Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- Razumijemo Mikulića i njegovu rigidnost. Mikulić se kao osoba formirao u doba komunizma, bio je istaknuti funkcionar i stup režima koji je od svih u svijetu osuđen kao nedemokratski. (Na prvim demokratskim izborima 1990. Mikulić se borio protiv HDZ-a čiji je danas istaknuti član). Mikuliću zapravo treba pomoći da bi razumio što je demokracija, što je javni interes, kako  funkcionira država i gdje se formira novac kojim se puni državni proračun. Problem je što mu se dopušta da čini štetu Hrvatskoj. I javno glumi brižnog poštenjaka i borca za javni interes. I besprizorno laže na press konferenciji.
Marko Marković, urednik Maxportala o Andriji M., „glavnom državnom inspektoru“, https://www.maxportal.hr/vijesti/stetocina-mikulicu-ako-si-zelio-uciniti-stetu-hrvatskoj-uspio-si-cestitamo/
 
– Moja supruga izrazito je poštena osoba i inzistira da na tim načelima funkcioniramo u obiteljskom skladu.
Vili Beroš, ministar zdravstva, Večernji list

- Jesti se mora, u crkvu se ne mora ići.
Mate Uzinić, dubrovački biskup, Dalmatinski portal

- Ne znam je li to osveta prirode, ali sigurno je odgovor prirode. Svaka kriza sadrži i opasnost i priliku: prilika da izađemo iz opasnosti. Danas vjerujem da moramo usporiti stopu proizvodnje i potrošnje i naučiti razumjeti i razmatrati prirodni svijet.
Papa Franjo o kineskoj gripi, Vatican News
 
- Pozvani smo čuvati vlastiti život i živote onih s kojima se susrećemo, zbog toga sve pozivam da se odgovorno drže danih uputa ponašanja u ovom posebnom vremenu.
Uskrsna čestitka zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića
 
- Ljudi su zabrinuti zbog činjenice da se virus širi vrlo brzo jer još uvijek nemamo imunološku zaštitu. Uvjeti u Njemačkoj puno su drukčiji nego u Italiji. Imamo dobar zdravstveni sustav i uvjeren sam da možemo dobro upravljati pandemijom. Treba raditi obdukciju na što više osoba za koje se tvrdi da su umrle od Covid-19 – kako bi bolje razumjeli virus.
Dr. Klaus Püschel, njemački forenzički liječnik i voditelj Instituta za sudsku medicinu u Hamburgu, Hamburger Morgenpost
 
- Ne može se na Stožer civilne zaštite novelom Zakona o sustavu civilne zaštite prenijeti ovlasti svih tijela iz svih zakona, jer to znači suspenziju demokracije, de facto diktaturu.
Andrej Abramović, ustavni sudac u poruci Vladi 30. III. 2020.
 

TVRDNJE

 
- Ivan Đikić nije specijalist u području epidemija zaraznih bolesti već molekularni biolog. Ali ga zato ima u medijima više nego Severine, Jole, Maje Šuput ili Vlatke Pokos.
Milan Ivkošić, kolumnist Večernjega lista

- Neke odluke se moraju donositi na razini politike, ne više struke.
Zoran Milanović, hrvatski predsjednik proziva A. Plenkovića zbog srozavanja Sabora i davanja neograničenih ovlasti D. Božinoviću,Hina
 
- Alemka, Beroš i cijeli krizni stožer na čelu s našom Vladom bi trebali završiti u zatvoru ako se utvrdi da je ovo sve prevara. Šteta od ove karantene će biti oko 100 milijardi kuna, a tu je riječ samo o trenutačnoj šteti. Dugoročna šteta će se mjeriti u stotinama milijardi kuna. Nama je zabranjeno kretanje i rad što je protuustavno. Ne smijemo zarađivati, prihodi su nam nula, ali moramo plaćati hranu, stanarinu, kredite, režije… Kako je bankama dozvoljen rad, a nama nije? Banke će nas uskoro sve ovršiti i sve će biti po zakonu. Ostat ćemo bez kuća i stanova, ali prijetnja nam nisu banke i Vlada već korona virus od kojeg umrle možemo nabrojati na prste jedne ruke.
Flash.hr, 20. IV. 2020., https://flash.hr/2020/04/korona-je-prevara-bolnice-su-prazne-smrtnost-je-niza-od-gripe-tko-ce-odgovarati-za-karantenu/
 
- Neki već revno špijaju tko ide na misu i prijavljuju vlastima, nastavljajući tako svijetle obiteljske tradicije.
Nino Raspudić, kolumnist Večernjega lista
 
- Covid-19 je smrtonosna bolest samo u izuzetnim slučajevima, ali u većini slučajeva uglavnom je bezopasna virusna infekcija. Uvjeren sam da smrtnost od koronavirusa ne će biti na vrhu godišnje smrtnosti ljudi.  Nema razloga za strah od smrti u vezi sa širenjem te bolesti u regiji Hamburg.
Dr. Klaus Püschel, njemački forenzički liječnik i voditelj Instituta za sudsku medicinu u Hamburgu, Hamburger Morgenpost
 
- Ispovijedajući vjeru u uskrsnuće tijela i život vječni kršćani bi trebali imati drugačiji odnos prema smrti, odnosno iz nade koja je vlastita kršćanskoj vjeri trebali bi moći nadići strah od smrti. U misnim slavljima kršćani upravo slave Kristovu pobjedu nad smrću pa mi je neshvatljivo da se vjernicima oduzima izvor utjehe i snage pred onim što simbolizira i izaziva smrt. 
Don Mladen Parlov, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu, Laudato.hr; Bitno.net
 
- Ustav predviđa takvu mogućnost u čl. 88. (da Vlada preskače ustavne ovlasti te da donosi zakone mimo Sabora). Radi se o takozvanoj zakonodavnoj delegaciji, međutim ona nije primjerena za ovakve izvanredne situacije. Zakonodavna delegacija omogućava Saboru da prenese na Vladu ovlast donošenja pojedinih zakona, ali samo iz domene gospodarskih pitanja, odnosno brze regulacije promjena na tržištu. Ono što se nikako ne može i izričito je zabranjeno je ograničavanje ljudskih prava i sloboda, kao i pitanja izbornog sustava, ustrojstva državne vlasti i lokalne samouprave. To sve je Vladi zabranjeno.
Sanja Barić, ustavna stručnjakinja, Novi list
 
- Treba nam više proizvodnje, a što manje parazitskih neproduktivnih aktivnosti.
Miroslav Radman, hrvatski znanstvenik, Slobodna Dalmacija
 
- Svećenici moraju biti izuzetno kreativni kako bi omogućili vjernicima, pa čak i maloj grupi, slavljenje Svete Mise i primanje Sakramenata. Takvo je bilo pastoralno ponašanje svih ispovjednika i mučenika u vrijeme progona. Zabrana od strane crkvenih autoriteta, za posjećivanje bolesnih ili umirućih bio bi također razlog za svećeničko odbijanje poslušnosti.
Athanasius Schneider, kazahstanski biskup župe Najsvetije Marije u Astani, The Remnant, Minnesota, SAD

- Jednako kao što smo pronašli načina da si osiguramo hranu i lijekove i druge potrepštine za život za vrijeme ove zaraze, a bez neodgovornog riskiranja širenja zaraze, isto tako možemo pronaći način omogućiti potrebu našeg duhovnog života.
Raymond Leo Burke, američki kardinal, http://hrvatskikrsnizavjet.com/pastiri-ustali-protiv-zabrane-misa-i-sakramenata/
 
- Ne može se reći da je osoba umrla od koronavirusa ako je bila teški onkološki bolesnik.
Sucharit Bhakdi je profesor sveučilišta Johannes Gutenberg u Mainzu i dugogodišnji predstojnik Instituta za medicinsku mikrobiologiju i higijenu, Teleskop
 
- Organizacija Nastave na daljinu u potpunosti je previdjela uvažiti situaciju da se cjelokupno društvo pa tako i djeca, nalaze u izvanrednom stanju nametnutog socijalnog i tjelesnog distanciranja te izolacije u domovima, što generira stres, strah, napetost i druga nepoželjna psihička stanja.
Antonija Petričušić, docentica na Katedri sociologije Pravnog fakulteta u Zagrebu, Hina
 
SDA je postala rasadnik ovako zatucanih političkih retardusa koji će je razoriti.
Nedžad Latić, publicist i novinar te glavni urednik portala The Bosnia Times
 
- COVID-19 nije prenesen na čovjeka konzumacijom zaraženih šišmiša i ljuskavaca, nego nespretnom i nesretnom laboratorijskom manipulacijom.
Luc Montagnier, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 2008. kao jedan od znanstvenika koji su otkrili virus AIDS-a, Geopolitika
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Spomen-ploču HOS-ovaca iz Jasenovca treba maknuti i negdje baciti, nema veze s Domovinskim ratom.
Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske u Jasenovcu 22. IV. 2020., HRT
 
- Zasluge HOS-a ne mogu opravdavati ustaštvo.
Bojan Glavašević, Pupovčev pulen na FF-u, RTL
 
- Vlada nije smjela poslati donaciju od 43 milijuna kuna mostarskoj bolnici. Vlada je trebala opozvati tu svoju odluku i taj novac preusmjeriti u zagrebačke bolnice oštećene potresom.
Silvano Hrelja, sindikalni crveni čelnik HSU-a u Saboru
 
- HDZ na vlasti očekuje solidarnost, HDZ u oporbi izaziva pučističku atmosferu. Najveća stranka trebala bi imati najveći reformski potencijal, ali više njegovih političkih garnitura pokazalo je da su reforme za HDZ uglavnom samo smetnja.
Tomislav Klauški, novinar 24sata
 
- Hrvatska živi nacionalizam kao doba svoje „modernosti“. Nacionalizam je povezan sa strahom od modernosti, od brzine, od promjena, od novih saznanja. Taj strah goni ljude da se omataju u nacionalne zastave kao u kakvu spasonosnu simboličnu placentu. Taj isti strah je uzrok strašne ksenofobije i svakodnevnog nasilja.
Dubravka Ugrešić, jugoslavenska spisateljica,  http://www.najboljeknjige.com/content/intervjui_opsirnije.aspx?NewsID=1223 
 
- Najizravniji Herodovi sinovi u 20. vijeku bile su ustaše, koljači srpske djece od kolijevke do 14 godina. 
Mirjana Stojisavljević (rođ. Vlajisavljević), jezikoslovka iz Banja Luke na predstavljanju knjige akademika SANU-a Vasilija Krestića 'Genocidom do velike Hrvatske', Jadovno.com
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Zašto je ministar zdravstva Vili Beroš dopustio procesiju uoči Uskrsa na Hvaru? To je bila pogrješna odluka koja šalje krivu poruku. Hoće li biti dopušteno i tradicionalno prvosvibanjsko okupljanje u Maksimiru?
Nenad Stazić, saborski zastupnik SDP-a u Saboru

- Ova se država drži na slabim temeljima, na hrpi limenki s čistim hrvatskim zrakom, na praznini, na odsustvu svakog projekta. Njezin je jedini projekt čisti hrvatski zrak, što nema veze s ekologijom… Izvucite jednu limenku, srušit će se država.
Dubravka Ugrešić, jugoslavenska spisateljica, http://www.najboljeknjige.com/content/intervjui_opsirnije.aspx?NewsID=1223

- Jedan esej započinjete citatom iz romske bajke koji nam poručuje da „nema dna“. Mislite li da su ove naše državice došle do svog dna? Ili ni za njih istog nema?
Srđan Sandić, novinar, u razgovoru s jugoslavenskom spisateljicom Dubravkom Ugrešić, http://www.najboljeknjige.com/content/intervjui_opsirnije.aspx?NewsID=1223
 
- Devedesetih su također postojala dva HDZ-a: jedan tehnomenadžerski, a drugi nacionalistički. Oni su pod pokroviteljstvom Franje Tuđmana dijelili resore, ovlasti i - plijen.
Tomislav Klauški, novinar 24sata
 

DEMAGOGIJA

 
- Poduzete mjere pridonijele su da imamo linearni, a ne eksponencijalni porast oboljelih. Donošenje izmjena i dopuna zakona pridonijet će da imamo zakonski okvir za sadašnju ugrozu i za buduće ugroze.
Vili Beroš, ministar zdravstva, N1 TV
 
- Vlada nakon izbijanja epidemije između zaštite života i dotadašnjeg načina i stila života izabrala je zaštitu života i je i dalje temeljni cilj. A sada želimo, uz taj temeljni cilj omogućiti gospodarstvu da onako kako je to primjereno i epidemiološki sigurno pokrenemo dio ekonomskih aktivnosti.
Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske vlade 20. IV. 2020., HR
 
- Milanovićeva izjava o HOS-ovoj ploči nije bila primjerena, smatram da moramo birati riječi kada iznosimo svoje političke stavove o određenim temama.
Gordan Jandroković, predsjednik Sabora, N1 TV
 

KOMENTARI

 
- I ova PLAĆENICA Tihana može JASNO vidjeti da ovi NOVINARI sa SLIKE upravo kao ŠUMSKI i DRUMSKI RAZBOJNICI NAPADAJU U CRKVU i NASILNO ULAZE bez DISTANCE i MASKI,ali ih NEĆE PREKORITI kao niti HND.
Milivoj Čalo, komentari u Novome listu ispod članka Tihane Tomičić, http://www.novilist.hr/Komentari/Kolumne/Politika-na-trapezu-Tihane-Tomicic/TIHANA-TOMICIC-Sve-vodi-ka-17.-clanku-Ustava
 
- Mihovile dragi, jel ona vrla novinarka bila na vratima pravoslavnih crkvi u Daruvaru i Pakracu? Jel tamo vrijedilo pravilo socijalne distance od 2 m?I koliki je bio razmak iz nje i njenih jataka na vratima crkve u Splitu? Reci i Ti nešto Ervine, smrade hrvatskih korijena. Jebem te u žvalje, moralna nakazo.
Antun Labak, komentari u Novome listu ispod članka Tihane Tomičić, http://www.novilist.hr/Komentari/Kolumne/Politika-na-trapezu-Tihane-Tomicic/TIHANA-TOMICIC-Sve-vodi-ka-17.-clanku-Ustava
 
- Novinarka je došla planski kao diverzant,,da isprovocira incident,i to što jači,to bolje da ocrni dotičnog svećenika i crkvu koju je on gradio i to svojim novcem radeći kao bauštelac u Njemačkoj.
Mihovil Hrvatin, komentari u Novome listu ispod članka Tihane Tomičić, http://www.novilist.hr/Komentari/Kolumne/Politika-na-trapezu-Tihane-Tomicic/TIHANA-TOMICIC-Sve-vodi-ka-17.-clanku-Ustava
 
- ...ne, gđo. tihana, nije točno da "sada dobiva jasnu zakonsku poruku" ...tu poruku može poslati samo, ili uglavnom samo, hrvatsko pravosuđe ... a kakva rješenja iliti presude ono donosi - poznato je i gđi. tihani ...
Franjo Mihoci, komentari u Novome listu ispod članka Tihane Tomičić, http://www.novilist.hr/Komentari/Kolumne/Politika-na-trapezu-Tihane-Tomicic/TIHANA-TOMICIC-Sve-vodi-ka-17.-clanku-Ustava
 
- Ervin Bakarčić Stara partijsko udbaška taktika,,najprije napadnu iz zasjede,onda viču da su žrtva. A advokata imaju kao u priči,kao ti Ervine,koji priznaju samo sud svoje partije.
Mihovil Hrvatin, komentari u Novome listu ispod članka Tihane Tomičić, http://www.novilist.hr/Komentari/Kolumne/Politika-na-trapezu-Tihane-Tomicic/TIHANA-TOMICIC-Sve-vodi-ka-17.-clanku-Ustava
 

LAŽ

 
- Naše epidemiološke mjere polučile su izvrsne rezultate.
Vili Beroš, ministar zdravstva, Hina
 
- Orban, Janša i Vučić iskoristili su krizu za nekontroliranu akumulaciju moći, i s pravom se možemo pitati hoće li se oni te moći htjeti dobrovoljno odreći kad jednom ova kriza prođe.
Denis Romac, dojučerašnji jugo-novinar riječkoga Novog lista za 24sata, https://express.24sata.hr/top-news/virusom-pumpaju-diktatorske-moci-i-nitko-ne-reagira-24284?utm_campaign=Partnerski+portali&utm_medium=Widget&utm_source=novilist.hr
 

MITOMANIJA

 
- Iza ustaša je stajao zakulisni hazarsko-masonski ideološko-politički lobi, onaj isti koji je stvorio i ustaštvo i partizane. U tome je karakteristika djelovanja okultne hazarokracije na jugoslavenskom tlu u Drugom svjetskom ratu, koja je osmislila oba srbofobna pokreta koja su trebala da dovedu do pogreba pravoslavlja.
Mirjana Stojisavljević (rođ. Vlajisavljević), jezikoslovka iz Banja Luke na predstavljanju knjige akademika SANU-a Vasilija Krestića 'Genocidom do velike Hrvatske', Jadovno.com
 

NAŠ VOLJENI VOĐA

 
- Na kraju se, dakle, dogodilo ono što je jedino i moguće, a to je da je vlast bila prisiljena legalizirati situaciju koja ju je zaskočila, a pritom je sasvim logično morala usvojiti i dio prijedloga koje je dala opozicija. Sva politička prepucavanja zato su de facto potpuno bespredmetna - niti može stajati oporbena primjedba da su se odluke donosile stihijski (kako drukčije nego stihijski, u stihiji za bolest koju zakoni nisu mogli dosad poznavati, kad nije ni postojala), niti Vlada može izbjeći jasno definiranje odredbi o tome tko ima pravo potpisa i slično.
Tihana Tomičić, novinarka Novoga lista svim snagama brani Andreja Plenkovića
 

OTROVNO PITANJE

 
- Zašto se privremeno, u vrijeme koronakrize, ne suspendiraju Vatikanski ugovori za koje država izdvaja milijardu kuna na godinu?
Nenad Stazić, saborski zastupnik SDP-a u Saboru
 

POJAŠNJENJE

 
- Kad naš N.N. (80) preživi vožnju do svog liječnika i spomenuti skok padobranom pa zbog COVID-19 infekcije zbog pogoršanja općeg stanja završi u Jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru te nakon par dana, nažalost, umre, onda on ulazi u statistiku umrlih od COVID-19 infekcije. Nije umro od kardiomiopatije, KOPB-a, karcinoma debelog crijeva i/ili šećerne bolesti kao što nije umro ni od skoka iz aviona s neotvorenim padobranom ili sudara sa turskim šleperom. Uzrok smrti je COVID-19 infekcija. To je mnogima itekako jasno. Nekima baš i nije. Koliko bi naš N.N. (80) još poživio i kada bi i za koliko sati, dana, mjeseci ili godina umro da nije negdje pokupio SARS-CoV-2, nebitno je i za statistiku, ali i za zdrav razum.
Dragan Maloševac, liječnik iz KBC Osijek,  https://www.facebook.com/dragan.malosevac/posts/4126026440741593 
 

PRAVO PITANJE

 
- Zašto Vlada nije proglasila zakonom predviđeno stanje, već novelom uvela novo, hibridno, sadržajem isto a imenom različito?
Andrej Abramović, ustavni sudac u poruci Vladi 30. III. 2020., http://www.iusinfo.hr/DailyContent/Topical.aspx?id=41073&fbclid=IwAR137jlqaqubl12lBm4AWSh_V1snk7qz2-VhNj365ofJRxHUUK6gqBIBgsM
 
- Hoće li Beroš i Alemka odgovarati za stotine, a možda i tisuće umrlih kojima je sada uskraćena primarna zdravstvena zaštita, kojima su odgođene operacije i po koje HITNA ne želi doći pa umiru od beznačajnih bolesti poput upale slijepog crijeva i sl.?
Flash.hr, 20. IV. 2020., https://flash.hr/2020/04/korona-je-prevara-bolnice-su-prazne-smrtnost-je-niza-od-gripe-tko-ce-odgovarati-za-karantenu/
 

PRIJETNJA

 
- Javno ćemo objaviti imena trgovaca koji dvaput ili više puta podignu maržu.
Andrija Mikulić, glavni državni inspektor, Večernji list
 
- Česi će biti nagrađeni prema svojim nedjelima. Prema trenutačnom ruskom zakonodavstvu, ovo je kazneno djelo.
Franz Klincevič, ruski zastupnik o rušenju spomenika zloglasnom sovjetskom maršalu Ivanu Konevu u Pragu, koji je 1945. okupirao Češku, Logično
 

PRIZNANJE

 
- Prije 1977. homoseksualnost je bila pravi tabu za sve u Jugoslaviji.
Ilko Čimić, novinar portala Index iz BiH
 
- Kada u Africi na stotine tisuća ljudi umire od gladi, kada na Islandu dođe do erupcije vulkana ili kada u Aziji tsunami donese patnju i smrt – tada to veliki dio svjetske javnosti može pratiti iz udaljenosti.
Christoph Strack, novinar Deutsche Wellea 9. IV. 2020.

Anketa

A. Plenković i T. Medved dodvoravaju se Srbima. Je li to izdaja?

Subota, 15/08/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1643 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević