Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- Nisam nikakav četnik, nitko u familiji mi nije bio četnik. Nitko od članova moje porodice nije sudjelovao ni u kakvim zločinima.
Aleksandar Vučić, srbijanski predsjednik po dolasku u Hrvatsku
 
- Problem politike je koju Vučić vodi. Proći će još mnogo godina dok ne shvati zašto je politika isprika važna. Problem je kad političar koji je doprinosio ratnom huškanju ne vidi da je politika isprika potrebna kako bi se pridonijelo normaliziranju odnosa. Isprika je elementarna ljudska reakcija. To je fundamentalni doprinos politici pomirenja, to nije nikakvo ponižavanje nacije. Tko to ne razumije, ne razumije ni svrhu politike.
Boris Tadić, bivši srbijanski predsjednik o posjetu A. Vučića Hrvatskoj, Direktno
 
- Suprotno najavama da će SDP završiti u blokadi i bankrotu, morat ću vas razočarati jer se ništa od toga ne će dogoditi. Kao što sam najavio da ćemo riješiti spor, to ćemo i učiniti.
Davor Bernardić, aktualni predsjednik Partije o dugu 9,5 milijuna kuna iz kampanje od 2009. TV Sljemenu kada je bio predsjednik Foruma mladih SDP-a
 
- Zbog jedne rečenice Aleksandra Vučića proglašavaju četnikom, iako nikakav četnik nikada nije bio, proglašavaju ga nekakvim zločincem, čovjek nije počinio nikakav zločin.
Nebojša Stefanović, srbijanski ministar policije, RTS
 
- Prvih godina nakon mirovnog sporazuma, koji je prvenstveno služio da se Bosna podijeli između tri nacionalne grupe i da se postave odgovarajuće granice, lokalni islamisti počeli su s izgradnjom međunarodne mreže s namjerom da se uspostavi teokracija. Podršku za to nisu dobili samo od tadašnjeg šefa države Izetbegovića, koji je revno ubrzavao provođenje tih planova i iz Afganistana, Pakistana i drugih zemlja u BiH tijekom rata doveo 6.000 mudžahedina.
Saïda Keller-Messahli, švicarska romanistica u tekstu pod naslovom Islam na Balkanu – povijesni pregled do sadašnjeg vremena o mudžahedinima u BiH, Der Standard, Beč
 
- Prisluškivali smo tajkune iz Hrvatske, ali nikada nijednog političara.
Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, Večernji list
 
- Europska unija više nije ona zajednica u koju smo ušli. Sve je manje faktor na globalnom planu u upravljanju svijetom. Više nije zajednica država, nego je faktički zajednica europske pučke stranke. Tako i funkcionira. Kao nekada Kominterna ili kao Centralni komitet Saveza komunista Jugoslavije. Što je dogovoreno u partiji, to ima da se izglasa u Europskom parlamentu. Posve pogrješno. Mislim da interesi stranaka nikako ne mogu biti iznad interesa država članica EU-a.
Milan Kučan, bivši slovenski predsjednik, Nacional
 
- Imamo našu predsjednicu, kojoj su inače puna usta nacije i Kroacije.
Stevo Đurašković docent na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, Novi list
 
- Islam živi u Europi i s Europom već 13 stoljeća, a u mnoge dijelove kontinenta stigao je znatno prije kršćanstva.
Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda na sarajevskom skupu pod nazivom "Budućnost islama i muslimana u Europi na primjeru BiH i Andaluzije", Faktor.ba
 
- Kao što sam nekoliko puta rekao, tako to moram i Vama apostrofirati, tri stranke s nacionalnim predznakom, a među njima svakako i HDZ BiH i njen predsjednik Dragan Čović, u ovoj izbornoj godini žele da, po sistemu zavadi pa vladaj, osvajaju jeftine političke poene. To su loše poruke, s obzirom na kompleksno stanje i situaciju u BiH. Na takav način ne treba dolijevati ulje na vatru.
Davor Bernardić, predsjednik SDP-a za bošnjačke Vijesti.ba, http://vijesti.ba/clanak/393199/predsjednik-sdp-a-hrvatske-zalazemo-se-za-gradansku-bih-covic-zeli-jeftine-politicke-poene
 
- Čini se da nije svjesna da joj sada već opasno izmiče drugi mandat, za kojim toliko žudi, ali nižu se grješke koje je gotovo nemoguće popraviti. Oni koji su joj najviše vjerovali - branitelji, stradalnici, udovice, svi oni kojima se klela gotovo životom kako će biti uz njih i samo za njih raditi, sada su shvatili svu Kolindinu prijetvornost. U ovom slučaju - čisto sluganstvo.
Andrea Latinović, novinarka Dnevno.hr vrijeđa hrvatsku predsjednicu
 
- UN-ova rezolucija koja je donesena kao osnova za UN-ovu misiju nakon rata 1999.  Kosovo tretira kao sastavni dio Srbije i da stoga problem ni za jednu od strana nije trajno riješen. Bilo bi poželjno kada bi se u smislu zajedničkog procesa u smjeru Europske unije, Beograd i Priština sjeli za isti stol i pronašli zajednička rješenja koja bi bila prihvatljiva objema stranama.
Heinz-Christian Strache, predsjednik desničarske stranke FPÖ i austrijski vicekancelar za posjeta Beogradu, Frankfurter Allgemaine Zeitung
 
- Hrvatska bi pogriješila da Ruse pusti u Inu. 
William Kohorst, američki veleposlanik u Hrvatskoj, Večernji list
 

TVRDNJE

 
- Antifašizam kao svjetska stečevina nije odvojena od jugoslavenske ideje. I to je problem hrvatske ljevice. Ne vidim da su se jugoslavenski partizani borili za hrvatsku državu.
Petar Tomev Mitrikeski, znanstvenik, Peti dan, HRT
 
- Nije normalno zalagati se za pomirenje s Hrvatskom, a nabavljati oružje i implicirati prijetnje Hrvatskoj oružjem dugog dometa. Morate pokazati da ste za politiku pomirenja, a način na koji naoružavate vojsku mora biti sukladan mirovnoj politici... Ne mogu agresivci i nacionalisti pridonijeti miru, to je temeljni problem.
Boris Tadić, bivši srbijanski predsjednik o posjetu A. Vučića Hrvatskoj, Direktno
 
- Sve što je medijski plasirano o slučaju Lora ne drži vodu. Radi se o proizvodnji afere od strane unutarnjih veleizdajnika u Hrvatskoj na čelu s tadašnjim glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem. Bila je to operacija usmjerena protiv Hrvatske i vrijednosti Domovinskog rata.
Josip Jurčević, hrvatski povjesničar, Direktno
 
- Ako muškarac želi uspjeti, mora postati žena, inače eto ti optužbi za diskriminaciju, nasilje, seksizam, dočim ako žena želi uspjeti mora postati muškarac, agresivna, volja za moć, društveni status, vlast.
Èric Zemmour, francuski novinar i polemičar dnevnika Le Figaro, u knjizi pod naslovom Prvi spol, Slobodna Dalmacija
 
- Imamo dokaze da su Srbi pobili osam tisuća hrvatskih civila, a  to sam ja i dokazao u svojoj knjizi. Međutim, to nije istina koja je provjerena na državnoj razini te nije uvrštena u udžbenike i u našu službenu politiku. Umjesto da mi izlazimo s argumentima o srpskim zločinima oni izlaze s izmišljotinama o hrvatskim zločinima. Krivica je isključivo i jedino na hrvatskim vladama koje su to propustile učiniti.
Andrija Hebrang, sveučilišni profesor i bivši političar, Direktno
 
- Abolirani četnici vrlo dobro govore hrvatski i rade u hrvatskoj policiji. Ključ je lustracija.
Željko Glasnović, hrvatski general u Saboru
 
- Sama činjenica da se ova izložba događa pod kapom najmoćnije svjetske organizacije dokaz je da srbijanske institucije rade svoj posao i da je u Srbiji trenutno na vlasti zločinački sustav. Hrvatske institucije ništa od toga ne prepoznaju i zabijaju glavu u pijesak. Hrvatska bježi od istine.
Josip Jurčević, hrvatski povjesničar, Direktno 
 
- Glumac Nebojša Glogovac je Ratka Mladića neprihvatljivo humanizirao i neprihvatljivo relativizirao uzroke i posljedice rata u bivšoj Jugoslaviji. 'Natezanje broja za genocid' (kako je Glogovac prokomentirao presudu Ratku Mladiću) mu nikada ne ću oprostiti.
Jelena Milić, srbijanska nevladina aktivistica, Saff.ba
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Ustaštvo i ustaše nikad nisu izišli iz politike i javnog života Hrvatske, te očekujem da će Vučića tijekom posjeta Zagrebu ustaše dočekati na trgovima.
Aleksandar Vulin, srbijanski ministar obrane, RTS
 
- Kod Donalda Trumpa fascinira me da je tolika masa Amerikanaca podlegla najnižim strastima i odabrala Trumpa za svog predsjednika.
Boris Blažeković, hrvatski konzul u New Yorku iz HNS-a na svome facebooku
 
- Zbunjena Kolinda Grabar-Kitarović pokazala je da jednostavno nije na razini funkcije koju obnaša, a posebice kada se radi o 'neugodnim' gostima, a kojima se ne može onako tipično smješkati od uha do uha i pokazivati svoju antologijsku izvještačenost. Jer, odabir trenutka za poziv Vučiću pokazuje da ili ništa ne razumije, ili radi po tuđim naputcima.
Andrea Latinović, novinarka Dnevno.hr
 
- U Srednjobosanskoj županiji, gdje je 66 posto djece bošnjačke nacionalnosti, tjerati bošnjačku djecu da uče hrvatski kurikul, gdje dobivaju diplomu sa šahovnicom mimo je svakog normalnog načela.
Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH u emisiji Nedjeljom u dva
 

JUGONOSTALGIJA

 

- Da se Jugoslavija razvijala tako da su očuvane razlike u odnosu na Hrvatsku, one koje su postojale u vrijeme Jugoslavije, sada bi svakako sve jugoslovenske zemlje stajale mnogo bolje, Jugoslavija bi svakako bila prva zemlja ili bi u najmanju ruku bila u prvoj grupi novih članica Europske unije.
Vladimir Gligorov, istraživač na Institutu za međunarodne ekonomske studije u Beču i sin Kire Gligorova, Globus
 
- Desnica u Zagrebu pokazuje da ih jedino zanima simbolika i prekrajanje povijesti. To je pogrešno s pozicije vlasti.
Boris Jokić, srpski obrazovni kadar, Peti dan, HRT

 

ISLAMIZAM

 
- Umjesto zatvaranja u sebe poput školjke, Europa se treba otvoriti i beskompromisno djelovati kao saveznik muslimana.
Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda na sarajevskom skupu pod nazivom "Budućnost islama i muslimana u Europi na primjeru BiH i Andaluzije", Faktor.ba
 

OPASNO PITANJE

 
- Netko mi u hrvatskoj javnosti mora objasniti u čemu je problem s izložbom o Jasenovcu?
Aleksandar Vučić, srbijanski predsjednik, Globus
 

PRAVO PITANJE

 
- Zašto se njemačka kancelarka dodvorava moćnom Aleksandru Vučiću, pod čijom se palicom Srbija srozala na 'demokraturu'?
Erich Rathfelder, komentator Die Tageszeitunga
 
- Je li, primjerice, “ugledni Guardian” prije nekoliko godina širio lažne vijesti oko tobožnjih socijalnih prosvjeda koji su ujedinili narode BiH u borbi protiv zlih nacionalističkih elita?
Nino Raspudić, profesor na Filozofskom fakultetu, Večernji list

PRIZNANJE

 
- Civilno društvo dva je desetljeća bilo prenapučeno udrugama koje su zagovarale promjene koje su trebale liberalizirati naše društvo i osigurati jednakost.
Dr. Antonija Petričušić s katedre za sociologiju Pravnog fakulteta u Zagrebu, Deutsche Welle
 
- U BiH se ne radi o masovnoj" radikalizaciji bosanskih muslimana, nego o radikalizaciji jednog dijela muslimanske populacije u BiH.​
Zarije Seizović, profesor međunarodnog humanitarnog prava na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu, Faktor.ba
 
- Živimo u zemlji u kojoj je otvorenost prema drugim kulturama manjkava. Dokaz da se to ne odnosi samo na muslimane, koji se teško integriraju, jest to da je austrijsko stanovništvo još uvijek sumnjičavije prema Židovima i ljudima druge boje kože od stanovnika drugih europskih država. Problem pojačava jednostrana javna rasprava u kojoj je skoro isključivo riječ o broju novih doseljenika. To je relevantna tema, ali i popularna jer se njome vlastito stanovništvo lagodno oslobađa odgovornosti.
Wolfgang Böhm, komentator Die Pressea
 
- Treba reći da je Milanović izbore prošle godine zaslužio izgubiti. Politički je srljao, Narodna koalicija s HSS-om nije imala puno veze s mozgom, njegovo ponašanje postalo je bahato, i ako ni zbog čega drugog, a onda iz »pedagoških« razloga Milanović je zaslužio te izbore izgubiti.
Tihana Tomičić, novinarka Novoga lista
 

RELATIVIZIRANJE SRBIJANSKIH ZLOČINA

 
- Ono što je mene zapanjilo boravkom u Potočarima jeste premalo nišana, odnosno grobova na onu cifru koja se stalno spominje, a to je osam tisuća. Nema toliko. A druga stvar, nikada nije dokazano čiji su leševi u tim grobovima ispod nišana, koje nacionalnosti.
Veljko Đurić Mišina, direktor beogradskog Muzeja žrtava genocida, Radio Slobodna Europa
 

UNITARNA BiH

 
- Ja se zalažem upravo za građansku, civiliziranu, naprednu, proeuropsku i cijelovitu BiH. Ne bi se složio s Čovićevom izjavom jer smatram da stvaranje građanske BiH ne znači stvaranje islamske republike.
Davor Bernardić, predsjednik SDP-a za bošnjačke Vijesti.ba, http://vijesti.ba/clanak/393199/predsjednik-sdp-a-hrvatske-zalazemo-se-za-gradansku-bih-covic-zeli-jeftine-politicke-poene
 
- Prije samo 140 godina, u našoj zemlji živjeli su Bošnjaci muslimani, Bošnjaci katolici i Bošnjaci pravoslavci. Pod uticajem i pritiskom velikodržavnih projekata iz Hrvatske i Srbije, Bošnjaci katolici vremenom su prevedeni u Hrvate, a Bošnjaci pravoslavci u Srbe. …
Sejfudin Tokić, bošnjački militarist s hrvatskom putovnicom od 1990.  i predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda
 

VELIKOSLOVENSKA PRESIZANJA

 
- Slovenija ima granice koje se ne poklapaju s našim nacionalnim povijesnim teritorijem. Ni na strani Italije, ni s Austrijom, niti s Mađarskom.
Milan Kučan, bivši slovenski predsjednik, Nacional
 

VELIKOSRPSTVO

 
- Židovu, Romu itd. nije bilo spasa u nacističkoj Njemačkoj ili u NDH.
Stevo Đurašković docent na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, Novi list
 
- Znam da Nevesinjci moji dragi i pošteni ljudi, koji su za vrijeme rata branili svoje domove, kažu da je Ratko Mladić za njih jedan ozbiljan vojnik i jedna časna vojnička figura. To su ljudi koji su bili po rovovima.
Nebojša Glogovac, srpski glumac ovako veliča ratnog zločinca Mladića, Saff.ba 

Anketa

Sviđa li vam se Tuđmanov spomenik Kuzme Kovačića?

Četvrtak, 13/12/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1264 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević