Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- Gospodine Grmoja, trebali bi imati malo dostojanstva prema zastupnicima koji su 14 godina ovdje sjedili. Ja sam '91. u potkrovlju s lovačkim puškama čuvao Sabor, vi ste dva petka u Saboru i kao da ste svu pamet popili.
Milan Kovač, bivši čelnik Hrvatskoga fonda za privatizaciju komesaru Mosta Nikoli Grmoji na sjednici Istražnog povjerenstva za Agrokor
 
- Od Josipa Manolića i Stjepana Mesića ne ćemo ništa saznati. Ako oni o nečemu nemaju pojma, to je ekonomija. Oni su Tuđmanovi tehnokrati, ne stručnjaci za ekonomiju.
Denis Kuljiš, politički analitičar, HRT
 
- Tresla se brda, rodio se - Grmoja!
Milijan Brkić, član istražnoga povjerenstva iz HDZ-a, HRT
 
- Ne mislim da postoji veza između tog pisma i posjeta predsjednice Moskvi.
Anvar Sarvarovič Azimov, ruski veleposlanik u Hrvatskoj o pismu ministrice Marije Pejčinović Burić s kolegama iz osam europskih država visokoj predstavnici EU-a za vanjsku politiku Federici Mogherini, u kojem se traži zaštita od ruske propagande, upravo uoči posjeta hrvatske predsjednice Rusiji,Nacional
 
- SDP-ovi čelnici slikaju se sa zeljem i čokoladom, izrazito su kreativni u rješavanju najkrupnije gospodarske krize i prijetnje financijskog tsunamija. Njihova konstruktivnost i kreativnost doseže nezapamćene razmjere u hrvatskoj politici i na hrvatskoj sceni uopće.
Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske vlade na Danu Sveučilišta
 
- Pritisak laičke i sekularističke javnosti normalan je i očekivan, on će trajati i povećavat će se.
Veljko Ivica Maštruko, bivši jugoslavenski i hrvatski diplomat, Novi list
 
- Herceg-Bosna bila je jedan entitet, koji je bio kreiran tijekom ratnog konflikta kako bi se olakšalo kreiranje hrvatske mini države na teritoriju većeg dijela BiH, prvenstveno Hercegovine, ali i centralne Bosne.
Kenneth Scott, tužitelj Haaškog tribunala u predmetu protiv Jadranka Prlića i ostalih, Faktor.ba
 
-Nema potrebe da se organizira referendum o euru. Ne stoji slogan da ćemo dobiti europske cijene i sačuvati hrvatske plaće.
Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske vlade, Večernji list
 
- Odluku o uvođenju eura trebao donijeti narod na referendumu, a ne političke i poslovne elite.
Vilim Ribić, sindikalni čelnik, Večernji list
 
- Moramo spasiti Kataloniju. To je naša demokracija, za koju smo se borili.
Sáenz de Santamaría, potpredsjednica španjolske vlade, Der Spiegel
 
- Tuđman je, evidentno, u samom postojanju Bosne i Hercegovine vidio prijetnju po hrvatski projekt.
Emir Suljagić, bošnjački novinar i prevoditelj, Vijesti.ba
 
- Promjenom izbornog zakona otvara se jedno polje daljnjeg pritiska na političko Sarajevo, ne bi li se ova zemlja definitivno etnički podijelila.
Željko Komšić, bošnjački Hrvat iz Sarajeva i predsjednik Demokratske fronte protiv Izbornog zakona u BiH, Vijesti.ba
 
- Iza poduzetništva Ivice Todorića ostali su vrlo pozitivni tragovi industrijalizacije poljoprivrede na najsuvremenijom tehnologiji. On je rekonstruirao, obnavljao, gradio nove kapacitete sa top tehnologijom, zapošljavao, školovao, i plaćao redovito na više desetne tisuća djelatnika, zaduživao se, nije izvlačio kapital za vlastite potrebe.
Ante Glibota, Imoćanin, emigrant u Francuskoj, bivši diplomat i prijatelj Ante Todorića brani Antina sina Ivicu i napada aktualnu HDZ-ovu vlast
 
- Laž je da Srbi u Hrvatskoj imaju veća prava od Hrvata u Srbiji.
Marijan Vugrinec, bivši novinar Vjesnika, Tacno
 
- Kataloncima koji su svoju neovisnost u odnosu Madrida proglašavali čak četiri puta, i naivnim Kurdima, koje izigra tko se god toga dosjeti, povijest se ponavlja. Kataloncima su baš svi okrenuli leđa, čak i prvak europskog secesionizma Hrvatska (da su Hrvati željeli živjeti u Jugoslaviji ta bi zemlja i danas postojala!), kao da su „šugavi psi“. To je posve logično, jer je Zagrebu u Europskoj uniji partner Madrid, a ne Bilbao, Barcelona ili Santiago de Compostela, ali ne baš i moralno, što još od vremena Niccole Machiavellija nije prepreka nečijoj politici.
Draško Celing, komentator Glasa Slavonije
 
- Zabrinjava me sve učestalija pojava pokreta za većom autonomijom pojedinim regijama država članica, ali ne strahujem od raspada EU-a.
Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske vlade, France 24
 
- Odbacujem svaku ideju da u ad-hoc konziliju za procjenu Mladićeva zdravlja bude jedan američki psihijatar, pošto oni ne razumiju ni slavensko tijelo ni slavensku dušu. Budući da zapadni čovjek nikad ne će znati što to veže srbijanske ljude, generala Ratka mogu pregledati samo stručnjaci iz Srbije ili Rusije.
Gradimir Dragutinović, prvi srbijanski neurolog o pregledu ratnog zločinca Ratka Mladića, Politika
 
- Surađivali smo s Haagom više nego što se to od nas tražilo, slali smo im kamione dokumenata među kojima i one koji su desetljećima trebali biti u tajnosti, puzali smo pred EU i inozemnim profiterima budzašto prodajući nacionalna bogatstva, ukratko, Hrvatska je postala najveća europska radodajka, što zacijelo znaju i u čemu imaju iskustva i u MMF-u pa je skidaju dogola.
Milan Ivkošić, kolumnist Večernjega lista
 

TVRDNJE

 
- Povjerenstvo za Agrokor posljedica je nakaradnog parlamentarnog sustava u Hrvatskoj, koji Sabor svodi na načelne rasprave lokalnih predstavnika, terenskih agitatora kojima Sabor služi za obraćanje svom biračkom tijelu. 
Denis Kuljiš, politički analitičar, HRT
 
- Oporba se danas javlja u svojstvu glasnogovornika gospodina Todorića. Ponaša se kao da hrvatska javnost ima kolektivnu amneziju. Vrlo je važno da se to ne dogodi. Tu sam da promijenim Hrvatsku nabolje, ne ću dopustiti da netko igra svoju mikro političku utakmicu, niti da svojim mikroigrama promovira stranku u kojoj se nalaze loši gubitnici, koji su izgubili izbore prije godinu dana, a sada pokušavaju nešto ušićariti na temi za koju moja Vlada nije ni najmanje odgovorna.
Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske vlade na Danu Sveučilišta
 
- Puhovski je priznao u Haagu da je Hrvatski helsinški odbor dobivao od Sorosa 500.000 dolara godišnje da frizira izvješće o Oluji... Soros je davao bjanko ček za rušenje HDZ-a.
Miroslav Tuđman, hrvatski sveučilišni profesor, Radio Slobodna Europa
 
- Ja sam domoljub i volim Hrvatsku, a volim i Thompsona, slušam ga cijeli život. Ta pjesma (Geni kameni) ima snažne riječi, motivira me. Posebno mi se sviđa stih ‘...gdje god da te život nosi, uvik moraš znati ko si’....
Filip Hrgović, profesionalni boksač teške kategorije, Večernji list
 
- Svijet poslije totalitarnih režima, osim jadne Hrvatske, ne poznaje takav slučaj. Thompson je emigrant u vlastitoj zemlji, represivne vlasti, sada na čelu s Pupovčevim HDZ-om, huškaju na njega njegove suborce iz policije, između njega i njegove publike u javnosti se ziđu zidovi i postavlja bodljikava žica...
Milan Ivkošić, kolumnist Večernjega lista o progonu Marka Perkovića
 
- Nikada  do sada se nije dogodilo da središnja vlada traži zatvor za svoje vlastite političare. Situacija je to bez presedana u demokratskoj Španjolskoj i možda ne samo u Španjolskoj. Lisice na rukama političara koji žele neovisnost Katalonije, samo mogu dodatno probuditi mržnju, podjele i sukobe.
Manila Alfano, komentator Il Giornalea
 
- Kada je srpska strana primijetila da na njihove provokacije nema adekvatne reakcije s hrvatske strane, njihovi su apetiti odmah porasli i sada imaju za cilj izjednačiti odgovornost za ratove na ovim prostorima, a idu i korak dalje. Sada optužuju Hrvate da su željom za neovisnošću pokrenuli rat, istu stvar rade Bošnjacima, a mi sve to dopuštamo i šutimo! Ne trebate biti previše mudri da bi shvatili zašto nema reakcije Hrvatske; pa Milorad Pupovac već je godinama u koaliciji s hrvatskim vladama, a u ovom slučaju o njemu ovisi hoće li ta Vlada opstati.
Mr. sc. Ivan Kozlica, hrvatski povjesničar, TV Bujica
 
- Uvođenjem eura Hrvatska bi se odrekla vlastitog novca kao najsnažnijeg instrumenta ekonomske politike, a da prije toga nije izgradila efikasnu strukturu gospodarstva, institucionalnu strukturu te politike i procedure kojima bi mogla nadoknaditi odricanje od vlastite valute. Euro je dobar, ali u trenutku kada to može biti korisno za Hrvatsku, dok bi sada bio dobar bio samo za trgovce i špekulante, za hrvatsku proizvodnju nikako. S eurom Hrvatska ne bi imala instrumente za primjerice smanjivanje nezaposlenosti.
Ljubo Jurčić, ekonomski analitičar, Glas Slavonije
 
- Danas nitko na svijetu tko se bavi biznisom i politikom nije potpuno slobodan.
Davor Štern, bivši ministar gospodarstva i predsjednik Uprave INA-e, Jutarnji list
 
- Vraćanje generala i visokih oficira nekadašnje Vojske Jugoslavije, koji su zapovijedali tijekom sukoba na Kosovu 1998. i 1999., kao predavača na Vojnu akademiju predstavlja širu strategiju koja se ne odnosi samo na ratne zločince koji su odslužili svoje zatvorske kazne. Radi se o strategiji negiranja i poricanja svega što se dogodilo, o normaliziranju Miloševićeve politike i njenog kontinuiteta. To istovremeno pokazuje da Srbija nije baš na putu za Europsku uniju budući je jedan od prioriteta EU-a suočavanje s prošlošću.
Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji za Vojvođanski analitičko-istraživački centar (VOICE)
 
- BiH nije nikada bila Jugoslavija u malom! BiH je bila i ostala jugoslavenski najveći deponij!
Amna Dumpor, bošnjačka pjesnikinja iz Mostara na radu u Londonu, Bosanski glasnik
 
- Ljevičari su uvijek htjeli biti jedini i nepovrjedivi društveni kriterij, “vlasnici” stvarnosti i povijesti koju su za tu svrhu i krivotvorili, vrhovni suci svijeta, što je značilo i neporecivu težnju za vlašću, pa otud i “pravo” i da budu rasisti. 
Milan Ivkošić, kolumnist Večernjega lista
 
- Problem nastaje s unitarističkim politikama kakva je bila velikosrpska, ali i Izetbegovićeva. Oni su smatrali da konfederacija nije država i da nužno vodi raspadu. A upravo je suprotno. Primjer je Europska unija. Hrvatska službena politika 1990-ih nije zagovarala raspad BiH, nego se dosljedno zalagala za (kon)federalno uređenje BiH. Takav razgovor Bošnjaci ni danas ne prihvaćaju.
Miroslav Tuđman, profesor, publicist i stručnjak za obavještajnu službu,Večernji list
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Privatizacijske ključne odluke donosili su, što se gospodarstva tiče, Borislav Škegro, a što se tiče politike Ivić Pašalić. Nikakve se odluke nisu mogle donositi i bez predsjednika Franje Tuđmana. Bez Tuđmana ili kruga oko njega nije mogla biti provedena niti jedna velika privatizacija.
Stjepan Mesić, bivši političar na ispitivanju saborskoga izbornog povjerenstva za Agrokor
 
- Stranka koja je Hrvatsku dovela u ovakvu situaciju ne može nas iz nje i izvesti.
Ivan Lovrenović, predsjednik Promijenimo Hrvatsku, Hrvatski radio
 
- Jako sam nervozan. Gospodine Kujundžiću, vi ste ministarstvo doveli u situaciju poput Agrokora. Demagoški istupate gdje god dođete, vi ste slika i prilika ove vlade. Lagali ste u kampanji, ovo je ortačka vlada, vi ste njen najbolji primjer. Vi ste sramota. Demagog. Ultrakonzervativac. Protivnik pobačaja. Poručili ste da tko ima novca, neka plati. Dobar ste liječnik, ali očajan ministar", rekao je Jovanović.
Željko Jovanović, saborski zastupnik SDP-a na Aktualnom satu sirovo napao ministra zdravstva Milana Kujundžića
 
- Mislim da je prvostupanjska presuda bila niska u odnosu na ozbiljnost kaznenih djela.
Kenneth Scott, haaški tužitelj iz SAD-a o skoroj drugostupanjskoj presudi šestorici Hrvata, Klix.ba
 
- Svjedočimo iskazima katoličkog fundamentalizma. Rezultat je to dobro organiziranih udruga koje promiču kršćanski i katolički svjetonazor. One su vrlo organizirane i javno vrlo aktivne, za razliku od drukčijih udruga, koje su slabije organizirane. To je rezultat aktivističkog i aktivnog prisustva. Ne bih rekao da je to uvijek organizirano i dirigirano od crkve kao institucije, ali dakako, svi nositelji tih konzervativnih aktivnosti i ideja uklopljeni su u crkvene institucije.
Veljko Ivica Maštruko, čovjek koji je lažno svjedočio protiv studenata u Zadru koncem šezdesetih i početkom  sedamdesetih godina XX. stoljeća, Novi list
 
- Da su kod nas protestanti barem značajna manjina, našlo bi se onda dosta njih koji bi tijekom Drugog svjetskog rata, baš kao u nacističkoj Njemačkoj, ustali protiv fašizma. Imali bismo i svog Bonhoeffera namjesto Stepinca koji nikada nije raščistio sa sobom što misliti o NDH.
Željko Porobija, bivši adventistički pastor i dekan Adventističkog teološkog fakulteta u Maruševcu
 
- Herceg-Bosna je od samog početka bila iredentistički i separatistički projekt. Politika koja je vođena s ciljem provedbe tog projekta u djelo bila je - zločinačka.
Emir Suljagić, bošnjački novinar i prevoditelj, Vijesti.ba
 
- Hrvatska predsjednica glavinja pišući svoje doktorske teze u vrijeme predsjedničkog mandata! U dvije ili tri godine mandata potrošila je u svoje haljetke i špancirajaće cirkuse po svijetu i Hrvatskoj koliko koštaju i Kulmerov dvorac, a zbog čega se i okomila na Todorića, dok većina hrvatskog naroda špancira gologuza i u otrcanoj odjeći, prebirući otpadne kante… a predsjednica države predsjednikuje u svojoj garderobi!
Ante Glibota, Imoćanin, emigrant u Francuskoj, bivši diplomat i prijatelj Ante Todorića brani Antina sina Ivicu i napada aktualnu HDZ-ovu vlast
 
- Vjekoslav Huzjak, bjelovarsko-križevački biskup veoma je blizak Vladi Košiću i njegovim proustaškim stavovima o partizanima, Srbima i Jugoslaviji.
Ivica Đikić, jedini pošteni Hrvat u Pupovčevim velikosrpskim Novostima
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Hrvatska se odjednom našla u pretpolitičkom, autoritarnom tuđmanovskom dobu.
Ines Šaškor, dopisnica Radio Slobodne Europe iz Zagreba
 
- Željka Markić i Vice Batarelo žele uvesti moralnu i vjersku policiju. Ako otmu pravo žene na izbor, što je sljedeće? Hoće li nam ulaziti u naše domove i krevete?
Mirando Mrsić, samoproglašeni vođa SDP-a, Večernji list
 
- Po mome mišljenju, bilo bi nužno razmotriti način financiranja crkve. Tako se ne bi razgovaralo o raskidu ugovora s Vatikanom, nego o načinu financiranja od strane države i drugih institucija. Da se, dakle, razmotre novi modeli financiranja. I drugo, da se razmotri pitanje vjeronauka u školama i predškolskim ustanovama. Isto tako, čini mi se da bi bilo logično razmotriti položaj i ulogu Vojnog vikarijata, jer mi danas imamo vojsku od petnaestak tisuća pripadnika, pa se postavlja pitanje potrebe ovolikog i ovakvog vikarijata. Te se stvari mogu regulirati na temelju ugovora između Hrvatske i Svete Stolice, ali promjenom modela.
Veljko Ivica Maštruko, bivši jugoslavenski i hrvatski diplomat, Novi list
 
- Blingvistika već od 1950-ih godina je deskriptivna znanost, koja opisuje jezičnu upotrebu, i da je već tada u lingvistici odbačen preskriptivan pristup, koji propisuje kako bi jezična upotreba trebala izgledati.
Snežana Kordić, jugoslavenska lingvistica iz Osijeka, Autograf
 
- Vlado Košić je čovjek koji i ne pokušava sakriti svoju želju da se Hrvatska pretvori u nešto umiveniju verziju Nezavisne Države Hrvatske s elementima katoličke diktature, umjesto ozbiljne i organizirane Crkve usredotočene na sekularizam i civilizacijska dostignuća.
Ivica Đikić, jedini pošteni Hrvat u Pupovčevim velikosrpskim Novostima
 

BOLJŠEVIZAM

 
- Katolička crkva oslobođena poreza na sve milodare: blagoslove kuća, vjenčanja, sprovode, krštenja, krizme… To je golemi neevidentiran prihod, bez poreza i ikakve kontrole.
Veljko Ivica Maštruko, bivši jugoslavenski i hrvatski diplomat, Novi list
 
- Od referenduma 2013. o braku kao zajednici muškarca i žene svjedočimo nizu ultrakonzervativnih zahtjeva. Na djelu je višegodišnji val katoličkog ultrakonzervativizma. Riječ je o katoličkome fundamentalizmu.
Boris Pavelić, protuhrvatski novinar Novoga lista s hrvatskim prezimenom
 
- Crkva želi da i dalje domoljublje i katoličanstvo budu nosivi stupovi odgoja i obrazovanja, a pod domoljubljem se, ponovimo, podrazumijeva neupitnost Domovinskog rata i slijepi antikomunizam u funkciji relativizacije ustaškog zločina i karaktera NDH.
Ivica Đikić, jedini pošteni Hrvat u Pupovčevim velikosrpskim Novostima
 

DEMAGOGIJA

 
- Mi ostajemo čvrsto u oporbi. Izgubili smo jednog zastupnika i Klub. No časnije je biti bez Kluba i zastupati program i ciljeve koje smo obećali nego imati raskošnu sobu. Radije ću sjediti na podu u sabornici i pisati na nekoj klupi.
Ivan Lovrenović, predsjednik Promijenimo Hrvatsku, kao jedan od najbogatijih Hrvata, a sveučilišni profesor (!) glumi jadnika, Hrvatski radio
 
- Karolina Vidović-Krišto nanosi štetu HRT-u kao suvremenom javnom servisu pluralnog, višenacionalnog, višemanjinskog, multikulturnog, multikonfesionalnog, svjetonazorski i političko-ideološki razvedenog društva u kojem novinar mora cijeniti sve vrijednosti i poštivati različite interese građana, zalažući se za progresivne ideje i trendove, a ne mitove i sentimente iz prošlosti.
Marijan Vugrinec, bivši novinar Vjesnika, Tacno
 
- Izrazito sam prestrašena fundamentalističkom politikom koju promovira Vigilare i na taj način vrijeđa mnoge vjernike u ovoj zemlji.
Marina Škrabalo, članica Gonga, dobitnica Sorosevih nagrada, kći Ive Škrabala, HRT, Tema dana
 

GLUPOST

 
- Ako postavite pitanje čime je to protestantizam utjecao na današnju civilizaciju, onda se u najdubljem korijenu nalazi sljedeća ideja – namjesto autoriteta na scenu stupa razum.
Željko Porobija, bivši adventistički pastor i dekan Adventističkog teološkog fakulteta u Maruševcu
 
- Bosna i Hercegovina ima uvjete da bude pomorska država, ali ju je netko u prošlosti sprječavao da to postane. Na primjer, Bosna i Hercegovina je gradila luku Ploče, za svoje potrebe. Ta luka Ploče sada je pod suverenošću Hrvatske. To znači da Bosna i Hercegovina, ako želi imati vlastitu luku, pod svojom suverenošću, mora izgraditi novu luku, na poluotoku Kleku, u Neumskom zaljevu, tj. u Malostonskom zaljevu.
Nešad Alikadić, bošnjački arhitekt i stručnjak za pomorski promet,Radio Slobodna Europa
 

JUGO PODJELA KRIVNJE

 
- Vrlo često čut ćete da je Tribunal brinuo samo za žrtve muslimane. To naravno nije istina. Kao što znate, Haaški tribunal je procesuirao žrtve na sve tri strane i počinitelje na sve tri strane.
Kenneth Scott, tužitelj Haaškog tribunala u predmetu protiv Jadranka Prlića i ostalih, Faktor.ba
 
- Srbija, recimo, ima Hrvaticu s otoka Krka (Ana Brnabić) za premijerku, a kad ovakva Hrvatska bude imala Srbina premijera - na vrbi će rasti grožđe i slavit će se konjski Božić.
Marijan Vugrinec, bivši novinar Vjesnika, Tacno
 

SRAMOTA

 
- Hrvatska smatra da proglašenje katalonske neovisnosti nije u skladu sa španjolskim Ustavom.
Priopćenje MVPE-ija protiv opravdane težnje Katalonije za slobodom
 

UDARNIČKI

 
- Tjednima se tresla država te 2013. godine. Zamislite, kriza je, Hrvati su gladni, a vlast kupuje - mobitele! U stvarnosti, radilo se o produženju postojećeg ugovora o dobavci telekomunikacijskih usluga za tisuće ljudi u državnoj administraciji, pod, kako to obično biva, povoljnijim uvjetima nego dotad. Ali, nenarodnoj vlasti je valjalo uzeti i mobitele...
Jasmin Klarić, urednik Novoga lista pokušava opravdati milijunsko kupovanje mobitela SDP-ovim i HNS-ovim kadrovima
 

UNITARNA BiH

 
- Ostavjeni smo u amanet, ne Turskoj nego onima koji vode ovu zemlju konstitutivnih naroda, i više ništa ne može iznenaditi i začuditi.
Radomir Lazić, Srbin jugonostalgičar iz Mostara na unitarnom bošnjačkom portalu Tacno
 
- U administraciji BiH komunikacijom se postigne dogovor, a zatim se daje lektorima da adaptiraju na tri jezika za Službene novine. To je preskupo. Važno je da gradimo toleranciju i da svi znamo sve, a onda biramo ono što nam najviše odgovara. Tada nam ne će smetati da li je sistem ili sustav.
Hanka Vajzović, profesorica bosanskog jezika na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, N1 TV
 

VELIKOSRPSTVO

 
- Gdje god žive Srbi, to je Srbija, bilo u Srbiji, bilo u Bosni i Hercegovini, Vojvodini, Crnoj Gori ili drugim mjestima.
Srpski patrijarh Irinej na beogradskom sajmu knjiga
 
- Otišli su biskupi koji su bili otvoreni nacionalisti i propagandisti HDZ-a, poput Mile Bogovića, Ante Ivasa, Jurja Jezerinca, Valtera Župana i spomenutog Pozaića.
Ivica Đikić, jedini pošteni Hrvat u Pupovčevim velikosrpskim Novostima

Anketa

Tko će pobijediti u sukobu između Plenkovića i Brkića?

Ponedjeljak, 22/10/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1122 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević