Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- Dubravka Šuica će biti kvalitetna kandidatkinja za mjesto u Europskoj komisiji.
Andrej Plenković, predsjednik Vlade o kandidaturi Dubrovkinje za čelno mjestu u EK-u, Hina
 
- Nema članstva u NATO-u bez novoga konsenzusa. Ne ćemo nikoga siliti, ali ne možemo odustati od vladavine zakona i poštivanja Ustava
Bakir Izetbegović, bošnjački čelnik, BHRT
 
- Bošnjaci moraju jačati svoj identitet. Svatko od nas, gdje god da se nalazi, ima obvezu raditi na jačanju naše domovine, identiteta i kulture sjećanja na sve ono što nam se dogodilo u proteklom periodu, uključujući i zločin genocida koji je počinjen na ovim prostorima. Temelj opstojnosti naše domovine su Bošnjaci na Drini i Savi, u Krajini i Hercegovini i zbog toga zaslužuju svaku vrstu pažnje i podrške.
Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike srpske iz redova bošnjačkog naroda, Vijesti.ba
 
 - NATO radi sve da uništi pravoslavlje i pravoslavnu crkvu. Zato uništavaju Siriju i tamošnje kršćanstvo, Ukrajinu, potkopavaju temelje pravoslavne Rusije, a uništili su Kosovo i Metohiju. I sada evo hoće uništiti i Crnu Goru.
Amfilohije, mitropolit crnogorsko-primorski, Žurnal, Beta
 
- Danas su Srbi u Crnoj Gori u najtežem položaju i to je uvjerljivo najugroženija etnička skupina na čitavom teritoriju Europe, uz mogući izuzetak položaja Srba na Kosovu i Metohiji.
Vuk Jeremić, predsjednik srbijanske Narodne stranke na predstavljanju godišnjeg Izvješća Naprednog kluba o političkim pravima srpskog naroda u regiji, Kurir
 
- Posebno sam ponosan, i molim vas da ih pozdravite, jer su sa nama svi srpski politički predstavnici iz Crne Gore - za razliku od službene Podgorice, koja svoje predstavnike šalje na Dan pobjede u Knin. S nama su i predstavnici našeg naroda iz Slovenije, Sjeverne Makedonije, a posebno veliki pozdrav predstavnicima SNV-a iz Hrvatske.
Aleksandar Vučić, srbijanski predsjednik na protuhrvatskom skupu 4. VIII. 2019. u srijemskom Krušedolu
 
- Ovaj poraz nije odraz ovakvog načina upravljanja klubom, već krizna situacija iz koje treba izvući pouke za budućnost. Bilo je za očekivati da ćemo naići na probleme i destrukciju u našem radu, ali i dalje stojimo uz ovaj model. Baš je zato bitno unaprjeđenje navijačkog kluba i da se svi članovi osvijeste i pridruže. Navijački klub konstantno evoluira i svi koji su spremni pomoći radom i konkretnim idejama dobrodošli su.
Miro Živković, član Upravnog odbora Hajduka nakon sramne eliminacije bilih od nekih tamo Maltežana, Slobodna Dalmacija
 
- Naša je želja veliki Hajduk koji će dominirati u domaćem prvenstvu i biti konkurentan u Europi, a prije svega dostojan imena koje nosi. Nadamo se da će se te želje ostvariti što prije i da ćemo biti jedan od uspješnijih klubova čiji su vlasnici navijači.
Toni Baletić, predsjednik udruge Naš Hajduk nakon sramne eliminacije bilih od nekih tamo Maltežana, Slobodna Dalmacija
 

TVRDNJE

 
- Nebulozne i izmišljene teze o tzv. jugoslavenskom odgoju predsjednika Plenkovića ili o zlatnoj komunističkoj mladeži ne mogu oprati obraz Dujmovića koji je 2000. godine podupirao osovinu Račan-Budiša, a teško kritizirao predsjednika Franju Tuđmana. Radi li isto danas predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, glumeći domoljuba i 'autentičnog' desničara?
Priopćenje HDZ-a povodom napada Tihomira Dujmovića, godine 2000. novinara Slobodne Dalmacije koji je bio na strani Račan-Budišine protuhrvatske koalicije, Direktno
 
- Ako Izetbegović ne bude zaustavljen, ovo će biti još jedan potpuni poraz Bosne i Hercegovine od strane velikosrpskog projekta. Ponovo ključnu ulogu igra jedan Izetbegović koji gotovu, već usvojenu odluku da BiH ide u NATO, otvara za "buduće pregovore". I budući da u pregovorima "nitko nikoga ne će siliti", to znači da ce ponovno biti kako Srbi žele. 
Muhamed Borogovac, glavni urednik Bosanskog glasnika iz Chicaga o novom Bakirovom odustajanju od ulaska u NATO
 
- Gotovo sve desničarske i profašističke organizacije danas u Srbiji, osim, reklo bi se, Dveri, pod kontrolom su države i vlasti.
Snežana Čongradin, kolumnistica i novinarka beogradskog lista Danas, Vijesti.ba
 
- Osnovna škola u Rovinju u kojoj se nastava izvodi na talijanskom jeziku dobila je ime po Bernardu Benussiju iridentističkom povjesničaru i piscu.
Sergio Rabar, general Hrvatske vojske iz Rovinja poručuje Furiju Radinu, Glas Istre
 
- Nekadašnji premijer i predsjednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica najveći je krivac za paljenje zgrade američkoga veleposlanstva u Beogradu tijekom demonstracija u veljači 2008. godine.
Jennifer Brush, bivša otpravnica poslova SAD u Beogradu i ravnateljica Odjeljenja za jugoistočnu Europu u Guči u Srbiji prije više godina, Politika
 
- Da je Republika Hrvatska, na temelju jasnih činjenica, jednakim kriterijima osudila sve totalitarne režime i ugradila u svoj ustroj i razvoj odgovornost i prema komunističkim zločinima, mnogih prijepora danas uopće ne bi bilo.
Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački 2. VI. 2019. povodom 74. obljetnice Maceljske tragedije i žrtava Hrvatskoga križnog puta
 
- Položaj muslimana u Srbiji je daleko najteži u odnosu na sve bivše republike zajedničke nam države Jugoslavije. Postoje problemi u realizaciji islamskog vjeronauka, položaju i tretiranju odgojno-obrazovnih ustanova IZ-a koje su odnovljene prije skoro 30 godina, imaju legitimitet, ali zakonom nije precizno regulirano sve što se tiče priznavanja diploma, prava učenika ili studenata itd.
Rešad ef. Plojović, potpredsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i direktor Medrese Gazi Isa-beg u Novom Pazaru, Vijesti.ba
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Kod Tomislavgrada ponovo obnovljena stilizirana zastava NDH
Naslov članka na muslimansko-bošnjačkom portalu Klix.ba, potomaka cvita hrvatskoga naroda u vrijeme Nezavisne Države Hrvatske,  https://www.klix.ba/vijesti/bih/kod-tomislavgrada-ponovo-obnovljena-stilizirana-zastava- ndh/190804026
 
- Služenje mise u Novom Brdu pripada najcrnjim stranicama europske povijesti, Kao u NDH i kao u doba vjerskih ratova 16. i 17. stoljeća, kao u vrijeme pljačke Carigrada 1204. godine Rimokatolička crkva pokušava poništiti postojanje heretika i njihovog naslijeđa. Riječi prizrenskog biskupa na misi potvrđuju da on u Novom Brdu nije služio na oltaru istine, nego laži i sile. Zna se da se takva vrsta službe, prije ili kasnije, završava propašću samog služitelja.
Miloš Kostić, srbijanski povjesničar, Politika
 
- Hrvatska predsjednica (je) ranije na sličan način lagala o Bosni i Hercegovini. Njezina izjava o tisućama džihadista koji se vraćaju u Bosnu i Hercegovinu bila je gola laž.
Ladislav Tomičić, novinar Novoga lista
 
- U NDH ubili su, prema procjenama, 30.000 Židova i upravljali zloglasnim koncentracijskim logorom u Jasenovcu, gdje su također ubijene desetine tisuća Srba i Roma, Bošnjaka, drugih naroda i pripadnika antifašističkog pokreta.
Efraim Zuroff, voditelj jeruzalemskog ureda Centra Simon Wiesenthal,Vijesti.ba
 
- Važno je samo kada Dinamo igra, jer ostali hrvatski klubovi za HNS očito nisu od nekog značaja. Oni su samo tu da Dinamo ima protiv koga igrati. Ili vježbati za Europu koja je HNS-u važna… Sada je potpuno jasno, za HNS je Dinamo "svetinja", ostali su samo nevažni sudionici.
R. R., Slobodna Dalmacija, 16. VIII. 2019., https://www.slobodnadalmacija.hr/sport/domaci-nogomet/clanak/id/618878/hns-u-je-samo-jedan-klub-u-hrvatskoj-vazan-unatoc-dogovoru-o-odgodi-prvenstvenih-susreta-klubovima-koji-igraju-u-europi-tu-privilegiju-moze-koristiti-samo-dinamo
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Ja i nekadašnji predsjednik Boris Tadić uvelike smo popravili odnose među državama. Istina je, ostala su mnoga otvorena pitanja, ali je postojao optimizam, dobra klima i javna podrška procesu pomirenja. Nažalost, naši nasljednici su se vratili nacionalizmu i međudržavnim verbalnim sukobima, ne samo kao rezultatu svojih političkih uvjerenja, nego i kao načinu da kroz sukobe jačaju svoju unutarnje političku poziciju.
Ivo Josipović, bivši hrvatski predsjednik iz SDP-a za beogradski tjednik NIN
 
- Na kraju epohe komunizma ostaje činjenica da su omladinske radne akcije u Jugoslaviji tokom svoga postojanja bile oblik volonterskog rada, koji se ni po čemu, osim po masovnosti, ne razlikuje od volontiranja i rada za opće dobro u uvjetima liberalnog i divljeg kapitalizma. U oba slučaja besplatno su se obavljali poslovi u korist države, točnije odmjenjivalo se državu u njezinom poslu ili su joj se smanjivali troškovi. Samo što se u socijalizmu volontiralo za socijalnu državu, a danas se isto čini za državu koja zanemaruje socijalne potrebe i opće dobro.
Miljenko Jergović, sarajevski pisac u Zagrebu, Jutarnji list
 
- Drug je Marko hrvatskoga roda, al je majka srpskoga naroda. Da je živ, Marko Orešković Krntija danas bi imao 123 godine i bio najstariji Hrvat. I silno bi se čudio kad bi vidio da njegov ustanak u Srbu iz srpnja 1941. danas proglašavaju četničkim i velikosrpskim. Sunce vam žarko, opsovao bi starac: kako ustanak može biti velikosrpski i četnički ako sam ga pokrenuo ja, Marko Orešković zvani Krntija, Hrvat i po ocu i po majci, član Komunističke partije još od 1927. godine?
Damir Pilić, novinar Slobodne Dalmacije, http://www.antifasisticki-vjesnik.org/hr/prenosimo/6/Damir_Pilic_Drug_je_Marko_hrvatskoga_roda_al_je_majka_srpskoga_naroda/370/
 
- Na našu žalost, a vjerujemo na štetu hrvatskog društva, rat se nije završio "Olujom", ni nakon paljenja živih ljudi, ni kad je posve bilo jasno da otpora više nema, ni granatiranjem kolone izbjeglih, ni odlaskom posljednjeg traktora. Rat se nije završio ni nakon što je imovina izbjeglih završila u vozovima i kamionima za Split i druga mjesta, ni mirnom reintegracijom, ni normalizacijom novih društvenih odnosa, ni ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. Naprotiv, bila je to prilika za njegovu obnovu.
Priopćenje Srpskog narodnog vijeća na čelu s predsjednikom Borisom Miloševićem uoči obilježavanja 24. obljetnice Oluje, Dnevni avaz
 

DAIDŽE

 
- Bošnjački nacionalizam je također destruktivan i opasan kao i ova dva, ali mislim da je on dijelom frustrirana reakcija na ova dva koja se oslanjaju na svoje “matične zemlje”.
Fra Drago Bojić, bosanski franjevac, teolog i publicist, Nacional
 

GLUPOST

 
- U posljednjih nekoliko godina zapljusnuti smo analizama koje korištenjem DNK dokazuju pripadnost nacijama. Ideja je da se dokaže da su recimo Englezi Englezi zato što imaju isto biološko podrijetlo. Ta metodologija dokazivanja pripadnosti nekih ljudi nekoj naciji je sasvim pogrješna. Da kažemo i matematički, ta je metoda sto posto netočna.
Miroljub Jevtić, sveučilišni profesor i osnivač znanstvene discipline Politologija religije, Politika
 
- Nemam nikakve sumnje da će Thompson jednog dana biti sahranjen u Zagrebačkoj katedrali uz najviše državne počasti, pored Ante Gotovine. Toga trebamo biti svjesni prilikom formuliranja buduće politike, kako bi se izbjegli novi sukobi i zlo.
Vuk Jeremić, predsjednik srbijanske Narodne stranke na predstavljanju godišnjeg Izvješća Naprednog kluba o političkim pravima srpskog naroda u regiji, Kurir
 
- Svaki trideseti čovjek išao je u Njemačku na prisilni rad, a mnogi se nisu vratili. Riječ je o više od 200.000 ljudi iz Hrvatske i s područja BiH. Nadalje, iz NDH su nacisti eksploatirali poljoprivredne proizvode i rudu. Općenito, Hitler je na NDH gledao kao na koloniju.
Ivo Goldstein, sin Slavka Goldsteina, povjesničar i diplomat, Autograf
 

IZDAJA


- U "Aluminij" ni muha nije mogla uletjeti bez dozvole HDZ-a BiH koji je dio jedinstvene političke strukture i politike sa HDZ-om Hrvatske. Nerealno je očekivati rješenje od onoga tko ga je i prouzročio.
Vlaho Orepić, Mostov čelnik za posjeta bošnjačkome Sarajevu, Vijesti.ba
 

JUGO PODJELA KRIVNJE

 
- U Hrvatskoj i Srbiji na vlasti je tvrda desnica uz sufliranje još tvrđe. U obje države vidno je naglašen historijski revizionizam, zbog čega su obje u tragičnoj društvenoj regresiji.
Ivo Josipović, bivši hrvatski predsjednik iz SDP-a za beogradski tjednik NIN
 
- Zbog zločina činjenih na svim stranama, preduvjet za trajni mir da se uspostave isti standardi za suđenje za ratne zločine, te da se jednako poštuju sve žrtve i hrvatske, srpske, bošnjačke i albanske Tužiteljstvo u Srbiji trebalo bi početi procesuirati brojne zločine nad Srbima i  podići optužnice protiv pripadnika hrvatske vojske i policije.
Miodrag Linta, predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regiji Skupštine Srbije, Politika
 

KOMENTARI

 
- Što ima tko da poriče ili ne poriče autohtonost Bošnjaka? Kao i da je dokazuje ili ne dokazuje. Meni nije poznato da Bošnjaci sebe smatraju ostrogotoma ili vizigotima kao Hrvati i Milogorci. A ne smatraju se ni Turcima. Sudeći po jeziku koji govore, oni su Slaveni, kao što je i taj jezik srpski ma kako ga tko zvao. Zato nikakav bošnjački nije opasnost za srpski. Bošnjaci i Srbi su nešto drugo.
http://www.politika.rs/sr/clanak/435108/Pogresan-pristup-problemu-jezika
 
- Tek kad udrugom Naš Hajduk budu upravljali bivši igrači Hajduka onda će to biti dobar model, ovako dok je vode ljudi koji nisu ispekli zanat u nogometu i Hajduku mi je besmisleno, podsjeća me na '45. kad su tvornice otete vlasnicima i dane na upravljanje ljudima koji nikad nisu bili u tom poslu, i naravno sve se raspao. Ali Naš Hajduk je u ratu s bivšim igračima Hajduka koji najbolje poznaju tematiku jer su godinama igrali u Hajduku i po europskom klubovima i nitko ne može platiti njihovo znanje i iskustvo.
Nikša Džanko, Slobodna Dalmacija
 

LAŽ

 
- Od svibnja 1942. godine svi su Romi s područja NDH deportirani u teretnim vagonima u koncentracijski logor u Jasenovcu. Za razliku od drugih grupa zatočenika, oni nakon dolaska u logor nisu uvijek bili upisivani po imenu tako da je gotovo nemoguće utvrditi stvarni broj ubijenih Roma u tom logoru. Poimenice su na cijelom području nekadašnjeg jasenovačkog ustaškog logora evidentirana imena 16.173 ubijena Roma, od kojih je 5608 djece, a pretpostavlja se da je njihov stvarni broj nekoliko puta veći.
Veljko Kajtazi, saborski zastupnik Roma 2. VIII. 2019. u Uštici na komemoraciji na "Međunarodnom danu sjećanja na 2. kolovoza 1944. kad je u Auschwitzu ubijeno 2897 Roma"
 
- Ostaje zapisano da su Hrvati srušili Stari most u Mostaru i divljački, mjesecima, granatirali bošnjački dio tog grada. Ostaje zapisano da je hrvatska politika nastojala etnički očistiti onaj dio Bosne i Hercegovine gdje su Hrvati bili u većini. To je utvrdio sud, a kao dirigenta tog zločinačkog poduhvata obilježio je Franju Tuđmana. To su činjenice, koje ostaju važiti bez obzira na naknadnu pamet kojom se Hrvati i Bošnjaci međusobno prepucavaju tko je koga više klao.
Ladislav Tomičić, novinar Novoga lista
 
- Ono što se dogodilo Srbima u Hrvatskoj koji su tamo živjeli vjekovima, tijekom operacije Oluja, 4. kolovoza 1995. godine je na nesreću najveći egzodus jedne etničke grupe u Europi poslije Drugog svjetskog rata.
Milutin Stanojević, srbijanski veleposlanik u Izraelu, Politika
 

MRŽNJA


- Pjevač Thompson je u mnogim zemljama zabranjen zbog pjesama koje veličaju masakre ustaša u koncentracijskim logorima u Hrvatskoj. Njegovi tekstovi bi se mogli smatrati poticanjem na ubojstva.
Efraim Zuroff, voditelj jeruzalemskog ureda Centra Simon Wiesenthal, Vijesti.ba
 

NEZNANJE

 
- U dobi od 68 godina u Zagrebu je u nedjelju nakon kratke i teške bolesti preminuo Denis Kuljiš, jedan od najutjecajnijih, najsvestranijih i najdugovječnijih hrvatskih novinara, urednika i publicista.
Početak redakcijskog članka Jutarnjega lista o smrti novinara D. Kuljiša, koji ćbi tek u prosincu navršio 68 godina, https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/preminuo-denis-kuljis-nakon-kratke-i-teske-bolesti-otisao-je-jedan-od-najsvestranijih-i-najutjecajnijih-hrvatskih-novinara-urednika-i-publicista/9246980/
 

PRIZNANJE

 
- Tražio sam od hrvatske predsjednice 'nemojte ljudi govoriti o velikosrpskoj agresiji sve vrijeme', to nema smisla.
Aleksandar Vučić, srbijanski predsjednik, Jutarnji list
 

UNITARNA BiH

 
- Moramo nastaviti braniti našu zemlju u miru. Bosna i Hercegovina danas ima svoje prijatelje, ali i neprijatelje. U ovom trenutku dio naših komšija i s istoka i zapada, uz podršku nekih koji žive u Bosni i Hercegovini, čine sve da ovu zemlju podjele, unazade i da otežaju njeno funkcioniranje. To je dodatna obveza za sve nas da svakodnevno jačamo naše unutarnje jedinstvo. Jedinstvo našeg naroda s našom kulturom, tradicijom, identitetom i bosanskim jezikom.
Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike srpske iz redova bošnjačkog naroda, Vijesti.ba
 
- Odlučno ću se zalagati za građansku BiH i načelo "jedan čovjek - jedan glas" i od te ideje nikada ne ću odustati.
Željko Komšić, drugi bošnjački član u Predsjedništvu BiH za Glas Srpske
 

VELIKOSRPSTVO

 
- Anemični stav Plenkovića i njegovih ministara izvikivanju ZDS, ministri koji se klanjaju na Pavelićevu grobu ili na zidovima svojih vila izgrađenih bez dozvola ponosno ističu slike Pavelića, skandalozno podilaženje KGK ekstremnoj desnici i relativiziranje Pavelićevih zločina, golobradi mladići koji mlate i hrvatske građane koji su došli zaraditi plaću u turističkoj sezoni (ali govore malo drugačije ) i hrvatske građane koji mirno gledaju nogomet (ali navijaju za “krive klubove”) i sportaše koji mirno piju kavu prije utakmice (ali nose neke “krive dresove” ) - to je slika Hrvatske koja kod svih građana neopterećenih drugim i drugačijim izaziva osjećaj nemira, tjeskobe i rezignacije.
Željko Jovanović, čelnik SDP-a o dokazani mrzitelj Hrvata o incidentu u Kninu za vrijeme gledanja utakmice srpskoga kluba u vrijeme dok je na HRT-u 2 prenošena utakmica hrvatskoga i norveškoga prvaka, Novi list
 
- Hrvatsku ulazak u EU nije naročito emancipirao kada je riječ o pravima Srba i to se ne će samo od sebe promijeniti. Zaštita prava srpske manjine bi zato trebao biti prioritet rukovodstva Srbije u bilateralnim odnosima s Hrvatskom, kao i srpske diplomacije, jer druge opcije Srbija nema na raspolaganju.
Vuk Jeremić, predsjednik srbijanske Narodne stranke na predstavljanju godišnjeg Izvješća Naprednog kluba o političkim pravima srpskog naroda u regiji, Kurir
 
- Vijest o kraju rata još nije stigla do hrvatskih sudova ni do saborskih zastupnika, nije stigla do hrvatskih škola i nije stigla do svih onih koji ne znaju šta bi sa sobom u miru. Rat nije gotov i to najbolje znaju djeca srpske nacionalnosti, koja u svojim školama moraju da trpe stigmu zločinaca i osjećaju krivicu za njegove razorne posljedice.
Priopćenje Srpskog narodnog vijeća na čelu s predsjednikom Borisom Miloševićem uoči obilježavanja 24. obljetnice Oluje, Dnevni avaz

Anketa

A. Plenković i T. Medved dodvoravaju se Srbima. Je li to izdaja?

Subota, 15/08/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1705 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević