Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- Ne prihvaćam ostavku ministrice Gabrijele Žalac, takva prometna nesreća se mogla dogoditi i nekom drugome. Što se tiče vozačke dozvole, koja nije bila produljena, to, međutim, nije kazneno djelo, to je prekršaj. Ministrica je platila kaznu i izvadit će novu vozačku dozvolu.
Andrej Plenković, predsjednik Vlade i HDZ-a ovako brani G. Žalac, Nova TV
 
- Imamo papu na kojeg možemo biti ponosni.
Nenad Stazić, saborski zastupnik SDP-a u Saboru
 
- Uvjeren sam da ćemo u zadanom roku imati jako dobar kurikul povijesti, koji će biti spreman za primjenu u školama od iduće školske godine.
Radovan Fuchs, osebni savjetnik predsjednika Vlade za koordinaciju rada Ekspertne radne skupine za provedbu kurikularne reforme, Direktno
 
- Zarađujem prilično, ali ne mogu kupiti skupi automobil jer ne kradem.
Mario Plenković, bivši udbaš i kosovac i otav predsjednika HDZ-a, Večernji list, https://www.facebook.com/permalink.php?id=149780419003298&story_fbid=328371161144222
 
- Kaznu sam platila. Ostavku ne spominjem jer nema veze s mojim radom u Vladi i stranci
Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a nakon što je pregazila djevojčicu, HRT
 
- Današnja Hrvatska je NDH 2019.
Vedrana Rudan, jugoslavenska spisateljica, http://www.rudan.info/ndh-2019/
 
- Ključne poruke biračima u Ličko-senjskoj županiji: ravnomjerni regionalni razvoj, kvalitetnija sinergija aktivnosti na razini županije s razvojnim projektima koje provodimo na nacionalnoj razini, bolja apsorpcija EU sredstava te fiskalna i funkcionalna decentralizacija.
Andrej Plenković u središnjici HDZ-a uoči izbora u Ličko-senjskoj županiji, http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/uvjereni-smo-u-dobre-rezultate-na-prijevremenim-lokalnim-izborima-u-jos-bolje-na; https://www.youtube.com/watch?v=CB1LxPrD5ng
 
- Progonom Srba iz srpske Krajine i Hrvatske tijekom rata 1991.–1995. došlo je i do sistematskog uništavanja spomenika kulture kako bi se uklonili tragovi milenijumskog prisustva Srba na tim prostorima.
Milojko Budimir, tajnik Udruženja Srba iz Hrvatske, Politika, 3. III. 2019.
 
- Očekivao sam ovakvu odluku Katoličke Crkve u Koruškoj i, kad se stvari malo slegnu, onda ćemo vidjeti da i mnogima u Hrvatskoj odgovara da je donesena takva odluka. Ono što bi bilo ove godine posebno neugodno u vezi s bleiburškom komemoracijom je činjenica da ona pada sedam dana prije izbora za Europski parlament i da bi ove godine bila u daleko većoj mjeri politička pozornica za marginalne, desno radikalne i nacionalističke političke stranke i to bi djelovalo dosta kontaminirajuće na hrvatsko društvo. Tako da je ta odluka, zapravo, dodatno olakšanje političke situacije u Hrvatskoj, u kojoj se ipak u posljednje vrijeme utjecaj te nacionalističke margine sve više smanjuje.
Davor Gjenero, politički analitičar, Dnevni avaz, Sarajevo
 
- Hrvatski sabor ne bi trebao biti pokrovitelj okupljanja u Bleiburgu.
Žarko Puhovski, politički analitičar, Dnevni avaz, Sarajevo
 
- »Novosti« su postale više su od novina: simbol otpora vladajućem narativu, Noina arka alternative. Baš kao što je Feral bio devedesetih, pa su ga spaljivali, tako su »Novosti« danas »ono drugo« – pa danas, gotovo već rutinski, spaljuju i njih. I ta, posve nenovinarska uloga koju je taj tjednik bio prisiljen ponijeti, razlikuje ga od medija koji nisu opterećeni tim nipošto ugodnim teretom simbola s viškom značenja.
Boris Pavelić, novinar Novoga lista veliča Pupovčeve velikosrpske Novosti ovako zamišlja slobodu medija, http://novilist.hr/Komentari/Kolumne/Pronadena-zemlja-Borisa-Pavelica/BORIS-PAVELIC-Noina-arka-alternative
 
- Ostavku nije podnijela niti to očekujemo, radi se o nesreći koja se nažalost mogla dogoditi bilo kome u prometu. Ona je potresena i teško joj je. U kontaktu je s obitelji djevojčice i posjetit će je u osječkoj bolnici u večernjim satima nakon operativnog zahvata. Kaznu za vožnju bez vozačke odmah je podmirila, radi se o prekršaju koji nema veze s nesrećom.
Marko Milić, glasnogovornik Vlade brani Gabrijelu Žalac, Jutarnji list
 
- Ko bi da trguje Kosovom to će mu biti prokletstvo.
Episkop Teodosije, vladika raško-prizrenski,  http://www.politika.rs/sr/clanak/424363/Episkop-Teodosije-Ko-bi-da-trguje-Kosovom-to-ce-mu-biti-prokletstvo
 

TVRDNJE

 
- Hrvati su jako čudan narod. Imaju više izdajica nego cijela Europa zajedno.No, na čudan način oni postupaju s njima.Francuzi svojim izdajicama poskidaju glave giljotinom,Englezi ih povješaju po podrumima,Srbi ih jednostavno pokolju,a Hrvati ih njeguju ko najveće nacionalno bogatstvo.
Antun Gustav Matoš, hrvatski pjesnik, novelist, feljtonist, esejist, putopisac...
 
- Ministrica Gabrijela Žalac trebala bi odmah odstupiti s dužnosti jer je vozila bez valjane vozačke dozvole. Prva norma uređenog društva je da sva pravila jednako vrijede za sve, a posebno su pod lupom oni koji raspolažu javnim novcem, koji donose odluke za sve nas.
Zdravko Petak, profesor na Fakultetu političkih znanosti, Jutarnji list
 
- Hrvatski Buda živi vječno! Personifikacija današnje Hrvatske! Jedno dublje sociološko istraživanje obitelji iz doba komunističke nomenklature, pokazalo bi kako su te obitelji profiteri tranzicije. Oni su postali vlasnici RH, premda je nikada nisu ni željeli, niti je danas vole. I dalje je gledaju s gađenjem! Hrvatska im se gadi, ali protiv hrvatske kune nemaju ništa. Perverzno! Njezini stvaratelji uglavnom će biti njezini likvidatori. Brutalno, ali istinito!
Prof. dr. sc. Anđelko Milardović, politolog i donedavni predsjednik Instituta za europske i globalizacijske studije, Direktno
 
- U 21. stoljeću pak i fašizam i antifašizam su fetiši, aveti, oni su, a ne domoljublje, zadnje utočište hulja. To ne mislima ja, nego globalne ikone ljevice, Žižek i Noam Chomsky.
Ivica Šola, kolumnist Slobodne Dalmacije
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Još jedna ustaška emigrantica, ova iz Kanade a porijekom iz Bosne. Mi smo zemlja koja se oslobodila fašizma vlastitim partizanskim snagama za razliku od Austrije koja je bila rasadnik nacista, a koja nam sada docira i uči nas antifašizmu zahvaljujući ovakvim domaćim, neposmenim izdajnicima. Sikter iz naše Hrvatske!! Iz naše ponosne antifašističke Hrvatske!!
Krešo Beljak, predsjednik HSS-a na svome facebooku vrijeđa i tjera Ružu Tomašić
 
- Na Bleiburgu hrvatski biskupi, u ime samilosti prema “nevinima”, više neće blagoslivljati nakaze koje zazivaju hrvatsku odvratnu prošlost.
Vedrana Rudan, jugoslavenska spisateljica, http://www.rudan.info/ndh-2019/
 
- Zabrana mise na Bleiburgu je udarac pokušaju dijela vlasti u Hrvatskoj, od Tuđmana nadalje, da sjede na dvije stolice. Prema vani se pokazuju uljuđeno evropski, a prema unutra podržavaju radikalni nacionalizam, koji se ovdje pokazao. Neovisno o činjenici da je tamo bio zločin, da je bilo mnogo žrtava, interpretacija tih žrtava je bila radikalno nacionalistička.
Žarko Puhovski, politički analitičar, Dnevni avaz, Sarajevo
 
- Holokaust je u tom prijedlogu znatno reduciran, iako je Ministarsko vijeće Vijeća Europe još 2001. godine usvojilo preporuku o tome kako bi holokaust trebao biti zastupljen u nastavi povijesti, a u proteklih 18 godina održan je i niz seminara za nastavnike povijesti kako bi se što temeljitije educirali upravo za poučavanje o holokaustu. Novi kurikul »preskače« i činjenicu da se holokaust dogodio i u NDH, a pouka učenika o NDH fokusira se na utvrđivanje granica, stvaranje vojske i organizaciju vlasti.
Tihomir Ponoš, novinar Novoga lista o analizi kurikula Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, http://novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/RAZORNA-ANALIZA-REFORME-U-kurikulu-povijesti-nalaze-se-ozbiljni-propusti-i-plagijati
 
- Iza ustaškog režima i Crkve stoji duga povijest koketerije te opipljivijih vidova suradnje i podrške.
Igor Lasić, dopisnik njemačkoga Deutsche Wellea
 
- Ona kronološki prva u Hrvatskoj nije, a predratni broj Srba u toj zemlji sveden je na manje od pet posto, baš kako je supijani predsjednik Republike i šef HDZ-a Franjo Tuđman to pred kamerama i obećavao.
Faris Nanić, istaknuti član SDA u Zagrebu i vlasnik hrvatske domovnice, Stav.ba, Sarajevo
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Crveni križ raspolaže s oko 150 milijuna, Katolička crkva ima oko milijarde javnog novca koji ne kontrolira apsolutno nitko, zanima me koliko je koštala lanjska misa na Bleiburgu, misa za ustaše.
Nenad Stazić, saborski zastupnik SDP-a u Saboru
 
- U Jugoslaviji su bili svjesni da nitko u emigraciji nije ubijen zbog politike, već isključivo zbog terorizma.
Anto Nobilo, http://balkans.aljazeera.net/vijesti/operacija-sdb-arkan-i-giska-su-ubili-stjepana-durekovica
 
- Tko je stradao na Bleiburgu i kakav je bio omjer “nevinih” i “krivih” morali bi znati povjesničari. Našoj djeci i našim unucima trebalo bi biti kristalno jasno tko su bile ustaše, tko su bili Pavelić i Stepinac. Ovi koji danas drže Hrvatsku u svom hrvatskom džepu godinama vladaju ali se nimalo ne trude otkriti, onima koji ne znaju, kakva je država bila NDH. S pravom skrivaju istinu i oni i Crkva u Hrvata. Boje se da mlađi svijet ne progleda.
Vedrana Rudan, jugoslavenska spisateljica, http://www.rudan.info/ndh-2019/
 
- Prosvjedni osmomartovski noćni marš održava se četvrtu godinu zaredom... Marširalo se od Trga žrtava fašizma do Zrinjevca.
P. N., novinar Novoga lista o prosvjedu feministica, jugonostalgičarki... u Zagrebu
 
- Ne damo svoje zdravlje i živote! Borit ćemo se sve dok država ne preuzme odgovornost za ubojstva i sve druge oblike nasilja prema ženama i djevojčicama. Ne ćemo čekati novi 8. mart za izlazak na ulice, to smo pokazale tijekom prošle godine.
Poruka organizatorica prosvjeda u Zagrebu
 
- Novosti opstaju zahvaljujući realpolitičkoj ekvilibristici nekolicine političara i sretnoj okolnosti ograničenog suvereniteta Republike Hrvatske.
Boris Buden, hrvatski filozof o Pupovčevim velikosrpskim Novostima, Novi list, http://novilist.hr/Komentari/Kolumne/Pronadena-zemlja-Borisa-Pavelica/BORIS-PAVELIC-Noina-arka-alternative
 
- Misna komemoriranja pokraj Bleiburga iznevjeravaju puki zadušni kršćanski angažman. I da su otpočetka iskorištena za oplakivanje jednoga krajnje zločinačkog poretka i vremena.
Igor Lasić, dopisnik njemačkoga Deutsche Wellea
 

BIZANTIZAM

 
- Uspiju li »Novosti« preživjeti ovakve kakve jesu, ima još nade i za demokraciju i za slobodu, ali i za bake i za dide što ih, blatnjav do koljena, po banijskim bespućima obilazi usamljeni reporter Vladimir Jurišić.
Boris Pavelić, novinar Novoga lista, http://novilist.hr/Komentari/Kolumne/Pronadena-zemlja-Borisa-Pavelica/BORIS-PAVELIC-Noina-arka-alternative
 

BOLJŠEVIZAM

 
- Crkva u toj zemlji ogrezla je u znatno dubljem konzervativizmu, ideologizirana ustaštvom u svojem djelovanju od konkretnih liturgijskih prigoda do usputnih očitovanja istaknutih pojedinaca. Na svu sreću, to ne znači da među hrvatskim visokim klerom nema i uzornijih figura, od kojih se najčešće spominju dubrovački biskup Mate Uzinić, požeški Antun Škvorčević, riječki nadbiskup Ivan Devčić, i još neka imena.
Igor Lasić, dopisnik njemačkoga Deutsche Wellea
 
- Žalosno je da smo se doveli u situaciju da nam Katolička crkva iz Koruške mora objasniti da su vjerski obredi tijekom komemoracija bleiburške tragedije zloupotrebljavani u političke svrhe i za promoviranje ustaških obilježja, a time i fašističkog svjetonazora.
Joško Klisović, saborski zastupnik Komunističke partije (SDP), Vijesti.ba
 

GLUPOST

 
- Argentinska zajednica ustaške emigracije zanosi se nadama da će Amerikanci slomiti Jugoslaviju te da će se oni na bijelom konju vratiti u Hrvatsku i nanovo uspostaviti ustaški poredak.
Sanja Modrić, novinarka Novoga lista
 
- U centru Zagreba ni jednom divljaku sa ušatim U na glavi i u glavi neće dlaka s glave pasti. Hrvatski biskupi će na Trgu bana Jelačića blagosloviti svakog ustašu koji im priđe. Za Dom spremni moći će urlati svi u kojima “čisto” hrvatsko srce bije. Tomson će vitlati mačem i ruliti o Gradiški Staroj.
Vedrana Rudan, jugoslavenska spisateljica, http://www.rudan.info/ndh-2019/
 

HRVATSKI JEZIK

 
- Neke izjave koje dolaze iz Komisije od nekih njezinih članova ne idu KA (hrv. k) tome da se postigne bilateralni sporazum
Kolinda Grabar-Kitarović, hrvatska predsjednica u Bruxellesu
 
- Nije to ONA POSJETA (hrv. onaj posjet) u Maksimiru.
Saša Marić, športski reporter na utakmici Dinamo – Rijeka 10. III. 2019.
 

LAŽ


- Usvajanje eura značit će također da će hrvatski građani i poduzeća za nekoliko godina koristiti prednosti druge najvažnije svjetske valute, iza američkog dolara. To će dodatno osnažiti naše gospodarstvo i financijski sustav, povećat će financijsku sigurnost građana kao i povjerenje ulagača. Posljedično tome možemo očekivati i povećanje životnog standarda, kao što je to bio slučaj u zemljama srednje Europe koje su uvele euro.
Predsjednik Vlade Andrej Plenković tijekom predsjedanja drugom sjednicom Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute 28. II. 2019., https://vlada.gov.hr/vijesti/plenkovic-uvodjenje-eura-osnazit-ce-nase-gospodarstvo-i-povecati-financijsku-sigurnost-gradjana/25419
 

MAGLA

- Hrvatska Vlada stalno povećava sredstva za znanost i istraživanje jer je svjesna da je četvrta industrijska revolucija u tijeku, a onaj tko ne lovi korak s digitalizacijom i inovacijama ne može biti konkurentan u globalnoj utakmici.
Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske vlade na sjednici Vlade, http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/svi-zelimo-bolju-hrvatsku-kvalitetniju-buducnost-ostvarit-cemo-uz-argumente-bez
 

OPASNO PITANJE

 
- Je li se u prošlosti malo i pretjeralo s obilježavanjem bleiburške tragedije veličanjem ustaških, nacističkih i drugih zločinačkih režima?
Delvin Kovač, novinar Vijesti.ba, bošnjačkoga portala Bakira Izetbegovića
 

PRAVO PITANJE

 
- Imate Blanku Matković, mladu ženu koja je oslijepila od istraživanja, ona piše znanstvene radove. To nikoga ne zanima, a što možemo naći dolje u saborskoj knjižnici. Da su bili dolje ovi lažni seljaci kojih danas nema ovdje, znali bi da je Jugoslavija jedina zemlja koja je provodila represije protiv seljaka u hladnoratovskom sustavu, a tko danas predstavlja seljake? Moj djed se prevrće u grobu, a on je bio član HRSS-a.
Željko Glasnović, nezavisni saborski zastupnik i povratnik iz Kanade
 
- Kada bismo umjesto propalom Uljaniku 10 milijardi dali Plivi, Ericssonu, Podravci i drugim uspješnim firmama – bi li to bilo pametnije od ovoga sada?
Davor Huić, predsjednik Udruge poreznih obveznika Lipa na facebooku o Vladinoj odluci da uloži 10 milijardi kuna u propali Uljanik
 

VELIKOSRPSTVO

 
- Srpska kultura je jedinstvena na svakom prostoru na kojem srpski narod živi u okviru ili izvan granica njegovih državnih tvorevina. Srbi su narod s bogatom historijom i tradicijom, koji je, zbog spleta različitih historijskih okolnosti, bio suočen s velikim iskušenjima njenog očuvanja. Zato smo oprijedeljeni da uložimo dodatne napore da srpski nacionalni identitet afirmiramo kroz isticanje pozitivnih vrijednosti srpskog naroda u svim sferama djelovanja.
Natalija Trivić, ministrica prosvjete i kulture tzv. Republike srpske u Srijemskim Karlovcima 4. III. 2019. tijekom potpisivanja velikosrpske Povelje o srpskom kulturnom prostoru, http://www.politika.rs/sr/clanak/424098/U-Sremskim-Karlovcima-potpisana-Povelja-o-srpskom-kulturnom-prostoru

Anketa

Projekt »Rijeka europska prijestolnica kulture« je:

Srijeda, 19/02/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 980 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević