Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- I Srbija i Hrvatska su sudjelovale u agresiji na BiH, pokušavale su ostvariti velikodržavne planove, to je tako, i od te istine ne vrijedi bježati.
Bakir Izetbegović, sin Alije Izetbegovića, Faktor.ba, Sarajevo
 
- Previše popuštate Draganu Čoviću. SDA mu je dala sve poluge moći, dok on istovremeno s Miloradom Dodikom radi na urušavanju države.
Nedim Pobrić, novinar Faktora.ba u razgovoru s Bakirom Izetbegovićem
 
- Jasenovački kustosi argumentirano su dokazali da duplikata uopće nije bilo, nego da je pogreška bila u programu koji je prilikom listanja popisa sa stare na novu stranicu prenosio dio imena, a brojka je uvijek bila točna i fiksna: pri zbrajanju se uvijek uzimala u obzir samo prvoimenovana žrtva, a ne duplikati.
Ivo Goldstein, sin Slavka Goldsteina u pismu kardinalu Josipu Bozaniću pokušava na ovaj način obraniti lažni jasenovački popis žrtava, Autograf
 
- Stajući na čelo euroskeptične "internacionale" unutar Višegradske skupine, koju u svojim izjavama slavi i zagovara i hrvatska predsjednica, Poljska se zapravo promovira kao vodeći bastion postkomunističkih država za borbu protiv europskoga multikulturalizma koji je opredmećen u Berlinu i Parizu.
Davor Krile, novinar Slobodne Dalmacije
 
- Hrvatska predsjednica daje neodgovorne izjave kada kaže, kao u subotu u Vukovaru, da će puno vode proteći Dunavom prije nego Hrvatska i Srbija mogu govoriti da su prijateljske države.
Ranko Ostojić, bivši prvi pandur u Hrvata u Sarajevu u čijem je mandatu krpz Hrvatsku bez evidencije prošlo milijun muslimana prema Zapadu, Direktno
 
- Hrvati ga imaju razloga manje mrziti (od Srba) jer ih je izvukao iz grotla fašizma, stavio na stranu pobjednika i pridodao Hrvatskoj Istru, otoke, Baranju, Međimurje...
Simo Rajić, potpredsjednik posljednje socijalističke hrvatske Vlade i potpredsjednik Sabora O Titi, Tportal
 
- Školskoj djeci problem (je) naučiti pravopis i gramatiku. Krivac je u nagomilanim udžbenicima i činjenici da su nastavnici istovremeno imali priliku izbora pisanja neću i ne ću, pa su djeca žrtve jezičnog kaosa.
Mirela Lilek, novinarka Jutarnjega lista u razgovoru sa Željkom Jozićem, ravnateljem IJJ-a
 
- Najnovija separatistička opasnost u Europi prijeti u najzapaljivijoj regiji – na Balkanu.
Naslov članka u američkom Bloombergu autora Mishe Savica i Gordane Filipović
 
- Srbija je jedna od rijetkih zemalja u regiji koja se nije priključila ekonomskim sankcijama protiv Rusije. Čak i roba iz susjednih članica EU, Mađarske ili Rumunjske, koje se drže sankcija, očito preko Srbije nađu svoj put do Rusije. To možda objašnjava od čega Srbija uopće živi.
Boris Kálnoky, komentator njemačkoga Die Welta
 
- Andrej Plenković je poluljevičar, poludesničar, u cjelini bezbojni.
Milan Ivkošić, kolumnist Večernjega lista
 
- Nije da Hrvatska nazaduje koliko je problem da nas drugi prestižu.
Kolinda Grabar-Kitarović, hrvatska predsjednica, Večernji list
 
 - Neodređeno odgađanje Stepinčeve kanonizacije, koju mnogi u Hrvatskoj željno očekuju, definitivno jest poraz za Crkvu i velik dio hrvatske desnice.
Ivan Violić, komentator Josipović-Pilselovog Autografa
 
- Zabranjivali su se Gotovini plakati na javnim mjestima, moj prijatelj i suborac Mladen Rogić na prste jedne ruke može nabrojati ljude u koje je imao povjerenja kada su postavljali plakate… Svi oni koji su u Saboru digli ruke za akcijski plan za lov za Gotovinu - vjerojatno ne žele da im djeca ikada vide tu uzdignutu ruku! Ruke im se osušile, kako su neki rekli - i prokleli ih!
General Željko Sačić, ratni načelnik Stožera specijalne policije MUP-a RH o povratku A. Gotovine i M. Markača iz Den Haaga
 

TVRDNJE

 
- S nekim odmakom nikad nije bilo mira u Borovu Selu. Ondje su Ozrenci, deklarirani četnici, i oni nikad neće prihvatiti ovu državu. Dugo si nisam htio priznati da će rata biti, mislio sam, odrastali smo zajedno, odvojit će se svatko na svoju stranu i otići. Kako sam ja čovjek koji voli čuti i vidjeti, otišao sam u Borovo Selo i vidio sam na stotine četnika i tada shvatio da ne će biti dobro.
Predrag Mišić Peđa, hrvatski branitelj iz Vukovara srpske nacionalnosti, Nedjeljom u dva
 
- Što sve nije napravljeno da se sruši najveća hrvatska sportska ikona - nogometna reprezentacija.
Ivica Blažičko, športski reporter, Slobodna Dalmacija
 
- Svi koji su upoznati s događanjima u Vukovaru, znaju da je Merčep bio heroj, a ratni zločinac je Vojislav Stanimirović! Ovo je perverzija gdje se heroj medijski i pravosudno proglašava ratnim zločincem, a Stanimirović, osim što je sudjelovao u agresorskoj vlasti, aktivno je sudjelovao i u ratnim zločinima, za što postoje žive svjedoci!
Josip Jurčević, povjesničar, TV Bujica
 
- Postavila ju je Kukuriku koalicija, bila je dobro plaćena, pa na kraju poručila djeci da bježe iz Hrvatske, rekao je zastupnik koji drži da je smjena Milas Klarić legalna i legitimna. Njeno izvješće Sabor nije prihvatio, a zakon kaže da u tom slučaju pravobraniteljica ide "pa, pa",
Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik Hrasta o odlasku netolerantne pravobraniteljice za djecu
 
- Kenneth Scott je plaćenik, koji je odradio jedan dio svoje plaćene zadaće i kao tužitelj u haaškom procesu ponašao se krajnje pristrano, neobjektivno, iznad svih pravnih regula, a ovdje je došao jednostavno po svoju plaću.
Vladimir Šeks, višedesetljetni hrvatski čelnik u Mostaru o američkom tužitelju na Haaškom sudu, Dnevni list
 
- To je bila politika uperena prema jasnom cilju - da se izjednači krivnja između agresorske Srbije i Hrvata kako bi se stvorilo određeno stanje za geopolitička preslagivanja… No, ona su ipak spriječena. Predvodnicima takve politike bili su Vesna Pusić, Stjepan Mesić, Zoran Milanović, Ivo Josipović i drugi.
General Željko Sačić, ratni načelnik Stožera specijalne policije MUP-a RH o povratku A. Gotovine i M. Markača iz Den Haaga
- Mesić, dva puta birani predsjednik, dokazano je poznat kao krivokletnik i čovjek kojemu se ne može vjerovati. Zadnji primjer je bilo negiranje žrtava u Jasenovcu. Ali on je u ovom slučaju bio djelomično u pravu. Dva puta su na mene pokušali utjecati, vjerovali mi ili ne, ko predsjednika upravnog vijeća Fonda za privatizaciju. Taj dužnosnik je bio predsjednik Sabora Stjepan Mesić.
Borislav Škegro, bivši ministar financija i potpredsjednik Hrvatske vlade zadužen za gospodarstvo na saborskom istražnom povjerenstvu
 
- Osnivanjem vlade tzv. Demokratske Federativne Jugoslavije 1945., Titov režim izveo je brzu likvidaciju protivnika i potencijalnih protivnika u svim dijelovima Jugoslavije.
Ivo Banac, povjesničar, na znanstvenom skupu "Između komunističkoga ideala i zbilje" u povodu 80. obljetnice KPH/SKH i 100. obljetnice "Listopadske revolucije" u organizaciji Hrvatskoga katoličkog sveučilišta
 
- Tuđman je za razliku od svih svojih nasljednika i epigona bio lider, a ovi to nisu. Te priče iz 90-ih su slične jer je plijen tada podijeljen, ali ono što je važno znati da je sve do 1998.-1999., sve do Tuđmanove smrti malo manje od 20 posto društvenih poduzeća bilo privatizirano.
Gordan Malić, novinar, Direktno
 
- Slažem se sa biskupom Košićem kad kaže da NDH nije bila fašistička država, o čemu su govorili i Stepinac i Tuđman.‘Za dom spremni’ su Hrvati uvijek koristili kada su bili izloženi velikosrpskoj agresiji i potpuno je jasno kome taj pozdrav smeta… ZDS je antifašistički pozdrav jer je korišten od 1932. godine, kao znak otpora fašističkoj Kraljevini Jugoslaviji.
Akademik Josip Pečarić, Dnevno
 
- Poslušnost Europskoj uniji: Sanader putuje u Beograd po nalogu Bruxellesa kako bi pomogao Srbiji da pokaže svoje “europsko lice”, Plenković po diktatu Bruxellesa u Kijevu obećava Ukrajincima pomoć u “reintegraciji okupiranih teritorija”, na što Rusi bjesne. Represivni spektakli – u vrijeme Sanadera, naoružani dugim cijevima, uz naručene kamere i gomilu naručenih novinara policajci uhićuju “korumpiranog” riječkog kardiologa Ognjena Šimića, sličan ali mnogo opsežniji spektakl događa se ovaj tjedan, policija okružuje Kulmerove dvore, uhićuju se Agrokorovi direktori. Međunarodni uspjesi – i Plenković i Sanader vodili su papi žene koje su im odredile sudbinu: prvi punicu, drugi Jadranku Kosor.
Milan Ivkošić, kolumnist Večernjega lista
 
- Velikosrpska ideja je došla u Dalmaciju još sredinom XVII. stoljeća i dan danas živi. Njihove manastire nazvao sam karaulama, one su vjerske, ali i političke karaule, a bile su i vojne! Prethodnik sadašnjeg dalmatinskog episkopa u selu blizu Kistanja razbio je staklo na hrvatskom grbu i poderao papir s grbom – i nikome ništa.
Mr. sc. Ivan Kozlica, hrvatski povjesničar, TV Bujica
 
- Sada je zaboravljeno da je Izetbegović prvi plasirao tezu da će se u Karađorđevu nešto za Muslimane nepovoljno dogovoriti. Dan prije sastanka Tuđman-Milošević on je poslao pismo predsjedniku Hrvatske u kojem poručuje da će mu Milošević tamo dati neprihvatljivu ponudu na račun muslimanskog naroda.
Miroslav Tuđman, profesor, publicist i stručnjak za obavještajnu službu, Večernji list
 
- Ljudi poput Srđana Milakovića (zamjenik gradonačelnika Vukovara) nas opterećuju. Loš je učenik Milorada Pupovca. Na izborima je dobio 7 posto glasova, dobio je glasove 420-430 ljudi. Da sad ja izađem na ulicu, dobio bih tri puta više, no nije to problem. On se ne brine za srpsku zajednicu, ne brine se za grad.
Predrag Mišić Peđa, hrvatski branitelj iz Vukovara srpske nacionalnosti, Nedjeljom u dva
 
- Apsolutno, jer suludo je to da o krupnim odlukama države odlučuje, bez ikakvog podcjenjivanja, zastupnik romske ili bilo koje druge zajednice koji je prikupio tek 400 glasova.
Simo Rajić, potpredsjednik posljednje socijalističke hrvatske Vlade i potpredsjednik Sabora, Tportal
 
- Dok se islamizacija Bošnjaka kao strateški cilj, striktno i izvanredno efikasno realizira, bošnjačka elita u izgradnji i afirmiranju države i njene elementarne strukture, u reafirmaciji privrednog i ekonomskog života, harmonizaciji društvenih odnosa i ostalim vitalnim državničkim poslovima fundamentalno važnim za njen opstanak i očuvanje suvereniteta, nema ni najmanjeg uspjeha.
Dr. sci. Jasenko Karović, Prometej.ba
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Predsjednica je tri godine širila sentimentalni nacionalni kič te otvoreno podupirala filoustaštvo, blokirajući time svaku kreativnu energiju i obeshrabrujući ljude koji ovoj zemlji žele dobro.
Boris Pavelić, novinar Novoga lista
 
- Tuđman je otvorio vrata rehabilitaciji Nezavisne Države Hrvatske govorom na Općem saboru HDZ-a 1990. godine kada je rekao: “NDH nije bila samo puka kvislinška tvorba i fašistički zločin, već i izraz kako političkih težnji hrvatskog naroda za svojom samostalnom državom tako i spoznaje međunarodnih čimbenika, u ovom slučaju vlade Hitlerove Njemačke”.
Omer Karabeg, srbijanski podobni Musliman, Most, Radio Slobodna Europa
 
- Nažalost, u svojim kasnijim govorima dokazao je da je želio Hrvatsku bez njih. Sjetimo se samo kako je u Kninu nakon Oluje kazao da nisu stigli ponijeti 'ni devize, ni prljave gaće', poručivši im sretan put. Vrlo ružan govor. Kasnije je uputio, čini mi se, lažni poziv Srbima da ostanu.
Simo Rajić, potpredsjednik posljednje socijalističke hrvatske Vlade i potpredsjednik Sabora o F. Tuđmanu, Tportal
 
- Dan sjećanja uvijek stvori nekakve nove napetosti, jer se nakon završetka tog mimohoda, dio ljudi napija navečer u kafićima, pa se rade raznorazni ustašluci i to stvara napetosti.
Drago Hedl, feralovac iz Osijeka, Deutsche Welle
 
- Kroz formiranje Herceg Bosne formirala se hrvatska zajednica, prostor sa kojeg bi muslimani bili protjerivani.
Kenneth Scott, sudac Haaškoga suda u Mostaru, Vijesti.ba
 
- Godine 2015. modernističku poljsku vladu Građanske platforme Donalda Tuska zamijenila je bezobzirna nacionalistička stranka Pravo i pravda pod vodstvom Jaroslawa Kaczynskog. Poljska se od budućnosti okrenula prošlosti.
Philip Stephens, politički analitičar engleskoga Financial Timesa
 
- Posljednjih godina je pokrenut novi val povijesnog revizionizma, zapravo reustašizacije.
Ivo Goldstein, sin Slavka Goldsteina u pismu kardinalu Josipu Bozaniću, Autograf
 
-Danas žanjemo ono što smo posijali devedesetih godina. Čitav niz nedosljednosti i licemjerja sada dolazi na naplatu. Kada normalizirate odnos prema ljudima, kao što su Mile Budak, Rafael Boban i Jure Francetić, i prema simbolima i pokličima, kao što je "Za dom spremni", onda to vremenom postane dio narativa o kojemu se više ne govori na kritički način, nego on postaje normalan. A kada se vidjelo da se ustaški pokret ne može u potpunosti rehabilitirati i predstaviti kao jedini pravi i herojski, onda se počelo zagovarati njegovo izjednačavanje sa partizanskim pokretom.
Hrvoje Klasić, povjesničar iz Zagreba, Most, Radio Slobodna Europa
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Građanski rat je rat u kojem se međusobno sukobljavaju strane koji pripadaju istoj političkoj zajednici, istom društvu i istoj kulturi. 
Aleksandar Stanković, urednik HRT-ove protuhrvatske emisije Nedjeljom u 2 opravdava srpsku agresiju na Hrvatsku
 
- Ideja je bila da se na taj način nadvladaju napetosti i latentna podijeljenost koja i dalje vlada u Vukovaru, ali je to naišlo na loš prijam kod dijela hrvatskih branitelja koji su to shvatili kao izjednačavanje žrtve i agresora.
Drago Hedl, feralovac iz Osijeka, Deutsche Welle
 
- Ivo Andrić je preuzeo lijepu srpsku ekavicu kao svoj pretežni, premda ne i isključivi književni izraz.
Miljenko Jergović, književnik, Jutarnji list
 
- U Hrvatskoj se slobodno ističu simboli Nezavisne Države Hrvatske.
Omer Karabeg, srbijanski podobni Musliman, Most, Radio Slobodna Europa
 
- Antifašizam nije srpska, već europska baština i baš stoga hrvatske institucije bi za dobro vlastite države trebale preuzeti brigu o antifašističkom nasljeđu, ali i o Jasenovcu, Glini, Srbu, Jadovnu… Oko toga se ne smiju raditi politički igrokazi.
Simo Rajić, potpredsjednik posljednje socijalističke hrvatske Vlade i potpredsjednik Sabora, Tportal
 
- Je li se ikada Institut bavio saznanjima o tome tko je pismeniji - današnje generacije Hrvata ili oni prije, recimo, 30-ak godina?
Mirela Lilek, novinarka Jutarnjega lista u razgovoru sa Željkom Jozićem, ravnateljem IJJ-a
 
- Zanimljivo je da je percepcija velikog broja ljudi da se do čistoće jezika, a posebno naglasne norme posredovane putem nacionalne televizije, mnogo više držalo do 90-ih godina premda bi se nekome takva konstatacija mogla činiti blasfemičnom.
Željko Jozić, ravnatelj Instituta za jezik i jezikoslovlje i glavni urednik unitarnoga Hrvatskog pravopisa, Jutarnji list
 

AUTONOMAŠTVO

 
- Multikultura je kulturološko – ekonomska moć Istre, ljubav prema njoj je stoljetna osobina svakog istarskog rodoljuba, a borba protiv nje je anti – istrijanstvo.
Zoran Antičević, književnik, www.istarski.hr
 

BOLJŠEVIZAM

 
- Izjava aktualnog ministra zdravstva Milana Kujundžića iz ožujka ove godine da jedan svećenik u bolnici nekad vrijedi više od 20 doktora je glupost.
Ilko Čimić, novinar Indexa
 

DAIDŽE

 
- Prijedlog izmjena Izbornog zakona BIH koji je ponudio HDZ BiH, a koji bi se na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH mogao naći u srijedu, ruši multietničnost u BiH. Osim toga, ruši zajedništvo u BiH, obespravljuje Hrvate koji žive u kantonima gdje nemaju većinu nego manjinu. Ovi Hrvati koji žive u kantonima u srednjoj Bosni, Posavini gdje nemaju većinu, oni su Izbornim zakonom HDZ-a obespravljeni.
Fra Mile Babić, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, Slobodna Bosna, Sarajevo
 
- Kako da Andrić bude hrvatski pisac ako hrvatska književnost svojom ne doživljava “cijelu Bosnu”?
Miljenko Jergović, književnik, Jutarnji list
 

GLOBALIZACIJA

 
- Od Finaca se može mnogo naučiti. Ponajprije se naučite toleranciji i skromnosti. Zatim domoljublju. Finci obožavaju svoju zemlju, ali ih ta ljubav ne sputava da poštuju druge.
Željko Jozić, ravnatelj Instituta za jezik i jezikoslovlje i glavni urednik unitarnoga Hrvatskog pravopisa, Jutarnji list
 
- Nacionalizam je veliko zlo 20. stoljeća.
Marko Medved, povjesničar i teolog iz Rijeke, Jutarnji list
 
- Katoličkoj crkvi i istomišljenicima je smetao tzv. modul IV. što su ga predložili istaknuti seksolozi i zdravstveni djelatnici na čelu sa sveučilišnim profesorom dr. sc. Aleksandrom Štulhoferom. Od kardinala Josipa Bozanića naniže, u crkvenoj piramidi valjda nije bilo „pastira“ koji je birao riječi u bjesomučnom verbalnom šaketanju SDP-ove koalicijske vlade Zorana Milanovića, a svi ultraški kloaka-mediji i blaža desna glasila grmjeli su u istom tonu i doslovno skeniranim tezama.
Marijan Vugrinec, bivši novinar Vjesnika, Tacno
 

IZDAJA

 
- Prijedlog oporve, SDP-a i DF-a, konačno bi mogao unijeti mir u nastojanja da se pripadnici jednog naroda, točnije Hrvati, podijele. Vrlo je važno što Ustav traži i Zakon SDP-a, da iz svakog kantona bude predstavnik jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat, tako da se sačuva multietničnost na cijelom teritoriju FBiH.
Fra Mile Babić, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, Slobodna Bosna, Sarajevo
 

JUGO PODJELA KRIVNJE

 
- Mi ne možemo jednako gledati na događaje iz devedesetih, jer smo prošli različite sudbine. Osim toga, nama se taj događaj uvijek čini jednostran, obilježava se samo žrtva većinskog naroda, prenaglašavaju i etiketiraju pripadnike srpske zajednice. Ne čini nam se da je to komemoriranje stradanja, već je to i politički događaj. Nas tamo realno nitko i ne želi.
Srđan Milaković, zamjenik gradonačelnika Vukovara iz redova srpske zajednice, Deutsche Welle
 
- Ne mogu biti ni dvije kolone u Vukovaru. Isto tako, slavimo i u Kninu, a pritom se ne sjećamo Varivoda - ni to nije dobro.
Simo Rajić, potpredsjednik posljednje socijalističke hrvatske Vlade i potpredsjednik Sabora, Tportal
 
- Ono što se sada sprema je slijedeće - ne smije slovo U, ne smije Ante Pavelić, ne smije "Za dom spremni", ali ne smije ni Tito, ni "Smrt fašizmu, sloboda narodu", ni zvijezda petokraka. To je ono što nam se sprema.
Hrvoje Klasić, povjesničar iz Zagreba, Most, Radio Slobodna Europa
 
- I dalje smo daleko od toga. Ni na srpskoj ni na hrvatskoj strani nije se pojavila osoba koja bi odigrala onu ulogu koju je odigrao Willy Brandt kad se poklonio žrtvama u Varšavi.
Drago Hedl, jugoslavenski novinar iz Ferala, Deutsche Welle
 
- Nemam problema i nisam ih nikad imao zbog imena i prezimena. I Srbi i Hrvati me podjednako živciraju u svojoj gluposti i žao mi je što su došla neka opaka vremena da nam 20 godina nakon rata dominiraju ratne teme, da je ćirilica tema.
Aleksandar Stanković, urednik emisije Nedjeljom u 2 u Beogradu za Blic 24. XII. 2013.
 
- Kada je izgledalo da su pregovori u Daytonu propali, Milošević je s Franjom Tuđmanom 20. studenog 1995. opet svratio u Christopherov ured predlažući opaku mišolovku za Bosance: rekao je kako Aliju Izetbegovića, ako ne pristane, treba prozvati da je za nastavak rata. Jer, Beograd i Zagreb su, nakon svega, za mirnu Bosnu. Baš kao i danas. Samo što se Bosanci od toga ne znaju braniti.
Erol Avdović, komentator Dnevnog avaza
 

LAŽ

 
- Pravosudna reforma konzervativne poljske vlade u potpunosti dokida neovisnost poljskog pravosuđa, a time i poljsku demokraciju.
Denis Romac, novinar Novoga lista
 
- Krajnje (je) dvojben zaključak ekipe koja je iskapala da se radi o ”stanovništvu koje je nosilac svijetle komponente, najvjerojatnije slavenskog porijekla”, pa da ”tu nije bilo Jevreja ni Cigana”. Naime, ima mnogo Cigana (Roma) koji su svijetle puti (tzv. Bijeli Cigani), a pogotovo takvih ima među Židovima.
Ivo Goldstein, sin Slavka Goldsteina u pismu kardinalu Josipu Bozaniću o nalazu iz 1964. u Jasenovcu, gdje su pronađene 123 žene, 51 dijete, 13 muškaraca i 10 osoba, Autograf

Anketa

Tko je Andreju Plenkoviću draži?

Srijeda, 16/01/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 941 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević