Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- Ako je istina da još ne postoji vremenski plan za proglašenje Stepinca svecem, riječ je o teškom udarcu za Katoličku Crkvu u Hrvatskoj, koja se već desetljećima, samorazumljivo, naziva i Stepinčevom Crkvom.
Ivan Violić, komentator Josipović-Pilselovog Autografa
 
- Smrt Igora Mandića bit će golem udarac hrvatskom društvu, koliko god njegova većina to odbija ili jednostavno više nije u stanju razumjeti nakon dva i pol desetljeća sustavnog nacionalističko-crkvenog zaglupljivanja.
Gordan Duhaček, 37-godišnji književnik i peder doseljen iz Sarajeva, Index
 
- Zbog dosta dinamičnog rasporeda ovih se dana nisam čuo s predsjednicom Republike. Gospođa Grabar-Kitarović mora sama donijeti odluku hoće li biti kandidatkinja HDZ-a za predsjednicu. Ako ima ambicija za drugi mandat, volio bih da svoju želju da do znanja meni kao predsjedniku HDZ-a. Nakon toga ćemo je razmotriti i odlučiti.
Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske vlade o sukobu s Predsjednicom, HDZ
 
- Imali ste priliku formirati stabilnu vlast, nudio vam je Milanović sedam ministarstava jer ste vi to tražili. Ali niste mogli u koaliciju jer se ne bi mogli vratiti u Metković i otići na misu jer bi vas pop istjerao iz crkve. Sad ste ljuti na Vladu jer su vas istjerali, pa ne možete biti oporba i koalicija u isto vrijeme.
Nenad Stazić, saborski zastupnik SDP-a žali što mostovci nisu htjeli s njima sastaviti Vladu
 
- Za stanje u posljednjih 25 godina, ne može biti odgovorna jedna vlada, pogotovo ne ona koja je na vlasti tek godinu dana. Odgovorni smo svi pomalo. U to uključujem i sebe jer sam bila ministrica vanjskih poslova u jednoj od prethodnih vlada. Nismo činili dovoljno.
Kolinda Grabar-Kitarović, hrvatska predsjednica, Večernji list
 
- Divim se zdravom demokratskom otporu mlađe generacije u Poljskoj protiv vladine politike i zahtijevam da ju morate poduprijeti!
Ursula von der Leyen u talk-showu Maybrit Illner napada Poljake
 
- Iz dobro upućenih izvora, bliskih samom vrhu hrvatske politike, saznao sam da se pojedinci iz vodstva IDS-a vrlo često sastaju s pripadnicima talijanske obavještajne službe AISE, slično kao što na području Vukovara djeluju agenti srbijanske BIA-e.
Velimir Bujanec, voditelj TV Bujice
 
- BiH nije turski, nego američki amanet.
Valentin Inzko, visoki predstavnik međunarodne zajednice, Dnevni avaz
 
- Američki predsjednik Donald Trump ostat će na funkciji do 2020., ne će biti smijenjen. Vjerojatnost da Trump bude smijenjen je nula posto.
Francis Fukuyama, američki politolog tijekom konferencije investicijskog društva Union Investment u Mainzu, Die Welt
 
- Došli smo do zaključka da postoji korelacija Herceg Bosne i Hrvatske, i pravljenja tog prostora koji će biti većinski Hrvati. I bilo je vrlo interesantno. Kada pogledamo mapu samoproglašene Herceg Bosne i pogledamo mapu banovine Hrvatske – bile su skoro iste.
Kenneth Scott, sudac Haaškoga suda u Mostaru, Vijesti.ba
 
- Sanader je najveći neprijatelj desnice u samostalnoj Hrvatskoj i najveći slugan protuhrvatskih političkih krugova u Europi.
Milan Ivkošić, kolumnist Večernjega lista
 
- Slažemo li se s uvjetima Tuđmanovog priznanja, slažemo se s predajom.
Emir Suljagić, bošnjački novinar i prevoditelj, Vijesti.ba
 
-Nismo bliže, mislim da smo čak malo odmakli od mjesta na kojem smo bili. Pa i ovi projekti koji nam se guraju kao anticivilizacijski poput izmjena Izbornog zakona kojim treba da se pojača diskriminacija, sve više legitimiteta dobivaju ne samo u političkom životu i javnosti.
Željko Komšić, bošnjački Hrvat iz Sarajeva i predsjednik Demokratske fronte o „putu BiH u NATO“, Vijesti.ba
 
- Cijeli ću život svojoj djeci pričati o Gordanu Marasu.
Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske vlade u Saboru
 
- Ništa sad ne želim govoriti o tome, govorit ću kada bude vrijeme. Imam puno toga za reći i reći ću kad dođe vrijeme.
Ivan Turudić, sudac Županijskoga suda o presudi Arbitražnog suda UN-a (UNCITRAL) u slučaju Ina-MOL i njegovoj pristranosti, HRT
 
- DORH ne komentira, pa ne će ni sada komentirati, odluke pravosudnih tijela, a ponajmanje će komentirati kazneni postupak koji se vodi pred nadležnim sudom u Hrvatskoj, i u kojem je posebno državno odvjetništvo USKOK stranka u postupku kao tijelo kaznenog progona – poručili su iz DORH-a.
Priopćenje DORH-a o oslobađajućoj presudi Ive Sanadera u slučaju INA-MOL, Večernji list
 
- Obnavljao je ratom porušene industrijske pogone, ali i crkve i muzeje... Odlazio je u investicije koje mogu na dulji rok biti od kapitalne važnosti za nacionalnu ekonomiju. Stvarao je i psihološko ozračje da Hrvati mogu živjeti na njihovoj zemlji, zadržavši od emigracije dio populacije koja nije mogla naći zaposlenje u sve depriminarnijom gospodarstvu i odigrao izuzetno važnu socijanu ulogu, nadomjestio se u izvjesnom smislu za državu, pokazujući jedan primjer, da je poduzetništvo jedan ispravan put.
Ante Glibota, Imoćanin, emigrant u Francuskoj, bivši diplomat i prijatelj Ante Todorića brani Antina sina Ivicu i napada aktualnu HDZ-ovu vlast
 
- Dvije važne razlike između Hrvatske i Katalonije su legitimni zahtjevi Zagreba utemeljeni u jugoslavenskom ustavu iz 1974. i podijeljenost katalonskog stanovništva. U Kataloniji vidimo da je stanovništvo podijeljeno. Kod nas je 95 posto birača glasalo za neovisnost.
Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske vlade, France 24
 

TVRDNJE

 
- Ja vam odgovaram što ću ja reć, a ne što bi vi htjeli da kažem. Nemojte se derati na mene i ne budite bezobrazni. Molim vas da me zaštitite od neukih i primitivnih ljudi.
Borislav Škegro, bivši ministar financija i potpredsjednik Hrvatske vlade zadužen za gospodarstvo na saborskom istražnom povjerenstvu obratio se predsjedavajućem Orsatu Miljeniću
 
- Arbitražna presuda UNCITRAL-a, dakle suda UN-a, kao i odbačaj žalbe hrvatske strane na tu presudu na Saveznom sudu Švicarske, potvrđuju ono što govorim zadnjih sedam godina, a to je da se nije dogodila nikakva korupcija i da se protiv mene vodi montirani proces, u kojem nema nikakvih dokaza.
Ivo Sanader, bivši predsjednik Hrvatske vlade o presudi Arbitražnog suda u Ženevi da je nevin, Večernji list
 
- Srbi dijele Hrvate na ‘ustaše’ i ‘srpske sluge’, a ja ne volim biti sluga!
Akademik Josip Pečarić, Dnevno

- Bilo je predivno ovo gledati, ponosni smo što je toliko Poljaka odlučilo proslaviti Dan poljske nezavisnosti.
Mariusz Blaszczak, poljski ministar unutarnjih poslova o Maršu nezavisnosti koji se organizira u povodu obljetnice ponovne uspostave Poljske kao samostalne države nakon Prvoga svjetskog rata, AFP
 
- Ideologija – Sanader skreće stranku ulijevo, čini to i Plenković, savezom s HNS-om cijeloj vlasti daje lijevi pečat. “Zaštita” nacionanih interesa: Sanader se pavelićevski odriče ZERP-a, Plenković se pavelićevski odriče mogućnosti da proglasi gospodarski pojas u Jadranu, premda je to prihvatio kao uvjet Mosta za koaliciju. Gospodarstvo: ni Sanader ni Plenković ništa ne čine da obuzdaju strane profitere koji iz Hrvatske iznose milijarde eura dobiti.
Milan Ivkošić, kolumnist Večernjega lista
 
- Komunistička partija Jugoslavije nije samostalna pojava nego je na nju presudan utjecaj imala Kominterna i Sovjetski savez, te je cijelo svoje postojanje lavirala između radničkog i nacionalnog pitanja.
Ivo Banac, povjesničar, na znanstvenom skupu "Između komunističkoga ideala i zbilje" u povodu 80. obljetnice KPH/SKH i 100. obljetnice "Listopadske revolucije" u organizaciji Hrvatskoga katoličkog sveučilišta
 
- Glavnina poduzeća, velikih tvrtki i monopola bili su prodani poslije Tuđmanove smrti. Nije svejedno je l' prodaješ tvrtku ili monopol na tržištu. U Tuđmanovom razdoblju si morao prodavati poduzeća da bi pokazao da funkcioniraš kao kapitalističko društvo, poslije smo prodavali monopole i kod svake prodaje je privatizacija bila netransparentna, sumnjiva i vjerojatno kriminalna. Ali se nije istraživala, jer su u prodaji hrvatskih monopola sudjelovali svi.
Gordan Malić, novinar, Direktno
 
- Tradicionalna desnica je izdala (suverenu) naciju, a tradicionalna ljevica (narod) radništvo, i jedni i drugi pobjegli su u bezlični centar udaljivši se od običnog čovjeka i njegovih problema.
Ivica Šola, komentator Slobodne Dalmacije
 
- Postoje snimke na kojima on, SDSS-ov Bogdan Rkman, bivši sisačko-moslavački dožupan, bodri srpske vojnike koji napadaju Hrvatsku, a sada pokreće dokumentacijski centar po uzoru na Savu Štrpca i to u Hrvatskoj! Bio je oficir JNA, prima mirovinu u Srbiji, a hrvatski zakoni omogućuju mu da bude dožupan u Hrvatskoj. Zamislite da se to dogodi primjerice - u Izraelu?!
Mr. sc. Ivan Kozlica, hrvatski povjesničar, TV Bujica
 
- U Srbiji će ratni zločinci biti moralna vertikala u društvu i oni utjecati na mlade kadrove u vojsci, odnosno tamo gdje budu radili kao predavači.
Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji za Vojvođanski analitičko-istraživački centar (VOICE)
 
- Nafte ne će nestati. Ima je sve više. Nafta je rezultat stalnih kemijskih procesa koji se i sada događaju u Zemljinoj jezgri, pa nafta i plin svako toliko izlaze na površinu ili stoje na određenoj dubini. Tko na to naleti, postaje bogat. Dio planeta je istražen, ali oceani još gotovo da nisu ni dirnuti. Nafta je obnovljivi izvor energije.
Davor Štern, bivši ministar gospodarstva i predsjednik Uprave INA-e,Jutarnji list
 
- Nema sumnje da su Bošnjaci uvjereni da su Tuđman i Milošević u Karađorđevu dijelili Bosnu, iako je sada, iz svih dostupnih povijesnih izvora, jasno i dokazano da se u Karađorđevu nije razgovaralo o podijeli BiH, nego o političkom rješenju pobune Srba u Hrvatskoj.
Miroslav Tuđman, profesor, publicist i stručnjak za obavještajnu službu,Večernji list
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Nesporna je činjenica da su pojedini visoki dužnosnici hrvatske Katoličke Crkve sudjelovali i sada vatreno sudjeluju u prevrednovanju događaja iz Drugog svjetskog rata, a osobito u prevrednovanju i pokušaju rehabilitacije Nezavisne Države Hrvatske i ustaškog pokreta. Svaka takva akcija unutar visokih institucija Katoličke Crkve, poput otvoreno proustaškog javnog djelovanja biskupa Vlade Košića, vrlo vjerojatno kompromitira i konačnu odluku o kanonizaciji Alojzija Stepinca.
Ivan Violić, komentator Josipović-Pilselovog Autografa
 
- Vlade u Poljskoj i Mađarskoj na domaćem terenu vode kulturni rat protiv modernizma, ali zato traže mnogo novca iz EU blagajni.
Stephan-Götz Richter, komentator njemačkoga Der Spiegela protiv Poljske, Mađarske, Češke...

- Razjarena nacionalističko-klerikalna rulja pljuje po Igoru Mandiću što je prethodnica novog hrvatskog fašizma, tj. neoustaštva od strane sustavnog zaglupljenog puka.
Gordan Duhaček, 37-godišnji književnik i doseljen iz Sarajeva, Index
 
- Nekoliko točaka optužnice odnose se na pravni koncept koji se zove udruženi zločinački  pothvat. Prema optužnici i prema presudi, vodeći ljudi Hrvata, Tuđman i Šušak, bili su dio tog zločinačkog pothvata. Zbog toga je Hrvatska u nekoliko navrata pokušala na neki način intervenirati i željeli su se nekako uključiti da bi adresirali ta pitanja.
Kenneth Scott, tužitelj Haaškog tribunala u predmetu protiv Jadranka Prlića i ostalih, Faktor.ba
 
- Ultrakonzervativne katoličke grupe rezultat su opće atmosfere u hrvatskom društvu, i povezane su s jačanjem nacionalističkih kretanja u zemlji.
Veljko Ivica Maštruko, sociolog religije, Novi list
 
- Da je kojim slučajem protestantizam prevladao u našim prostorima, Vlado Košić bi sada bio uzgajivač povrća u rodnome Petrijancu. Naučio bi on to, imao bi solidnu količinu i kvalitetu rajčice, paprike i nadasve čuvenog varaždinskog zelja.
Željko Porobija, bivši adventistički pastor i dekan Adventističkog teološkog fakulteta u Maruševcu
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Moralna je obveza podržati zakon koji ne diskriminira.
Fra Mile Babić, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu zalaže se za nastavak preglasavanja Hrvata od strane Muslimana-Bošnjaka, Slobodna Bosna, Sarajevo
 
- Domoljublje je posljednje utočište hulja.
Igor Mandić, jugoslavenski novinar i pisac, Nedjeljom u 2
 
- Sadašnji način financiranja Katoličke crkve potpuno je netransparentan.
Veljko Ivica Maštruko, bivši jugoslavenski i hrvatski diplomat, Novi list
 
- Naši jezikoslovci su prespavali suvremenu lingvistiku i ostali zaglavljeni u preskriptivizmu. Oni žele propisati kako bi jezična upotreba trebala izgledati. Međutim, takav pristup je bez uporišta u lingvistici, subjektivan je i neznanstven.
Snežana Kordić, jugoslavenska lingvistica iz Osijeka, Autograf
 
- Katolička crkva zaposjela je rovove na jasno povučenoj liniji fronte prema ženskoj ravnopravnosti, širenju prava manjinskih društvenih grupacija, jačanju ljudskih sloboda, demilitarizaciji javnog života i eventualnom odstranjenju vjeronauka iz obrazovnog sistema.
Ivica Đikić, jedini pošteni Hrvat u Pupovčevim velikosrpskim Novostima
 

AUTONOMAŠTVO

 
- Multikultura je ključ našeg uspjeha i zajednička borba za opću dobrobit, stoga se treba osvrnuti na problem koji predstavlja potencijalnu opasnost za daljnji napredak. Istra je hrvatski simbol tolerancije, poluotok na kojem se (baš kao i kroz povijest) kulturološke razlike susreću i postaju saveznice u borbi za zajednički boljitak.
Zoran Antičević, književnik, www.istarski.hr

 

BUDALAŠTINA

 
- Prijedlog Izbornog zakona koji nudi HDZ je protiv Hrvata i države BiH!
Fra Mile Babić, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, Slobodna Bosna, Sarajevo
 

GLUPOST

 
- Jasno je da je Agrokor dijete HDZ-a nastao za odabrane, odabirom 200 bogatih obitelji devedesetih godina u procesu privatizacije. HDZ ga je odgajao, Agrokor je rastao i pretvorio se u diva koji prijeti rušenju cijelog hrvatskog gospodarstva.
Davor Bernardić, predsjednik SDP-a u Saboru

- Mrzitelji Igora Mandića ne mogu se prestati uvjeravati da im se nacionalizam i klerikalizam od 1990. do danas isplatio, iako im djeca masovno bježe iz tisućljetno sanjane Lijepe Naše, iako imaju mirovine i plaće s kojima većinski žive ispod granice siromaštva, iako im se cijeli svijet smanjio na gledanje trash televizije, urlikanje Thompsonovih groznih pjesama i isprazne parole u stilu ''Imamo Hrvatsku!''.
Gordan Duhaček, 37-godišnji književnik doseljen iz Sarajeva, Index
 
- Ustaški pokret je u svojim načelima već imao zapisano da sva prava u državi pripadaju samo čistokrvnim Hrvatima, što je bilo polažište strašne zablude i još strašnijih zločina!
Drago Pilsel, povratnik iz Argentine, Autograf
 

OTROVNO PITANJE

 
-U Hrvatskoj ste gotovo godinu dana. Kako gledate na pojave u hrvatskom društvu, kao isticanje fašističkih simbola na javnim spomenicima koje još uvijek nije sankcionirano?
Zrinka Vrabec Mojzeš, propala urednica na Radiju 101 pita Corinne Meunier, francusku veleposlanicu u Hrvatskoj, Nacional
 

PRAVO PITANJE

 
- Pitao sam se od kuda ste se vi stvorili, i kako i od koga možete dobiti povjerenje. Stupanj razine nastupa prije dva dana i vi spadate u tu čuvenu alijansu.
Andrej Plenković, predsjednik Vlade pita u Saboru Branimira Bunjca, koji je ušao u Sabor sa 547 glasova birača
 
- Ivanu Pavlu II. i Benediktu XVI. nikad ne bi palo na pamet da bilo što o Stepincu pitaju Srpsku pravoslavnu crkvu pa je očito sadašnji papa sam ili pod nečijim utjecajem odlučio da se čuje mišljenje te crkve koja je prije desetak godina svetima proglasila dva četnička koljača iz Drugog svjetskog rata. Jesu li ti “sveci” južnoameričkom ljevičaru Bergogliu, to jest papi Franji, bili kriterij po kojem će odlučivati i o Stepinčevoj svetosti?
Milan Ivkošić, kolumnist Večernjega lista
 
- Vrhovni sud je 31. ožujka imao 16.700 neriješenih predmeta, od toga 16.100 vaših građanskih predmeta, uglavnom revizija. Doduše na kraju 2016. stanje je bilo i gore, s 18.227neriješenih predmeta, dok ih je prve godine nakon što je Branko Hrvatin preuzeo Vrhovni sud bilo samo 2443. Tko je tome kriv i imate li ideju kako to riješiti?
Marinko Jurasić, novinar Večernjega lista pita novoga predsjednika Vrhovnog suda, Đuru Sessu
 

UNITARNA BiH

 
- Hoće li građani ikad pobijediti nacionaliste u BiH?
Erol Avdović, novinar Dnevnog avaza u razgovoru s Valentinom Inzkom, visokim predstavnika za BiH
 
- Njemačka ne će šutjeti na destruktivno ponašanje Hrvatske. Svi Hrvati ne žive u hercegovačkom kantonu.
Josip Juratović, crveni Hrvat iz SPD-a u njemačkom Bundestagu zagovara unitarnu BiH, Vijesti.ba

Anketa

Tko će pobijediti u sukobu između Plenkovića i Brkića?

Ponedjeljak, 22/10/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 901 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević