Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- Vijećnik Goran Gašparac i SDP Poreča su protiv podizanja spomenika dr. Franji Tuđmanu i imenovanja ulica po njemu u gradu Poreču, ali ne osporavamo građanima koji se za to zalažu da zastupaju takve ideje. Mi ne ulazimou povijesnu dimenziju koju je imao dr. Franjo Tuđman, ali se zbog njegovog odnosa prema Istri i njezinim građanima protivimoprijedlogu o postavljanju njegovog spomenika u Poreču.
Dopis porečkih SDP-ovaca, kojeg potpisuje Rodoljub Kosić, predsjednik Glavnog odbora SDP-a Poreč, u kojem se protive podizannu spomenika Franji Tuđmanu u tom gradu, Glas Istre
 
- Predsjednica RH mora znatida nikada ne će ostvariti ono što čak ni Praljak i njegovi mentori nisu uspjeli ostvariti silom oružja. Njoj je jedini cilj pribiranje jeftinih političkih poena bez obzira na štetu koju njezine riječi i postupci uvijek nanovo nanose povjerenju među građanima dviju zemalja.
Priopćenje SDA u Sarajevu povodom odavanja počasti generalu Slobodanu Praljku od strane hrvatske predsjednice

- Političari koji ne priznaju i ne poštuju presude sudova, uključujući i Međunarodni kazneni sud u Haagu, ne mogu predstavljati državu.
Jadranka Kosor, bivša predsjednica Hrvatske vlade podilazi bošnjačkim medijima i iz ljubomore napada aktualnu hrvatsku predsjednicu što je odala počast generalu Slobodanu Praljku, Vijesti.ba
 
- Hrvatska je demokratska zemlja, ali, budući da formiranjem suvremene hrvatske države nije formiran i hrvatski humani nacionalni subjekt, nego je uskrisio patološki nacionalni subjekt, demokracija se zbiva kao privid koji patološkom nacionalnom subjektu daje prostor opstanka.
Marko Vučetić (Zadar, 28. I. 1977.), saborski zastupnik na listi Mosta, Autograf, 24. XI. 2019.
 
- Riječ o djeci s rizičnim ponašanjem te treba provesti dodatne mjere obiteljsko-pravne zaštite. Naglasak se treba staviti na rad s obiteljima, s mlađim maloljetnicima, kroz tretmanski rad kako bi se promijenilo njihovo ponašanje, važnu ulogu imaju odgojno obrazovne institucije, stanje u obitelji, čitava zajednica ali i važna je međuresorna suradnja od obrazovanja do pravosuđa.
Vesna Bedeković, ministrica za demografiju, obitelj i socijalnu politiku ovako zbori o, prema JL-u, "teroristima", pripadnicima jedne još uvijek neimenovane manjine, koji teroriziraju po Međimurju autohtono pučanstvo, Jutarnji list 
 
- Mjesta i naselja Hrvati i Hrvatin u Bosni i Hercegovini nastanjuju Bošnjaci koji se, pretežno, tako i prezivaju. Da, prezime Hrvat na prostoru Bosni i Hercegovine većinom nose Bošnjaci.
Elvir Musić, novinar bošnjačkoga portala Stav, https://stav.ba/hrvati-u-bosni-i-hercegovini-uglavnom-su-bosnjaci/
 
- Muslimanu je veći grijeh igrati kladionicu, nego jesti krmetinu! Muslimanu je manji grijeh svakodnevno jesti po pola kilograma krmetine, nego svakim danom ići u kladionicu. Te pare iz kladionice su proklete i haram i za dijete, i za ženu, i za svakoga ko na bilo koji način ima dodira sa njima.
Dr. Esmir Halilović, doktor islamskih znanosti i imam u travničkom naselju Kalibunar, youtube.com/watch?v=Sh31hAsOpPU
 
- Jedan od razloga zaustavljanja Cjelovite kurikularne reforme upravo je bio pokušaj da se učenje i poučavanje o evoluciji ukloni iz hrvatskih škola. Ti glasovi nisu se toliko čuli iz vjerskih zajednica koliko primjerice iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Od tamo se i javno moglo čuti da djecu i mlade ne bi trebalo poučavati o tom osnovnom konceptu prirodnih znanosti. Nisu to govorili svećenici, već znanstvenici iz biomedicinskog područja.
Boris Jokić, bivši rušitelj hrvatskoga školstva, Index
 
- O Bosni i Hercegovini i njenoj budućnosti mora se odlučivati u Sarajevu i nigdje drugo.
Mustafa Drnišlić, novinar bošnjačkog portala Stav
 
- Islam kao vjera ne dozvoljava nasilje, nepravdu i teror.
Savjet za vjerska pitanja Muftijstva travničkog, Dnevni avaz
 

TVRDNJE

 
- Za srpske obavještajne službe rade mafijaški klanovi u Srbiji. Tamo se stalno ubijaju. Nakon mojeg uhićenja, u studenome prošle godine, za par dana je nestao, a vjerujem da je ubijen, Predrag Dragović zvani Ceca. Njemu je u Beogradu suđeno za Ovčaru i oslobođen je. Misle da je meni odavao podatke. Neka BIA kaže gdje je on!
Nikola Kajkić, suspendirani hrvatski policajac, Nova TV
 
- Uobičajeno, svatko gleda svoju situaciju i kada nisu previše zabrinuti skrenu pogled. Ali trebamo Europu za rješenje krize, jer Katalonija iŠpanjolska ne vjeruju jedna drugoj. Međunarodna zajednica nam mora pomoći riješiti taj sukob i treba nam posrednik izvana pomoći u pokretanju razgovora.
Joseph Guardiola, bivši katalonski nogometaš i sadašnji nogometni trener, AP
 
- Europi nisu problem ni orbani ni salviniji, već macroni, jer bez njih ne bi bilo ni potonjih.
Ivica Šola, kolumnist Slobodne Dalmacije
 
- Brojni su načini na koje Hrvatska televizija obesmišljava politiku. Jedan je od njih emisija Peti dan u kojoj neobične skupine pojedinaca godinama razglabaju o svemu i svačemu - o filozofiji, ekonomiji, pravu, povijesti, ekologiji, lingvistici, religiji, medicini, književnosti, kazalištu, filmu, karikaturi, slikarstvu, kiparstvu, arhitekturi, dizajnu, medijima, športu - a najviše o politici. Razglabaju o najrazličitijim aspektima nacionalne i međunarodne politike: o izbornim sustavima, strankama, koalicijama, referendumima, predsjedničkim i parlamentarnim sustavima vlasti, predstavničkoj i izravnoj demokraciji, ratovima u Jemenu, Iraku i Siriji, krizama u Ukrajini i Venezueli, Izraelu i Palestincima, Al Kaidi i Islamskoj državi, Obami i Trumpu, Putinu i Orbánu, Merkel i Macronu…
Mirjana Kasapović, profesorica na FPZU-u i kolumnistica Globusa
 
 - Današnja federalna i bosanskohercegovačka televizija njeguje 'miks-jezik', od svakoga ponešto. Što se jezične politike tiče, prisutan je nesklad zakona i prakse i jezična unitarizacija. Hrvatski jezik je ipak opstao.
Katica Krešić, profesorica mostarskog Sveučilišta, Večernji list
 
- Jariću Dauenhaueru, napredna javnost očekuje od vas odlučan zahtjev da se prekine s tom konzervativno-klerikalnom i nacionalističkom ideologijom! Želimo prazne čitanke! Jeste li vi uopće svjesni kakvoj su tek indoktrinaciji naša djeca izložena u povijesti umjetnosti? državna matura MATURA Snižava se kriterij u predmetu u kojem su bili poražavajući rezultati Pa najveći od najvećih glazbenika, neusporedivi Jochann Sebastian Bach, svakom notom slavi Stvoritelja i Spasitelja! Mozarta još možete očistiti od njegovih misa pa da dovoljno ostane, ali Bach mora cijeli van, smije ostati samo ona kantata posvećena kavi.
Boris Beck, novinar Večernjega lista o neutemeljenim napadima novinara Indexa na hrvatsko školstvo, Crkvu i…
 
- U ovoj zemlji nitko za ništa nije odgovoran.
Miroslav Škoro, predsjednički kandidat, Nova TV
 
- No bilo bi neiskreno reći, bilo bi lažno tvrditi da je Pupovac zagovarao velikosrpsku politiku. Nikada to nije radio. Čak je kao Srbin među srpskim narodom, riskirajući i svoju poziciju, u osvit rata inzistirao da razum prevlada nad emocijama uzavrelim suludom politikom Slobodana Miloševića. Definitivno, Pupovac se kao uvjereni pacifist oduvijek borio za mir. Ali to ne znači da ne može reći tko je kriv za rat. I tko je bio najveći krvnih druge polovine 20. stoljeća u Europi.
Robert Frank, glavni urednik Glasa Istre o Miloradu Pupovcu
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Veličanje i posthumno odavanje počasti osuđenom ratnom zločincu Slobodanu Praljku od strane predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović teška je uvreda za sve nas u Bosni i Hercegovini.
Nihad Čolpa, predsjednik Građanskog saveza BiH, Vijesti.ba
 
- Hrvatska politička elita, kao i cijela javnost, zarobljenica je poruke »ubij Srbina«. Ne usude se tome suprotstaviti. Ne znaju da će to skandiranje, ako mu se ne stane na kraj, naposljetku ubiti Hrvatsku. Današnja službena ideologija nema u sebi ideju pomirenja čak niti u mjeri u kojoj ju je imao predsjednik Tuđman. Na temelju nje gradi se isključiva Hrvatska, u kojoj je višak Milorad Pupovac, ali i deseci drugih saborskih zastupnika.
Dražen Ciglenečki, novinar Novoga lista, http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Milorad-Pupovac-Poruka-ubij-Srbina-na-kraju-ce-ubiti-Hrvatsku
 
- Franjo Tuđman je povijesna figura koja je djelovala u tadašnjim povijesnim okolnostima, a njegovo djelovanje je izazvalo lanac uzročno-posljedičnih veza koji je rezultirao sadašnjim stanjem u pravosuđu, javnoj upravi, radnom zakonodavstvu, poštivanju ljudskih prava. Pozivati se na Tuđmana, znači pozivati se na još jedan, samo brutalniji, slijed istog uzročno-posljedičnog lanca koji je doveo do ovog stanja.
Marko Vučetić (Zadar, 28. I. 1977.), saborski zastupnik na listi Mosta, Autograf, 24. XI. 2019.
 
- A spektakl zvan 'Promocija knjige u Čitluku' održat ćemo u jednom drugom gradu. I biti će festival i biti će sloboda. Riječ koju prezirete, jer o njoj ništa ne znate. A sloboda je ovo, kad mogu da kažem, sa dna srca i mirne duše - Ko vas jebe majmuni.
Martina Mlinarević Sopta, književnica i veleposlanica Željka Komšića u Češkoj na svome profilu vrijeđa hercegovačke Hrvate što su joj u Čitluku zabranili da predstavlja svoju knjigu
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Moj motiv ulaska u predsjedničku utrku bio je progovoriti o zarobljenoj državi i kako ju osloboditi i vratiti u ruke građanima, kako uspostaviti dobar pravni okvir, kako napraviti učinkovito pravosuđe, kako onemogućiti političku korupciju i kako stvoriti dobre temelje za razvoj države.
Dalija Orešković, kandidatica za predsjednicu države, Večernji list
 
- Rijeka je multinacionalan grad i ponosni smo na to. Ponosni smo na bogatstvo naše različitosti u kojoj živimo zajedno, koju dišemo zajedno, u kojoj dijelimo i dobro i manje dobro, u kojoj učimo jedni od drugih, rastemo zajedno, stvaramo zajedno nove vrijednosti. 
Vojko Obersnel, riječki gradonačelnik, Novi list
 
- Padom Berlinskog zida u Republici Hrvatskoj je nastala pala demokracija, demokracija po mjeri patološkog nacionalnog subjekta. Razumljivo je da taj patološki nacionalni subjekt prezire povijesna zbivanja, on povijest želi prevrednovati i dati joj eshatološku dimenziju, jer patološki nacionalni subjekt sebe poima svetim, a svoju povijest tumači kao povijest spasenja za odabrane, za one koji naciju, u vlastitoj patologiji, hipostaziraju.
Marko Vučetić (Zadar, 28. I. 1977.), saborski zastupnik na listi Mosta, Autograf, 24. XI. 2019.
 
- Otkad je HDZ došao na vlast 2015. otvorena je 'pandorina kutija' nacionalizma. Dozvoljeno je dotad marginalnim radikalnim skupinama da diktiraju političku agendu kojom nas žele vratiti u neslavnu prošlost. Sadašnja HDZ-ova Vlada na čelu s premijerom Plenkovićem ne želi zbog političkog oportunizma tu kutiju zatvoriti.
Priopćenje IDS-a i negacija Rezolucije Europskoga parlamenta od 19. IX. 2019. o izjednačavanju zločina komunizma i nacizma
 
- Sastavljači materijala sustavno propuštaju pozitivno vrjednovati antifašističku borbu partizana, prosperitet koji je doživjela SFRJ u poslijeratnom razdoblju ili pak pozitivno predstaviti ateizam i borbu homoseksualaca za ljudska prava: makar radi polemičnosti, pluralnosti te, kako to kaže MZO, analize izvora i autora.
Nenad Jarić, novinar Indexa protiv nacije, vjere, Crkve, domoljublja, Hrvatske i Hrvata i protiv školskih udžbenika, Index
 

LAŽ

 
- Tuđman je pristao na podjelu BiH i tu podjelu konkretizirao i prije Daytona i u Daytonu.
Ivo Banac, američki profesor, američki i hrvatski povjesničar i hrvatski političar, TBT, Dnevni list, https://thebosniatimes.ba/37727/komsic-je-titoisticki-anahronizam-ali-i-bozija-kazna-covicu-banjac-srbija-kontrolira-polovinu-bosne/
 

NEOLIBERALIZAM

 
- A kad je u pitanju Europa koja štiti svoje građane - štit prema čemu i protiv koga? Hoće li se EU pretvoriti u jednu tvrđavu zaštićenu bodljikavom žicom? To nije nerealno, nažalost, ali po mom mišljenju predstavlja izdaju temeljnih principa na kojima je nastala EU i zbog koje je kao ideju treba braniti.
Zoran Pusić, "čuveni zagrebački profesor" za bošnjački portal Vijesti.ba
 

PODSJEĆANJE

 
- Komunisti su ubili 664 svećenika i časnih sestara. To je više nego u cijeloj Europi. Primjerice, u Češko-Slovačkoj je poslje rata ubijeno 14 svećenika.
Josip Jurčević, povjesničar, na izložbi u Zagrebu "Ratna razaranja u Hrvatskoj - 1991."
 
- Zadnjim promjenama i izbornog zakonodavstva u vrijeme vladavine Ive Sanadera broj zastupnika iz redova manjina povećan je na šest, kao nigdje u Europi, a broj zastupnika dijaspore smanjen je na tri, čime je HDZ sam nesebično posjekao jednu od bitnih grana na kojima sjedi.
Josip Jović, bivši glavni urednik Slobodne Dalmacije
 

PRAVO PITANJE

 
- Zašto se nitko u zadnjih trideset godina iz vrha hrvatske vlasti nije zahvalio ili barem spomenuo veliku žrtvu i doprinos koju su hrvatski politički zatvorenici dali u stvaranju hrvatske države?
Đuro Perica, hrvatski književnik, robijaš u jugoslavenskim kazamatima i osnivač HDZ-a, na izložbi u Zagrebu "Ratna razaranja u Hrvatskoj - 1991."
 

PRIZNANJE

 
- U opisu svrhe i ciljeva nastave Povijesti u najnovijem kurikulumu (2019.) ipak više nema onako izravnih i grubih pokušaja da se izgrađuje učenički identitet kao u prethodnim razdobljima, ali su i dalje evidentna nastojanja da se striktno definiraju sadržaji, a u određenim slučajevima i poželjne interpretacije, uključujući i one koje nemaju znanstveno utemeljenje. To nije podjednako prisutno u svim temama, pa se, primjerice, o Mezopotamiji može slobodno poučavati na znanstveno utemeljenim osnovama i iz različitih perspektiva, no pitanje je osjećaju li se autori udžbenika i nastavnici dovoljno slobodnima da na isti način pristupe i temama iz hrvatske povijesti, osobito one najnovije.
Snježana Koren, profesorica s Filozofskog fakulteta u Zagrebu i autorica knjige Politika povijesti u Jugoslaviji 1945.- 1960. o školstvi i udžbenicima u demokratskoj Hrvatskoj, Index
 
- Na području Repnika kod Banovića nalazi se džamija Hrvati, a istoimena džamija nalazi se i u lukavačkoj mjesnoj zajednici Hrvati.
Elvir Musić, novinar bošnjačkoga portala Stav, https://stav.ba/hrvati-u-bosni-i-hercegovini-uglavnom-su-bosnjaci/
 
- Sama činjenica da predsjednik jedne, za Bosnu i Hercegovinu svakako važne države poput Francuske, daje ovakve lažljive, ali izuzetno opasne izjave, koje su sasvim na tragu konstantne islamofobne propagande kojoj su Bošnjaci izloženi od susjednih država, pokazuje da Bosna i Hercegovina i Bošnjaci, ma kakve i kolike reforme provodili, ne će nikada biti dovoljno dobri da bi bili primljeni u društvo naroda koji, ma koliko se kleli u 'Liberté, égalité, fraternité', na kraju dana ipak tvrde da svoje vrijednosti temelje na 'judeo-kršćanskim vrijednostima'.
Mustafa Drnišlić, novinar bošnjačkog portala Stav buni se prot iv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona zato što je izjavio da je BiH tempirana bomba zbog povratka džihadista, https://stav.ba/macron-mini-sengen-i-bosnjacko-biti-ili-ne-biti-bosnjaci-jos-jednom-na-raskrsnici/
 

UNITARNA BiH

 
- Odavati počast osuđenom ratnom zločincu znači direktno vrijeđati žrtve njegovih zločina. U uređenim europskim državama nezamislivo je da predsjednici odaju počast zločincima, npr. nacističkim generalima osuđenim pred Nürnberškim tribunalom. Očigledno je da Kolinda Grabar-Kitarović ne poštuje to temeljno moralno i civilizacijsko pravilo, te se umjesto sa žrtvama, solidarizira snjihovim krvnicima.
Priopćenje SDA u Sarajevu povodom odavanja počasti generalu Slobodanu Praljku od strane hrvatske predsjednice
 

ZAMJENA TEZA

 
- Imena sela i naselja širom Bosne i Hercegovine nisu mijenjana, između ostalog, i zbog spremnosti njihovih stanovnika da čuvaju tradiciju. Među najupečatljivije primjere odanosti bosanskog čovjeka vlastitoj tradiciji pronalazimo u očuvanju imena sarajevskog naselja Hrvatin.
Elvir Musić, novinar sarajevskog bošnjačkog portala Stav Hrvate proglašava muslimanima Bošnjacima
 
- Ni mi Srbi ne možem zamijeniti hrvatsku policiju i hrvatsko pravosuđe kad su posrijedi stradali Srbi u Vukovaru, a za koje dosad nitko nije odgovarao.
Milorad Pupovac, predsjednik Savjeta Srpskog narodnog vijeća i SDSS-a u Vukovaru nedjelju 17. XI. 2019. otvoreno izjednačava žrtvu i agresora
 
-Kad bi se Čović borio za Hrvate i za Bosnu, Komšić ne bi postojao.
Ivo Banac, američki profesor, američki i hrvatski povjesničar i hrvatski političar, TBT, Dnevni list
 
- Nevjerojatna je učestalost kojom HDZ stavlja Hrvatsku na stup srama. Ono čime se druge zemlje s pravom ponose, HDZ želi izbrisati. Činjenica je da je Hrvatska država stvorena na antifašizmu. Također, nevjerojatna je prozirnost takvih i sličnih inicijativa, koje se redovno pojavljuju prije donošenja važnih zakona ili konkretno u ovom slučaju proračuna.
Priopćenje IDS-a i negacija Rezolucije Europskoga parlamenta od 19. IX. 2019. o izjednačavanju zločina komunizma i nacizma
 
- Hrvatska je zemlja koja ne poštuje odluke Međunarodnog arbitražnog suda u graničnom sporu sa Slovenijom, ne poštuje odluku Haaškog suda kojom su pojedini visoki čelnici HDZ-a osuđeni za UZP prema BiH. Hrvatska, kao članica EU i NATO-a, nema riješena granična pitanja ni s jednim susjedom izuzev Mađarske, budući je državnu granicu s njom naslijedila od bivše SFRJ.
J. S., urednički članak na bošnjačkom portalu Stav, https://stav.ba/eu-tetosi-hrvatsku/
Subota, 05/12/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 2369 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević