list
 
- Europa se mora bojati gomilanja državica.
Antonio Tajani, predsjednik Europskog parlamenta, Il Messaggero
 

TVRDNJE

 
- Veliki problem je u našem radu, odnosno - neradu i nedisciplini u Hrvatskoj.To je ostatak socijalizma koji se u našim glavama nije promijenio. Živjeli smo tako 40, 50 godina. Varali smo vlastitu državu, a ništa nam se loše nije dogodilo. A ni ovima danas - koji glumeći da rade uzimaju novac, a ne rade ni kvalitetno ni brzo - ne događa se ništa loše. To je zapravo krađa. Plaću treba zaslužiti.
Davor Štern, bivši ministar gospodarstva i predsjednik Uprave INA-e, Jutarnji list
 
- Milorad Pupovac neprestano ukazuje na neka neprihvatljiva ponašanja pojedinaca u Hrvatskoj, a prokazuje cjelokupnu hrvatsku vlast da tolerira takvo ponašanje. Ali Pupovac ne će uprijeti prstom u pojave srpsko-četničkog ekstremizma koji postoji u Hrvatskoj. To ne će izravno osuditi.
Vladimir Šeks, osivač HDZ-a o dramatičnim trenucima, Večernji list
 
- U ovom trenutku nužne su izmjene Izbornog zakona BiH.
Borjana Krišto, predsjedateljica Zastupničkog doma PS BiH i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH, Anadolija
 
- Za lijevu stranu sabornice Hrvati izvan Hrvatske još uvijek su ustaše. Lijeva strana sabornice nije dala ni jednu repliku o izvješću i oni u stvari ne žele Hrvate izvan Hrvatske, za njih su još uvijek ustaše.
Ivica Mišić, saborski zastupnik (Promijenimo Hrvatsku)
 
- Niti jedna stranka u segmentima Agrokora nije bila zastupljena kao vrh IDS-a koji sada šuti. Nazdravimo sa Ginettom!
Damir Kajin, bivši čelnik IDS-a na facebooku
 
- U Srbiji postoji strategija poricanja i negiranja prošlosti i zločina iz doba režima Slobodana Miloševića.
Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji za Vojvođanski analitičko-istraživački centar (VOICE)
 
- Srbija se nije suočila s tim štu je u ratovima htjela i tražila, zašto je do njih došlo, koja je odgovornost Srbije i koji je program stajao iza tih ratova. Svih ovih godina imali smo novinare, intelektualce, akademike i svećenike koji su nastavili govoriti isto kao i devedesetih, a ovo sada je samo još jedna potvrda na vojnom nivou.
Dubravka Stojanović, srbijanska povjesničarka, VOICE

- Sve što jedem, neki liječnik je proglasio smrtonosnim otrovom, a sve što ne jedem je proglašeno neophodnim za život. Ali ja eto živim i dalje.
George Bernard Shaw, irski dramatičar
 
- Agresija na BiH je samo prirodni nastavak i politike i mentaliteta stvorenog za vrijeme Jugoslavije. Za vrijeme Jugoslavije, točnije Srboslavije, Bošnjaci su masovno preodgajani u žrtve koje imaju stockholmski sindrom, i na taj način najbolje razoružani i gotovo onesposobljeni da se odupru velikosrpkoj agresiji, kako u ratu tako i u miru. Zato nikoga ne trebaju iznenaditi ogromni brojevi tobožnjih jugonostalgičara, a u stvari posrbica, koji "jugonostalgiju" vide kao zgodan, licemjeran način djelovanja i daljnjeg širenja srpstva među Bošnjacima.
Muhamed Borogovac, glavni urednik chicaškog Bosanskog glasnika
 
- Osnovne karakterne crte komunizma su licemjerstvo, peterostruki standardi, prevrtljivost i infantilnost.
Amna Dumpor, bošnjačka pjesnikinja iz Mostara od 1992. na radu u Londonu, Bosanski glasnik

- Kod Istanbulske konvencije je riječ o zloj rodnoj ideologiji koju se pokušava zamaskirati u borbu protiv nasilja nad ženama i u obitelji, a Hrvatskoj ju nameću međunarodni krugovi. Rodna ideologija mijenja samu bit čovjeka, riječ je o društvenom eksperimentu s nesagledivim negativnim posljedicama.
Vice Batarelo, predsjednik životne Zaklade Vigilare na Markovu trgu
 
- Turska očito ima problem s demokratskim zemljama, kao što se vidi u odnosima s Njemačkom, Nizozemskom, Austrijom i zapravo skoro svim zemljama EU-a.
Atilla Yeşilada, turski ekonomski i politički komentator, Deutsche Welle
 
- Sada lijeva aktivistica Sanja Sarnavka zahtijeva od saborskog Odbora za informiranje raspravu o ukidanju emisije “Hrvatska uživo” na HTV-u koja daje “glas diskriminiranima, onima s margine društva, od osoba s invaliditetom do zaštitnika temeljnih ljudskih prava.” Odšutjela je Sarnavka pročetničku cenzuru Mirjane Rakić, ali se razgnjevila na uvjerljivo obrazloženo ukidanje “Hrvatske uživo”, koja, istina, nije slavila svece SPC-a, ali joj je sveta Sanja bila omiljeni gost.
Milan Ivkošić, kolumnist Večernjega lista
 
- Za Bošnjake je Osmansko Carstvo ideal, a za Hrvate i Srbe ta je povijest ono što razdvaja, a ne ono što integrira narode u BiH.
Miroslav Tuđman, profesor, publicist i stručnjak za obavještajnu službu, Večernji list
 
- BiH je među onima koji opskrbljuju strane borce i taj fenomen je tu.
Miroslav Lajčak, bivši visoki predstavnik u BiH i šef slovačke diplomacije, a sada predsjednik Opće skupštine UN-a, Dnevni avaz
 
- Cijela kosovska drama prikazuje se samo kroz intervenciju NATO-a, koja je iz nepoznatih razloga bila usmjerena na Srbiju, a nikako kroz stradanje Albanaca i brojne žrtve na albanskoj strani.
Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, Deutsche Welle
 
- Haaški sud se tretira kao neka naša obveza koju smo mi morali ispuniti na silu.
Anita Mitić, srbijanska aktivistica za ljudska, Deutsche Welle
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Domovinski rat je bio 'nacionalni preporod'.
Zlatko Gall, novinar Slobodne Dalmacije
 
- Zvonimir Despot, kolumnist Večernjeg lista, opet se potvrdio kao ostrašćeni i neprofesionalni novinar, medijski potrčko... Blago redakciji koja ima Despota!
Ivo Josipović, bivši hrvatski predsjednik, Autograf
 
- Nacionalističko ludilo u Hrvatskoj tek se zahuktava. Cijelom republikom vitlaju hrvatske trobojke, osnivaju pododbori Matice hrvatske, svaki vikend donosi masovna okupljanja Hrvata, pjevaju se hrvatske budnice, nacionalističke ali i ustaške pesme.
Ratko Dmitrović, srpski novinar, koji je početkom srpske agresije na Hrvatsku pobjegao u Beograd ovako vidi stanje u Hrvatskoj 1970., www.pecat.co.rs
 
- Pogubno je od domovine praviti totem u kojoj bi se domovnica davala nakon ispitivanja krvnih zrnaca, što je HDZ, uostalom, i radio devedesetih godina.
Drago Pilsel, povratnik iz Argentine i glavni urednik Josipovićeva portala Autograf
 
- U Hrvatskoj su ojačale revizionističke snage koje se prema povijesti Drugoga svjetskog rata odnose  „slobodno“.
Andreas Ernst, novinar švicarskoga Neue Zürcher Zeitunga
 
- Tuđman je politikom prema Bosni i autoritarnim političkim stilom dugoročno kompromitirao tek nastalu republiku.
Jurica Pavičić, kolumnist Jutarnjega lista i Slobodne Dalmacije
 
- Jarosława Kaczyńskog i njegove suradnike motivira katolički 'opskurantizam'.
Ralf Leonhard, komentator berlinskoga Die Tageszeitunga
 
- U Češkoj i Austriji ponovno su pobijedile desne stranke i kandidati koji ne drže do zajedničkih europskih vrijednosti i koji su Bruxellesu najavili rat.
Martin Klingst, novinar hamburškoga Die Zeita
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Ustaška zmija na djelu! Može zaprljati spomenik, ali ne i lik i djelo heroja Ive Lole Ribara.
Ivo Josipović,  bivši hrvatski predsjednik na twitteru o šaranju poprsja Ive Lole Ribara, sina masona Ivana Ribara
 
- A ako se odluka Haaškog suda unaprijed ne prihvaća, put za neku novu varijantu Herceg-Bosne otvoren je.
Ines Šaškor, bivša članica CK SKH, a danas dopisnica Radio Slobodne Europe iz Zagreba
 
- Jugoslaviju nisu srušili srpski akademici i njihov učenik – izvršilac Milošević.
Ratko Dmitrović, srpski novinar, koji je početkom srpske agresije na Hrvatsku pobjegao u Beograd, www.pecat.co.rs
 
- Da sam ja zaista imao ovlast odlučivati o sudbini Titova imanja u Samoboru, imovinski odnosi s obitelji Broz bili bi riješeni, ovako ili onako, svakako pravedno, uz uvažavanje činjenice da je riječ o djedovini koju je Broz bio u nekim drugim okolnostima poklonio državi. I svakako bih razmišljao o tome da se od imanja napravi nešto otvoreno svim građanima, izletište ili spomen-park u čast velikom antifašisti Josipu Brozu Titu.
Ivo Josipović, bivši hrvatski predsjednik, Autograf
 
- U Europi se samo jedna zemlja vlastitim snagama oslobodila fašizma. Danas te zemlje više nema, a nema više ni sjećanja na njezin antifašizam – mislim naravno na NOB – odnosno bolje rečeno, u današnjoj Europi nema više mjesta za iskustvo tog antifašizma pa tako ni za sjećanje na njega. Zašto bi se Europa sjećala jugoslavenskih partizana kad je oni nužno podsjećaju na vlastiti kolaboracionizam? A upravo taj kolaboracionistički mainstream sve više određuje čega će se Europa sjećati a čega ne. Pogotovo nakon Brexita.
Boris Buden, hrvatski publicist i prevoditelj iz Berlina, Novi list
 
- Guranjem Jugoslavije, jedine socijalističke zemlje u Europi koja nije pristala uz Sovjetski Savez, iza Željezne zavjese želi pojačati dogmu o totalitarističkom karakteru jugoslavenskih vlasti i natovariti dodatnu stigmu komunističkom režimu. Sve kako bi ga HDZ i ona sama u naletima povijesnog revizionizma izjednačili s fašističkom ideologijom.
Tomislav Klauški, novinar 24 sata
 
- Notorni Vigilare kroji i reže po svom katolibanskom krojnom arku i želi nas pretvoriti u turbokonzervativnu feudalnu sredinu.
Zlatko Gall, novinar Slobodne Dalmacije
 

AUTONOMAŠTVO

 
-Referendumi o većoj regionalnoj autonomiji, koji su ovih dana provedeni u Italiji, odličan su europski model koji bi se mogao primijeniti i u Hrvatskoj.
Ivan Jakovčić, poznati autonomaš iz IDS-a i eurozastupnik o referendumima u Lombardiji i regiji Veneto, Jutarnji list
 

CENTRALIZACIJA

 
- Španjolska je povijesno jedinstvena država s brojnim autonomijama, raznolikim stanovništvom koje govori različite jezike ali su jedinstvena država.
Antonio Tajani, predsjednik Europskog parlamenta, Il Messaggero
 

DEMAGOGIJA

 
- Udruga U ime obitelji i Kaptol vode nesmiljenu kampanju o apsolutnoj zabrani pobačaja i biju ljuti boj protiv ratifikacije Istanbulske konvencije o sprječavanju nasilja nad ženama.
Zlatko Gall, novinar Slobodne Dalmacije
 
- Nije istina da se Istanbulskom konvencijom pokušava podvaliti "rodna ideologija", niti se njome potire muški i ženski spol i time nameću različiti neprihvatljivi rodni identiteti.
Lidija Gnjidić, novinarka Slobodne Dalmacije
 
- Čini se da u očima nekih naših partnera postoje legitimni pobornici neovisnosti i slobode i postoje separatisti koji nemaju pravo braniti svoja prava, čak ni demokratskim mehanizmima. Ta vrsta dvostrukih mjerila je puna opasnosti za razvoj europskog kontinenta. Odlučili su da je u redu da Kosovo proglasi neovisnost od Srbije 2008., ali da stanje u Kataloniji, iračkom Kurdistanu i na Krimu treba tretirati na drugi način. Zašto su morali bez razmišljanja i bezrezervno uz želju da se svide velikom bratu u Washingtonu dati potporu otcjepljenju Kosova uzrokujući time slične procese u drugim regijama Europe i u svijetu.
Vladimir Putin, ruski predsjednik u Sočiju, Hina
 
- Istanbulska konvencija je rezultat višegodišnjeg rada više stručnjaka Vijeća Europe s prikupljenim znanjem iz prakse – kako bi se napravio protokol radi prevencije i potpore ženama koje su svrha nasilja.
Marina Škrabalo, članica Gonga, dobitnica Sorosevih nagrada, kći Ive Škrabala, HRT, Tema dana
 
- Malo je država koje su svojim regijama dale toliku autonomiju kao Španjolska.
Thomas Fricke, politički analitičar njemačkoga Der Spiegela
 

GLUPOST

 
- Vinko Nikolić je bio, pa u nekoj mjeri i do kraja života ostao, tvrdi hrvatski nacionalist. Do kraja života zastupao je“fetišizam države i nacije” te tvrdio da je “10. travnja po sebi bio dobar, a ono loše počelo je 11. travnja”.
Jurica Pavičić, kolumnist Jutarnjega lista i Slobodne Dalmacije
 
- Mnogi promatrači slute da se predsjednica poigrava s nacionalizmom kako bi odvratila pozornost od krize Agrokora.
Erich Rathfelder, komentator njemačkoga Die Tageszeitunga
 
- Dođe li do toga, katalonskim stopama krenule bi i druge zemlje, a ja ne želim da u EU za nekoliko godina bude 98 članica.
Jean-Claude Junkcer, predsjednik Europske Komisije ovako se izjasnio protiv odcjepljenja Katalonije, Times
 

ISLAMIZAM

 
- Situacija s muslimanima u Mjanmaru podsjeća na vrijeme kada je Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo oko 70 rezolucija o Bosni, pa ipak se na kraju ništa nije dogodilo, a etničko čišćenje i genocid nisu zaustavljeni.
Erol Avdović, novinar Dnevnog avaza
 

LAŽ

 
- Pokojni kardinal Franjo Kuharić, tadašnji predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, s Tuđmanom je ozbiljno zahladio odnose zbog – politike prema Bosni i Hercegovini.
Ines Šaškor, bivša članica CK SKH, a danas dopisnica Radio Slobodne Europe iz Zagreba
 
- Pobijena kozaračka djeca likvidirana su zbog dosljednog provođenja rasne politike NDH.
Viktor Ivančić, propali jugoferalovac u srpskim Pupovčevim Novostima nastavlja lagati o stradanjima srpske djece s Kozare u „sisačkom logoru“
 

OPASNO PITANJE

 
- Na drugoj se strani prilično uspješno odvija revalorizacija ustaškog nasljeđa, o čemu svjedoči ustaška spomen ploča u Jasenovcu, ali i brojni drugi primjeri. Nije li paradoksalno da na jednoj strani svjedočimo stalnim osudama »komunističkog totalitarizma«, dok se na drugoj strani zatvaraju oči pred neobuzdanom ksenofobijom i govorom mržnje?
Denis Romac, novinar Novoga lista pita Tvrtka Jakovinu

VELIKOBOŠNJAŠTVO

 
- Hvala na naporu da se snimi ovaj film, na vašoj bratskoj ljubavi bez koje ova zemlja ne bi mogla opstati. Alija kada se rastajao sa dušom bio je zabrinut za BiH, stanje je još bilo nesigurno, snage koje su je napale bile su još prisutne. On je već tada bio u bolnici, pozvao je tadašnjeg premijera Erdoğana i predao mu u emanet brigu o BiH, prepoznao u njemu budućeg lidera. Ostavio je tada tako dobar utisak da je Erdogan rekao meni "baba je dobro, brzo će se oporaviti". To je bilo u petak, Alija je u nedjelju umro.
Bakir Izetbegović, sin Alije Izetbegovića na premijeri Erdoğanova filma o Aliji pod naslovom Alija, posljednji bedem islama, Faktor.ba

Anketa

Tko je Andreju Plenkoviću draži?

Četvrtak, 17/01/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 933 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević