Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- Zahvaljujući Šimunu Musi, koji je svojedobno bio federalni ministar obrazovanja, Školskoj nakladi i Školskoj knjizi, u BiH postoje hrvatski udžbenici koji su multikulturalni, ali i omogućuju ravnopravnost hrvatskog, sa srpskim i muslimanskim jezikom.
Ante Žužul, čelnik Školske knjige, Večernji list 

- Mi nemamo izbora, idemo na pobjedu protiv Manchester Cityja.
Nenad Bjelica, trener Dinama nakon blamaže u sudačkoj nadoknadi protiv Shakhtara u Maksimiru i blijede igre u Milanu protiv Atalante, Jutarnji list
 
- Herceg-Bosna je ružno pače borbe za teritorij u BiH, nešto što je Milošević inicirao, Tuđman podržao, a Izetbegović neodgovorno prihvatio.
Ivo Banac, američki profesor, američki i hrvatski povjesničar i hrvatski političar, TBT, Dnevni list
 
- Hrvati u Bosni i Hercegovini uglavnom su Bošnjaci
Naslov članka Elvira Musića na bošnjačkom portalu Stav, https://stav.ba/hrvati-u-bosni-i-hercegovini-uglavnom-su-bosnjaci/
 
- Najnovije promjene kurikuluma događale su se u kontekstu pojačanog ideološkog pritiska na obrazovanje, osobito na Hrvatski jezik i Povijest. Zahtjevi da se kurikulum Povijesti uskladi s političkim deklaracijama, primjerice o Domovinskom ratu, pokazali su da se povijest i dalje doživljava kao predmet koji treba prenositi službena politička tumačenja.
Snježana Koren, profesorica s Filozofskog fakulteta u Zagrebu i autorica knjige Politika povijesti u Jugoslaviji 1945.- 1960. o školstvi i udžbenicima u demokratskoj Hrvatskoj, Index
 
- Napadi na poučavanje evolucije u hrvatskom odgoju i obrazovanju nikoga ne bi trebali čuditi i oni ne dolaze nužno iz redova Crkve.
Boris Jokić, bivši rušitelj hrvatskoga školstva, Index
 
- Ideja 'mini Šengena' je dugoročno daleko gora nego bilo kakva 'krnja Jugoslavija', Bošnjaci je trebaju i naprosto moraju odbaciti, i to takvom žestinom i čvrstinom da nikome više ne padne napamet da lobira za nju kod naših predstavnika.
Mustafa Drnišlić, novinar bošnjačkog portala Stav
 
- Sveti Otac Papa Franjo, koji me šalje u vašu zemlju kao svog predstavnika, u apostolskoj pobudnici 'Gaudete et Exultate', govoreći o svecima piše: "Ne mislimo samo na one već proglašene blaženima ili svetima“ (n.6). Gledajmo na 'svetost' 'susjeda pored nas', onih koji žive blizu nas i odraz su Božje prisutnosti. Brinimo se za svoju svetost i naučimo otkrivati svece koji žive među nama.
Mons. Giorgio Lingua, novi apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj u zagrebačkoj katedrali
 

TVRDNJE

 
- Implozija društva je najopasnija. Društvo se urušava iznutra, i to sve skupa ide potiho. Prema tome, 300.000 ljudi je otišlo, a mi kao država ne radimo ni koliko je crno pod noktom da to zaustavimo ili da ih vratimo. To je potpuna pasivnost, samo konstatiramo i nastojimo preko statistike umanjiti taj problem, umjesto da uzmemo ozbiljnu vanjsku statistiku i da se suočimo s tim. Nedjelovanje je u ovom času osnovni krimen.
Mladen Vedriš, profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu, Novi list
 
- Macron, i sve ono što simboliziraju on i njegov životopis, je 'kuga Europe'. Uplašen zbog strmoglavog pada popularnosti, maltretira cijelu Europu svojom shizofrenom politikom, koja postaje talac svih promašaja njegove, ali i politike njegovih prethodnika, koja je – zasoljena Merkeličinom politikom 'otvorenih vrata' i 'Willkomenskultur' – upravo odgovorna za situaciju Europske unije o kojoj u Economistu govori isti taj Macron.
Ivica Šola, kolumnist Slobodne Dalmacije
 
- Situacija za hrvatski jezik u BiH gora nego u vrijeme komunističke Jugoslavije. Hrvati u BiH nemaju instrumente za poboljšanje položaja hrvatskog jezika, ali tu je na potezu Republika Hrvatska. No kako će Hrvatska zaštititi hrvatski jezik u BiH, kada nije uspjela sačuvati ni Vijeće za normu hrvatskoga standardnog jezika u Hrvatskoj?
Mario Grčević, pročelnik zagrebačkih Hrvatskih studija, Večernji list
 
- U bosanskohercegovačkim medijima do sedamdesetih godina prošlog stoljeća i nije bilo hrvatskog jezika, jer je na tom polju razvidna prevlast srpskoga jezika, ali se hrvatski ipak njegovao u crkvenim tiskovinama.
Katica Krešić, profesorica mostarskog Sveučilišta, Večernji list
 
- Ne želim niti pomisliti što bi bilo da je Nenad Jarić Dauenhauer u čitanki našao Tina Ujevića s njegovom “Molitvom iz tamnice” i “Svakidašnjom jadikovkom”, A. B. Šimića s “Nađenim Bogom”, Krležu s “Jeruzalemskim dijalogom” i Pupačića s pjesmom “Moj križ svejedno gori”. Konzervativno-klerikalna indoktrinacija, zajauknuo bi. A što bi tek rekao da zna da je Marulić napisao čak dva epa o biblijskim likovima Davida i Judite, da je Gundulić evanđeosku parabolu pretvorio u poemu “Suze sina razmetnoga”, a da je Mažuranić napisao apoteozu onima koji pogibaju “za krst časni i slobodu zlatnu”?
Boris Beck, novinar Večernjega lista o neutemeljenim napadima novinara Indexa na hrvatsko školstvo, Crkvu i…
 
- Domovinski rat će biti naročito besmislen ako se ne zaustavi uništavanje hrvatske države. Treba što prije u hrvatsko društvo integrirati hrvatsko iseljeništvo, jer samo na taj način možemo spasiti hrvatsku državu.
Ivan Tolj, general HV-a, koji je nedavno zbog nedovoljne domoljubne aktivnosti umirovljenih generala, istupio iz Generalskog zbora, na izložbi u Zagrebu "Ratna razaranja u Hrvatskoj - 1991."
 
- Najnovije korištenje Jasenovca za uništenje hrvatske države potpuno je neprihvatljivo.
Đuro Perica, hrvatski književnik, robijaš u jugoslavenskim kazamatima i osnivač HDZ-a, na izložbi u Zagrebu "Ratna razaranja u Hrvatskoj - 1991."
 
- Ni državni ni partijski organi više nemaju pravo nadzirati dopisivanje građana ili interno komuniciranje stranačkih članova. Plasiranje priče u javni prostor da se namjerava uvesti takav nadzor šteti ne samo pojedinoj stranci već svim građanima i demokraciji u Hrvatskoj, jer demokracija podrazumijeva odgovornost i slobodu od političkog zastrašivanja. Zato kada se ovih dana prisjećamo pada Berlinskog zida, odzvanjaju još jače riječi svetog Ivana Pavla II. koje su prethodile padu komunizma. "Ne bojte se!".
Davor Ivo Stier, čelnik HDZ-a na facebooku brani slobodu govora na društvenim mrežama
 
- Umjesto da se stide onoga što je Novosadski korpus uradio u Vukovaru, predstavnici Vojske Srbije se time ponose, čime – kao i 1991. godine – još jednom bacaju ljagu na Vojvodinu kao multietničku sredinu i nekadašnji simbol tolerancije. Moram priznati da se veoma loše osjećam zbog toga. U posljednjih 30 godina kao da se čini sve da se Vojvodina i njene vrijednosti zajedničkog života nepovratno naruše. I tada, početkom devedesetih, Televizija Novi Sad bila je ekstremnija čak i od Televizije Beograd.
Aleksandar Popov, predstavnik Građanske Vojvodine o otkrivanju spomen-ploča u Novome Sadu ratnom zločincu Mladenu Bratiću, zapovjedniku Novosadskog korpusa, Deutsche Welle
 
- Ako je historia est magistra vitae, onda bi srpski politički predstavnici u Hrvatskoj trebali pročitati govor čovjeka koji se zove Richard von Weizsacker. Sredinom 80-ih bio je njemački predsjednik. Na strani nacista sudjelovao je u prvim operacijama Drugog svjetskog rata. Taj bivši kapetan njemačke vojske kad je postao njemačkim predsjednikom otvoreno je rekao da je kraj Drugog svjetskog rata s poraženom nacističkom Njemačkom bio - dan oslobođenja. Rekao je i da su tada svi oslobođeni sistema koji je uništavao čovjeka… Ovakvo razmišljanje, iskreno i pokajničko, Pupovac zanemaruje.
Robert Frank, glavni urednik Glasa Istre o Miloradu Pupovcu
 
- Hrvatska nema politiku prema BiH, među ostalim razlozima jer nema politiku prema balkanskim zemljama. U Hrvatskoj je na vlasti jedna anemična kamarila koja više razmišlja o paradama i hrvatskom predsjedništvu EU-om nego o ozbiljnim pitanjima iz okruženja na koje bi Hrvatska itekako mogla utjecati. Zato Srbija ima politiku: mali Schengen, autoceste od Beograda do Banja Luke, oslanjanje na grabežljive planove Rusije i Turske, itd.
Ivo Banac, američki profesor, američki i hrvatski povjesničar i hrvatski političar, TBT, Dnevni list
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Bagra pojma nema da je moja kuća svugdje gdje spustim kofere i da će se ovaj glas čuti dalje od njihovih sponzorskih para i mizernih prijetnji. Bagra nema pojma da se drugog i drugačijeg ne može ušutkati ovim prizemnim, luzerskim metodama. Možda nekog uplašenijeg, ali ne i mene.
Martina Mlinarević Sopta, književnica i veleposlanica Željka Komšića u Češkoj na svome profilu vrijeđa hercegovačke Hrvate što su joj u Čitluku zabranili da predstavlja svoju knjigu
 
- Ministarstvo unutarnjih poslova, ne smije griješiti. Ono ne smije namjerno zataškavati. Ono mora biti transparentno, javnost ima pravo znati što se događa na toj granici. Mi stalno iz inozemstva, od udruga, dobivamo ružne informacije o postupanju policije, ali na neki način se prelazi preko toga.
Anto Nobilo, jugoslavenski tužitelj i hrvatski odvjetnik optužuje hrvatsku policiju, a brani islamske migrante, Slobodna Bosna, Sarajevo
 
- Nismo dobili koncept obrazovanja koji djecu odgaja da misle i sama se slobodno opredjeljuju, već servis za stvaranje populacije vjerne Crkvi i desnom političkom svjetonazoru. Pritom treba imati na umu da je riječ o Ministarstvu koje vodi tim Blaženke Divjak koja je na poziciju došla kao neovisna stručnjakinja s potporom HNS-a koji je dotad njegovao imidž stranke s liberalnim svjetonazorom.
Nenad Jarić, novinar Indexa protiv nacije, vjere, Crkve, domoljublja, Hrvatske i Hrvata, Index
 
- Nezakonito i nasilno vraćanje tražitelja azila i migranata trebalo bi diskvalificirati ulazak Hrvatske u Schengenski prostor, a Europska lomisija šalje poruku da ozbiljno kršenje ljudskih prava nije prepreka za pridruživanje Schengenu.
Tim Judah, engleski politički analitičar u The Economistu, Tanjug
 
- Republika Hrvatska će od 1. siječnja 2020. godine predsjedavati Vijećem Europske unije. U fokusu njenog predsjedavanja bit će i Zapadni Balkan, na kojem je u konfliktu skoro sa svim državama. Postala je konstanta da dužnosnici Hrvatske zlorabe članstvo te države u EU-u i NATO-u kada su u pitanju BiH i Srbija, a očekuje se uskoro da će to početi raditi i u Vijeću Europe (CoE), gdje je glavna tajnica postala bivša hrvatska ministrica.
J. S., urednički članak na bošnjačkom portalu Stav
 

JUGONOSTALGIJA

 
- IDS najoštrije osuđuje inicijativu saborskog odbora za veterane koji traži da se Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, promijeni u spomendan, odnosno u praznik nižeg reda. To je posljednja u nizu nacionalističkih provokacija kojom radikalne skupine žele obezvrijediti antifašističko naslijeđe Hrvatske.
Priopćenje IDS-a i negacija Rezolucije Europskoga parlamenta od 19. IX. 2019. o izjednačavanju zločina komunizma i nacizma
 
- U 1970-ima evidentan je povratak nacionalne ideologije u ciljeve nastave Povijesti, pa se u programu iz 1972. traži da se u učenika 'razvija nacionalni osjećaj, privrženost svome narodu, solidarnost s drugim jugoslavenskim narodima i pripadnost jugoslavenskoj socijalističkoj zajednici'.
Snježana Koren, profesorica s Filozofskog fakulteta u Zagrebu i autorica knjige Politika povijesti u Jugoslaviji 1945.-1960. o školstvi i udžbenicima u komunističkoj drugoj Jugoslaviji od Hrvatskoga proljeća do raspada te države, Index
 
- Udžbenik iz Povijesti za 8. razred osnovne škole Crkvu, Alojzija Stepinca i svećenike predstavlja kao velike antifašiste, dok se partizani uopće ne spominju kao borci protiv ustaša, a zločinačka priroda ustaškog režima se relativizira. U njemu se, među ostalim, NDH predstavlja na pet i pol stranica, u nekim segmentima čak u vrlo pozitivnom svjetlu, a antifašistički pokret na samo dvije i pol.
Nenad Jarić, novinar Indexa protiv nacije, vjere, Crkve, domoljublja, Hrvatske i Hrvata, Index
 

BIZANTIZAM

 
- Nemali broj ljudi napušta ovu zemlju ne samo zbog ekonomskih razloga nego i zato što ne žele živjeti tamo gdje se do ove mjere razvija netolerancija prema drugima i drukčijima.
Milorad Pupovac, samoproglašeni čelnik srpske manjine u Hrvatskoj, Novi list
 

GLUPOST

 
- Srbija danas kontrolira polovicu BiH. To je jedan od rijetkih velikosrpskih teritorijalnih uspjeha u XX. stoljeću i jedini u ratovima iz 1990-ih godina. Za to nije kriv samo Tuđman, ali da je vodio politiku savezništva s Bošnjacima, Velikosrbi bi ostali kratkih rukava.
Ivo Banac, američki profesor, američki i hrvatski povjesničar i hrvatski političar, TBT, Dnevni list, Mostar
 
- Nepopravljivi sam optimist i nadam da će Hrvatska za vrijeme predsjedavanja Vijećem EU-a nastojati pomoći BiH da što prije dobije status kandidata za članstvo u EU-u.
Zoran Pusić, "čuveni zagrebački profesor" za bošnjački portal Vijesti.ba
 

ISLAMIZAM

 
- Sarajevo i Tirana mnogo su slični po ljudima koji u njima žive, slične su naše džamije, zajednička osmanska prošlost i još mnogo toga.
Shaban Murati, albanski diplomat na predstavljanju svoje knjige Osvrt iz Tirane u Sarajevu, Stav
 
- Bošnjaci i Albanci kao da su se u zajedničkoj Osmanskoj državi natjecali tko će više dvoru dati kvalitetnih ministara, namjesnika, umjetnika, alima, što govori o našoj međusobnoj sličnosti. Mi smo dva prijateljska naroda koje veže zajednička historija i vjerska pripadnost. Ono što je zanimljivo danas, Bosna i Hercegovina je zemlja s više od 50 posto muslimanskog stanovništva, dok u Albaniji taj procent iznosi čak 70 posto.
Edhem Bičakčić, bošnjački političar na sarajevskom predstavljanju knjige albanskoga diplomate Shabana Muratija Osvrt iz Tirane, Stav
 
- Nove tehnologije i ubrzane promjene negdje izazivaju reakcije koje vode izolacionizmu i odbacivanju drugog i drugačijeg u namjeri očuvanja svog načina života, a negdje je to pitanje očuvanja života, same egzistencije. Zatvaranje u sebe i svoju kulturu može izgledati kao rješenje, ali obično vodi k isključivanju drugog, što je protivno duhu vremena u kojem živimo. Suprotstavljanje tijeku povijesti je izgubljena bitka, odabiranje pogrješne strane povijesti.
Haris Siladžić, muslimanski političar tijekom srpske agersije na BiH i bošnjački agitator u Bahreinu na međunarodnoj konferenciji ovako objašnjava najezdi islamskih migranata na kršćanski Zapad, Vijesti.ba
 

JUGO PODJELA KRIVNJE

 
- Danas smo u ime SDSS-a i udruženja žrtava obitelji nestalih i ubijenih Srba 'Protiv zaborava' te manjinskih vijeća s područja Vukovarsko-srijemske i Osječko baranjske županije najprije položili vijenac za Srbe koji su stradali i ubijeni pred početak izbijanja sukoba, zatim smo položili vijenac za ranjene, bolesne te za zaposlenike vukovarske bolnice koji su najprije zarobljeni, a potom ubijeni na lokalitetu Ovčara, a ovdje u crkvi Sv. Nikolaja zapalili smo svijeće za sve stradalnike, za sve žrtve, ljude koji su stradali u ratnom periodu u gradu Vukovaru i njegovoj okolici.
Milorad Pupovac, predsjednik Savjeta Srpskog narodnog vijeća i SDSS-a u Vukovaru nedjelju 17. XI. 2019. otvoreno izjednačava žrtvu i agresora
 

NEGIRANJE HRVATSKIH KORIJENA

 
- Hrvatin (je) prvo osobno ime nastalo od etnonima Hrvat, koje se spominje 1076. godine. Od ovog imena – a možda i od samog toponima – vjerojatno je, djelomično, nastalo prezime Hrvatinić, koje u Bosni i Hercegovini pretežno nose Bošnjaci. Zašto djelomično? Pa, između ostalog, zato što je slična pretprezimena Hrvatinić bila i jedna od najuglednijih bosanskih plemićkih porodica koja je iznjedrila vladara Zapadne Bosne i Dalmacije i nosioca titula herceg splitski, veliki vojvoda bosanski, potkralj Dalmacije i Hrvatske i knez Donjih Kraja – Hrvoje Vukčić Hrvatinić (1350.-1416.).
Elvir Musić, novinar sarajevskog bošnjačkog portala Stav negira hrvatsko podrijetlo i korijene tamošnjih muslimana-Bošnjaka
 

OTROVNO PITANJE

 
- Jedan je od zaključaka vašeg istraživanja da su u Hrvatskoj u protekla dva desetljeća očvrsnule veze između crkvene religioznosti i desne političke orijentacije. Znači li to da Crkva kao ustanova svojim djelovanjem sve više ispunjava politička i ideološka očekivanja desnice?
Boris Orešić, novinar Jutarnjega lista u razgovoru sa Sinišom Zrinščakom, autorom istraživanja "Između distancirane crkvenosti i intenzivne osobne religioznosti: religijske promjene u hrvatskom društvu od 1999. do 2018. godine"
 
- Kako to da za BiH Hrvate novaca ima, a za domaće Hrvate nema?
Marinko Krmpotić, novinar Novoga lista protiv je pomaganja Hrvata u BiH
 

PODSJEĆANJE

 
- Tema o NOB-u unesena je u programe koje je donio AVNOJ već krajem 1942., a potkraj 1944. u Hrvatskoj je izrađen prvi udžbenik o NOB-u. U svim ciljevima nastave Povijesti u socijalističkoj Hrvatskoj (programe je donosila svaka republika za sebe), tražilo se da se učenicima prenose 'tekovine narodnooslobodilačke borbe', da se 'razvija učenike u svjesne graditelje i branitelje nezavisnosti FNRJ, nepomirljive u borbi protiv neprijatelja domovine' (1955.) ili da se 'moralno odgaja učenike u smislu jugoslavenskog socijalizma, internacionalizma i međunarodne aktivne koegzistencije' (1965.).
Snježana Koren, profesorica s Filozofskog fakulteta u Zagrebu i autorica knjige Politika povijesti u Jugoslaviji 1945.- 1960. o školstvi i udžbenicima u komunističkoj drugoj Jugoslaviji, Index
 
- Zloglasna Udba u iseljeništvu ubila je 88 hrvatskih političkih aktivista i iseljenika, a bilo je još i 24 neuspješnih pokušaja atentata.
Josip Jurčević, povjesničar, na izložbi u Zagrebu "Ratna razaranja u Hrvatskoj - 1991."
 
- Lijanovića, koji je osuđeni kriminalac, predstavljaju kao 'najpametnijeg' dok je zaključak koji nam nudi Kukić taj da je osobno Aluminij uništio Čović s obitelji i kumovima. Nikako Kukić i Lagumdžija s rodbinom i prijateljima.
Urednički komentar portala Poskok.info
 

PRIMITIVIZAM

 
- Pa zar vi stvarno mislite da je u 2019. moguće provesti lustraciju?
Mislav Bago, novinar Nove TV u razgovoru s Miroslavom Škorom
 

VELIKOBOŠNJAŠTVO

 
- Činjenica da se na prostoru izvan granica Republike Hrvatske nalaze toponimi povezani s etnonimom Hrvat nije nešto čemu bi se putnik-namjernik trebao čuditi, a niti nešto što bi ga tek tako bacalo u temeljito promišljanje duha Bosne i Hercegovine. Na slične toponime naići će i u Sloveniji (Hrvatin), valjevskoj regiji (Rvati), ali i nedaleko od Bitole u Sjevernoj Makedoniji (Arvati). Krene li prema moru, kod Vezirova mosta na Morači naići će na Rvatsku Stubicu, gdje su Crnogorci, koje Turci nazivahu Hrvatima, opljačkani prilikom njihovog povratka iz Stambola. Pod Avalom blizu Beograda nalazi se Rvatsko Selo, a na Prespanskom jezeru Harvati.
Elvir Musić, novinar sarajevskog bošnjačkog portala Stav negira hrvatsko podrijetlo i korijene tamošnjih muslimana-Bošnjaka
 
- Prošle subote u Stocu prisustvovao sam obilježavanju 75. godišnjice oslobođenja od fašizma. Organizatorima je bilo izuzetno važno da bude prisutan i neki Hrvat iz Hrvatske, jer u Stocu i dalje postoje etničke napetosti. U školu im djeca ulaze na dva ulaza - na jedan hrvatska, a na drugi sva ostala. To je realnost koju treba ispraviti. I u tom bi smislu hrvatska politika prema BiH mogla biti puno bolja i puno konstruktivnija i ne bi nikako smjela biti pokroviteljska. Tu politiku Hrvatska bi prema BiH trebala voditi kao prema susjedu koji ima problema i kojem želi iskreno pomoći. Ali tu nema mjesta nikakvom liliputantskom imperijalizmu kojim bi se poticale nekakve daljnje podjele koje ionako razdiru BiH.
Zoran Pusić, "čuveni zagrebački profesor" za bošnjački portal Vijesti.ba, http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/131750/chuveni_zagrebachki_profesor_zoran_pusic_tvrdi_politika_
hrvatske_prema_bih_i_liliputantski_imperijalizam.html
Petak, 04/12/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 3192 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević