Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- U akciji Oluja stradali su oni najnemoćniji i oni koji nisu mogli pružiti otpor, a to su bili stariji, žene i djeca.
Irinej Miroslav Gavrilović, patrijarh Srpske pravoslavne crkve u propovijedi na misi kod manastira Krušedol na Fruškoj gori u istočnome Srijemu, Tanjug
 
- Ne znam, Milanoviću, možda si se ispričao Bošnjacima što si govorio da nisu država?! Možda si se posramio one sramote kada nisi dopuštao da Srbi prelaze granicu... Da si ostao na vlasti, a kada se budemo vidjeli, reći ću ti kako si mogao biti na vlasti, mi bismo danas 'krvarili' u četverogodišnjem ratu s Mađarima, Srbima, Bošnjacima, Slovencima. Sva je sreća da su nam Austrija i Njemačka relativno daleko pa bi na taj način izbjegli totalan rat. Vjerovao sam da svi nakom Ive Sanadera trebaju biti drugačiji, ali ti to nisi mogao, a ni tvoji ministri to nisu mogli.
Damir Kajin, bivši čelnik IDS-a obraća se Zoranu Milanoviću, Direktno
 
- Predsjednica Republike možda i nije rekla ono što joj je pripisano da je rekla, ali predsjednica ima po tom pitanju neslavnu prošlost, ne samo kada sa svojim domaćinima govori iza zatvorenih vrata.
Tihomir Ponoš, komentator Novoga lista
 
- Kad pored te činjenice Kolinda Grabar-Kitarović kaže da je Hrvatska pružila ruku BiH kad joj je bilo najteže, svakoj budali je jasno kakve će reakcije iz BiH uslijediti.
Ladislav Tomičić, novinar Novoga lista
 
– U zadnje vrijeme bilježimo porast netolerancije prema populaciji Roma, primjerice u Međimurju gdje se prosvjeduje protiv Roma. Mi osuđujemo zločine i prekršaje pojedinaca Roma, no ne možemo dopustiti takvo kolektiviziranje i nametanje kolektivne krivnje romskoj zajednici. Najlakše je Rome opet izdvojiti, protiv Roma protestirati i izolirati ih, ali to ne će riještiti problem. Treba uložiti više u pozitivnu diskriminaciju u sustavu, posebno u obrazovanje Roma – rekao je Kajtazi izrazivši nadu i da će Općina Jasenovac prihvatiti prijedlog da se pristupna cesta prema romskom groblju u Uštici imenuje Ulicom romskih žrtava.
Veljko Kajtazi, saborski zastupnik Roma 2. VIII. 2019. u Uštici na komemoraciji na "Međunarodnom danu sjećanja na 2. kolovoza 1944. kad je u Auschwitzu ubijeno 2897 Roma"
 

TVRDNJE

 
- Građani Srbije su s protokom vremena, umjesto sve bliži, zapravo sve udaljeniji od suočavanja s prošlošću i svijesti o tome što su zločinci iz vrha nekadašnje, ali i aktualne vlasti, uradili u njihovo ime. Za to se pobrinula snažna medijska propaganda.
Snežana Čongradin, kolumnistica i novinarka beogradskog lista Danas, Vijesti.ba
 
- Od 14.294 žitelja grada Rovinja 5.200 nisu pripadnici većinskog naroda, dakle 3755 pripadnika nacionalnih manjina koji žive u Rovinju a nisu Talijani nemaju niti jednog predstavnika u gradskom vijeću. Samo da znate od 17 vijećnika opozicija ima 6, IDS bez manjinaca 7, dakle 50 % a sa 4 glasa talijanske manjine ima apsolutnu većinu i vlada gradom kako želi u načelu na štetu većinskog naroda.
Sergio Rabar, general Hrvatske vojske iz Rovinja poručuje Furiju Radinu, Glas Istre
 
- Notre Dame je namjerno zapaljena, posao je obavljen izuzetno profesionalno, medijski je priča kontrolirana od početka do kraja. Iza svega stoji ogroman novac, nama smrtnicima nezamisliv profit koji će na tome ostvariti grupacija ljudi kojima je jedini Bog – novac.
Robert Valdec, istraživački novinar, HKV
 
- Premda je u doba komunizma bilo do u detalje poznato koje su partijske ćelije, komesari, jedinice, zapovjednici… djelovali na kojemu području i tko je za što bio, kako su govorili, ‘zaslužan’, a po tome odlikovan i nagrađen raznim povlasticama (a onda – očito – i odgovoran), svi ti podatci kao da su nestali u doba sadašnje hrvatske države, pa tako i odgovornost.
Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački 2. VI. 2019. povodom 74. obljetnice Maceljske tragedije i žrtava Hrvatskoga križnog puta
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Hrvatska je bila jedina na čijemu teritoriju su, tijekom Drugog svjetskog rata, postojali dječji logori kroz koje je prošlo i stradalo 50.000 djece. Nažalost, njihova stradanja, koja su poznata širom svijeta, ostavila su nijema usta onih koji su trebali kazati svoju riječ o nevinom stradanju naroda. Dugo smo očekivali da tu riječ čujemo od onih koji su bili najmjerodavniji da svojom riječju osude zločin koji je počinjen, a to je Rimokatolička Crkva. Od nje smo očekivali osude zločina, ali ona do današnjeg dana šuti. Njezina šutnja je osnažila mnoge koji su zlo činili i ostali neosuđeni od te božanske organizacije.
Irinej Miroslav Gavrilović, patrijarh Srpske pravoslavne crkve u propovijedi na misi kod manastira Krušedol na Fruškoj gori u istočnome Srijemu, Tanjug
 
- Slaviti zločinačku 'Oluju' mogu samo oni kojima je normalno da se polažu vijenci na grobove ustašama i kojima je normalno da se ne poštuje ni Ustavni sud, samo ako je omogućio uporabu ćirilice.
Aleksandar Vulin, srbijanski ministar obrane, Beta
 
- Thompsonov koncert na splitskoj Rivi je domoljubno-predizborni kič.
Tihana Tomičić, novinarka Novoga lista protivi se koncertu Marka Perkovića Thompsona na splitskoj Rivi uoči Oluje
 
– Ovdje je u NDH, u ustaškom koncentracijskom logoru Jasenovac, ubijena gotovo cijela romska populacija Hrvatske i susjednih zemalja. Tu je napravljen genocid nad romskim drugim narodima. Ubijani su Romi na najbrutalnije načine, a pravi broj ubijenih nikad se ne će saznati jer je dehumanizacija Roma bila na toj razini da nisu imenima popisivani, nego vođeni po broju vagona u kojima su dovezeni.
Veljko Kajtazi, saborski zastupnik Roma 2. VIII. 2019. u Uštici na komemoraciji na "Međunarodnom danu sjećanja na 2. kolovoza 1944. kad je u Auschwitzu ubijeno 2897 Roma"
 
- Biskup Ratko Perić i njegovi ”advokati” nisu ništa drugo nego nespremnost, čak i otvorena mržnja, za modernitet.
Drago Pilsel, bivši bogoslov u Buenos Airesu, Autograf
 
- Brkićev posjet tom zločincu predstavlja poruku koju mi u BiH jako dobro razumijemo. To je izraz iste one politika zbog koje je ratno rukovodstvo Hrvatske na čelu s Franjom Tuđmanom proglašeno odgovornim za sudjelovanje u UZP-u.
Službeno priopćenje SDA nakon posjeta Milijana Brkića Hrvatu Bruni Stojiću u zatvoru
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Gledati slike onih koji su oslobađali Hrvatsku, a onda slušati obrazloženja onih koji pokušavaju objasniti kako je ona usput i pokradena, pardon pretvorena i privatizirana, i to upravo uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, lice su i naličje 30 godina ove države.
Branko Mijić, urednik i komentator Novoga lista
 
- Kakva je ovo država? Porezni obveznici plaćaju jedan pjevački nastup tolikim novcem. Ovo je doista upgrade one »kruha i igara«. Jest da volimo zabavu, ali više od 50.000 eura? Bez PDV-a. Za jedan nastup? Iz javnog proračuna?
Tihana Tomičić, novinarka Novoga lista uoči koncerta Marka Perkovića Thompsona na splitskoj Rivi
 
- Želimo da upozorimo da pobjeda koja se slavi ovih dana nije neupitna, nije tako veličanstvena, nego da je umrljana zločinom koji nikad nije kažnjen ni procesuiran.
Bojana Genov, aktivistica iz Ženske mreže Hrvatske na Trgu bana Josipa Jelačića 5. VIII. 2019., Politika
 
- Ne postoji suosjećanje za sve žrtve, već ono zavisi od etničke pripadnosti žrtava. U Hrvatskoj nije bilo suočavanja s prošlošću i država nije razvila nužne mere nakon rata. Poruka je da je dosadašnja državnička retorika Hrvatske licemjerna i ne vodi normalizaciji, poticanju dijaloga, razumijevanju i empatiji za drugu stranu i druge žrtve.
Nela Pamuković, koordinatorica Centra za žene žrtve rata - ROSA, na Trgu bana Josipa Jelačića 5. VIII. 2019., Večernji list
 
- Na samom početku rata bio sam s nekoliko autora u starom zagrebačkom radijskom studiju u Šubićevoj ulici, gdje sam govorio o nekadašnjoj književnoj situaciji koja je omogućavala mladim piscima da lakše dođu do vlastite knjige. Emisija nije išla uživo pa je u jednom trenu urednik zaustavio ton majstora i rekao: Idemo iznova, jer će nam zamjeriti da smo jugonostalgičari.
Goran Tribuson, književnik, o njemu jako lošim „devedesetima“, Novi list
 
- Nesretni Đulovčanin nije imao pri ruci zakonom propisanu zastavu Republike Hrvatske, pronašao je svojedobno zakonom propisanu zastavu svojedobno postojeće Socijalističke Republike Hrvatske, slavljenički izvjesio zastavu na kojoj nema povijesnog hrvatskog grba, šahovnice, s pripadajućim životinjskim carstvom u kruništu, već je posred zastave crvena zvijezda petokraka.
Tihomir Ponoš, komentator Novoga lista
 

IZDAJA

 
- Tražimo da država ne ulaže ovakva sredstva u vojnu industriju i militarizam, već da ulaže sredstva za sigurnost svih svojih građana, u školu, zdravstvo i ostale namjene.
Nela Pamuković, koordinatorica Centra za žene žrtve rata - ROSA, na Trgu bana Josipa Jelačića 5. VIII. 2019., Tanjug

- Čović jednostavno nema legalitet, niti legitimitet predstavljati nikoga osim HDZ BiH. A ako uzmemo u obzir njegov politički i ini egzibicionizam sa Dodikom, koji sprječava NATO perspektivu BiH, on je odavno izvan okvira prihvatljivog kad je riječ o političkim interesima Hrvatske. Mislim da sam više nego jasan.
Vlaho Orepić, Mostov čelnik za posjeta bošnjačkome Sarajevu, Vijesti.ba
 

KOMENTARI

 
- Žalosna i tužna sudbina ovog dijela srpskog naroda. Razumijem ih i njihovu sudbinu... Samo neki ignoriraju 75 godina nas, one koji su morali napustiti svoje domove i bili otjerani, izbačeni na ulicu 1945. godine od strane komunista. Ni dan danas nam ne vraćaju imovinu. I dan danas smo mi Srbi iz Srbije, Šumadije izbjeglice po svijetu a u kućama sjede potomci komunista. Možda su neki i potomci Brozove 6. ličke. Netko ignorira istinu i oplakuje sudbinu jednih a ne i drugih. Politički cinizam komunističkih unuka.
Andra Emigrant, http://www.politika.rs/sr/clanak/435089/Vucic-Danas-su-Srbi-ma-gde-ziveli-ujedinjeni
 

LAŽ

 
- Ostaje zapisano da su Hrvati srušili Stari most u Mostaru i divljački, mjesecima, granatirali bošnjački dio tog grada. Ostaje zapisano da je hrvatska politika nastojala etnički očistiti onaj dio Bosne i Hercegovine gdje su Hrvati bili u većini. To je utvrdio sud, a kao dirigenta tog zločinačkog poduhvata obilježio je Franju Tuđmana. To su činjenice, koje ostaju važiti bez obzira na naknadnu pamet kojom se Hrvati i Bošnjaci međusobno prepucavaju tko je koga više klao.
Ladislav Tomičić, novinar Novoga lista
 
- Ono što se dogodilo Srbima u Hrvatskoj koji su tamo živjeli vjekovima, tijekom operacije Oluja, 4. kolovoza 1995. godine je na nesreću najveći egzodus jedne etničke grupe u Europi poslije Drugog svjetskog rata.
Milutin Stanojević, srbijanski veleposlanik u Izraelu, Politika
 
- U operaciji Oluja ubijeno je stotine ljudi, stotine tisuća ih je raseljeno i skoro čitavo stanovništvo je iseljeno iz svojih domova tijekom operacije.
Urednički komentar, Beta, Beograd
 
- Od svibnja 1942. godine svi su Romi s područja NDH deportirani u teretnim vagonima u koncentracijski logor u Jasenovcu. Za razliku od drugih grupa zatočenika, oni nakon dolaska u logor nisu uvijek bili upisivani po imenu tako da je gotovo nemoguće utvrditi stvarni broj ubijenih Roma u tom logoru. Poimenice su na cijelom području nekadašnjeg jasenovačkog ustaškog logora evidentirana imena 16.173 ubijena Roma, od kojih je 5608 djece, a pretpostavlja se da je njihov stvarni broj nekoliko puta veći.
Veljko Kajtazi, saborski zastupnik Roma 2. VIII. 2019. u Uštici na komemoraciji na "Međunarodnom danu sjećanja na 2. kolovoza 1944. kad je u Auschwitzu ubijeno 2897 Roma"
 

OTROVNO PITANJE

 
- Smije li se u Splitu jasno i glasno reći: ne Thompsonu?
Tihana Tomičić, novinarka Novoga lista uoči koncerta Marka Perkovića Thompsona na splitskoj Rivi
 

PRIJETNJA

 
- "Oluja" se prema Srbima više nikada ne će ponoviti, o tome neka nitko ne sanja. Ako je u Hrvatskoj spremaju za nekog drugog - to je već njihov problem. Srbima nemojte prijetiti.
Aleksandar Vulin, srbijanski ministar obrane, Beta
 

VELIKOSRPSTVO

 
- Ne postoji zemlja na svijetu koja se raduje protjerivanju svojih državljana. Ne postoji zemlja u Europi koja se još drži fašističke ideologije i prakse kao što to čini Hrvatska.
Aleksandar Vulin, srbijanski ministar obrane, Beta
 
- Vlast u Vukovaru mora povećati prava srpske manjine, tri godine nisu napravili ništa!
Savo Štrbac, ministar tzv. republike srpske krajine, Politika
 

ZNANOST PO IVI GOLDSTEINU

 
- Pobunjenici su počinili brojne zločine nad hrvatskim i muslimanskim civilnim stanovništvom u tom dijelu Hrvatske i BiH, te su u kolovozu i rujnu spalili Boričevac i Kulen Vakuf u spiralu osvete i odmazde, ističe se u nedavno objavljenim istraživanjima. Ta znanstvena istraživanja produbljuju uvide u te događaje, ali ne mijenjaju bitno osnovne činjenice oko Dana ustanka. Dan 27. srpnja i dalje ostaje Dan ustanka. U Brezovici je osnovan prvi partizanski odred, ali ustanak se doista dogodio 27. srpnja potaknut ustaškim zločinima od 1. srpnja nadalje u Lici i na širim prostorima, te otvaranjem gospićkog sustava logora Gospić, Jadovno i Pag, u koje su deportirane tisuće ljudi.
Ivo Goldstein, mali sin velikoga knjižničara Slavka Goldsteina iz Karlovca, koji je poslije 1945. pobjegao u Izrael i kasnije se vratio, Hina, Novi list

Anketa

A. Plenković i T. Medved dodvoravaju se Srbima. Je li to izdaja?

Nedjelja, 09/08/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1036 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević